Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Puutarha-alan kauppa käy ennätystahtiin!

Lauantai 30.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Koronatilanne on merkinnyt vaikeita aikoja talouselämälle ja on perusteltua ennustaa, että ongelmat jatkuvat vuosikausia, vaikka akuutti koronatilanne saataisiinkin aisoihin jo loppuvuoden aikana tai ehkä ensi vuonna.

 

Pahiten ovat kärsineet majoitus- sekä ravintolapalvelut ja myös autokauppa on pysähtynyt kuin seinään.

 
********************

 

Toki joidenkin toimialojen toimeliaisuus ja bisneksenteko ovat piristyneet koronatilanteen vuoksi ja eräs hyötyjistä on ollut puutarha-alan kauppa.

 

****************

 

Olen osaltani ollut piristämässä puutarha-alan kauppaa, sillä…

 

IMG_7767.JPG

 

IMG_7766.JPG

 

…moniaita kertoja olen noutanut taimia, lannoitteita, kalkkia, siemeniä yms. tavaraa puutarha-alan kaupoista – sen voin myös todeta, että en ole ollut suinkaan ainoa asiakas puutarha-alan liikkeissä!

 

 

Hyvästä kysynnästä kertoo ainakin Tampereen seudulla, että siemensipulit ovat totaalisesti loppuneet kaikista puutarha-alan liikkeistä – tavallisesti siemensipuleita myydään suurilla alennuksilla kesäkuun puolessavälissä, mutta nyt niin ei tapahdu.

 

***************

 

Onneksi ehdin hankkimaan erilaisia siemensipuleita runsaan sadan rivimetrin tarpeisiin, mutta tavoitteenani ollut 150 – 200 rivimetriä jää saavuttamatta.

 

*************

 

Mökkimaailmassa on sopivaa maata sipulinkasvatukseen ja tässä muutama kuva sipulimaamme kunnostuksesta:

 

 

IMG_8165.JPG

 

Sipuli pitää hyvinkalkitusta kasvupaikasta ja sen vuoksi sipulimaa pitääkin voimakkaan lannoituksen lisäksi kalkita.

 

 

IMG_8166.JPG

 

Jyrsin on viherpeukalon tärkein työväline ja nyt meillä viimekesäisen erään huutokaupan tuloksena sellainen on – malli on iäkäs, mutta tehoja löytyy!

 

 

IMG_8201.JPG

 

Olen tavattoman huono pitämään kylvö- ja istutuspäiväkirjaa, mutta nyt kirjaan tänne vasemmalta alkaen sipuli-istutukseni:

 

  • istukassipuli 26 metriä

  • keltasipuli 22 metriä

  • jakosipuli 7 metriä

  • salottisipuli 4 metriä

  • hopeasipuli 10 metriä

  • punasipuli 39 metriä

 

Pieni erä punasipulia on vielä istuttamatta ja niillä pääsen hieman yli sadan rivimetrin – tavoite jää siis saavuttamatta, mutta tähän on tyytyminen, kun en ollut ajoissa asialla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puutarha-alan kauppa käy kiivaana, Korona vauhdittaa puutarha-alan kauppaa, siemensipulit,

Pihat ja puutarhaliikkeet kiittävät koronaa!

Sunnuntai 3.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Olen varma, että jos omakotitalojen pihoilla olisi sielu ja ne voisivat puhua, ne kiittäisivät nykyistä koronatilannetta.

 

Samoin tekevät varmaan kaikki maamme puutarhaliikkeet, sillä korona on tuonut niille käsittämättömän suuren kysyntäpiikin.

 

Omakotitalojen osalta minulla on varma tieto – joskaan ei oman omakotitalomme pihan kertomana, koska sillä ei ole puhekykyä – mutta aistin, että se kaikkinainen huolenpito, jota omakotitalomme piha on viime aikoina saanut kokea, on jotain ennenkuulumattoman arvokasta!

 

Pihamme huolenpito ei ole tavalliseen tapaan rajoittunut vain lehtienpuhaltamiseen ja niiden kuljettamiseen Tarastenjärven jätteenkeskukseen, vaan se on ollut rikkaruohojen kitkentää, pensaiden täydennysistutuksia, kasvulohkojen uudelleenasettelua ja paljon muuta.

 

Merkittävästi on saatu uutta aikaan, mutta lisää uutta on suunnitteilla.

 

****************

 

Puutarhaliikkeiden korkeasuhdanteesta sain eilen suorastaan ennen kokemattoman kokemuksen, kun poikkesin Pirkkalan Bauhausista ostamassa uudet sekatöörit eli oksasakset.

 

Olin matkassa peräkärryn kanssa ja väenpaljous oli niin suurta, että en mistään löytänyt ns. ”blondipaikkaa” eli paikkaa, johon olisi voinut pysäköidä peräkärryllisen henkilöauton kahteen peräkkäiseen ruutuun. Oli pakko jättää autoni ja peräkärryni kauas pysäköintipaikasta.

 

 

Kassoilla oli joka puolella pitkät jonot ja niiden vuoksi jouduinkin opettelemaan ensimmäistä kertaa itsepalvelukassan käyttökokemuksen, sillä itsepalvelukassoille ei ollut jonoja! 

 

Itsepalvelukassa oli uusi kokemus minulle ja koronan ansiosta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Omakotitalojen pihat saavat nyt paljon huolenpitoa, Puutarhaliikkeillä on koronan vuoksi korkeasuhdanne, täydennysistutukset, Bauhaus, sekatöörit, puutarhasakset, blondipaikka, itsepalvelukassa,

Puutarhakasveista palkokasvit ja tyrni pystyvät sitomaan ilmakehästä typpeä

Maanantai 23.9.2019 - -Esko Erkkilä-

Typpi – latinankieliseltä nimeltään nitrogenium ja kemialliselta merkiltään N – on osana monissa elämälle välttämättömissä yhdisteissä.

 

 

Ilmasta n. 78 % on typpeä.

 

 

Tärkeitä typpiyhdisteitä ovat aminohapot ja niistä muodostuneet proteiinit eli valkuaisaineet.

 

 

Vaikka typpeä on runsaasti ilmakehässä, kasvit eivät pysty muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hyödyntämään ilmakehän typpeä.

 

 

Puutarhakasveista palkokasvit sekä tyrni ovat kasveja, jotka pystyvät sitomaan ilmakehän typpeä omaan hyvinvointiinsa.

 

 

Viljelimme päättymässä olevana kasvukautena papuja vajaalla 200:lla rivimetrillä…


 
 
 
IMG_4458.JPG
 
 
 
IMG_4463.JPG
 
 

…ja se on yksi esimerkki kasvista, joka pystyy sitomaan ilmakehän typpeä.

 


 
 

Pavun typensidonta ilmenee sen juuristossa esiintyvistä juurinystyröistä, joista tässä…


 
 
 
IMG_4460.JPG
 
 
 
IMG_4462.JPG
 

 

…parikin jopa maatalousopetukseen soveltuvaa kuvaa.

 

 

Palkokasvit pystyvät sitomaan ilmakehästä typpeä 40 – 100 kiloa per hehtaari per vuosi.

 

 

Palkokasvien typensidontakyky merkitsee lannoituskulujen säästämistä, sillä tavanomaisilla typen lisäysmäärillä palkokasvien satotasoa ei pystytä nostamaan.


 
 
 
IMG_4081.JPG
 
 
Toinen puutarhakasvi, joka pystyy sitomaan ilmakehästä typpeä, on tyrni.

