Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

GMO-kysymyksessä ei saa laittaa päätä pensaaseen

Perjantai 9.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Geenimuuntelutekniikan hyväksikäyttö ruuantuotannossa jakaa kansalaisten mielipiteet.

 

 

Keskustelussa käytetään pelottelua GMO:n ongelmista vaikka mitään näyttöä ongelmista ei olekaan.

 

 

Oletan, että kiivaimmat GMO-vastustajat ovat innokkaita käyttämään tuontielintarvikkeita ja ovat sitä kautta todellisia suurkäyttäjiä niille elintarvikkeille, jotka on tuotettu geenimuuntelua hyödyntäen.

 

 

GMO-asiaa suomalaisittain pohdittaessa pitää muistaa, että jokseenkin kaikki tuontiliha- ja tuontilihatuotteet on tuotettu GMO:lla.

 

 

Geenimuuntelutekniikka merkitsee edullisempia tuotantokustannuksia elintarvikkeiden tuottamisessa ja nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tämä pitää erityisesti muistaa.

 

 

Suomalaisen maatalous- ja kotieläintuotannon on nyt huolehdittava, että emme jää siitä kehittämisprosessista, jota mukanaolo GMO-tekniikan hyödyntämisessä merkitsee.

 

 

Eräs uhka suomalaiselle kasvintuotannolle ja kotieläintuotannolle on tulevat eduskuntavaalit ja se, että joku merkittävä taho tekee maamme GMO-vapaudesta vaalivaltin.

 

 

Peräänkuulutan kaikilta puolueilta vastuullisuutta ja toivon, että ei aleta vouhkaamaan GMO-vapaudella.

 

 

-Esko Erkkilä-

6 kommenttia . Avainsanat: GMO, GMO-kysymys, GMO-vapaus,

Miksi Luomuliitto nosti älämölön MTK:n järkevästä gmo-linjauksesta?

Sunnuntai 15.9.2013 - -Esko Erkkilä-

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila esitti viime perjantaina, että Suomessa ja Pohjois-Euroopassa satsattaisiin enemmän geenimanipuloidun ruuan tuottamiseen.

 

Marttila painotti, että erityisesti kasvinjalostukseen ja sen kehittämiseen olisi panostettava.

 

Oli vähintäänkin kummallista, että Luomuliitto nosti Marttilan järkevästä lausumasta kovan älämölön.

 

Sanotaan toki, että kyllä maailmaan ääntä mahtuu, mutta miksi Luomuliitto näin alkoi ärhennellä?

 

Luomuliitto ei ole ilmeisesti jaksanut perehtyä MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan esiintuloon perusteellisesti, sillä Marttila esitti, että geenimanipuloidun ruuan ja luomutuotannon yhtäaikaisiin markkinoihin pitäisi luoda puitteet.

 

Olen Juha Marttilan kanssa täsmälleen samaa mieltä, kun hän toteaa vastustavansa, että Suomella olisi mahdollisuus ikään kuin lainsäädännöllä julistautua gmo-vapaaksi alueeksi.

 

Poliitikkojen puuhastelut Suomen alueellisesta gmo-vapaudesta ovat haihattelua ja vailla todellisuuspohjaa.

 

Suomen gmo-vapautta puuhaavien ”juna meni jo” vuosia sitten ja se ei tule palaamaan tälle asemalle.

 

Marttila toteaa, että gmo-vapaus on oikeusturvakysymys. Se on sitä mielestäni sekä tuottajan, että kuluttajan näkövinkkelistä.

 

Kahden suurimman rehunvalmistajan lihantuottajat ovat jo vuosikausia joutuneet kilpailemaan pienvalmistajien asiakkaiden kanssa, sillä rehuseosten useat kotimaiset pienvalmistajat ovat jo pitkään käyttäneet tuotannossaan gmo-rehuja.

 

Pienvalmistajien kasvattamat possut ja broilerit menevät teurastamoissa sikin sokin niiden possujen ja broilereiden kanssa, jotka on kasvatettu non gmo-rehulla – oliko tämä uutta Luomuliitolle?

 

Miksi Luomuliitto vasta nyt nostaa älämölön, kun myös suurten rehutehtaiden asiakkaat pääsevät käyttämään tuotannossaan edullisempia gmo-rehuja?

