Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Onnex nyt ei ole pörssisähkö!

Perjantai 5.1.2024 - -Esko Erkkilä-

Tänään pörssisähkön keskihinta on klo 19 – 20 välillä 235,10 c/kWh ja vuorokauden keskihinta 109,97 c/kWh.

 

Meillä on voimassa kiinteähintainen sähkösopimus, jossa hinta on 6,65 c/kWh.

********************

 

Solmin joulukuussa uuden sähkösopimuksen 01.04.2024 – 31.03.2025 väliseksi ajaksi ja hintana on 10,99 c/kWh.

 

Hinnannousu on melkoinen, mutta tämänhetkiseen pörssisähköön verrattuna kohtuullinen.

 

*************

 

Tätä se markkinatalous on!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Onnex nyt ei ole pörssisähkö!, pörssisähkö, kiinteähintainen sähkösopimus, markkinatalous, tätä se markkinatalous on!,

DCA-sopimus täydentää Suomen Nato-sopimusta

Torstai 4.1.2024 - -Esko Erkkilä-

Suomen turvallisuusnäkökohta vahvistui viime vuoden joulukuun 18. päivänä, kun Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat maiden välistä turvallisuuspolitiikkaa säätelevän DCA-sopimuksen eli Defense Cooperation Agreement –sopimuksen.

 

Sopimus täydentää Suomen Nato-jäsenyyttä ja se määrittelee ehdot Suomen sekä Yhdysvaltojen yhteistoiminnalle myös kriisitilanteissa.

 

DCA-sopimus merkitsee, että Suomessa avataan 15 aluetta Yhdysvaltojen joukkojen mahdolliseen käyttöön, kun puolustusyhteistyösopimusta aletaan soveltamaan. Kaikki alueet ovat sotilaskohteita ja sopivia maa-, meri- ja ilmavoimien toiminnalle.

 

Yhdysvaltojen käyttöön avataan mm. Tampere-Pirkkalan lentotukikohta, joten ”läheltä liippaa”!

**************

 

Tervehdin tyydytyksellä DCA-sopimuksen voimaantuloa!

 

 
-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: DCA-sopimus täydentää Suomen Nato-sopimusta, DCA-sopimus, Defense Cooperation Agreement, Defense Cooperation Agreement-sopimus, Nato, Nato ja DCA, Tampere-Pirkkala lentotukikohta,

YYA-ajasta DCA-sopimukseen

Keskiviikko 20.12.2023 - -Esko Erkkilä-

Monet meistä ovat eläneet ajan, jolloin Neuvostoliitto hallitsi Suomea ystävyys, yhteistoiminta ja avunanto- sopimuksen avulla eli YYA-sopimuksen kautta.

 

YYA-sopimus solmittiin 6.4.1948 ja sopimus päättyi vuonna 1991, kun Neuvostoliitto hajosi.

 

***

 

Nyt elämme uutta aikaa, sillä Suomen ja Yhdysvaltojen välille solmittu DCA-sopimus eli Defence Cooperation Agreement –sopimus on allekirjoitettu Washingtonissa 18.12.2023!

 

Solmittu sopimus täydentää Suomen Nato-jäsenyyttä ja määrittelee ehdot Suomen sekä Yhdysvaltojen yhteistoiminnalle kriisitilanteissa.

 

************

 

Kukapa meistä olisi 1990-luvulla uskonut, että pystymme solmimaan puolustuspolitiikkamme keskeisen sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: YYA-ajasta DCA-sopimukseen, YYA, YYA-sopimus, Neuvostoliitto, Venäjä, Yhdysvallat, DCA, DCA-sopimus,

Sähköyhtiöiden aktiivisuus viestii, että sähkön hintataso on edelleen laskemassa!

Sunnuntai 6.8.2023 - -Esko Erkkilä-

Sähkömarkkinat ovat olleet voimakkaassa muutostilanteessa ja muutostilanne näyttää jatkuvan.

 

Perhekunnallamme on useita sähkönkäyttökohteita ja on mukava todeta, että emme ole ainakaan tähän saakka sortuneet korkeimpien hintojen asiakkaiksi.

 

Tampereen omakotitalossamme kulutushinta oli toukokuussa 6,65 snt/kWh ja sillä hinnalla mennään ensi vuoden keväälle saakka.

 

Mökillä meillä on pörssihintainen sähkö ja sen myötä toukokuun hinta oli 1,48 snt/kWh; kesäkuun hinta oli 5,78 snt/kWh.

 

**************

 

Ounastelen, että asiantuntijoiden (= sähköyhtiöt) mukaan sähkön hintataso on edelleen laskusuunnassa ja perustan ounastelujani mm. siihen sähköpostiviestiin, jonka sain mökillemme pörssisähköä toimittavalta sähköyhtiöltä.

 

Pörssisähköä toimittava sähköyhtiö tarjoaa 24 kuukauden kiinteähintaista sähkösopimusta hintaan 8,90 snt/kWh.

 

Mielestäni tarjous on ”oikealla hehtaarilla”, mutta ennen päätöstäni haluan katsoa ainakin sen, että mikä oli pörssisähköni hinta heinäkuulla.

