Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Suomalaisia kiinnostaa, että millaisia kansalaisille myönteisiä päätöksiä hallitus on saanut aikaan!

Maanantai 31.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain viime lauantaina eli 29.3.2014 olla mukana kahdessa yleisötilaisuudessa, joissa kansalaiset saivat kysellä mm. sitä, että millaisia positiivisia päätöksiä nykyinen hallitus on saanut aikaan.

 

Tilaisuudet olivat Tammelantorilla Tampereella, jossa toimin yleisötilaisuuden juontajana sekä Pirkkalassa Suupantorilla, jossa olin mukana tavallisena kansalaisena.

 

Molemmissa tilaisuuksissa esiintyjinä olivat Keskustan kansanedustajat Mikko Alatalo sekä Arto Pirttilahti ja Keskustan eurovaaliehdokas Jouni Ovaska.

 

Oli suorastaan hupaisaa, että kummassakin yleisötilaisuudessa kansaa kiinnosti, että millaisia positiivisia päätöksiä Kataisen-Urpilaisen hallitus on saanut aikaiseksi.

 

 

paatokset1

 

 
Kansanedustaja Mikko Alatalo totesi, että on todella vaikeaa löytää positiivisia asioita, joista nykyinen hallitus olisi päättänyt.

 

Alatalo osasi kuitenkin kääntää kysymyksen siihen muotoon, että mitä ongelmallisia päätöksiä nykyinen hallitus ei ole tehnyt.

 

Keskeisimmät seikat, joihin Kataisen-Urpilaisen hallitus ei ole syyllistynyt on se, että se ei ole rohjennut nostaa ruuan ja eikä myöskään lääkkeiden arvonlisäveroa.

 

Tälle hallituksen ”päätökselle” Keskusta sekä suomalaiset osaavat antaa arvoa.

 

 

 

paatokset2

 

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahden mukaan positiivista hallituksen ”päätöksissä” on ollut se, että se ei uskaltanut laittaa metsille ja/tai maatalousmaalle kiinteistöveroa.

 

On selvää, että jos Kokoomuksen, SDP:n ja Vihreiden ”haukat” olisivat säätäneet metsämaalle kiinteistöveron, niin sen jälkeen suomalaisten jokamiehenoikeudet olisi ollut pakko laittaa uuteen tarkasteluun.

 

Kun Katainen, Urpilainen ja Niinistö eivät mielihaluistaan huolimatta uskaltaneet säätää metsämaille kiinteistöveroa, niin metsänomistajat eivät ala rakentamaan metsäautoteille puomeja – sienestäminen ja marjastaminen voivat siis jatkua nykyiseen tapaan!

Kansanedustaja Pirttilahti halusi nostaa erikseen esille työministeri Lauri Ihalaisen ja totesi, että Ihalainen on pystynyt kaikella kunnialla hoitamaan vaikean ministeripostinsa.

 

 

paatokset3

 

 

Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Jouni Ovaska otti esille hallituksen hyvistä päätöksistä sen, että Katainen myöntyi Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän esitykseen sote-solmun ratkaisemiseksi.

 

 

 

On selvää, että Kataisen päätös myöntyä Sipilän esitykseen oli hänen hallitustaipaleensa suurimpia saavutuksia, sillä sote-päätökseen taipuminen merkitsi samalla hallituksen luopumista onnettomasta kuntauudistushankkeestaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kataisen-Urpilaisen hallitus, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Jouni Ovaska, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero, metsämaan kiinteistövero, maatalousmaan kiinteistövero,

Olemme itse syypäitä tähän surkeuteen!

Perjantai 14.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Suomen Pankki totesi, että tänä vuonna kansantuote pienenee 0,8 %.

 

On surullista, että huhtikuussa teollisuuden tuotanto putosi 10 % edellisvuodesta – kuljemme kohti katastrofia!

 

Ehkä kaikki surkeus ei ole Kataisen-Urpilaisen hallituksen aikaansaannosta, mutta hallituksen toiminta ei ole edes luomassa mahdollisuuksia taloutemme kohenemiseksi.

