Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Huhtikuun 9. päivänä valittavat valtuutetut eivät päätä sotesta eivätkä taitetusta indeksistä

Sunnuntai 22.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Kuntavaalit lähestyvät, sillä ne järjestetään jo 9.4.2017.

 

 

Vaalitaistelu on käynnistynyt ja on hupaisaa seurata, että eräät tahot petaavat valintaansa sellaisilla asioilla, joihin ei ole pienintäkään vaikutusvaltaa kunnanvaltuutetuilla tai kaupunginvaltuutetuilla.

 

 

Ammattiyhdistysliikkeen piiristä kuuluu kerrankin järkeviä, kun Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ihmettelee oppositiota, joka on lähdössä kuntavaaleihin sote edellä.

 

 

Luukkainen viittaa ihmettelyssään Kuntalehden artikkeliin, jossa kerrotaan opposition ajavan kuntavaaleihin voimakkaasti sote-teemalla.

 

 

Mainitussa artikkelissa mainitaan nimeltä kuntavaaleihin sote-teemalla ratsastavina RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja vihreiden kansanedustaja Touko Aalto.

 

 

Tiedoksi oppositioedustajille, että soteasiat siirtyvät kunnilta maakuntien vastuulle 1.1.2019 ja siirtoon ei ole mitään mahdollisuuksia puuttua kunnanvaltuustoilla tai kaupunginvaltuustoilla – ei varsinkaan oppositiopuolueiden valtuutetuilla!

 

 

Toinen harhakuvitelma on niillä kuntavaaliehdokkailla, jotka taittavat peistä eläkeläisten taitetulla indeksillä.

 

 

On totta, että SDP:n entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen yrittää elämöidä eläkeläisten taitetulla indeksillä ja sen muuttamisella nykyisestä niin, että eläkkeen määrä määräytyisi enemmän palkkojen painoarvon suuntaan.

 

 

Turhaa elämöinti kuitenkin tämäkin kuntavaaliehdokkailta, sillä huhtikuussa valittavilla valtuutetuilla ei ole pienintäkään mahdollisuutta puuttua taitettuun indeksiin. Ei varsinkaan oppositiopuolueiden kuntavaltuutetuilla ja vielä vähemmän niiden ryhmien ehdokkailla ja valtuutetuilla, joilla ei ole lainkaan edustusta Arkadianmäellä!

 

 

Kuntavaaleissa kannattaa tutkailla kuntavaaliehdokkaiden ammattia, sillä ne hyötyisivät taitetun indeksi korjaamisesta SDP:n Kimmo Kiljusen haluamaan suuntaan, joilla on suuri eläke; olen huomannut, että korkean eläkkeen – yli 4.000 euroa kuukaudessa – omaavat ovat innokkaimmat puolestapuhujat Kiljusen eläkeremontille.

 

 

Sote-uudistukseen pystyy hieman ottamaan kantaa maakuntavaaleissa vuoden 2018 tammikuussa ja taitettuun eläkeindeksiin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa – malttakaa intoilijat ja muistakaa tämä äänestäjät!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, kuntavaalit 2017, kuntavaalit 9.4.2017, soteratkaisu, taitettu indeksi, soteratkaisulla elämöinti, taitetulla indeksillä elämöinti, Kuntalehti,

Sote-ratkaisu ei juurikaan luo paineita Tampereen veroprosenttiin

Lauantai 21.1.2017 - -Esko Erkkilä-

On ollut pelättävissä, että sote-ratkaisu luo paineita kuntien veroprosentin nostamiselle.

Olin pari päivää sitten tilaisuudessa, jossa Tampereen taloushallinnon virkahenkilöt kertoivat ennakkolaskelmista, jos ja kun sote tulee voimaan.

Sääntöhän on se, että 1.1.2019 kun sote tulee voimaan ja sote-henkilöstö siirtyy maakuntien palkkalistoille, niin kuntien vero-% pitää laskea 12,3 %-yksikköä. Tilanne elää, sillä uusimmat tiedot kertovat, että alennus olisi 12,5 %-yksikköä.

Tampereen vero-% on nyt 19,75 ja kun siitä vähennetään 12,3 tai 12,5 %-yksikköä, päästää uuteen veroprosenttiin eli 7,25 tai 7,45.

Oleellista em. kuulemistilaisuudessa oli, että sote-ratkaisu toisi Tampereen osalta ainoastaan 0,11 %-yksikön suuruisen sopeutumispaineen eli ei käytännössä mitään, sillä Tampereella yksi vero-% -yksikkö merkitsee 30 - 35 miljoonaa euroa - kymmenen prosenttia noista luvuista on 3 - 3,5 miljoonaa, yksi prosentti noista luvuista on 300.000 - 350.000 euroa joten 0,11 % ei ole paljon mitään, kun tiedetään, että suunniteltu ratikka maksaisi miljardin eli 1.000 miljoonaa euroa!

Yhteenvetona se, että Tampereella ja tamperelaisilla ei ole mitään syytä jarrutella sote-ratkaisua ainakaan taloudellisessa mielessä!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, sote-ratkaisu Tampereen näkökulmasta, veroprosenttimuutos Tampereella 1.1.2019,

Centro de Talassoterapia da Nazare eli Nazaren merivesikylpylä oli mielenkiintoinen kokemus

Keskiviikko 4.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Portugaliin suuntautuneen lokakuisen agrologimatkamme viimeinen Portugal-päivä valkeni tavanomaisen leppeänä hotellissamme Nazare´ssa.

 

 

 

IMG_4408.JPG

 

 

Aloitin päiväni hotellimme uima-altaassa…

 

 

 

IMG_4415.JPG

 

 

…aamu-uinnilla.

 

 

 

Aamu-uinnin ja aamupalan jälkeen ohjelmamme jatkui edelleen vetisissä merkeissä, sillä siirryimme hotellin pikkubusseilla Nazaren rannalla sijaitsevaan…

 

 

 

IMG_4423.JPG

 

 

...Centro de Talassoterapia da Nazare  –merivesikylpylään pulikoimaan.

 

 

 

IMG_4424.JPG

 

 

Talassokeskuksessa oli saatavana monenlaisia hoitoja sekä hierontoja ja eräät seurueemme jäsenet niitä olivatkin viikon aikana oppaamme välityksellä varanneet.

 

 

 

IMG_4422.JPG

 

 

Talassokylpylän vastaanotossa jouduimme täyttämään lomakkeen, jossa ruksaamalla kerroimme terveydentilamme ja sen, että meillä ei ollut sellaisia sairauksia, jotka rajoittaisivat merivesikylpylässä käyntiä.

 

 

Kylpylä oli niin höyryinen, että valokuvaaminen ei ollut siellä mahdollista.

 

 

******************

 

 

Nazaren talassokylpylä hyödyntää kivennäisrikkaan meriveden ominaisuuksia.

 

 

Kylpylä hankkii merivetensä 300 metrin päästä ja merivesi lämmitetään lisäämättä siihen mitään lisäaineita – vesi vaihtuu jatkuvasti.

 

 

Kylpylän sisäilmassakin on aistittavissa jodirikas meri-ilma, joka Portugalissa tunnetaan reumaattisia sairauksia ja hengitystieongelmia parantavasta vaikutuksestaan.

 

 

Kylpylävieraille on tarjolla uima-allas lämmitetyllä merivedellä, vastavirta, turkkilainen sauna, melko voimakkaita vedenalaisia suihkuja sekä jääallas – kaikki niitä piti kokeilla ja erityisesti pidin vedenalaisista suihkuista, jotka pehmittivät pohkeita ja sääriä.