 

Se vielä lisäyksenä, että kaikkiin noihin esittämiini hintoihin tulee lisäksi pieni kuukausikohtainen perusmaksu.

 

Elämme markkinataloudessa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sähköyhtiöiden aktiivisuus viestii että sähkön hintataso on edelleen laskemassa! Pörssisähkö, kiinteähintaiset sähkösopimukset,

Nyt vasta Suomi on todellinen länsimaa!

Lauantai 18.3.2023 - -Esko Erkkilä-

Saamme lausua Venäjän presidentti Vladimir Putinille parhaat kiitokset siitä, että Suomesta on vihdoinkin tulossa todellinen länsimaa, kun olemme liittymässä puolustusliitto Natoon!

 

Suomen ja Neuvostoliiton välillä solmittiin 19.9.1944 Jatkosodan päättänyt välirauhansopimus.

 

Välirauhansopimuksen allekirjoittamisesta tulee kulumaan lähemmäs 80 vuotta, kun Suomi vihdoinkin pääsee Natoon liittymisen ansiosta todelliseksi länsimaaksi!

 

Natoon liittyminen on ollut koko aikuisikäni haaveilema toive.

 

Vladimir Putinista on paljon negatiivistä sanottavaa, mutta siitä hänelle on annettava tunnustus, että nyt Suomi on todellinen länsimaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt vasta Suomi on todellinen länsimaa! Puolustusliitto Nato, Nato, Vladimir Putin, Nyt Suomi on länsimaa, Jatkosota, välirauhansopimus, välirauhansopimus 19.9.1944,

Tänään on talvipäivän seisaus klo 23.48 ja silloin päivä on lyhimmillään.

Keskiviikko 21.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Pitää olla pimeää, jotta päästään kohti valoa, kevättä ja kesää.

 

Tänään on talvipäivän seisaus klo 23.48 ja silloin päivä on lyhimmillään.

 

Vielä tänäänkin kuljemme pimeyttä kohti, mutta klo 23.48 kaikki muuttuu, kun päivä alkaa pidentymään.

 

Kevättalvi on toivon ja uskon aikaa ja tuo aika alkaa tänään.

 

Runsas lumi on auttanut kulunutta pimeää aikaa, mutta nyt alkaa todellinen matka kohti kevättä.

 

Lopetin mökkikauden marraskuun alussa ja nyt odotan huhtikuuta ja mökkikauden alkamista.

 

Talvipäivän seisaus eli tämä päivä palauttaa toivon, että pimeys päättyy.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään on talvipäivän seisaus klo 23.48 ja silloin päivä on lyhimmillään., Talvipäivän seisaus 21.12.2022 klo 23.48, Nyt alkaa valkeus, Pimeys päättyy,

Eipä tyhmempää sopimusta olisi voinut tehdä!

Perjantai 10.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Keskiviikkona solmittu kunta-alan työehtosopimus on tyhmyyden huippusuoritus.

 

Sopimus aloittaa palkankorotusten koinaamiskierteen, jolle ei loppua ole.

 

On vastuutonta, että julkisen alan palkankorotukset sidotaan vientialojen ja vastuullisen teollisuuden palkankorotuksiin ja vielä siten, että kunta-alan palkankorotukset olisivat suuremmat kuin niillä aloilla, jotka elättävät Suomen ja suomalaiset.

 

Kunta-alan työnantajia on sopimuksessa pahoin vedetty ”kölin alta”, mutta tilanteessa on myös positiivisia seikkoja ja eräs niistä on se, että työnantajataho kieltäytyisi jatkossa solmimasta keskitettyjä työehtosopimuksia ja silloin ei ole vertailukohtaa kunta-alan palkankorotuksille. Tämä tarkoittaisi yrityskohtaisia palkkaneuvotteluja, joten mitään pohjatasoa ei voisi määritellä.

 

Positiivista asiassa on myös se, että esimerkiksi Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto ovat löytämässä yhteisen sävelen.

 

Piti tämäkin tyhmyys olla näkemässä ja mitään ei ole opittu Jyrki Kataisen junailemasta ”Sari sairaanhoitaja” - casesta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eipä tyhmempää sopimusta olisi voinut tehdä!, kunta-alan palkkasopimus, teknologiateollisuus, teollisuusliitto, Kokoomus, Jyrki Katainen, Sari sairaanhoitaja, Sari sairaanhoitaja-case,

Suomi allekirjoitti eilen hankintasopimuksen uusista hävittäjistä!

Lauantai 12.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Hallitus päätti 10. joulukuuta 2021 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjän hankinnasta, joilla korvataan Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien vuoteen 2030 mennessä poistuva suorituskyky.

 

Päätöksen toimeenpano eteni eilen siten, että Puolustusvoimien logistiikkalaitos solmi hankintaesityksen mukaiset hankintasopimukset F-35-järjestelmästä ja ilmasta-ilmaan aseista.  Tämän sopimuksen allekirjoittaminen tapahtui eilen Tampereella ja sen suoritti Puolustusvoimien puolesta insinöörikenraalimajuri Kari Renko.