 
 
En kuitenkaan nyt lähtenyt tonkimaan tyrnin juuria, mutta uskottava se on!

 

 

 

Yhteistä typensitojakasveille on se, että ne pitävät kalkitusta maasta eli maan pH-luku olisi hyvä olla tasolla 5,7 tai enemmän.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Typpi, Typpi on kemialliselta merkiltään N, Typpi eli nitrogenium, Ilmassa typpeä on n. 78 %, Typensitojakasvit, puutarhan typensitojakasvit, palkokasvit pystyvät sitomaan ilmakehän typpeä, tyrni typensitojna, pH-luku,

On viherpeukalon onnenhetkiä keväällä kun saa sadetusjärjestelmän toimimaan!

Lauantai 4.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Puutarhanhoidossa on useinkin pullonkaulana riittävä kasteluveden saaminen.

 

Meillä mökkimaailmassa vettä on saatavilla, sillä maamme rajoittuvat Viljakkalan Majajärveen ja lähimmille viljelyksille on järvestä matkaa parisenkymmentä metriä, mutta toisaalta kauimmaisille vettä tarvitseville alueille kertyy matkaa lähemmäs sata metriä.

 

Olemme aikoinaan ratkaisseet kasteluveden saamisen sitä, että rannasta johtaa aluksi avo-ojassa, mutta sitten maan alle kaivettuna sadetusjärjestelmän runkoputki, josta on erillisillä liittimillä kuusi ulosottoa vedelle.

 

Rannassa oleva pumppu irrotetaan paikaltaan aina syksyin ja viedään talvehtimaan lämpimään autotalliin – myös liittimet on korjattava talveksi lämpimään, sillä muuten pakkaset runtelisivat ne käyttökelvottomiksi.

 

 

Kevään ensimmäisiin puutarhatöihin kuuluu, että kastelu- ja sadetuslaitteisto laitetaan käyntikuntoon ja niin tapahtui taas 2.5.2019.

 

 

Muutama kuva onnistuneesta operaatiosta:

 

 

 

IMG_0898.JPG

 

 

Pumppu on kiinnitetty sähköverkkoon sekä imuputki asennettu järveen ja nyt vaan siemenvettä pumpulle.

 

 

 

IMG_0899.JPG

 

 

Ilo on ylimmillään, kun pari kertaa siemenvettä on lisätty ja vettä tulee mahtavana ryöppynä!

Joku voisi aiheellisesti todeta, että työturvallisuus on vaarantunut, kun vettä tulee sähköisen laitteen päälle oikein kunnolla!

 

 

 

IMG_0915.JPG

 

 

Lähinnä pumppua olevan jakoventtiilin paikalta vettä tulee oikein reippaasti.

Tuo vesimäärä merkitsee, että tuolla paineella pystymme yhtä aikaa käyttämään kahta sadetinta, joiden tehollinen sadetusala on halkaisijaltaan n. 20 metriä.

 

 

 

IMG_0905.JPG

 

 

Nyt vaan sulkuventtiilit paikoilleen ja kastelujärjestelmä on taas alkavalle kesälle iskukunnossa.

 

 

Huomatkaa muuten tuo lasten pulkka, sillä se on viherpeukalon todellinen monityökalu vaikka millaisiin kuljetuksiin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: trekoolin sadetus, puutarhan sadetus, sadetus ja kastelu, sadetus pitää aloittaa jo keväällä,

Se on sonnanajopäivä tänään!

Keskiviikko 1.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Tänään on Vappu ja ennenaikaan Vappu oli pyhitetty sonnanajolle.

 

 

Navetan sontaruuma tyhjennettiin kynnöspelloille Vappuna, jotta runsaan viikon kuluttua voitiin aloittaa kylvömaiden äestäminen.

 

 

Olen lukemattomat Vaput tehnyt kunnon töitä sontaruumassa ja lastannut sontarekeen talven aikana ruumaan kertynyttä sontaa.

 

 

Vappuna suoritettaviin töihin kuului myös vasikankarsinoiden tyhjentäminen sonnasta.

 

 

Vappuna tiesi, että kevät on koittanut ja maamiehen olo oli odottavainen pian alkavalle kasvukaudelle.

 

 

Sonnanajon jälkeen oli hienoa päästä saunaan ja siellä pestiin puhtaaksi sonnanajossa omat hajunsa ottanut koko kroppa!

 

 

 

*******************

 

 

Saunan jälkeen jouduttiin kuuntelemaan radiosta ja televisiosta poliittista propagandaa, jota levittivät Suomen Kommunistisen Puolueen saarislainen siipi Aarne Saarisen johdolla ja saman puolueen taistolaissiipi Taisto Sinisalon johdolla.  Siinä toveri sivalsi toveria ja molemmat pyrkivät osoittamaan Neuvostoliitolle, että kumpi linja ajaa ystävyyttä Neuvostoliiton kanssa.

 

 

Yleisradion piti antaa puheenvuoro myös jonkinmoisena keskitien kulkijana toimineen SKDL:n puheenjohtaja Kalevi Kivistölle.

 

 

Onneksi nuo ajat eivät enää koskaan palaa, eiväthän!

 

 

 

”Sonnanajossa” minulla kuluu tämäkin Vappu, mutta ”sonta” on nyt hieman mukavammassa muodossa eli ”Puutarhan Kevätlannoitteena”, jota kylvän tänään eri kasvien evääksi Viljakkalan Majajärvellä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Se on sonnanajopäivä tänään!, Vappuna ajetaan sontaa, Vappu on perinteinen sonnanajopäivä, Sontaa pelloille, Puutarhan Kevätlannoite, Suomen Kommunistinen Puolue, SKP, Aarne Saarinen, Taisto Sinisalo, SKDL, Kalevi Kivistö,

Lehtokotiloiden saastuttamalla alueella käytettyjä puutarhatyökaluja ei saa käyttää lehtokotiloista vapaina säilyneillä alueilla

Sunnuntai 28.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Jatkan eilen aloittamaani juttua lehtokotiloista ja korostan tämän juttuni otsikossa toteamaani seikkaa eli lehtokotiloiden saastuttamalla alueella käytettyjä puutarhatyökaluja ei saa käyttää lehtokotiloista vapaina säilyneillä alueilla.

 

 

Tuo periaate on ehdoton, sillä yhteiset puutarhatyökalut ovat eräs syy lehtokotiloiden saastuttamien alueiden lisääntymiseen.

 

 

Tunnen tilanteen henkilökohtaisesti, sillä Tampereella sijaitseva omakotitalotonttimme on lehtokotiloiden saastuttamaa aluetta, mutta mökkimaailmamme Viljakkalan Majajärvellä on ainakin toistaiseksi pystytty pitämään lehtokotiloista vapaana alueena.

 

 

Majajärven mökkitontin säilyttäminen lehtokotilovapaana on merkinnyt ja merkitsee yhäkin sitä, että yhtään puutarhatyökalua ei saa viedä sinne Tampereelta! Sääntö on ehdoton!

 

 

Lehtokotilo on aktiivinen kiipeilijä ja koska säilytän henkilöauton peräkärryäni Tampereen omakotitontilla, pelkään koko ajan että lehtokotilot kiipeävät peräkärryn pohjaan ja sen jälkeen vitsit olisivatkin vähissä.

 

 

On luonnollista, että ainuttakaan tainta Tampereelta emme voi siirtää mökillemme, sillä se tietäisi välittömästi lehtokotilosaastuntaa.

