Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sote-sovun syntyminen merkitsi Kokoomuksessa ja SDP:ssä monille suurta epäonnistumista!

Tiistai 25.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän aloitteesta ja hänen johdollaan syntynyt sote-ratkaisu kaipaa vielä tälläkin saitilla lisätarkastelua.

 

Oleellinen asia sote-ratkaisun syntymisessä oli, että sen syntyminen merkitsi Kokoomuksen, mutta myös SDP:n havitteleman kuntauudistuksen näyttävää hautaamista.

 

Tämä oli lopullinen tappio Kokoomuksen ministeri Henna Virkkuselle.

 

 

Surullisessa varsinaisessa sote-sotkussa onkin sitten paljon enemmän ministereitä, kansanedustajia ja muita Kokoomuksen sekä SDP:n riveissä ”kunnostautuneita” henkilöitä, joiden poliittinen ura sai katkeran kolhun sotkussa. Valitettavaa, että sote- ja kuntasotkuissa saivat melkoisen kolhun kylkeensä myös monet virkahenkilöt – etunenässä useat kansliapäälliköt, alivaltiosihteerit sekä monet muut.

 

Lista on niin pitkä, että sitä tuskin pystyy muistinvaraisesti edes muistamaan, mutta lupaan yrittää. Keskityn kuitenkin ainoastaan ministereihin sekä kansanedustajiin:

 

  • ensimmäinen epäonnistuja oli SDP:n peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson
  • toinen epäonnistuja SDP:n osalta oli Susanna Huovinen, joka vaihdettiin Maria Guzenina-Richarson´n tilalle 24.5.2013
  • Kokoomuksen osalta ensimmäinen epäonnistuja oli sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko
  • seuraava kokoomuslainen epäonnistuja oli Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo, hänet jonka pääministeri Katainen nimitti ”messiaaksi” ja hänen piti johtaa asiat ojennukseen
  • viimeisin epäonnistuja onnettomassa prosessissa oli kokoomuslainen elinkeinoministeri ja Kataisen manttelinperijäksi ennakoitu Jan Vapaavuori
  • on selvää, että myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Jouni Backman saa vahvan epäonnistujan viitan harteilleen

 

Totesin jo edellä, että useiden ministeriöiden virkahenkilöt saivat vakavan kolhun maineeseensa, kun joutuivat Kokoomuksen, SDP:n ja koko hallituksen painostamina ”ehdottelemaan hulluja”.

 

 

***********

 

 

On selvää, että Juha Sipilän johdolla aikaansaatu sote-sopimus vaatii edelleen paljon neuvotteluja, jotta asiat saadaan oikealle tolalle.

 

Sote-sopimukseen päässeet puolueiden puheenjohtajat ovat nimenneet työryhmän, jonka mandaatti koskee sopimuksen yksityiskohtien viilaamista.

 

Työryhmän muodostavat Juha Rehula (keskusta), Hanna Mäntylä (perussuomalaiset), Jan Vapaavuori (kokoomus) sekä Susanna Huovinen (SDP); ”takiaispuolueiden” edustajista ei ole havaintoa!

 

On positiivista, että hallitus tunnusti voimattomuutensa lähes kolmen vuoden jankkaamisen jälkeen, mutta se on valitettavaa, että aikaa hukattiin hallituksen jääräpäisyyden vuoksi aivan liikaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-sopu, Juha Sipilä, Sopu-Sipilä, Maria Guzenina-Richardson, Paula Risikko, Susanna Huovinen, Petteri Orpo, Jan Vapaavuori. Jouni Backman, Juha Rehula, Hanna Mäntylä, kuntauudistus, kuntauudistuksen kuoppaaminen, Henna Virkkunen,

Sopu-Sipilä sai aikaan sote-sovun!

Maanantai 24.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Juha Sipilän paluu töihin oli onni Suomelle, sillä hänen johdollaan Suomi sai ratkaisun hallituksen keittämään sote-soppaan.

 

Sipilän johdolla saadusta sovusta kerrottiin eilen klo 14.00 alkaneessa tiedotustilaisuudessa.

 

On varmaan ensimmäinen kerta, kun pienimmän oppositiopuolueen puheenjohtajan aloitteesta ja ilmeisesti johdolla on saatu ratkaisuun näin suuri asia.

 

Asioiden eteneminen osoittaa sen laajan luottamuksen, jota Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä nauttii hallituksen, toisen oppositiopuolueen sekä tavallisten suomalaisten keskuudessa. Pääministeri Katainen ja valtiovarainministeri Urpilainen olivat selkä edellä vastaantulijoita Sipilän ideoimasta ratkaisusta päätettäessä.