 

Samassa yhteydessä 10.12.2021 hallitus puolestaan valtuutti Puolustusministeriön allekirjoittamaan hävittäjähankinnan eli HX-hankinnan teollisen yhteistyön sopimus Lockheed Martinin ja moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa.  Tämän sopimuksen allekirjoittaminen tapahtui Helsingissä ja allekirjoittamisen suoritti…

 

 

IMG_4573.JPG

 

…puolustusministeri Antti Kaikkonen.

 

 

*******************

 

 

Suoritin varusmiespalveluksen alokkaasta Reserviupseerikouluun, kokelaaksi ja vänrikiksi ylentämiseen saakka Maavoimissa, mutta jossain vaiheessa reserviläisenä sain siirron Ilmavoimiin, joten tunnen Ilmavoimat ”omaksi” aselajikseni.

 

 

Eräissä kertausharjoituksissa saimme vieraaksemme kaksikin pilottia, jotka olivat osallistuneet Hornet-hävittäjien siirtolentoon jenkeistä Suomeen – lupsakoita kavereita!

 

 

Hornet-hävittäjien korvaaminen F 35-hävittäjillä maksaa Suomelle lähemmäs 10 miljardia euroa ja pidän positiivisena sitä, että hankkeella on poliittisesti yksimielinen tuki.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi allekirjoitti hankintasopimuksen uusista hävittäjistä!, HX-hanke, Hornet, Hornettien korvaaja, F 35, Lockheed Martin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjä, Antti Kaikkonen, puolustusministeri Antti Kaikkonen,

Trekoolinharrastaja kiittää kesän lämpimiä säitä!

Sunnuntai 15.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Kesä 2021 voidaan jo nyt kirjata trekoolinharrastajan kannalta onnistuneiden kesien joukkoon, sillä kaikkien puutarhakasvien sato on muodostumassa erinomaiseksi.

 

Yksi ehto toki asialle on ja se on se, että kastelusta ja sadettamisesta on ollut huolehdittava.

 

Meillä mökkimaailmassa vettä riittää Viljakkalan Majajärvessä ja kun käytössä on kaksi pumppua sadetukseen ja kasteluun, niin mikäpäs tässä!

 

Mansikka- sekä sipulisato on jo korjattu ja molemmista muodostui ”parahultanen”!

 

*****************

 

Parhaillaan korjataan papusatoa ja myös siitä näyttää muodostuvan erinomainen.

 

 

Perinteisten juuresten eli porkkanan, punajuuren sekä palsternakan osalta tilanne on vielä avoin, mutta kohtuullinen näyttää niidenkin sadosta muodostuvan.

 

Lämmin – suorastaan kuuma kesä on pitänyt trekoolin taudit sekä tuholaiset kurissa.  Lannoituksesta olen luonnollisesti huolehtinut, mutta mitään kasvinsuojeluaineita en ole edellisvuoden tapaan tänäkään kesänä käyttänyt!

 

Luomuilijan leimaa en kuitenkaan missään tapauksessa halua saada, sillä silloin mielestäni mennään harhateille ja kauas!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Trekoolinharrastaja kiittää kesän lämpimiä säitä!, luomu, luomuilija, trekooli, trekoolinharrastaja, puutarhaharrastaja, avomaanviljely,

Puhetta paikallisesta sopimisesta

Sunnuntai 21.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Huomasin netistä, että siellä keskusteltiin liittojen sopimisesta ja paikallisesta sopimisesta.

 

Omaan hieman yli neljänkymmenen vuoden kokemuksen palkansaajana sopimisesta ja totean, että en ole milloinkaan joutunut kulloisenkin työnantajani kanssa eripuraan palkkakysymyksistä.

 

En ole koskaan kuulunut mihinkään liittoon ja en ole myöskään osallistunut minkäänlaiseen paikalliseen sopimiseen ja en osaa arvostaa kumpaakaan systeemiä ”penninkään vertaa”.

 

Palkankorotusesityksiä en ole koskaan esittänyt, sillä katson, että se on työnantajan velvollisuus ja tehtävä.

 

Mielestäni on työntekijän vastuulla arvioida, että onko työnantajan näkemys palkkatasosta oikea ja jos se työntekijän näkemyksen mukaan ei ole oikea, niin silloin työntekijän on paikallaan etsiä paremmin palkattu homma jonkun muun työnantajan leivistä.

 

Omalta kohdaltani jonkun kunnan maataloussihteerin hommat olisivat olleet koulutustani vastaavia tehtäviä, mutta silloin palkkatasoni olisi puolittunut, joten sekään ei kiinnostanut.

 

Pidän valitettavana, että ammattiyhdistysväki haluaa lyödä kiilaa työnantajien ja palkansaajien välille perusteettomilla vaatimuksillaan – sitä en hyväksy!

-Esko Erkkilä-

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puhetta paikallisesta sopimisesta, paikallinen sopiminen, paskapuhetta,

Olin Dunblanen verilöylyn tapahtumapaikalla vuonna 1996

Torstai 12.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Viime maaliskuussa tuli kuluneeksi 24 –vuotta siitä, kun Dunblanessa Skotlannissa työttömäksi jäänyt entinen partiojohtaja Thomas Hamilton ampui paikallisessa koulussa kuusitoista pikkulasta, heidän opettajansa sekä lopuksi itsensä.

