Lihan tuottajahinnat reaalihintoina alhaisemmat kuin v. 199515.03.2009 Maa- ja metsätalousministeriön Tilastokeskus julkaisi 13.03.2009 lihan tuottajahintavertailun vuosilta 1995…2008 eli EU-ajan alusta nykyhetkeen saakka. Tilastoissa on esitetty erikseen nimelliset hinnat ja reaalihinnat. Nimelliset hinnat on muutettu reaalisiksi kuluttajahintaindeksin 1995 = 100 avulla. Vuonna 1995 tuottaja sai sonninlihasta 2,69 €/kg ja viime vuonna hän sai siitä vastaavasti 2,80 €/kg. Kuluttajahintaindeksillä korjattuna tuottajahinta oli 2,25 €/kg eli reaalista hinnanalennusta EU-aikana on tapahtunut 0,44 €/kg. Lehmänlihan osalta nimellishintakin on alentunut eli 2,10 €/kg -> 1,65 €/kg. Reaalihinta viime vuonna oli 1,33 €/kg eli alennusta siinä on tapahtunut 0,77 €/kg. Varsin vähän lihatiskillä taitaa olla tarjolla lehmänlihaa. Se varmaankin käytetään lihajalosteiden ja jauhelihan raaka-aineeksi. Hiehonliha asettuu sonninlihan ja lehmänlihan hintojen välimaastoon, sillä siitä tuottaja sai EU-jäsenyyden ensimmäisenä vuonna 2,21 €/kg. Nyt sen tuottajahinta on 2,25 €/kg eli nimellishinta on kohonnut 0,04 €/kg. Kuluttajahintaindeksillä korjattuna tuottajahinta on nyt 1,81 €/kg eli se on alentunut 0,40 €/kg. Sianlihan tuottajahinta ensimmäisenä EU-vuonna oli 1,36 €/kg. Viime vuonna tuottaja sai siitä 1,49 €/kg eli 0,13 €/kg enemmän kuin 13 vuotta aikaisemmin. Kuluttajahintaindeksillä korjattu tuottajahinta viime vuonna oli 1,20 €/kg eli tuottajahinta on reaalisesti alentunut 0,16 €/kg. Broilerinlihasta maksettiin tuottajalle EU-ajan alussa 1,08 €/kg. Nyt sen tuottajahinta on 1,30 €/kg eli nimellishinta on kohonnut 0,22 €/kg. Kuluttajahintaindeksillä korjattu tuottajahinta on nyt 1,05 €/kg eli senkin osalta reaalinen tuottajahinta on EU-aikana alentunut. Tuottajahinnoissa on huomioitu teurastamoiden kalenterivuoden jälkeen maksamat lisätilit. Ruuan hintakeskusteluun on hyvä saada tosiasioita ja lihan osalta tässä niitä on. Toivottavasti keskustelu jatkuu. -Esko Erkkilä- |