 

 

Oli suorastaan hupaisaa seurata, kun hallituksen pientoimijat – Vasemmistoliitto, Vihreät, RKP ja Kristillisdemokraatit – oli tiedotustilaisuuden istumajärjestyksessä sysätty sivummalle!

"Takiaispuolueiden" istuttaminen sananmukaisesti takavasemmalle oli ymmärrettävää, sillä niille kuulemma kerrottiin Keskustan, SDP:n, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten neuvottelemasta ratkaisusta vasta tiedotustilaisuutta edeltävänä päivänä!

Tiedotustilaisuudessa RKP:n Haglund ja Vihreitten Niinistö osasivat luonnikkaasti vetää sivuosaan joutuneen roolinsa asioita kommentoidessaan.

 

Nyt saadun sote-ratkaisun eräs keskeisimmistä elementeistä on, että sote-ratkaisun napanuora Kokoomuksen ja SDP:n ajamaan kuntauudistukseen katkaistiin. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen toki yritti tiedotustilaisuudessakin jankuttaa, että hallituksen ajamaa kuntauudistusta jatketaan. Uskokoon ken haluaa!

 

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, että keneltä tuli aloite tästä tavasta avata sote-solmu. Pääministeri Kataiselle oli vaikeaa ja mahdotonta myöntää, että uudistuksen keskeinen moottori oli Keskusta ja sen puheenjohtaja Juha Sipilä.

 

Nyt saatu ratkaisu osoitti viimeistään kaikille sen tosiasian, että hallitus ajoi itsensä umpikujaan sote-asiassa ja se tarvitsi umpikujasta päästäkseen opposition apuun.

 

 

Juha Sipilä käytti tiedotustilaisuudessa useita järkeviä puheenvuoroja.

 

Sipilä mainitsi mm. sen, että maamme talousahdinko oli ratkaisun suurin ”keksijä”.

 

Juha Sipilä totesi, että nyt linjattu sote-uudistus antaa mahdollisuuden esim. seuraaville toimenpiteille:

 

 

  • tietojärjestelmien kehittäminen
  • STM:n ohjaustoimenpiteiden nykyistä tehokkaampi vaikuttaminen
  • jatkuvan kehittämisen ja parantamisen –periaatteen toteuttaminen

 

Kiitän Juha Sipilää sekä hänen taustajoukkojaan, jotka ovat viime päivien aikana tehneet ympärivuorokautista työtä nyt julkistetun ratkaisun aikaansaamiseksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Sipilä, Juha Sipilän johdolla tehty sote-päätös, Keskusta ja sote-uudistus,

Kiitokset Mikko Alatalolle: Kunta- ja soteuudistuskeskustelussa aletaan Pirkanmaalla pääsemään asiaan

Tiistai 28.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Kataisen hallituksen ja kokoomuksen ajamassa kunta- ja soteuudistuksessa aletaan Pirkanmaalla pääsemään asiaan, kun asioista on alettu keskustelemaan toden teolla.

 

Medialle on annettava täysi tunnustus, kun kriittiset mielipiteet ovat saaneet entistä enemmän palstatilaa ja radioaikaa. Media tajuaa, että pieleen ollaan menossa!

 

Aamulehti osoitti olevansa ajan hermolla, kun se eilen julkaisi kaksi asian ytimeen kunta- ja soteuudistushankkeissa pureutuvaa kirjoitusta.

 

tapani_leppanen

 

Kuntajohtajana yli 30 vuotta toiminut Tapani Leppänen otsikoi kirjoituksensa näin:

 

Sotesta sekametelisoppa, kunnista tulee vaakunan vartijoita

 

 

mikko_alatalo

 

 

Viereisellä sivulla sai palstatilaan viiden palstan verran kansanedustaja Mikko Alatalon kirjoitus, jonka hän oli otsikoinut näin:

 

Pirkkala ei saa itse mitään päätösvaltaa sote-asioihin

 

 

Moninkertainen ex-kunnanjohtaja Tapani Leppäsellä on kanttia sanoa kirjoituksessaan näin: ”…on todettava, että Jyrki Kataisen hallitus on keittämässä sotesta varsinaista sekametelisoppaa.

 

Jotta uudistuksesta saataisiin kelvollinen, tulee valmistelu palauttaa lähtöruutuun tekemällä perusteellinen toiminta-analyysi kunta- ja terveyskeskuskohtaisesti siitä, mitkä palvelut toimivat ja mitkä eivät, toteaa usean kunnan johtamisesta kokemusta omaava Tapani Leppänen.