 

Työnantajani Raisio Yhtymä järjesti sopimusviljelijöilleen opintomatkan Skotlantiin muutama päivä surmatyön jälkeen ja etukäteen päätettyyn ohjelmaamme kuului yksi yöpyminen Dunblanessa – olin isännän roolissa mukana matkalla.

 

 

IMG_0880.JPG

 

Oppaamme järjestivät meille saapumisiltana hartaushetken paikallisessa kirkossa, jossa kunnioitimme iskussa surmansa saaneita terroristi-iskun uhreja.

 

Kirkon porraspielet sekä kirkon kivijalka oli peittyneet surukukkien valtavaan määrään.

 

 

 

IMG_0879.JPG

 

Majoituspaikkanamme Dunblanessa oli korkealla kukkulalla sijaitseva linnamainen rakennus ja kun tiesin, että aamulla emme käy hautausmaalla, niin heräsin varhain ja kävellen kävin sillä hautausmaalla, jolle suurin osa surmatyön uhreista oli juuri edellispäivänä haudattu.

 

 

***************

 

 

IMG_0884.JPG

 

 

IMG_0885.JPG

 

 

IMG_0886.JPG

 

Hautausmaalla oli silmäkantamattomiin erilaisia kukkalaitteita ”karholla”.

 

Oli vaikuttava näky!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Skotlanti, Dunblane, Dunblanen verilöyly, Raision sopimusviljelijät, Raision sopimusviljelijät Skotlannissa, Raision Tehtaat, Raision Yhtymä, Raisio,

Jo on aikoihin eletty!

Lauantai 7.11.2020

Tuota otsikkoteemaa pystyy nykyaikoina soveltamaan moniin asioihin, mutta tässä jutussani sovellan sitä erikoisen lämpimänä jatkuvaan syyssäähän.

 

Porissa mitattiin 2.11.2020 Suomen kaikkien aikojen lämpimin marraskuun lämpötila, kun elohopea nousi 14,7 asteeseen.

 

Se ennätys ei saanut kuitenkaan olla voimassa Suomen lämpimimpänä marraskuun lämpötilana pitkään, sillä Maarianhaminan lentokentällä mitattiin 6.11.2020 peräti 16,6 asteen lämpötila.

 

Lämmintä on ollut myös mökkimaailmassani Viljakkalan Majajärvellä ja siitä osoituksena viime torstaina eli 5.11.2020 ottamani valokuva…

 

 

IMG_07622.JPG

 

…kukkivasta digitaliksesta eli sormustinkukasta, joka kukkii varastorakennuksemme räystään alla!

 

Kirjallisuustieto ja monivuotinen kokemuksemme sormustinkukasta kertoo sen kukinta-ajankohdaksi heinä-elokuun, mutta että vielä marraskuussakin – se on jotain ennenkuulumatonta.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sormustinkukka, digitalis, kaikkien aikojen lämpimin marraskuu,

Suomen hävittäjähankintojen ohjenuorana pidetty 64 konetta perustuu Pariisin rauhansopimuksen tulkintaan

Torstai 9.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Sain eilen osallistua Maaseudun Sivistysliiton Tampereen opinto- ja kulttuuriyhdistyksen järjestämään kaikille avoimeen pienoisseminaariin, jossa…

 

 

 

IMG_1071.JPG

 

 

…alustajana toimi Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg.

 

Pienoisseminaarin aiheena olivat Euroopan Unioniin liittyvät kysymykset, sillä onhan Olli Nyberg ehdokkaana tulevissa EU-vaaleissa.

 

 

***************

 

 

Reserviläisliitolla on 38.000 jäsentä ja se on entiseltä nimeltään Reservin Aliupseerien Liitto.

 

Tiedustelin Nybergiltä heidän suhdettaan Suomen Reserviupseeriliittoon ja saimme kuulla, että Reserviläisliitto on aikoinaan syntynyt RUL:n ”kätilöimänä” eli suhteet ovat hyvät ja siitä ovat osoituksena mm. yhteiset toimitilat monissa paikoissa ja yhteinen jäsenrekisterijärjestelmä.

 

Suomen Reserviupseeriliitolla on 28.000 jäsentä.

 

 

******************

 

 

Tässä muutamia ranskalaisin viivoin esitettyjä asioita, joista toiminnanjohtaja Nyberg kertoi:

 

 

  • Suomen hävittäjähankinnat ovat parhaillaan esillä ja kaavailtu 64 hävittäjän määrä perustuu alun perin Pariisin rauhansopimuksessa Suomelle määriteltyyn määrään
  • taannoinen solmittu maamiinasopimus oli Suomen osalta vahinko
  • Ranska ja Englanti ovat ainoita ydinasevaltioita Euroopassa
  • jos Euroopassa nyt alettaisiin suunnittelemaan maanosan yhteistä hävittäjähanketta, niin operatiivisella tasolla valmista tulisi 2050-luvulla
  • Britannia ei ole koskaan osannut päättää, että kuuluuko se Eurooppaan vaiko ei
  • Brexit palauttaisi toteutuessaan EU:n toimimaan Saksan ja Ranskan akselilla

 

***************

Kysyin yleisökysymyksenä Nybergiltä, että mitkä ovat ne keskeiset asiat, jotka tulevat EU:ssa esille Suomen 1.7.2019 alkavalla puheenjohtajakaudella ja saimme vastaukseksi nämä:

 

 

  • Brexit

  • Rajakysymykset

  • Afrikka

 

 

**************************

 

 

IMG_1068.JPG

 

 
Asiantuntevana puheenjohtajana pienoisseminaarissa toimi HM Jouni Koskela.