 

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen (SDP) näkee demaritaustastaan huolimatta, että nyt hallituksen olisi ”otettava lusikka kauniiseen käteen” ja aloitettava neuvottelut opposition ja etujärjestöjen kanssa taloutemme tasapainottamiseksi.

 

Palkkaratkaisuissa olisi otettava huomioon vientimme surkea tilanne ja ryhdyttävä toimenpiteisiin, sillä kotimaan kysynnästä ei tässä tilanteessa ole auttajaksi.

 

Jutta Urpilaisen (SDP) johtaman valtiovarainministeriön suunnitelmat arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi olisivat lopullinen kuolinisku nyt taloutemme veturina toimivalle elintarviketeollisuudelle.

 

Haluavatko Kokoomus ja SDP todellakin tässä kurjuudessa, että elintarvikkeiden arvonlisäveroa korotetaan yli 57 % ja lääkkeiden arvonlisäveroa peräti 110 %?

 

Valtiovarainministeriö (= Jutta Urpilaisen johtama ministeriö) kun ehdottaa elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamista nykyisestä 14 %:sta 22 %:iin eli korotusts olisi peräti 57,1 %.

 

Lääkkeiden arvonlisäveroa Jutta Urpilaisen (SDP) johtama ministeriö ehdottaa korotettavaksi nykyisestä 10 %:sta 22 %:iin eli 110 %!

 

On jäänyt aivan liian pienelle huomiolle, että valtiovarainministeriön esitys arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi merkitsi huvijahtien ja ranskalaisten hajuvesien arvonlisäveron alenemista 8,3 % eli nykyisestä 24 %:sta 22 prosenttiin!

 

On selvää, että minä ja muut suomalaiset emme voi syyttää tästä tilanteesta muita kuin itseämme – miksi äänestimme viime eduskuntavaaleissa Kokoomuksen, SDP:n, Vihreät, Vasemmistoliiton, RKP:n ja Kristillisdemokraatit valtaan?


Sitä saa, mitä tilaa!


 

-Esko Erkkilä-  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Pankki, pääjohtaja Erkki Liikanen, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero, ruuan arvonlisäveron korottaminen, elintarvikkeiden arvonlisäveron korottaminen, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Pitääkö tämäkin vielä kokea: SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen johtama Valtiovarainministeriö suunnittelee elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamista 57,1 prosentilla!

Keskiviikko 5.6.2013 - -Esko Erkkilä-

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen johtama Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina 31.5.2013 68-sivuisen julkaisun, jonka nimi on:

 

Julkisen talouden kestävyys ja rakenneuudistukset.

 

Julkaisupäiväksi oli ilmeisen tarkoituksellisesti valittu kesäinen perjantai, jotta tiedotusvälineet eivät olisi puuttuneet tyrmääviä näköaloja esittelevään julkaisuun.

 

Jutta Urpilaisen (SDP) johtama ministeriö onnistui ovelassa tempauksessaan, sillä asiakirja sai ansaitsemaansa julkisuutta vasta tämän viikon alkaessa.

 

Olen yrittänyt kahlata asiakirjaa lävitse ja voin todeta, että se vilisee kansalaisten elämää kurjistavia ehdotuksia lähes kaikilla sen 68 sivulla!

 

En puutu nyt sen tarkemmin julkaisun sivulla 21 esitettyyn ”Ympäristörasitusta lisäävät tuet” –taulukkoon,  kuin mainitsemalla, että Urpilaisen johtaman ministeriön mielestä ympäristörasitusta mahdollisesti lisääviä tukia ovat mm. asuntolainojen korkovähennys (540 M€) sekä maa- ja puutarhatalouden kansallinen tuki (544 M€)!

 

Vaatii melkoista luovuutta, että asuntolainojen korkovähennys tai maatalouden kansallinen tuki merkitsisivät ympäristörasitusta – konsulttina lienee käytetty Ville Niinistön (vihreät) johtaman ministeriön ”asiantuntemusta”!

 

Puutun jyrkästi julkaisun 2.2 –kohtaan, jonka otsikko kuuluu näin:

 

”Arvonlisäverokantojen yhtenäistäminen”.

 

Kohdan käsittely alkaa julkaisussa sivulta 22.

