Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereen Vanhusneuvoston jouluglögitarjoilut kahden koronavuoden jälkeen!

Tiistai 20.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Vanhusneuvosto – jonka jäsenenä sain olla edellisen kuntavaalijakson ajan – järjesti eilen perinteelliset jouluglögitarjoilut Työväenmuseo Werstaalla.

 

 

IMG_6841.JPG

 

Tilaisuudessa Trio Alaska esitti taustamusiikkia.

 

 

IMG_6831.JPG

 

Mukana menossa olivat mm. entinen puheenjohtajamme, ex-kansanedustaja Arja Ojala (vasemmalla), Tampereen ex-apulaispormestari ja nykyisen Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Tarja Jokinen (oikealla) sekä Vanhusneuvoston esittelijäsihteeri Kirsi Nurmio (keskellä).

 

 

IMG_6832.JPG

 

Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Tarja Jokinen toimi glögitilaisuuden avaajana sekä juontajana.

 

 

IMG_6835.JPG

 

Näyttelijä Ahti Jokinen lausui kaksi runoa ja toimi voimallisena esilaulajana, kun glögitilaisuuden osanottajat lauloivat tilaisuuden lopuksi ”Maa on niin kaunis”!

 

 

Kiitokset Tampereen Vanhusneuvostolle mukavasta tilaisuudesta – olipa mukava tavata vanhoja tuttuja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Vanhusneuvoston jouluglögitarjoilut kahden koronavuoden jälkeen!, Tampereen Vanhusneuvosto, Vanhusneuvosto, Työväenmuseo Werstas, näyttelijä Ahti Jokinen, Trio Alaska, Maa on niin kaunis,

Eipä Tampereen Hämeenkadulla ja Hämeensillalla ole joulukiireitä!

Lauantai 17.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Sain eilen seurata paraatipaikalta Tampereen ydinkeskustan joulukiireitä ja totesin, että klo 14.01 oli hieman vilkkaampaa, kun…

 

IMG_6815.JPG

 

…kaksi henkilöautoa ajoi Hämeensillan yli, mutta parin tunnin kuluttua eli klo 16.02 olikin jo hiljaisempaa!

 

Hiljaisempaa sen vuoksi, että henkilöautoliikenne oli tyystin loppunut, mutta…

 

IMG_6819.JPG

 

…yksi bussi sentään oli pyrkimässä Hatanpäänvaltatieltä yli Hämeensillan ja kohti Keskustoria!

 

Kyllä ratikkaintoilijat ovat saaneet Tampereen ydinkeskustan niin täydelliseen katastrofaaniseen tilaan, että ”oksat pois”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eipä Tampereen Hämeenkadulla ja Hämeensillalla ole joulukiireitä!, Hämeenkadun joulukiireet 2022, Hämeensillan joulukiireet 2022, Hämeenkadun alennustila, Hämeensillan alennustila, Ratikan syytä kaikki,

Joululahjarahoille löytyy kylliksi äänitorvia!

Torstai 15.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Ensi vuoden budjettiesityksen loppusumma on 81,3 miljardia euroa ja ns. joulurahat ovat 50 miljoonaa euroa siihen verrattuna pieni summa, mutta tuolle summalle löytyy maakunnista hyvinkin äänekkäitä ”isiä” ja ”äitejä”!

 

Ns. joulurahat ovat erityisesti nyt vaalirahoja, sillä istuvat kansanedustajat ostavat niillä kansalaisten ääniä jakamalla vaalipiireihinsä kaikkea kivaa.

 

On surkuhupaisaa seurata eri kansanedustajien fb-sivuja, joissa he luettelonomaisesti kertovat vaalipiiriinsä tulleita tieavustuksia.

Surkeimmat kansanedustajat ovat niitä, jotka omilla fb-sivuillaan kertovat kaikki vaalipiiriinsä teille myönnetyt tieavustukset!

 

********

 

Joulurahalahjoista iloitsevat ja niillä ilkamoivat kansanedustajat unohtavat tyystin sen, että Marinin hallituksen budjettiesityksen alijäämä on 8,3 miljardia.

 

Tuskin olen väärässä, kun ennustan, että ensi vuonna meno jatkuu samanlaisena, mutta joulurahan jakajina ovat eri kansanedustajat kuin nyt!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joululahjarahoille löytyy kylliksi äänitorvia!, Eduskunnan joulurahat, eduskunnan joulurahalahjat, kansanedustajien mölyäminen,

Pirtti oli sakeana tupakansavusta!

Lauantai 10.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Muistelen 1960-lukua ja sitä, kun pirttimme oli sakeana tupakansavusta.