 

 

 

 

IMG_1074.JPG

 

 

Kiitokset MSL-Tampereelle mainion pienoisseminaarin järjestämisestä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: MSL-Tampere, Maaseudun Sivistysliitto, Olli Nyberg, Reserviläisliitto, Suomen Reserviupseerien Liitto, hävittäjähankinnat, Pariisin rauhansopimus, maamiinat, maamiinasopimus oli Suomen osalta vahinko, ,

Tampereen kadut ja jalkakäytävät ovat hengenvaarallisessa kunnossa

Lauantai 31.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereella kadut ja jalkakäytävät ovat hengenvaarallisessa kunnossa, sillä niiden talvikunnossapito on ainakin keskusta-alueilla laiminlyöty täysin.

 

 

Puhun kokemuksesta, sillä kaaduin yli kaksi viikkoa sitten Hämeensillalla jalankulkijoille rajatulla kapealla käytävällä siten, että kylkiluuni kokivat kovia.  Jotta Hämeensillalla kaatumisessani ei olisi ollut riittävästi vastoinkäymistä, niin kaaduin viikko sitten Hämeenkadun ja Rautatiekadun risteyksessä että heilahti!

 

 

Tampereen katujen ja jalkakäytävien ala-arvoinen talvikunnossapito on paljolti ratikkatyömaiden syytä, sillä kulkureittien auraaminen ja hiekoittaminen ei onnistu ratikkatyömaiden raiskaamilla katuosuuksilla.

 

 

Huonosti hoidetuilla kulkuväylillä aiheutuneet tapaturmat ovat ratikan aiheuttamia suoranaisia kustannuksia, mutta valitettavasti ne eivät kirjaudu ratikan aiheuttamiin kustannuksiin.

 

 

 ***************

 

Tampereella katujen ja viheralueiden kunnossapitoalueita on kymmenen ja seitsemän osalta niistä vastaan Tampereen Infra Liikelaitos.

 

 

Kolmesta kunnossapitoalueesta Tampereen koillisosaa (Tasanne, Olkahinen, Kumpula ja Teisko) hoitaa kilpailutuksen tuloksena Pimara Oy.

 

 

Tampereen läntisen osan (Kalkku, Myllypuro, Tesomajärvi, Ristimäki, Ikuri, Villilä ja osa Raholaa) kunnossapidosta vastaa Destia Oy.

 

 

Tampereen lounaisosan (Multisilta, Peltolammi, Palokallio, Härmälä ja Lahdesjärvi) kunnossapidosta vastaan Pihahuolto Haapaniemi Ky.

 

 

 

************************

 

 

Kahdeksan ja puoli vuotta Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa toimineena minun kai pitäisi puolustaa kunnallisen liikalaitoksen toimintaa, mutta Palokalliolla asuvana on todettava, että Pihahuolto Haapaniemen suorittama kulkuväylien talvikunnossapito on ollut ylivertaista.

 

 

Pihahuolto Haapaniemi Ky:llä on ajanmukainen kalusto ja yrityksen henkilökunta osaa sitä myös käyttää.

 

 

Alueemme kadut, jalkakäytävät ja kävelytiet ovat olleet koko talvikauden loistokunnossa.

 

 

Tässä muutamia valokuvia Pihahuolto Haapaniemi Ky:n toiminnasta, kun yritys puhdistaa lähikatuamme eli Ruokomäenkatua lumesta!

 

 

 

 

IMG_7620.JPG

 

 

 

IMG_7621.JPG

 

 

 

IMG_7625.JPG

 

 

 

IMG_7632.JPG

 

 

 

Kuvista nähdään, että Haapaniemen kalusto on järeää ja sitä on riittävästi!

 

 

******************

 

 

Pihahuolto Haapaniemi Ky kerää Ruokomäenkadun lumet kuusimetriseksi kasaksi vastapäätä tonttiamme Tampereen kaupungin maalle, jossa ne saavat sulaa omaan tahtiinsa.

 

 

 

IMG_7917.JPG

 

 

 

IMG_7918.JPG

 

 

 

Henkilökohtaiset kokemukseni ovat tänä talvena muovanneet käsitystäni siitä, että voidaanko Tampereen kaupungin infratoimintoja ulkoistaa nykyistä enemmän ja nyt olen sillä kannalla, että toimintoja voidaan ja kannattaa ulkoistaa!

Aiheellinen kysymys on se, että ovatko nykyiset Tampereen Infran luottamushenkilöt niin saamattomia, että eivät pysty "styyraamaan" liikelaitosta siten kuin me aikanaan pystyimme?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kadut ja jalkakäytävät ovat hengenvaarallisessa kunnossa, Tampereen Infra Liikelaitos, Destia Oy, Pimera Oy, Pihahuolto Haapaniemi Ky,

Häpeän!

Keskiviikko 6.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Olin elintarvikeyhtiö Raision palveluksessa ennen eläkkeelle siirtymistäni päivälleen 40-vuotta.