 

 

Monesti erilaisilla nettikirppiksillä ja pölinätoreilla kerrotaan, että tarjoajan tontilta on mahdollisuus saada hienojenkin kasvien taimia, mutta siihen tarjoukseen ei voi tarttua, jos haluaa pitää tonttinsa lehtikotilovapaana.

 

 

 

******************

 

 

 

Kevennyksenä, mutta todella vakavana asiana kerron erään kokemuksemme Rakveren torilta Virosta, kun kysyimme torimummulta, että onko hänen tontillaan tiguja – lehtokotilohan on viroksi tigu.

 

 

Mummu näytti ja kertoi, että tiguja on, mutta sen jälkeen hän matki kanankotkotusta – kot, kot, kot – ja kertoi, että tiguista heillä ei ole mitään haittaa, sillä kot, kot eli kanat ovat pihalla vapaina ja pitävät huolen tiguista.

 

 

Arvata saattaa, että emme olleet kiinnostuneita mummun tarjoamista erittäin mielenkiintoisistakin taimista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lehtokotilo, Arianta arbustorum, Lehtokotilot valtaavat jatkuvasti uusia alueita, Ferramol, Tigudetörje, Baltic Agro, K-Rauta Rakvere, Itäviro2019, tigu, lehtokotilosaastuneilla alueilla käytettyjä puutarhatyökaluja ei saa siirtää puhtaille alueille,

Puutarhaliikkeiden syysalennusmyynnit kannattaa hyödyntää

Sunnuntai 28.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Jokseenkin kaikki puutarhaliikkeet turvautuvat syksyin alennusmyynteihin ja viisas Viherpeukalo pyrkii niiden tarjonnan hyödyntämään – näin tehdään myös meillä.

 

 

Viherpeukalon ei pidä karttaa, jos tarjolla on erilaisia taimia vaikkapa 50 %:n alennuksella kevään ja keskikesän hinnoista – monesti alennukset saattavat olla jopa 70 %!

 

 

Marjapensaat, mansikantaimet, koristekasvit ja monet muutkin kasvit kannattaa vielä ainakin lokakuussa laittaa valeistutukseen ja sitten kevään koittaessa vasta istuttaa lopullisille kasvupaikoilleen.

 

 

 

IMG_5668.JPG

 

 

Meillä on nyt valeistutuksessa pensasmustikan taimia, eri herukkalajien taimia ja myös koristekasveja.

Muistutan, että ainakin pensasmustikan taimet on suojattava jäniksiltä jänisaidalla, sillä muuten pensasmustikantaimista ei ole mitään jäljellä keväällä!

 

 

IMG_5666.JPG

 

 

Viimeisimpänä valeistutukseen päätyneenä meillä on japaninruusukvitteni, joka tässä vielä keimailee jänisaidan tolpan päässä, mutta heti kuvanoton jälkeen istutin sen valeistutukseen - taimi maksoi 6,35 euroa!

 

 

 

Useita astiataimia voi toki istuttaa maan jäätymiseen saakka lopullisille kasvupaikoilleen, mutta meillä on se ongelma, että monien kasvien ”lopullinen kasvupaikka” ei vielä ole istutuskunnossa – pitää odottaa kevääseen, että lopullinen kasvupaikka olisi kasvukunnossa.

 

 **********

 

Kasvien lisäksi puutarhaliikkeet myyvät syksyn alennusmyynneissään edullisesti kalkkia sekä lannoitteita ja ne tarjoukset kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä eiväthän lannoitteet ja kalkit menetä lannoitevaikutustaan talvivarastoinnissa, jos varasto on asianmukainen.

 

 

Olin poissa kivikylästä toissapäivänä, kun Hong Kongin Pirkkalan myymälässä oli lannoitteiden ja puutarhakalkin syysalennusmyynti.

 

Onneksi Rouva hoiti pienellä Fiestallaan homman ja kävi ostamassa 120 kiloa Puutarhan Kevätlannosta sekä sata kiloa Puutarhakalkkia. Molemmissa hyödykkeissä alennusta oli 40 % ja laskin, että kevään normaalihinnoin nuo olisivat maksaneet yhteensä 181,93 euroa, kun ne nyt maksoivat vain 109,16 euroa. Hieno syysetu!

 

 

Vielä marraskuun alussakin kannattaa koluta puutarhaliikkeiden alennusmyyntejä ja tehdä edullisia hankintoja!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: taimien syysistutukset, taimien valeistutukset, valeistutus, puutarhaliikkeiden syysalet, puutarhaliikkeiden syysalennusmyynnit, Puutarhan Kevätlannos, puutarhakalkki, Hong Kong, japaninruusukvitteni

Sillastamisella saattaa pystyä pelastamaan jänisten tai myyrien kaluaman omenapuun

Maanantai 23.4.2018 - -Esko Erkkilä-

On kulunut jo vuosia, kun myyrät kalusivat muutaman omenapuun mökillämme.

 

 

Kaluaminen tapahtui lumen alla ja puut oli kaluttu rungon ympäri. Kaluttua osuutta oli parisenkymmentä senttiä pitkälti.

 

 

Mielessä kävi vauriopuiden sillastaminen ja sitä hieman yrittelinkin, mutta silloin minulla ei ollut riittävästi tietoa, kokemuksesta puhumattakaan!

 

 

Kyseessä oli peräti kymmenkunta omenapuuta ja vauriopuiden suuri lukumäärä ehkä myös osaltaan lannisti yrittämään.

 

 

*******************

 

 

Tutustuin viime perjantaina eli 20.4.2018 Tampereen Puutarhamessuilla omenapuiden sillastamiseen, kun seurasin…

 

 

 

IMG_8328.JPG

 

 

…Pinsiön Taimiston osastolla puutarhalegenda Matti Lahtisen työnäytöksiä.

 

 

 

IMG_8324.JPG

 

 

Sillastuksessa vauriokohta ohitetaan edellisen vuoden vuosikasvun ”piiskalla” ja niitä laitetaan vauriokohdan yli useita.

"Piiska" leikataan terävällä puukollaviistoksi ja piiskan kärjet työnnetään terveen kuoren alle.  Suojavahan käyttäminen varmistaa sillastustuloksen.

 

 

Tositilanteessa myyrätuhon kohdannut vauriokohta on epämääräisempi kuin tässä havainnetilanteessa.

 

 

Oletan, että tositilanteessa vauriokohdan ylä- ja alareunoilla kuorta pitää vuolla enemmän pois kuin myyrät ovat jyrsineet, jotta sillastuspiiska saadaan kiinnitettyä terveeseen kohtaan kunnolla.

 

 

Kiitokset puutarhuri Matti Lahtiselle vaikka en toivokaan, että joutuisin soveltamaan oppejasi käytäntöön!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sillastaminen, sillastus, omenapuun sillastaminen, omenapuun myyrätuhot, omenapuun jänistuhot, Puutarhamessut 2018, Pinsiön Taimisto,

Ratikka raiskaa nyt jo Raatihuoneenkin!

Lauantai 10.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereella ollaan pääsemässä ratikan vuoksi todelliseen tuhovaiheeseen, kun lähipäivinä idästä länteen kulkevat bussilinjat ohjataan Raatihuoneen rappusia hipoen kohti Puutarhakatua.

 

 

On varmaa, että jos nämä kaikki ratikkatyömaan haitat olisivat edes osaksi olleet päättäjien tiedossa päätösvaiheessa, niin tamperelaiset olisivat säästyneet ratikalta, sen miljardiin kohoavilta kustannuksilta ja niiltä vaikeuksilta, jotka nyt tuosta täysin turhasta hankkeesta aiheutuvat.

