Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Hallitukseen ei voi lakkoilemalla vaikuttaa..."

Perjantai 15.3.2024 - -Esko Erkkilä-

MTK-Pirkanmaan, -Satakunnan ja –Varsinais-Suomen sekä ruotsinkielisen sisarjärjestön edustajat tapasivat pääministeri Orpon, kertoo MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski kirjeessään jäsenilleen, joten myös mm. minä sain tuon kirjeen.

 

MTK-liitot esittivät pääministerille useita ajankohtaisia asioita, joista päällimmäisinä oli mm. antaa vahvaa tukea hallitusohjelmaan kirjatuille maatalousasioiden toimeenpanolle.

 

Liitot totesivat pääministerille osoittamassaan kannanotossa sitä, että ruokaketjussa kaupalla on musertava ylivalta ja alkutuotantoon jäävät vain kulut sekä työ.

*****************

 

Tilaisuuden loppusanat oli lausunut MTK-Pirkanmaan puheenjohtaja Jukka Niittyoja, joka on samasta kylästä Viljakkalasta kuin minäkin – Jukan Matti-isä ja Eino-vaari olivat meillä työmiehinä, kun meille vuonna 1955 rakennettiin uusi navetta!

****************

 

Vastauksessaan Jukka Niittyojan kiitoksiin pääministeri Orpo oli todennut, että hallitukseen ei voi lakoilla vaikuttaa, mutta tällaisella tavalla voi!

 

***

Kiitokset MTK-liitoille ja kiitokset pääministeri Orpolle!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Hallitukseen ei voi lakkoilemalla vaikuttaa...", Pääministeri Petteri Orpo, MTK-Pirkanmaa, MTK-Satakunta, MTK-Varsinais-Suomi, toiminnanjohtaja Visa Merikoski, Jukka Niittyoja,

On vastuutonta, että eturauhassyöpää ei vieläkään etsitä seulomalla!

Maanantai 27.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Olemme julkisuudesta saaneet todeta, että syöpäseulonnat ovat nyt laajentuneet suolistosyövän havaitsemiseen.

 

Hyvä niin, mutta edelleen on suuri epäkohta se, että maamme yleisintä syöpää eli miesten eturauhassyöpää ei edelleenkään haluta seuloa.

 

Suolistosyövillä tarkoitetaan paksusuolen sekä peräsuolen syöpiä ja niitä todettiin vuonna 2019 yhteensä 3.028 henkilöllä.

 

Samana vuonna miehillä todettiin 5.245 eturauhassyöpää!

 

Olen elävä esimerkki – siis todella elävä – siitä, että eturauhassyövän seulonta tuo tulosta, sillä sain vuonna 2001 työkaveriltani ohjeen, että minun pitäisi käydä PSA-kokeessa. 

 

Noudatin kehotusta ja minulla todettiin kohonnut PSA-arvo, joka sitten jatkotutkimuksissa todettiin eturauhassyöväksi. Minut leikattiin vuonna 2001 ja tässäpä kirjoittelen. 

 

On mahdotonta ymmärtää terveysviranomaisten vatulointia, kun yhä edelleenkään eturauhassyövän seulontaa ei ole saatu aikaiseksi.

 

Onko vajaat tuhat eturauhassyöpään vuosittain kuollutta miestä yhä edelleenkin liian pieni lukumäärä?

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: On vastuutonta että eturauhassyöpää ei vieläkään etsitä seulomalla! Eturauhassyöpä, eturauhassyöpäseulonnat on saatava käyntiin PSA-tutkimus, PSA-seulonta, suolistosyövät, suolistosyöpä,

Kollikoira saappaaseen ja kivekset lumelle!

Perjantai 5.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Isäni kotona oli useita koiria ja kaikkien niiden nimi oli Sälli.

 

Isäni halusi jatkaa perinnettä ja molemmilla niillä kollikoirilla, jotka meillä olivat, oli nimenä Sälli!

 

Kollikoirilla on tapana, että ne luuhaavat kylillä ja niin oli tilanne myös meidän Sälli-koirillamme.

 

Jäi ehkä hieman liian myöhäiseksi, mutta ainakin toisen Sälli-koiramme salvaminen venyi liian myöhäiseen aikaan.

 

Jossain vaiheessa kuitenkin veimme Sällimme naapuriin salvettavaksi ja naapurin ammattimies hoiti salvamisen.