 

Merkittävä osa kuluttajan päivittäistavarakaupoista hankkimista lihatuotteista on tuontitavaraa. On varmaa, että jokseenkin kaikki tuontia olevat lihat ja lihajalosteet on kasvatettu gmo-rehuilla. Onko tämäkin tieto uutta Luomuliitolle?

 

Juha Marttila toteaa, että aiheesta on hyvä keskustella, koska aihe on monimutkainen.

 

 

Kiitän MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilaa selkeästä kannanotosta gmo-kysymykseen ja toivon, että asiasta käydään perusteellista keskustelua. 

 

Tosiasiat pitää kuitenkin tunnustaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

4 kommenttia . Avainsanat: GMO, gmo-vapaus, non gmo-rehut, gmo-rehut, gmo:n merkintäraja, MTK, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, Juha Marttila, Luomuliitto, älämölö,

Neonikatinoideja sisältävien öljykasvinsiementen peittausaineiden kieltäminen lisää paineita GMO-soijarouheen käytön lisääntymiselle

Keskiviikko 19.6.2013 - -Esko Erkkilä-

EU kieltää joulukuun 1. päivästä alkaen neonikatinoideja sisältävien hyönteistorjunta-aineiden käytön.

 

Päätös merkitsee, että rypsin- ja rapsinsiementen peittauksessa nykyisin käytettävät valmisteet poistuvat markkinoilta.

 

Keskustelin asiasta MMM:n maatalousylitarkastaja Tove Jern´n kanssa ja hän kertoi, että Suomeen on nyt rekisteröity kolme eri valmistetta, joissa tehoaineena on joulukuun alussa kiellettävä aine – kolmesta hyväksytystä valmisteesta vain kahta käytetään Suomessa.

 

Totean yksioikoisesti, että komission tekemä päätös käytännössä lopettaa rypsin- ja rapsinviljelyn Suomesta. Jatkossa keltaisena hohtavat rypsi- ja rapsipellot ovat harvinaisuus.

 

Suomalaiselle kotieläintaloudelle päätös merkitsee, että GMO-soijarouheelle tulee lisää markkinoita.

 

Minulle soijarouheen GMO-pitoisuus ei merkitse mitään, mutta useille kuluttajille sillä tuntuu olevan merkitystä.


**********

 

Olen työurani aikana tehnyt pontevasti työtä kotimaisen öljykasvinviljelyn edistämiseksi ja nyt tuntuu, että tekemäni työ on valumassa hiekkaan.

 

Kymmenkunta vuotta sitten pidimme tavoitteena, että Suomessa saataisiin rypsin ja rapsin yhteinen viljelyala nostettua 100.000 hehtaariin.

 

Tavoitteeseen päästiinkin, sillä kolme vuotta sitten rypsin viljelyala ylti peräti 140.000 hehtaariin.

 

Surkeus on kuitenkin käsillä jo ennen neonikatinoidi-päätöstäkin, sillä nyt rypsiä on Suomessa kasvamassa vaivaiset 36.000 hehtaaria ja rapsia sen lisäksi 16.000 hehtaaria. Öljykasveja on nyt siis viljelyssä vain 52.000 hehtaaria – eipä olisi uskonut, että näin alas vajotaan.

 

Laskin joskus kotieläinten ruokinnassa käytetyn kotimaisen valkuaisen osuuden ja päädyin tasolle 11 %. Luvussa ei ole mukana nurmiviljelyn eikä viljojen valkuaispitoisuutta.

 

Nykymenolla kotimaisen valkuaisen osuus lähentelee nollaa jo ehkä vuoden kuluttua.

 

Jotkut puhuvat härkäpavusta kotimaisen valkuaistuotannon pelastajana.


Haavekuvia sanon minä - härkäpavusta on turha odottaa sellaista kasvia, jolla olisi muuta arvoa kuin tietty imagoarvo. Siksi toisekseen; härkäpavun viljelyala on sekin koko ajan alenemassa!


**********


Neonikatinoidien vaikutuksista mehiläisten kuolemiin ei ole suomalaista tutkimustietoa ja sen vuoksi MTT ja Evira ovatkin aloittaneet yhteistyössä tutkimuksen, jossa tutkitaan neonikatinoidien vaikutusta mehiläisiin suomalaisissa pelto-olosuhteissa.

 

Pelkään, että kurki kuolee ennen kuin suo sulaa, sillä tutkimustyö vaatii aikaa.