 

Sakea tupakansavu pirtissä merkitsi sitä, että oli tammikuu ja veroilmoitusten laatimisaika.

 

1915 syntynyt isäni oli käynyt neljä luokkaa kansakoulua Viljakkalan Karhen koululla ja osallistunut Talvisotaan, Jatkosotaan ja vielä myös Lapinsotaan.

 

Isäni valittiin Viljakkalan kunnanvaltuustoon kahdesti 1950-luvulla ja 1960-luvun alussa – hän oli Maalaisliiton kunnallismies!

 

Miksi sitä tupakansavua oli pirtissämme?

 

Vaatimattomasta koulusivistyksestään huolimatta isäni tunsi kunnallisen verotuslainsäädännön ja sen ansiosta hän oli kyläläisten keskuudessa haluttu veroilmoitusten täyttäjä.

 

Katselin muurinpankolta, kun toistakymmentä kyläläistä odotti isäni puheille pääsemistä ja hänen kysymyksiään veroilmoituksensa täyttämiseksi.

 

Jonossa oli tulipalokommunisteja ja ökyrikkaita kokoomuslaisia, mutta kaikki he odottivat kiltisti vuoroaan – jokunen pientalonpoikakin, demari ja maalaisliittolainenkin oli joukossa.

Ja tupakkia paloi!

 

Se oli sodanjälkeisen Suomen yhteiskunnallista rakentamista parhaimmillaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirtti oli sakeana tupakansavusta!, taksoituslautakunta, verolautakunta, veroilmoitusten täyttäminen, tutkintalautakunta, roikotuslautakunta, Viljakkala, Karhen koulu, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota, kunnallismies, Maalaisliitto, pientalonpojat, kokoomus

Astuin sisään koputtamatta!

Perjantai 2.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Pirkanmaan piiritoimistolla oli eilen tarjolla ohraryynipuuroa sekä rusinasoppaa ja piipahdin paikalla heti klo 15 tienoilla.

 IMG_6700.JPG

 

Piiritoimiston ovella rohkaistiin sisääntulolle sekä noudatinkin ohjetta ja en koputtanut!

 

 

IMG_6703.JPG

 

Tarjolla oli ohraryynipuuroa ja väskynäsoppaa eli rusinasoppaa.

 

 

IMG_6701.JPG

 

Keskeisenä toimijana oli Pirkanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Kristiina Mäki-Välkkilä.

 

 

IMG_6707.JPG

 

Oli mukavaa, että joulupuurotilaisuudessa Tampereella olivat paikalla kahden merkittävän Keskustapiirin toiminnanjohtajat eli vasemmalla Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelä ja Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Pirjo Ala-Hemmilä – molemmat ovat nykyisissä hommissaan varsin uusia!

********************

 

Uusien henkilöiden esiinmarssi on välttämätöntä, sillä entiset voimat ovat jo näyttönsä antaneet!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Astuin sisään koputtamatta!, Keskustan Pirkanmaan piiri, Keskustan Pirkanmaan piirin joulupuurotapahtuma, Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Pirjo Ala-Hemmilä, Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelä,

Pahoinpidelty ja pahoinvoiva Hämeenkatu!

Perjantai 25.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Maamme toiseksi suurimman kaupungin eli Tampereen pääväylä eli Hämeenkatu on pahoinvoiva ja sen pahoinvoinnin juurisyy on ratikka.

 

Entisaikaan Hämeenkatu oli iloa, tunnelmaa ja eloa pursuava valtaväylä, jota kannatti näin pimeänä vuodenaikana tulla katsomaan keskustan ulkopuoleltakin.

 

Iloiset jouluvalot toivat viihtyisyyttä ja antoivat eloa synkkänäkin vuodenaikana.

 

IMG_6599.JPG

 

Nyt kaikki on toisin, sillä kaikki ilo on kadonnut Hämeenkadulta ja sen synkkyyttä lisäävät kylmät ratikkakiskot.

 

Kaikki elämä on Hämeenkadulta kaikonnut ja kadulla vallitsevaa synkkyyden tunnelmaa korostavat täysin epäonnistuneet ns. jouluvalot.

 

Tajuavatko Tampereen ratikkapäättäjät lainkaan, että millaiseen helvettiin ja surkeuteen he ovat päätöksillään ajaneet Hämeenkadun?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pahoinpidelty ja pahoinvoiva Hämeenkatu!, Hämeenkatu, Tampere, Tampereen Hämeenkatu, ratikka, ratikan tuhoama Hämeenkatu, Hämeenkadun jouluvalot, Hämeenkadun jouluvalot ovat surkea vitsi,

Kiertokoulupohjalta kuntapäättäjäksi

Tiistai 15.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Taannoisen Isänpäivän merkeissä monet muistelivat isäänsä, mutta minä olen näissä muisteloissa nyt muutaman päivän jälkijunassa.