 

 

*****************

 

Muutama kommentti Nazaren talassokylpylästä ja sen vertailusta suomalaisiin sekä virolaisiin kylpylöihin.

 

 

  • merivesi kylpyvetenä on selkeä seikka, joka puhuu merivesikylpylän puolesta
  • yleinen siisteys ja pukuhuoneiden väljyys ovat haaste merivesikylpylälle
  • erilaisia saunoja merivesikylpylässä saisi olla enemmän
  • merivesikylpylän kylpyaikaa moni olisi halunnut pidentää
  • kipattava kylmävesikiulu sekä kylmävesiallas olivat plussaa merivesikylpylälle

 

 

Ymmärrän niitä Portugalin-matkaajia, jotka varaavat matkansa siten, että voivat käydä Nazaren merivesikylpylässä useamman kertaa matkansa aikana.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: agrologit 2016 Portugalissa, agrologit2016, agrologimatka Portugaliin2016, Centro de Talassoterapia da Nazare, Nazaren merivesikylpylä, Talasso-merivesikylpylä, Nazare, Talasso-merivesikylpylä Nazare´ssa,

Johtajien sitoutuminen muutokseen on kaiken perusta

Sunnuntai 6.11.2016 - -Esko Erkkilä-

Sain viime torstaina osallistua tilaisuuteen, jossa kerrottiin Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen nykyvaiheesta.

 

 

Tilaisuus järjestettiin Tampereen valtuustosalissa ja se oli suorastaan innostava.

 

 

Tilaisuuden innostavuus johtui siitä, että uudistusta esitelleet johtajat kertoivat esityksillään ja olemuksellaan sitoutumisestaan uudistukseen.

 

 

 

sote1.jpg

 

 

Muutosjohtaja Kari Hakari kertoi, että Kuhmoinen ja Jämsä pidetään Pirkanmaan maakunnan valmistelussa mukana ainakin siihen saakka, kunnes toisin päätetään.

 

 

 

sote2.jpg

 

 

Maakuntaprojektijohtaja Jukka Alasentie puolestaan kertoi, että maakuntauudistuksessa asukkaiden vaikuttamiskeinoja ovat mm.:

 

  • suorat vaalit
  • aloiteoikeus
  • neuvoa-antava kansanäänestysmahdollisuus
  • keskustelu- ja kuulemistilaisuudet
  • nuorisovaltuusto
  • vammaisneuvosto
  • vanhusneuvosto
  • vähemmistökielen vaikuttamistoimielin
  • maakunnan omat osallistumismallit

 

 

 

 

sote3.jpg

 

 

Soteprojektijohtaja Jaakko Herrala kertoi, että tänä vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan maakuntien asukkaat arvostavat korkeimmalle sujuvat palvelut ja sen, että tieto kulkee ammattilaisten välillä. Tutkimuksessa todettiin, että vain 20 % piti valinnanvapautta kolmen tärkeimmän seikan joukossa.

 

 

Tulin tilaisuudessa hyvälle mielelle, sillä tunsin, että johtajien sitoutuminen on aitoa ja meillä on Pirkanmaalla mahdollisuus saada aikaan sellainen ratkaisu maakunta- ja sote-asioissa kuin todetaan tuon kolmikon vetämän uudistuksen slouganissa:

 

 

"Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalla."

 

 

 

**********************

 

 

Tässä esittelemäni kolmikko on nyt vetänyt vastaavia tilaisuuksia Pirkanmaalla useita ja johtaja Alasentie kertoi minulle tilaisuuden jälkeen, että muissa Suomen maakunnissa ei vastaavia tilaisuuksia ole järjestetty.  Muualla Suomessa siis tussaroidaan!

 

 

Hienoa, että pirkanmaalaisia sote- ja maakuntauudistajia ei voi syyttää ainakaan hämäläisestä hitaudesta!

 

 

No, mehän olemmekin pirkanmaalaisia ja meiltä hommat sujuvat!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-uudistus Pirkanmaalla, maakuntauudistus Pirkanmaalla, www.pirkanmaa2019.fi, muutosjohtaja Kari Hakari, maakuntaprojektijohtaja Jukka Alasentie, soteprojektijohtaja Jaakko Herrala, Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus,

"Seutujohtajan statusehdotukselle ristiriitainen vastaanotto"

Sunnuntai 25.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Otsikko on lainattu 21.9.2016 ilmestyneestä Ylöjärven Uutiset –lehdestä – hyvintoimitettu lehti muuten.

 

 

Lehden päätoimittaja Matti Pukkinen on tiedustellut maakunnan johtavilta politiikoilta mielipidettä kummajaisesta nimeltään…

 

Tampereen kaupunkiseutu

Päätoimittajan kysymykseen vastanneen Keskustan kansanedustaja Mikko Alatalon kanta on selkeästi hallituksen linjaa tukeva, kun hän toteaa kyselyssä seuraavaa (teksti on lainattu suoraan Ylöjärven Uutisten sivuilta):

 

 

*******************

 

 

”Kuppikunnat on lopetettava”

 

Keskustan tamperelainen kansanedustaja Mikko Alatalo antaa täyslaidallisen seutujohtaja Päivi Nurmisen kakkoskeskusstatusaikeille.

– En kannata Tampereen kasvukeskukselle omaa statusta, koska maan hallitus ei ole antamassa erityisasemaa pääkaupunkiseudullekaan maakunta- ja soteuudistuksessa, hän täräyttää.

– Maakuntauudistuksessa osapuolina ovat kunnat ja tulevat maakunnat. Tulevaisuudessa ei siis ole seutuhallintoa eikä virallisesti Tampereen kaupunkiseutua, keskustavaikuttaja jatkaa.

– Nyt on aika lopettaa virkahenkilövetoiset kuppikunnat, Alatalo jyrisee.

Hän huomauttaa, että jatkossa MAL-sopimukset tehdään valtion ja maakunnan kesken.

– Pirkanmaalaisten edun mukaista ei ole rakentaa aitaa kaupunkiseudun ympärille, Alatalo puhisee.

Keskustan kansanedustaja korostaa, ettei Tampereen enää tarvitse kilpailla kakkosstatuksen saamiseksi.

– Tampereen kaupunkiseudulla on jo kakkosasema. Uskon, että seutu pystyy pitämään sijansa ihan omilla toimillaan. Tässä ei tarvita erivapauksia maakunta- eikä sotehallinnon suhteen, Alatalo toistaa.

Hän teroittaa, että Tampereen seutu ja iso osa muuta Pirkanmaata ovat jo osa Suomen kasvukäytävää.

– Täällä on hyvät edellytykset lisätä elinvoimaa ja hyvinvointia satsaamalla elinkeinojen kehittämiseen, työllisyyteen, matkailuun sekä kulttuuriin, Alatalo toteaa.

 

 

*****************

 

Vahvaa ja oikeaa tekstiä koko Pirkanmaan senaattorilta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kaupunkiseutu, maakuntauudistus, soteuudistus, maakuntahallinto, Mikko Alatalo, Ylöjärven Uutiset, Tampereen kaupunki,

Kaikkea sitä ehdotellaankin!

Sunnuntai 18.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Maakunnat ja sote-uudistus tulevat voimaan 1.1.2019.

 

Uudistuksessa terveys­kes­kusten irtain omaisuus, esimerkiksi kalusteet ja hoitovälineet, siirtyvät maakunnalle. Kiinteistöt pysyvät kuntien omistuksessa ja maakunta vuokraa ne ensi vaiheessa käyttöönsä 3–4 vuodeksi.