 

Komissio on luvannut tarkistaa päätöksensä perustelut kahden vuoden kuluttua. Samassa yhteydessä komissio kuulee myös jäsenmaiden antamat uudet tutkimustulokset.

 

MMM toteaa aivan oikein, että Suomessa öljykasvien viljelytekniikka on erilaista kuin keski-Euroopassa; siellä kylvö tapahtuu usein paineilmalaitteistoilla, jolloin siemenen peittauspölyä saattaa joutua ympäristöön. Suomessa paineilmaa ei öljykasvinsiementen kylvössä käytetä.

 

Surullista, että EU on lopettamassa Suomesta kahden merkittävän kasvin – rypsin ja rapsin – viljelemisen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: neonikatinoidit, neonikatinoidien käyttökielto, rypsinviljely, rapsinviljely, valkuaisen omavaraisuus, soijarouhe, GMO-soijarouhe, MMM, TIKE,

Kylvetystä soija-alasta jo kolmella neljänneksellä kasvaa muuntogeenistä soijaa

Tiistai 14.2.2012 - -Esko Erkkilä-

Viljelykasvien muuntogeenisyys on asia, josta keskusteltaessa eri osapuolten näkemykset poikkeavat suuresti toisistaan.


Osa näkee muuntogeenisyyden olevan pelastus maailman ruokaongelmalle ja osa taas haluaa karttaa kasvien muuntogeenisyyttä kuin ruttoa.


Leimaa-antavaa elintarvikkeiden ja rehujen muuntogeenisyyttä koskevassa mielipiteidenvaihdossa on tietämättömyys.


Elintarvikkeiden ja rehujen muuntogeenisyyttä koskevat säännökset ovat selkeät, mutta kieltämättä niihin pitää tarkasti perehtyä.


EU:ssa muuntogeenisyyden merkinnässä raja-arvona on 0,9 % eli sen alle jäävät pitoisuudet muuntogeenisen aineksen osuutena merkitsevät, että tuote ei virallisesti sisällä muuntogeenistä ainesta. Sitä voidaan siis myydä ns. GMO-vapaana.


Raja-arvo on perusteltu, sillä valtaosa esim. maailmalla liikkuvasta soijasta ja sen jatkojalosteista ovat muuntogeenisiä. Soija ja soijatuotteet seilaavat laivoissa ympäri maailmaa ja ns. GMO-vapaat soijatuotteet kontaminoituvat muuntogeenisen tavaran kanssa laivoissa, satamavarastoissa ja muualla logistisessa ketjussa niin, että tietty raja-arvo on paikallaan.


EU:ssa eräs seikka muuntogeenisyydessä ja sen valvonnassa on hyväksytyt muunnokset. EU ei ole hyväksynyt kaikkia maailmalla liikkuvia muuntogeenisiä muunnoksia. Niitä kuitenkin toisinaan tavataan ja se merkitsee aina takaisinvetoa.


On muistettava, että muuntogeenisiä aineksia sisältävien tuotteiden myynti on täysin laillista. Ehtona on se, että muuntogeenisyys kerrotaan tuotepakkauksessa tai tuotetta seuraavassa muussa asiakirjassa. Kuten edellä jo totesin, EU:ssa hyväksymättömien muuntogeenisten kantojen tapaaminen merkitsee tuotteen takaisinvetoa.

Suvaitsevaisuus oli juuri käydyissä presidentinvaaleissa tietyn ehdokkaan keskeinen vaaliteema.


Toivon, että suvaitsevaisuus saisi nykyistä enemmän jalansijaa myös muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja koskevassa keskustelussa. Erityisesti toivon, että ainakin presidentinvaaleissa suvaitsevaisuutta painottaneet tahot olisivat suvaitsevaisia myös muuntogeenisyyttä koskevissa asioissa.


-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: muuntogeenisyys, GMO, GMO-vapaa,

Muuntogeenisen soijarouheen osuus oli maahantuodusta soijarouheesta viime vuonna jo 13 %

Tiistai 28.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tulee voimassa olevan lannoitevalmiste- ja rehulainsäädännön mukaan julkaista rehujen ja lannoitevalmisteiden valvonnan kannalta oleelliset tulokset puolivuosittain.

Olen kiinnostunut elintarvikkeisiin, ruokaturvallisuuteen, maatalouteen sekä kotieläintalouteen liittyvistä asioista ja sen vuoksi olen hankkiutunut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran postituslistalle. Saan tämän ansiosta Eviralta tietoa melkein päivittäin.

Kesäkuun 20. päivänä sähköpostiini tuli Eviralta viesti, joka kertoi, että rehujen ja lannoitevalmisteiden valvontanäytteiden tulokset loppuvuodelta 2010 on julkaistu.

 

Kyse on niiden valvontasuunnitelmien mukaan otettujen näytteiden analyysituloksista, jotka ovat valmistuneet ajanjaksona 1.7.–31.12.2010.

 

Mielenkiintoista on se, että raportti sisältää myös rehujen muuntogeenisyyden valvontatulokset koko vuodelta 2010.

Muuntogeenistä soijarouhetta tuotiin Suomeen viime vuonna 20 269 tonnia.

 

Muuntogeenisen soijan osuus soijan kokonaistuontimäärästä vuonna 2010 oli 13 %.

 

Annettujen viranomaislukujen perustella on helppo laskea, että Suomeen tuotiin viime vuonna n. 156 miljoonaa kiloa soijarouhetta. Soijarouhetuonnissa keskimääräinen laivakoko on hieman alle 3.000 tonnia, joten Suomeen tuotiin viime vuonna soijarouhetta keskimäärin yksi laivalastillinen per viikko!

 

Muuntogeenisen soijan osuus on kasvanut joka vuosi. Eviran tilaston mukaan muuntogeenisen soijan suhteellinen osuus soijan koko tuontimäärästä on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna kolme prosenttiyksikköä.

 

Rehujen muuntogeenisyyden valvonnassa löytyi kolme lainsäädännönvastaista näytettä viime vuonna.

 

Lähes humoristiselta kuulostaa, että yksi lainsäädännön vastainen muuntogeenistä ainesta sisältänyt näyte oli kissanruoka, joka oli merkitty luonnonmukaisesti tuotetuksi eli luomuväki kunnostautui taas oikein kunnolla. Luonnollisesti erä asetettiin markkinointikieltoon, sillä luomusäännösten mukaan luomussa GMO-aineksen käyttäminen ei ole sallittua.

 

Suomeen tuoduissa muuntogeenistä soijarouhetta sisältävissä laivalasteissa ei ole mitään laitonta.

Tuojan pitää toki huolehtia, että kyseessä on sellainen soijalajike, jonka muuntogeenisyys on hyväksytty EU:ssa.

Muuntogeenisen soijarouheen käyttäminen raaka-aineena merkitsee rehunvalmistajalle, että sitä sisältävä rehuseos on merkittävä muuntogeenistä ainesta sisältäväksi.

 

Saattaa olla, että muuntogeenisen soijarouheen käyttämisestä sikojen ja siipikarjan ruokinnassa nousee tiettyjen piirien nostama haloo.

 

GMO-soijarouhe on halvempaa kuin ns. perinteinen soijarouhe, joten ymmärrän kotieläintuottajain suuntautumisen GMO-soijarouheen käyttäjiksi. Sika- sekä siipikarjatalouden harjoittaminen on nykyään selkeästi tappiollista, joten ymmärrän tuottajien halun tätäkin kautta täysin laillisesti taistella elinkeinonsa kannattavaisuuden puolesta.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira, muuntogeeninen soija, GMO-soija, GMO-soijarouhe, GMO,

GMO JA MUUNTOGEENISET ELINTARVIKKEET; suomalaisen elintarviketuotannon uhka vai mahdollisuus?

Maanantai 8.2.2010 klo 9.04 - -Esko Erkkilä-

MTK ja Tampereen Ammattikorkeakoulu järjestivät otsikkoaiheisen tilaisuuden Tampereella 3.2.2010.  Osallistuin "kuunteluoppilaana" tilaisuuteen.

 

Läsnä oli kolmisenkymmentä pirkanmaalaista. Tilaisuuden korkeatasoisten alustajien sekä aiheen ajankohtaisuuden vuoksi olisi toivonut laajempaakin osanottajajoukkoa.

 

Kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan jäsen Timo Kaunisto kertoi GMO-näkymistä valtiovallan päätöksenteossa.

 

Tekeillä on ns. rinnakkaiselolaki...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: gmo, gmo-vapaa, luomu, rinnakkaiselolaki