 

 

IMG_6433.JPG

 

Isäni syntyi vuonna 1915 ja kuoli vain 67-vuoden ikäisenä vuonna 1982.

 

Muistelen tässä hänen kunnallismiehen uraansa:

 

Isäni oli kahdesti Viljakkalan kunnanvaltuuston jäsenenä ja muistelen, että molemmilla kerroilla hän sai 55 ääntä – ensimmäisellä kerralla hän oli tuolla äänimäärällä Viljakkalan äänikuningas ja toisella kerralla joku toinen ehdokas sai yhtä suuren äänisaaliin.

 

Hyvää kuntavaalien - siihen aikaan puhuttiin kai kunnallisvaaleista – pohjusti se, että isäni oli itseopiskellut veroilmoitusten täyttämisen ja kyläläiset luottivat hänen taitoonsa veroilmoitusten täyttämisessä.

 

Muistan, kun pirttimme penkeillä odotti kymmenkunta kyläläistä, jotta isäni olisi ehtinyt täyttämään heidän veroilmoituksensa. Pirtti oli sakeana tupakansavusta, sillä lähes kaikki läsnäolleet polttivat tupakkaa, kun odottivat vuoroansa.

 

Isäni nautti veroilmoitusten täyttäjänä luottamusta yli puoluerajojen, sillä jonossa oli maalaisliittolaisten lisäksi kokoomuslaisia, sosiaalidemokraatteja ja tulipunaisia kommunisteja.

 

Kahden valtuustokauden jälkeen isäni jatkoi muutaman vuoden roikotuslautakunnan jäsenenä – roikotuslautakunta on tavalliselta nimeltään tutkijalautakunta eli se kokoontui verotustietojen julkaisemisen jälkeen muutamana päivänä kunnantalolla ja verotukseensa tyytymättömät saivat sille esittää oikaisuvaatimuksensa. Roikotuslautakunnan puheenjohtajana oli verojohtaja ja sen jäseninä muutama luottamusta nauttiva maallikkojäsen.

 

Muistelen isäni kertomuksista, että hän oli aktiivinen roikotuslautakunnan jäsen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kiertokoulupohjalta kuntapäättäjäksi, Viljakkala, Viljakkalan kunnanvaltuusto, roikotuslautakunta, tutkijalautakunta, veroilmoitusten täyttäminen, luottamus yli puoluerajojen, Isänpäivä, Isänpäivämuistelukset,

Teemu Keskisarja: "Internet on epäkulttuuria ja on perseestä!"

Tiistai 8.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Historioitsija Teemu Keskisarja oli luennoitsijana Viljakkalan yhtenäiskoululla eilen maanantaina 7.11.2022 klo 17.30.

 

Yhtenäiskoulun ruokala osoittautui liian pieneksi ja osa kuulijoista joutuikin seuraamaan luentoa käytävälle nostetuilla jakkaroilta.

 

Olin mukana tilaisuudessa.

 

********************

 

IMG_6461.JPG

 

Teemu Keskisarjan yleisöluennon aiheena oli: ”Suomalaista sivistyshistoriaa uskonpuhdistuksesta internettiin”.

 

IMG_6463.JPG

 

Keskisarja on ”puhevalmis” esiintyjä ja siitä kertoo se, että hänellä oli esityksensä tukena vain ryppyinen aanelonen, johon hän oli etukäteen kirjoittanut esityksensä tukisanat – arvostan!

 

IMG_6460.JPG

 

Historioitsija Teemu Keskisarjan mielestä kulttuuri-ihmiset ja heidän vaikutuksensa ovat pidempiaikaisia kuin esim. sotapäälliköt ja sotapäällikköinä hän mainitsi mm. Mannerheimin.

 

Kulttuurillisesti Suomi on menossa alaspäin ”kuin lehmän häntä”. Tähän on Keskisarjan mielestä syynä englannin ylivalta myös Suomessa.

 

Lasten ja nuorten oppimisvaikeudet sekä mm. unettomuus ovat tämän epäkulttuurin aiheuttamia.

 

Internet ja älypuhelimet ovat Keskisarjan mielestä tilanteen aiheuttajia ja sen vuoksi ne ”ovatkin perseestä”.

 

Yleisöluentonsa lopuksi Keskisarja totesi yks´oikoisesti, että Internet on tuhottava!