 

 

Nyt entinen työnantajani on töppäillyt oikein kunnolla, kun se on päättänyt lahjoittaa ”ympäristöjärjestö” WWF:lle jokaisesta Elovena-luomukaurahiutalepakkauksesta 10 senttiä sille toiminnalle, jota WWF harrastaa!

 

 

Häpeän entisen työnantajani toimintaa!

 

 

Toiminnallaan Raisio häpäisee maailman parasta kauraraaka-ainetta Nokian myllylle toimittavien todellisten viljelijöiden toiminnan, kun se ensinnäkin panostaa luomutuotantoon ja sen lisäksi maksaa kymmenykset eli lunnasrahat WWF:lle.

 

 

Onneksi toimin kaikki Raisio-vuoteni Yhtymän rehupuolella, joten se hieman lievittää häpeäntunnettani.

 

 

Raision päätös on käsittämätön, sillä WWF:lle maksetut lunnasrahat ovat samansuuruiset kuin Raisio maksaa kyseiseen pakkaukseen tarvittavasta kauramäärästä viljelijälle!

 

 

On selvää, että Raision päätös tulee vaikeuttamaan Yhtymän viljaraaka-aineiden hankintaa, sillä viljelijät ja kansalaiset eivät hyväksy moista toimintaa.

 

 

Raision nykyjohto haluaa tuhota loputkin Yhtymän toiminnot – surullista ja kiukuttavaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elovena, Raisio, Raision Tehtaat, Raision Yhtymä, RavintoRaisio, Raision Nokian mylly, WWF, Raision sopimusviljelijät, viljanviljelijät, suurimokaura, suurimokauran sopimusviljelijät, Raision sopimusviljelijät,

Ruonan taistelusta tulee tänään kuluneeksi 209 vuotta!

Torstai 31.8.2017 - -Esko Erkkilä-

Tunnen mielestäni kohtuullisen hyvin Talvi- ja Jatkosodan tapahtumat ja olen käynyt rajan taakse jääneillä monilla taistelupaikoilla – joillakin monestikin.

 

 

Myös Vapaussodan tapahtumat tunnen melko hyvin, mutta Suomen Sodan taustat ja taistelutapahtumiin tutustuminen ovat jääneet vähemmälle.

 

 

**************

 

 

Suomen Sota käytiin Venäjän ja Ruotsin välillä vuosina 1808 – 1809 ja sen syynä oli Venäjän ja Ranskan Tilsitissä vuonna 1807 sopima rauha, jolla Ranska antoi Venäjälle valtuudet Suomen valtaamiseen.

 

 

Venäläiset valloittivat Suomen etelästä alkaen ja päätyen pohjoiseen.  Monet tunnetut taistelut olivat osa Suomen Sotaa ja yksi niistä oli Ruonan taistelu Kuortaneella.

 

 

****************

 

 

Ruonan taistelupaikka sijaitsee Valtatie 66:n äärellä lähellä nykyistä Kuortaneen Urheiluopistoa.

 

 

Poikkesin eilen Ruonan taistelun muistomerkillä ja tässä muutama kuva siellä näkemästäni:

 

 

 

IMG_2244.JPG

 

 

Muistomerkki sijaitsee Kuortaneen Nurminiemessä Valtatie 66:n varrella hieman Kuortaneelta Lapualle päin.

 

Opasteet muistomerkille ovat hyvät.

 

 

Muistomerkki on pohjalaisen rajapyykin muotoinen, jalusta on Mustapään liuskeesta ja obeleskikivi puolestaan Kylmänevan kalliosta.

Muistomerkki on pystytetty paikoilleen taistelun satavuotispäivänä eli vuonna 1908.

 

 

Jalusta on kolmionmuotoinen ja jokaisella kolmella sivulla on tekstiä:

 

 

 

IMG_2242.JPG

 

 

RUONAN TAISTELU
 
31.8 – 1.9.1808

 

 

Eli taistelu alkoi tasan 209 vuotta sitten ja kesti seuraavaan päivään.

 

 

 

IMG_2248.JPG

 

 

SUOMEN SOTILAAT
 
TÄLLÄ KENTÄLLÄ
 
ISÄNMAAN PUOLESTA
 
URHEASTI TAISTELLEN
 
MENETTIVÄT RIVEISTÄÄN
 
680 MIESTÄ

 

 

 

IMG_2243.JPG

 

 

Myöhemmin muistomerkkiin on kiinnitetty tämä laatta, jossa todetaan kuortanelaisen Heikki Klemetin laatimat sanat:

 

 "Pyykki on pantu ja pysyy, pysy lujana omalla maallas, oma maa vielä sun kuntoas kysyy"

 

 

Suomen Sodan muistomerkkejä on lukuisia eri puolilla maata; joillakin olen käynyt, mutta valtaosa muistomerkeistä on käymättä.

 

****************

 

Suomen Sota päättyi Venäjän ja Ruotsin välillä syyskuun 17. päivänä vuonna 1809 Haminassa solmittuun rauhansopimukseen.

 

 

Haminan rauha oli suuri nöyryytys Ruotsille, joka menetti Venäjälle koko Suomen. 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruonan taistelu, Ruonan taistelun muistomerkki, Tilsitin rauhansopimus, Haminan rauhansopimus, Suomen Sota, Talvisota, Jatkosota, Valtatie 66, Kuortaneen Ruona,

Lihulan piispanlinna tuhoutui Liivin sodassa

Lauantai 12.8.2017 - -Esko Erkkilä-

Viron mantereella matkalla Saarenmaalle sijaitsee Lihulan entinen kaupunki.

 

 

Oppaat esittelevät valtatiestä menomatkalla vasemmalle jäävän Lihulan, mutta kun kiire on Saarenmaalle, niin harvoin Saarenmaan-matkalaiset pysähtyvät Lihulassa.

 

 

Heinäkuisella kyröläismatkallamme oli matkaohjelmaan varattuna paluumatkalla poikkeaminen Lihulaan ja nyt tiedän, että miltä Lihulan piispanlinnan rauniot näyttävät:

 

 

*******************

 

 

Lihulan kivilinnoitus rakennettiin vuosina 1238 – 1242.

 

 

Se oli 1300-luvulla eräs läntisen Viron keskuksista, jopa koko Viron tärkeimmistä keskuksista.

 

 

Liivin sodassa (1558 – 1583) Lihulan linnoitus tuhoutui ja sitä ei ole koskaan sen jälkeen palautettu entiseen muotoonsa.

 

 

Linnoitus mainitaan kuitenkin vuonna 1595 solmitussa Täyssinän rauhansopimuksessa.

 

 

 

On selvää, että 1500-luvun loppupuolella tapahtuneen tuhon jälkeen linnoituksesta ei ole paljoa jäljellä.

 

 

Tässä kuitenkin kuvakertomus Lihulan piispanlinnan nykyisistä raunioista:

 

 

 

IMG_1147.JPG

 

 

 

IMG_1148.JPG

 

 

 

IMG_1149.JPG

 

 

 

IMG_1150.JPG

 

 

 

IMG_1152.JPG

 

 

 

IMG_1155.JPG

 

 

 

IMG_1156.JPG

 

 

 

IMG_1157.JPG

 

 

 

IMG_1160.JPG

 

 

 

IMG_1161.JPG

 

 

 

IMG_1162.JPG

 

 

 

IMG_1165.JPG

 

 

 

IMG_1169.JPG

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lihula, Lihulan piispanlinna, Lihula linn, Liivin sota, Täyssinän rauhansopimus, Saarenmaa2017,

Kansainvaellukset taitavat olla vasta alussa

Maanantai 3.7.2017 - -Esko Erkkilä-

Tammikuun presidentinvaalien vaalitaistelut ovat kova paikka joillekin presidenttiehdokkaille, kun pitää katso totuutta silmiin niiltä kansainvaelluksilta, jotka saattavat olla todellisuutta jo tammikuussa 2018 valittavan Suomen Tasavallan presidentin kuusivuotisena toimikautena.

 

 

Kiitokset Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhaselle, joka osaa kansantajuisesti kertoa niistä tilanteista, jotka saattavat tulla ajankohtaisiksi tammikuussa valittavan presidentin vallassa ollessa.

 

 

Viime perjantaina eli 30.6.2017 lehdet kertoivat, että Italiaan rantautui viitenä edeltävänä päivänä 11.000 uutta tulijaa.

 

 

On selvää, että minkään valtion voimavarat eivät riitä tuollaisen pakolaistulvan hoitamiseen.

 

 

 

IMG_0400.JPG

 

 

Olin paikalla, kun Keskustan puoluekokous valitsi puolueemme presidenttiehdokkaaksi Matti Vanhasen Seinäjoen puoluekokouksessa vuonna 2016.

 

 

Sain jo silloin Vanhasen linjapuheessa kuulla siitä muuttopaineeta, joka Afrikan suunnalta kohdistuu Eurooppaan.

 

 

On suurta realismia, että Matti Vanhanen muistuttaa tästä paineesta jokaisessa tilaisuudessa, joissa hän esiintyy – viimeksi minun kuulteni Hämeenkyrössä Maisemakahvilassa 29.6.2017.

 

**************

 

Vanhanen ottaa usein esimerkiksi Nigerian, joka on Afrikan suurin valtio.

 

 

Nigerian väkiluku on nyt lähes 200 miljoonaa asukasta ja on vain vuosikymmenten kysymys, kun Nigeriassa on miljardi asukasta.

 

 

Nigerian pinta-ala on kolme kertaan Suomen pinta-alan suuruinen ja voi vain kuvitella, että miten tuollainen väkimäärä voi pysyä tuolla alueella - ei mitenkään!

 

***********

Oma lukunsa on EU:n ja Turkin välinen taakanjakosopimus siitä, että Turkki vähentää syyrialaisten Eurooppaan kohdistuvaan siirtolaisuuteen ajavia syitä maassaan.

 

 

Tiedämme Turkin monet ongelmat ihmisoikeuskysymyksissä, mutta syyrialaispakolaisten tulppaaminen Turkkiin on merkittävä vaikutuksiltaan ja siten tärkeä meille eurooppalaisille ja sitä kautta myös meille suomalaisille.

Myös tähän asiaan pitää presidentinvaaliehdokkaiden ottaa kansantajuisesti kantaa!

 

 

 

**********************

 

On pelättävissä, että suuret kansainvaellukset kohti Eurooppaa ovat mahdollisia jo nopeallakin aikataululla ja sen vuoksi on tärkeää, että tammikuussa 2018 järjestettävien presidentinvaalien ehdokkaat kertovat niistä avoimesti ja siten, että kansalaiset ymmärtävät asiat oikein.

 

 

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhasen esimerkkiä toivon myös muiden presidenttiehdokkaiden noudattavan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: presidentivaalit 2018, Matti Vanhanen, Nigerian väestönkasvu, Nigeria, EU:n ja Turkin välinen sopimus,

Mahtava juttu!

Torstai 15.12.2016 - -Esko Erkkilä-

Eilinen oli monessakin asiassa suuri uutispäivä, mutta suurimmaksi uutiseksi nostan eilen iltapäivällä julkisuuteen saatetun uutisen, jossa todetaan, että ahtausalalle on solmittu kaksivuotinen sopimus.

 

Uutisen merkittävyyttä lisää, että sopimukseen sisältyy kaksi optiovuotta!

 

Eilen solmittu sopimus rakentaa tukevan lisäpohjan sille positiiviselle talouskehitykselle, josta on viime päivinä uutisoitu.

 

Työrauha Suomen satamissa ja vakaat ennustettavat kustannukset ovat avainasemassa, kun Suomea ollaan nyt todella kampeamassa nousuun!

 

Sopimuksessa on sovittu, että ensi vuonna yleispalkankorotuksia ei tehdä, mutta seuraavina vuosina niiden osalta noudatetaan yleistä linjaa.

 

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ja Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru totesivat eilen, että sopimus turvaa ahtausalan työpaikkoja ja tuo vakautta ja ennustettavuutta alalle – totta joka sana!

 

Omaan työurani ajalta kokemusta AKT:n kanssa toimimisesta ja työssäni oli oleellista ”satamarauha”, sillä merkittävä osa vastuullani olleista rehuteollisuusyrityksen raaka-aineista olivat tuontiraaka-aineita.

 

 

Tervehdin suurella tyytyväisyydellä eilen solmittua sopimusta ja tiedän, että se luo vankan perustan sille, että Suomen taloustilanne kohenee!

 

 

Koirat haukkuvat, mutta vastuullinen karavaani kulkee!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: AKT, Satamaoperaattorit, ahtausalan sopimus,

Learning cafe on tehokas ryhmätyömenetelmä

Keskiviikko 26.10.2016 - -Esko Erkkilä-

Olen työurani aikana osallistunut lukemattomiin seminaareihin, ”kehittämispäiviin” ja kokouksiin, jotka ovat huipentuneet ryhmätöiden suorittamiseen.

 

Vasta eläkevaarina olen saanut osallistua ryhmätöihin, jotka on toteutettu ”learning cafe” –periaatteella.

 

Learning cafe suomennetaan termillä ”Oppimiskahvila”.

 

Menetelmässä osanottajat jaetaan pöytiin, joista kukin käsittelee samaa teemaa omasta näkökulmastaan. Tavallisesti kussakin pöydässä on kirjuri, joka pysyy paikallaan, mutta muut siirtyvät pöydästä toiseen.

 

Jos kirjuri pysyy paikallaan ja ryhmät muuttavat, syntyy siitä tavaton härdelli ja aikaa kuluu tuhottomasti ryhmäläisten siirtymiseen.

 

Mielestäni tehokkaampi tapa on se, että kirjurit muuttavat paikasta toiseen ja ryhmät pysyvät paikoillaan.

 

Puhun kokemuksesta, kun totean, että jotkut kirjurit – kun saapuvat uuden ryhmän luokse – esittelevät edellisten ryhmien aikaansaannokset uudelle ryhmälleen.

 

Pidän tätä menettelyä huonoa, sillä silloin uusi ryhmä on tavallaan sidottu edellisten ryhmien ideoihin. Lisäksi tämä menettely vie aikaa teholliselta työskentelyltä.

 

Ryhmien kirjureiksi osuu aina henkilöitä, jotka tykkäävät kuulla omaa ääntään ja tämä heidän ominaisuutensa heikentää learning cafe-menetelmän tehoa.

 

Learning cafe-mentelmässä ryhmätöiden vetäjällä on suuri vastuu, jotta kirjureiksi osataan valita henkilöt, jotka eivät ole suuna ja päänä joka asiassa.

 

Osallistuin eilen Elonpolkuja-yhteistyöverkoston kehittämispäivään ja päätimme onnistuneen kehittämispäivämme learning cafe-periaatteella toteutettuun ryhmätyöhön.

 

 

Homma sujui hyvin, mutta valitettavasti ryhmäämme viimeiseksi saapunut kirjuri oli juuri tyyppiä, joka oli suuna ja päänä koko ajan.

 

 

Viimeisimmän kirjurin dominointi jätti huonon maun hienon ryhmätyömenetelmän soveltuvuudesta asioiden kehittämiseen.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Learning cafe, Oppimiskahvila, Elonpolkuja yhteistyöverkoston kehittämispäivä 25.10.2016,

Vanhemmat kirjoitukset »