Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Siiri "Äitee" Rantanen hiihti ohitseni!

Tiistai 29.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Juha Porttila ja Osmo Kärkkäinen ovat kirjoittaneet kirjan ”Äitee” ja kyse on tavallaan ajankohtaiskirjasta, sillä Siiri Rantanen täytti 14. päivä joulukuuta 96 vuotta.

 

On selvää, että olin ”korva tarkkana” radion ääressä, kun Siiri Rantanen, Mirja Hietamies ja Sirkka Polkunen voittivat kultaa naisten 3 x 10 kilometrin viestinhiihdossa Cortinan olympiakisoissa vuonna 1956.

 

******************

 

Minulla on yksi henkilökohtainen muisto Siiri Rantasesta:

 

Hiihdin aikoinaan 30 peräkkäistä kertaa Finlandia-hiihdon. Finlandia-hiihto oli alun perin Hämeenlinnasta Lahteen, mutta vaikean lumitilanteen vuoksi vuonna 2000 siirryttiin paikalliseen hiihtoon Lahden ympäristössä ja samalla original-Finlandian hiihtopituus lyheni 75 kilometristä paljonkin.

 

Muistelukseni koskee jotain vuotta 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa, kun Finlandia-hiihto oli matkaltaan vielä alkuperäinen.

 

Olimme lähteneet matkaan Hämeenlinnan Katumajärveltä ja Siiri Rantanen pyyhälti ohitseni muutama kilometri ennen Lahtea. Hyppyrimäet jo näkyivät, mutta minulla ei ollut voimia vastata Siiri Rantasen hiihtovauhtiin.

 

Sen verran kuitenkin minulla vielä oli papua hartioissa, että maalisuoralla Lahden Hiihtostadionilla olimme samaan aikaan!

 

 

*******************

 

IMG_1231.JPG

 

Siiri Rantanen ”palasi” Finlandia-hiihtoon vuonna 1997, sillä silloin hänet oli ikuistettu Finlandia-hiihdon osanottajamitaliin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siiri Rantanen, Siiri "Äitee" Rantanen, "Äitee", Mirjam Hietamies, Sirkka Polkunen, Cortinan olympikisat 1956, Jari Porttila, Finlandia-hiihto 1997, Finlandia-hiihdon osanottajamitali 1997, Katumajärvi, Lahden Hiihtostadion,

"Se käärmeenpurema mies"!

Maanantai 20.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Liitän juttuni oheiskuvaksi kuvan kyykäärmeestä, joka ei tarkasti ottaen liity juttuuni, sillä kuvassa on mökkimaailmassani jokunen vuosi sitten kuvaamani kyykäärme.   

 

Kuvahaun tulos haulle esko erkkilä kyy

 

 *********************

 

 

Vuonna 1968 agrologiopintoihin liittyvän harjoittelujaksoni oleellinen osa oli kerätä tietty määrä kasveja ja sitä olimme me kolme MTT:n Hämeen Koeaseman harjoittelijaa tekemässä Pälkäneellä joskus kesällä 1968. 

 

Kuljin kolmantena jonossa ja häiritsemisestämme hurjistunut kyykäärme iski nilkkaani.

 

Menimme nopeasti majoituspaikkaamme ja koeaseman johtaja Mauri Takala hälytti heti taksin viemään minua Tampereen Keskussairaalaan.

 

Ohitin Keskussairaalan ensiavussa kaikki todellista apua tarvitsevat ja minut kiikutettiin operointipöydälle.

 

Koko prosessin kivuliain vaihe oli, kun lääkäri antoi vasta-ainepistoksen nilkkaani – paikkaan, jossa ei juurikaan ole lihaksia. Pistos oli kivulias ja teki mieli potkaista kaikki kohdevalot ja muut rensselit säpäleiksi!

 

No, siitäkin selvittiin ja minulle määrättiin viikko lepoa, jotta kyynpistos ei aiheuttaisi minulle sen suurempia ongelmia. 

 

Kyynpurema vaatii aina hoitoa ja jos sitä ei saa, saattavat seuraukset olla vakaviakin.

 

Muistan, kun erästä melkein naapuriamme pisti kyy ja hän lähti vasta seuraavana aamuna polkupyöräillen lääkäriin. Polkupyörällessä kyyn myrkky pääsi oikein tehokkaasti kaikkialle elimistöön ja siitä sai tuo naapurimme kärsiä loppuelämänsä.

 

Muuten tuohon juttuni otsikkoon vielä:

 

Tapasin Hämeen Koeaseman johtaja Mauri Takalan useasti tuon harjoittelukesäni jälkeenkin ja aina hän muisti kommentoida minulle näin:

 

 ”Se käärmeenpurema mies”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Se käärmeenpurema mies"!, Hämeen Koeasema, MTT:n Hämeen Koeasema, Päölkäne, Pälkäneen Myttäälä, kyynpurema, kyynpurema tarvitsee aina hoitoa,

Surullista, että Tampereen kaupunginvaltuusto ei vieläkään lopettanut Tavase-hanketta!

Keskiviikko 20.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 18.11.2019 tehtiin kannatettu esitys Tavase-hankeen lopettamisesta.

 

Harmillista, että kaupunginvaltuustossa ei vieläkään ollut valmiutta lopettaa järjetöntä tekopohjavesihanketta, joka toteutuessaan tuhoaisi laajoja harjumaisemia Pälkäneellä ja Kangasalla.

 

 

IMG_5613.JPG

 

 

Tavase-äänestyksen äänestyskartta kertoo, että 59 kaupunginvaltuutettua haluaa jatkossakin tuhota kahden naapurikunnan maisemia ja vain 7 kaupunginvaltuutettua osasi arvostaa luontoarvoja ja äänestivät Tavasen lopettamisen puolesta – yksi kaupunginvaltuutettu äänesti tyhjää.