 

Joudun vieläkin tiivistämään kommentointiani ja kohdistan kritiikkini sille, että Urpilaisen johtama ministeriö pohtii – lienee tehnyt jo sitovat suunnitelmatkin – että elintarvikkeiden arvonlisäverokanta nostettaisiin nykyisestä 14 prosentista 22 prosenttiin. Kahdeksan %-yksikön korotus olisi siis huimat 57,1 %! Kertaheitolla!

 

Urpilaisen johdolla työskentelevät virkamiehet toteavat korkean esinaisensa iloksi, että elintarvikkeiden, ravintoloiden ruokamyynnin ja rehujen arvonlisäveron korottaminen merkitsee valtion kirstuun lisätuloja 1.355 miljoonaa euroa.

 

Virkamiehet toki toteavat, että kyse on ”staattisesta laskelmasta” eli laskelmassa ei ole huomioitu veronkorotuksen mahdollisesti aiheuttamia kulutuskäyttäytymisen muutoksia.

 

Lääkkeissä arvonlisäverokanta on nyt vain 10 %, mutta jos Urpilaisen poppoon suunnitelmat toteutettaisiin, niin lääkkeiden arvonlisäveron korottamisesta 22 prosenttiin valtiovarainministeri saisi peräti 316 miljoonaa euroa uutta jaettavaa Kreikan ja muiden maiden pankeille! On selvää, että valtiovarainministeriön mielestä lääkkeiden arvonlisäverokantaa pitää korottaa, sillä tarvitaanhan lisää rahaa etelä-Euroopan hulttiomaille!  Lääkkeiden arvonlisäverokannan korottaminen olisi ainoastaan vaivaiset 120 % - mitäs tuo nyt on, sillä onhan sairailla varaa maksaa; näin kai kulkee ajatus valtiovarainministeriössä!

 

Vastustan jyrkästi Jutta Urpilaisen johtaman valtiovarainministeriön suunnitelmia arvonlisäverokantojen yhtenäistämiseksi, sillä se merkitsisi ruuan rajua kallistumista, vaikeuksia suomalaiselle elintarvikkeiden alkutuotannolle ja elintarviketeollisuuden työntekijöille.

 

Valtiovarainministeriön suunnitelmat olisivat lopullinen isku kotimaiselle huoltovarmuudelle, kun elintarvikkeiden hinnat kohoaisivat pilviin.

 

Halvat tuontielintarvikkeet valtaisivat markkinat ja suomalaisten ruokailutottumukset suuntautuisivat epäterveellisten suuhunpantavien suuntaan.

 

Vastustan jyrkästi ja tiedän tasan tarkkaan, että mitä vastustan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elintarvikkeiden arvonlisävero, Jutta Urpilainen, Valtiovarainministeriön suunnitelmat elintarvikkeiden arvonlisäveron korottamiseksi, ympäristörasitusta lisäävät tuet, asuntolainojen korkovähennys, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Keskustan ennakoiva sulkutuli tehosi - hallitus ei uskaltanut puuttua kodinhoidontukeen

Perjantai 23.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen kehysriihen tulokset valmistuivat kansalaisten ällisteltäviksi eilen jo klo 15.00 mennessä.

 

Nopea ”riihenpuinti” olikin tarpeen, sillä ministereillä oli kiire Eduskuntaan puolustamaan muunneltua totuutta parlamentille päästellyttä puolustusministeriä.

 

Puolustusministerin lööperinpuhumisen saama luottamus hallitusrintaman voimin antaa hälyttävän viestin niistä arvoista, joita Kataisen – Urpilaisen hallitus kannattaa ja edesauttaa.

 

Kehysriihessä hallitus joutui ottamaan ”lusikan kauniiseen käteen”, kun se ei uskaltanut lähteä kajoamaan kodinhoidontukeen.

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Erkki Virtanen ilkkui muutama päivä sitten Keskustan kodinhoidontukea koskevasta välikysymyksestä ja kutsui välikysymystä virtuaaliseksi.

 

Eilisen kehysriihen lopputulokset osoittavat, että Keskustan ennakoiva välikysymys tehosi, sillä hallitus joutui jättämään kodinhoidontuen entiselleen.