 

On luonnollista, että siirtyvästä omaisuudesta ei makseta korvausta, sillä omaisuus palvelee edelleen samaa veronmaksajaa, jota varten se on hankittu ja joka on sen kerran maksanut.

 

Ihmettelen arvostamieni kuntajohtajien mielipidettä, että maakunnille siirtyvästä omaisuudesta pitäisi maksaa kunnille ja kuntayhtymille jokin korvaus. Ei käy!

 

Ymmärrän asian tiimoilta häärivien epämääräisten konsulttien höpinät, että maakuntien pitäisi maksaa niille siirtyvästä omaisuudesta.

 

Konsultit vetävät höpinöistään kunnilta suuret palkkiot, kun yllyttävät järkeviä kuntajohtajia yhtymään konsulttien höpinöihin.

 

Eivät kunnat lopulta omista maakunnille siirtyviä omaisuuseriä, vaan ne ovat kuntalaisten omaisuutta, kun ovat ne kerran maksaneetkin.

 

 

Höpinät sikseen ja reippaasti kohti maakunta-ja soteuudistusta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakuntauudistus, sote-uudistus,

Nyt pitää unohtaa sellaiset käsitteet kuin keskuskaupunki, kehyskunnat ja Tampereen kaupunkiseutu

Lauantai 17.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Sain olla osanottajana perjantaina 9.9.2016, kun kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen selvitteli maakuntauudistusta pirkanmaalaisille päättäjille Hotelli Ilveksessä Tampereella.

 

 

Samoin minulla oli kunnia olla paikalla tiistaina 13.9.2016, kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esitteli pirkanmaalaispäättäjille sote-uudistusta Tampere-talossa.

 

 

Maakunta- ja sote-uudistus etenevät nyt hyvää vauhtia kuin juna.

 

 

Jarrumiehiä – ja varsin paljon myös jarrunaisia riittää Pirkanmaalla, valitettavaa mutta totta.

 

 

Sanon selkeästi, että nyt pitää unohtaa sellaiset käsitteet kuin;

 

  • keskuskaupunki

 

ja

 

  • kehyskunnat

 

 

…sillä sellaisia ei maakuntauudistuksen jälkeen enää ole!

 

 

Maakuntauudistus merkitsee, että Tampereen kaupunkiseutu-niminen kummajainen siirtyy historian pölyttyville lehdille.

 

 

Tampereen kaupunkiseutu-kummajainen on virkahenkilöiden pystyttämä ihmeellinen hallintohimmeli, jossa ovat mukana Tampere, Kangasala, Nokia, Lempäälä, Orivesi, Lempäälä, Pirkkala ja Vesilahti.

 

 

Maakuntauudistus tekee Tampereen kaupunkiseutu –kummajaisen tarpeettomaksi, sillä jatkossa toimijoita ovat vain kunnat, maakunnat ja valtio.

 

 

On selvää, että Tampereen kaupunkiseutu-nimisen kummajaisen lopettaminen on tuskallista sitä vaaliville, mutta myös sen perustaneiden pitää nyt hypätä Pirkanmaan maakunnan kehittäjien ruotuun ja lakata olemasta eriseuraisia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskuskaupunki, kehyskunnat, Tampereen kaupunkiseutu, maakuntauudistus, Pirkanmaan maakunta, sote-uudistus , soteuudistus etenee, maakuntauudistus etenee,

Kolmannella sektorilla on mahdollisuuksia sote-uudistuksessa?

Perjantai 16.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Tämänpäiväisen juttuni otsikossa on kysymysmerkki lopussa, sillä en ole varma, että onko kolmannella sektorilla todellisia mahdollisuuksia sote-uudistuksessa.

 

 

Toivon kuitenkin ja näen, että mahdollisuuksia on.

 

 

Olen mukana kahdessa kolmannen sektorin toimijan toiminnassa eli Eläkeliitossa ja Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä.

 

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajana koen, että kolmensadan hengen yhdistyksemme on liian pieni toimimaan osallisena sote-uudistuksessa kolmannen sektorin itsenäisenä toimijana, vaikka meillä onkin mittavaa vapaaehtoistoimintaa esimerkiksi vanhusten hoivaajina.

 

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, jonka tukihenkilönä olen toiminut jo kymmenen vuotta, on puolestaan sen kokoinen yhdistys, että sen toiminta mielestäni hyvinkin täyttää kolmannen sektorin toimijalle asetettavat vaatimukset.

 

 

Ryhdyin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöksi sen jälkeen, kun minulle tehtiin eturauhassyöpäleikkaus vuonna 2001.

 

 

Eläkeliiton osalta totean, että Suomen suurimman eläkeläisjärjestön Pirkanmaan piiri täyttää ne kriteerit, joita sote-uudistuksessa kolmannen sektorin toimijalta edellytetään.

 

 

Eläkeliiton Pirkanmaan piiri tietää jo mielipiteeni ja toimitan tämän juttuni myös Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tietoon.

 

 

 

*********************

 

 

 

kolmas1.jpg

 

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan Pirkanmaan tilaisuudessa Tampere-talossa 13.9.2016…

 

 

 

kolmas2.jpg

 

 

…Sampo Järvelä Kumppanuustalo Artteli ry:stä kertoi kolmannen sektorin mahdollisuuksista osallistua sote-uudistukseen.

 

 

 

Tässä pari PowerPoint-kalvoa Sampo Järvelän esityksestä:

 

 

 

kolmas3.jpg

 

 

 

kolmas4.jpg

 

 

 

Toivon, että Eläkeliiton Pirkanmaan piiri ja Pirkanmaan Syöpäyhdistys tarttuvat tilaisuuteensa!

 

 

Olkaa yhteydessä joko Sampo Järvelään tai suoraan muutosjohtaja Kari Hakariin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-uudistus, sote-uudistus Pirkanmaalla, Kolmas sektori sote-uudistuksessa, Kumppanuustalo Artteli ry, Sampo Järvelä, Kari Hakari,

Vaaleilla on väliä!

Torstai 30.6.2016 - -Esko Erkkilä-

Monesti kuulee sanottavan, että äänestämisellä ei ole merkitystä tai että vaaleilla ei ole väliä.

 

 

Hallitus julkisti eilen sote-uudistuksen päälinjat, jotka merkitsevät maamme siirtymistä maakuntaitsehallintoon.

 

 

Kuka olisi jaksanut Kataisen-Urpilaisen hallituksen synkimpinä aikoina uskoa, että Suomeen tulee maakuntamalli hallintomalliksi?

 

 

Se on kuitenkin nyt tulossa sen vaalituloksen myötä, jolla kansalaiset viime eduskuntavaaleissa äänestivät Keskustan Suomen suurimmaksi puolueeksi ja sitä kautta pääministeripuolueeksi  - vaaleilla on siis väliä!

 

 

Muistan Kataisen-Urpilaisen vallassaolon kukkeimpina hetkinä sen tyrmistyksen ja toivottomuuden, kun nämä nyttemmin rintamakarkureiksi (aiheestakin) siirtyneet vallanpitäjät rakentelivat Suomea muutaman suurkunnan Suomeksi.

 

 

Tyrmistys oli suurta esimerkiksi Tampereen kehyskunnissa, joiden hyvinhoidettu talous olisi ollut muisto vaan, jos ne olisi pakkoliitetty Tampereeseen.

 

 

Sitä kuitenkin kokoomuksen Katainen ja SDP:n Urpilainen kaavailivat!