 

 

Keskustan edustajista ainoastaan Matti Järvinen osoitti tilannetajua ja halusi välittömästi lopettaa mielettömän hankkeen – todellista vastuunkantoa Matilta!

 

 

Olen perehtynyt Tavase-hankkeeseen vuoden 2008 syksystä alkaen eli yli kymmenen vuoden ajan ja olen koko ajan lisännyt kriittisyyttäni hanketta kohtaan.

 

 

Arvostan Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiurun toimintaa Tavase-kysymyksessä, sillä hän on määrätietoisesti pyrkinyt lopettamaan tuon hankkeen – valitettavasti Pauli Kiuru on kotoisin Valkeakoskelta, joten hän ei ole osallisena Tampereen kunnallispolitiikassa.

 

Ihmettelen suuresti Tampereen Vihreitä, jotka nytkin yksimielisesti kannattivat Pälkäneen ja Kangasalan harjumaisemien tuhoamista – tätäkö se Vihreiden vihreys on?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase-hanke, Tavase tuhoaisi Palkäneen harjumaisemat, Tavase tuhoaisi Kangaslan harjumaisemat, Eikö Tampereella riitä vettä kun haikaillaan Tavasea?, Kenellä on oma lehmä ojassa Tavasessa? Tavase - mieletön hanke, Tavase - järjetön hanke, Tavase lopetus,

Kyynpurema on aina vakava asia!

Tiistai 17.9.2019

Kuvahaun tulos haulle esko erkkilä kyy

Nyt liitän juttuni oheiskuvaksi kuvan kyykäärmeestä, joka ei tarkasti ottaen liity juttuuni, sillä kuvassa on mökkimaailmassani jokunen vuosi sitten kuvaamani kyykäärme.   

Vuonna 1968 agrologiopintoihin liittyvän harjoittelujakson oleellinen osa oli kerätä tietty määrä kasveja ja sitä olimme me kolme MTT:n Hämeen Koeaseman harjoittelijaa tekemässä joskus kesällä 1968.  

Kuljin pusikossa kolmantena ja hurjistunut kyykäärme iski nilkkaani!  

Menimme nopeasti majoituspaikkaamme ja koeaseman johtaja Mauri Takala hälytti heti taksin viemään minua Tampereen Keskussairaalaan.  

Ohitin Keskussairaalan ensiavussa kaikki todellista apua tarvitsevat ja minut kiikutettiin operointipöydälle.  

Koko prosessin kivuliain vaihe oli, kun lääkäri antoi vasta-ainepistoksen nilkkaani – paikkaan, jossa ei juurikaan ole lihaksia. Pistos oli kivulias ja teki mieli potkaista kaikki kohdevalot ja muut rensselit säpäleiksi!  

No, siitäkin selvittiin ja minulle määrättiin viikko lepoa, jotta kyynpistos ei aiheuttaisi minulle sen suurempia ongelmia.  

Tiedän kotikulmilta tapauksen, jossa kyynpurema henkilö polki vasta seuraavana aamuna polkupyörällä kunnanlääkärin vastaanotolle eli polkupyöräily tavallaan varmisti kyynmyrkyn täydellisen tehon. Kyseinen henkilö ei koskaan tullut entiselleen kyynpuremasta!

 

 

 

Kyynpureman jälkeen kehotan mahdollisimman nopeasti hankkiutumaan lääkärin vastaanotolle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kyynpurema on aina vakava asia, kyynpurema, kyy, kyykäärme, MTT:n Hämeen Koeasema, Pälkäne, Pälkäneen Myttäälä, Mustialan Maatalousopisto,

Maahan pudonnut omena ei ole enää kauppakelpoinen!

Maanantai 16.9.2019 - -Esko Erkkilä-

IMG_4478.JPG

 

 

Käytän tuota omenasadostamme eilen ottamaani kuvaa tukikuvana, kun kerron oppivaiheistani omenanpoimijana.

 

 

Suoritin ”omenanpoimijan tutkinnon” Pälkäneellä MTT:n koeasemalla Myttäälässä vuonna 1968, kun olin siellä ensimmäisen vuoden agrologiharjoittelijana.

 

 

Ennen poimintajuttua kerron kuitenkin silloin Myttäälässä harjoitetusta omenapuiden kasvinsuojelusta erään yksityiskohdan:

 

 

**************

 

 

Omenapuut ruiskutettiin traktorin perässä olevalla puhaltimella, joka puhalsi kasvinsuojeluainetta omenapuiden ylimpiinkin oksiin. Traktorissa, jonka nostolaitteissa puhallin oli, ei ollut hyttiä ja se merkitsi, että työtä suorittanut työnjohtaja oli kahvitauolle tullessaan valkoinen kuin lumiukko, sillä kasvinsuojeluainetta pölisi tietysti myös hänen päälleen.

 

 

Sen verran työsuojeluasioista jo silloin huolehdittiin, että harjoittelijat eivät saaneet osallistua omenapuiden kasvinsuojeluruiskutuksiin!

 

 

*************

 

 

Mutta piti kertoa omenanpoiminnasta ja siitä nyt muutama seikka ranskalaisin viivoin:

 

 

  • omenat pitää poimia ”hellin käsin”, sillä väkevästi runnomalla omena saa vaurioita, jotka ilmenevät vasta myyntitiskillä

  • pudokkaat eivät sovellu lainkaan myyntiomenoiksi

  • jos poimija pudottaa omenan, se ei enää sen jälkeen kelpaa myyntikuntoiseksi

  • poimintakorista omenoita ei saa kaataa myyntilaatikoihin, sillä kaadettaessa omena vaurioituu, siten että vaurio realisoituu viimeistään myyntitiskillä

  • on selvää, että myyntiomenoita ei saa missään vaiheessa kuljettaa ”kolinkolin” –kärryillä, sillä koliseva kyyti vaurioittaa omenat

 

 

 

Omenoiden ja kananmunien käsittelyssä on paljon yhteistä, mutta se pitää muistaa, että kananmunan särkymisen näkee heti, mutta omenan saamat vauriot ilmenevät vasta myöhemmin.

