Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Avomaankurkun satokausi on päättynyt!

Lauantai 24.9.2022 - -Esko Erkkilä-

Itsekasvatettu avomaankurkku on todellinen herkkukurkku ja se on maultaan tyystin toista, kuin marketeissa myytävä lasivillassa ravintoliuoksella kasvatettu kurkku.

 

 

Meillä mökkimaailmassa kasvatetaan avomaankurkkua lavassa eli mitään suojaa kurkuilla ei ole kesällä – syksyllä kurkkujen päällä on harso.

 

IMG_6204.JPG

 

Poistin eilen harson ja varsin alakuloinen näkymähän sieltä paljastui.

 

 

IMG_6205.JPG

 

Kurkut olivat kuitenkin säästyneet pakkaselta ja sainkin avomaankurkkuja talteen vielä kolme kiloa!

 

 

IMG_6207.JPG

 

Löysin muutaman isokokoisen kurkun, jotka nekin olivat laadultaan erinomaisia!

 

****************

 

Kokemukset rohkaisevat myös ensi keväänä laittamaan avomaankurkkuja kasvamaan samalle paikalle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Avomaankurkun satokausi on päättynyt!, avomaankurkku,

Avomaankurkkuja pukkaa!

Maanantai 22.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Itsekasvatetut avomaankurkut ovat todellisia herkkukurkkuja, sillä ne ovat ylivertaisia maultaan kaupasta saataviin kasvihuonekurkkuihin verrattuna.

 

 

IMG_6046.JPG

 

Meillä avomaankurkkuja on kasvamassa lavassa ja sitä emme ole tänä vuonna millään tavalla suojelleet!

 

 

IMG_6044.JPG

 

Kurkkuja on poimittava lähes päivittäin, sillä ne kasvat melkein ”silmissä”!

 

 

Avomaalla kasvaneita kurkkuja on pakko säilöä herkkukurkuiksi talven varaksi, sillä eihän tuollaista määrää isokaan perhekunta pysty päivittäin syömään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Avomaankurkkuja pukkaa!, avomaankurkut, herkkukurkut, kurkkulava,

Nyt luonto tarjoilee parastaan trekoolilta ja metsästä!

Tiistai 9.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Muutaman päivän poissaolo mökkimaailmasta ja paluu sinne on merkinnyt melkoista luonnon tarjoamia syyskesän herkkuja trekoolilta ja metsästä!

 

 

IMG_5962.JPG

 

Kurpitsat ovat kasvaneet parhaimman kokoisiksi ja oli aika niiden sadonkorjuulle.

 

 

IMG_5964.JPG

 

Myös avomaankurkut olivat kasvaneet korjuukuntoisiksi.

 

 

IMG_5965.JPG

 

En ole Viljakkalan Majajärvellä milloinkaan saanut marjaämpäriini niin korkealaatuisia mustikoita kuin eilen.  Harmillista, että paras mustikkapaikka jäi poimimisen osalta ”vaiheeseen”, kun piti veneellä soutaa takaisin omalle rannalle!

 

 

IMG_5967.JPG

 

Hienon sadonkorjuupäivän päätteeksi poimin muovisangollisen viherherukoita!

 

 

Olipa eilen varsinainen sadonkorjuupäivä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt luonto tarjoilee parastaan trekoolilta ja metsästä!. kesäkurpitsa, kurpitsa, avomaankurkku, mustikka, viherherukka,

Viipalekurkkuja herkkukurkkujen reseptillä!

Keskiviikko 21.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Hellesäät yllättivät ja avomaankurkut kasvoivat poikkeuksellisen nopeasti korjuukuntoon tai oikeastaan korjuukunnon ylikin.

 

 

Hätä ei ole kuitenkaan kummoinenkaan, sillä ryhdyimme Rouvan kanssa pikaisesti avomaankurkkujen säilöntähommiin ja säilöntämenetelmäksi valitsimme sen, että teimme viipalekurkkuja herkkukurkkujen reseptillä!

 

 

Aineksina olivat oman pellon avomaakurkkujen lisäksi omat piparjuuret sekä omat valkosipulit!

 

 

IMG_2681.JPG

 

Avomaankurkut ehtivät kasvamaan hieman ylisuuriksi, mutta ylisuuri koko ei haittaa viipalekurkuksi valmistamista.

 

 

IMG_2683.JPG

 

Mökkitontilla on muutamassa paikassa piparjuurta ja…

 

 

IMG_2678.JPG

 

…sitä piti lapiolla kaivaa muutama isohko juurenmötkäle.

 

 

IMG_2679.JPG

 

Juurenmötkäleistä sai kuorimalla muutaman liemeen makua antavan piparjuuren!

Piparjuuren kuorintatähteitä ei kannata laittaa kompostiin vaan ne pitää kaivaa sopivaan paikkaan, sillä niistä kasvaa uusia piparjuuriyksilöitä!

 

 

IMG_2680.JPG

 

Valkosipulit ovat ehtineet korjuukuntoon ja ne kuuluvatkin herkkukurkkujen vakioraaka-aineiksi!

 

 

IMG_2686.JPG

 

”Viipalointikoneena” meillä on tavallinen viipalointilauta ja sen käytössä on oltavakin varovainen, jotta viipalointia tapahtuu vain kurkuille!

 

 

Ennusmerkit näyttävät, että viipalekurkkuja pitää valmistaa vielä monena päivänä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viipalekurkkuja herkkukurkkujen reseptillä!, Herkkukurkkuja, Viipalekurkkuja, Avomaankurkkuja, Valkosipuli, Piparjuuri,

Olisi varmaan paikallaan kokeilla lipstikkaa edes keittojen mausteena!

Sunnuntai 20.6.2021 - -Esko Erkkilä-

Mökkitontillamme on komea…

 

 

IMG_2088.JPG

 

…lipstikka, mutta sen hyödyntämiseen emme ole vielä ehtineet!

 

En edes muista, että mistä olen lipstikan tontillemme hankkinut, mutta siitä olen tyytyväinen, että meillä on tuo vanha kulttuurikasvi.

 

IMG_2094.JPG

 

Sanotaan, että lipstikalla on lihaisa maku ja sen vuoksi sitä käytetäänkin liemien maustamiseen.

 

 

**********************

 

 

Pääesiintymä on yli kaksimetrinen, mutta sen lisäksi meillä on…

 

 

IMG_21032.JPG

 

…uudempi kasvuryväs, josta voisi syksymmällä kokeilla mausteena vaikkapa avomaankurkkujen mausteliemen raaka-aineena!

 

Täytyypä pitää mielessä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lipstikka, lipstikka mausteena, avomaankurkkujen mausteliemi,

Nyt on Viherpeukalolla tilipäivät!

Tiistai 3.9.2019 - -Esko Erkkilä-

Elokuusta syyskuun puolelle siirtyminen merkitsee Viherpeukalolle tilipäivien koittamista, sillä kaikki trekoolimaan kasvikset, vihannekset ja juurekset alkavat olla korjuukypsiä!

 

 

Jokunen kuva toissapäivältä ja eiliseltä:

 

 

 

IMG_4231.JPG

 

 

Istukas- ja punasipulit ovat saaneet kuivahtaa noston jälkeen sateelta suojassa pressun alla ja nyt on aika listiä naatit sekä aloittaa sipulien jatkokuivatus.

 

 

Jatkokuivatus tapahtuu pannuhuoneen lämmössä ja sen jälkeen niiden säilyttämien autotallissa!

 

 

 

IMG_4232.JPG

 

 

Kuivatussäät ovat olleet suosiollisia.

 

 

 

IMG_4234.JPG

 

 

Eihän sato mikään vallan hyvä ollut, mutta kyllä näilläkin pärjätään!

 

 

 

IMG_4248.JPG

 

 

Avomaankurkkuja on kertynyt ihan mukavasti ja jos säät sen sallivat, sato yltää kohtuulliseksi.

 

 

 

IMG_4249.JPG

 

 

Luumuja saimme joskus takavuosina runsaasta kymmenestä puusta 350 kiloa, mutta nyt emme siihen yllä – tarpeeksi talven varalle kuitenkin!

Luumuja pitää poimia hiljalleen, jotta kaikki ehtii syömään, sillä luumujen säilömiseen emme aio alkaa!

 

 

Sadonkorjuuaika on hienoa aikaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syksyn sadonkorjuuaika, Sadonkorjuuaika, Istukassipulien sadonkorjuu, Punasipulien sadonkorjuu, Avomaankurkkujen sadonkorjuu, Luumujen sadonkorjuu, Viherpeukalo,

Kurkkulava on taas trimmattu tuotantokuntoon!

Lauantai 28.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Meillä on mökkimaailmassa lava avomaankurkkujen kasvattamiselle.

 

Lava sijaitsee loivasti järveen laskevalla nurmikolla ja sen koko on n. 8 neliömetriä.

 

Vuosien kokemuksella tiedän, että lavasta saadaan avomaankurkut koko seuraavan talven tarpeisiin.

 

On erikseen kerrottava, että meillä ei valmisteta suolakurkkuja vaan ne ovat herkkukurkkuja – jos kutsun Rouvan säilömiä kurkkuja suolakurkuiksi saan tiskirätin naamalleni.

 

 

Mutta siitä kurkkulavan toissapäiväisestä trimmaamisesta muutama kuva:

 

 

 

lava1.jpg

 

 

Kurkkulava jäi viime syksynä tähän kuntoon eli tämä oli lähtötilanne.

 

 

 

lava2.jpg

 

 

Kasteluputket pois, lannoitus, kalkitseminen ja jyrsiminen olivat seuraavat työvaiheet.

 

 

 

lava3.jpg

 

 

Kurkku tarvitsee paljon vettä ja ei riitä, että kurkkulavaa kastellaan päältäpäin, sillä avomaan kurkuille on saatava vettä myös juuristolle.

 

 

Meillä on kurkkulavassa muovisesta vesijohtoputkesta "kierukka", jossa putkeen on moottorisahalla sahattu tietyin välein viillot, joista vesi pääsee suoraan juuristolle.

 

 

 

lava4.jpg

 

 

Päältäpäin katsellen kurkkulavan tilanne on sama kuin alussa, mutta paljon on kuitenkin tapahtunut.

 

 

Erilaiset ritilät – esimerkiksi vanhoista pakastimista jääneet ritilälaatikot – ovat mainioita apuvälineitä, kun halutaan suojella hentoja taimia harsojen alla.

 

 

****************

 

 

Kaikki on valmista, että kurkunsiemenet laitetaan maahan ja sen jälkeen odottamaan taimien varttumista.

 

Jos kaikki onnistuu, on palkitsevaa noutaa omasta lavasta avomaankurkkuja ruokapöytään ja syksyllä säilöä kurkkuja talven tarpeisiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Avomaankurkku, lavaviljely, suolakurkku, herkkukurkku,

On sadonkorjuun aika!

Sunnuntai 21.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Puutarhassa syyskuu on parhainta sadonkorjuun aikaa.

 

Seuraavassa pieni kuvakimara niistä parhaista hetkistä, joita mökkitonttimme palstalla on syyskuun aikana saatu sadonkorjuun merkeissä viettää.

 

 

 

 

puu1

 

 

Meillä on mökillä pieni lava avomaankurkulle ja saimme siitä melko mukavan sadon jo elokuun aikana.

 

Syyskuun alkupuolella saimme lavasta avomaankurkkuja kolme muovisangollista ja lisää on tulossa vielä syyskuun viimeisinä päivinä.

 

 

 

 

puu2

 

 

Tomaatit kasvavat meillä käytöstä poistetuissa sementtisissä rumpuputkissa, jotka on nostettu pystyyn sekä täytetty mullalla.

 

Mullassa ja avomaalla kasvaneiden tomaattien maku on ylivertainen , kun niiden makua vertaa esim. sellaisiin ns. luomutomaatteihin, jotka ovat kasvaneet kasvihuoneessa.

 

 

 

 

puu3

 

 

Pavut ovat kasvi, joka joko antaa hyvän sadon tai sitten satoa ei tule lainkaan.

 

Tänä vuonna on sellaisen vuoden vuoro, jolloin satoa on tullut.

 

 

 

 

puu4

 

 

Tänä vuonna papumaan ”jälkisato” oli runsas, sillä sen kiehauttamiskuntoon saattamisessa oli jopa aikataulullisia ongelmia.

 

Keltaiset pavut ovat meille vanha tuttu, mutta nyt meillä oli pieni määrä violettia papua. Violetti papu on kaunis katsella, mutta valitettavasti keittämisessä violetti väri häviää ja se ei välity ruokapöytään saakka.

 

Kuvan oikeassa alalaidassa näkyvä ruusupapu oli miellyttävä ensituttavuus ja nyt on huolehdittava, että sitä tulee kylvöön myös ensi vuonna.
 

 

 

 

puu5

 

 

Perunasato saatiin tänä vuonna poikkeuksellisen laadukkaana kellariin.

 

Mukulamäärä oli kohtuullinen, mutta mukuloiden koko suorastaan valtaisa. Kuorinta- ja halkaisu- sekä makukokeiden perusteella laatu oli hyvä.

 

 

Tässä on kuvattuna ne kaikki viisi perunalajiketta, jotka meillä olivat viime kesänä viljelyksessä.

 

Vasemmalta ylhäällä Siikli, Timo sekä Blue Congo ja alhaalla vasemmalta Van Gogh sekä Rosamunda.

 

 

 

 

puu6

 

 

Porkkanasato ei ollut ihmeellinen, mutta kun rivimetrejä oli kohtuullisesti, niin kokonaissadoksi muodostui 107 kiloa.

 

 

 

 

puu7

 

 

Rakensimme viime keväänä puutarhamaamme ympärille jänisaidan ja ainakin punajuuren kannalta ratkaisu oli oikea, sillä nyt ristihuulet eivät päässeet verottamaan punajuurikasvujamme.

 

Punajuurta tuli 77 kiloa ja eiköhän se kolmen hengen taloudessa riitä talvikaudeksi!

 

 

 

On selvää, että puutarhakasvien viljeleminen ei lyö taloudellisesti leiville, mutta kun kynsien alla on koko elinajan ollut multaa, niin harrastuksena luonnon kanssa toimiminen on suorastaan välttämätöntä!

 

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarhakasvien sato 2014, avomaankurkku, avomaantomaatti, keltainen papu, violettipapu, ruusupapu, Siikli, Timo-varhaisperuna, Blue Congo, Van Gogh, Rosamunda, porkkanan sadonkorjuu, punajuuren sadonkorjuu,