 

 

Suuria muutoksia muistellaan useinkin tapahtuneen vuosikymmeniä sitten.  On kuitenkin paikallaan joskus muistella niitä pöhköjä suunnitelmia, joita tilapäisesti valtaannousseilla puolueilla oli muutama vuosi sitten.

 

 

Kepeät mullat Kataisen-Urpilaisen ihmeellisille kuntasuunnitelmille ja parhainta menestystä Keskustan pitkäaikaiselle tavoitteella – maakuntaitsehallinnolla, joka nyt on toteutumassa.

 

 

Vaaleilla on väliä ja äänestämässä kannattaa käydä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaaleilla on väliä!, Kataisen-Urpilaisen kuntateurastussuunnitelmat, Tampereen kehyskunnat, kehyskunnat, maakuntahallinto, maakuntaitsehallinto, Keskustan ajama maakuntamalli, sote-linjaukset 2016,

"Yhdenkään kunnan budjetissa ei 1.1.2019 alkaen voi olla euroakaan rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin"

Keskiviikko 1.6.2016 - -Esko Erkkilä-

Minulla on viime viikkojen aikana ollut tilaisuus muutamaan kertaan olla paikalla, kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on esitellyt hallituksen suunnitelmia sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi.

 

 

 

rehu1.jpg

 

 

Sen vuoksi minulle ei ollutkaan yllätys, kun ministeri Rehula toisti tämän jutun otsikossa kerrotun linjauksen Pirkkalan valtuustosalissa 17.5.2016 järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

Paikalla oli yli sata kuulijaa!

 

 

 

rehu2.jpg

 

 

”Tässä salissa Pirkkalan sote-asioista ei enää vuonna 2019 päätetä” -  näin sanoi ministeri Rehula.

 

 

 

rehu3.jpg

 

 

Kaikki kuulijat eivät hallituksen linjauksista pitäneet ja yksi heistä oli ex-kansanedustaja ja Pirkkalan kunnanvaltuutettu Mikko Kuoppa.

 

 

Kuoppa on ollut kansanedustajana SKDL:n eduskuntaryhmässä 1979 – 1986, Demokraattisen Vaihtoehdon eduskuntaryhmässä 1986 – 1987, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä 1995 ja 1999 – 2011 sekä Vasemmistoryhmän eduskuntaryhmässä 1995 – 1999.

 

 

rehu4.jpg

 

 

Kaikesta näki, että ministeri Juha Rehula ja ex-kansanedustaja Mikko Kuoppa arvostivat toisiaan ja mieluusti he pysähtyivät hetkeksi, kun sitä kuvausta varten heiltä pyysin.

 

 

Tässä jälleen esimerkki, että politiikassa ja työelämässä pitää aina olla henkilökohtaisesti kavereita, vaikka asioista olisikin eri mieltä!

 

 

 

**************

 

 

 

Mutta Rehulasta ja hänen esityksestään vielä:

 

 

rehu5.jpg

 

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on tunnettu siitä, että hän käyttää esityksiensä tukena fläppitaulua ja ei hän nytkään pettänyt kuulijoitaan!

 

 

 

rehu6.jpg

 

 

Fläppitaululle oli syntynyt ennen esitystä ja syntyi esityksen aikana monia havainnollisia kuvia, jotka selkiinnyttivät ministerin esitystä.

 

 

 

Kuntapäättäjiä ministeri evästi olemaan jo tässä vaiheessa avoimia tulevaisuudelle ja sanomaansa perhe- ja peruspalveluministeri havainnollisti näin:

 

 

rehu7.jpg

 

 

”Jos sulkeutuu, mahdollisuudet vaikuttamiseen menevät”

 

 

mutta

 

 

 

rehu8.jpg

 

 

”Jos on avoin, ovat vaikuttamisen mahdollisuudet suuret”

 

 

 

Kiitän ministeri Rehulaa hienosta esiintymisestä Pirkkalassa 17.5.2016!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkkala, Pirkkalan valtuustosali, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, Juha Rehula, Mikko Kuoppa, ex-kansanedustaja Mikko Kuoppa, sote-uudistus,

Järki voitti - kahdeksantoista maakuntaa ja kahdeksantoista sote-aluetta!

Torstai 7.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Eilinen ja toissapäivä olivat suuria päätöksenteon päiviä suomalaisessa politiikassa.

 

 

Toissapäivänä Juha Sipilän hallitus päätti kehysriihessään monista kansalaisia koskevista asioista – ainoa vikapisto oli valtion tuki Tampereen ratikalle.

 

 

Toisaalta on todettava, että valtion tuki Tampereen ratikalle löi ällikällä Tampereen ratikkauskovaiset, sillä sieltä ei ole kuulunut pienintäkään inahduksen moitesanaa Keskustalle ja hallitukselle.

 

 

Nyt Tampereen vihreät saivat maksun tuestaan Rantaväylän tunnelille.  On toki todettava, että kaupunginvaltuusto ei ole päättänyt ratikan rakentamisesta.

 

 

*************

 

 

Eilinen oli hieno päivä maakuntahallintoon siirtymisen kannalta, sillä hallitus päätti pysyä 18 maakunnan hallintomallissa.  Kukkurana maakuntahallintokakun päällä on se, että kaikilla 18 maakunnalla on jatkossa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu eli 15 sote-alueen malli tuli eilen haudatuksi.

 

 

Kahdeksantoista maakunnan ja kahdeksantoista sote-alueen ratkaisu herättää erityistä luottamusta hallitusta kohtaan Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, jotka nyt kaikki ovat tietysti omia maakuntiaan, mutta jokainen myös omia sote-alueitaan.

 

 

***********

 

 

Julkisuudessa käydystä keskustelusta saa helposti kuvan, että Juha Sipilän johtama hallitus on vatuloinut ja tumpuloinut.

 

 

Näissä oppositioon joutuneiden puolueiden masinoimassa keskustelussa unohtuu mm. se tosiasia, että näiden päätösten perusteena olevat eduskuntavaalit järjestettiin vain vajaa vuosi sitten eli 19.4.2015!

 

 

Ei varmaan voida pahimmallakaan tahdolla sanoa, että olisi vatuloitu ja tumpuloitu, kun vajaan vuoden aikana vaalien jälkeen on saatu aikaan niin merkittäviä päätöksiä, kuin eilen ja toissapäivänä saatiin aikaiseksi.

 

 

Suomalaisia kannattaa onnitella mainiosta äänestyskäyttäytymisestä sekä ”hyvästä herraonnesta”, kun 19.4.2015 äänestimme Keskustaa, Perussuomalaisia ja Kokoomusta niin, että maahan saatiin toimintakykyinen ja päätöksiin kykenevä hallitus!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 18 maakuntaa, 18 sotealuetta, maakuntamalli, Pohjanmaan maakunta, Etelä-Pohjanmaan maakunta, Keski-Pohjanmaan maakunta,

Pirkanmaan Keskusta kannustaa pitämään kiinni sovitusta maakuntamallista

Sunnuntai 3.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Pirkanmaan piirin eilen vuosikokouksestaan julkisuuteen saattama kannanotto on sellaista järeää tekstiä, että tänään puhunkin jutussani ”suulla suuremmalla”, kun julkaisen sen tässä:

 

 

****************

 

Keskustan johdolla hallituksessa aikaansaatu ratkaisu maakuntapohjaisesta SOTE- ja aluehallintomallista on tasapainoinen tulos pitkästä prosessista. Se turvaa riittävät resurssit palvelujen järjestämiselle alueilla ja vahvistaa lähipalveluja yhdistämällä eri toimintoja saman tuottajan toimipisteisiin. Samalla se mahdollistaa maakuntavaaleihin perustuvan demokraattisen päätöksenteon maakunnallisissa palveluissa. Siinä kansanvalta toteutuu suoremmin ja tasapuolisemmin maakunnan asukkaille kotikunnan koosta riippumatta verrattuna nykyisiin kuntayhtymiin.