 

 

Osaan antaa arvoa sille koulutukselle, jota aikoinaan sain MTT:n Hämeen Koeasemalla Pälkäneen Myttäälässä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: MTT, MTT:n Hämeen Koeasema, Pälkäne, Pälkäneen Myttäälä, Myttäälä, Mustialan agrologiopetus, Maatalouden Tutkimuskeskus,

Olavi Virta -musikaali Sappeen kesäteatterissa on elämys!

Torstai 11.7.2019 - -Esko Erkkilä-

IMG_3391.JPG

 

 

Kiitokset Tampereen kaupungille, joka Raatihuoneen liputuksella eilen juhlisti Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen lähtöä Vanhalta kirkolta Sappeen kesäteatteriin, jossa…

 

 

 

IMG_3393.JPG

 

 

…saimme osallistua osana täyttä katsomoa Olavi Virta – musikaalin tunnelmiin!

 

 

 

IMG_3394.JPG

 

 

Musikaalin yleisö klo 14.00 alkaneessa näytöksessä oli jokseenkin sataprosenttisesti yli 60-vuotiaita ja en varmasti ollut ainoa, jolle tuli mieleen ministeri Maria Ohisalon (vihreät) avustaja Petra Laitin tannoinen twitter-viesti, jossa hän totesi, että ei kuuntelisi yhteiskunnallisessa päätöksenteossa 60 – 70 –vuotiaita!

 

 

Hämmästys lausuman johdosta on edelleen suuri, sillä ministeri ei ole mitenkään kommentoinut tai pyydellyt anteeksi avustajansa möhläilyjä!

 

 

 

IMG_3400.JPG

 

 

Kiitokset myös Pälkäneen kunnalle, joka musikaaliyleisön käyttöön varatuissa pefleteissä totesi;

 

 

PÄLKÄNE

PARASTA AIKAA

 

 

*****************

 

Kesäteatteriesitys oli mahtavaa ilotulitusta varsinkin ensimmäisellä puoliajalla, sillä silloin käsiteltiin Olavi Virran loistokkainta aikaa.

 

 

Toinen puoliaika käsitteli Olavi Virran hiipumisen aikaa ja se painoi väliajan jälkeiselle näytökselle oman raskaan, mutta realistisen tunnelman.

 

 

Sain vain kerran nähdä Olavi Virran lavalla ja kun se asettui hänen hiipumisensa ajanjaksoon, oli hienoa kokea ensimmäisen näytöksen aikana se aika, jolloin Olavi Virta oli parhaimmillaan.

 

 

Tanssi- ja laulukohtaukset ovat Sappeen Olavi Virta –musikaalissa mahtavia kokemuksia ja osoittavat, että ammattinäyttelijät osaavat ottaa yleisönsä.

 

 

 

IMG_3405.JPG

 

 

Sappeen kesäteatterissa on vielä monta esitystä Olavi Virta –musikaalinäytäntöjä jäljellä ja suosittelen, että kiiruhtakaa katsomaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olavi Virta -musikaali Sappeen kesäteatterissa on elämys!, Olavi Virta -musikaali, Sappeen kesäteatteri, Pälkäne - parasta aikaa, Pälkäne, Sappee,

Omenoita pitää käsitellä varovaisemmin kuin kananmunia

Maanantai 18.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Parhaillaan on menossa omenanpoiminta-aika ja se tuo mieleeni sen ”omenanpoiminnan korkeakoulun”, jonka sain käydä vuosia sitten MTT:n Koeasemalla Pälkäneen Myttäälässä.

 

 

Koeasema on nyt jo lopetettu, mutta sain siellä suorittaa aglogiopintoihini liittyneen kesäharjoittelun.

 

 

Myttäälässä oli iso omenatarha ja me harjurit osallistuimme omenankorjuuseen.

 

 

 

IMG_2671.JPG

 

 

Myttäälässä opin, että omenoita pitää korjuuvaiheessa käsitellä hellemmin kuin kananmunia.

 

 

Jos omena on päässyt putoamaan puusta itsekseen tai poimija pudottaa sen maahan, niin sitä ei enää saa kelpuuttaa ykkösluokan omenaksi.

 

 

Omenat poimitaan koreihin ja omenakorien sisältöä ei missään tapauksessa saa kaataa myyntiin meneviin laatikkoihin, vaan poimitut omenat pitää yksitellen hellästi asettaa myyntilaatikkoihin!

 

 

 

 

IMG_2669.JPG

 

 

Miksi omenoita pitää käsitellä hellävaraisemmin kuin kananmunia?

 

 

Vastaus kysymykseen on yksinkertainen:

 

 

Jos kananmunaa käsitellään varomattomasti, se särkyy ja sen huomaa.

 

 

Jos puolestaan omenaa käsitellään varomattomasti, sen saamia vaurioita ei heti huomaa, mutta kuitenkin asiakas huomaa vaurioitumisen muutaman päivän kuluttua!

 

 

Muistakaahan käsitellä omenoita varovasti ja älkää pudotelko niitä ja ettehän kaada poimintakoriin keräämiänne omenoita varastointilaatikkoihin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Omenoita pitää käsitellä varovaisemmin kuin kananmunia, omenoiden käsittely, myyntiomenoiden käsittely, MTT:n Hämeen Koeasema, MTT:n Myttäälän Koeasema, Pälkäne, Pälkäneen Myttäälä, Myttäälä, agrologiopinnot,

Tavase on kuopattu vai onko sittenkään?

Torstai 17.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Tampereen ja Valkeakosken seudun kuntien tekopohjavesihanke eli Tavase Oy on Tampereen seudun hankkeista ehkä eriskummallisin ja ehdottomasti tarpeeton.

