Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

45 kiloa papuja menee käsiteltyinä pieneen tilaan!

Sunnuntai 29.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilen saimme yhden tärkeän puutarhakasvimme sadonkorjuun suoritettua, kun keltaisen vahapavun kesän viimeinen kattilallinen päätyi pakastimeen.

 

 

IMG_3010.JPG

 

Kyseessä oli tavallaan keräilyerä, sillä nämä pavut oli aikoinaan keskenkasvuisuutensa vuoksi jätetty vielä kasvamaan.

 

”Keräilyparttian” laatu oli erinomainen, kuten kuvastakin näkyy!

 

 

IMG_3011.JPG

 

Kelpaa tämmöisiä papuja esitellä!

 

 

IMG_3014.JPG

 

Pavuista napsaistaan kanta sekä kärki pois ja täysmittainen papu katkotaan kolmeen osaan.

 

Pavut kiehautetaan ja kiehauttamisen jälkeen niitä huuhdotaan kylmällä vedellä.  Huuhtomisen jälkeen pavut laitetaan pakastuspusseihin ja meillä pussit saavat olla jääkaapissa muutaman tunnin ennen niiden laittamista pakastimeen.

 

Pakastetut pavut lämmitetään paistinpannulla rypsiöljytujauksen sekä valkosipulin kanssa ja sen jälkeen ne ovatkin valmiita lautaselle!

 

 

Pidimme kirjanpitoa papusaaliistamme ja totesimme, että kesän sato oli 45 kiloa papuja!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vahapavut, papujen pakastaminen, papusato 2021,

Papusato on nyt pakkasessa!

Keskiviikko 18.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Poikkeuksellisen lämmin ja kuiva kesä merkitsi, että kesän papusadosta muodostui ennätyksellinen – kuivuus edellytti sadettamista, mutta järven rannalla trekooliviljelyä harrastavalle se ei ollut ongelma.

 

 

IMG_2856.JPG

 

Sato on eilen saatu viimeistenkin papujen osalta pakkaseen ja uskallan todeta, että laatu oli ensiluokkaista.

 

Myös määrään saamme olla tyytyväisiä!

 

Meillä oli viljelyksessä keltaista vahapapua sekä vihreää ja molempia oli sekä pyöreitä että lituskaisia.

 

********************

 

IMG_2854.JPG

 

 

IMG_2860.JPG

 

Vihreät pavut ovat komeita katsella, mutta niillä on se haittapuoli, että kiehautuksen…

 

 

IMG_2859.JPG

 

…jälkeen ne molemmat menettävät vihreän värinsä ja ovat kovin harmaita!

 

 

On selvää, että taas ensi keväänä laitetaan papuja kasvamaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pavut, vahapavut, keltaiset pavut, vihreät pavut, papujen kiehauttaminen,

Joko tai!

Maanantai 16.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen vuosien aikana oppinut, että papusadosta saadaan joko täysin nolla-sato tai vaihtoehtona supersuuri sato.

 

Tänä vuonna on supersuuren sadon vuoro!

 

 

IMG_2847.JPG

 

Hyvän sadon ansiosta sain tehdä sadonkorjuun siten, että revin pavut yksitellen kaikkineen päivineen kottikärryyn ja sitten vasta pihassa nypin pavut talteen.

 

Tyhjät versot palautin pellolle, sillä ne sisältävät arvokkaita ravinteita ensi vuodelle.

 

 

IMG_2849.JPG

 

Pavut pilkotaan ”suupalan” kokoisiksi ja kiehautetaan vartti ennen pakastamista.

 

Keltaiset pavut säilyttävät herkullisen värinsä kiehauttamisen jälkeenkin ja ne ovat nautittavan näköisiä lautaselle saakka.

 

Maittavia papunautintoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

 [ee1]

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: papu, pavut, herkkupavut, papujen sadonkorjuu, papujen kiehauttaminen, papujen pakastaminen, papujen ruuanlaitto,

Papuseinältä kesän viimeiset pavut korjuuseen ja pakkaseen!

Lauantai 26.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Herneet ja pavut on trekoolimaalta korjattu ja eilen sain viimeiset pavut korjuuseen myös ”papuseinältä” eli vajaan kolme metriä korkealta verkolta, jolla salkopavut kasvoivat!

 

 

IMG_0350.JPG

 

”Papuseinämme” oli tosiaan kolmisen metriä korkea verkko, jota myöten papukasvustomme kiipeili.

 

 

IMG_0351.JPG

 

En tullut keväällä merkinneeni muistiini papujen nimeä, mutta lienevät salkopapuja – otan huomioon lukijoitteni korjaavat kommentit!

 

 

IMG_0366.JPG

 

Komeita olivatten!

 

 

IMG_0362.JPG

 

Toisella puolella verkkoa oli violetteja papuja.

 

 

IMG_0363.JPG

 

 

Ja oli mukana myös vihreitä papuja.

 

*********************

 

Keltaiset pavut säilyttävät herkullisen värinsä myös keittämisen jälkeen, mutta violeteilla ja vihreillä pavuilla on se huono puoli, että ne muuttuvat keitettäessä harmaiksi – tämän vuoksi Rouva yhdistikin violetit ja vihreät pavut yhteen keittäessään niitä!

 

*****************

 

IMG_0367.JPG

 

Eihän ”seinäpapujen” sato suuren suuri ollut, mutta onhan meillä jo muutama sangollinen keltaisia papuja, joten kyllä näillä pärjätään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pavut, keltaiset pavut, salkopavut, violetit pavut, vihreät pavut,

Trekoolituotteiden kauppakunnostusta ja osin myös pakastamiseen valmistamista

Lauantai 29.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Syksy saapuu ja sen myötä puutarhatuotteiden kauppakunnostus on ajankohtaista ja joidenkin tuotteiden pakastamisen valmistelu kuuluu näihin päiviin.

 

Eilen meillä oli ajankohtaista sipuleiden kauppakunnostus ja sen lisäksi aloitin papujen sadonkorjuun.

 

 

IMG_9759.JPG

 

 

Vaikka itse kehunkin, niin istukassipulien sekä punasipulien osalta satotaso ja sadon laatu olivat erinomaisia – kelpaa Rouvan tarjota näitä asiakkaille Läheltä Sinulle tapahtumassa Viljakkalan Seurojentalolla 5.9.2020!

 

 

******************

 

IMG_9765.JPG

 

Eilen aloitin myös papujen sadonkorjuun ja kohtuullisin satonäkymin.

 

Totean kokemuksesta, että papujen sato menee joko täysin ”plörinäs” tai sitten papusato menee älyttömyyksiin – nyt satotaso näyttää pysyvän kohtuudessa!

 

Viljelemme keltaista papua, mutta siemenpusseihin oli pussittajan virheen vuoksi osunut myös muutama vihreän pavun siemen. Vihreät pavut ovat katsellen erinomaisia, mutta keitossa ne muuttuvat harmaiksi, joten ainakin me olemme luopuneet vihreiden papujen kasvattamisesta.

 

 

IMG_9768.JPG

 

Pavut kiehautetaan kymmenminuuttisen verran, jäähdytetään, laitetaan pakastuspussiin ja jäädään odottamaan talvisaikaa!

 

 

Semmoista se oli eilen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Istukassipulit, punasipulit, pavut, papu, papujen pakastaminen, keltaiset pavut, vihreät pavut,