 

 

Kaikesta tästä saamme kiittää niitä kaupunginvaltuutettuja, jotka aikoinaan äänestivät Rantaväylän tunnelin puolesta.

 

 

Tuki Rantaväylän tunnelille oli Vihreiden vaatima maksu sille, että he saivat ratikan.

 

 

Ennakkotietojen mukaan Raatihuoneen raiskaaminen ratikan vuoksi alkaa 19.3.2018, mutta jo nyt Raatihuoneen portaiden eteen rakennetaan betoniporsailla eristettyjä karsinoita busseille ja jalankulkijoille.  Jotta Vihreät saisivat tässäkin asiassa täysimääräisen hyvityksen Rantaväylän tunnelin puolesta toimimiselleen, rakennetaan Raatihuoneen eteen myös viherpyöräilijöille omat karsinat.

 

 

Tässä muutama kuva niistä karsinanrakennuspuuhista, joita parhaillaan tehdään Raatihuoneen portaiden alapäässä:

 

 

 

IMG_7564.JPG

 

 

 

IMG_7565.JPG

 

 

 

IMG_7566.JPG

 

 

 

IMG_7567.JPG

 

 

 

IMG_7569.JPG

 

 

 

*************

 

 

 

IMG_7568.JPG

 

 

Talvi kun on, niin rakennustöissä tarvitaan massiivisia kaasukäyttöisiä maanlämmittimiä, jotta Raatihuoneen edustaa pystytään oikein kunnolla raiskaamaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ratikka raiskaa nyt jo Raatihuoneenkin!, Ratikka raiskaa Tampereen, Vihreiden tuki Rantaväylän tunnelille, Tampereen Raatihuone, Aleksis Kivenkatu, Puutarhakatu,

Ovatko Caprin parhaat näkymät Auguston puutarhasta?

Sunnuntai 19.11.2017 - -Esko Erkkilä-

Laskeuduimme Caprin matkallamme Anacaprista Capriin ja tutustuimme ensimmäiseksi Auguston puutarhaan eli paikkaan nimeltään Giardini di Augusto.

 

 

 

IMG_4034.JPG

 

 

Giardini di Augusto ei puutarhana ollut mikään ihmeellinen kokemus, mutta maisemat sen näköalatasanteelta olivat suurenmoiset.

 

 

 

IMG_4051.JPG

 

 

Auguston puutarhasta alkaa Via Kruppo eli saksalaisen teollisuusmahtimiehen Friedrich Alfred Krupp ´n aikoinaan rakentama vuorenrinnettä tiukasti mutkitteleva polku merenrannasta ylös Auguston puutarhaan.

 

 

Emme kulkeneet Via Kruppoa ja se ei olisi ollut mitenkään mahdollistakaan, sillä vuorenrinnettä alhaalta Marina Piccolosta Giardini di Augustoon mukaileva polku on kivisortumavaaran vuoksi suljettu.
 

 

 

Giardini di Auguston puutarhasta avautuvat Caprin saaren ehkä parhaat näköalat alas merelle – kas näin:

 

 

 

IMG_4039.JPG

 

 

 

IMG_4041.JPG

 

 

 

IMG_4042.JPG

 

 

 

IMG_4044.JPG

 

 

 

IMG_4045.JPG

 

 

 

IMG_4043.JPG

 

 

 

**********************

 

 

 

IMG_4038.JPG

 

 

Maailmanhistorian kannalta tärkein näkymä Giardini di Auguston näköalatasanteelta on näkymä punaruskeaan Punta Tragada –hotelliin, jolla on tiukat siteet Yhdysvaltain ja Iso-Britannian suhteisiin toisen maailmansodan aikana.

 

 
Yhdysvaltain puolelta kenraali Dwingt Eisenhower ja Iso-Britannian puolelta sir Winston Churchill neuvottelivat sotasuunnitelmista Punta Tragadassa, sillä amerikkalaiset käyttivät kuvassa näkyvää hotellia eräänä tukikohtanaan tai paremminkin sodanjohtokeskuksenaan Euroopassa.

 

 
Hotellirakennuksen on suunnitellut 1900-luvun alussa insinööri Emilio Enrico Vismara, joka vahvasti halusi panostaa Caprin saaren kehittymiseen.

 

 

Emme poikenneet hotellissa, joka 1960-luvulta alkaen on kehittynyt ylelliseksi hotelliksi Caprilla.

 

 

Emme siis päässeet tutustumaan Eisenhowerin ja Churchill´n neuvottelupaikkaan, mutta sotahistoriasta kiinnostuneena arvostan sitäkin, että näimme tämän tärkeän neuvotteluhotellin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sorrento2017, Sorrento, Anacapri. Capri, Giardini di Augusto, Auguston puutarha Capri, Via Kruppo Capri, sir Winston Churchill, Friedrich Alfred Krupp, Marina Piccolo Capri, Punta Tragada-hotell, Emilio Enrico Vismara, kenraali Dwingt Eisenhower,

Villa Comunale ja Chiostro di S. Francescon puutarha pitää Sorrentossa kokea

Lauantai 11.11.2017 - -Esko Erkkilä-

IMG_3674.JPG

 

 
Villa Comunale on Sorrentossa suosittu näköalapaikka, josta on hienot näkymät…

 

 

 

IMG_3671.JPG

 

 

…Sorrenton satamaan ja…

 

 

 

IMG_3670.JPG

 

 

…taustalla näkyy Vesuviuksen hahmo.

Vesuviuksen hahmo hallitsee lähes kaikki näkymiä Sorrentossa ja Napolissa.

 

 

 

IMG_3668.JPG

 

 

Villa Comunalen vieressä sijaitsee Chiostro di S. Francesco eli Pyhän Francescon luostari…

 

 

 

IMG_3666.JPG

 

 

…ja luostarin puutarha.

 

 

 

*****************

 

 

 

Olimme eräänä iltana viettämässä aikaa Villa Comunalessa ja huomasin, kun hääpari saapui kuvauttamaan itseään luostarin puutarhaan.

Oppaamme kertoikin, että luostarin kirkko on suosittu vihkikirkko!

Morsiusparilla oli mukanaan oma valokuvaaja, mutta minäkin lyöttäydyin mukaan kuvaajana!

 

 

Tässä kuvasarjani tapahtumasta:

 

 

 

IMG_3840.JPG

 

 

 

IMG_3841.JPG

 

 

 

IMG_3842.JPG

 

 

 

IMG_3843.JPG

 

 

 

IMG_3844.JPG

 

 

 

IMG_3845.JPG

 

 

 

IMG_3846.JPG

 

 

 

IMG_3847.JPG

 

 

 

IMG_3848.JPG

 

 

 

IMG_3849.JPG

 

 

 

 

IMG_3850.JPG

 

 

Saattoi olla, että morsiuspari vihittiin kuvauksen jälkeen luostarin kirkossa, mutta urheiluauto sai kuitenkin odottaa morsiusparia, kun jatkoin matkaani uusiin seikkailuihin!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sorrento2017, Sorrento, Villa Comunale, Chiostro di S. Francesco, Chiostro di S. Francescon puutarha, Pyhän Francescon luostari, Pyhän Francescon luostari, Vesuvius, Napolinlahti, Sorrenton satama,

Kalkkikilpailijat

Lauantai 10.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Viherpeukalolle kalkki on tärkeä tarveaine, sillä sen käyttäminen on useimmille kasveille välttämätöntä, jotta saisimme syksyllä korjata hyvän sadon.

 

 

Muutamille kasveille kalkkia ei saa käyttää ja sellaisia kasveja ovat mm. alppiruusu, pensasmustikka ja syyshortensia.

 

 

Suomen kalkkimarkkinoilla on kaksi toimijaa; Nordkalk Oy Ab ja SMA Mineral Oy.

 

 

Tunnen työelämäni ajoilta molemmat toimijat hyvin, sillä sain olla molempien asiakkaana, kun vastasin maamme toiseksi suurimman rehualan yrityksen raaka-ainehankinnoista ja ruokintakalkki muodosti volyymiltään merkittävän rehuseosten raaka-aineen.

 

 

Edustamani yrityksen hankintamäärät molemmilta toimijoilta olivat useita miljoonia kiloja vuodessa, mutta nyt olen molemmille yrityksille todellinen pienasiakas, sillä puutarha-alan liikkeiden kautta hankin puutarhakalkkia ehkä 300 – 400 kiloa vuodessa.

 

 

 

IMG_0095.JPG

 

 

Tässä molempien kalkkikilpailijoiden puutarhakalkkisäkit kottikärryssäni.

 

 

 

Nordkalk´n puutarhakalkki louhitaan Paraisten kaivokselta – ole käynyt siellä maan alla parikin kertaa – ja SMA Mineral´n kalkki on louhittu Loukolammen kaivokselta Pieksämäellä.

 

 

Loukolammen kalkki on perinteisesti Mg-rikasta eli siinä magnesiumin määrä on korkea.  Korkean Mg-pitoisuuden vuoksi Loukolammen kalkki ei ole parhaiten soveltuva ruokintakalkiksi ja sen vuoksi SMA:n toimittama ruokintakalkki olikin murskattu heidän Tornion tehtaallaan Gotlannista tuodusta kalkkikivestä.

 

 

Kottikärryssäni olevien kalkkituotteiden tarkempi tutkiminen osoitti melkoisia eroja niiden tuoteselosteissa.

 

 

Mainitsin jo Loukolammen tuotteen korkean Mg-pitoisuuden ja se onkin peräti 7 %, kun Paraisten tavarassa magnesiumia ei ole lainkaan.

 

Tuotteissa on hämmästyttävän suuret erot, sillä Paraisten tavarassa neutraloiva kyky kalsiumiksi laskettuna on 37 % ja vastaavasti Loukolammen tavarassa se on 28 %.

 

 

Kalkkikustannus on viherpeukalon näkökulmasta melkein olematon, joten en lähde arvioimaan kyseisten tuotteiden kustannusvaikutusta puutarhatuotteisiin.

 

 

Oleellista on, että viherpeukalo käyttää kalkkituotteita maanparannusaineena, sillä riittävä kalkitus helpottaa ravinteiden hyväksikäyttöä kasvien tarpeisiin.

 

 

Muistutan vielä lopuksi, että kaikille kasveille kalkkia ei sovi ja tärkeimmät näistä kasveista ovat ainakin meillä alppiruusut, pensasmustikka sekä syyshortensia.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarhakalkki, Nordkalk Oy Ab, SMA Mineral Oy,

Rakkauden puutarhassa Portugalin Alcobacassa

Perjantai 14.10.2016 - -Esko Erkkilä-

Alcobacan kaupungissa sijaitsee Rakkauden puutarha eli Jardim do Amor eli Garden of Love.

 

 

Alcobacan kaupunginvaltuuston mielessä oli Rakkauden puutarhan rakentamispäätöstä tehdessään se Ineksen ja Pedron rakkaustarina, josta toissapäivänä tällä saitilla kerroin.

 

 

Vierailimme Rakkauden puutarhassa pohjois-Portugaliin suuntautuneen agrologimatkamme aluksi.

 

 

 

amor1.jpg

 

 

Jardim do Amor´n sisääntuloportti.

 

 

 

amor2.jpg

 

 

Rakkauden puutarha sijaitsee Alcoa- ja Baca-jokien yhtymäkohdassa Alcobacassa.  Joet ovat tässä kuvaajan selän takana erillisinä, mutta kuvassa jo yhtyneinä.

Portugalissa on vuodessa 330 aurinkoista päivää, joten on luonnollista, että pienet joet potevat jokseenkin aina melkoista "vesipulaa".

 

 

 

amor3.jpg

 

 

Rakkauden puutarhan hallitsevana symbolina on sydän samanmallisena, mutta eri paikoissa eri kokoisena.

Monet seurueemme pariskunnat halusivat istuskella tällä penkillä, mutta kun en kysynyt lupaa julkaista heistä kuvia, saamme tyytyä tähän kuvaan, jossa portugalislainen tyttö istuskelee yksistään "Rakkauden sydämessä"!

 

 

 

amor4.jpg

 

 

Rakastavaisten valtaistuinten takana sydänkuvio toistuu suurikokoisena.

 

 

 

amor5.jpg

 

 
Puun ympärille rakennettu istuinpenkki, jossa siinäkin on hallitsevana sydänkuvio.

 

 

 

amor6.jpg

 

 

Rakkauden puutarha rajautuu betoniseinillä Alco- ja Baca-jokiin.

 

Betoniseinillä on 700 pientä ”tallelokeroa”, joihin rakastavaiset voivat jättää viestejä toisilleen.

 

 

Lähikaupoista voi ostaa pakin, joka sisältää tallelokeroon sopivat kaksi avainta ja pienen papyruksen, johon rakastavaiset voivat kirjoittaa lupauksia rakkaudestaan ja tunnustaa omistautumistaan toiselle.

 

 

Avaimet ovat voimassa kolme vuotta ja jos senkin jälkeen rakastavaisilla on tarvetta jatkaa ”tallelokeroseurusteluaan”, voi avaimet ja saman lokeron vuokrata taas kolmeksi vuodeksi!

 

 

Mainio syy poiketa Alcobacassa kolmen vuoden välein!

 

 

 

amor7.jpg

 

 

Rakkauden puutarhan vierellä virtaavien jokien reunoilla…

 

 

 

amor8.jpg

 

 

…kasvaa kauniisti kukkivia kasveja.

 

 

 

amor9.jpg

 

 

 

Tervetuloa Rakkauden puutarhaan, joka oli yksi monista matkamme extra-kohteista eli siellä käyntiä ei ollut merkitty matkaohjelmaamme.

 

 

Kiitokset oppaallemme Mika Palolle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: agrologit2016, Agrologimatka Portugaliin 2016, SUBLU Tour Portugal Lda -matkatoimisto, Alcobaca, Rakkauden puutarha, Jardim do Amor Alcobaca, Jardim do Amor, Garden of Love, Ines ja Pietro,

Luostarin puutarhassa

Keskiviikko 20.7.2016 - -Esko Erkkilä-

Termi ”Luostarin puutarhassa” tuo meille kaikille mieliin kukoistavan puutarhan, jossa kukat kukkivat, kukkien tuoksu on huumaava ja ahertavat nunnat tai munkit puurtavat työn touhussa.

 

 

Olen vuosien saatossa saanut vierailla useiden luostareiden puutarhassa ja mielikuva ei yleensä vastaa todellisuutta – toki poikkeuksiakin on.

 

 

Tverin luostari Volgan mutkassa, Petserin luostari Pihkovan alueella Venäjällä, Kuremäen nunnaluostari Virossa, Lintulan nunnaluostari Kivennavalla, Konevitsan luostari Laatokalla ja Valamon luostari Heinävedellä sekä Valamon luostari Laatokalla ovat olleet kohteina, kun olen tutustunut luostareihin.

 

 

Laatokalla sijaitsevaan Valamon luostariin pääsin tutustumaan 11.7.2016.