 

 

Ratkaisun toteutukseen liittyviä neuvotteluja käydään parhaillaan ja viivästyneitä yksityiskohtaisia linjauksia etenemisestä odotetaan maakunnissa. Joiltakin tahoilta on kuitenkin pyritty edelleen nostamaan keskusteluun perusratkaisun sisältöä, kuten alueiden määrää.

 

 

Pirkanmaan Keskusta antaa täyden tukensa jo päätetylle maakuntamallille ja kehottaa hallitusta pitämään kiinni sovituista asioista. Suomen uudistaminen edellyttää kykyä päätöksentekoon, mutta myös sitoutumista tehtyjen ratkaisujen läpiviemiseen koko hallitukselta.

 

 

*****************

 

 

Taidatkos sen selvemmin sanoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Keskusta, maakuntamalli, maakuntahallinto, itsehallintoalueet, sote-ratkaisu, Pirkanmaan Keskustan vuosikokous 2016,

Kaksi helmeä!

Tiistai 9.2.2016 - -Esko Erkkilä-

Tampereella 6.-7.2.2016 järjestetyt Keskustan politiikka- ja toimintapäivät onnistuivat yli odotusten.

 

 

Osallistuin päivien suunnitteluun ja toteuttamiseen, joten tunnen kaikki ne karikot joihin valmistauduimme.

 

 

Huolellisella valmistautumisella selvitimme kaikki karikot ja nyt olemme tyytyväisiä.

 

 

Haluan tässä jutussa ottaa esille kaksi helmeä, joita molempia tapahtumia sain olla lähietäisyydellä todistamassa.

 

 

***************

 

 

poli1.jpg

 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön jäsen, taksiautoilija Timo Saarimaa on ”piireissä” tunnettu terävistä mielipiteistään sekä hoksottimistaan ja hän ei pettänyt meitä tälläkään kerralla.

 

 

Ministeritentin aikana Saarimaa keksi selityksen sanalle sote ja se on;

 

 

Suomalaisten Oikeus Terveelliseen Elämään!

 

 

Voiko sitä tuon selvemmin sanoa!

 

 

 

**********************

 

 

 

 

poli2.jpg

 

 

Toisen huippuhetken politiikka- ja toimintapäiville kokoontunut yleisö ja minä saimme kokea, kun pääministeri Juha Sipilä sanoi esityksessään näin:

 

 

”Jotkut kritisoivat, että Suomea ei voi johtaa kuin yritystä.  Vastaan, että kriitikot eivät ole johtaneet yritystä!”

 

 

Yritysmaailmasta politiikan taustatoimijaksi siirtyneenä koen Sipilän lausuman myös itseäni koskevaksi ja suureksi luottamuksen osoitukseksi meille, joilla on vahva yritystausta, kun olemme ryhtyneet politiikan taustatoimijoiksi.

 

 

Yritystausta on oivallinen pohja toimia myös politiikassa.  Politiikassa pätevät samat lainalaisuudet ja tosiasiat kuin yritysmaailmassa.

 

 

Yritysmaailmassa tarvitaan yhteistyökykyä joka suuntaan ja sitä herra paratkoon monilta politiikassa toimivilta puuttuu.  Minä, minä, minä –politiikka ei pitkään pötkyttele!

 

Talousasioiden hallitseminen on keskeistä yritysmaailmassa, mutta sitä samaa se on myös politiikassa – vain taloudellisesti terve yritys voi menestyä ja myös poliittisen puolueen, piirijärjestön ja kunnallisjärjestön taloudellisen tilanteen pitää olla kunnossa, jotta toiminnalla olisi tulevaisuutta.

 

 

Kiitokset Juha Sipilälle, joka selkeästi uskaltaa liputtaa myös politiikassa yritysmaailmasta tuttujen tosiasioiden puolesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, Suomaisten Oikeus Terveelliseen Elämään, yritysmaailman opit sopivat politiikkaan, Juha Sipilä: He eivät ole johtaneet yritystä, Juha Sipilä,

Tampereen ja Turun erityispyyntöjä sote-ratkaisun toteuttamisessa ei pidä hyväksyä

Maanantai 18.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on herättänyt suurta ihmetystä, kun Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja Turun kaupunginjohtaja ovat tulleet julkisuuteen ja vaatineet Tampereelle sekä Turulle erityiskohtelua maakuntahallintoon ja sote-ratkaisuun liittyvissä kysymyksissä.

 

 

Ainakaan Tampereen pormestarilla ei ole ollut ulostuloon oikeutta, sillä asia käsitellään vasta tänään Tampereen kaupunginvaltuustossa.

 

 

Renki on ylittänyt valtuutensa!

 

 

On selvää, että Tampereelle, Turulle, pääkaupunkiseudun metropolialueelle ja eikä myöskään Oululle tule myöntää mitään erityisoikeuksia vaan niiden pitää sopeutua niihin linjauksiin, joita hallitus on asian tiimoilta tehnyt.

 

 

Ymmärrän Tampereen hädän, sillä pormestarimme toimi nyttemmin Brysseliin paenneen Henna Virkkusen apulaisena, kun Virkkunen yhdessä demareiden kanssa yritti tehdä ns. suurta kuntauudistusta, jossa pienet kunnat, syrjäseudut ja elämisen mahdollisuudet olisi tapettu Tampereellakin Hämeenpuiston, Näsijärvenrannan, Rautatieaseman ja Ratinanniemen ulkopuolisilta alueilta!

 

 

Aiheutti suuria naurunpyrskähdyksiä, kun Tampereen pormestari totesi Tampereen ja Turun erityispyyteiden julkistamistilaisuudessa mm. näin:

 

”Suurilla kaupunkiseuduilla tulisi olla myös jatkossa selkeä rooli elinkeinopolitiikassa, työllisyydenhoidossa,…”

 

 

On todettava, että Tampereella on jo nyt ollut selkeä rooli elinkeinopolitiikassa ja työllisyydenhoidossa – se rooli on ollut kuitenkin sellainen, joka ei kelpaa millekään kunnalle malliksi; elinkeinopolitiikkaa Tampereella ei ole ja kaupungin työttömyysprosentti on maakunnan korkein!

 

 

On lyhytnäköistä politiikkaa, kun Tampere haluaa olla ottamatta sitä roolia, jota sille kultalautasella Pirkanmaan kehittämisessä tarjotaan.

 

 

Tampere tuhoaa toiminnallaan kaikkien niiden organisaatioiden työn, jotka pyrkivät kehittämään Pirkanmaata maakuntana. 

 

 

Puhun tässä todellisena asiantuntijana, sillä kaikki se toiminta, jota esimerkiksi niiden kahden Tampereella toimivan yhdistyksen toimesta puheenjohdan, kohtaa suuria vaikeuksia, kun maakunnan muut yhdistykset karttavat kaikenlaista yhteistyötä tamperelaisen veljesyhdistyksen kanssa! 

 

 

Kaikki maakunnan yhdistykset  pelkäävät jopa yhdistystoiminnassa, että ”Tampereen yhdistys syö heidät”.

 

 

Nyt järki käteen Tampereen pormestari ja kaikki ne tahot, jotka puuhaavat Tampereelle vapaamatkustamista Pirkanmaan kehittämisessä!