 

Pirkanmaalaiset saivat taas kerran nauttia kansanedustaja Mikko Alatalon oleelliseen keskittyvästä kynänjäljestä, kun hän otti esimerkiksi Pirkkalan siitä kohtelusta, jonka kohteeksi vireä Tampereen naapurikunta joutuisi, jos Kataisen – Urpilaisen hallituksen katalat suunnitelmat toteutuisivat.

 

Alatalo toteaa, että Petteri Orpon työryhmän linjaukset olisivat karu viesti Pirkkalalle.

 

Terve kunta laitetaan saattohoitoon ylhäältä määräten, pakkoliittoon Tampereen kanssa.”  

 

Alatalo tiivistää, että hallitus runnoo sote-sotkua eteenpäin mistään piittaamatta. ”Korvat ovat kiinni ja silmillä laput” toteaa kansanedustaja Mikko Alatalo ja taitaa viittata kokoomuksen taannoiseen mainostoimiston kehittämään vaalislouganiin: ”Kokoomuksella on korvat” vai miten se menikään.

 

Mikko Alatalo osoittaa tämän hetken ajan tajunsa, kun hän toteaa kirjoituksessaan, että ei taida Pirkkalaa pelastaa edes uusi maakuntamme ministeri Pia Viitanen (sd).

 

Puoluetoveri, pormestari Helena Rissanen saa vain pyyhkiä silmistään ruusunpunaisia kyyneleitä” sivaltaa kansanedustaja Mikko Alatalo aiheellisesti.

 

Myös Ylen Tampereen Radio osoitti eilen olevansa ajan hermolla, kun se oli aamulla kutsunut kansanedustajat Mikko Alatalon (keskusta) ja Saara Karhun (sdp) keskustelemaan sote-uudistuksen perimmäisestä tarkoituksesta.

 

Pääsin kuuntelemaan keskustelun tiivistelmän Tampereen Radiosta vasta iltapäivällä, mutta Ylen nettisivujen mukaan maakuntamme senaattori Mikko Alatalo oli todennut keskustelussa ytimekkäästi näin:

 

- Minusta tässäkin on takana hallituksen suurkuntauudistus. Uudistuksen agenda ei ole terveydenhoito vaan sillä halutaan lopettaa maalaiskunnat, jotta Suomen Keskustan valta puolueena vähenisi. Kokoomus ajaa tätä, en tiedä ajavatko demarit. Tämä on valtapolitiikkaa.

 

Kiitän Aamulehteä ja Ylen Tampereen Radiota ajan hermolla olemisesta.

 

Erityisesti kiitän ex-kunnanjohtaja Tapani Leppästä ja kansanedustaja Mikko Alataloa siitä, että he osaavat analysoida Kataisen hallituksen kuntakohellusta ja sote-sotkuja viiltävän tarkasti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, Tapani Leppänen, Saara Karhu, hallituksen kuntauudistus, hallituksen soteuudistus, kuntakohellus, Tampereen Radio, Petteri Orpo, Pirkkala, Pia Viitanen,

Tervetuloa Kataisen hallituksen kehysriihen keskustalaisiin jälkilöylyihin!

Perjantai 5.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen oli tarkoitus elinkeinoelämän konsulttien ohjeilla ja Kokoomuksen johdolla junailla tukipaketit rikkaille ja laittaa tavalliset suomalaiset entistä ahtaammalle kohtuuttomilla veronkiristyksillä ja epäoikeudenmukaisilla leikkauksilla.

 

Eilen iltapäivällä alkoi näyttää, että hallitus viimeinkin uskoi Keskustan ohjeita ja suurimmat sudenkuopat ollaan nyt korjaamassa.

 

Keskustan eduskuntaryhmä on voimallisesti liikkeellä 5. – 7.4.2013 siten, että Keskustan kansanedustajat ovat suomalaisten tavattavissa lukuisissa tilaisuuksissa.

 

Keskustan teemana valtakunnallisessa operaatiossa on…

 

”Onko Sinulla rohkeita ratkaisuja?”

 

Olen saanut olla mukana järjestelyissä, kun Pirkanmaan Keskusta-senaattorit tapaavat lauantaina huhtikuun 6. päivänä klo 11.30 yleisöä Café Siilinkari´ssa Hämeenkatu 9:ssä.

 

Tässä ilmoituksemme aamun Aamulehdessä:

Ounastelen, että Mikko Alatalo ja Arto Pirttilahti ruotivat ainakin näitä asioita:

 

  • kehysriihi
  • osinkoverosekoilu
  • sähköverojen nosto
  • eläkeläisten kohtelu
  • sote-uudistus
  • kuntauudistus
  • parlamentaarisen valmistelun sivuuttaminen
  • Suomen talous- ja palvelujärjestelmän näivettäminen
  • Suomen kilpailukyvyn heikentäminen hallituksen toimin
  • työttömyyden yhä jatkuva kasvu
  • hallituksen harjoittama hiilenmusta energiapolitiikka

 

Tiedän, että näitä juttujani luetaan eri puolilla Suomea ja pyydänkin, että seuratkaa oman alueenne lehtiä, sillä sieltä saatte tietoa omalla alueellanne järjestettävistä kehysriihen keskustalaisista jälkilöylyistä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, kehysriihi, osinkoverouudistus, sähkövero, sote-uudistus, kuntauudistus, hiilenmusta energiapolitiikka,

Eräs tapa pahoinpidellä Suomen karttaa!

Torstai 21.3.2013 - -Esko Erkkilä-

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden uudistusta pohtinut selvitystyöryhmä jätti mietintönsä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson´lle tiistaina 19.3.2013.

 

Mietinnön jättäminen oli jo sinänsä todellinen näytös, sillä tunnetusti avuton ministeri luki paperista hänelle kirjoitetun puheenvuoron ja sen jälkeen hän livisti mahdollisimman vähäpuheisena pois median tavoittamattomiin.

 

Kuuntelin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson´n vastauspuheenvuoron sote-uudistusta pohtineen työryhmän puheenjohtaja Päivi Sillanaukeen puheenvuoroon ja mieleeni tuli etsimättä, että Sillanaukee oli laatinut oman puheenvuoronsa lisäksi myös ministerin vastauspuheenvuoron!

 

Kansliapäälliköt ainakin ennen laativat puheet mietintöjen luovuttajille ja myös ministerille, jotta ministerin vastaus olisi ”sopiva”.

 

Sote-uudistusta pohtineen työryhmän esitys oli karttaharjoituksena ”mielenkiintoinen tapa pahoinpidellä Suomen karttaa”.

 

Kartan pahoinpitelyssä ei ole mitään ennenkuulumatonta, sillä se on tuttua tohinaa myös vaikkapa minulle, kun korkeat ja korkeasti koulutetut esimiehet ovat joskus määritelleet kaupallisen organisaation vastuualueiden rajoja.

 

Eräs surkeimmista karttaharjoituksista, joita olen saanut läheltä seurata oli, kun Kokkolan myyntialueeseen liitettiin Lapua, vaikka Kokkolan tasoinen myyntitoimisto sijaitsi Seinäjoella!

 

On selvää, että tämä surkea karttaharjoitus ei toiminut ja se purettiinkin nopeasti!

 

Surkean karttaharjoituksen tunnelmat tulivat pintaa, kun tarkastelin sote-työryhmän ajatuksia Pirkanmaalle suunnitellusta sote-mallista.

 

Suunnitelman mukaan Tampere olisi Tampereen vastuukunta, Sastamala Länsi-Pirkanmaalla, Valkeakoski Etelä-Pirkanmaalla ja keskisuomalainen Jämsä Pohjois-Pirkanmaalla.

 

Ihmetystä herättää Jämsän yht´äkkinen muuttuminen pirkanmaalaiseksi ja se tapa, jolla sote-alueet pitäisi Sillanaukeen johtaman työryhmän mukaan järjestellä.

 

Sillanaukeen työryhmä on ehdottamassa Suomeen todellista himmelien himmeliä ja himmeleihin on yhdistetty taitoluistelusta tuttu kolmoissalkov sekä vielä uimahypyistä tunnetuksi tullut taaksepäin kerien suoritettu hyppy!

 

Pirkanmaalla kiinnitän huomiota ainakin siihen ”pahoinpitelyyn”, jossa Kurun kaukaisimmat Parkanoon rajautuvat seudut on nimetty Tampereelle kuuluviksi, mutta vartin matkan päässä Tampereen Keskustorilta sijaitsevan Hämeenkyrön pinsiöläiset joutuisivat hakeutumaan palvelujen etsinnässä Sastamalaan!

 

Sote-työryhmän esittämä aluejako perustuu täydelliseen tietämättömyyteen alueen olosuhteista ja luontaisista liikkumissuunnista. Sen vuoksi työryhmän esityksellä on vain halpaa viihdearvoa ja se joutaa pikapikaa silppuriin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Marina Guzenina-Richardson, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, Päivi Sillanaukee, kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, STM, STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, sote-uudistus,

« Uudemmat kirjoitukset