 

Sälli laitettiin saappaseen siten, että kivekset jäivät saappaan ulkopuolelle ja sen vuoksi kivesten poistaminen oli helppoa.

 

Oli tärkeää, että salvaminen piti tapahtua naapurissa, sillä ei olisi ollut mitään mieltä tehdä tuo toimenpide kotosalla.

 

Sällin salvaminen tapahtui talvisaikaan ja muistan, kun Sälli kotiin kiirehtiessään pysähtyi jatkuvasti ja nuoli muniaan, joista juuri kivekset oli poistettu!

 

Nykyään kollikoiran salvamisen pitää varmaankin tapahtua eläinlääkärin toimesta, mutta 1960-luvulla se onnistui oikein hyvin myös naapurinmiehen toimesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kollikoira saappaaseen ja kivekset lumelle!, koiran salvaminen, salvaminen, kivekset pois, kivekset pois kollikoirilta,

"Äänisen aallot" ja "Vanhat toverit"...

Torstai 20.2.2020 - -Esko Erkkilä-

…olivat vuonna 1915 syntyneen Talvisodan, Jatkosodan sekä vielä myös Lapin sodan kokeneelle isälleni huippuhetkiä, joka 1950-luvulla korva tarkkana halusi radiosta kuunnella Lauantain toivotut levyt.

 

”Vanhat toverit” on Kipparikvartetin vuonna 1956 levyttämä kappale, mutta savikiekkoversio siitä taitaa olla jo vuodelta 1928 ja uskonkin, että siihen perustui isäni ihailu kyseistä levytystä kohtaan!

 

”Äänisen aallot” –kappaleeseen minulla liittyy oikein mukava muisto ja siitä jokunen muistelus.

 
***************

 

Oli joskus 2000-luvun alussa, kun osallistuin Lomalinjat Oy;n matkalle mm. Petroskoihin ja erään yön yövyimme Hotelli Kareliassa melko lähellä Äänisen rantaa.

 

Jossain vaiheessa iltahämärän jo koittaessa melkoinen osa matkaporukastamme kokoontui hotellihuoneeseemme, sillä huonekaverinani oli vilkas kaveri, joka matkan aikana oli hankkinut seurueemme luottamuksen.

 

Huone oli illalla yhdentoista maisemissa täpötäynnä alkusyksyisenä yönä ja Ääninen loiskehti melkein parvekkeemme alapuolella ja silloin seurueemme laulutaitoiset virittivät ”Äänisen aallot”!

 

Sen hetken muistan aina ja olipa se hetki hienoin kokemani ”Äänisen aallot”!

 

Taisimme ottaa juhlahetken kunniaksi muutamat vodkapaukutkin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petroskoi, Äänislinna, Äänisen aallot, Vanhat Toverit, Kipparikvartetti, Hotelli Karelia, Ääninen, Lomalinjat Oy, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota,

Nerjassa eri uskontokunnat elävät sulassa sovussa!

Tiistai 2.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Nerja on 22.000 asukkaan pikkukaupunki Espanjan Andalusiassa n. 50 kilometriä Malagasta.

 

 

Poikkesimme maaliskuisella lomamatkallamme Nerjassa – ensimmäinen käyntikohteemme siellä olivat Nerjan tippukiviluolat ja niiden jälkeen vierailimme Nerjan keskustassa.

 

 

Nerja on muodostumassa pohjoismaalaisten kannalta yhä suosituimmaksi asuinpaikkakunnaksi, sillä erityisesti norjalaisten ja ruotsalaisten osuus Nerjassa on koko ajan kasvamassa – myös suomalaiset ovat yhä enemmän löytämässä Nerjan. 

 

 

Kerrotaan, että Fuengirolasta monet suomalaiset ovat muuttaneet ja muuttamassa Nerjaan!

 

 

*****************

 

 

Nerjalaiset ovat ylpeitä siitä, että kaupungissa elää vahvana kolmen uskontokunnan jäseniä ja erityisen ylpeitä nerjalaiset ovat siitä, että eri uskontokuntien jäsenet elävät sulassa sovussa Nerjassa.