 

Keskustan menettelystä pitää ottaa oppia ja samaa menettelyä on käytettävä jatkossakin.

 

Menettelyn haasteena on hallituksen tiedonpimitys.

 

Kodinhoidontuen leikkausesityksen torppaaminen on malliesimerkki lehdistön valppaudesta, sillä lehdistön toiminnan ansiosta hallituksen suunnitelmat tulivat vastuullisten tahojen tietoon.

 

Keskusta toimi viivyttelemättä ja jätti välikysymyksen välittömästi sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat toi julkisuuteen hallituksen suunnitelmat.

 

Välikysymys ja sen tiimoilta käyty vilkas keskustelu merkitsivät, että hallitus joutui perääntymään suunnitelmistaan.

 

Ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen yhdellä prosenttiyksiköllä osoitti, että Kataisen vasemmistohallitus vähät välittää heikkojen ja sairaiden toimeentulosta.

 

Kyselytunnilla eilen tuli oikein puhemiehen arvovallalla todettua, että pääministeri Katainen edustaa vasemmistoa, sillä perussuomalaisten Pentti Kettunen pyysi puheenvuoronsa lopuksi vasemmistoa vastaamaan kysymykseensä näin:

Miten tässä näin kävi, vasemmisto?”

Eduskunnan uunituoreen pöytäkirjan mukaan homma eteni Kettusen kysymyksen jälkeen puhemiehen johdolla näin:

Puhemies Eero Heinäluoma:

Pääministeri Katainen, olkaa hyvä.


On selvää, että salissa naurua riitti!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kehysriihi, kehysriihi 2012, kodinhoidontuki, ruuan arvonlisäveron korottaminen, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Hallitus joutuu nielemään Keskustan määräämät lääkkeet

Perjantai 2.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen pääosapuolet eli Kokoomus ja SDP ovat tulossa päätepysäkille vastuunsa välttelemisessä.

 

Maaliskuun kehysriihi tulee kertomaan karun totuuden kansalaisille, sillä veronkorotukset ja etujen leikkaukset tulevat olemaan ennennäkemättömiä.

 

Keskusta on jo aikoja sitten esittänyt arvonlisäverokannan korottamista, sillä se on ainoa keino päästä niihin tavoitteisiin, jotka ovat välttämättömiä talouden tasapainottamiseksi.

 

Yleinen arvonlisäverokanta on nyt 23 %.

 

Ruuan ja elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on 13 %. Se oli aikaisemmin 17 %, mutta Keskustan päättäväisen toiminnan ansiosta se laski 1.10.2009 viisi %-yksikköä eli 12 %:iin. Sitä nostettiin 1.7.2010 yhdellä %-yksiköllä nykyiselle tasolleen.

 

Lääkkeiden osalta arvonlisäverokanta on 9 %.

 

Suomen Keskustan vastuulliseen politiikkaan on eräänä elementtinä kuulunut arvonlisäverokannan nostaminen taloustilanteen tasapainottamiseksi.

 

Ymmärrän, että Keskustan neuvojen noudattaminen on Kokoomukselle ja demareille henkisesti vaikeaa, mutta on helppo nähdä viimeistään kehysriihen tuloksena näin käyvän.

Hallituspuolueiden ylpeyden on nyt sallittava järkevä toiminta.

 

Keskusta vaatii ruuan ja elintarvikkeiden sekä lääkkeiden arvonlisäverokannan alentamista.

 

Otaksun, että niin suureen Keskustan vaatimusten mukaiseen toimintaan hallituspuolueiden ylpeys ja jääräpäisyys eivät yllä. Toisaalta uskon ja luotan, että Kokoomus ja SDP eivät uskalla nostaa ruuan eivätkä lääkkeiden arvonlisäveroa, sillä se olisi niille ”viimeinen niitti” veronkorotusten linjalla.

 

Kokoomuksen ja SDP:n lähiviikkoina esittämä näytelmä sujunee lähimain seuraavien kuvioiden mukaan:

 

  • hallitus päätyy korottamaan yleistä arvonlisäverokantaa yhdellä %-yksiköllä

  • tuloverotusta tullaan kiristämään ja se tehdään Keskustan esittämällä tavalla eli lisäämällä progressiivisuutta

  • SDP:n esittämä korkeimpiin tuloluokkiin kohdistuva ns. solidaarisuusvero kuopataan, sillä demarit tyytyvät Keskustan esittämään progressiivisuuden lisäämiseen

  • ruuan ja lääkkeiden sekä median arvonlisäverokannat jäävät ennalleen, sillä Kokoomus ja SDP eivät uskalla käydä vähävaraisten ja sairaiden kukkarolla niin näkyvästi, että ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa nostettaisiin. Median osalta ratkaisu on ”pomminvarma”, sillä Kokoomus ja demarit kaipaavat nyt vähiten sitä, että media asettuu niitä kohtaan vastarintaan.

  • erityisesti Kokoomus tulee hokemaan mantraansa kuntauudistuksen tarpeellisuudesta ”rakenteiden uudistamisessa”

 

Ennustukseni toteutuminen nähdään maaliskuun 22. päivänä, sillä silloin on kehysriihen ratkaisupäivä.

 

Ennustukseni tarkennuksena toki se, että asioista ei ehkä päätetäkään 22.3.2012, vaan joskus myöhemmin! No, kunnallisvaalit lähestyvät päivä päivältä ja hallitukselta ratkaisujen tekeminen vaikeutuu vaalin lähestyessä.

 

Saa nähdä, että milloin lopulta kuulemme hallituksen linjauksista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, arvonlisäverokanta, yleinen arvonliäsverokanta 23 %, elintarvikkeiden arvonlisäverokanta 13 %, ruuan arvonlisäverokanta 13 %, lääkkeiden arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisäverokanta 9 %, kehysriihi,

Kokoomus, SDP sekä persut joutuvat hallituksessa nyt nielemään elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvolisäverokysymyksessä Keskustan esittämän linjan?

Tiistai 26.4.2011 - -Esko Erkkilä-

Eduskuntavaalikampanjan keskeisiä kysymyksiä oli puolueiden suhtautuminen arvonlisäveron korottamiseen.

 

Yleinen arvonlisävero on nykyään 23 %.

 

Kokoomus, SDP ja persut tavoittelevat arvonlisäveron korottamista kahdella %-yksiköllä.

 

Tulevien hallituspuolueiden linja merkitsee sitä, että kaupasta ostettava tuote tai markkinoilta hankittava palvelu, jonka hinta ilman veroa olisi 100 euroa, maksaakin uuden hallituksen toimien jälkeen 125 euroa! Lopullisesta kuluttajan maksamasta hinnasta siis viidennes olisi veroa!

 

Elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokysymys on oma lukunsa.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta oli 30.09.2009 saakka 17 %, mutta 01.10.2009 alkaen se Keskustan toimesta aleni 5 %-yksikköä eli 12 prosenttiin. Kokoomus ja SDP vastustivat jostain ihmeen syystä elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamista.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen merkitsi ruuanhinnan alenemista. On kerrankin annettava tunnustusta kaupalle, sillä se vei Keskustan aikaansaaman alennuksen lyhentämättömänä elintarvikkeiden hintoihin.

 

Heinäkuun alusta elintarvikkeiden arvonlisäverokanta kohosi yhdellä %-yksilöllä ja se on nyt 13 %. Lääkkeiden arvonlisävero on 9%.

 

Eduskuntavaalikampanjan aikana Keskusta teki selväksi, että elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokannat on säilytettävä ennallaan.

 

On positiivista, jos Kokoomus ja SDP joutuvat taipumaan elintarvikkeiden ja lääkkeiden arvonlisäverokannoissaan Keskustan esittämälle linjalle – niitä ei todellakaan saa korottaa!

 

Kansalaiset tulevat valppaasti seuraamaan kataisten ja urpilaisten touhuja ruuan sekä lääkkeiden arvonlisäverokysymyksessä! Ette pääse livahtamaan kuin koira veräjästä, jos nostatte ruuan ja lääkkeiden hintaa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: arvonlisävero, elintarvikkeiden arvonlisävero, ruuan arvonlisävero, lääkkeiden arvonlisävero,