Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Luumuja, salkopapuja, tomaatteja ja tyrniä oli tarjolla!

Maanantai 9.9.2024 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalan Seurojentaloyhdistys ja Viljakkalan Martat olivat järjestäjinä, kun Viljakkalan Seurojentalolla järjestettiin Markkinat viime lauantaina eli 7.9.2024!

 

Rouva halusi verestää vanhoja markkinamuistoja ja varasi markkinoilta…

 

 

IMG_0679.JPG

 

…myyntipaikan.

 

Myynnissä hänellä oli luumuja, salkopapuja, tomaatteja sekä tyrniä – kaikki kasvatettu mökkitontillamme Viljakkalan Majajärvellä!

 

*******************

 

 

IMG_0681.JPG

 

Luumut maksoivat yhden euron n. 600 gramman rasiallinen.

 

 

IMG_0682.JPG

 

Salkopapu 10 €/kg ja tomaatti 4 €/kg.

 

 

IMG_0683.JPG

 

Tyrnit maksoivat 3 € n. 300 gramman purkillinen – ne olivat oksissa kiinni eli jatkoprosessoinnissa ne piti pakastaa ja sen jälkeen seuloa marjat sekä oksanpätkät erilleen!

 

***************

 

Kaikkia tuotteita oli riittävästi, mutta vähiin ne kävivät!

 

***

 

Kaupankäynti oli tietysti päätarkoitus, mutta yhteinen hauskanpito ja kylän elävänä pitäminen olivat ainakin yhtä tärkeitä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luumuja ja salkopapuja ja tomaatteja sekä tyrniä oli tarjolla!, Luumut, Salkopavut, tomaatit, tyrnit, Viljakkalan Seurojentalo, Viljakkalan Seurojentaloyhdistys,

Salkopavut ovat papujen aatelia!

Lauantai 7.9.2024 - -Esko Erkkilä-

Oletan, että papumaallani yli kaksi metriä korkean verkon tukemana kasvavat pavut ovat salkopapuja.

 

Harmittelen, että en ole muistiinmerkinnyt siemenpussien kyljestä ilmenevien papujen tarkkaa nimeä, mutta vahva oletukseni kallistuu salkopapujen suuntaan.

 

 

IMG_0662.JPG

 

Kasvussa verkon tukemana nuo pavut ovat komeita.

 

 

IMG_0665.JPG

 

Komeita ne ovat myös korjuun jälkeen korissa!

 

 

IMG_0666.JPG

 

Valtaosa noista pavuista on pituudeltaan 25 senttiä eli pituudessa löytyy!

 

*****************

Olen tehnyt itseni kanssa alustavan sopimuksen, että ensi vuonna lisään tämän papulajin viljelyä kolminkertaiseksi, sillä tukiverkkoa tontilta löytyy – lisäksi olen sopinut itseni kanssa, että laitan muistiin tuon papulajin nimen!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Salkopavut ovat papujen aatelia!, salkopapu,

"Ei näin hienoja oo ollu vielä koskaan"

Lauantai 17.8.2024 - -Esko Erkkilä-

Olemme kasvattaneet papuja mökkitontillamme yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja olemme oppineet, että ne joko menestyvät hyvin tai sitten viljely menee täysin mönkään.

 

Tänä vuonna papuja on meillä kasvamassa tavanomaista vähemmän ja se on surku, sillä nyt ne ovat kasvaneet hyvin – myös laatu on erinomainen!

 

 

Papujen laadusta kertoo Rouvan otsikossa oleva luonnehdinta!

 

 

***************

 

 

IMG_0509.JPG

 

 

IMG_0510.JPG

 

Eilen poimin papuja niin, että niiden paino oli puhdistettuna ja keitettynä tasan neljä kiloa!

 

****************

 

Kotimainen keltainen papu on elintarvikeliikkeiden kylmäaltaassa hinnoissaan, sillä sen kilohinta pyörii 20 euron tietämillä!

 

*************

 

Olis sitä voinut enemmänkin olla kasvamassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Ei näin hienoja oo ollu vielä koskaan", Pavut ovat tänä vuonna korkealaatuisia,

Pavut ovat nyt jäniksiltä suojassa!

Lauantai 13.7.2024 - -Esko Erkkilä-

Rakennuskiireiden vuoksi olen tänä kesänä paljolti laiminlyönyt trekoolikasvien viljelyä, mutta toki pavunviljelyä harrastan.

 

Papua on meillä kasvamassa kahdessakin paikassa ja sain toissapäivänä perattua molemmat papumaat rikkakasveista vapaaksi.

 

*******

 

Homma jatkui eilen, kun ehdin pystyttämään molemmille aloille…

 

 

IMG_0246.JPG

 

 

IMG_0247.JPG

 

…jänisaidat.

 

**************

 

Nyt vaan odottamaan papujen kukintaa ja sitten aikanaan pavun sadonkorjuuta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pavut ovat nyt jäniksiltä suojassa!, papumaiden jänissuojaus, papu,

Hallanpelko vauhditti papujen sadonkorjuuta!

Perjantai 15.9.2023 - -Esko Erkkilä-

Sääennusteissa povataan yöhalloja ja se vauhditti sitä, että eilen suoritin sadonkorjuun viimeisille pavuillemme.

 

Meillä on trekoolimaalla…

 

 

IMG_8565.JPG

 

…kolmen metrin pituinen x kaksi ja puolimetriä korkea verkkoaita, jota olen perinteisesti käyttänyt keltaisen salkopavun tukena.

 

Kuluneena kesänä ”unohdin” tämän aidanteen sadettamisen ja salkopapusatomme jäi vaatimattomaksi.

 

 

IMG_8566.JPG

 

Jotain sentään kuitenkin tuli!

 

 

*********************

 

IMG_8568.JPG

 

Onnistuneet salkopavut ovat komeita katsella ja maukkaita maistella!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallanpelko vauhditti papujen sadonkorjuuta!, halla, hallanpelko, pavut, salkopapu, keltainen salkopapu,

Pavut on poimittu!

Maanantai 11.9.2023 - -Esko Erkkilä-

Kolme muovisangollista oli eilisen päivän saalis, kun sain satokauden viimeisetkin pavut poimittua.

 

 

IMG_8539.JPG

 

 

IMG_8543.JPG

 

 

Eilen poimimani pavut olivat laadukkaita, sillä ne kasvoivat laatikoissa, joita olen hommannut trekoolimaallemme.

 

Laatikot alkavat olla tiensä päässä, mutta ehkä ne pienellä kunnostuksella vielä kestävät ensi vuoden!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pavut on poimittu!, pavut, papu,

Kylmiön hyllyt kertovat, että nyt on sadonkorjuun aika!

Torstai 31.8.2023 - -Esko Erkkilä-

Elo- ja syyskuun vaihde ovat aikoja, jolloin puutarhatuotteiden sadonkorjuuaika on parhaillaan menossa.

 

IMG_8473.JPG

 

Avomaan kurkut, avomaalla kasvatetut tomaatit, pavut, herneet sekä kanttarellit odottavat kylmiössä jatkojalostukseen pääsemistä.

 

Karviaiset ja loput pensasmustikat odottavat poimijaansa.

 

Omenapuissa meillä ei ole montakaan omenaa, mutta muutama luumupuu kipuilee valtavan sadon alla!

 

 

On hienoa tämä sadonkorjuuaika!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kylmiön hyllyt kertovat että nyt on sadonkorjuun aika! Nyt on sadonkorjuun aika, avomaankurkut, avomaan tomaatit, pavut, herneet, kanttarellit, luumut, omenat, karviaiset, pensasmustikat,

45 kiloa papuja menee käsiteltyinä pieneen tilaan!

Sunnuntai 29.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilen saimme yhden tärkeän puutarhakasvimme sadonkorjuun suoritettua, kun keltaisen vahapavun kesän viimeinen kattilallinen päätyi pakastimeen.

 

 

IMG_3010.JPG

 

Kyseessä oli tavallaan keräilyerä, sillä nämä pavut oli aikoinaan keskenkasvuisuutensa vuoksi jätetty vielä kasvamaan.

 

”Keräilyparttian” laatu oli erinomainen, kuten kuvastakin näkyy!

 

 

IMG_3011.JPG

 

Kelpaa tämmöisiä papuja esitellä!

 

 

IMG_3014.JPG

 

Pavuista napsaistaan kanta sekä kärki pois ja täysmittainen papu katkotaan kolmeen osaan.

 

Pavut kiehautetaan ja kiehauttamisen jälkeen niitä huuhdotaan kylmällä vedellä.  Huuhtomisen jälkeen pavut laitetaan pakastuspusseihin ja meillä pussit saavat olla jääkaapissa muutaman tunnin ennen niiden laittamista pakastimeen.

 

Pakastetut pavut lämmitetään paistinpannulla rypsiöljytujauksen sekä valkosipulin kanssa ja sen jälkeen ne ovatkin valmiita lautaselle!

 

 

Pidimme kirjanpitoa papusaaliistamme ja totesimme, että kesän sato oli 45 kiloa papuja!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vahapavut, papujen pakastaminen, papusato 2021,

Papusato on nyt pakkasessa!

Keskiviikko 18.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Poikkeuksellisen lämmin ja kuiva kesä merkitsi, että kesän papusadosta muodostui ennätyksellinen – kuivuus edellytti sadettamista, mutta järven rannalla trekooliviljelyä harrastavalle se ei ollut ongelma.

 

 

IMG_2856.JPG

 

Sato on eilen saatu viimeistenkin papujen osalta pakkaseen ja uskallan todeta, että laatu oli ensiluokkaista.

 

Myös määrään saamme olla tyytyväisiä!

 

Meillä oli viljelyksessä keltaista vahapapua sekä vihreää ja molempia oli sekä pyöreitä että lituskaisia.

 

********************

 

IMG_2854.JPG

 

 

IMG_2860.JPG

 

Vihreät pavut ovat komeita katsella, mutta niillä on se haittapuoli, että kiehautuksen…

 

 

IMG_2859.JPG

 

…jälkeen ne molemmat menettävät vihreän värinsä ja ovat kovin harmaita!

 

 

On selvää, että taas ensi keväänä laitetaan papuja kasvamaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pavut, vahapavut, keltaiset pavut, vihreät pavut, papujen kiehauttaminen,

Joko tai!

Maanantai 16.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen vuosien aikana oppinut, että papusadosta saadaan joko täysin nolla-sato tai vaihtoehtona supersuuri sato.

 

Tänä vuonna on supersuuren sadon vuoro!

 

 

IMG_2847.JPG

 

Hyvän sadon ansiosta sain tehdä sadonkorjuun siten, että revin pavut yksitellen kaikkineen päivineen kottikärryyn ja sitten vasta pihassa nypin pavut talteen.

 

Tyhjät versot palautin pellolle, sillä ne sisältävät arvokkaita ravinteita ensi vuodelle.

 

 

IMG_2849.JPG

 

Pavut pilkotaan ”suupalan” kokoisiksi ja kiehautetaan vartti ennen pakastamista.

 

Keltaiset pavut säilyttävät herkullisen värinsä kiehauttamisen jälkeenkin ja ne ovat nautittavan näköisiä lautaselle saakka.

 

Maittavia papunautintoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

 [ee1]

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: papu, pavut, herkkupavut, papujen sadonkorjuu, papujen kiehauttaminen, papujen pakastaminen, papujen ruuanlaitto,

Papuseinältä kesän viimeiset pavut korjuuseen ja pakkaseen!

Lauantai 26.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Herneet ja pavut on trekoolimaalta korjattu ja eilen sain viimeiset pavut korjuuseen myös ”papuseinältä” eli vajaan kolme metriä korkealta verkolta, jolla salkopavut kasvoivat!

 

 

IMG_0350.JPG

 

”Papuseinämme” oli tosiaan kolmisen metriä korkea verkko, jota myöten papukasvustomme kiipeili.

 

 

IMG_0351.JPG

 

En tullut keväällä merkinneeni muistiini papujen nimeä, mutta lienevät salkopapuja – otan huomioon lukijoitteni korjaavat kommentit!

 

 

IMG_0366.JPG

 

Komeita olivatten!

 

 

IMG_0362.JPG

 

Toisella puolella verkkoa oli violetteja papuja.

 

 

IMG_0363.JPG

 

 

Ja oli mukana myös vihreitä papuja.

 

*********************

 

Keltaiset pavut säilyttävät herkullisen värinsä myös keittämisen jälkeen, mutta violeteilla ja vihreillä pavuilla on se huono puoli, että ne muuttuvat keitettäessä harmaiksi – tämän vuoksi Rouva yhdistikin violetit ja vihreät pavut yhteen keittäessään niitä!

 

*****************

 

IMG_0367.JPG

 

Eihän ”seinäpapujen” sato suuren suuri ollut, mutta onhan meillä jo muutama sangollinen keltaisia papuja, joten kyllä näillä pärjätään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pavut, keltaiset pavut, salkopavut, violetit pavut, vihreät pavut,

Trekoolituotteiden kauppakunnostusta ja osin myös pakastamiseen valmistamista

Lauantai 29.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Syksy saapuu ja sen myötä puutarhatuotteiden kauppakunnostus on ajankohtaista ja joidenkin tuotteiden pakastamisen valmistelu kuuluu näihin päiviin.

 

Eilen meillä oli ajankohtaista sipuleiden kauppakunnostus ja sen lisäksi aloitin papujen sadonkorjuun.

 

 

IMG_9759.JPG

 

 

Vaikka itse kehunkin, niin istukassipulien sekä punasipulien osalta satotaso ja sadon laatu olivat erinomaisia – kelpaa Rouvan tarjota näitä asiakkaille Läheltä Sinulle tapahtumassa Viljakkalan Seurojentalolla 5.9.2020!

 

 

******************

 

IMG_9765.JPG

 

Eilen aloitin myös papujen sadonkorjuun ja kohtuullisin satonäkymin.

 

Totean kokemuksesta, että papujen sato menee joko täysin ”plörinäs” tai sitten papusato menee älyttömyyksiin – nyt satotaso näyttää pysyvän kohtuudessa!

 

Viljelemme keltaista papua, mutta siemenpusseihin oli pussittajan virheen vuoksi osunut myös muutama vihreän pavun siemen. Vihreät pavut ovat katsellen erinomaisia, mutta keitossa ne muuttuvat harmaiksi, joten ainakin me olemme luopuneet vihreiden papujen kasvattamisesta.

 

 

IMG_9768.JPG

 

Pavut kiehautetaan kymmenminuuttisen verran, jäähdytetään, laitetaan pakastuspussiin ja jäädään odottamaan talvisaikaa!

 

 

Semmoista se oli eilen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Istukassipulit, punasipulit, pavut, papu, papujen pakastaminen, keltaiset pavut, vihreät pavut,