 

 

Esitän, että hallitus heittää roskakoriin Tampereen erityiskohteluun viittaavat pyynnöt!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen ja Turun erityispyyntöjä sote-ratkaisun toteuttamisessa ei pidä hyväksyä, Suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen erityisasema on otettava huomioon itsehallintoalueuudistuksessa,

"Se on miehellä, kun puukko vie!"

Sunnuntai 8.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Jutun otsikossa kertomani vanha viljakkalalainen sananlasku tuli mieleen, kun eilen aamulla sain tiedon, että hallituskriisi on ohi ja Suomeen tulee 18 itsehallintoaluetta sekä 15 sote-aluetta.

 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä osoitti, että suomalaiset voivat luottaa häneen.

 

Sote-alueiden lukumäärään keskittyneen kiistan sivujuonteena Sipilä pystyi neuvottelemaan maakuntien Suomelle elintärkeän asian eli itsehallintoalueet.

 

Pidän kahdeksantoista itsehallintoalueen saamista kansalaisten kannalta tärkeämpänä seikkana kuin sote-alueiden lukumäärää.

 

Viimeistään nyt voidaan laajalti tunnustaa, että bisnesmaailman opit soveltuvat myös valtakunnan asioiden hoitamiseen.

 

 

Edellinen vaalikausi meni neljän vuoden ajaksi täydelliseksi vatuloinnoksi, kun johtajuutta ei löytynyt Kataiselta eikä Stubb´lta.

 

 

Nyt johtajuutta löytyy!

 

 

******************

 

 

Ratkaisuun pääseminen oli suuri pettymys oppositiolle ja myös valtaosalle mediaa.

 

Kaikenmaailman tehyt ja muut mielestään asiantuntijatahot ovat kritisoineet tehtyä päätöstä.

 

Päätöksessä ei ole esim. Tehyllä pienintäkään sananvaltaa eli olkoot hiljaa.

 

Oppositiopuolueista Vihreät ovat mekkaloineet eniten ja se heille suotakoon, sillä Vihreät ovat käsittääkseni viimeiset, jotka pääsevät vallankahvaan, kun Keskusta on piikkipaikalla laittamassa Suomea kuntoon.

 

Kiitokset Juha Sipilälle ja kiitokset koko sille taustatiimille, joka oli tiukkojen neuvottelujen aikana puheenjohtajamme apuna!

Suomi kuntoon!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi kuntoon, 18 itsehallintoaluetta, 15 sote-aluetta, se on miehellä kun puukko vie,

Sote-sovun synnyttyä voidaan Kokoomuksen tavoittelemat suurkunnat lopullisesti hylätä

Torstai 26.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista pohtinut parlamentaarinen ohjausryhmä julkisti eilen esityksensä, jolla julkisten terveyspalvelujen lähipalvelut voidaan turvata koko maassa.

 

Kataisen – Urpilaisen hallitus ajoi itsensä ”juntturaan” asian tiimoilta, mutta Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän aktiivinen ote maaliskuulla sai asiat rullaamaan.

 

Sovitussa puitelakiesityksessä tukeudutaan olemassa oleviin rakenteisiin.

 

Eilen sovittu merkitsee, että Kokoomuksen tavoittelema suurkuntiin tähtäävä kuntauudistus voidaan lopullisesti kuopata.

 

Eilisen aikana ihmeteltiin monilta tahoilta, että miten Kokoomuksen johdolla asiassa voitiin tussaroida peräti kolme vuotta ja sitten oppositiossa olevan Keskustan aloitteesta ja voidaan todeta myös, että Keskustan johdolla päästiin kolmessa kuukaudessa kaikkia tyydyttävään ratkaisuun!

 

Nyt sovittu on esimerkki siitä, että hallituksen jääräpäisesti ajama yksinvaltainen menettelytapa koki konkurssin. Suurissa uudistuksissa tarvitaan parlamentaarista valmistelua ja sen tosiasian Kokoomus nyt sai todeta kovimman kautta.

 

Eilen julkistettu sote-sopu lähtee nyt kuntiin lausuntokierrokselle ja se merkitsee, että kuntapäättäjät pääsevät vihdoinkin antamaan lausuntonsa sellaisesta asiasta, jolla on mahdollisuudet toteutua. Tähän saakka kuntiin on tullut lukematon määrä "lausuntopyyntöjä”, joille kuntaministerinä toiminut Henna Virkkunen on – niin en tohdi sanoa, että mitä hän on niillä pyyhkinyt!

 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä – jonka ansiosta kokoava prosessi alkoi ja joka nyt sai lopullisen muotonsa – antaa asian ratkaisemisesta tunnustusta ministeri Susanna Huoviselle sekä Keskustan neuvottelijoille Juha Rehulalle ja Tapani Töllille.

 

 

Tiedän, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa on vielä paljon työtä, mutta parlamentaarisesti sovitut linjanvedot luovat jatkotyölle tukevat perusteet.

 

Luotan ratkaisujen löytämiseen yksityiskohtaisissa kysymyksissä, joista suurin on rahoituksen järjestäminen.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-ratkaisu, Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen, Juha Rehula, Tapani Tölli, Juha Sipilä,

Tampereen valtakoalition ajama suur-Tamperetta merkitsevä kuntien pakkoliitoshanke koki Tampereen kaupunginvaltuustossa eilen lopullisen mahalaskun

Tiistai 15.4.2014 - -Esko Erkkilä-

Eilen eli 14.4.2014 piti olla päivä, jolloin Tampere ja sen kehyskunnat päättävät kehyskuntien pakkoliittämistä Tampereeseen – piti muodostaa suur-Tampere!

 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä otti kuitenkin tahtipuikon haltuunsa ja romutti kokoomuksen sekä SDP:n ajamat kehyskuntien pakkoliitokset keskuskuntiin.

 

Keskustan ajama linja sai lopullisen niittinsä perjantaina 11.4.2014, kun Kataisen-Urpilaisen hallitus päätti perääntyä kuntien pakkoliitoksista.

 

Tampereella lopullisen pakkoliitosten torppaamisen hoiti Tampereen kaupunginvaltuusto, kun se eilen eli 14.4.2014 ”otti lusikan kauniiseen käteensä” ja luopui pakkoliitoksista.

 

Tampereen päätös oli kuitenkin kivulloinen, sillä kokoomukselle, SDP:lle, vihreille ja vasemmistoliitolle teki tiukkaa, jotta ne taipuivat Sipilän aloitteesta tehtyyn sote-ratkaisuun, joka käytännössä lopetti kuntaliitoshuuhailut.

 

Oli hupaisaa seurata, kun erityisesti SDP yritti kaupunginvaltuuston eilisessä kokouksessa luistella vastuusta SDP-taustaisen ex-maaherra Rauno Saaren kuvitelmista muodostaa Pirkanmaalle hyvin sekava rakenneratkaisu.

 

Mielenkiintoista oli todeta, että vahvan nöyryytyksen kokeneet kokoomuslaiset eivät juurikaan käyttäneet eilisessä kaupunginvaltuustossa puheenvuoroja.

 

Suurimman pettymyksen Tampereen ja samanaikaisesti koollaolleiden kehyskuntien valtuustojen päätökset aiheuttivat Tampereen virkahenkilöille – he kun ovat ajaneet kuin käärmettä pyssyyn kehyskuntien pakkoliitoksia Tampereeseen!

 

Ilmari Rostila (perussuomalaiset) sai suurimpana oppositiopuolueena esittää Keskustan, Kristillisdemokraattien, Tampereen Sitoutumattomien ja SKP:n suunnitteleman lausuman kaupunginvaltuuston päätökseksi.