 

Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättelevä esitys!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Teemu Keskisarja, historioitsija Teemu Keskisarja, Internet on epäkulttuuria ja on perseestä!, Internet, älypuhelimet, Viljakkala, Viljakkalan yhtenäiskoulu,

Nyt on aika laittaa haudat talviasentoon!

Torstai 20.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Varasin peräkärryyni aikamoisen määrän kuusenhakoja, jotka eilen kävin viemässä läheisteni haudoille Viljakkalan hautausmaalla.

 

Haot olivat omasta metsästä, joten kytkös haudoissa lepäävien läheisteni ja hakojen välillä oli vankka.

 

Hakojen lisäksi haudoille tuli kanervia ja niin olivat tehneet myös lukemattomat muut hautojen hoitajat.

 

 

IMG_6359.JPG

 

Viljakkalan kirkkomaan uudempi hautausmaa sijoittuu kirkon itäpuolelle ja siellä sijaitsee mm. se kiviporras, jossa on lukemattomat rippikoululaiset kuvattu – minäkin olen ripille päässeenä seisonut noilla portailla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt on aika laittaa haudat talviasentoon!, Hautojen talvihoito, Hautakanervat, Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan rippikoululaiset,

Koulujen syysloma pyrittiin entisaikaan ajoittamaan perunannostoaikaan!

Tiistai 18.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Tampereella ja eräillä muilla etelä-Suomen paikkakunnilla koulujen syyslomaviikko alkoi eilen.

 

Syyslomaviikon alkamisen havaitsi, kun oli liikenteessä kaupungilla; nuorisoa oli liikkeellä yksikseen ja vanhempiensa mukana runsaasti!

 

******************

 

Koululaisten syyslomaviikko oli aiemmin varhaisemmin, sillä se ajoittui perunanostoaikaan ja sitä kutsuttiinkin perunanostolomaksi.

 

****************

 

Perunanostoaika oli maatiloilla kiireistä aikaa ja ainakin meillä sekä kolmella naapurillamme perunannosto toteutettiin tilojen välisenä yhteistyönä.

 

Meillä neljällä tilalla oli yhteinen hevosvetoinen perunanostokone, jolla kaikkien osakastilojen perunat nostettiin.  Kyseessä oli kahden hevosen vetämä nostokone ja meidän Vappu sekä Hietamäen Urpo olivat sen vetämisessä parina.

 

Peruna-alat olivat silloin suuria, sillä merkittävä osa perunasadosta päätyi nautakarjan ruokintaan.

 

Neljän talon perunanostotalkoot olivat suuri tapahtuma ja tavallisesti ne kestivät kaksi päivää.

 

Perunat säkitettiin pellolla ja ne ajettiin Borgin Sutkilla sekä Lepomäen Allilla kellareihin ja perunakuoppiin.

 

************

 

Aina koululaisten syysloma – ”perunannostoloma” – ei osunut perunanostoaikaan ja se olikin suuri suru, kun koulusta palattuamme perunat olivat siltä päivältä jo nostettu ja emme päässeet kokemaan sadonkorjuun parhaita hetkiä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koulujen syysloma pyrittiin entisaikaan ajoittamaan perunannostoaikaan!, syysloma, koulujen syysloma, perunannostoloma, perunannostotalkoot, parihevoset, Välimäen Vappu, Hietamäen Urpo, Borgin Sutki, Lepomäen Alli,

Viljakkalassa jatkaa kaksi koulua!

Tiistai 10.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Muistan hyvin, kun Viljakkalassa toimi kuusi kansakoulua eli Kirkonkylä, Hanhijärvi, Nisu, Karhe, Heinälammi ja Hepo-oja.

 

Vuosien saatossa kouluista on lopetettu Hanhijärvi, Nisu, Heinälammi sekä Hepo-oja ja nyt Viljakkalassa on ainoastaan Kirkonkylän sekä Karhen koulut.

 

Nyt Karhen koulun jatkuminen on ollut veitsen terällä koulun sisäilmaongelmien vuoksi.

 

Vahva asukasmielipide on ollut, että Karhelle pitää rakentaa uusi koulu, sillä kylän vetovoima on Tampereen läheisyyden ansiosta suuri ja Karhe tulee jatkossakin olemaan vireä sekä elinvoimainen kylä.

 

Karhen koulun asemaa käsiteltiin Ylöjärven kaupunginvaltuustossa eilen ja kaupunginhallituksen pohjaesitys oli, että koulu rakennetaan ”uusix”!

 

Jostain käsittämättömästä syystä Ylöjärven Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti, että Karhen koulun hanke toteutettaisiin siirtokelpoisena rakennuksena 10 vuoden leasing- ja lunastusoptiolla!

 

Kokoomuksen viljakkalalaisia ja karhelaisia halveksuva esitys kaatui eilisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa muutamien äänestysten jälkeen ja Karhelle ollaan rakentamassa uusi koulurakennus.

 

*********************

Haluan erityisesti kiittää…

 

 

IMG_5262.JPG

 

…Riitta Koskista sekä…

 

 

IMG_5265.JPG

 

…Teuvo Hakasta siitä työstä, jota olette tehneet Karhen koulun kehittämiseksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalassa jatkaa kaksi koulua!, Viljakkala, Viljakkalan Karhe, Karhe, Riitta Koskinen, Teuvo Hakanen, Ylöjärven Kokoomus hyljeksii kaupungin elivoimaisia kyliä, Ylöjärven Kokoomus, Viljakkalan koulu, Hanhijärven koulu, Nisun koulu, Karhen koulu,

Varttikarjalaisten poikieni juuret ovat osaltaan Salmin pitäjän Mantsinsaaren Työmpäisten kylässä!

Torstai 24.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nostaa pintaan tuon hylkiövaltion edeltäjän eli Neuvostoliiton valloitukset toisessa maailmansodassa, jolloin myös Suomi menetti merkittävän osan pinta-alastaan Neuvostoliitolle.

 

Karjalan menettäminen koskettaa myös perhekuntaamme, sillä edesmennyt anoppini oli kotoisin Salmin pitäjän Mantsinsaaren Työmpäisten kylästä. Tämä merkitsee, että Rouvani on puolikarjalainen ja poikamme ovat varttikarjalaisia!

 

Olen käynyt Mantsinsaaren Työmpäisissä sijaitsevilla anoppini kotitalon raunioilla ja siitä olen suorastaan ylpeä, että keskipoikamme oli mukana eräällä matkallani. Vaimoni ei ole suostunut käymään Mantsinsaarella, mutta keskipoikamme ansiosta sukupolvien ketju sinne on siis muodostettu.

 

****************************

 

 

Leo Mirala on koonnut tarkat tiedot Mantsinsaaren asukkaista ennen sotia ja tässä hyödynnän noita tietoja.

 

***

 

IMG_50442.JPG

 

Kartta Työmpäisten kylän taloista, teistä ja merkittävistä kohteista ml. kylän tsasouna, kansakoulu sekä vartioasema – ne kaikki ovat paikkoina tuttuja minulle.

 

 

Kartalla kohde numero 22 on anoppini kotipaikka ja tässä Leo Miralan laatima luettelo sen asukkaista – anoppini on Stepan ja Palagea Ahvenen seitsemäs lapsi.

 

 

***

 

 

Ahven Stepan (Stjoppi) Mihailinp. 26.7.1874 - 4.8.1949, asuntotilall, räätäli.

Pso Pelagea Ivanintr o.s. Kirilä 10.9.1877.

Lapset:

1. Aleksantra (Sanni) 13.4.1902, pso Grigori Stepaninp Kima,  

2. Natalia 15.8.1904, pso Venäläinen,

3. Maria 4.4.1906,

4. Ljubov (Lempi) 19.7.1908,

5. Anfisa 21.10.1910,

6. Olga 21.7.1912, pso Pekka Stepaninp Kuha,

7. Raisa 30.8.1915,

8. Ivan (Johannes) 7.9.1917,

 

 

Pääseeköhän enää milloinkaan Mantsinsaarelle?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Varttikarjalaisten poikieni juuret ovat osaltaan Salmin pitäjän Mantsinsaaren Työmpäisten kylässä!, varttikarjalainen, puolikarjalainen, Salmin pitäjä, Mantsinsaari, Työmpäinen, Ahvenen suku Mantsinsaarelta, Työmpäisten tsasouna, Työmpäisten kansakoulu,

Kylvösiementen varmuusvarastoja joudutaan nyt ottamaan käyttöön!

Perjantai 18.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Olen eri yhteyksissä käsitellyt leipäviljan varmuusvarastojen puolittamista, joka tapahtui vuoden 2013 joulukuussa kokoomuslaisen päämisterin johtaman maamme hallituksen päätöksellä.

 

Kataisen johtaman hallituksen onneton päätös saatiin toimeenpantua vuoden 2016 aikana.

 

**************

 

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on nyt päättänyt vapauttaa Valtion varmuusvarastoista markkinoille kylvösiemeniä riittävän tarjonnan turvaamiseksi alkavalla kasvukaudella 15 miljoonaa kiloa ja sen lisäksi rypsinsiementä 50 tonnia.

 

Varmuusvarastoista vapautettavat siemenviljat ovat vehnää, ohraa ja kauraa – pitää huomioida, että tuontiviljat eivät pysty korvaamaan kotimaisia lajikkeita ja herätän kysymyksen myös siitä, että onko tuo 50 tonnia todella rypsinsiementä vai onko kyseessä ainakin osa rapsinsiementä!

 

On luonnollista, että varmuusvarastojen (tilapäinen) käyttöönotto pitää tapahtua siten, että se ei aiheuta markkinahäiriöitä.

 

Voi millaisen päätöksen kokoomusjohtoinen hallitus tekikään joulukuussa vuonna 2013!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Kylvösiementen varmuusvarastoja joudutaan nyt ottamaan käyttöön!, kokoomusjohtoinen hallitus teki joulukuussa 2013 virheratkaisun, Jyrki Kataisen hallituksen virheratkaisu 2013, Huoltovarmuuskeskus,

Millaiseen tilanteeseen olemme päätymässäkään!

Torstai 6.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Koronatilanne kehittyy huonompaan suuntaan kiihtyvällä vauhdilla.

 

Ei ole kauaakaan, kun taivastelimme uusien tartuntojen määrää niiden ylittäessä koko maan tasolla sadan tapauksen määrän!

 

Eilen meille kerrottiin, että Suomessa oli tavattu 6.791 uutta koronatapausta, mutta se on kuitenkin pientä sen rinnalla, että Ruotsissa oli samaan aikaan peräti 17.320 uutta koronatapausta.

 

Tapausten määrän kasvaessa on toki todettava, että koronatartuntojen ärhäkkyys on pienentynyt, sillä sairaalahoidon tarve on pysynyt koko ajan maltillisena.

 

 

Koronan merkitys kansakunnan toimintakyvyn kannalta tulee päivä päivältä yhä keskeisimmäksi, sillä sairastumiset ja karanteenit alkavat olla yhteiskuntamme kannalta merkityksellisiä – bussilinjojen peruminen kuljettajien sairastumisen vuoksi ovat yksi ilmentymiä!

 

Suuria kysymyksiä jatkossa ovat koulujen mahdollinen siirtyminen etäopetukseen, aluevaalit sekä niiden merkitys koronatilanteeseen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Korona, koronan leviäminen, koulut etäopetukseen?, aluevaalit, aluevaalit ja korona,

Kaksoisraiteet pitää saada koko matkalle Tampereelta Ouluun!

Tiistai 28.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalan mökkimaailmassani joudun päivittäin seuraamaan sitä ongelmaa joka pääradallamme vallitsee, sillä meiltä aikoinaan pakkolunastetulla alueella Viljakkalan Majajärvellä sijaitsee Majajärven liikennepaikka, jossa tavara- ja pikajunat päivittäin odottavat vastaantulevaa tai ohittavaa raideliikennettä.

 

 

Jokunen kuva viime kesältä:

 

 

IMG_1841.JPG

 

Tukkeja kuljettava tavarajuna odottaa vastaantulevaa liikennettä.

 

 

IMG_2129.JPG

 

Tavarajuna sivuraiteella odottamassa.

 

 

IMG_2134.JPG

 

Pikajuna ohittaa tavarajunaa.

 

 

IMG_2719.JPG

 

Pikajunatkin joutuvat usein odottamaan toisiaan.

 

 

IMG_3253.JPG

 

Tässä tavanomaisin tilanne Majajärven liikennepaikalla eli pohjoisesta tuleva tavarajuna (vasemmalla) joutuu odottamaan etelästä saapuvaa pikajunaa!

 

************

 

Väylävirasto on laatinut 10.3.2021 julkistetun selvityksen, jossa todetaan kaksoisraiteiden maksavan Tampereen ja Oulun koko välille 1,3 miljardia euroa.

 

Kaksoisraiteet ovat tuolla matkalla jo nyt Kokkolan ja Ylivieskan välillä, joten ne pitäisi rakentaa vain Tampereen ja Seinäjoen sekä Ylivieskan ja Oulun väleille.

 

Suorastaan toivon, että pikajunien kohdalle sattuisi mahdollisimman paljon kohtaamisista johtuvia pysähdyksiä, sillä silloin ongelmat välittyisivät päättäjille mahdollisimman suoraan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaksoisraiteet pitää saada koko matkalle Tampereelta Ouluun!, kaksoisraiteet, kaksoisraiteet Tampereelta Seinäjoelle, kaksoisraiteet Ylivieskasta Ouluun, Majajärven liikennepaikka, Viljakkala, VR,

Viljakkalan kirkon äänentoistolaitteiden toimivuuteen on panostettava!