 

 

Kaupungin keskeisen kiertoliittymän keskellä olevassa tilassa on rakennelma, jonka kolmella eri kulmalla on…

 

 

 

IMG_8072.JPG

 

 

…risti kristinuskon tunnuksena,…

 

 

 

IMG_8071.JPG

 

 

…puolikuu islamilaisuuden tunnuksena ja…

 

 

 

 

IMG_8073.JPG

 

 

…Daavidin tähti juutalaisuuden tunnuksena.

 

 

 

***********************

 

 

 

IMG_8081.JPG

 

 

Vaikka Nerja onkin asukasmäärältään vain vajaan kymmenesosan kokoinen Tampereen kaupungista, oli siellä jo maaliskuun puolivälin tienoilla ”katujuna” tekemässä turistikierroksia – 25 minuutin pituinen kaupunkikierros olisi maksanut 3,00 euroa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nerja, Nerjan tippukiviluolat, Andalusia, Andalusia2019, Gueva de Nerja, kristinuskonto, islamilaisuus, juutalaisuskonto, Daavidin tähti, Fuenrigola,

Johan syntyi älämölöä!

Tiistai 28.8.2018 - -Esko Erkkilä-

Näin eilen Hämeenkyrön Komissa, kun kolme valkohäntäpeuraa laukkasi Päivölän lähellä Ruonanjoen ja Lampisen talon välisellä pellolla poispäin Ylöjärvi-Viljakkala –tieltä.

 

 

Kirjoitin havainnostani näin ”Viljakkalan pölinät” –facebooksivuilla:

 

 

”Tulin tänään vihaiseksi, kun näin Komissa Ruonanjoen ja Lampisen talon välisellä pellolla kolme valkohäntäpeuraa eli Laukonpeuraa, joita mm. Pirkanmaan Liitto suosittelee kutsuttavan valkohäntäkauriiksi.

Joko ne ovat tulossa tännekin!

Lainsäädäntö puhuu valkohäntäpeuroista, joten se lienee paras nimi tuolle tuholaiselle.”

 

Postaukseni aiheutti melkoisen moiteryöpyn minua kohtaan, kun uskalsin asettaa kyseenalaiseksi sen, että aikoinaan Laukon kartano toi Suomeen erään haitallisen eläinlajin eli Laukon peuran eli valkohäntäpeuran eli valkohäntäkauriin, jollaiseksi Pirkanmaan Liitto sitä haluaa kutsuttavan. Lainsäädäntö tuntee vain valkohäntäpeura-nimikkeen, jota kyseisestä haittaeläimestä pitää käyttää.

 

 

Minua moittineet ovat ilmeisesti henkilöitä, jotka viettävät aikaansa uuninpankolla ja eivät tiedä ympärillään tapahtuvista asioista paljoakaan.

 

 

Ihmeelliseltä tuntuu, että minua moittineet ja mollaavat kansalaiset suorastaan ihannoivat peurakolareita, sillä heidän mukaansa hirvikolareissa kuolee enemmän ihmisiä kuin peurakolareissa!  Näin varmaan onkin, mutta peurakolarissa kuollut suomalainen on mielestäni yhtä arvokas kuin hirvikolarissa kuollut vai miten on – no peurakolareita ihannoivan henkilön nimeä en tässä kirjoituksessani halua mainita, hän ei ole mainitsemisen arvoinen.

 

 

Olin neljäkymmentä ja puoli vuotta kestäneen työurani aikana viimeiset viisitoista vuotta 9-tien suurkuluttaja Tampereen ja Turun välillä.  Vähintään kerran vuodessa saavuin Urjalassa tai Loimaalla paikalle, jossa juuri oli tapahtunut peurakolari.

 

 

Näin ne suolenpätkät, paskat, ihmis- ja peuranveret  sekä autonromut, jotka olivat syntyneet peurakolarin tuloksena – en todella kaivannut hirvikolarin aineksia!

 

 

Ihmettelen todella sitä kansalaista, joka kehtaa vertailla peurakolaria lievemmäksi kuin hirvikolaria!

 

No, meitä on moneen junaan ja jokunen jää vielä laiturillekin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: peurakolari, Laukonpeura, Valkohäntäpeura, Valkohäntäkauris, Hirvikolari, Onko peurakolari kuollut helpompi tapaus kuin hirvikolarissa kuollut?, Peurakolarin uhri, Hirvikolarin uhri, Älämölö,

Meluimuri

Lauantai 26.8.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen monesti todennut, että olen todellinen meluimuri – liikennemelun meluimuri!

 

 

Omakotitaloni sijainti Tampere-Helsinki –moottoritien välittömässä läheisyydessä vastapäätä Tampereen Ikeaa merkitsee, että ”kumipyörämelu” on jokapäiväistä meillä.

 

 

Omakotitalomme sijaitsee Tampere-Pirkkala –lentoasemalle suuntautuvalla itäisellä laskeutumisreitillä, täsmälleen sen alla joten lentomelu on aina ”vieraanamme”.

 

 

 

*************************

 

 

 

IMG_2121.JPG

 

 

 

IMG_2125.JPG

 

 

 

 

 

Tässä pari esimerkkiä, jotka eilen kuvasin kotipihaltani klo 09.30 ja 10.28.

 

 

Toisen kuvan jälkeen Tampere-Pirkkala –lentoasemalle laskeutumisen suoritti Hornet- hävittäjä, mutta silloin minulla ei ollut kamera kuvausvalmiina.

Matkustajakoneiden lentomelu on kohtuullista, mutta sotakoneiden lentomelu on todella häiritsevää!

 

 

**************

 

 

Maantie- ja lentomelun lisäksi ”saan nauttia” mökilläni rautatiemelusta ja nyt tavanomaisen rautatiemelun lisäksi….

 

 

 

IMG_2103.JPG

 

 

 

IMG_2106.JPG

 

 

…mökkini naapurissa on ahkeroinut yhdistelmäkone, joka on niittänyt radanvarsikasvustoa putipuhtaaksi.

 

 

 

En valita, mutta se totean, että olen varsinainen meluimuri!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rautatiemelu Tampreen Palokalliolla, rautatiemelu Multisillassa, rauatiemelu Peltolammlla, melu Vuoreksessa, rautatiemelu Peltolammilla , lentomlu, lentomelu Peltolammilla, lentomelu Palokalliolla, lentomelu Multisillassa,

Veski on Kuressaaren tunnetuin nähtävyys

Tiistai 29.9.2015 - -Esko Erkkilä-

Kuressaaren keskustan tuntumassa sijaitseva ”Veski” eli tuulimylly on kaupungin tunnetuin nähtävyys.

 

 

 

 

veski1.jpg

 

 
Kyseessä on kivirunkoinen tuulimylly, jossa nykyään toimii ravintola ”Veski trahter”.

 

 

 

 

veski2.jpg

 

 

Veski trahter´n pihalla sijaitsevat ulkoilmapöydät ovat vanhoja myllynkiviä ja…

 

 

 

 

veski3.jpg

 

 

…ravintolan muukin rekvisiitta viittaa viljan jauhatukseen ja myllyssä käyntiin.

 

 

*************

 

 

On luonnollista, että viikon kestäneen kylpylälomamme aikana kävimme yhtenä iltana ruokailemassa Veskissä!

 

 

 

 

veski4.jpg

 

 

Mylly on seitsemäntoista metriä korkea ja ylimmässä asennossa tuulimyllyn siivet yltävät kahteenkymmeneenneljään metriin saakka.

 

 

 

 

veski5.jpg

 

 

Mylly on tyypiltään ns. Mamselli-mylly ja pohjakerroksessa istuskeleekin aito mamselli sekä…

 

 

 

 

veski6.jpg

 

 

…hänen ukkonsa oluttuoppiin nojaten.

 

 

 

 

 

 

Myllyn ensimmäinen kerros on viljakerros, sillä siellä mylläri vastaanotti asiakkaiden myllytettäväksi tuomat viljat – ensimmäisestä kerroksesta asiakkaat saivat sitten myllytyksen jälkeen viljansa jauhoina takaisin.

 

 

 

 

veski7.jpg

 

 

Toinen kerros on jauhovarasto ja nykyään siellä tarjoillaan juotavaa – asiakkaat istuvat kotoisasti jauhosäkkien päällä.

 

 

 

 

veski8.jpg

 

 

Kolmas kerros on jauhokerros ja siellä on nykyään täysin pölytöntä – viihtyisä ravintolaympäristö.

 

 

 

 

veski9.jpg

 

 

Neljäs kerros on nimeltään ”myllynkivikerros” ja se ilmenee mm. siitä, että neljännessä kerroksessa olevat ravintolapöydät ovat vanhoja myllynkiviä.

 

 

 

 

veski10.jpg

 

 

Nousimme myös viidenteen kerrokseen – viljatuuttikerrokseen – jossa mylläri kaatoi viljat myllyntuuttiin, jotta jauhaminen pääsi alkamaan.

 

 

Viljasäkit nostettiin viljatuuttikerrokseen nostolaitteella, joten säkkejä ei tarvinnut kantaa ylös.

 

 

 

 

veski11.jpg

 

 

Tästä kerroksesta pääsi ulos ylätasanteelle ja siellähän meillä oli myös seuralainen.

 

 

 

 

 

 

veski12.jpg

 

 

Viljatuuttikerroksesta oli näkymä kuudenteen kerrokseen eli pölykerrokseen, jossa tuulimyllyn ne koneet sijaitsevat, jotka muuttavat tuulimyllyn siipien liikkeen myllynkivien pyörittämiseksi.

 

 

 

 

veski13.jpg

 

 

Myllyrakennukseen tutustumisen jälkeen siirryimme pihalle ruokailukatokseen ja tavoilleni uskollisena sekä lammasruokien suurena ystävänä tilasin herkullisen annoksen lammasmakkaraa!

 

 

 

*****************

 

 

 

Kuressaaren Veski on julistettu valtion tärkeäksi arkkitehtuuriseksi muistomerkiksi.

 

 

Muistakaa, että Saarenmaalla ja Kuressaaressa pitää käydä tutustumassa Veskiin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Veski trahter, Saarenmaan Veski, Kuressaaren Veski, Veski, tuulimylly, tuulimylly on veski, Mamselli-mylly, saarenmaa2015.

Miksi Luomuliitto nosti älämölön MTK:n järkevästä gmo-linjauksesta?

Sunnuntai 15.9.2013 - -Esko Erkkilä-

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila esitti viime perjantaina, että Suomessa ja Pohjois-Euroopassa satsattaisiin enemmän geenimanipuloidun ruuan tuottamiseen.

 

Marttila painotti, että erityisesti kasvinjalostukseen ja sen kehittämiseen olisi panostettava.

 

Oli vähintäänkin kummallista, että Luomuliitto nosti Marttilan järkevästä lausumasta kovan älämölön.

 

Sanotaan toki, että kyllä maailmaan ääntä mahtuu, mutta miksi Luomuliitto näin alkoi ärhennellä?

 

Luomuliitto ei ole ilmeisesti jaksanut perehtyä MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan esiintuloon perusteellisesti, sillä Marttila esitti, että geenimanipuloidun ruuan ja luomutuotannon yhtäaikaisiin markkinoihin pitäisi luoda puitteet.

 

Olen Juha Marttilan kanssa täsmälleen samaa mieltä, kun hän toteaa vastustavansa, että Suomella olisi mahdollisuus ikään kuin lainsäädännöllä julistautua gmo-vapaaksi alueeksi.

 

Poliitikkojen puuhastelut Suomen alueellisesta gmo-vapaudesta ovat haihattelua ja vailla todellisuuspohjaa.

 

Suomen gmo-vapautta puuhaavien ”juna meni jo” vuosia sitten ja se ei tule palaamaan tälle asemalle.

 

Marttila toteaa, että gmo-vapaus on oikeusturvakysymys. Se on sitä mielestäni sekä tuottajan, että kuluttajan näkövinkkelistä.

 

Kahden suurimman rehunvalmistajan lihantuottajat ovat jo vuosikausia joutuneet kilpailemaan pienvalmistajien asiakkaiden kanssa, sillä rehuseosten useat kotimaiset pienvalmistajat ovat jo pitkään käyttäneet tuotannossaan gmo-rehuja.

 

Pienvalmistajien kasvattamat possut ja broilerit menevät teurastamoissa sikin sokin niiden possujen ja broilereiden kanssa, jotka on kasvatettu non gmo-rehulla – oliko tämä uutta Luomuliitolle?

 

Miksi Luomuliitto vasta nyt nostaa älämölön, kun myös suurten rehutehtaiden asiakkaat pääsevät käyttämään tuotannossaan edullisempia gmo-rehuja?