 

Valmisteltu päätösehdotus kuuluu näin:

 

  • että Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen -selvitys merkitään tiedoksi,

 

  • että selvitysmiehen esityksistä yhden kunnan vaihtoehto ei nykytilanteessa ole mahdollinen, vaan kehitys kuntayhteistyössä on kuljettava toiminnan sisältöjen kautta,

 

  • että jatkotyön tarpeeseen Elinvoimainen kaupunkiseutu selvityksen pohjalta palataan, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki on hyväksytty ja sen vaikutukset ovat selvillä ja

 

  • että kaupunkiseudun yhteistyössä korostuu vuoden 2014 aikana yhteinen arviointi ja vaikuttaminen esitettyyn sote-malliin.

 

On Keskustan ja kansalaisten suuri voitto, kun kuntien pakkoliitoshuuhailut on nyt lopullisesti kuopattu myös Tampereen seudulla!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallitus taipui sote-uudistukseen, sote, sote-uudistus, Tampere, Tampereen kaupunginvaltuusto, suur-Tampere,

Viimsin kylpyläreissuun kannattaa liittää pieniä lääketieteellisiä tutkimuksia ja hoitotoimenpiteitä!

Tiistai 1.4.2014 - -Esko Erkkilä-

Olimme tuttavapariskunnan kanssa viiden päivän kylpyläreissulla Virossa Viimsin kylpylässä.

 

Omaan korvat, jotka pitää puhdistaa muutaman kerran vuodessa. Jouduin turvautumaan korvien puhdistamiseen kylpyläreissun aikana, vaikka yritinkin ennakoida tilanteen.

 

 

viim1

 

 

Viimsin kylpylä sijaitsee Tallinnan naapurikunnassa Viimsissä ja sinne on matkaa Tallinnan keskustasta vajaat kymmenen kilometriä.

 

 

 

Valitin korviani sairaanhoitajalle maanantaina 17.3.2014 hieman ennen puoltapäivää ja kysyin, että miten niiden puhdistaminen onnistuisi.

 

Sairaanhoitaja soitti naapurissa sijaitsevan…

 

 

 

viim2

 

 

…yksityisen AS Fertilitas –yhtiön ajanvaraukseen ja sieltä annettiin minulle vastaanottoaika vajaan tunnin kuluttua korvien puhdistukseen.

 

 

**************

 

 

Ulkovaatteet nopeasti päälle ja runsaan sadan metrin kävelymatkan jälkeen ilmoittautuminen AS Fertilitas´n vastaanottotiskillä.

 

Vastaanottotiskillä ei hämmästelty suomalaisuuttani, vaan minua kohdeltiin kuin EU-kansalaista pitääkin.

 

 

 

viim3

 

 

AS Fertilitas´n odotustila oli viihtyisä ja siellä oli viherkasvien lisäksi esillä…

 

 

 

viim4

 

 

 

viim5

 

 

 

…myös taidetta.

 

 

 

**************

 

Oli melkein ylellisyyttä, kun lääkärini Ester Zelikman apulaisineen huuhteli korvani hellästi kuntoon ja juttelivat mukavia hoitotoimenpiteen aikana. Kaikesta näki, että he nauttivat työstään!

 

Zelikman kertoi, että Neuvostoliiton aikana AS Fertilitas`n Viimsin nykyinen yksikkö toimi paikallisen kalastusyhtymän työterveyspisteenä, mutta nyt he kuuluvat maanlaajuiseen Fertilitas –yhtiöön.

 

 

**************

 

 

 

Mitä korvien puhdistaminen maksoi?

 

 

Se maksoi 35,00 euroa eli varsin edullinen hinta, sillä sama operaatio maksaa esimerkiksi Tampereen Mehiläisessa n. 55,00 euroa.

 

Mainittakoon, että Tampereella on aivan turha yrittää kunnalliseen hoitoon korvien puhdistamisen merkeissä – kerran yritin ja minulle sanottiin, että voit soittaa kahden viikon kuluttua uudestaan!!!!

 

****************

****************

 

Kerron vielä toisen esimerkin samalta kylpyläreissulta

 

 

Pyysin lääkäriltä mahdollisimman laajan veritutkimuksen.

 

Sovin sairaanhoitajan kanssa, että verinäytteet otetaan ”heti huomenaamulla” ja sain tarkat ohjeet olla nauttimatta mitään edellisiltana klo 21.00 jälkeen.

 

 

Verikoe otettiin seuraavana aamuna ja analysointia varten sairaanhoitaja otti kuusi putkiloa verta. Sairaanhoitaja oli todellinen ammattilainen, sillä verikokeen ottaminen ei tuntunut miltään.

 

 

Tulokset kuuteen putkiloon otetuista verinäytteistä sain seuraavana päivänä – analysoinnit muuten tehtiin äsken kertomani AS Fertilitas´n laboratoriossa – ja tuloksia kertyi peräti neljän A5-kokoisen tulostuksen verran.

 

Analyysin nimen jälkeen papereissa luki ”Tulemus” ja sen jälkeen ”Ref. väärtus” eli selitys jokaisen analysointituloksen sijoittumisesta normaaliarvoihin verrattuna.

 

Tutkin tuloksia ja havaitsin, että sain tulokset kaikkiaan tasan kolmestakymmenestä eri analysointikohteesta - tarkkaan tuli veriarvoni tutkittua!

 

Vaikka jokaisen analysointikohteen perässä olikin ”Ref. väärtus”, niin sairaanhoitaja selitti minulle jokaisen analysointituloksen sijoittumisen normaaliarvoihin verrattuna. Helpotti, kun sain kuulla, että jokseenkin kaikki veriarvoni ovat kohdallaan – niin maksa-arvot kuin sokeriarvotkin!

 

 

Täydellinen veriarvojen analysointi  + selitykset maksoivat yhteensä 30,00 euroa!

 

 

*************

 

 

Kokemukseni Virossa saatavasta palvelusta ovat vakava haaste suomalaiselle terveydenhoidolle.

 

Toivottelen mitä parhainta menestystä sille sote-ratkaisulle, jonka suuntaviivat Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän johdolla runsas viikko sitten linjattiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viimsi, Viimsin kylpylä, Fertilitas, AS Fertilitas, Ester Zelikman, sote-solmun avaaminen, Viimsi 2014,

Selkeäsanainen linjaaja: Mikael Pentikäinen

Torstai 27.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Keskustan eurovaaliehdokkaat Mikael Pentikäinen ja Jouni Ovaska vetivät maanantaina maaliskuun 24. päivänä useamman tilaisuuden sarjan Pirkanmaalla.

 

Pääsin kuuntelemaan ja haastattelemaan Pentikäistä ja Ovaskaa heidän Tampereella Café Siilinkarilla järjestämässään yleisötilaisuudessa.

 

On selvää, että edellispäivänä tapahtunut ”sote-solmun” avaaminen hallitsi keskustelujamme.

 

Oli mukava kuulla mielenkiintoista taustatietoa siitä, että miten hallitusta autettiin vaikean kysymyksen ratkaisemisessa.

 

 

pentikainen1

 

 

Mikael Pentikäinen – jonka isä Juha Pentikäinen toimi Keskustan varapuheenjohtajana 1986 – 1988 – totesi, että ”sote-kysymys piti saada pois pöydältä” ja sen vuoksi sen ratkaiseminen parlamentaarisesti oli oikea ratkaisu.