Lauantai 25.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen virallisesti Tampereen Eteläisen seurakunnan jäsen, mutta todellinen kotikirkkoni on synnyinpitäjäni Viljakkalan kirkko.

 

Noudatin eilen Jouluaattona jokajouluista tapaani ja osallistuin aattoillan hartaushetkeen Viljakkalan kirkossa.

 

IMG_4754.JPG

 

Viljakkalan kirkon on suunnitellut C. L. Engel ja…

 

 

IMG_4747.JPG

 

…se on rakennettu vuosina 1840 – 1842.

 

 

IMG_4755.JPG

Kirkon sisäpuoli peruskorjattiin ja entisöitiin vuonna 1989. Myös urut uusittiin samassa yhteydessä. Ulkomaalaus uusittiin puolestaan 1993.

 

*****************

 

Sanotaan, että kirkko on tunnettu hyvästä akustiikastaan, mutta nykyajan vaatimuksiin kirkon äänentoisto-ominaisuudet eivät yllä.

 

Eilinen aattohartaus striimattiin nettiin ja on todettava, että striimauksessa äänentoisto oli kaiken arvostelun alapuolella – suuri ongelma oli myös se, että kirkossa äänentoisto oli vieläkin surkeampaa kuin striimauksessa!

 

Lehteriltä esiintyneen Viljakvartetin osalta äänentoisto oli kunnossa, mutta Johannes Riuttalan sinänsä varmaan laadukkaat esitykset äänentoistolaitteet pilasivat täysin.

 

Ylöjärven seurakunnassa Viljakkalan seurakuntapiirin alueelta olevien luottamushenkilöiden on heti paneuduttava Viljakkalan kirkossa tapahtuvien tilaisuuksien äänestoistoon ja samoin on paneuduttava myös nettistriimausten laatuun!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalan kirkon äänentoistolaitteiden toimivuuteen on panostettava!, Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan seurakuntapiiri, Viljakvartetti, jouluaatto 24.12.2021, C. L. Engel,

Kotimaisia jouluruokia!

Perjantai 24.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Tänä vuonna joulunalusaikaan meillä on tavanomaistakin enemmän panostettu leipomusten sekä kala- ja liharuokien osalta erilaisiin kotimaisiin herkkuruokiin.

 

 

Leipomusten osalta Rouva leipoi…

 

IMG_46912.JPG

 

…ruisleipiä sekä…

 

 

IMG_4705.JPG

 

…punajuurileipää!

******************

 

Kalaherkkujen osalta vastuulleni tuli…

 

IMG_4733.JPG

 

…kotimaisen kirjolohen savustaminen…

 

 

IMG_4734.JPG

 

…ja Rouva puolestaan huolehti HK:n taatusti kotimaisen kinkun laittamisesta uuniin!

 

 

Kokemuksesta tiedän, että kinkku on kypsä tänään Jouluaatto-aamuna varhain!

 

 

Kelpaa sitä taas herkutella!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimaisia jouluruokia!, ruisleipä, porkkanaleipä, kirjolohi, kotimainen kirjolohi, HK, HK:n kinkku, kotimainen kinkku, HK:n kotimainen kinkku,

Viljakkalan Seurojentalo sekä Lavajärven Päivölä saivat valtiovallan tunnustuksen työlleen!

Maanantai 20.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ministeri Antti Kurvisen johdolla myöntänyt seurojentaloja ylläpitäville yhdistyksille kaikkiaan 2.150.000 euron suuruiset avustukset seurojentalojen ylläpitoon tarkoitettuja ns. korona-avustuksia.

 

Avustuksia myönnettiin 637 hakijalle.

 

Viljakkalan Seurojentaloa ylläpitävä Viljakkalan Seurojentaloyhdistys ry sai avustusta 1.500 euroa ja Lavajärven Päivölää ylläpitävä Lavajärven Maamiesseura ry puolestaan 3.000 euroa.

 

viljakkalanseurojentalo.jpg

 

Varhaisimmat muistoni Viljakkalan Seurojentalosta liittyvät 1950-luvun alkupuolelle, jolloin siellä toimi mm. Viljakkalan Säästöpankki.

 

Säästöpankkiin mentiin kulmauksessa olevasta ovesta ja pankkitiskin takana Elli Riihioja palveli asiakkaita – pankinjohtaja Hugo Salvas istui pankinjohtajan huoneessa, josta hieno sikaarintuoksu levisi myös asiakaspalvelutilaan.