 

 

Nyt jo edesmennyt, vuonna 1915 syntynyt anoppini oli töissä Valamon luostarin keittiöllä sekä puutarhassa joskus 1930-luvua alussa.

 

 

Tiesin, että en varmaankaan pääse tutustumaan Valamon luostarin keittiöön ja sen vuoksi halusinkin tutustua luostarin puutarhaan.

 

 

Laatokan Valamon luostarin puutarha oli pettymys, sillä paria kasvihuonetta lukuun ottamatta kasvusto on päässyt villiintymään ja puutarhassa olevat villiintyneet kasvit saattavat olla peräisin Suomen ajoilta.

 

 

Seuraavassa muutama valokuva Laatokan Valamon luostarin puutarhasta:

 

 

 

 

valamo1.jpg

 

 

Luostarin puutarhaa pääsee katselemaan melkein lintuperspektiivistä, sillä puutarha sijaitsee sataman läheisyydessä ja tässä näkymä puutarhaan pääkirkon tasolta.

Kuvassa näkyy villiintyneen puutarhan keskellä kaksi kasvihuonetta lähes Laatokan rannalla.

 

 

Sitten muutamia kuvia siitä osasta, jolla turistit ja pyhiinvaeltajat pääsevät liikkumaan:

 

 

 

valamo2.jpg

 

 

 

valamo3.jpg

 

 

 

valamo4.jpg

 

 

 

valamo5.jpg

 

 

 

valamo6.jpg

 

 

 

valamo7.jpg

 

 

 

valamo8.jpg

 

 

 

valamo9.jpg

 

 

 

*************

 

 

 

 

valamo10.jpg

 

 

Tämä kasvoi sataman nurmikolla.

 

 

 ************

 

Näkemistäni luostarin puutarhoista ehdottomasti kukoistavin on Kuremäen nunnaluostarissa ja myös Tverin luostarin puutarha on hyvinhoidettu.

 

 

Tiedättehän, että Tverin luostarin johtajana on igumenia äiti Juliana eli suomalaissyntyinen Kirsi Ritoniemi.

 

 

Äiti Juliana on aikaansaapa johtaja ja hänen ansiotaan on paljolti se kukoistus, joka Tverin luostarissa vallitsee – myös puutarhassa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luostarin puutarhassa, Laatokan Valamo, Heinäveden Valamo, Tverin luostari, Petserin luostari, Kuremäen luostari, Konevitsan luostari, Lintulan luostari Kivennavalla, Kyröläismatka2016, Venäjä2016,

Nyt puutarhamaalla tarvitaan sadetusta!

Keskiviikko 11.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Kevät on tänä vuonna alkanut poikkeuksellisen kuivissa ja lämpimissä olosuhteissa.

 

 

Säätila on suorastaan yllättänyt viherpeukalot.

 

 

Nyt jälkeenpäin tulee mieleen, että miksi puutarhakasvien kylvöjä ja istutuksia ei tullut tehtyä aikaisemmin.

 

 

Kuivat ja poikkeuksellisen lämpimät säät asettavat haasteita kastelun aloittamiselle.

 

 

Monesti keväällä on takavuosina tullut aloitettua kasteluhommat liian myöhään.

 

 

Meillä myöhäiset kasteluhommat olivat tänä vuonna tavallistakin enemmän ”veitsen terällä”, sillä molemmat kastelupumppumme rikkoontuvat viime syksyllä.

 

 

 

 

sadetus1.jpg

 

 

Onneksi tuli hankittua aivan uusi kastelupumppu, jotta suurta kuivuusvahinkoa ei vielä ehtinyt tapahtua.

 

 

Hankimme sellaisen pumpun, joka pystyy helposti pyörittämään kahta normaalikokoista sadettajaa. Pumppu maksoi hieman alle 300 euroa.

 

 

Mökkitontille olen aikoinaan rakentanut maanalaisen runkoverkon sadettamista varten ja kauimmainen ulosotto on n. 50 metrin etäisyydellä rannasta. Runkoverkossa on 6 ulosottoliitintä eli kuuteen eri kohtaan voidaan liittää putki, joka johtaa sadettimeen.

 

 

sadetus2.jpg

 

 

Valkosipulimaa saatiin katettua lehtikatteella ja kattamisen jälkeen oli kiire alkaa sitä sadettamaan.

 

 

sadetus3.jpg

 

 

Meillä on kaksi kunnollista sadettajaa ja toisen sadettajan asetin sadettamaan istukassipulimaata.

 

 

sadetus4.jpg

 

 

Olen tyytyväinen, että pumppu sekä sadettimet pelittävät ja nyt kasvuolosuhteet valkosipulimaan sekä istukassipulimaan osalta ovat kunnossa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarhamaan kastelu, kastelupumppu, valkosipulin kastelu, istukassipulin kastelu,

Kahta jäi puuttumaan!

Lauantai 30.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin Eläkeliiton Pirkanmaan piirin järjestämälle pyhiinvaellusmatkalle Heinäveden Valamon luostariin 26.-27.4.2016.

 

 

 

 

valamo5.jpg

 

 

Eräs tutustumiskohteemme oli luostarin pysyvä historiallinen näyttely, johon suurella mielenkiinnolla perehdyin.

 

 

 

*****************

 

Vuonna 1915 syntynyt ja nyt jo edesmennyt anoppini työskenteli pikkutyttönä Laatokan Valamon luostarin keittiöllä sekä puutarhassa ja toivoin näyttelyssä näkeväni muutamia kuvia sekä luostarin keittiöltä ja myös luostarin puutarhasta.

 

 

Petyin, sillä kummastakaan kohteesta ei ollut esillä lainkaan valokuvia.

 

 

Tiedustelin asiaa näyttelyä meille esitelleeltä vapaaehtoiselta Markukselta ja hän pahoitteli asiaa.

 

 

Markus kertoi, että luostarin arkistossa on paljon valokuvia, jotka eivät ole esillä historiallisessa näyttelyssä ja hän uskoi, että siellä varmaan olisi valokuvia sekä luostarin keittiöltä kuin myös puutarhalta.

 

 

Anoppini kotisaari oli Mantsinsaari ja sieltä oli matkaa Valamoon nelisenkymmentä kilometriä – toki välimatka on edelleenkin sama!

 

 

Nykyaikana olisi ”kova juttu”, jos hieman yli kymmenvuotias tyttö kulkisi työn perässä talvella jäätä pitkin ja kesällä soutuveneellä neljäkymmentä kilometriä, mutta 1920 –luvun loppupuolelle ja 1930 –luvun alussa se oli tavallista!

Anoppini oli töissä Valamon luostarin keittiöllä sekä puutarhassa!

 

 

Heinäveden Valamon historiallisessa näyttelyssä on useita valokuvia luostarin eri pajoista ja muista ”tulosyksiköistä”, mutta ei yhtään valokuvaa luostarin keittiöltä tai puutarhalta.

 

 

”Luostarin puutarha” on jo käsitteenä niin kiehtova, että siitä soisin olevan valokuvia Heinäveden Valamon pysyvässä historiallisessa näyttelyssä.

 

 

Olen saanut vierailla Venäjällä Tverin luostarissa ja sen puutarhassa sekä myös Virossa Kuremäen luostarin puutarhassa ja oletan, että Laatokan Valamon puutarhassa on ollut yhtä hienoa kuin näissä molemmissa.

 

 

Toissa vuonna sain vierailla Laatokalla Konevitsan luostarissa ja sen puutarhassa – siellä luostarin puutarhan komeus saa vielä odottaa!

 

 

Olen saanut vierailla myös Petserin luostarissa Venäjällä ja nyt en muista, että millainen puutarha siellä oli. Eniten pinnalla Petserin luostarivierailusta on se, kun seurueemme naiset joutuivat pukeutumaan portilla tarjolla olleisiin kietaisuhameisiin sekä hiukset peittäviin sifonkeihin!  Seurueemme naiset olivat tikahtua nauruun!

 

 

Kahta siis jäin kaipaamaan Heinäveden Valamon historiallisessa näyttelyssä – kuvia luostarin Laatokan aikaiselta keittiöltä ja kuvia luostarin Laatokan aikaiselta puutarhalta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luostarin puutarha, luostarin puutarhassa, Laatokan Valamon luostari, Konevitsan luosteri, Tverin luostari, Kuremäen luostari, Petserin luostari,

Madeiran kasvitieteellisessä puutarhassa on kasveja ympäri maailmaa

Lauantai 30.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Madeiran kasvitieteellinen puutarha sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Funchal´n keskustasta.

 

 

Puutarha sijaitsee korkealla mäessä ja sen vuoksi siellä vieraillessamme kuljimmekin matkan taksilla. Taksimies ehdotti, että hän odottaa meitä käyntimme ajan ja tuo sen jälkeen takaisin.  Ratkaisumme oli oikea, sillä matkat ja kahden tunnin odottaminen maksoivat neljältä hengeltä yhteensä vain 70 euroa.

 

 

Madeiran saaren mainio sijainti Atlantilla ja sen leuto sää mahdollistavat, että puutarhassa on erinomaiset edellytykset monille eksoottisillekin kasvilajeille.

 

 

 

 

puu1.jpg

 

 

Puutarhan portugalinkielinen nimi on

 

 

Jardim Botanico da Madeira

 

 

 

 

puu2.jpg

 

 

Puutarhan nimi on ”kukilla painettuna” myös eräällä tasanteella

 

 

Jardim Botanico

da Madeira

Eng. Rui Vieira

1960 – 2016

 

 

Virallisessa nimessä oleva osuus ”Eng. Rui Vieira” on kunnianosoitus Madeiran kasvitieteellisen puutarhan luojalle ja ensimmäiselle johtajalle insinööri Rui Vieiralle.

 

 

Rui Manuel da Silva Vieira oli maatalousinsinööri (=agronomi) ja poliitikko. Vieira toimi mm. 1990-luvun lopulla useiden EU:n valiokuntien jäsenenä ja varajäsenenä.

 

 

Vieira syntyi Funchalissa vuonna 1926 ja myös kuoli siellä vuonna 2009.

 

 

***************

 

 

Kuvakimaran aluksi pari maisemakuvaa puutarhan rinteiltä kohti Funchalin kaupunkia:

 

 

 

 

puu3.jpg

 

 

 

 

puu4.jpg

 

 

 

Ja sitten kuvia kasveista sekä puutarhasta:

 

 

 

 

puu5.jpg

 

 

 

 

puu6.jpg

 

 

 

 

puu7.jpg

 

 

 

 

puu8.jpg

 

 

 

 

puu9.jpg

 

 

 

 

puu10.jpg

 

 

 

 

puu11.jpg

 

 

 

 

puu12.jpg

 

 

 

 

puu13.jpg

 

 

 

 

puu14.jpg

 

 

 

 

puu15.jpg

 

 

 

 

puu16.jpg

 

 

 

 

puu17.jpg

 

 

 

 

puu18.jpg

 

 

 

 

puu19.jpg

 

 

 

*************

 

puu20.jpg

 

 

Harmi, että tämä kuva ei ole äänikuva, sillä puutarhassa sijaitsevan amfiteatterin lammikoissa kurnuttavien sammakoiden häärituaalit eivät nyt tavoita katsojaa!

 

 

 

 

puu21.jpg

 

 

Useimmat Madeiran rinteet ovat niin jyrkkiä, että esimerkiksi jyrsinten käyttö ei ole mahdollista. Kasvitieteellisessä puutarhassa voidaan hoitotöissä käyttää puutarhajyrsimiä, mutta kuokka on kuitenkin sielläkin tärkein työväline – pitihän sitä kokeilla!

 

 

****************

 

 

Meiltä jäi puutarhassa käymättä Kasvitieteellisen puutarhan ja Monten välillä kulkeva kaapelihissi.

 

 

Kaapelihissiradan pituus on 1.600 metriä ja radan korkeus vaihtelee 10 – 100 metrin välillä

 

 

 

 

puu22.jpg

 

 

 

 

puu23.jpg

 

 

*************

Toinen kohde, joka meiltä jäi puutarhassa käymättä, on eksoottisten lintujen kokoelma – Jardim de Loiros.  Näimme kyllä lintutalon ja kuulimme lintujen äänet, mutta käymättä jäi!

 

 

Puutarhan pääsylipulla olisi päässyt käymään myös lintutalossa.

 

 

 

 

puu24.jpg

 

 

Kuvakimaran lopuksi puutarhassa lekotellut portugalilainen sisilisko!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Madeira, madeira2016, Jardim Botanico da Madeira, Eng. Rui Vieira, Rui Manuel da Silva Vieira, Jardim de Loiros, Madeiran kasvitieteellinen puutarha, Funchal,

Nyt on aika nauttia kesän aherruksista!

Keskiviikko 9.12.2015 - -Esko Erkkilä-

Kesä on hienoa aikaa puurtaa kasvimailla ja nähdä joka päivä se kasvunihme, joka saa juurekset, marjat ja hedelmät kasvamaan korjuukelpoisiksi.

 

 

Nyt on puolestaan alkanut se ajanjakso vuodesta, jolloin viherpeukalo pääsee nauttimaan töittensä tuloksista.

 

 

Tässä muutama kuva niistä hetkistä, jolloin sain päivänä muutamana olla Rouvan apuna, kun valmistin oman maan juureksia ruuaksi.

 

 

 

 

tre1.jpg

 

 

Varastoimme porkkanat kuivassa hiekassa muovisankoihin ladottuina kellarissa.

 

Varastointi on onnistunut hyvin ja nyt hyvin säilyneet porkkanat kuoritaan.

 

 

 

 

tre2.jpg

 

 

Kuoritut porkkanat palastellaan, niiden joukkoon lisätään hieman rypsiöljyä ja suolaa.

 

 

 

 

tre3.jpg

 

 

Palastellut porkkanat laitetaan uuniin ja tässä on lopputulos!

 

 

 

 

tre4.jpg

 

 

Punajuuret käsitellään samoin kuin porkkanat.

 

 

 

 

tre5.jpg

 

 

Sipulit kuoritaan ja ne voidaan pieniä kuten porkkanat ja punajuuret, mutta meillä sipulit ajetaan kuorimisen jälkeen yleiskoneen ”silppurin” kautta tasaiseksi uunivalmiiksi massaksi.

 

 

 

 

tre6.jpg

 

 

Sipulimassa kuumennetaan sähköuunissa ja jäähdyttämisen jälkeen se laitetaan pakastuspurkkeihin myöhempää käyttöä odottamaan.  Sipulimassa on niin herkullista, että osa siitä katoaa parempiin suihin ennen pakkaseen ehtimistään!

 

 

 

 

tre7.jpg

 

 

Valkosipuli on puutarhamaan aatelia ja osa siitä meillä päätyy tavallisen sipulimassan joukkoon makua antamaan.

 

 

 

Tässä kerrotut tavat ja menetelmät muodostavat vain osan niistä tavoista, joiden lopputulemana puutarhamaan juurekset päätyvät ruokapöytäämme.

 

 

Bon Appétit!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: trekoolimaa, puutarha, viherpeukalo, porkkanasta ruokaa, punajuuresta ruokaa, sipulista ruokaa, valkosipulista ruokaa,

On sadonkorjuun aika!

Sunnuntai 21.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Puutarhassa syyskuu on parhainta sadonkorjuun aikaa.

 

Seuraavassa pieni kuvakimara niistä parhaista hetkistä, joita mökkitonttimme palstalla on syyskuun aikana saatu sadonkorjuun merkeissä viettää.

 

 

 

 

puu1

 

 

Meillä on mökillä pieni lava avomaankurkulle ja saimme siitä melko mukavan sadon jo elokuun aikana.

 

Syyskuun alkupuolella saimme lavasta avomaankurkkuja kolme muovisangollista ja lisää on tulossa vielä syyskuun viimeisinä päivinä.

 

 

 

 

puu2

 

 

Tomaatit kasvavat meillä käytöstä poistetuissa sementtisissä rumpuputkissa, jotka on nostettu pystyyn sekä täytetty mullalla.

 

Mullassa ja avomaalla kasvaneiden tomaattien maku on ylivertainen , kun niiden makua vertaa esim. sellaisiin ns. luomutomaatteihin, jotka ovat kasvaneet kasvihuoneessa.

 

 

 

 

puu3

 

 

Pavut ovat kasvi, joka joko antaa hyvän sadon tai sitten satoa ei tule lainkaan.

 

Tänä vuonna on sellaisen vuoden vuoro, jolloin satoa on tullut.

 

 

 

 

puu4

 

 

Tänä vuonna papumaan ”jälkisato” oli runsas, sillä sen kiehauttamiskuntoon saattamisessa oli jopa aikataulullisia ongelmia.

 

Keltaiset pavut ovat meille vanha tuttu, mutta nyt meillä oli pieni määrä violettia papua. Violetti papu on kaunis katsella, mutta valitettavasti keittämisessä violetti väri häviää ja se ei välity ruokapöytään saakka.

 

Kuvan oikeassa alalaidassa näkyvä ruusupapu oli miellyttävä ensituttavuus ja nyt on huolehdittava, että sitä tulee kylvöön myös ensi vuonna.
 

 

 

 

puu5

 

 

Perunasato saatiin tänä vuonna poikkeuksellisen laadukkaana kellariin.

 

Mukulamäärä oli kohtuullinen, mutta mukuloiden koko suorastaan valtaisa. Kuorinta- ja halkaisu- sekä makukokeiden perusteella laatu oli hyvä.

 

 

Tässä on kuvattuna ne kaikki viisi perunalajiketta, jotka meillä olivat viime kesänä viljelyksessä.

 

Vasemmalta ylhäällä Siikli, Timo sekä Blue Congo ja alhaalla vasemmalta Van Gogh sekä Rosamunda.

 

 

 

 

puu6

 

 

Porkkanasato ei ollut ihmeellinen, mutta kun rivimetrejä oli kohtuullisesti, niin kokonaissadoksi muodostui 107 kiloa.

 

 

 

 

puu7

 

 

Rakensimme viime keväänä puutarhamaamme ympärille jänisaidan ja ainakin punajuuren kannalta ratkaisu oli oikea, sillä nyt ristihuulet eivät päässeet verottamaan punajuurikasvujamme.

 

Punajuurta tuli 77 kiloa ja eiköhän se kolmen hengen taloudessa riitä talvikaudeksi!

 

 

 

On selvää, että puutarhakasvien viljeleminen ei lyö taloudellisesti leiville, mutta kun kynsien alla on koko elinajan ollut multaa, niin harrastuksena luonnon kanssa toimiminen on suorastaan välttämätöntä!

 

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarhakasvien sato 2014, avomaankurkku, avomaantomaatti, keltainen papu, violettipapu, ruusupapu, Siikli, Timo-varhaisperuna, Blue Congo, Van Gogh, Rosamunda, porkkanan sadonkorjuu, punajuuren sadonkorjuu,

Pühtitsan Jumalanäidin kuolonuneen nukkumiselle pyhitetyn nunnaluostarin puutarhassa ja uhrilähteellä Kuremäellä

Torstai 3.10.2013 - -Esko Erkkilä-

Olen moniaita kertoja saanut vierailla Kuremäen nunnaluostarilla Illukan kunnassa Itä-Virossa.


Luostarin nimi on viroksi Kuremäe Jumalaema Uinumise nunnaklooster ja venäjäksi: Пюхтицкий Успенский монастырь / Pyhtitskij Uspenskij monastir). 

Poikkesimme siellä myös viime elokuussa, kun osallistuin koulukuntani eli agrologien kartanomatkaan Virossa.

 

Vaikka olen vieraillut useasti Kuremäen nunnaluostarissa, sain oppia taas kerran paljon uutta luostarista.

 

 

py1

 

 

Luostari on perustettu vuonna 1891 ja se on ainoa nunnaluostari Virossa.

 

 

py2

 

 

Luostarin sisätiloissa ei saisi valokuvata, mutta pyrin tekemään sen hienotunteisesti ja huomiota herättämättä.

 

 

 

py3

 

 

Kuremäen luostarin puutarha on todellinen luostarin puutarha, sillä se on hyvinhoidettu nähtävyys.

 

 

Muutama kuva luostarin puutarhasta:

 

 

 

py4

 

 

py5

 

 

py6

 

 

py7

 

 

py8

 

 

py9

 

 

 

*************

 

 

py10

 

Luostarin takapihalla sijaitsevat halkovarastot saavat jokaisella käyntikerralla ainakin minulta täydellisen ihailun.

Luostarilla luotetaan vahvasti bioenergiaan!

 


 ********

 


py11

 

 

En ole aiemmilla kerroilla tutustunut luostarin hautausmaahan, mutta nyt siihen oli tilaisuus.

 

 

py12

 

 

Luostarissa kuolleet nunnat ovat saaneet tasa-arvoisen viimeisen leposijan.

 

 

 

py14

 

 

Tässä on vuosina 1968 – 2011 luostarin johtajana eli igumeniana toimineen Varvara (Trofimova) viimeinen leposija.

 

 

Sekin oli minulle uutta, että nunnien hautausmaan vierellä on Kuremäen kyläläisten hautausmaa.

 

 

************

 

Oppaat kertovat aina Pühtitsan luostarissa käydessä, että mäen alla on ”Pyhä Lähde”.

 

Vasta nyt kävin ensimmäisen kerran Pyhällä Lähteellä.

 

 


py13

 

Pyhään Lähteeseen virtaa jatkuvasti vettä.

 

 

py15

 

 

Lähiseudun asukkaat noutavat lähteestä ruokavettä ja matkailijoita varten lähteellä on astioita varren päässä, jotta lähteen vettä voi nostaa juotavaksi.

 

 

py16

 

 

Vesi oli raikasta ja sopivan viileää.

 

 

 

**********

 

Moninkertaisella käyntikokemuksellani voin suositella käyntiä Kuremäen nunnaluostarissa!

 

Liittäkää tutustumiseenne kulkeminen nunnien hautausmaan läpi Pyhälle Lähteelle!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Kuremäe Jumalaema Uinumise nunnaklooster, Pühtitsan Jumalanäidin kuolonuneen nukkumiselle pyhitetty nunnaluostari, Pühtitsan luostari, Kuremäen luostari, Kuremäen luostarin Pyhä Lähde, luostarin puutarha,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »