Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Mielenkiintoinen tapa tehostaa ulkoilmaesitystä!

Keskiviikko 29.3.2023 - -Esko Erkkilä-

Valtiovarainministeri ja Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko piti mielenkiintoisen puheen Tampereen Keskustorilla sunnuntaina 26.3.2023.

 

Esitys oli asiasisällöltään osuva ja sen osuvuutta paransi tapa, jolla Keskustan puoluetoimiston viestinnän poliittinen suunnittelija Kalle Pyky avusti Annikan esitystä.

 

 

Kas näin:

 

IMG_7527.JPG

 

”Talous kuntoon!”

 

 

IMG_7530.JPG

 

”Vahvistamme lähipalveluita!”

 

 

IMG_7533.JPG

 

”Työrauha kouluun!”

 

 

IMG_7535.JPG

 

”Dieselvero pois!”

 

”Tiet kuntoon!”

 

 

IMG_7539.JPG

 

”Suomi omavaraiseksi!”

 

 

IMG_7523.JPG

 

Kiitokset Annika, että otit ihan uuden keinon esitysten tehostamiseksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielenkiintoinen tapa tehostaa ulkoilmaesitystä!, Annika Saarikko, Suomi omavaraiseksi, Dieselvero pois, Tiet kuntoon, Työrauha kouluihin, Vahvistamme lähipalveluita, Talous kuntoon, Keskustan puoluetoimisto, Kalle Pyky,

Mielestäni valtiovarainministeriön virkamiesten arvonlisäverokantojen korotusesityksillä ei ole mitään mahdollisuuksia toteutua!

Keskiviikko 8.3.2023 - -Esko Erkkilä-

Arvonlisävero on kulutusvero, jonka maksaa aina tuotteen tai palvelun ostaja.  Sen avulla verotetaan tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen käytettyjen välituotteiden ja valmiin tuotteen myyntihinnan erotusta eli arvonlisäystä.

 

Valtiovarainministeriö julkaisi toissapäivänä kartoituksia, joissa virkamiehet esittelevät kymmeniä konkreettisia vaihtoehtoja julkisen talouden tasapainottamiseksi.

 

Virkamiesten esityksessä eräs keskeinen keino julkisen talouden tasapainottamiseksi olisi ns. alennettujen arvonlisäverokantojen korottaminen.

 

Virkamiesten ajatukset eivät saa kannatustani ja samoin on ainakin nyt ennen vaaleja poliittisten päättäjien mielipide ja se onkin helppo ymmärtää, sillä alennettujen arvonlisäverokantojen piirissä ovat mm. elintarvikkeet, ravintola- ja ateriapalvelut, rehuseokset, kirjat, lääkkeet, kulttuuritilaisuuksien pääsymaksut, jne!

 

Neljäkymmentä vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksessa olleena puolustan nykyisen arvonlisäverokannan säilyttämistä erityisesti elintarvikkeille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielestäni valtiovarainministeriön virkamiesten arvonlisäverokantojen korotusesityksillä ei ole mitään mahdollisuuksia toteutua!, valtiovarainministeriön virkamiesten esitys verojen kotottamisesta ei saa toteutua, elintarvikkeiden arvonlisäverokanta,

Vuosi 2022 alkaa mielenkiintoisesti

Lauantai 1.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Sanna Marin totesi eilen uudenvuoden tervehdyksessään, että Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

 

Suora lainaus kuuluu näin:

 

”Pidämme yllä myös mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Meidän on syytä vaalia tätä valinnanvapautta ja pitää se todellisena, sillä se koskee jokaisen maan oikeutta päättää omista turvallisuusratkaisuistaan. Se kuuluu eurooppalaisen turvallisuuden perustaan, joka kirjattiin ETYJ:n periaatteisiin. Osoitimme, että opimme menneisyydestä. Pidämme liikkumatilastamme vahvasti kiinni.”

 

Presidentti Niinistö käsitteli samaa asiaa radion Ykkösaamussa eilen ja nyt odotankin, että käsitteleekö Tasavallan Presidentti tätä asiaa tänään uudenvuoden puheessaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosi 2022 alkaa mielenkiintoisesti, pääministeri Sanna Marinin uudenvuoden tervehdys, presidentti Niinistön haastattelu radion Ykkösaamussa 31.12.2021, Suomen kanta Natoon liittymisessä, Suomi ja Nato, Nato,

Surullista, että Tampereen kaupunginvaltuusto ei vieläkään lopettanut Tavase-hanketta!

Keskiviikko 20.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 18.11.2019 tehtiin kannatettu esitys Tavase-hankeen lopettamisesta.

 

Harmillista, että kaupunginvaltuustossa ei vieläkään ollut valmiutta lopettaa järjetöntä tekopohjavesihanketta, joka toteutuessaan tuhoaisi laajoja harjumaisemia Pälkäneellä ja Kangasalla.

 

 

IMG_5613.JPG

 

 

Tavase-äänestyksen äänestyskartta kertoo, että 59 kaupunginvaltuutettua haluaa jatkossakin tuhota kahden naapurikunnan maisemia ja vain 7 kaupunginvaltuutettua osasi arvostaa luontoarvoja ja äänestivät Tavasen lopettamisen puolesta – yksi kaupunginvaltuutettu äänesti tyhjää.

 

 

Keskustan edustajista ainoastaan Matti Järvinen osoitti tilannetajua ja halusi välittömästi lopettaa mielettömän hankkeen – todellista vastuunkantoa Matilta!

 

 

Olen perehtynyt Tavase-hankkeeseen vuoden 2008 syksystä alkaen eli yli kymmenen vuoden ajan ja olen koko ajan lisännyt kriittisyyttäni hanketta kohtaan.

 

 

Arvostan Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiurun toimintaa Tavase-kysymyksessä, sillä hän on määrätietoisesti pyrkinyt lopettamaan tuon hankkeen – valitettavasti Pauli Kiuru on kotoisin Valkeakoskelta, joten hän ei ole osallisena Tampereen kunnallispolitiikassa.

 

Ihmettelen suuresti Tampereen Vihreitä, jotka nytkin yksimielisesti kannattivat Pälkäneen ja Kangasalan harjumaisemien tuhoamista – tätäkö se Vihreiden vihreys on?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase-hanke, Tavase tuhoaisi Palkäneen harjumaisemat, Tavase tuhoaisi Kangaslan harjumaisemat, Eikö Tampereella riitä vettä kun haikaillaan Tavasea?, Kenellä on oma lehmä ojassa Tavasessa? Tavase - mieletön hanke, Tavase - järjetön hanke, Tavase lopetus,

Kahden kaupungin luottamushenkilöloukussa!

Lauantai 16.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen kahden kaupungin "luottamushenkilöloukussa", sillä Tampereen Vanhusneuvoston jäsenyyden lisäksi olen Viljakkala-neuvoston puheenjohtaja Ylöjärven kaupungin organisaatiossa.

 

Viljakkala-neuvoston toimenkuvana on olla Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata Viljakkalan kaupunginosan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisestä.

 

Olen Viljakkala-neuvostossa Vipu Viljakkala ry:n esittämänä ja Viljakkalassa vapaa-ajanasunnon omistavien mandaatilla eli en siis ole mukana poliittisen taustan omaavana.

 

Porukka valitsi minut puheenjohtajakseen, mutta jäsenyyteni ja puheenjohtajuuteni on katkolla taas vuodenvaihteessa.

 

 

IMG_5562.JPG

 

 

Ylöjärven vaakuna on paraatipaikalla Valtuustosalissa.

 

 

 

IMG_5563.JPG

 

 

Asukaslautakunnan alaisia neuvostoja Ylöjärvellä on yhteensä kuusi ja meillä oli yhteistapaaminen ajankohtaisista asioista toissapäivänä eli torstaina 14.11.2019.

 

 

 

IMG_5565.JPG

 

 

Asukaslautakunnan puheenjohtaja Ossi Sippola avasi tilaisuuden. Ossi on myös Viljakkala-neuvoston jäsen ja arvostan hänen toimintaansa.

 

 

 

IMG_5566.JPG

 

 

Olin Viljakkala-neuvoston jäsen jo edellisellä valtuustokaudella ja sain jatkoajan myös tälle valtuustokaudelle. Neuvostojen jäsenyydet ovat katkolla vuodenvaihteessa.

 

 

 

IMG_5570.JPG

 

 

Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana totesin toissapäivänä mm. näin:

 

"Kiitokset Ylöjärven kaupungin nettisivustojen laatijoille ja ylläpitäjille, sillä sieltä näkee tiiviissä muodossa mm. Viljakkala-neuvostossa käsitellyt asiat. Suosittelen päättäjille tutustumista!

On hyvä asia, että Viljakkala-neuvoston jäseninä ja varajäseninä on kaupunginvaltuutettuja sekä varavaltuutettuja, sillä heidän kauttaan asiat etenevät päätöksentekoon saakka.

Asioita, joita olemme seuranneet ja edesauttaneet:
• kevyenliikenteenväylä Mannista kirkonkylään
• Haverin rikastushiekka-alueen eli jätealueen saneeraaminen ja kunnostaminen
• Viljakkalan yhtenäiskoulun yhteyteen tammikuussa 2020 valmistuva liikuntasali, 400 m2 liikuntasali + 40 m2 kuntosali + tarvittavat pukeutumis- sekä peseytymistilat; KVR-urakka 1,85 M€
• Paijalan ja Kurjen saunojen myynti/vuokraaminen

Paloasemalla olevan kuntosalin saneeraamisessa Viljakkala-neuvosto oli ratkaisevassa asemassa.

Viljakkala-neuvoston agendalla on ollut ja on edelleen mm.:
• muovinkeräysmahdollisuuden saaminen Viljakkalan kirkolle
• valokuituhankkeen vauhdittaminen
• maantie 2773: n päällystyksen uusiminen Viljakkalasta aina Takamaalle saakka

Historiankirjoihin se, että Viljakkala-neuvosto otti vuonna 2019 esille Kurjelta Kuivaniemeen rakennettavan kevyenliikenteen väylän tarpeellisuuden – hanke toteutunee ehkä 10 – 15 vuoden kuluttua, mutta sen ensimmäinen alkuunpanija on Viljakkala-neuvosto."

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvosto, Ylöjärven kaupungin asukaslautakunta, Viljakkala-neuvosto Ylöjärvi, Kuru-neuvosto Ylöjärvi, Vanhusneuvosto Ylöjärvi, Mielenterveysneuvosto Ylöjärvi, Vammaisneuvosto Ylöjärvi, Lapsi- ja nuorisoneuvosto Ylöjärvi, Vanhusneuvosto Tampere

Pätkä vastauksistani YLE:n vaalikoneeseen

Maanantai 6.3.2017 - -Esko Erkkilä-

YLE:n vaalikone takkuili tänään, mutta sain kuitenkin vastaukseni tallennettua – tässä tiedoksenne osa vastauksistani:

 

 

******************

 

 

Miksi juuri sinut kannattaisi valita kunnanvaltuustoon?

Yli 40 vuoden kokemus vastuullisissa työelämän eri tehtävissä antaa vankan pohjan kuntapäättäjäksi. Yli 8 vuotta Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa on vahva tae. Omaan yhteistyökykyä eri suuntiin!

Mitä asioita haluat edistää tai ajaa tulevalla vaalikaudella?

Tampereen talous on saatava kuntoon, sillä vain niin voidaan turvata kaupunkilaisten hyvinvointi. Yritysten sijoittumista Tampereelle pitää edistää ja se tapahtuu mm. kaupungin koko henkilöstön kouluttamisella yritysystävälliseksi, kaupungin oman yrityspalveluyksikön perustamisella ja sen myötä asteettaisella luopumisella Tredea Oy:n toiminnasta. Yrityspalvelut pitää ottaa rohkeasti Tampereen kaupungin omalle vastuulle.

 

 

Mitkä ovat vaalilupauksesi? Nimeä kolme lupausta.

Vaalilupaus 1

Kaupungin toimintoja ei saa nykyistä laajemmin yhtiöittää, sillä yhtiöittäminen merkitsee demokraattisen päätöksenteon katoamista.

Vaalilupaus 2

Kehitysvammaisten, mielenterveyspotilaiden, senioriväestön, lasten ja nuorten aseman turvaaminen yhteiskunnan myllerryksessä.

Vaalilupaus 3

Ilman tietokonetta olevien kaupunkilaisten asema pitää turvata mm. asioiden valmistelussa, pankkiasioinnissa ja joukkoliikenteen lippuostoissa.

 

 

Tässäpä tärkeimmät

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: YLE:n vaalikone, ei lisää yhtiöittämisiä, Kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden ja senioriväestön sekä lasten ja nuorten aseman turvaaminen, ilman nettiä olevat seniorit!,

Ainakin Viljakkala-neuvoston ja Kuru-neuvoston pitää saada jatkaa

Keskiviikko 2.11.2016 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven kaupungissa toimii osana kuntademokratiaa ja asukasvaikuttamista kuusi neuvostoa:

 

 • lapsi- ja nuorisoneuvosto
 • mielenterveysneuvosto
 • vammaisneuvosto
 • vanhusneuvosto
 • Viljakkala-neuvosto
 • Kuru-neuvosto

 

Neuvostot toimivat asukaslautakunnan alaisina.

 

 

********************

 

Osallistuin Viljakkala-neuvoston jäsenenä Ylöjärven valtuustosalissa torstaina 27.10.2016 järjestettyyn tilaisuuteen, jossa pohdittiin neuvostojen roolia seuraavalla vaalikaudella.

 

 

Tilaisuuden lopuksi teimme ryhmätöitä ja pyrimme löytämään niitä kulmakiviä, joiden varaan Ylöjärven neuvostot rakentaisivat työnsä kesäkuun alusta vuonna 2017.

 

 

”Vanhana” viljakkalalaisena ja Viljakkala-neuvoston jäsenenä olin ilahtunut, kun eräs ryhmistämme totesi omassa yhteenvedossaan, että ainakin Viljakkala-neuvosto sekä Kuru-neuvosto pitää säilyttää!

 

 

Perusteluna tällä ryhmällä oli se, että jos Ylöjärvi joskus liitettäisiin Tampereeseen, olisi välttämätöntä, että Tampereen päätöksenteon eräs elin olisi Ylöjärvi-neuvosto!

 

 

Hyvin perusteltu, joskin nyt näyttää siltä, että noin elinvoimasta kaupunkia kuin Ylöjärvi ei tulla liittämään Tampereeseen – pikemminkin päinvastoin.

 

 

Kuntaliitosten puolestapuhujat Jyrki Katainen ja Henna Virkkunen ovat siirtyneet Brysseliin ja heidän silloiset taustaryhmänsä ovat myös ottaneet lusikan kauniiseen käteensä ja tukevat maakuntauudistusta.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielenterveysneuvosto, lapsi- ja nuorisoneuvosto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Ylöjärven asukaslautakunta, Tampereen liittäminen Ylöjärveen, Ylöjärven liittäminen Tampereeseen, Ylöjärvi-neuvosto,

Eipä siihen olisi tutkimusta tarvittu, mutta ehkä päättäjät nyt huomaavat!

Keskiviikko 10.8.2016 - -Esko Erkkilä-

YLE:n eräs pääuutinen eilen oli kertoa tutkimuksesta, jossa seurattiin jatkuvan lapsena tapahtuneen muuttamisen vaikutuksia juurettomuuteen ja erilaisiin hankaluuksiin myöhemmällä iällä.

 

Tutkimuksen nimi oli…

 

 

Suomi nuorten kasvuympäristönä

 

 

…ja siinä seurattiin kaikkien Suomessa vuonna 1987 syntyneiden kasvua 25-vuotiaiksi saakka.

 

 

Aineisto oli mittava, sillä se käsitti n. 60 000 lasta ja nuorta.

 

 

Tiedot oli kerätty mm. THL:n tartuntatautirekistereistä, toimeentulotukitiedoista, Kelasta, Tilastokeskuksesta, väestörekisterikeskuksesta, työ- ja elinkeinoministeriöstä, opetushallituksesta, oikeusrekisterikeskuksesta, puolustusvoimista ja Suomen asiakastiedosta.

 

 

Tutkimuksessa muuttotiheyskriteerit olivat maalaisjärjellä ajatellen käsittämättömät.

 

 

Harvimmin muuttaneet-ryhmä käsittivät henkilöt. jotka olivat muuttaneet alle 5 kertaa, keskiryhmässä muuttotiheys oli 6 – 10 kertaa ja useimmin muuttaneissa yli kymmenen kertaa kahdenkymmenenviiden (25) vuoden aikana.

 

 

Pidän viisikin kertaa 25-vuoden aikana muuttamista käsittämättömän suurena ja tuntuu perin eriskummalliselta, jos lapsi ja nuori joutuu muuttamaan yli kymmenen kertaa 25 vuoden aikana.

 

 

On mielestäni tutkimattakin selvää, että alituinen muuttaminen kuormittaa lapsia ja nuoria.

 

 

Tutkimuksessa todettiin, että usein tapahtuva muuttaminen aiheuttaa juurettomuutta ja koulupudokkuutta.

 

 

Mielenterveysongelmat, tuomioistuinten langettamat tuomiot ja työllistymisen ongelmat ovat selvästi yleisimpiä usein muuttaneilla.

 

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että usein tapahtuva muuttaminen syö lasten ja perheiden eväitä normaaliin elämään.

 

 

Nollatutkimuksen esimerkkinä on pidetty tutkimusta, jossa todettiin niissä huoneissa korkeampi melutaso, jotka sijaitsevat kadun puolella kuin niissä huoneissa, jotka sijaitsevat puistoon päin.

 

 

Nollatutkimuksen kriteerit täyttää myös se tutkimus, jossa todettiin, että aamuisin kohti kaupunkia on vilkkaampi liikenne kuin kaupungista poispäin.  Sama nollatutkimus päätyi siihen lopputulemaan, että illalla liikenne kaupungista poispäin oli vilkkaampaa kuin kohti kaupunkia.

 

 

En pidä eilen suurella rummutuksella julkistettua ”Suomi nuorten kasvuympäristö” –tutkimusta täydellisenä nollatutkimuksena, jos se herättää tiivistysrakentamisen ihannoijat huomaamaan, että väljä rakentaminen ja sitä kautta asukkaiden pitkäaikainen viihtyminen samoilla asuinsijoilla antaa nuorillemme parhaat eväät tulevaisuudelle.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi nuorten kasvuympäristönä, juurettomuus, koulupudokkaat, mielenterveysongelmat, tuomioistuinten langettamat tuomiot, työllisyysongelmat, työttömyys, tiivistysrakentaminen, tiivistysrakentamisen ongelmat, väljä rakentaminen, eväät tulevaisuudelle,

Maataloustuottajain suurmielenosoituksessa oli paikalla päättäjiemme kärki

Tiistai 15.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Puhkun edelleenkin intoa maataloustuottajain suurmielenosoituksesta Senaatintorilla 11.3.2016, johon minulla oli kunnia MTK:n jäsenenä osallistua.

 

 

Tapasin tilaisuudessa useita yhteiskuntamme keskeisiä päättäjiä ja sain monien heidän kanssaan vaihtaa myös ajatuksia.

 

 

Pienoinen kuvakertomus tässä:

 

 

 

 

suur12.jpg

 

 

MTK-Pirkanmaa järjesti Helsinkiin kolme bussilastillista tilanteeseen tyytymättömiä MTK:n jäseniä ja minä aloitin bussimatkani Lahdesjärven ABC-huoltoasemalta Tampereelta.

 

 

 

 

suur13.jpg

 

 

Maanviljelijä Aimo Kokkola Pälkäneen Laitikkalasta esitti tunnetuilla taidoillaan lauluja, joilla hän pyrki piristämään vakavalle asialle kokoontuneita maataloustuottajia.

 

 

Kokkolan tilalla viljellään nyt ohraa, mutta aikaisemmin Aimon isä Martti Kokkola oli tunnettu sikatilallinen – olen istunut Kokkolan pirtissä ja tehnyt sianrehukauppoja kohtuullisella menestyksellä!

 

 

 

 

suur14.jpg

 

 

Pääministeri Juha Sipilä oli tilaisuuden odotetuin vieras ja me kaikki toivoimme Sipilältä selkeitä lupauksia maatalouden ahdingon helpottamiseksi - niitä myös saimme!

 

 

Sain vaihtaa muutaman sanan pääministerin kanssa.

 

 

 

 

suur15.jpg

 

 

Valtiovarainministeri Alexander Stubb esiintyi yhdessä pääministeri Sipilän kanssa ja oli lohdullista kuulla, että myös hänellä oli rohkaisun sanoja maatalousväestölle.

 

 

 

 

suur16.jpg

 

 

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tuntee itsekin maanviljelijänä sen taloudellisen ahdingon, johon suomalainen maataloustuotanto on joutunut S-ryhmän halpuutuksen, Venäjälle suuntautuneen elintarvikkeiden vientikaupan ongelmien sekä Maaseutuviraston tupeksinnan johdosta.

 

 

 

 

suur17.jpg

 

 

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Junttila Äänekoskelta piti useita jämäköitä puheenvuoroja meille toimeentulostamme huolestuneille viljelijöille.

 

 

 

 

suur18.jpg

 

 

MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila hoiti pääministerin, valtiovarainministerin sekä maatalous- ja ympäristöministerin haastattelut ja hyvin hoitikin.

 

 

Marttilan puhe mielenosoituksen lopuksi oli innostava ja toimintaan kannustava.

 

 

 

 

suur19.jpg

 

 

Maamme ruotsinkielisen maataloustuottajajärjestön eli Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC:n puheenjohtaja Holger Falck on osaava edunvalvontajohtaja ja hän hoiti osuutensa mielenosoituksessa mallikkaasti.

 

 

 

 

suur20.jpg

 

 

Maatalousasioissa on paljon turhaa byrokratiaa ja Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilällä onkin tärkeä tehtävä Keskustan byrokratian purkutalkoiden vastuuhenkilönä, kun maatalouden turhaa byrokratiaa puretaan.  Maatalouden osalta vastuuhenkilönä on kansanedustaja Pertti Hakanen Pirkanmaalta, joka toimii myös MTK:n johtokunnan jäsenenä.

 

 

 

 

suur21.jpg

 

 

Tapasin kamerani linssiin myös maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Lepän sekä ex-maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan – molemmat Keskustan kansanedustajia!

 

 

Tapaan aina Sirkka-Liisan tavatessani todeta hänelle, että hänen ministeriaikanaan oli turvallinen olo, sillä silloin ei ollut vaaraa asioiden menemisestä vikasuuntaan!

 

 

 

 

suur22.jpg

 

 

Keskustan hallintosihteeri Minna Siira oli myös paikalla kuulostelemassa tuottajajärjestön jäsenten tunnelmia – pääsin Minnan kanssa samaan kuvaan!

 

 

 

 

suur23.jpg

 

 

”Vanhoista tutuistani” juttelin hetken maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion kanssa.

 

 

Kiittelin nykyistä kansliapäällikköä niistä vuosista, jolloin hän oli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja ja minä Rehuraisio Oy:n raaka-ainepäällikkö – silloin valvovan viranomaisen ja maamme johtavan rehuteollisuusyrityksen raaka-ainehuollosta vastaavan henkilön saumaton yhteistyö olivat valttia!

Lukemattomat ovat ne neuvottelut, palaverit, tarkastukset, auditoinnit, seminaarit sekä erilaiset yhteydenotot joihin olen saanut osallistua Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sekä sen edeltäjän Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen KTTK:n eri henkilöiden kanssa!

 

 

 

 

suur24.jpg

 

 

Tapasin Senaatintorilla myös Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaskan, jolle me pirkanmaalaiset olemme koko ajan lisäämässä paineita, jotta hän lähtisi ensi kesänä Keskustan puoluekokouksessa puoluesihteerikilpaan!

 

 

 

*****************

 

 

suur25.jpg

Kuvakimarani lopuksi vielä kolme tuttuakin tutumpaa voimaperäistä viljelyä harjoittavaa maataloustuottajaa, jotka olivat suurmielenosoituksessa vaatimassa talonpojille turvatumpaa huomista;

 

 • vasemmalla rajanaapurini Pasi Alakomi Hämeenkyrön Komista
 • keskellä vuokraviljelijäni Jouko Koivuniemi Viljakkalasta
 • oikealla maanviljelijä Seppo Lehtomäki Viljakkalasta

 

 

Mielenosoituspäivääni voin olla tyytyväinen, sillä olen varma, että saimme talonpoikien voiman osoittamisella maajusseille hieman paremman huomisen kuin olisimme saaneet jäämällä kotiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maataloustuottajain suurmielenosoitus, MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Juha Sipilä, Kimmo Tiilikainen, Juha Marttila, Tommi Junttila, Holger Falck, Jouni Ovaska,

Kirjailija Kaari Utrion kommentti maataloustuottajain suurmielenosoituksesta lämmittää

Maanantai 14.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Kirjailija Kaari Utrio kommentoi lauantaina 12.3.2016 julkaisemassaan fb-kommentissa edellispäivänä Senaatintorilla järjestettyä maataloustuottajain suurmielenosoitusta näin:

 

 

*******************

 

 

Eilen olin Helsingissä silmäkuvauksessa samaan aikaan kuin traktorimarssi. Ikäluokallani on kokemusta yhdestä jos toisesta mielenosoituksesta. Tämä oli ihan omaa luokkaansa: täydellinen järjestys, yhteen pelaaminen suurilla koneilla, huolesta huolimatta iloinen tunnelma, myötätuntoiset kaupunkilaiset peukuttamassa. Eikä pelättyä ruuhkaa niin missään.

Kiitokset Kaari Utrio!

 

 ******************

S-ryhmän aloittama halpuuttaminen, Venäjälle suuntautuneen elintarvikeviennin tyrehtyminen Krimin tilanteen kärjistymisen vuoksi ja näistä syistä tapahtunut maataloustuotannon kannattavaisuuden romahtaminen sekä Maaseutuviraston tupeksinta viljelijätukien maksatuksessa olivat syynä maataloustuottajien suurmielenosoitukselle.

 

 

Maataloustuottajain suurmielenosoitus yhdisti kansaa, sillä mikäpä ihmiselle olisi läheisempi aihe kuin päivittäinen ruoka.

 

 

 

 

suur1.jpg

 

 

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kiitteli jo mielenosoituksen aikana kirkkoa ja poliisia hyvästä yhteistyöstä mielenosoituksen järjestämisessä – Marttila on jatkanut kiittelemistään eri yhteyksissä mielenosoituksen jälkeen.

 

 

 

 

suur2.jpg

 

 

Senaatintorin kulmalla ryhmässä seisoneet ratsupoliisit olivat poliisilta hieno ele yhdistää maatalouden hätä ja hevoset samaan tilaisuuteen.

 

 

 

 

suur3.jpg

 

 

Mielenosoituksen jälkeen Senaatintorilta lähtenyt 700 traktorin järjestäytynyt kulkue oli jotain uutta…

 

 

 

 

suur4.jpg

 

 

…Kolmen sepän patsaalla…

 

 

 

 

suur5.jpg

 

 

…ja Stockmann´n edessä!

 

 

Mannerheimintiellä kansalaiset peukuttivat ja kännykkäkamerat olivat ahkerassa käytössä, sillä eihän näillä kulmilla 700 traktorin kulkuetta ole milloinkaan aikaisemmin nähty!

 

 

 

 

suur7.jpg

 

 
Mannerheimin patsaan jälkeen…

 

 

 

 

suur8.jpg

 

 

…poliisiautot vetivät kerrallaan muutaman traktorin letkoja…

 

 

 

 

suur9.jpg

 

 

…kohti kotia…

 

 

 

 

suur10.jpg

 

 

…ja tekemään sitä työtä…

 

 

 

 

suur11.jpg

 

 

…jolla suomalaisille tuotetaan turvallista kotimaista ruokaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaari Utrio, maataloustuottajain suurmielenosoitus, MTK,

"Meidän äiti kasvattaa lihaa teidän äitien lihapulliin"

Sunnuntai 13.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Viime perjantaina Senaatintorilla Helsingissä oli satoja julisteita, jotka kertoivat siitä hädästä, johon maataloutemme alkutuotanto on joutunut Venäjän vientirajoitusten, S-ryhmän halpuuttamisen ja Maaseutuviraston viljelijätukien maksatuksessa ilmenneiden laiminlyöntien johdosta.

 

 

Kuvasin tilaisuudessa nähtyjä julisteita ja tässä kavalkaadi kuvasadostani:

 

 

 

 

IMG_1055.JPG

 

 

 

 

IMG_1056.JPG

 

 

 

 

IMG_1059.JPG

 

 

 

 

IMG_1060.JPG

 

 

 

 

IMG_1061.JPG

 

 

 

 

IMG_1062.JPG

 

 

 

 

IMG_1063.JPG

 

 

 

 

IMG_1065.JPG

 

 

 

 

IMG_1066.JPG

 

 

 

 

IMG_1067.JPG

 

 

 

 

IMG_1068.JPG

 

 

 

 

IMG_1069.JPG

 

 

 

 

IMG_1070.JPG

 

 

 

 

IMG_1071.JPG

 

 

 

 

IMG_1072.JPG

 

 

 

 

IMG_1073.JPG

 

 

 

 

IMG_1074.JPG

 

 

 

Tässä oli vain osa julisteista, jotka valokuvasin – ja kuvasin vain pienen osan niistä julisteista, jotka esiintyivät viime perjantaina maataloustuottajain suurmielenosoituksessa Senaatintorilla.

 

 

Lupaan, että tulen esittelemään jatkossa muitakin julisteita ja pyrin väsäämään niihin tarkentavaa tekstiä!

 

 

Palaillaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meidän äiti kasvattaa lihaa teidän äitien lihapulliin, MTK:n suurmielenosoitus 11.3.2016, maataloustuottajain suurmielenosoitus 2016,

Mustolan satama - haastava projekti piti hoitaa siellä

Perjantai 18.12.2015 - -Esko Erkkilä-

Jatkan tänään juttua asiasta, joka ainakin sivuaa Saimaan kanavaa.

 

Mustolan satama on Saimaalta Suomenlahdelle Saimaan kanavaa mentäessä ensimmäinen kohde ja vastaavasti Suomenlahdelta Saimalle noustessa viimeinen paikka ennen Saimaalle saapumista.

 

 

Mustola on vuosien saatossa muodostunut tutuksi paikaksi ja olen siellä saanut ”askarrella” monenlaisia asioita.

 

 

Haastavin operaatio, jonka työurani aikana jouduin Mustolassa hoitamaan, liittyi Venäjältä hankittuun melassileike-erään.

 

 

Erä oli muistaakseni 3.000 tonnia ja se tuli Mustolan sataman karanteenivarastoihin rautateitse.

 

 

Tavara oli muuten kunnollista, mutta joukossa oli kivenmurikoita.

 

 

Kivenmurikat rikkoivat jauhatusmyllyjen seulat rehutehtaalla ja kun ne aiheuttivat pölyisessä ympäristössä kipinöintiä, niin vakuutusyhtiökään ei sallinut kiviä sisältävän materiaalin käyttämistä rehuseosten raaka-aineena.

 

 

Jauhatusmyllyjen seulojen rikkoontuminen merkitsi jo sinällään, että kiviä sisältävää melassileikettä ei voitu käyttää raaka-aineena.

 

 

Ongelman ratkaisemisessa kului paljon aikaa ja ”tupakkia”!

 

 

Viimein löysin kontaktieni avulla Rauman seudulta yrittäjän, joka mahdottoman isolla koneella puhdistaa lämpövoimalaitokselle toimitettavat kannot maa-aineksesta ja kivistä puhtaaksi.

 

 

Kone oli niin suuri, että se ei mahtunut mihinkään satamavarastoon sisälle, vaan puhdistustyö piti suorittaa ulkosalla.

 

 

Työ onnistui hyvin ja koko kolmen miljoonan kilon suuruinen melassileikeparttia saatiin käyttökelpoiseksi.

 

 

On selvää, että venäläinen tavarantoimittaja ei tunnustanut laatuvirhettä, vaikka heidän edustajansa kävivätkin paikalla tutustumassa ongelmaan.

 

 

Muistan, kun venäläiset väittivät, että Venäjällä ei edes ole sellaisia kivilaatuja kuin lastissa oli.

 

 

Uskon seuraavaan tapahtumaketjuun:

 

 

Venäjällä rautateiden rakentamiseen ja kunnostamiseen käytetään kiviainesta ja se kuljetetaan radalle rautatievaunuilla, jotka puretaan kiskojen väliin sekä kiskojen vierelle altapurkavista vaunuista.

 

 

”Kivivaunujen” puhdistamisesta ei ollut huolehdittu ennen sitä, kun samoilla vaunuilla kuljetettiin melassileikettä sokeritehtaalta vientiin.  Näin melassileikkeen joukkoon joutui ratatyömaille tarkoitettua kiviainesta!

 

************

 

 

Mustolaan tullut ”kivileike” ei ollut ainoa venäläinen melassileike-erä, jonka suomalainen rehuteollisuus hankki raaka-aineekseen.

 

 

Me saimme samanlaisen erän Mustaltamereltä laivauksena Vaasaan ja sen puhdistamisesta huolehdimme julmetun isolla laitteella, jolla murskataan kiviainesta maanrakennukseen.  Murskausvälys piti säätää mahdollisimman pieneksi, jotta melassileikkeen joukossa olleet kivet murskautuivat jauhoksi.

 

 

Kilpailijamme sai ”kivileikettä” Venäjältä myös yhden laivalastillisen verran ja he huolehtivat erän puhdistamisesta haravamiesten avulla.

 

 

Kuulin, että satakunta tonnia leikettä levitettiin aamulla ison varaston lattialle ja virolaiset haravamiehet lajittelivat haravoimalla kivet pois leikkeen joukosta.

 

 

Korostan, että kiviä sisältäneen leikkeen hankintahinta oli edullinen, joten erikoiset puhdistustoimenpiteet eivät lopultakaan rasittaneet valmiin tuotteen hintaa.

 

 

Raaka-aine-erien hygieninen laatu oli myös kohdallaan, joten esim. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralla ei ollut raaka-aineen laadusta mitään moitittavaa. On luonnollista, että valvova viranomainen oli koko ajan tietoinen tilanteesta.

 

 

 

Melassileike-erien puhdistamiset kivistä olivat hyvä esimerkki siitä, että miten monipuoliseen hommaan pitää olla valmiudet bisnesmaailmassa.

 

 

Homman hoitaminen vaati monipuolisia suhteita varsinaisen alan ulkopuolelle, mutta sitä vartenhan yritykset ovat palkannut päteviä henkilöitä riveihinsä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mustolan satama, bisnes Venäjän kanssa on mielenkiintoista,

Ylöjärven kaupungin tapa lisätä asukasdemokratiaa aihe- ja alueneuvostojen avulla on mielenkiintoinen

Torstai 26.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Tapaan sanoa, että olen kahden kaupungin luottamushenkilöloukussa, sillä kuulun Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan lisäksi Ylöjärven kaupungin Viljakkaa-neuvostoon.

 

 

Miten voin olla kahden kaupungin luottamushenkilö?

 

 

Kysymyksen vastaus on, että olen Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostossa vapaa-ajanasunnon Viljakkalassa omistavien mandaatilla.

Viljakkala-neuvostoon nimittämiseni taustataho on "Vipu - Viljakkalan puolesta ry" eli en ole Viljakkala-neuvostossa poliittinen toimija.

 

 

Ylöjärven kaupunki järjesti eilen eli keskiviikkona 25.3.2015 Ylöjärven kaupungin valtuustosalissa tilaisuuden, jonne oli kutsuttu kaikkien Ylöjärvellä toimivien neuvostojen jäsenet.

 

 

Tilaisuuden tarkoitus oli edesauttaa neuvostojen keskinäistä tietämystä toistensa toiminnasta ja perimmäisenä tarkoituksena oli kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksien kasvattaminen.

 

 

Ylöjärven kaupungissa toimii neljä aihepiirin mukaan nimettyä neuvostoaa ja ne ovat:

 

 • lapsi- ja nuorisoneuvosto
 • mielenterveysneuvosto
 • vammaisneuvosto
 • vanhusneuvosto

 

 

”Aiheneuvostojen” lisäksi Ylöjärvellä toimii kaksi alueellista neuvostoa eli;

 

 • Viljakkala-neuvosto
 • Kuru-neuvosto

 

 

 

 

riinakaisa

 

 

Pyysin ennen tilaisuutta yhteiskuvaan Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvannon ja Viljakkala-neuvoston puheenjohtaja Riina-Kaisa Heiskan - mielellään suostuivat!

 

 

Riina-Kaisa on synnyinkotini naapurin emäntä ja tunsin hyvin jo Riina-Kaisan isän sekä isänsä vanhemmat – naapureita kun olimme!

 

 

 

*****************

 

 

 

Neuvostojen yhteistapaaminen oli onnistunut tilaisuus ja sen pohjalta pitäisi kirjoittaa juttuja enemmänkin - ehkä joskus!

 

 

Eräs uutinenkin siellä kerrottiin, kun Ylöjärven vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto suunnittelevat yhteisen kirkkopyhän järjestämistä kesällä 2016 Viljakkalassa ja he ovat suunnitelleet paikalliseksi vastuutahoksi Viljakkala-neuvostoa.

 

 

Me Viljakkala-neuvoston jäsenet innostuimme asiasta ja olemme valmiit toimimaan vastuutahona yhteisen kirkkopyhän järjestelyissä kesällä 2016!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapsi- ja nuorisoneuvosto, mielenterveysneuvosto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Viljakkala, Ylöjärvi, Kuru,

Puolassa syntyneen ja kahdesti Nobel-palkinnon saaneen Marie Curien kipsipatsas on Varsovan Teknillisessä museossa

Keskiviikko 14.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Tutustuin taannoisella Puolan matkallamme Varsovan Kulttuuritalossa eli Stalinin hampaassa sijaitsevaan teollisuuden ja teknologian museoon.

 

 

 

 

museo1

 

Museossa on professori Mariana Konieczenegon kipsiveistos kaksinkertaisesta nobelistista Maria Sklodowska-Curie´sta eli Marie Curie´sta.
 
Marie Curie (1867 – 1934) oli puolalaissyntyinen, mutta Ranskaan muutettuaan teki elämäntyönsä siellä.
 
Curie sai fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1903 ja kemian Nobel-palkinnon vuonna 1911; Curie on edelleenkin ainoa nainen, joka on kahdesti palkittu Nobel-palkinnolla.

 

************ 

Curien kipsipatsas on sivuosassa museossa, sillä museossa esitellään Puolan saavutuksia teollisuuden ja teknologian saralla.

 

 

 

****************

 

 

 

museo2

 

 

 

museo3

 

 

 

museo4

 

 

Tekniikan amatöörinä museosta jäi mieleen se, että puolalainen tekniikka on ”karkeatekoista” ja se ilmenee jo sisäänkäynnin vierellä sijaitsevista laitteista.

 

 

 

 

museo5

 

 

Museossa on esillä entisaikojen autoja T-mallin Fordista…

 

 

 

museo6

 

 

 

museo7

 

 

 

museo8

 

 

 

museo9

 

 

 

museo10

 

 

 …aina Polski Fiat 508 ”Junak” malliin saakka!

 

 

 

museo11

 

 

Museon ”Talous” –osastolla oli mielenkiintoista nähdä pyykinpesukoneiden ja mankeleiden historiaa.

 

 

 

museo12

 

 

Nykypäivän suomalaistalouksissa tuttu Miele-merkki omaa näköjään pitkät perinteet!

 

 

 

museo13

 

Oli yllätys, että 1960-luvulla Puolassa on valmistettu monia televisiomalleja. Unimor-tehdas on sijainnut Gdanskissa.

 

 

 

museo14

 

 

Se puolestaan ei ollut yllätys, että Puolan kaivosteollisuutta esiteltiin museossa varsin laajasti.

 

Puolastahan se kivihiili paljolti tulee, jonka kautta Suomen hallitus noudattaa ”hiilenmustaa energiapolitiikkaa”!

 

 

 

museo15

 

Erään näyttelysalin permannolla oli suurehko koululuokka kuuntelemassa asiantuntijan esitystä menneistä ajoista.

 

Kannatettava idea myös Suomeen!

 

***************** 

 

Varsovassa käydessä kannattaa poiketa myös Teknillisessä museossa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Marie Curie, Maria Sklodowska-Curie, Mariana Konieczenego, fysiikan Nobel 1903, kemian Nobel 1911, Polski Fiat 508 Junak, T-Ford, Stalinin hammas Varsova, Kulttuuritalo Varsova, Miele, Unimor, hiilenmusta energiapolitiikka, Puola 2014,

"Mummo meni tilaisuuteen ja otti tilaisuudesta vaarin"

Keskiviikko 19.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö, sillä sen jäsenmäärä on n. 128.000 jäsentä. Muut eläkeläisjärjestöt eivät yhteensäkään yllä Eläkeliiton jäsenmäärään.

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksellä on vilkasta toimintaa, jonka runkona on joka toinen maanantai tapahtuva kokoontuminen Pirkanmaan Marttojen omistamassa Marttalassa Hämeenpuistossa.

 

Tunnen Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen, sillä olin sen johtokunnan jäsen viime vuonna ja olen toiminut yhdistyksen puheenjohtajana vuodenvaihteesta alkaen.

 

Jäsenistöömme kuuluu eri alojen taitajia ja todisteeksi tästä kerron ohjelmastamme maanantaina 10.3.2014.

 

 

 

vaari1

 

 

Päivähetkemme musisoinnista vastasivat Kirsi Hellsten ja Pekka Hildén.
 
Pekka on yhdistyksemme johtokunnassa ja hänellä on vankka musiikillinen tausta.
 

Oli ilo kuunnella Kirsin ja Pekan reipasta sekä tuttua musiikkia!

 

 

 

vaari2

 

 

Toisena esiintyjä oli valtiotieteiden tohtori, psykologi Reijo Kauppila, joka Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsenenä on mukana jokseenkin kaikissa riennoissamme.

 

 

 

MMMMM

 

Nyt Reijo Kauppila esitteli meille uusimman kirjansa ”Ukin ja mummin viisaat ajatukset”.

 

Reijo Kauppilan jutustelu on mukaansatempaavaa ja sen huomaa myös silloin, kun tutkailee hänen uusinta kirjaansa.

 

 

 vaari4

 

 

Kaikki läsnä olleet pitivät Reijon jutustelusta ja sieltä on peräisin mm. tämän jutun otsikko.

 

Ehkä ajatus kulkee kuitenkin niin, että sana ”vaari” pitäisi aloittaa isolla alkukirjaimella!

 

”Mummo meni tilaisuuteen ja otti tilaisuudesta Vaarin”!

 

 

 

Tykästyin Reijon esittämään erääseen ajatukseen, jonka pyysin toimittamaan minulle sähköisenä, sillä tätä ajatusta pitää oikein ajan kanssa tutkailla ja nautiskella.

 

Näin kuuluu Sokrateen ajatuksia mukaellen Reijo Kauppilalta kirjallisesti saamani riimittely:

 "Viisaampi on hän, joka tietää ettei tiedä, kuin hän joka ei tiedä ettei tiedä, mutta luulee tietävänsä.  Viisain on lopulta hän, joka tietää sen mitä tietää."

 

 

 

 

Reijo Kauppila on kirjoittanut useita kirjoja – tässä niistä joitain:

 

 • Mielen voima
 • Ihmisen tapa oppia
 • Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot
 • Opi ja opeta tehokkaasti.

 

 

Eräs Kauppilan aiemmista kirjoista on nimeltään ”Ikäihmisen osa” ja siitä hänen kustantajansa toteaa näin:

 

 

Tiedätkö miten massamme kohdellaan mummoja ja ukkoja? Merkittävä osa iäkkäistä ihmisistä elää aivan erilaisessa maailmassa kuin enemmistö. Monen ikäihmisen unelmat ovat romahtaneet. Ikäihminen joutuu helposti syrjäytymisen ja syrjinnän kohteeksi. Millainen on ikäihmisen elämän osa, kun sitä tarkastellaan kriittisesti? Ovatko ikäihmisellä samat oikeudet kuin muilla? Voiko Suomessa eläkeläinen kuolla nälkään? Miten eläkeyhtiöt ryöstävät eläkeläisten varoja? Kuoleeko meillä ihmisiä ennenaikaisesti hoidon puutteeseen tai huonoon hoitoon? Millainen on ikäihmisen kuoleman kierre, entä eutanasia?”

 

 

Suosittelen tutustumista Reijo Kauppilan kirjalliseen tuotantoon!

 

 

**************

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsenkunnassa on Pekka Hildén ´n sekä Reijo Kauppilan lisäksi monia muitakin taitajia ja toivon, että pääsen kertomaan heistä tälläkin saitilla joskus enemmän!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Marttala, Pekka Hildén, Reijo Kauppila, Ukin ja mummin viisaat ajatukset, Sokrates, Mielen voima, Ihmisen tapa oppia, Ikäihmisen osa,

Keskustan edustaja jätti viisaasti eriävän mielipiteen Tampereen yhdyskuntalautakunnan Tavase -päätökseen 27.8.2013

Sunnuntai 10.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupungin lausunto koskien Tavase Oy:n Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle jättämään tekopohjavesihankkeen vesilain mukaiseen lupahakemukseen oli suuri pettymys, sillä Tampereen yhdyskuntalautakunta puolusti järjettömän hankkeen jatkamista!

 

Kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat puolsivat virkahenkilöiden esitystä, että ”Tavase Oy:lle tulisi myöntää lupa hakemussuunnitelman mukaisesti.”

 

Päätökseen jättivät eriävän mielipiteen Keskustan Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen sekä perussuomalaisten Aarne Raevaara.

 

Olen keskustalaisena ja ”järki-tavaselaisena” ylpeä Keskustan Anna-Kaarina Rantaviita-Tiaisen päätökseen jättämästä eriävästä mielipiteestä, joka kuului näin:

 

”Eriävä mielipide

 

Pykälä 275 , Tampereen kaupungin lausunto koskien Tavase Oy:n Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle jättämän tekopohjavesihankkeen vesilain mukaisesta lupahakemusta.

 

Mielestäni Tampereen kaupungin ei pidä antaa luvan myöntämistä puoltavaa lausuntoa. Useat osakaskunnat ovat jo irtautuneet tekopohjavesihankkeesta ja hanketta vastustetaan voimakkaasti sen sijoittumisalueella. Hankkeen jatkamiselle ei siten ole enää edellytyksiä ja pitkittämisen kustannukset jäävät pelkästään Tampereen maksettaviksi. Tampereen tulee ryhtyä välittömiin toimiin tekopohjavesihankkeen lopettamiseksi ja Tavase Oy:n alas ajamiseksi.

 

Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen

yhdyskuntalautakunnan jäsen”

 

*************

 

Yhdyskuntalautakunnan enemmistön päättämässä lausunnossa todetaan lopuksi näin:

 

”Tampereen kaupunki tulee päättämään hankkeen jatkamisen edellytyksistä lupaprosessin jälkeen.”

 

Tarkoittaako lausunnon viimeinen lause yhdyskuntalautakunnan enemmistön olettavan, että lupa Tavase Oy:n mielettömälle suunnitelmalle myönnetään?

 

Uskallan olla eri mieltä!

 

***********

 

Olen vahvasti sitä mieltä, että Tavase Oy:lle ei näillä tosiasioilla tulla myöntämään toteuttamislupaa.

 

Jos Tavase Oy haluaa jatkaa turhaa hankettaan, on sen laadittava uusi YVA ja se maksaisi suuruusluokkaa 1,5 M€! Kun sen lisäksi Tavasen ”hyvät” konsultit tulisivat rokottamaan konkurssikypsää yhtiötä rankemman mukaan, on tamperelaisten varauduttava ainakin 2 miljoonan euron lisäsatsaukseen hankkeessa!


Ovatko kokoomus, sen vasallipuolue RKP, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät valmiit satsaamaan Tavaseen nykyisen 8 miljoonan euron lisäksi vielä 2 miljoonaa sekä sen jälkeen toteamaan, että eipä saatukaan rakentamislupaa?

 

Ihmettelen, jos kokoomuksella, RKP:llä, SDP:llä, vasemmistoliitolla ja vihreillä on varaa pönkittää mieletöntä Tavase-hanketta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Tavase Oy, Tavase Oy:n lupahakemus, Tampereen yhdyskuntalautakunta, Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen, Aarne Raevaara, eriävä mielipide, mieletön hanke,

"Kyllä se kuulee suomen kielen, joka ymmärtää kaikkein mielen"

Maanantai 12.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Otsikon sanat ovat Mikael Agricolan Rukouskirjan esipuheesta vuodelta 1544.

 

 

 

agri1

 

 

Ne ovat kirjoitettuna myös siinä Agricolan patsaan jalustassa, joka sijaitsee Viipurissa Pietari-Paavali kirkon edustalla.

 

Katselimme patsasta heinäkuun alussa sukulaismiehen kanssa, kun olimme iltakävelyllä Viipurissa.

 

 

 

agriextraTässä otsikon sanat Agricolan patsaan jalustassa.
agri2

 

 

Patsas on kopio siitä Emil Wikströmin veistämästä patsaasta, joka asetettiin Viipurin tuomiokirkon edustalle vuonna 1908.

Nykyinen patsas on paljastettu vuonna 2009.

Tämän patsaan jalusta on veistetty Antreassa eli nykyisessä Kamenogorskissa.

 

 

 

agri3

 

 

Patsaan kauluskivenä on alkuperäinen, osin vaurioitunut Emil Wikströmin suunnittelema kivi.

 

 

agri4

 

 

Patsaassa lukee suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi ”Autuaita ovat rauhantekijät”

 

 

Mikael Agricolan patsas sopii hyvin Viipuriin, sillä hänen todennäköinen hautapaikkansa on Viipurin vanhassa tuomiokirkossa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikael Agricola, Kyllä se kuulee suomen kielen joka ymmärtää kaikkein mielen, Viipuri, Viipurin vanha tuomiokirkko, Mikael Agricolan hautapaikka, autuaita ovat rauhantekijät, Pietari-Paavalin kirkko,

Jätkänkynttilöiden tulimeri valtasi Tampereen Keskustorin

Torstai 6.12.2012 - -Esko Erkkilä-

Suomen metsäkeskus sytytti 400 jätkänkynttilää Tampereen Keskustorille torstaina 29. marraskuuta kello 16.30.

Olin paikalla erikoisessa tapahtumassa.

Tempaus oli lähtölaukaus Suomen metsäkeskuksen, Suomen mielenterveysseuran ja Aamulehden yhteishankkeelle, jossa haetaan uudenlaista toimintamuotoa nuorten ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön.

Toiminnan ydin on metsässä ja metsäluonnossa liikkuminen - tutkimusten mukaan jo viisi minuuttia metsässä vaikuttaa myönteisesti henkiseen hyvinvointiin. Ensimmäinen pilottiprojekti toteutetaan Tampereen seudulla.

Ihmettelin, kun tapahtuman ennakkoinformaatiossa kerrottiin 800 metsäkeskuslaisen osallistuvan Keskustorin tempaukseen. Henkilölukumäärä oli oikein, sillä tapahtuma oli ajoitettu valtakunnallisten, Tampereella pidettyjen Metsäkeskuspäivien yhteyteen ja torilla oli tosiaan mukana koko Metsäkeskus lähes tuhannen työntekijänsä voimin.

 

jatka1

 

Metsäkeskuksen väki aloitti jätkänkynttilöiden sytyttämisen Keskustorin suihkulähteen tienoilta…

 

 

jatka2

 

…ja siitä sytyttäjät etenivät kohti Tampereen Teatteria.


Yleisö oli eristetty "paloalueesta" merkkinauhalla sekä rauta-aidoilla. Hyvin tarpeellinen toimenpide, sillä Keskustorille oli kerääntynyt kansaa ehkä kaksituhatta henkilöä!

 

 

jatka3

 

Kaikki jätkänkynttilät saatiin palamaan ja näky Keskustorilla oli erikoinen. Kuva on otettu Vanhan kirkon liepeiltä kohti Jugend-toria.

 

Kiitän järjestäjiä ainutlaatuisen valoelämyksen luomisesta pimenevään Tampereen iltaan.

Kiitän Suomen Metsäkeskusta, Suomen Mielenterveysseuraa ja Aamulehteä myös siitä, että haluatte muistaa satoja nuoria, jotka vuosittain kamppailevat masennuksen ja muiden mielenterveysongelmien kanssa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Metsäkeskus, Suomen Mielenterveysseura, Aamulehti, 400 jätkänkynttilää Keskustorilla,

Tampereen vihreät ja perussuomalaiset sekä myös muut valtuustoryhmät ovat tervetulleita Keskustan kanssa vastustamaan mieletöntä Tavase -tekopohjavesihanketta

Maanantai 5.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuustoon 28.10.2012 valitut valtuustoryhmät vastasivat suurimman ryhmän eli kokoomuksen ja rkp:n valtuustoryhmän asettamiin 11 kysymykseen. Niillä pohjustetaan alkavia neuvotteluja pormestariohjelmasta.

 

Pyrin osaltani tekemään kunnallisvaaleista Tavase-vaalit ja tinkimättömänä mielettömän tekopohjavesihankkeen vastustajana olin mielissäni, että Keskustan lisäksi Tampereen Vihreät sekä Tampereen Perussuomalaiset ilmaisivat julkisesti kielteisen kantansa tekopohjavesihankkeen toteuttamiselle.

 

Kokoomuksen ja rkp:n valtuustoryhmän muille esittämien kysymysten joukossa oli kysymys numero 4 ja se kuului näin:

 

 

Miten ryhmänne suhtautuu Tampereen tulevaisuusinvestointeihin? Mahdolliset priorisoinnit, toteutus- ja rahoitusmallit ja aikataulut?

 

 

Poimin vastauksista Tavase -tekopohjavesihankkeeseen liittyvät maininnat:

 

 

Vihreät

 

”TAVASE-hanketta emme näe ajankohtaisena hankkeena.”

 

 

Perussuomalaiset:

 

”Perussuomalaiset vastustavat toiminnallisesti ja taloudellisesti riskialtista Tavase-tekopohjavesihanketta.”

 

 

Suomen Keskusta…

 

…ei julkistanut vastaustaan, mutta oletan sen myötäilevän sitä valtuustoaloitetta, jonka Keskustan valtuustoryhmä teki Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 17.9.2012:


*********

 

TAVASE OY:N TILANNESELVITYS

 

Tekopohjavesiyhtiö Tavase Oy on jättänyt aluehallintoviranomaiselle hakemussuunnitelman, jolla haetaan lupaa tekopohjavesilaitoksen rakentamiselle tilanteessa, jossa Akaa, Kangasala ja Valkeakoski ovat vetäytymässä koko tekopohjavesihankkeesta. Tampereen kaupunki on taannut talousvaikeuksissa olevan yhtiön toiminnan jatkamisen.

 

Tampereen veronmaksajille tulee kertoa, että mikä on Tampereen kaupungin suunnitelma Tavasen jatkon suhteen. Vastausta vaille ovat kysymykset kolmen kunnan irtautumisen vaikutuksista hankkeeseen, Tampereen tämän hetken maksuosuudesta yhtiöön, mahdollisen investoinnin rahoitussuunnitelmasta, onko jo laadittu suunnitelma mahdollisesta Tampereen kaupungin hankkeesta irtautumisesta ja siitä johtuvan vesihuollon uuden suunnitelman tekemisestä. Kyse on merkittävästä tulevaan vaalikauteen liittyvästä ratkaisusta: tehdäänkö  noin 50 – 200 miljoonan euron investointi vai lopetetaanko hanke kirjanpidon alasajokirjauksin.

 

Keskustan valtuustoryhmä esittää nopeasti tehtävää selvitystä Tavase Oy:n tilanteesta ja sen toiminnan kustannuksista sekä esittää Tampereen kaupungin valmiuden lisäämistä vaihtoehtoisen vesihuoltosuunnitelman tekemiseksi Tavase Oy:n alasajamisen varalta.

 

Tampere 17.09.2012

 

Keskustan valtuustoryhmä


******

 

Toivottelen Tampereen Vihreät sekä Perussuomalaiset Keskustan linjalle. Se vastustaa mieletöntä tekopohjavesihanketta ja pyrkii irtautumaan siitä mahdollisimman nopeasti.

 

On ollut mieluisaa todeta, että myös Tampereen muut valtuustoryhmät ovat ilmaisseet olevansa valmiita luopumaan Tavase –hankkeesta!

 

Oletan, että lähipäivinä on suorastaan tungosta sillä tiellä, jonka lopputuloksena Tampereen kaupunki luopuu mielettömästä Tavase –tekopohjavesihankkeesta ja on valmis kirjaamaan kirjanpitoonsa runsaan viiden miljoonan euron alaskirjauksen.

 

Surullista, että Tampereen naapurikunnat joutuvat maksamaan Tavase –seikkailuistaan yhteensä n. kahden miljoonan euron suuruisen ”opintorahan”.

 

Positiivista prosessissa on kuitenkin se, että nopealla Tavasen kuoppaamisella pystytään minimoimaan veronmaksajille aiheutuvat vahingot!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Tavase -tekophjavesihanke, mieletön Tavase, Tavase ja vihreät, Tavase ja perussuomalaiset, Tavase ja Keskusta, Tampereen Vihreät, Tampereen Perussuomalaiset, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Keskustan Tampereen valtuustoryhmä,