 

Viljakkalan Seurojentalo – Viljakkalan Maamiesseurantalo silloiselta nimeltään – oli paikka, jossa kävin kansalaiskoulun 1960-luvulla.  Koulun johtajana toimi Martti Ryhänen, mutta opettajat olivat kaikki paikkakuntalaisia; kirkkoherra Arvo Autio opetti uskontoa, Väinö Myllymäki maataloutta, Väinö Ihantola metsätaloutta, Timo Eronen koneoppia, Hildi Alanen tytöille kotitaloutta ja Elli Ihantola tytöille käsitöitä.

 

***

 

paivola.jpg

 

Varhaisimmat muistoni myös Lavajärven Päivölästä liittyvät pankkimaailmaan, sillä joskus 1950-luvulla menimme Hanhijärven kansakoululta kävellen Päivölään, jossa Väinö Alakomi Lavajärven Osuuskassan johtajana piti esitelmän säästäväisyydestä sekä antoi kaikille säästölippaan, johon saattoi laittaa kolikoita säästöön.

 

Tilaisuuden jälkeen Väinö Alakomi näytti meille elokuvia – aluksi filmin Helsingin Olympialaisista ja sen jälkeen Aku Ankka-filmejä, joita suuresti odotimmekin.

 

 

 

Kiitokset valtiovallalle, että se arvostaa Viljakkalan Seurojentaloyhdistyksen ja Lavajärven Maamiesseuran työtä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetus- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Viljakkalan Seurojentalo, Viljakkalan Seurojentaloyhdistys, Lavajärven Päivölä, Päivölä, Lavajärven Maamiesseura, Viljakkalan kansalaiskoulu vuonna 1962, Helsingin Olympialaiset

Nyt on patoutunutta tarvetta tavata ihmisiä!

Sunnuntai 21.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Meneillään oleva ja ilmeisesti yhä paheneva koronatilanne on luonut ihmismieliin patoutunutta tarvetta kohdata muita ihmisiä.

 

Sain tästä tilanteesta henkilökohtaista kokemusta eilen, kun osallistuin apupoikana Hämeenkyrössä Lavajärven Päivölässä järjestettyihin Joulumyyjäisiin.

 

Myyjäisistä kerrottiin vaatimattomalla ilmoituksella paikallislehdessä, mutta minäkin tehostin mainostamista omilla netti- sekä fb-sivuillani.

 

Olin liikenteessä varhain ja pääsin kiinnittämään…

 

 

IMG_3765.JPG

 

…tienvarsijulisteet maantie 2773:n varteen Päivölän kohdalle.

 

****************

 

Minulla, Rouvalla ja myös muilla myyjillä oli suuri epävarmuus, että uskaltavatko kansalaiset tulla myyjäisiin, mutta pelkomme oli aiheeton, sillä Päivölän juhlasali täyttyi ostavasta yleisöstä ääriään myöten heti aamukymmeneltä!

 

*************

 

IMG_3756.JPG

 

Kauppa kävi hyvin ja esimerkiksi Rouvan myyntipöydältä jäi myymättä ainoastaan punajuuria!

 

 

Toivottavasti suosittujen yleisötilaisuuksien varjopuolena eivät ole runsastuvat koronatartunnat!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt on patoutunutta tarvetta tavata ihmisiä!, Joulumyyjäiset, Hämeenkyrö, Lavajärvi, Päivölä, Lavajärven Päivölä, Korona, yleisötilaisuudet,

Mihin tehtäviin kunnat voivat keskittyä, kun SoTe-uudistus nyt saadaan aikaiseksi?

Torstai 11.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Hyvinvointialueiden vaalit 23.1.2022 merkitsevät merkittävää muutosta kuntien tehtäväkentässä.

 

Sosiaali- sekä terveyspalveluasiat siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle ja kunnat voivat – niiden pitää – keskittyä muiden asioiden hoitamiseen.

 

Kunnille jää monta merkittävää vastuualuetta ja joissain yhteyksissä niitä on luonnehdittu neljän K:n tehtäviksi.

 

Neljällä K:lla ilmaistuna kuntien tehtävät ovat jatkossa;

 

  • ·      Koulutus

 

  • ·      Kaavoitus

 

  • ·      Kehittäminen

 

o   kunnan elinvoima

 

  • ·      Kulttuuri

o   mukaan lukien liikunta

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mihin tehtäviin kunnat voivat keskittyä, kun SoTe-uudistus nyt saadaan aikaiseksi?, SoTe-uudistus, Koulutus, Kaavoitus, Kehittäminen, Kulttuuri, Hyvinvointialueet, maakuntavaalit, hyvinvointialuevaalit, maakuntavaalit 23.1.2022,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »