Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Luonnollisesti kypsyneet tomaatit ovat herkkunautinto!

Sunnuntai 3.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Jo aikoinaan raa´aksi kasvukauden aikana jääneet tomaatit kypsytettiin sadonkorjuun jälkeen sisätiloissa.

 

Saimme viime kasvukautena kasvupaikallaan kypsyneitä tomaatteja 50 kiloa, mutta niiden lisäksi korjasimme talteen vihreitä tomaatteja nelisenkymmentä kiloa, jotka kypsytimme sisätiloissa.

 

 

IMG_3276.JPG

 

Viimeisimmät vihreinä korjatut tomaatit lajittelin eilen kypsymisasteen mukaisiin laatikoihin ja tässä vaiheessa hävikkiaste oli olematon.

 

 

Se on tomaattien makuun viitaten selvästi todettava, että luonnossa kypsynyt tomaatti on todellinen ”herkkutomaatti”, mutta sisätiloissa kypsynyt ei sitä ole.

 

Sisätiloissa kypsyneet tomaatit ovat hyviä erilaisiin tomaattisoseisiin, joita sitten aikanaan pystyy käyttämään raaka-aineina moninaisiin ruokiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luonnollisesti kypsynyt tomaatti on herkkunautinto!, sisätiloissa kypsytetty tomaatti, tomaatti,

Avomaalla kasvatetut tomaatit ehtivät vallan hyvin kypsymään varastoinnin aikana!

Maanantai 26.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Aidossa mullassa kasvaneet tomaatit ovat todellisia ”herkkutomaatteja” niihin verrattuna, joita kaupoissa myydään ja jotka on kasvatettu vuorivillassa ravintoliuoksella.

 

Viime kesänä meillä oli aidossa mullassa kasvatettuja tomaatteja avomaalla hieman yli viidessäkymmenessä muovisaavissa tai puulaatikoissa.

 

Ensimmäisiin kesähalloihin saakka viljelyhommat olivat helppoja, sillä ainoat hoitotoimenpiteet olivat vain kasvien tukemista sekä kasteluhommia.

 

Hallanvaaran aikana tomaatintaimet piti luonnollisesti suojata harsoilla, jotta halla ei päässyt tekemään tuhojaan.

 

*******************

 

Saimme satoa n. 120 kiloa ja tuosta määrästä puolet ehdimme korjaamaan talteen siten, että kaikki nuo ehtivät kypsymään suoraan kasvupaikallaan.

 

Puolet eli kuutisenkymmentä kiloa korjasimme vihreinä ja ne me sitten kypsytimme erilaisissa laatikoissa pimeässä paikassa.

 

Onnistumisprosentti oli hyvä, sillä tuosta 120 kilon kokonaismäärästä vain viitisen kiloa jouduimme toimittamaan kompostiin!

 

***************

 

Emme ole moneen kuukauteen ostaneet kiloakaan tomaatteja kaupasta, sillä omakasvuisia tomaatteja on riittänyt ja riittää yhä edelleen.

 

 

IMG_0772.JPG

 

 

IMG_0774.JPG

 

Tässä parikin eilistä kuvaa tomaateistamme, jotka yhä hyväkuntoisina odottavat kylmiössämme.

 

 

IMG_0685.JPG

 

Hyvä tomaattisato on merkinnyt, että ruuanlaitossamme tomaateilla on ollut iso rooli ja mm. pitsojen raaka-aineena tomaatteja on käytetty.

 

 

Kannustan kasvattamaan tomaatteja avomaalla, sillä ne ehtii vallan mainiosti kypsyttämään myös varsinaisen kasvukauden jälkeen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tomaattien kasvattaminen avomaalla, avomaan tomaatit, tomaattien kypsyttäminen onnistuu myös sadonkorjuukauden jälkeen,

Tomaatteja voi kypsyttää myös laatikoissa!

Maanantai 5.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt ja kesän lyhyys tuntuu kouriintuntuvasti mm. avomaalla kasvatettavien tomaattien kypsymisessä.

 

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton ja sen todistamiseksi seuraavassa muutama kuva, jotka on otettu alkaneen lokakuun ensimmäisten päivien aikana:

 

****************

 

Meillä oli kasvamassa n. kuutisenkymmentä tomaatintainta ulkosalla erilaisissa saaveissa ja puulaatikoissa, joissa taimet kasvoivat aidossa puutarhamullassa.

 

Suurinpiirtein puolet tomaateista ehtivät kypsyä ajallaan, mutta osa…

 

 

IMG_0395.JPG

 

 

IMG_0396.JPG

 

 

IMG_0398.JPG

 

…piti korjata kypsymään raakoina tai puoliraakoina.

 

 

IMG_0513.JPG

 

Pikkutomaatit ovat erityisen herkullisia ja osa niistäkin piti korjata raakoina.

 

 

IMG_0516.JPG

 

Muutama päivä sadonkorjuun jälkeen raakoina korjatuista tomaateista osa on jo ehtinyt kypsymään ja…

 

 

IMG_05172.JPG

 

…autotallissa laatikoissa…

 

 

IMG_0511.JPG

 

…ne saavuttivat täyskypsyyden!

 

 

Saimme noista n. kuudestakymmenestä tomaatintaimesta laadukkaita tomaatteja n. 120 kiloa ja olemme satoomme tyytyväisiä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tomaattien kypsyttäminen, tomaattien avomaanviljely,

Jouduin avaamaan Lidl´n oven!

Tiistai 5.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen tähän saakka rehvastellut, että en ole vielä milloinkaan avannut Suomessa Lidl´n ovea ja syynä on se nurjamielisyys, jolla Lidl saapuessaan Suomeen kohteli suomalaisia elintarvikkeita, suomalaista elintarviketeollisuutta ja suomalaisia elintarviketyöläisiä.

 

 

Minulle on kerrottu ja myös uskon siihen, että Lidl on muuttanut toimintalinjaansa ja nykyisin siellä kuulemma ovat hyvin esillä suomalaiset elintarvikkeet.

 

 

Olen kuitenkin tässä asiassa pitkävihainen ja en ole avannut Lidl´n ovea.

 

 

 

******************

 

 

 

Tunnustan, että nyt olen avannut Lidl´n oven ja se tapahtui viime viikolla Tampereella Ratinan kauppakeskuksessa sijaitsevassa Lidl-myymälässä.

 

 

Kerron tarkemmin:

 

 

Kameralaukussani oli 20 sentin arvoinen tyhjä muovinen pullo ja erehdyksessä laitoin sen sellaiseen palautusautomaattiin, jonne laitetut pullot hyvitetään vain viereisessä Lild´n myymälässä.

 

 

Nolona jouduin menemään Lidl`n myymälään, sillä en toki tohtinut heittää kahdenkymmenen sentin arvoista pullonpalautuskuittia roskikseenkaan.

 

 

Kiersin lyhyintä reittiä kassalle ja esitin palautuskuittini.  Kassaneiti kysyi, että eikö muuta ja minä vastasin, että pitäiskö olla muuta!

 

 

No, sain kakskymmensenttiseni ja nyt en enää voi kerskailla, että en ole milloinkaan avannut Lidl´n ovea Suomessa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jouduin avaamaan Lidl´n oven!, Lild, Lidl hyljeksi suomalaisia elintarvikkeita, Lidl hyljeksi suomalaista elintarviketeollisuutta, Lidl hyljeksi suomalaista elintarviketyöntekijää, Lidl`n pullonpalautusautomaatti,

Yksityistiet ovat yhteiskunnalle rahastusautomaatti!

Lauantai 9.2.2019 - -Esko Erkkilä-

Jutun otsikko tuntuu ehkä aluksi yliampuvalta, mutta odottakaas, kun selitän!

 

 

Yksityistieverkon pituutta on vaikea määritellä tarkasti. Liikenneviraston mukaan yksityisteitä on 359 703 kilometriä.  Määrä vastaa noin 80 % Suomen tieverkosta.

 

 

Vaikka yksittäisten yksityisteiden liikennemäärät ovatkin pieniä, ne ovat hyvin merkittäviä haja-asutusalueiden ja mökkiliikenteen ja esimerkiksi metsäteollisuuden puukuljetusten kannalta. Yksityistieverkosta käytetäänkin usein nimitystä tieverkon hiussuonisto.

 

 

Olen maksumiehenä viidessä yksityistiessä ja sen lisäksi Rouva on osakkaana kahdessa yksityistiessä, joten tunnen maksumiehen roolin kohtuullisen hyvin, varsinkin kun olen palkattomana toimitsijamiehenä eräässä yksityistiessä.

 

 

Monet kunnat tukevat kunnan alueella olevin yksityisteiden kustannuspaineita, kun ne myöntävät yksityisteille kunnossapitoavustuksia.

 

 

Kuntien myöntämät yksityisavustukset ovat hyvä asia, mutta samassa yhteydessä pitää muistaa, että yksityistiet joutuvat maksamaan kunnossapitotöistään ml. mm. talviauraukset arvonlisäveroa.

 

 

Yksinkertainen laskuesimerkki:

 

 

Jos ja kun yksityistie tuo sepeliä tielle tuhannella eurolla, niin yrittäjä joutuu veloittamaan sepelin hinnan lisäksi 24 % arvonlisäveroa ja yksityistie maksaakin sepelistä yhteensä 1.240 euroa!

 

 

Yksityistiet eivät voi vähentää arvonlisäveroa, joten se jää osakkaiden maksettavaksi.

 

 

Kunnat maksavat yksityistieavustuksensa vain viimeiseen vakituisesti asuttuun kiinteistölle saakka ja joten kunnan myöntämä avustus jää monesti pienemmäksi kuin maksettu arvonlisävero eli varmaan nyt ymmärrätte juttuni otsikon!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yksityistiet ovat yhteiskunnalle rahastusautomaatti! yksityistiet, yksityistiet joutuvat maksamaan arvonlisäveron eivät kuitenkaan pysty sitä vähentämään,

Mercado dos Lavratores eli Funchalin kauppahalli pitää Madeiralla käydessään kokea!

Maanantai 15.2.2016 - -Esko Erkkilä-

Funcalin kauppahalli on paikka, joka jokaisen Madeiralla kävijän pitää kokea.

 

 

On selvää, että kauppahallissa kannattaa keskittyä katselemiseen, sillä oppaamme kertoman mukaan ja netistä lukemani perusteella on vaara, että varomatonta kulkijaa siellä höynäytetään – näin toki tapahtuu kai kaikissa kauppahalleissa ulkomailla.

 

 

Aluksi muutama kuva kalaosastolta – kalaosastolle ei ole asiaa kala-allergisille, sillä kalanhaju osastolla on suorastaan huumaava:

 

 

 

 

mer1.jpg

 

 

Mustahuotrakalaa oli kauppahallissa runsaasti tarjolla.

 

 

Mustahuotrakala elää syvissä vesissä – jopa 1.700 metrin syvyydessä - , mutta se nousee aamuyöstä lähemmäs pintaa ja silloin sitä pyydystetään. Kala menehtyy pintaa nostettaessa paine-eron vuoksi.

 

 

Mustahuotrakalaa kutsutaan Madeiran ravintoloissa Espadaksi ja sitä on tarjolla kaikissa ravintoloissa.  Minäkin söin kerran Espada-annoksen, mutta kalaruokia yleensäkin karttavana en pitänyt annoksestani.

 

 

 

 

mer2.jpg

 

 

Espadan perkaaminen sujui kauppahallissa ammattimieheltä ihailtavan vaivattomasti.

 

 

 

 

mer3.jpg

 

 

Tässä muita…

 

 

 

 

mer4.jpg

 

 

…kalaosaston…

 

 

 

 

mer5.jpg

 
 

…anteja.

 

 

 

 

Kalaosaston jälkeen siirryimme hedelmä-, juures-, vihannes- ja kukkaosastolle:

 

 

 

 

mer6.jpg

 

 

 

 

mer7.jpg

 

 

 

 

mer8.jpg

 

 

Kermaomenan eli annoonan sanotaan olevan maailman makein hedelmä – olen samaa mieltä vaikka en tunnekaan maasilman kaikkia hedelmiä!

 

 

 

 

mer9.jpg

 

 

 

 

mer10.jpg

 

 

Peikonlehden hedelmä 2,00 € ja puutomaatti 2,50 € - herkullisia molemmat! Toimme molempia myös Suomeen!

 

 

 

 

 

mer11.jpg

 

 

 

 

mer12.jpg

 

 

Valkosipulit 3,48 €/kg.

 

 

 

 

mer13.jpg

 

 

 

 

mer14.jpg

 

 

Kuningasprotea.

 

 

 

 

mer15.jpg

 

 

Strelitzia eli paratiisilinnun kukka eli kolibrikukka on Madeiran kansalliskukka ja niitä tapaa Madeiralla joka paikassa.

 

 

 

 

mer16.jpg

 

 

Netissä väitetään, että kauppahallin kansallispukuiset myyjät eivät halua heitä valokuvattavan – en tavannut tämmöistä ilmiötä!

 

 

 

 

mer17.jpg

 

 
Sanotaan, että Madeiran kauppahallin ylimmässä kerroksessa on erityisen hankalia ja yliaktiivisia myyjiä ja sen vuoksi en ryhtynytkään heidän kanssaan kaupantekoon.
"Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun purtilonsa kaataa" - pätee tässäkin tapauksessa!

 

 

 

 

Funcalin kauppahallin sisäänkäynnin seinillä on taidokkaita kaakelimaalauksia ja tässä muutama malliksi:

 

 

 

 

mer18.jpg

 

 

 

 

mer19.jpg

 

 

 

 

mer20.jpg

 

 

 

Suosittelen, että Madeiralla käydessänne tutustutte Funcalin kauppahalliin eli paikkaan nimeltä

 

 

Mercado dos Lavratores!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mercado dos Lavratores, Funchalin kauppahalli, mustahuotrakala, Espada, kermaomena, annuuna, peikonlehden hedelmä, puutomaatti, kuningasprotea, strelitzia, paratiisilinnun kukka, kolibrikukka, Madeiran kansalliskukka, madeira2016, Funchal, Madeira,

On sadonkorjuun aika!

Sunnuntai 21.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Puutarhassa syyskuu on parhainta sadonkorjuun aikaa.

 

Seuraavassa pieni kuvakimara niistä parhaista hetkistä, joita mökkitonttimme palstalla on syyskuun aikana saatu sadonkorjuun merkeissä viettää.

 

 

 

 

puu1

 

 

Meillä on mökillä pieni lava avomaankurkulle ja saimme siitä melko mukavan sadon jo elokuun aikana.

 

Syyskuun alkupuolella saimme lavasta avomaankurkkuja kolme muovisangollista ja lisää on tulossa vielä syyskuun viimeisinä päivinä.

 

 

 

 

puu2

 

 

Tomaatit kasvavat meillä käytöstä poistetuissa sementtisissä rumpuputkissa, jotka on nostettu pystyyn sekä täytetty mullalla.

 

Mullassa ja avomaalla kasvaneiden tomaattien maku on ylivertainen , kun niiden makua vertaa esim. sellaisiin ns. luomutomaatteihin, jotka ovat kasvaneet kasvihuoneessa.

 

 

 

 

puu3

 

 

Pavut ovat kasvi, joka joko antaa hyvän sadon tai sitten satoa ei tule lainkaan.

 

Tänä vuonna on sellaisen vuoden vuoro, jolloin satoa on tullut.

 

 

 

 

puu4

 

 

Tänä vuonna papumaan ”jälkisato” oli runsas, sillä sen kiehauttamiskuntoon saattamisessa oli jopa aikataulullisia ongelmia.

 

Keltaiset pavut ovat meille vanha tuttu, mutta nyt meillä oli pieni määrä violettia papua. Violetti papu on kaunis katsella, mutta valitettavasti keittämisessä violetti väri häviää ja se ei välity ruokapöytään saakka.

 

Kuvan oikeassa alalaidassa näkyvä ruusupapu oli miellyttävä ensituttavuus ja nyt on huolehdittava, että sitä tulee kylvöön myös ensi vuonna.
 

 

 

 

puu5

 

 

Perunasato saatiin tänä vuonna poikkeuksellisen laadukkaana kellariin.

 

Mukulamäärä oli kohtuullinen, mutta mukuloiden koko suorastaan valtaisa. Kuorinta- ja halkaisu- sekä makukokeiden perusteella laatu oli hyvä.

 

 

Tässä on kuvattuna ne kaikki viisi perunalajiketta, jotka meillä olivat viime kesänä viljelyksessä.

 

Vasemmalta ylhäällä Siikli, Timo sekä Blue Congo ja alhaalla vasemmalta Van Gogh sekä Rosamunda.

 

 

 

 

puu6

 

 

Porkkanasato ei ollut ihmeellinen, mutta kun rivimetrejä oli kohtuullisesti, niin kokonaissadoksi muodostui 107 kiloa.

 

 

 

 

puu7

 

 

Rakensimme viime keväänä puutarhamaamme ympärille jänisaidan ja ainakin punajuuren kannalta ratkaisu oli oikea, sillä nyt ristihuulet eivät päässeet verottamaan punajuurikasvujamme.

 

Punajuurta tuli 77 kiloa ja eiköhän se kolmen hengen taloudessa riitä talvikaudeksi!

 

 

 

On selvää, että puutarhakasvien viljeleminen ei lyö taloudellisesti leiville, mutta kun kynsien alla on koko elinajan ollut multaa, niin harrastuksena luonnon kanssa toimiminen on suorastaan välttämätöntä!

 

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarhakasvien sato 2014, avomaankurkku, avomaantomaatti, keltainen papu, violettipapu, ruusupapu, Siikli, Timo-varhaisperuna, Blue Congo, Van Gogh, Rosamunda, porkkanan sadonkorjuu, punajuuren sadonkorjuu,

Rumpuputket saivat uuden elämän

Maanantai 25.6.2012 - -Esko Erkkilä-

Laitoimme kymmenkunta vuotta sitten maatilamme läpi kulkevan valtaojan virtaamaan muoviputken läpi.

 

Investointi oli kannattava, sillä putkittaminen lisäsi viljeltävää pinta-alaa merkittävästi, koska valtaojan hukkapinta-ala oli kolmensadan metrin matkalla lähes kymmenen metrin levyinen kaistale. Lisäksi maanviljelystoimenpiteet tehostuivat merkittävästi, sillä nyt valtaoja ei haittaa viljelytoimenpiteiden suorittamista.

 

Putkitus teki tarpeettomaksi viiden sementtivalmisteisen rumpuputken, jotka olivat aiemmin muodostaneet sillan valtaojan toiselle puolelle.

 

Tarpeettomiksi muodostuneet rumpuputket ovat pituudeltaan metrin mittaisia ja niiden halkaisija on 60 senttiä.

 

Putket lojuivat tarpeettomina ladon seinustalla kymmenisen vuotta, mutta nyt keväällä ne saivat uuden elämän – ne saavat jatkossa toimia mökillämme tomaatin ja paprikantaimien kasvupaikkana.

 

rumpuputket

 

Viisi käytöstä poistettua ojarumpuputkea pystyyn nostettuina muodostavat hyvän alun uudelle kokeilulle.

 

Putkien alaosaan laitettiin aikamoinen kerros kiviä ja kivien päälle risuja sekä muuta maan kuohkeuden vaatimaa materiaalia. Hyvää kompostimultaa pinnalla on n. puolisen metriä. On luonnollista, että kasvumaan kalkituksesta sekä lannoittamisesta piti huolehtia.

 

rumpuputketkaivonrengas

 

Ojarumpuputkien lisäksi meillä oli lisätä yksi kaivonrengas mukaan kokeiluumme. 

Viime kesänä perustetun pienen mansikkamaan vierelle rakennettu viiden sementtisen rumpuputken ja yhden kaivonrenkaan turvin rakennetut tomaatti- ja paprikaviljelykset ovat mielenkiintoinen kokeilu.

 

paprika

 

Ainakin paprikantaimet näyttävät soveltuvat hyvin ”rumpuputkiviljelyymme”.

 

rumpuputketharaaamine

 

”Rumpuputkikasviemme” etuna on mm. se, että kasvimaan haraaminen ja rikkaruohojen kitkeminen voivat tapahtua ergonomisesti oikealla tavalla – ei tarvitse kontata eikä kyykistellä haraamisessa!

 

rumpuputketpaprika

 

Paprikantaimet olivat jo juhannuksen tienoilla kasvattaneet terhakat paprikanalut ihailtavaksemme.

 

rumpuputketviime_kesa

 

Kokeilimme viime kesänä ”tynnyriviljelyä” kahdella moottorisahalla katkaistulla muovitynnyrin puolikkaalla hyvin tuloksin. 

Saimme kesäkurpitsoista oikein mukavan sadon! 

Teräväreunaiset muovitynnyrien reunat on suojattava halkaistusta muoviletkusta valmistetulla suojalla siten, että kesäkurpitsan taimet eivät vioitu, vaikka ne kasvavatkin tynnyrien ulkopuolelle.

 

Toivon kokeiluistamme olevan hyötyä myös Teille arvoisat lukijani!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäkurpitsa, avomaan tomaatti, avomaan paprika,