 

Merkittävä osa kuluttajan päivittäistavarakaupoista hankkimista lihatuotteista on tuontitavaraa. On varmaa, että jokseenkin kaikki tuontia olevat lihat ja lihajalosteet on kasvatettu gmo-rehuilla. Onko tämäkin tieto uutta Luomuliitolle?

 

Juha Marttila toteaa, että aiheesta on hyvä keskustella, koska aihe on monimutkainen.

 

 

Kiitän MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilaa selkeästä kannanotosta gmo-kysymykseen ja toivon, että asiasta käydään perusteellista keskustelua. 

 

Tosiasiat pitää kuitenkin tunnustaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

4 kommenttia . Avainsanat: GMO, gmo-vapaus, non gmo-rehut, gmo-rehut, gmo:n merkintäraja, MTK, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, Juha Marttila, Luomuliitto, älämölö,

Viron nykypäivää ja maan historiaa nähtävillä Rakveressä

Lauantai 28.5.2011 - -Esko Erkkilä-

Olen kerran aikaisemmin pikaisesti poikennut Rakveressä, mutta nyt saimme perhekuntamme kanssa viettää siellä kokonaisen päivän, kun osallistuimme Türin kukkamarkkinoille suuntautuneelle kolmen päivän Viron-matkalle.

Rakvere on vanha kaupunki, sillä se sai kaupunkioikeudet jo v. 1302. Asukkaita Rakveressä on hieman alle 17.000 henkeä.

 

pict1504.jpg

 

Asuimme Kylpylähotelli Aqua Spa´ssa. Kuvassa näkyy Q-kirjaimen yllä Rakveren linnoituksessa liehuva Viron lippu pienenä pisteenä. Matkaa kylpylästä linnoitukselle on n. 300 metriä. Matka on jyrkkää ylämäkeä, mutta betonirappuset ovat hyvät.

 

Olemme vierailleet lähes kaikissa virolaisissa kylpylöissä ja v. 2008 valmistunut AQVA Hotel & Spa on eräs parhaista virolaisista kylpylöistä. Voin ehdottomasti suositella!

Hoitoja kylpylässä ei käytännössä ole mahdollista saada ja siinä varmaan syy, että sinne järjestetään Suomesta kovin vähän matkoja.

Kylpyläosasto on hotellivieraille avoinna lähes koko päivän, mutta kun hotelli sijaitsee kaupungin keskustassa, on uinti- ja saunomistuokioiden välissä helppo poiketa kaupungilla.

Rakveren kivilinnoitus ja sen lähellä sijaitseva Tarvas-härkäpatsas ovat kaupungin merkittävimmät nähtävyydet, mutta ne sivuutan tässä jutussa maininnalla – palaan niihin myöhemmin.

 

Rakveren kaupunginaukio on moderni ja viihtyisä.

 

Aukiolla on muutama keltainen sateenvarjomainen kello. Kun yhden kellon alitse kulkee, alkaa kuulumaan hienoa musiikkia.

 pict1494.jpg


”Musiikkkikellon” vierellä on poika polkupyörän kanssa ja torikiveykseen upotetussa pyöränjäljessä lukee: ”Noormees jalgrattaga muusikat kuulemas. Tänulikult Arvo Pärdile Rakvere linnalt”.

 

Voisikohan tekstin suomentaa vaikkapa näin:” Pyöräilevä nuorimies musiikkia kuuntelemassa. Taiteillut Arvo Pärdile Rakverestä.”

Rakveren tori sijaitsee lähellä keskusaukiota. Näin toukokuussa torilla on runsaasti tarjolla taimia, kukkia ja tuonti- sekä kotimaisia vihanneksia.


pict1422.jpg

Pihvitomaattien hinnassa oli sama ilmiö kuin Suomessa usean elintarvikkeen kohdalla eli tuontitavara on halvempaa kuin kotimainen! Virolainen pihvitomaatti maksoi 5,00 €/kg, kun puolalaisesta joutui maksamaan ainoastaan 3,00 €/kg!

 

Rakveren torilla taimia myyvät mummot osasivat kaupanteon, sillä kerrottuamme olevamme huomisin menossa Türin kukkamarkkinoille, ha tiesivät hintojen olevan siellä kolminkertaiset omiin hintoihinsa verrattuna. Mummot taisivat olla oikeassa!

 

Rakveressä muistetaan Viron historiaa

Rakveressä on laajat puistot ja eräässä puistossa on kaksi sotiin liittyvää muistomerkkiä:

 

pict1427.jpg

"1918 - 1920 Wapadussojas langenneille" eli Viron Vapaussodassa 1918 - 1920 kaatuneille oli muistomerkki  lähellä L.Koidula -katua. On paikallaan huomioida, että Lydia Koidulaa muistetaan Rakveressäkin, sillä hänelle on nimetty katu kaupungin keskustasta.

Mainittakoon, että suomalaisista kaksi joukko-osastoa eli Ensimmäinen Suomalainen Vapaajoukko ja Pohjan Pojat osallistuivat Viron Vapaussotaan.


pict1430.jpg

 

Viron Vapaussodan muistomerkin läheisyydessä sijaitsee muistomerkki, joka on pystytetty Suuressa Isänmaallisessa Sodassa Neuvostoliiton puolesta kaatuneiden rakvereläisten muistoksi. Suuri Isänmaallinen Sota ajoittuu neuvostotulkinnan mukaan vuosille 1941 - 1945, sillä Neuvostoliiton Suomea vastaan aloittama Talvisota 1939 - 1940 oli vain "pieni rajakahakka".

 

pict1431.jpg

 

Suuren Isänmaallisen Sodan muistomerkissä on kuvattuna Neuvostoliiton keskeiset tunnusmerkit: viisisakarainen punatähti, sirppi ja vasara.

 

Rakveren turistikartassa on mainittuna kaksi kirkkoa keskikaupungilla. Ne ovat Rakvere Kolmainu kirik ja Rakvere Pauluse kirik.

Kolmainu kirik oli avoinna päivällä ainoastaan kolmisen tuntia ja sen aukioloaika ei sopinut ohjelmaani.

Rakvere Pauluse kirik´n löysin helposti, mutta paikalla ei nykyisin ole kirkkoa, vaan Kalevi Hall - nimen saanut vanha temppelirakennus.

 

pict1426.jpg

Kiersin komean kaksitornisen tiilirakennuksen ympäri, mutta totesin, että kaikki ovet ovat olleet kauan suljettuina. Tornien välissä oli suurilla kirjaimilla Kalevi Hall, mutta rakennuksen nykykäyttö jäi minulle täysin hämäräksi.

 

Vanhaa Rakvereä

 

Aitoa vanhaa Rakvereä on Pikk-katu ja sen varressa sijaitsevat rakennukset.

 

 

pict1433.jpg

 

Näkymä Pikk-kadulta.

 

Vallimäellä sijaitsevat Rakveren kuuluisimmat nähtävyydet. Sinne toki pääsee autollakin, mutta parhaat (ja hengästyttävimmät) elämykset kokee, jos nousee kävellen Vallimäelle.

 

pict1436.jpg

 

Vallimäen tuulimyllyllä on vain yksi siipi jotakuinkin kunnossa ja...

 

pict1438.jpg

...tuulimyllyn ovi on ilmeisesti vuosikausia ollut tiukasti lukossa.

Sopii kuitenkin uskoa, että lähivuosina Vallimäen tuulimylly avaa ovensa ja Rakvereen saapuvat turistit voivat nauttia tuulimyllyllä maittavia kahviannoksia sekä ihailla mäen juurella elävää kaupunkia.

 

pict1437.jpg

Vallimäki on nimensä mukainen ja sen vallit liittyvät oleellisena osana Rakveren linnoituksen puolustusjärjestelmiin.

Vallimäen vallien toiseen päähän on rakennettu laululava sekä sen eteen esiintymistasanne. Vallit toimivat hienosti luontaisena katsomona ja voi vain kuvitella isoja kuorotapahtumia laululavalle. Nyt paikalla ei ollut lisäkseni ketään.

 

pict1439.jpg

 

Vallimäen tuulimyllyltä ja laululavan kohdalta näkyy Vallimäen toisella laidalla sijaitseva Rakveren linna.

Linnasta ja siihen tutustumisesta kuitenkin omia juttuja aikanaan!

 

-Esko Erkkilä-

 

 


4 kommenttia . Avainsanat: Aqua Spa Rakvere, Vallimäki, rakveren laululava, Vallimäen tuulimylly, Pikk-katu, Rakveren linnoitus,