 

 

Hankkeen kuningasajatuksena oli pumpata Roineen vettä Suomen kauneimmille harjuille Kangasalla sekä Pälkäneellä ja pumpata harjujen läpi valunut vesi tekopohjavetenä Tampereen ja lähikuntien vesihuoltoon juomakelpoisena vetenä.

 

 

Jokainen ymmärtää, että idea oli kuolleena syntynyt, mutta monet poliittiset tahot pitivät hanketta kannatettavana.

 

Tavase-hankkeen järjettömyyttä kuvastaa se, että suunnitelmissa oli sadettaa joka toinen vuosi Suomen kauneimmille harjumaisemille 863 metriä korkea vesipatsas, kun Suomessa keskimääräinen sademäärä on tasoa 0,75 metriä!

 

 

****************

 

Tampereen kaupunginvaltuusto löi jengan päähän mielettömille Tavase-suunnitelmille, kun se maanantaina 14.3.2016 päätti kirjata Tavase Oy:n lainasaamisten ja osakepääoman alaskirjauksen. Tavase-alaskirjaus merkitsi viime vuoden tilinpäätöksessä Tampereen kaupungille suuruusluokaltaan 6 miljoonan euron tappiota.

 

 

On hyvä, että Tavase-taru alkaa olla päätepisteessään, mutta mielessäni on kuitenkin suuri epäilys, että josko Tavase-uskovaiset kuitenkin jatkavat kuitenkin suunnitelmiensa elossa pitämistä.

 

 

Pirkanmaan maakuntaluonnoksessa tekopohjavesivaihtoehtona kummittelee Pinsiöön rakennettava tekopohjavesilaitos.

 

 

Pinsiön kylä sijaitsee Nokian, Hämeenkyrön ja Ylöjärven alueilla.

 

 

On suuri onnettomuus Pinsiölle ja pinsiöläisille, jos Tavase tullaan joskus tulevaisuudessa sijoittamaan Pinsiöön.

 

 

On välttämätöntä, että Pinsiön asukkaat Nokialla, Hämeenkyrössä ja Ylöjärvellä jo nyt asettuvat vastarintaan sille, että Pinsiönkankaalle alettaisiin sadettamaan vettä samanlaisia määriä, kuin Tavase-uskovaisilla oli tarkoitus tehdä Kangasalla ja Pälkäneellä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Kangasalan harjut, Pälkäneen harjut, Pinsiö, Nokian Pinsiö, Hämeenkyrön Pinsiö, Ylöjärven Pinsiö, Tavase Pinsiöön?,

En ole koskaan saanut nauttia niin hyvää kääretorttua kuin Eläkeliiton Nuuttijuhlassa Aitoon Honkalassa!

Lauantai 10.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Pirkanmaan piiri järjesti perinteisen Nuuttijuhlan eilen Aitoon Honkalassa.

 

 

 

 

nuutti1

 

 

Aitoon Honkala luo mainiot puitteet isonkin juhlatilaisuuden järjestämiselle.

 

 

Eläkeliitto on ylivoimaisesti suurin eläkeläisjärjestö Suomessa, sillä jäsenmäärämme on 130.000 jäsentä ja meillä on 20 piiriä ja piireissä yhteensä 402 paikallisyhdistystä.

 

 

Nuuttijuhlamme järjestelyistä vastasi Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys ja meitä Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäseniä juhlassa oli kolmisenkymmentä.

 

 

 

 

nuutti2

 

 

 

 

nuutti3

 

 

Nuuttijuhlayleisöä oli Honkalaan kerääntynyt lähemmäs viisisataa eläkeliittolaista.

 

 

 

 

nuutti4

 

 

Juhlan juontajana ja trubaduurina toimi mainio velikulta Pälkäneeltä – Aimo Kokkola.

 

 

Aimo sai erityisesti juhlayleisön naispuolisilta raikuvat suosionosoitukset, kun hän totesi katselleensa juhlaa saapuvia ja oli todennut, että miehillä näytti olevan mukanaan tyttärensä!

 

 

 

 

nuutti5

 

 

Juhlayleisön toivotti lupsakkaan tapaansa tervetulleeksi Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saarela.

 

 

Saarela mainitsi, että näitä ajankohtia on suomalaisessa kansanperinteessä kutsuttu nimellä ”pesäpäivät”. Nimen alkuperä juontaa siihen, että aurinko pysyttelee näinä päivinä ”pesässään” ja vain harvoin paistaa taivaalta.

 

 

 

 

nuutti6

 

 

Ritva ja Reima Ojala sekä Kööri-kuoro esittivät yleisönmieleistä musiikkia.

 

 

 

 

nuutti7

 

 

Irma Hammaren´n ”Pieni runotuokio” oli piristävä osuus juhlaohjelmassa.

 

 

 

 

nuutti8

 

Eläkeliiton Hyvinvointiryhmän puheenjohtaja Markku Sivonen piti juhlapuheen.

 

Tunnen Sivosen, sillä kuulun hänen vetämäänsä Eläkeliiton valtakunnalliseen Hyvinvointiryhmään.

 

 

Sivonen totesi, että Nuutinpäivänä on sovelias hieman ”riehastella”.

 

Juhlapuheessaan Sivonen painotti, että Eläkeliiton toimijoiden pitäisi toimia aktiivisesti kunnallisessa päätöksenteossa, sillä eläkeläisten edunvalvonta on keskeinen tarkoitus Eläkeliiton toiminnassa.

 

 

Sivonen peräänkuulutti eläkeläisjärjestöjen ja esimerkiksi vammaisjärjestöjen sekä veteraanijärjestöjen samansuuntaisen toiminnan lisäämistä kuntapäättäjien suuntaan.

 

 

Tiedän Sivosen laulumieheksi, mutta hänen juhlapuheensa lopuksi esittämä runo ”Emojänis tuli pyrynä metsän rajaa…” osoitti, että Sivonen on myös armoitettu lausuntataiteen esittäjä!

 

 

 

 

nuutti9

 

 

Ritva ja Reima Ojala Sahalahdelta hersyttivät juhlayleisöä toiseenkin kertaan esityksellään.

 

 

Opin työelämän aikana tuntemaan Reima Ojalan rehtinä yhteistyökumppanina, joten oli mukavaa tavata ”vanha tuttu”!

 

 

 

 

nuutti10

 

 

Kunnanjohtaja Janita Koivisto toi juhlaamme Pälkäneen kunnan tervehdyksen.

 

 

Koivisto palautti mieliin, että hallitus vaatii kuntia tekemään kuntarakenneselvityksen 31.3.2015 mennessä.

 

 

Kuntarakenneselvitys ei luonnollisestikaan merkitse välttämättä kuntaliitoksia, mutta esimerkiksi Pälkäne on parhaillaan laatimassa kuntarakenneselvitystä Kuhmoisten ja Kangasalan kuntien kanssa.

 

 

 

 

nuutti11

 

 

Eläkeliiton Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Reijo Herranen kiitti juhlayleisöä ja toivotteli väelle turvallista kotimatkaa sen jälkeen, kun juhlakahvit oli saatu juotua ja tanssahdeltu perinteinen puolitoista tuntia Honkalan tunnetusti liukkaalla tanssilattialla.

 

 

Emännät olivat loihtineet kahvin ohella nautittavaksi sellaista kääretorttua, että tämän jutun otsikkona oleva toteamus on täyttä totta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nuutti, Nuutinpäivä, Nuuttijuhla, Pesäpäivät, Aitoon Honkala, Pälkäneen kunnanjohtaja Janita Koivisto, kuntarakenneselvitys, Pälkäneen kuntarakenneselvitys Kangasalan kanssa, Pälkäneen kuntarakenneselvitys Kuhmoisten kanssa,

Käärmeenpurema mies!

Sunnuntai 17.8.2014 - -Esko Erkkilä-

Kyykäärme kuuluu Suomen luontoon, mutta on muistettava, että se  on ehkä elinympäristömme vaarallisin eläin.

 

 

 

 

kyy1

 

 

Tapasin kesän kolmannen kyyn eilen kesäkurpitsamaamme laidalla.

 

 

************

 

 

Omaan omakohtaista kokemusta kyyn vaarallisuudesta, sillä kyykäärme puri minua kesällä 1968, kun olin keräämässä kasveja opinnäytetyötä varten Pälkäneellä Maatalouden Tutkimuskeskuksen Koeasemalla.

 

Etenin kolmantena pöheikössä, kun sain nilkkaani kyyn pureman.

 

 

************

 

 

Onneksi Koeaseman johtaja oli tilanteen tasalla ja hommasi paikalle taksin, jolla matkustin Tampereen Keskussairaalan ensiapuun. 

 

Ensiavussa tilanteeni arvioitiin asiantuntijoiden toimesta ja ohitin kaikki muut jonossa olleet potilaat. Minut ohjattiin hoitopöydälle ja sain nilkkaani piikin vasta-aineseerumia.

 

Piikitys oli tuskallinen kokemus ja olisinkin halusta potkaissut hajalle hoitopöydän yläpuolella olleet valaisimet!

 

Kyynpureman tuloksena sain viikon sairasloman ja en saanut jälkioireita.

 

 

Koeaseman johtaja tapasi aina tavatessamme myöhemminkin todeta, että…

 

 

…"käärmeenpurema mies"!

 

 

*************

 

 kyy2

 

Muistan, kun melkein naapurissa asunut nainen sai 1950-luvulla kyynpureman ja lähti vasta seuraavana päivänä hoitoon.

 

Valitettavasti nainen meni lääkärille polkupyörällä, jotta kyyn myrkky ehti oikein perusteellisesti vaikuttamaan.

 

Nainen on jo nyt edesmennyt, mutta hän kärsi kyynpureman jälkivaikutuksista koko loppuelämänsä.

 

Tämän tarinan opetus on, että kyynpurema vaatii aina lääkärinhoitoa ja lääkärinhoitoon pitää hakeutua heti pureman jälkeen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kyy, kyykäärme, kyynpurema, kyykäärmeen purema, kyykäärmeen purema vaati aina lääkärihoitoa, Maatalouden Tutkimuskeskuksen Pälkäneen koeasema, Maatalouden Tutkimuskeskuksen Hämeen koeasema, Myttäälä, ,

Meni vanhan jankkaamiseksi!

Tiistai 12.2.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen apulaispormestarit Pekka Salmi ja Leena Kostiainen ovat selkeästi ilmoittaneet, että Tavase-hankkeelle laitetaan jenka päähän.

 

Apulaispormestareiden sanomisella on painoarvoa, sillä Kostiainen on kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Salmi puolestaan SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja.

 

Juridista päätöstä Tavasen kuoppaamisesta Tampereen osalta ei vielä ole, mutta me järki-tavaselaiset luotamme Salmen ja Kostiaisen linjauksiin.

 

Valkeakoski, Akaa sekä Kangasala ovat jo aikaisemmin heittäneet hyvästit Tavaselle.

 

Valkeakosken, Akaan ja Kangasalan valtuustopäätösten sekä Tampereen kahden apulaispormestarin linjausten jälkeen tuntuu kummalliselta, että Tavasen toimitusjohtaja vielä eilen Aamulehdessä jankkasi vanhaa virttään Tavasen muka tarpeellisuudesta.

 

Toimitusjohtajan väitteet olivat sitä vanhaa ja paikkansapitämätöntä jargonia, jota olemme häneltä kuulleet aiemminkin.


Tosiasioita toimitusjohtajan lausumat karttoivat kuin ruttoa.

 

Toimitusjohtajalta on kateissa liike-elämän yksi keskeisistä lainalaisuuksista; omistajat päättävät ja toimitusjohtaja toteuttaa.

 

Ei siinä pullikoimiset auta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Tavase-tekopohjavesihanke, Tavase kusettaa, Kangasalan harjut, Pälkäneen harjut, Pekka Salmi, Leena Kostiainen,

Tavasen tarina on päättymässä!

Tiistai 5.2.2013 - -Esko Erkkilä-

Aamulehden auditorioon Tampereen Siperiaan kokoontunut salintäysi yleisö kuuli viime keskiviikkona tammikuun 30. päivänä ilouutisen – Tavase-hanke pannaan jäihin!

 

Kyseessä oli Aamulehden järjestämä tilaisuus, jonka teemana oli;

 

Päättäjät vaihtuvat – muuttuuko mikään?

 

Kateederilla olivat

 

 

siperia1

 

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok)

 

 

siperia2

 

Lasten ja nuorten palvelujen apulaispormestari Leena Kostiainen (kok)

 

 

siperia3

  

Yhdyskuntapalveluiden apulaispormestari Pekka Salmi (sdp)

 

 

siperia4

 

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen sekä ikäihmisten palvelujen  apulaispormestari Mikko Aaltonen (vasemmistoliitto) (kuvassa Pekka Salmen vieressä oikealla).

 

 

siperia5


Osaamis- ja elinkeinopalvelujen sekä sivistys- ja elämänlaatupalvelujen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen (vihr) ja hänen vierellään Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sdp)

 

 

Yleisötilaisuuden ehdoton tähtihetki oli, kun apulaispormestari Pekka Salmi totesi, että Tavase Oy:n lupaprosessi viedään loppuun ja sitten hanke haudataan.

 

Salmi totesi, että hankkeeseen on palanut tamperelaisten veronmaksajien rahoja nyt 5 miljoonaa euroa.

 

Viisi miljoonaa euroa on totta, sillä koko hankkeeseen on nyt kulunut rahaa hieman yli 7 miljoonaa, mutta kun Tampereen omistusosuus Tavasesta on ”vain” 69,9 %, niin Tampere on maksanut täysin turhasta Salmen kertoman 5 M€!

 

Apulaispormestari Leena Kostiainen vahvisti yks´kantaan, että lupa haetaan ja sitten seis!

 

Koska Kostiainen ja Salmi ovat valtuustoryhmiensä puheenjohtajia he varmaan hoitavat, että Tavase pystytään lopettamaan.

 

Tavase-hanke on ehkä aikanaan tuntunut järkevältä, mutta mm. Näsijärven puhdistuminen, vedenkulutuksen väheneminen, ympäristöseikkojen huomiointi sekä ennen kaikkea taloudelliset seikat ovat saaneet aikaan sen, että hanke on tullut tarpeettomaksi. Myös se, että sadetusalueet sijoittuisivat Pälkäneen keskustan tuntumaan, ovat olleet vaikuttamassa, että hanke ei ole ollut enää vuosikausiin järkevä.

 

Tavasen lopettamisella on hyvät edellytykset parantaa Tampereen seudun kuntien yhteistoimintaa.

 

Tampereen suorittama lopetuspäätös poistaa ainakin osan siitä isoveli-asenteesta – suorastaan öykkäri-asenteesta – joka Tamperetta hallitsevilla eritoten virkahenkilöillä on ollut seutukunnan muita kuntia kohtaan.

 

Olen vuosikaudet ollut Tavasen tinkimätön vastustaja.

En ole vastustanut Tavasea vastustamisen vuoksi vaan sen vuoksi, että olen perehtynyt asioihin.

 

Tavase-prosessiin on liittynyt niin monia käsittämättömyyksiä, että niitä pitäisi pystyä hyödyntämään, jotta emme tulevissa naapurikuntia koskevissa hankkeissa sortuisi samoihin virheisiin.

 

Yritän joskus palata ainakin joihinkin Tavasen sivujuonteisiin.

 

Nyt on aika hetkeksi huoahtaa sekä todeta, että työ on saatu tehtyä ja Tavase on tulossa kuopatuksi!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Tavase-tekopohjavesihanke, Tavase kusettaa, Kangasalan harjut, Pälkäneen harjut, Anna-Kaisa Ikonen, Leena Kostiainen, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Olli-Poika parviainen, Sanna Marin, Tavasen tarina päättyy,

Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee Tavasea tänään eli 10.12.2012 pidettävässä kokouksessaan

Maanantai 10.12.2012 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa tänään on kohta 251, jossa käsitellään Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloitetta tekopohjavesiyhtiö Tavasesta.

 

Keskustan valtuustoaloite on päivätty 17.9.2012 ja se on silloin jätetty Tampereen kaupunginvaltuustolle.

Päätösvalmisteluaineistossa Tampereen kaupungin liiketoiminnan kehitysjohtaja Kristiina Michelsson toteaa mm. näin:

 

 

”Keskustan valtuustoryhmä esittää valtuustoaloitteessaan nopeasti tehtävää selvitystä Tavase Oy:n tilanteesta ja sen toiminnan kustannuksista sekä esittää Tampereen kaupungin valmiuden lisäämistä vaihtoehtoisen vesihuoltosuunnitelman tekemiseksi Tavasen alasajamisen varalta.

 

Valtuustoaloitteessa esitetään tai nostetaan esille seuraavat kysymykset:

 

-     Mikä on Tampereen kaupungin suunnitelma Tavasen jatkon suhteen?

-     Kolmen kunnan irtautumisen vaikutukset hankkeeseen?

-     Tampereen tämän hetken maksuosuus yhtiöön?

-     Mahdollisen investoinnin rahoitussuunnitelma?

-     Onko jo laadittu suunnitelma mahdollisesta Tampereen kaupungin hankkeesta irtautumisesta ja siitä johtuvan vesihuollon uuden suunnitelman tekemisestä?

-     Tehdäänkö noin 50–200 miljoonan euron investointi vai lopetetaanko hanke kirjanpidon alasajokustannuksin?”

 

 

Valtuustoaloitetta käsiteltiin Tampereen kaupunginhallituksessa 26.11.2012.

 

Käsittely oli pöytäkirjan mukaan poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä kaupunginhallituksen jäsenet joutuivat äänestämään kaupunginvaltuustolle tänään esittämästään.

 

Pöytäkirjalainaus kaupunginhallituksen kokouksesta kuuluu näin:

 

”Päätösehdotus. Johtaja Yli-Rajala:

 

Kaupunginhallitus päättää

 

esittää valtuuston päätettäväksi,

 

että Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi, ja

 

että aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

 

Asian käsittelyn kuluessa Leena Rauhala esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

 

Maija Kajan ja Vesa Eskola kannattivat Rauhalan palautusesitystä.

 

Puheenjohtaja tiedusteli Rauhalan palautusesityksen saamaa kannatusta ja totesi, ettei sitä oltu hyväksytyksi yksimielisesti vaan siitä oli äänestettävä.

 

Suoritetussa kädennostoäänestyksessä Rauhalan palautusesityksen puolesta eli JAA äänestivät Maija Kajan, Vesa Eskola, Mikko Aaltonen ja Leena Rauhala. Käsittelyn jatkamisen puolesta eli EI äänestivät Ilpo Sirniö, Atanas Aleksovski, Anneli Kivistö, Anna-Kaisa Ikonen, Ilkka Sasi, Riitta Koskinen ja Timo P. Nieminen.

 

Puheenjohtaja totesi asia käsittelyn jatkuvan äänin 7–4.

 

Päätös           Päätösehdotus hyväksyttiin.”

 

*************

 

Kaupunginhallituksen 8.10.2012 tekemästä Tavase-päätöksestä on julkisuudessa käyty keskustelua ja asiantuntijat ovat esittäneet, että päätösvalmisteluaineistossa on päättäjille silloin annettu harhaanjohtavaa tietoa. 

 

*************

 

Tampereen kaupunginvaltuuston kokousta on mahdollista seurata internetin kautta.

 

Polku suoraan lähetykseen kulkee näin:

 

www.tampere.fi -> Päätöksenteko -> Kaupunginvaltuuston kokoukset suorana netissä

 

On mielenkiintoista nähdä ja kuulla, että pystyykö istuva Tampereen kaupunginvaltuusto tekemään viimeisessä kokouksessaan jämäkän päätöksen ja luopumaan Tavase-hankkeesta.

 

Jos luopumista ei nyt tapahdu, ennustukseni on, että Tavasen kuoppaamista merkitsevä päätös tulee tapahtumaan Tampereen uuden kaupunginvaltuuston ensitaipaleella.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Tavase-tekopohjavesihanke, Tavase kusettaa, Kangasalan harjut, Pälkäneen harjut,

Keskustan valtuustoryhmä teki 17.9.2012 oikeansuuntaisen, mutta sanamuodoiltaan aivan liian lievän valtuustoaloitteen Tavasesta luopumiseksi

Sunnuntai 30.9.2012 - -Esko Erkkilä-

Olen tyytyväinen, että Keskustan Tampereen kaupunginvaltuuston valtuustoryhmä jätti 17.9.2012 pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa tiedustellaan - vaikkakin miedoin sanakääntein - Tampereen kaupungin suhtautumisesta tekopohjavesihanke Tavaseen.

 

On hyvä, että edes yksi valtuustoryhmä on hereillä mielettömän Suomen kauneimpia harjuja tuhoavan hankkeen lopettamiseksi.

 

Olen ollut jämäkästi Tavase-hanketta vastaan jo vuosikaudet ja uskon, että vastustukseni on ollut yhtenä pontimena Keskustan valtuustoryhmän nyt vihdoinkin laatimaan valtuustoaloitteeseen.

 

Mielestäni valtuustoaloitteessa olisi pitänyt selkeäsanaisesti vaatia luopumista koko tekopohjavesihankkeesta.

 

Olen todennut jo aikaisemmin, että nykyinen kaupunginvaltuusto ei pysty luopumaan Tavase-hankkeesta, vaan tehtävä jää 28.10.2012 valittavan Tampereen uuden kaupunginvaltuuston hoidettavaksi.

 

Olen kunnallisvaaliehdokkaana ja eräänä keskeisenä vaalilupauksenani on, että Tampereen kaupungin pitää nopeasti luopua Tavase-hankkeesta.

 

Tamperelaiset eivät tarvitse Tavase-tekopohjavettä, sillä meillä on laadukasta Näsijärven vettä ”lähivetenä”. Kaupinojan vesilaitoksen pieni kunnostus takaa tamperelaisille todellisen lähiveden saamisen myös tulevaisuudessa.

 

On ympäristörikos, jos Tavase Oy:n sallitaan tuhota tekopohjavesilaitoksellaan Suomen kauneimmat harjut Kangasalalla ja Pälkäneellä.

 

Tavase Oy:n lupaamia vesimääriä ei pystytä toimittamaan Kangasalan ja Pälkäneen sadetuksilla vaan tekopohjavesiyhtiö joutuisi välittömästi rakentamaan vastaavan luontoa tuhoavan laitoksen Pinsiöön. Sallivatko Nokian, Hämeenkyrön ja Ylöjärven asukkaat sen?

 

Puutteistaan huolimatta Keskustan valtuustoaloite on oikeansuuntainen ja se luo hyvän pohjan lokakuussa valittavalle kaupunginvaltuustolle tehdä Tavase Oy:n lopettamista koskeva päätös.

 

Keskustan valtuustoaloite kuuluu näin:

 

 

************

 

 

Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 17.9.2012

 

 

TAVASE OY:N TILANNESELVITYS

 

Tekopohjavesiyhtiö Tavase Oy on jättänyt aluehallintoviranomaiselle hakemussuunnitelman, jolla haetaan lupaa tekopohjavesilaitoksen rakentamiselle tilanteessa, jossa Akaa, Kangasala ja Valkeakoski ovat vetäytymässä koko tekopohjavesihankkeesta. Tampereen kaupunki on taannut talousvaikeuksissa olevan yhtiön toiminnan jatkamisen.

 

Tampereen veronmaksajille tulee kertoa, että mikä on Tampereen kaupungin suunnitelma Tavasen jatkon suhteen. Vastausta vaille ovat kysymykset kolmen kunnan irtautumisen vaikutuksista hankkeeseen, Tampereen tämän hetken maksuosuudesta yhtiöön, mahdollisen investoinnin rahoitussuunnitelmasta, onko jo laadittu suunnitelma mahdollisesta Tampereen kaupungin hankkeesta irtautumisesta ja siitä johtuvan vesihuollon uuden suunnitelman tekemisestä. Kyse on merkittävästä tulevaan vaalikauteen liittyvästä ratkaisusta: tehdäänkö  noin 50 – 200 miljoonan euron investointi vai lopetetaanko hanke kirjanpidon alasajokirjauksin.

 

Keskustan valtuustoryhmä esittää nopeasti tehtävää selvitystä Tavase Oy:n tilanteesta ja sen toiminnan kustannuksista sekä esittää Tampereen kaupungin valmiuden lisäämistä vaihtoehtoisen vesihuoltosuunnitelman tekemiseksi Tavase Oy:n alasajamisen varalta.

 

Tampere 17.09.2012

 

Keskustan valtuustoryhmä

 

 

***********

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Tavase-hanke, Tavase tuhoaa Kangasalan ja Pälkäneen harjumaisemat, Keskustan valtuustoaloite Tavasesta luopumiseksi, Tavasesta luopuminen,

Onko oikein, että Tavase-tekopohjavesihanke saa tuhota Kangasalan ja Pälkäneen harjumaisemat?

Tiistai 11.9.2012 - -Esko Erkkilä-

ee.jpg

Esko Erkkilä (kesk.) vastaa:

Se ei ole oikein, sillä 863 metriä korkean vesipatsaan sadettaminen joka toinen vuosi harjumaisemaan tuhoaisi Suomen kauneimmat harjut!

 

Tavase Oy:n suunnittelema sadetusmäärä ylittäisi yli 1.000-kertaisesti Pirkanmaan normaalin sademäärän!

 

Näsijärvi on puhdistunut ja Kaupinojan vesilaitoksen saneeraaminen pystyy tuottamaan tamperelaisille laadukasta lähivettä!

 

Ehdoton ei Tavaselle!

 

-Esko Erkkilä-

Tavase-sotkuihin perehtynyt tamperelainen

050 556 4878

esko.erkkila@gmail.com

www.eskoerkkila.fi

1 kommentti . Avainsanat: Tavase, Tavase-tekopohjavesihanke, Tavase kusettaa, Kangasalan harjut, Pälkäneen harjut, Tavase laajenee Pinsiöön,

Tavase Oy:n vähäinenkin arvovalta ja merkitys karisee, sillä se hävisi oikeudessa Pälkäneen kunnalle ja tuomittiin maksamaan kunnan oikeudenkäyntikulut

Torstai 30.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Tavase Oy haastoi Pälkäneen kunnan käräjäoikeuteen ja vaati kunnalta noin 60 000 euroa vahingonkorvauksia korkoineen.

Tavase haastoi Pälkäneen oikeuteen, koska kunta ei suostunut maksamaan osaa laskusta, joka aiheutui Tavasen tutkimusputkelle tehdystä ilkivallasta.

Käräjöinti tuli Tavaselle kalliiksi, sillä sen pitää maksaa Pälkäneelle oikeudenkäyntikuluja noin 19 000 euroa.

Tuomittu summa on Tavasen maksukyvylle suuri, sillä yhtiö oli juuri anelemassa viittä miljoonaa euroa toimintansa jatkamiseksi. Onneksi Tampereen päättäjät eivät suostuneet lisärahoitukseen.

Surullisen kuuluisan Tavase Oy:n toiminta käynnistyi vuoden 2003 alkupuolella. Yhtiön tarkoituksena on hankkia tarvittava raakavesi, valmistaa tekopohjavesi ja myydä se osakkaille.

Yhtiön suurin osakas on Tampere, sillä se omistaa Tavase Oy:n osakekannasta lähes 70 %.

Tekopohjaveden valmistamiseksi Tavase Oy suunnittelee sadettavansa Roineen järvivettä Kangasalan ja Pälkäneen harjumaisemiin 863 metriä vuodessa – luitte aivan oikein eli Tavase Oy:n suunnitelmissa on sadettaa lähes kilometrin korkuinen vesipatsas Suomen kauneimpiin harjumaisemiin!

Kun tiedämme, että Suomessa keskimääräinen sademäärä on n. 70 senttiä vuodessa, on varmaa, että jokainen toteaa Tavase Oy:n suunnitelmien mielettömyyden.

Tampereen kaupungin omistama liikelaitos – Tampereen Vesi – on ennakoinut Tavase Oy:n suunnitelmien epärealistisuuden ja on aloittanut koeajot Näsijärven veden hyödyntämiseksi Tampereen seudun vesihuollossa. Tampereen Kaupissa sijaitseva vesilaitos on koekäytössä ja se toimittaa jo nyt Näsijärven vedestä puhdistettua vettä Tampereen vesijohtoverkostoon.

Toivon, että Tampereen päättäjät ottavat ”järjen käteensä” ja lopettavat järjettömän Tavase-hankkeen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase Oy, Tampereen Vesi, Pälkäne,