 

Pentikäinen osaa pelkistää asiat ja hän totesikin, että nyt on ratkaistavana vielä kaksi isoa asiaa ja ne ovat;

 

  • eläkeiän nostaminen
  • talouden kasvupaketin aikaansaaminen

 

Ei voi olla oikein, että Suomen velkataakka lisääntyy nyt 10 miljardin euron vuosivauhdilla, totesi Pentikäinen.

 

”Emme voi toimia niin, että tuhoamme luonnon ja ajamme itsemme pysyvästi heikkkoon kilpailukykyyn” – tässä eräs Pentikäisen linjaus, johon on helppo yhtyä.

 

 

 

pentikainen2

 

 

Mikael Pentikäinen totesi, että Ukrainan kriisi on vakavoittanut poliittiset toimijat, sillä kyseessä on kylmän sodan jälkeen vaikein kriisitilanne.

 

 

Esityksensä lopuksi Pentikäinen teki hyvän yhteenvedon niistä toimenpiteistä, jotka Euroopassa nyt pitäisi toteuttaa:

 

  • Euroopan talouteen on saatava vauhtia
  • Euroopan pitää keskittyä oleelliseen
  • Eurooppaan on palautettava rehellisyys

 

 

***********

 

Huomasin yleisötilaisuuden keskusteluosuudessa, että kokeneena toimittajana Mikael Pentikäisellä on laajat tiedot maamme talouselämästä.

 

Keskustelimme Uudessakaupungissa aloittaneesta soijatehtaasta ja Pentikäisellä oli sen nykyisestä omistuspohjasta sekä raaka-aineen tuontisatamasta paremmat tiedot kuin minulla.

 

Uskallan Uudenkaupungin soijatehtaan kohdalla verrata Pentikäisen tietomäärää omaani, sillä sain työelämässä seurata suorastaan sisäpiirissä niitä vaiheita, jotka edelsivät tehtaan päätymistä Uuteenkaupunkiin.

 

Totesimme yhdessä, että aloittelevan soijatehtaan vakavat työtaistelutoimenpiteet eivät ole markkinoita etsivälle yritykselle hyvää meriittiä.

 

 

************

 

 

Mikael Pentikäinen antoi itsestään monipuolisen ja asioihin paneutuneen kuvan, joten on helppo toivotella hänelle parlamenttipaikkaan päätyvää eurovaalimenestystä!

 

 

Palaan Jouni Ovaskaa koskevaan pohdiskeluun ehkä jo huomenissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikael Pentikäinen, Jouni Ovaska, eurovaaliehdokas Mikael Pentikäinen, eurovaaliehdokas Jouni Ovaska, Keskustan eurovaaliehdokkaat, sote-sopimus, Juha Pentikäinen, Uudenkaupungin soijatehdas, Finnpretein Oy, Uudenkaupungin soijajalostamon työselkkaukset,

Sote-sopu veti Tampereen kaupungin päättäjät ja virkahenkilöt neuvottomiksi

Keskiviikko 26.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin eilen Alue-Alvareiden yhteistilaisuuteen, jossa piti käsitellä ”Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu” –selvitystyön loppuraporttia.

 

Emeritus-maaherra Rauno Saaren mittavan työn vaatineessa selvityksessä päädyttiin esittämään Tampereen seudulle eräitä vaihtoehtoja kuntauudistuksen toteuttamiseksi.

 

Tilaisuudelta putosi kuitenkin pohja pois, kun hallitus ja oppositio pääsivät viime sunnuntaina Juha Sipilän aloitteesta ns. sote-sopuun, jonka tärkeä pointti oli, että Kataisen hallitus luopuu kuntauudistuksesta ja kuntien pakkoliitoshaaveista.

 

 

sote1

 

 

On annettava tunnustus Tampereen kaupungin talous- ja liiketoimintaryhmässä toimivalle yhteyspäällikkö Tuukka Salkoaholle, joka heti tilaisuuden alussa totesi, että laadituilla selvityksillä ei nyt ole paljoakaan arvoa, kun hallitus ja oppositio ovat päässeet sopimukseen sote-uudistuksesta ja sen myötä jäädytettävistä kuntauudistushankkeista.

 

 

Kaikesta aisti ja näki, että Tampereen kaupungin ylimmät päättäjät sekä virkahenkilöt ovat nyt neuvottomia ja vailla aloitekykyä.

 

 

Tampereen ylin johto, kaupungin valtakoalitio sekä virkahenkilöt ovat tiukan paikan edessä. Heidän haaveensa saada Tampereen kehyskunnat maksajiksi kaikkeen siihen turhuuteen, jota Tampereella ollaan toteuttamassa ja suunnittelemassa, ovat nyt valuneet hiekkaan.

 

 

 

sote2

 

 

Oli mielenkiintoista, kun yhteyspäällikkö Tuukka Salkoaho esitti luonnoksen siitä Tampereen kaupunginhallituksen päätösesityksestä kaupunginvaltuuston päätökseksi, jota Tampereen kaupunginhallitus tulee esittämään 31.3.2014 pitämässään kokouksessa.
 

 

Päätösesitysluonnoksessa todetaan näin:

 

 

 

Kaupunginhallitus päättää esittää valtuuston päätettäväksi

 

  • että Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu – tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen selvitys merkitään tiedoksi,

 

  • että selvitysmiehen esityksistä yhden kunnan vaihtoehto on Tampereen näkökulmasta selkein,

 

  • että jatkotyön tarpeeseen Elinvoimainen kaupunkiseutu selvityksen pohjalta palataan kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki on hyväksytty ja sen vaikutukset ovat selvillä,

 

  • että kaupunkiseudun yhteistyössä korostuu vuoden 2014 aikana yhteinen arviointi ja vaikuttaminen esitettyyn sote-malliin. 

 

Yhteyspäällikkö Salkoaho totesi, että päätösesitysluonnoksen kaksi viimeistä kohtaa on laadittu sen jälkeen, kun hallituksen ja opposition sopima sote-sopu tuli tietoon.

 

Tuntuu, että me Alvarit saimme ensikäden tietoa, sillä tutkailin netistä Tampereen kaupunginhallituksen esityslistaa siihen kokoukseen, joka pidetään 31.3.2014, mutta en löytänyt.

 

 

Meitä Alvareita oli paikalla nelisenkymmentä ja tiedustelin yhteyspäällikkö Salkoaholta, että miten Tampereen kaupungin nykyinen n. 15.000 hengen henkilökuntamäärä tulee kehittymään sote-sovun myötä.

 

Yhteyspäällikkö Salkoaho kertoi, että kaupungin nykyisestä henkilökunnasta 5.500 henkilöä tulee siirtymään sote-ratkaisun myötä ”miljoonapiirin” palvelukseen.

 

Tuukka Salkoaho jatkoi kysymykseeni vastaamista ja totesi, että nykyiselle henkilömäärälle Tampereen kaupungin tilaajaryhmässä ei jatkossa riitä töitä.

 

Oli mielenkiintoista kuulla, että myös apulaispormestareiden lukumäärää tullaan vähentämään. Toki se on luonnollistakin, sillä eihän uudessa tilanteessa tietenkään kaikille nykyisille apulaispormestareille ole töitä.

 

 

Olen alkaneena vuonna osallistunut Alvari-työskentelyyn vähän, mutta eilinen neuvonpito osoitti, että siihen osallistumalla saa paljon ensikäden tietoa ja toivottavasti pystyy myös vaikuttamaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote-sopu, Alvarit, Alue-Alvarit, yhteyspäällikkö Tuukka Salkoaho, Tuukka Salkoaho, Tilaaja-tuottaja -malli, Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu, Rauno Saari,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »