Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Rakennuslupaan liittyviä kokouksiakin toteutetaan teams`lla!

Lauantai 13.4.2024 - -Esko Erkkilä-

Teams-kokoukset ovat nykypäivää, oltiinpa niiden järkevyydestä mitä mieltä tahansa.

 

Olen 5.5.2023 tapahtuneen mökkipalon jälkeen saanut samalle paikalle rakennettavalle uudelle mökille poikkeusluvan sekä rakennusluvan ja nyt pikkuhiljaa alkavat rakennustyöt.

 

Eilen järjestetty aloituskokous päätti, että rakennustyöt voivat alkaa – kokous toteutettiin Ylöjärven kaupungin virkamiehen järjestämällä teams-kokouksella.

 

 

Kokouksia riittää, sillä niitä ovat;

 

·      sijainnin merkitseminen

·      pohjakatselmus

·      sijaintikatselmus

·      rakennekatselmus

·      hormikatselmus

·      IV-loppukatselmus

·      KVV-loppukatselmus

·      loppukatselmus

 

********************************

On maailma muuttunut!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rakennuslupaan liittyviä kokouksiakin toteutetaan teams`lla!, teams, poikkeuslupa, rakennuslupa, rakentamisen aloituskokous, sijainnin merkitseminen, hormikatselmus, IV-loppukatselmus, KVV-loppukatselmus,

Hybridikokoustaminen on osanottajille vaivatonta, mutta poliittisten puolueiden kannatusta se nakertaa!

Keskiviikko 15.11.2023 - -Esko Erkkilä-

Hybridiosanottaminen kokoustapana yleistyy ja miksikäs ei, sillä niin vaivatonta se osanottajille on.

 

Kirjautumisen jälkeen voit puuhastella mitä vain ja ”toisella korvalla” kuunnella, että miten kokous etenee.

 

Tämän viikon ohjelmaani kuuluu etänä osallistuminen kolmeen kokoukseen eli tiistaina klo 19.00, keskiviikkona klo 18.00 ja torstaina klo 17.00!

*****************

 

Perimmiltään en hyväksy etämahdollisuudella kokoukseen osallistumista, mutta juuri nyt, kun koronatuntemukset ovat päällä, sen hyväksyn.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hybridikokoustaminen on osanottajille vaivatonta mutta poliittisten puolueiden kannatusta se nakertaa!, hybridiosanottaminen, teams, teams-osanotto, etäosanotto,

Hybridi- ja/tai teams -kokouksilla on puolensa ja puolensa!

Torstai 13.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Korona-kriisi toi yhdistyselämään kaksi uutta tapaa toteuttaa kokoukset eli hybridikokoukset tai ”tyylipuhtaat” teams-kokoukset.

 

Hybridikokoukseen voi osallistua joko paikan päällä tai teams-etäyhteydellä.

 

Teams-kokous tapahtuu kaikkien osanottajien osalta etäyhteydellä.

 

****************

 

Eri yhdistysten puheenjohtajana en aikoinaan joutunut pohtimaan hybridi- tai teams-kokousten käyttöönottoa, sillä silloin ainoa kokousvaihtoehto oli malli, jossa kaikki osanottajat olivat henkilökohtaisesti paikalla.

 

************

 

Sain eilen erään yhdistyksen hallituksen kokouksessa tunnustuksen, että puheenjohtajuusaikanani asiat olivat kunnossa - osaan arvostaa saamaani tunnustusta.  Siihen aikaan yhdistyksen kaikki kokoukset järjestettiin siten, että jokainen osallistuja oli paikalla.

 

*******************

 

Hybridi- ja/tai teams-kokousten tekninen toteuttaminen tuo joissain tapauksissa hyötyjä, mutta varmaa on se, että todellista ja varmaa sitoutumista saadaan osanottajien kesken vain sillä, että kaikki ovat henkilökohtaisesti paikalla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hybridi- ja/tai teams -kokouksilla on puolensa ja puolensa!, hybridikokous, teams-kokous, hybridi/teams-kokous, korona, korona-kriisi,

Teams luo mahdollisuuksia, mutta kyllä se myös kuihduttaa palaverikäytäntöjä!

Lauantai 18.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Koronan myötä palaveri- ja kokouskäytännöt muuttuivat, kun teams eli etäpalaverit eli hybridikokoukset tulivat muotiin.

 

Teams-palaverit säästävät aikaa, kun ei tarvitse raahautua jonnekin kauas, mutta kyllähän ne myöskin etäännyttävät elävästä kokouskäytännöistä.

 

Olen pikkuhiljaa vetäytymässä erilaisista yhteisistä riennoista, mutta silti yhä edelleen kohdalleni sattuu pari kertaa viikossa erilaisia palavereita ja niistä useisiin on mahdollista osallistua etänä.

 

 ***************

 

Teams-palaverit asettavat puheenjohtajalle aivan uusia vaateita, sillä teams- eli etäpalaverit pyrkivät venymään suhteettoman pitkiksi ja siten ovat tehottomia.

 

Huonommaksi on maailma mennyt, kun etäpalaverit ovat yleistyneet!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teams luo mahdollisuuksia mutta kyllä se myös kuihduttaa palaverikäytäntöjä!, Teams, Teams-palaverit, Etäpalaverit, Hybridipalaverit, Etäkokoukset,

Teams-kokoukset ovat nykypäivää, mutta kyllä ne tappavat aidon yhteistoiminnan päätöksenteossa!

Perjantai 18.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Korona-aika on tuonut kokouksiin ja palavereihin teams-kokoukset, jossa osanottajat istuvat kotonaan ja osallistuvat sähköisesti kokouksiin.

 

Nyt ovat muotiin tulleet ns. hybridikokoukset, joissa osa osanottajista on paikalla ja osa osallistuu kokouksiin etäyhteydellä.

 

Teams-kokoukset ja hybridikokoukset ovat helpottaneet kokouksiin osallistumista, mutta kyllä ne ovat tappaneet sen aidon kokousosanottajien yhteistoiminnan, jota entiseen aikaan oli.

 

Valtaantulleet kokousmenettelyt ovat mannaa niille henkilöille, jotka haluavat hallita päätöksentekoa ja altavastaajiksi ovat joutuneet todelliset yhteistoimijat.

 

***********************

Näitä rivejä kirjoittaessa osallistun myös erääseen teams-kokoukseen, joten tunnelmani ovat hyvinkin ajankohtaisia.

 

Yli kahden tunnin pituisen uunituoreen teams-kokouksen perusteella totean, että teams- tai tässä tapauksessa hybridikokous ei ainakaan lyhennä kokousta ja ei tee siitä lainkaan entistä tehokkaampaa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teams, Teams-kokous, hybridikokous,

On aika luopua teams-palavereista!

Tiistai 6.9.2022 - -Esko Erkkilä-

Korona-aika ohjasi ja suorastaan pakotti järjestötoimijat siirtymään etäpalavereihin eli teams-palavereihin.

 

Teams-palaverit olivat aikansa tuote ja niillä on varmasti käyttöä jatkossakin.

 

Teams-palaverit eivät kuitenkaan pysty kokonaan korvaamaan kasvokkain järjestettäviä palavereita ja neuvonpitoja.

 

Ajankäytöllisesti teams-palaverit ovat ylivertaisia, sillä eilenkin järjestettyyn teams-palaveriin ”saavuin” minuuttia ennen sen alkamista – eilinen palaveri olisi kasvokkain järjestettynä vienyt aikaani lähemmäs kolme ja puoli tuntia, kun nyt selvisin puolellatoista tunnilla!

 

Korona-aika ei ole vielä selätetty, mutta palaverikäytännöissä on aika siirtyä takaisin sellaisiin palavereihin, joissa kaikki osanottajat ovat paikalla henkilökohtaisesti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: On aika luopua teams-palavereista!, teams, teams-palaverit, korona, korona-aika,

Kriisien kautta on pakko kehittää uusia toimintatapoja!

Keskiviikko 24.11.2021 - -Esko Erkkilä-

En tiedä, että ovatko jotkut viisaat joskus todenneet tuon juttuni otsikossani toteaman totuuden, mutta nyt ainakin se saakoon julkistamisen.

 

Ensimmäisenä ja päällimmäisenä kriisin tuottamana toimenpiteenä tuon esille koronakriisin aikaansaamat etäpalaverit!

 

On selvää, että erilaiset etäpalaverit jäävät elämään myös koronakriisin jälkeen, sillä niillä on muutamien ongelmiensa ohella paljon positiivisia vaikutuksia.

 

Otan esimerkiksi omasta kalenteristani viime sunnuntain palaverit, joita minulla oli kolme eli alkaen klo 17.00, klo 18.00 ja klo 19.00.

 

On selvää, että en olisi pystynyt fyysisesti osallistumaan samana iltana kolmeen eri palaveriin, mutta teams-palavereina ne onnistuivat oikein hyvin – kiirettä toki oli!

 

********************

 

Mainitsin jo etäpalavereiden ongelmat ja suurin niistä on se, että erilaisten yhdistysten vallassaolijat suosivat niitä, sillä muutosten aikaansaaminen esimerkiksi vastuuhenkilöiden osalta on paljon vaikeampaan teams-palaverissa kuin tavanomaisessa kokouksessa.

 

 

Hybridikokoukset – osa paikalla ja osa osanottajista etänä – ovat välimuoto ja sellaisessa saan olla mukana tulevan viikonvaihteen aikana; saadaankohan tarvittavia muutoksia aikaan?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kriisien kautta on pakko kehittää uusia toimintatapoja!, etäpalaverit, teams, teams-palaverit, teams-neuvottelut, korona, hybridikokoukset,

Nykyisin ehtii olemaan mukana monissa palavereissa melkein samanaikaisesti!

Torstai 1.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Meneillään olevasta korona-ajasta on todettava useitakin positiivisia asioita ja eräs niistä on se, että nyt on opittu hyödyntämään ”etäpalaverointia”!

 

Ehdin eilen olemaan puheenjohtajana mökillämme pidetyssä neuvonpidossa ja heti sen jälkeen osallistuin etänä järjestettyyn teams-palaveriin, jossa myös käsittelimme tärkeitä ja ajankohtaisia asioita.

 

 

IMG_2208.JPG

 

Valmistelin mökillämme pidettyä kokousta laittamalla pihapöytämme valmiiksi kokoustamme varten.

 

 

IMG_2209.JPG

 

Toimin kokouksessamme puheenjohtaja-roolin lisäksi pöytäkirjanpitäjänä ja sen vuoksi virittelin läppärini varjoisaan paikkaan pöytäkirjan laatimista varten.

 

 

IMG_2210.JPG

 

Varasin osanottajille ”kellarinkylmiä” virvokkeita ja banaaneja, sillä kukapas haluaisi palaverissa olla janoisena ja nälkäisenä!

 

 

IMG_2211.JPG

 

Palaveritarjoiluni kruunasivat mansikat, jotka hetki sitten oli poimittu viereiseltä mansikkamaaltamme.

 

*********************

 

Teimme hyviä sekä kauaskantoisia päätöksiä ja palaverimme jälkeen olikin aika liittyä kakstuntiseen teams-palaveriin, jossa siinäkin teimme – toki uudella kokoonpanolla – vaalikauden mittaisia linjanvetoja!

 

On tämä ajankäyttö nykyisin tehokasta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teams-palaveri, Teams, etäpalaverit, korona, korona-aika,

Korona-aika antaa uutta kokousjärjestelyille!

Tiistai 23.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Korona-aikaa on pikapuoliin kestänyt nyt lähes vuoden ja sen päättyminen ei ole näköpiirissäkään.

 

Korona on hankaloittanut monien asioiden hoitamista, mutta toki se on tuonut jotain hyvääkin.

 

Kokousmenettelyjen uudistaminen on ollut eräs seikka, joka on koronan vuoksi uudistunut ja toivottavasti pysyvästi.

 

Tarkoitan kokousten siirtymistä nettiin ja etäyhteyksillä toimiviksi.

 

Netissä toteutettavat kokoukset säästävät osanottajien aikaa, sillä minullakin matka kaupungin keskustaan kestää julkisilla kulkuneuvoilla suuntaansa tunnin verran, joten aikasäästöä kertyy parisen tuntia jokaista kokousta kohti! Melkoinen ajansäästö!

 

 

Toki kokousten siirtymisessä nettiin on myös haasteita ja jopa ongelmia, mutta niistä ehkä joskus myöhemmin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Korona-aika antaa uutta kokousjärjestelyille!, teams-kokoukset, nettikokoukset,

Korona-aika on synnyttänyt teams-, hybridi- ja sähköpostikokouksia!

Sunnuntai 24.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen ehdottomasti kasvokkain toteutettavien kokousten kannattaja, mutta korona-aika on tuonut myös kokouskäytäntöihin uusia menettelytapoja.

 

Teams-kokoukset ovat ainakin minulle muodostuneet melkein rutiiniksi, sillä niin usein olen niihin saanut (tai joutunut) osallistumaan.

 

 

IMG_1281.JPG

 

Teams-kokouksissa kaikki osallistujat ovat omien tietokoneidensa äärellä ja henkilökohtaista kontaktia ei kenenkään kokouksen osanottajan kesken pääse syntymään.

 

Teams-kokouksen määritelmä on, että se on ryhmätyön ja yhteistyön alusta, jossa voi keskustella ja kommunikoida pikaviestien, videopuheluiden tai äänipuheluiden avulla.

 

 

IMG_1321.JPG

 

Hybridikokous on puolestaan toteutukseltaan sellainen, joissa osa osallistujista on saman pöydän ääressä ja osa osallistuu kokoukseen jonkin etäkokousvälineen kautta.

 

 
****************

 

 

Varsinkin teams-kokouksissa puheenjohtajan rooli on hallitseva ja useinkin voidaan luonnehtia, että se on liiankin hallitseva.  Teams-kokouksia en osaa juuri tämän vuoksi arvostaa – toki on todettava, että puheenjohtajien menettelytavoissa on suuria eroja.

 

Hybridikokoukset ovat luonteeltaan jo lähempänä tavanomaisia kokouksia, sillä niiden osanottajista useat ovat samassa tilassa ja ihanne on, että puheenjohtaja on samassa tilassa, jossa ainakin osa kokouksen osanottajista on.

 

 

Kolmas tuntemani etäkokoustapa on sähköpostikokous ja siitä minulla on hyviä kokemuksia.  Sähköpostikokous on aikaaviepä kokoustapa, sillä siinä asioita käsitellään asiakohta kerrallaan sähköpostien välityksellä keskustellen. Sähköpostikokoukseen aikaa on varattava tuntikausia.

 

 

On todennäköitä ja varmaakin, että korona-ajan jälkeen teams-, hybridi- ja sähköpostikokoukset yleistyvät ja hyvä niin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Korona, Koron-aika, teams-kokoukset, hybridikokoukset, sähköpostikokoukset,

Teams on laiha korvike henkilökohtaisille palavereille ja neuvotteluille!

Tiistai 6.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Korona-aika on tuonut meille palaveri- ja neuvotteluaktiiveille uuden palaverimuodon eli ”Teams-palaverit” melkein jokapäiväiseksi ohjelmanumeroksemme elämäämme.

 

Teams-palaverit säästävät aikaamme, sillä niiden johdosta emme joudu istumaan enemmän tai vähemmän tärkeissä palavereissa eri puolilla kaupunkia, vaan voimme osallistua neuvotteluihin omalla tietokoneellamme kotoamme.

 

En lainkaan tykkää Teams-palavereista, vaikka joudunkin niihin osallistumaan melkein päivittäin.

 

Teams-palaverit tapaavat venyä turhan pitkiksi, sillä osanottajilla tuntuu olevan muka tärkeää sanottavaa määrättömästi.

 

Pitkäksi venyvät Teams-palaverit merkitsevätkin, että monet osallistujat kaikkoavat palavereista jo niiden kestäessä.

 

 

Olen huomannut, että Teams-palaverit ovat mainio työväline esim. niille yhdistysten vastuuhenkilöille, jotka tapaavat viivähtää palavereissa vain hetken.

 

*****************

 

 

Eilen olin tilaisuudessa, jossa ulkopuolinen selvityshenkilö oli tutkaillut Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön toimintaa ja hän oli jäsenkyselyn perusteella päätynyt toteamaan kysymykseensä ”Minkä tyylistä palautetta/kiitosta olet saanut” mm. seuraavaa:

 

 

IMG_0552.JPG

 

”Edellinen kiitti nykyinen ei”

 

Toimin Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana 2012 -2018 ja tunnistan ylpeänä itseni ”edelliseksi puheenjohtajaksi”!

