Vuonna 2010 korjattu viljasato jäi määrältään pieneksi24.02.2011 Saan sähköpostiini Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sekä MMM:n Tiken tiedotteet. Tässä viime kesän viljasadon määrästä sekä laadusta kertova viesti. Tärkeää tietoa meille kaikille.
Vuoden 2010 hellekesä tuotti pienen viljasadon, jonka valkuaispitoisuus oli korkea ja jyvät pieniä ja keveitä. Viljan valkuaispitoisuudella ja jyväkoolla on suora yhteys viljan käyttökelpoisuuteen. Tiedot selviävät yhteenvedosta, joka perustuu Tiken (maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) lopullisiin viljasatotietoihin ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran viljan laatuseurantaan. Vehnästä reilusti yli puolet leipäviljakelpoista Syksyn 720 miljoonan kilon vehnäsadosta noin 485 miljoonaa kiloa täytti leipävehnän laatuvaatimukset. Sadosta kevätvehnää oli 636 miljoonaa kiloa ja syysvehnää 88 miljoonaa kiloa. Syysvehnäsadon keskimääräinen sakoluku oli EU-ajan korkein ja kevätvehnälläkin korkein vuoden 1997 jälkeen. Myös kevätvehnän valkuaispitoisuus oli korkea ja hehtolitrapaino keskimäärin hyvä. Laatuvaihtelut olivat suuria alueiden välillä ja sisällä.
Rehuviljan hehtolitrapaino matala, kaura pienijyväistäOhrasadosta noin puolet oli hehtolitrapainoltaan yli 64 kiloa, kun vuotta aiemmin osuus oli yli 80 prosenttia. Valkuaispitoisuus oli edellisiä vuosia korkeampi ja tärkkelyspitoisuus alempi. Kauran keskimääräinen hehtolitrapaino oli matalin yli kahteenkymmeneen vuoteen. Kaurasadosta 71 prosenttia ylitti rehuteollisuudessa yleisesti käytössä olevan 52 kilon hehtolitrapainon vähimmäisvaatimuksen. Suurimokauralta yleisesti vaaditun vähintään 58 kilon hehtolitrapainon ylitti vain 3 prosenttia sadosta. Edellisenä vuonna suurimokauran laatuvaatimukset täytti 27 prosenttia sadosta. Lisäksi kauran jyväkoko oli EU-ajan pienin. Valkuaispitoisuus oli kauralla korkea.
|