 

Mitä opimme tästä?

 

Opimme sen, että pyyteetöntä työtä tekeviä yhdistyksen jäseniä puheenjohtajan kannattaa kiittää, sillä jäsenten työ on kuitenkin kaiken perusta myös yhdistystoiminnassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teams, Keskusta, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö,

Pian joutuu muuttamaan päiväohjelmasasuunnitelmansa lääkedosetin tiedoista Päivämuistion varaan!

Perjantai 3.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Koronakriisi on tuonut jokapäiväiseen elämäämme paljon positiivistakin ja eräs näistä seikoista on se, olemme saaneet luopua pitkälle etukäteen suunnitelluista ja sovituista palavereista, neuvonpidoista ja kokouksista.

 

Monesti on nyt saanut vaan pähkäillä, että mikähän viikonpäivä on tänään ja mikä viikonpäivä huomenna.

 

Olen tykännyt tästä maailmanmenosta!

 

 

IMG_8696.JPG

 

Lääkkeiden annosteludosetti on koronakriisinajan ollut melkein ainoa ”kalenterini” ja siitä olen seurannut päivien kulumista, sillä verenpaineeni ja korkea kolesteronitasoni merkitsevät jokapäiväistä huolenpitoa.

 

 

IMG_8691.JPG

 

 

Viime päivinä sähköpostiini on ilmestynyt huolestuttavan paljon viestejä, jotka merkitsevät osallistumisvelvoitetta erilaisiin kokouksiin, neuvonpitoihin, tilaisuuksiin, matkoihin ja erilaisiin pippaloihin, joten kai joudun aloittamaan entisen meiningin eli ”tärkeiden” menojen ja tapahtumien kirjaamiseen Päivämuistiooni!

 

 

Onneksi ei kuitenkaan vielä heinäkuussa, joten tukeudun vielä kuukauden päivät lääkedosettini päiväohjelmaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lääkedosetti, "llääkedosentti", koronakriisi, koronan myönteiset puolet, teams-kokoukset, etäkokoukset,

"Tämä istuinrivi on poistettu käytöstä"

Sunnuntai 21.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Kuusi vuotta Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana ja kuusi vuotta Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajana ovat merkinneet, että useita kokouksia olen saanut johtaa.

 

Kaikki noiden ”puulaakien” kokoukset on pidetty sisätiloissa, mutta nyt korona-kriisin aikana olen saanut osallistua myös joihinkin kokouksiin etänä eli ns. ”Teams” – kokouksena.

 

*******************

 

Kokonaan uusi kokemus oli se, kun…

 

 

IMG_8503.JPG

 

…sain viime maanantaina osallistua Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen kevätkokoukseen Tampereella Pyynikin urheilukentän katsomossa!

 

Väljyyttä kokoukseen toi ensinnäkin se, että istuinpaikkoja oli riittävästi ja se, että Tampereen kaupunki oli merkinnyt joka toisen penkkirivin käytöstä ja liimannut tuon käytöstä poistetun penkkirivin istuimille:

 

”Tämä istuinrivi on poistettu käytöstä”

 

 

IMG_8505.JPG

 

 

Kokousta johti seuraajani Liisa Flinck-Vasama (vasemmalla) ja sihteerinä toimi Pirkko Tilvis.

 

Hyvin toimivatkin, sillä kevätkokous kesti vain 11 minuuttia!

 

****************

 

Emme toki kokoontuneet Pyynikille ainoastaan kevätkokousta varten, sillä kokousasioiden jälkeen meillä oli yhteislauluhetki ja sen jälkeen erilaisia pieniä kisailuja, kuten…

 

 

IMG_8506.JPG

 

…mölkkykisa,…

 

 

 

IMG_85072.JPG

 

…jonka vetäjänä toimi Reijo Kauppila!

 

 

Koronakriisi on tuonut elämäämme paljon uusia kokemuksia, joita kannattaa jatkaa myös sen jälkeen, kun meneillään oleva kriisi on ohitettu ja eräs näistä kokemuksista ovat ulkoilmakokoukset!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teams-kokoukset, ulkoilmakokoukset,