Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Onneksi on pysyvä Halos-esto päällä!

Keskiviikko 18.10.2023 - -Esko Erkkilä-

Sosiaalisessa mediassa on keskeinen puheenaihe ollut presidentti Halosen epäkunnioittava käytös presidentti Martti Ahtisaaren poismenoa käsittelevässä televisio-ohjelmassa.

 

Kerrotaan, että Halosen valinta tuohon ohjelmaan oli vikatikki, sillä hän ei suinkaan muistellut Ahtisaaren saavutuksia, vaan keskittyi oman poliittisen uransa retosteluun.

 

Säästyin Tarja Halosen raukkamaisen toiminnan katselulta, sillä minulla on ollut jo vuosikaudet päällä täydellinen Halos-esto, joka merkitsee sitä, että suljen televisioni välittömästi jos televisiossa edes vilahtaakin Tarja Halosen naama!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Onneksi on pysyvä Halos-esto päällä!, kukaan järkevä henkilö ei pysty katselemaan Tarja Halosta, Tarja Halonen, Tarja Halonen - kahdentoista vuoden piina suomalaisille, ei enää koskaas Tarja Halosta, Martti Ahtisaari,

Miksi Eduskuntatalon Valtiosalissa on ainoastaan viiden presidenttimme rintakuvat?

Torstai 5.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Kävin toissapäivänä Eduskuntatalossa laittamassa kuntoon sitä villervalleri- tilannetta, joka maamme poliittista elämää oli vaivannut jo pidemmän ajan.

Asia tulikin hoidettua, sillä pääministeri Antti Rinne luopui iltapäiväkahden aikaan tehtävästään ja pyysi eroa.

******************

Käyntini aikana vierailin jälleen kerran mm. Eduskuntatalon Valtiosalissa ja näin siellä viiden presidenttimme rintakuvat.

 

Rintakuvansa ovat Valtiosaliin saaneet:

 

IMG_5889.JPG

 

K.J. Ståhlberg

 

 IMG_5888.JPG

 Lauri Kr. Relander

 

IMG_5887.JPG

 

P.E. Svinhufvud

 

 IMG_5886.JPG

 

Kyösti Kallio

 

 IMG_5885.JPG

 

Urho Kekkonen

 

 *********************

 

Miksi Risto Ryti, C.G.E. Mannerheim, J.K.Paasikivi, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen eivät ole päässeet tähän joukkoon?

 

Syy on yksinkertainen: Vain Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio ja Kekkonen ovat toimineet Tasavallan Presidentin ja myös Eduskunnan Puhemiehen tehtävissä!

 

***************

 

Nykyinen Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö toimi Eduskunnan Puhemiehenä vuosina 2007 – 2011 ja sen vuoksi on odotettavissa, että hänen rintakuvansa ilmestyy aikanaan Valtiosalin seinälle.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntatalo, Eduskuntatalon Valtiosali, K. J. Ståhlberg, Lauri Kr. Relander. P. E. Svinhufvud, Kyösti Kallio, Urho Kekkonen, Sauli Niinistö, Risto Ryti, C. G. E. Mannerheim, Juho Kusti Paasikivi, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen, Puhemies

Presidentti ja valiokuntaneuvos

Tiistai 20.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen MTK-Viljakkalan jäsen ja pääsin sen jäsenenä elokuun alussa käymään hämeenkyröläisen "kierrätysneuvos” Matti Järvenpään (syntynyt 1936) rakentamassa Rautapuistossa.

 

 

Käynnistä taitaa riittää juttuaineksia useampaankin juttuun, mutta aloitan otsikkoaiheella.

 

 

 

IMG_3782.JPG

 

 

Tässä kuvassa on itse kierrätysneuvos romuraudasta rakentamansa ”Presidentti ja valiokuntaneuvos” -teoksen äärellä.

 

 

Puuttuu vain se, että presidentti huiskaisisi käsilaukullaan valiokuntaneuvosta!

 

 

 

*******************

 

 

 

 

Minulla on yksi henkilökohtainen muistelus presidentistä ja valiokuntaneuvoksesta; kas näin:

 

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen jäsenenä olin kutsuvieraana mukana Finlandia-talolla vuonna 2006, kun Suomen Syöpäyhdistys täytti 70-vuotta ja etupenkissä istuivat juhlaamme juhlistamassa Tasavallan Presidentti Tarja Halonen sekä puolisonsa valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi.

 

 

Jossain vaiheessa valiokuntaneuvos nousi ylös ja käveli arvokkaasti etuoikealle kulisseihin – puolisonsa jäi itsekseen istumaan eturiville.

 

 

Luulimme, että valiokuntaneuvos-Pentti lähti käymään kusella, mutta niin ei ollut, sillä hän ei juhlan kestäessä enää saapunut paikalleen!

 

 

No, Hämeenkyrön Rautapuistossa valiokuntaneuvos seisoo presidentin vierellä ja hänellä ei ole tarvetta käydä kusella tai muutenkaan kouluttaa puolisoaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentti ja valiokuntaneuvos, Tasavallan presidentti Tarja Halonen, valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi, Rautapuisto, MTK-Viljakkala, Suomen Syöpäyhdistys 70-vuotta,

Miesmuisti ehti kulua edellisestä valtiomiespuheesta

Perjantai 18.9.2015 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Juha Sipilän toissapäiväinen televisioitu ja myös radiossa kuultu puhe oli jotain ainutkertaista yli kolmeenkymmeneen vuoteen.

 

 

Edellisen valtiomiespuheen televisiossa piti presidentti Urho Kekkonen miehuusvuosinaan.

 

 

Taisi olla niin, että silloinen pääministeri Mauno Koivisto (SDP) piti Kekkosen jälkeen ensimmäinen liirumlaarum-puheen 1.1.1982, kun Kekkonen oli sairautensa vuoksi estynyt pitämään presidentin uudenvuodenpuhetta.

 

 

Kansalaisia rangaistiinkin sitten kolmisenkymmentä vuotta, kun demaripresidentit olivat vallassa ja pitivät kukin vuorollaan uudenvuodenjaarituksensa.

 

 

Koiviston uudenvuodenpuheissa oli muistaakseni jotain järkeä, mutta Ahtisaarella ei ollut juuri mitään sanottavaa ja Tarja Halosen uudenvuodenpuheet karkottivat televisionkatsojat pois ruutujen ääreltä jo sillä tiedolla, että puhujana oli Halonen. En jaksanut katsoa ainuttakaan Halosen pitämää uudenvuodenpuhetta.  

 

 

Aikakirjat kertovat, että pääministeri Esko Aho piti uudenvuodenpuheen vuonna 1993 presidentti Koiviston sijasta – en muista Ahon puhetta ja tuskin hän esittikään puheessaan mitään oleellista.

 

 

Presidentti Sauli Niinistö on ollut palauttamassa presidentin uudenvuodenpuhetta sille kuuluvaan arvoonsa.

 

 

 

**************

 

 

 

 

Juha Sipilän toissailtainen puhe oli valtiomiesmäisyyttä parhaimmillaan.

 

 

Puhe kosketteli kahta akuuttia ongelmaa – pakolaiskysymystä ja Suomen onnetonta taloustilannetta.

 

 

Sipilä onnistui molempien ongelma-alueiden käsittelyssä mainiosti.

 

 

Jonkinmoisena ”puhetyöläisenä” uskallan arvioida pääministerin puhetta myös teknisen onnistumisen vinkkelistä ja voin todeta, että puheen tekninen toteuttaminen ansaitsee parhaan arvosanan.

 

 

Levollinen esiintyminen, selkeä ulosanti ja luottamuksen herättäminen sekä luottamuksen säilyttäminen puheen loppuun saakka olivat parasta, jota puhuja voi kuulijoilleen tarjota.

 

 

Oletan, että Sipilä ”luki” kirjoittamansa puheen televisiokameran yllä olevalta ruudulta, mutta hän osasi tehdä sen niin, että katsoja ei huomannut pääministerin silmänliikkeitä – mahtava taito puhujalta!

 

 

Eilen oli mukava seurata kattavasti niitä median kommentteja. jotka koskivat pääministerin puhetta ja oli mieluista todeta se yksituumaisuus, jolla Juha Sipilän puhetta sekä sen asiasisältöä kommentoitiin.

 

 

Maamme on saanut Urho Kekkosen jälkeen poliittisen johtajan, joka meiltä on ollut kadoksissa yli kolmekymmentä vuotta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Sipilä, pääministeri Juha Sipilä, valtiomiespuhe, Juha Sipilän valtiomiespuhe, Urko Kekkonen, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen, Esko Aho. presidentin uudenvuodenpuhe, Mauno Koivisto SDP, Martti Ahtisaari SDP, Tarja Halonen SDP,

Hallitus hivuttaa Suomea Natoon

Perjantai 2.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Jo on aikoihin eletty, kun kokoomuslainen presidentti ja demarivetoinen ulkoministeriö hivuttavat Suomea Nato-jäsenyyteen!

 

En näe pitkällä tähtäyksellä mitään vikaa, että Suomi etsiytyy Nato-kumppanuuteen, mutta se oli minulle yllätys, että kokoomustaustaisella presidentti Sauli Niinistöllä ja erityisesti demarijohdolla on tavaton kiire päästä Naton ytimeen.

 

Kysyn vaan, että miksi?

 

Vastustan Suomen Ilmavoimien osallistumista Islannin ilmatilan valvontaan.

 

Näen, että poliittiset päättäjät ovat jo nyt ”iskeneet suonta” Puolustusvoimien taloudellisten resurssien kuppaamisessa ja on itsestään selvää, että voimavarojen tuhlaaminen vieraan valtion ilmatilan valvomiseen jatkaa kansallisen puolustuksemme rapauttamista.

 

Ilmavoimissa enimmät kertausharjoituspäiväni palvelleena ja sieltä yliluutnanttina kotiutettuna kannan huolta kertausharjoitusten vähentämisestä ja siitä, että niiden vähentäminen vauhdittuu Islannin operaation vaatimien taloudellisten panostusten vuoksi.

 

Presidentti Halonen vaikeutti Suomen puolustamista miinojen hävittämisellä ja nyt Suomen puolustamisesta tehdään entistä vaikeampaa, kun vähäisiä voimavaroja suunnataan Islannin ilmatilan valvontaan.

 

Arvostan, että erityisesti naiset kavahtavat Suomen osallistumista Islannin ilmatilan valvontaan.

 

Kummastelen, että kokoomuslainen pääministeri Jyrki Katainen on mennyt julkisuudessa toteamaan Suomen osallistuvan Islannin ilmatilan valvontaan. Kyse on kuitenkin eduskunnan vallassa olevasta asiasta ja silloin pääministerillä on siinä päätöksenteossa ainoastaan juoksupojan rooli!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Islannin ilmatilan valvominen, Islannin ilmatilan puolustaminen, Keflavik, miinakielto, Tarja Halonen, Tarja Halosen ajama miinakielto, Suomen puolustuskyvyn rapauttaminen, Jyrki Katainen,

Presidenttien Uudenvuodenpuheet ovat menettäneet merkityksensä

Maanantai 10.1.2011 - -Esko Erkkilä-

Presidentti Urho Kekkosen aikana Tasavallan Presidentin televisioitu Uudenvuodenpuhe oli Tapaus.

Kekkosen aloitus ”Kansalaiset” viritti televisionkatsojat kuuntelemaan, että kuinka Maan Isä linjasi mennyttä ja erityisesti tulevaa.

Koivisto oli käynyt Kekkosen koulun, joten hänen puheissaan oli toveittain särmää. Ahtisaaren ja erityisesti Halosen aikana kaikki on toisin.

Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaaren puheille on tullut painoarvoa – vaikea uskoa, että Haloselle kävisi samoin.

Ainakaan minä en ole viime vuosina halunnut pilata Uudenvuodenpäivääni kuuntelemalla presidentin jaarituksia. Minulle on riittänyt, että tutustun puheen antiin median kritiikin kautta.

Presidentin vuoden 2011 Uudenvuodenpuhe oli median kertoman analysoinnin perusteella pohjanoteeraus.

Kansalaisilla on lupa odottaa presidentiltä jotain muutakin, kuin epäkohtien listaamista – siihen riittää kyllä, kun vilkaisee muutaman jutun netin eri keskustelupalstoilta.

Presidentti Halosen toiminta on hyvin ristiriitaista. Hän korostaa presidentin oikeuksia ja päätösvaltaa, mutta vuoden tärkeimmässä tilanteessa paljastuu gallup-tulosten toistelijaksi!

Uudenvuodenpuhe, jos mikä, olisi paikka linjanvedoille, mutta kun ei, niin ei.

Kerran vielä Uutenavuonna eli 1.1.2012 joudun olemaan kaukana televisioruudun äärestä klo 12.00!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tasavallan Presidentti, Presidentti, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen, Urho Kekkonen, Uudenvuodenpuhe, Tasavallan Presidentin Uudenvuodenpuhe,

Idea seuraavan presidentin työkalupakkiin

Sunnuntai 19.12.2010 - -Esko Erkkilä-

Nykyinen presidentti on linjansa valinnut ja näin on varmaan myös sen suhteen, että kenet hän kutsuu viimeisiin emännöimiinsä Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin Presidentin linnaan 6.12.2011.

Uskallan esittää vuonna 2012 valittavalle Tasavallan Presidentille idean, jolla hän voisi positiivisesti monipuolistaa Itsenäisyyspäivän juhliin kutsumaansa vierasjoukkoa.

Esitän, että Linnaan kutsuttaisiin edustava joukko vammaisjärjestöjen edustajia Itsenäisyyspäivänä 6.12.2012!

En suinkaan tarkoita vammaisjärjestöjen palkollisia, vaan eri järjestöjen aitoja rivijäseniä.

Vammaisedustuksesta pitäisi luoda pysyvä käytäntö. Maassamme on lukuisia vammaisjärjestöjä ja vaikkapa kymmenkunnan järjestön sisällyttäminen vuosittain vierasjoukkoon olisi hyvä pääavaus seuraavalle presidentille.

Käsitän, että Presidentti kutsuu Linnan juhliin sellaisia henkilöitä, joita hän on kuluneen vuoden aikana tai aikaisemmin tavannut.

Vammaisjärjestöjen rivijäsenten kutsuminen Linnan juhliin merkitsisi tämän periaatteen osalta sitä, että Presidentin pitäisi pitkin vuotta hankkiutua yhteyksiin, joissa hän tapaisi vammaisia.

Tasavallan Presidentin nykyistä aktiivisempi esiintyminen vammaisasian puolestapuhujana olisi koko yhteiskunnan etu. Se olisi tärkeä esimerkki sille, että vammaiset ovat tasavertaisia yhteiskuntamme jäseniä.

-Esko Erkkilä-

 

--------------

 

Tämä kirjoitukseni julkaistiin Aamulehden Lukijalta-osion "Näin se on" -palstalla lauantaina 18.12.2010.

 

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Linnan juhlat, Itsenäisyyspäivän juhlat, Itsenäisyyspäivän juhlat 6.12.2012, vammaisjärjestöt, Tarja Halonen,

Suomella on edustava ja asiantunteva pääministeri - koko hallitus pärjäsi haastattelutunnilla erinomaisesti!

Perjantai 1.10.2010 - -Esko Erkkilä-

Eduskunnan televisioidulla kyselytunnilla torstaina 30.9.2010 tuli kaikille selväksi, että meillä on asiantunteva ja edustava pääministeri.

 

Vasemmisto-oppositio yritti hiillostaa pääministeri Mari Kiviniemeä monen henkilön voimin, mutta hiillostus jäi tuloksettomaksi.

 

Pääministeri Kiviniemi osoitti asiantuntemuksensa ja pystyi torjumaan kaikki vasemmiston räksytykset.

 

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen urputti tapansa mukaan suurella äänellä ja antaumuksella suurtuloisten ja vähätuloisten eriarvoisuudesta. Olin tyytyväinen, että pääministeri muistutti oppositiota mm. ruuan arvonlisäverokannan alentamisesta, joka on vähäväkisten tukemista parhaimmillaan.

 

Kyselytunnin edistyessä Urpilainen ja Arhinmäki myötäjuoksijoineen totesivat Kiviniemen, Pekkarisen sekä Rehulan olevan talouden asiantuntijoita ja luopuivat räksyttämisestään.

 

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi otti esille säätiölain valmistelun. Kankaanniemi mainitsi Nuorisosäätiön lisäksi esille demarikompastelijat eli Riihisäätiön sekä Urheilusäätiön.

 

Urheilusäätiö on Paavo Lipposen johdolla tukenut mm. sosiaalidemokraattien Tarja Halosen ja Jani Sievisen vaalikampanjoita. Urheilusäätiö otti saamistaan ojennuksista opikseen ja on luvannut jatkossa olla tukematta ehdokkaita - mistähän demarit nyt joutuvat repimään Urheilusäätiön heille osoittamat vaalituet?

 

Televisioitavat haastattelutunnit ovat tärkeä elementti politiikan avaamisessa kansalaisille. On hyvä, että hallitus oli lähes täysilukuisena vastaamassa kansanedustajien kysymyksiin.

 

Uskon, että kyselytunti ja sen televisiointi ovat opposition kannalta kiusallisia, sillä niiden kuluessa kansalaisille selviää opposition onttous räksytyksilleen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskunnan kyselytunti, kyselytunti, Mari Kiviniemi, Mauri Pekkarinen, Juha Rehula, Jutta Urpilainen, urputtaa, Paavo Arhinmäki, Toimi Kankaanniemi, Riihi-säätiö, Urheilusäätiö, Tarja Halonen, Jani Sievinen, Paavo Lipponen, Nuorisosäätiö,

Halonen haraa vastaan perustuslakiuudistuksessa

Tiistai 18.5.2010 - -Esko Erkkilä-

Tasavallan presidentti Tarja Halonen vastustaa tiukasti hallituksen esitystä perustuslain muuttamiseksi.

 

Halonen jätti hallituksen esitykseen lausuman, jossa hän lausuu eriävän mielipiteensä perustuslakiuudistukseen.

 

Tässä asiassa on helppo olla eri mieltä Halosen kanssa ja kannattaa perustuslakivaliokunnan kantaa sekä hallituksen esitystä.

 

Yhteiskunnallinen kehitys on Suomessa kulkenut presidentti Urho Kekkosen ajan jälkeen kansanvaltaisempaan suuntaan. On perin inhimillistä, että istuvat vallanpitäjät kokevat itsensä korvaamattomiksi ja siten taistelevat valtansa pienenemistä vastaan. Näin on nähtävä tämäkin episodi.

 

Halosta närästää eniten ehkä se, että hän menetti istuvana presidenttinä lautasenpaikan EU-pöydissä. Perustuslakivaliokunnan mukaan Suomea edustaa EU-huippukokouksissa aina pääministeri myös ennen perustuslain muuttamista ja presidentti saisi osallistua kokouksiin ainoastaan poikkeustapauksissa, jos valtioneuvosto niin päättää.

 

Suomeen on nyt valittu presidentti suoralla kansanäänestyksellä kolmasti.

 

Suora kansanvaali ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että useiden eri henkilöiden muodostamat kokonaisuudet - hallitus ja Eduskunta - on luotettavampi päätöksentekoelin kuin yksi henkilö. Useiden henkilöiden muodostama mielipide hioutuu eri näkemysten yhteensovittamisessa kypsemmäksi kuin yhden henkilön ajatukset.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perustuslakiuudistus. perustuslakivaliokunta, hallitus, eduskunta, Tarja Halonen, Urho Kekkonen, EU-huippukokous

Kapea lehtivalikoima

Lauantai 6.2.2010 - -Esko Erkkilä-

Presidentti Tarja Halosen haastattelu julkaistiin Helsingin Sanomissa sunnuntaina 31.1.2010.

 

Haastattelussa ilmenneet muutamat seikat ovat herättäneet kummastusta.

 

Käsittelen tässä presidentin sanomalehtivalikoimaa eli sitä printtimaailmaa, josta hän seuraa maailmanmenoa.

 

"Sanomalehdistä Halonen kertoo lukevansa säännöllisesti...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tarja Halonen, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Uutispäivä Demari, Kansan Uutiset

Presidentti Halonen luki televisioidussa nauhoitteessa asiantuntijoiden kirjoittamia tekstinpätkiä

Perjantai 1.1.2010 klo 22.54 - -Esko Erkkilä-

 

Tänään oli kautta aikain ensimmäinen kerta, kun katselin televisiosta presidentti Tarja Halosen esittämän Uudenvuoden puheen. Odotin puheelta arvojohtajuutta vaalikampanjassaan peräänkuuluttaneen Halosen linjauksia valtakunnan tulevaisuudelle.

 

Puhe koostui asiantuntijoiden kirjoittamista tekstinpätkistä, joiden yhdistäminen jänteväksi puheeksi epäonnistui.

 

Puheen alussa oli taloustilannetta ja työllisyyttä käsittelevä jakso. Positiivista siinä oli...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tasavallan presidentin Uudenvuodenpuhe, Tarja Halonen, 1.1.2013

Surulliset tapahtumat saivat jatkoa

Torstai 31.12.2009 klo 20.15 - -Esko Erkkilä-

Suomi on tänään kuunnellut järkyttäviä uutisia Kauppakeskus Sellossa ja Espoon Suvelassa tapahtuneista surmatöistä.

 

Kuusi henkilöä on kuollut - viisi tappajan luodeista ja kuudentena surmaaja omasta tahdostaan.

 

Myyrmannin, Jokelan ja Kauhajoen käsittämättömät tapahtumat ovat saaneet jatkoa.

 

Miksi näin taas tapahtui?

 

Emme saa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Myyrmanni, Jokela, Kauhajoki, Sello, Tarja Halonen

Presidentin viran kiinnostavuus heikkeni

Perjantai 11.12.2009 klo 7.42 - -Esko Erkkilä-

Rampa ankka- nimitystä käytetään vallassa yhä olevasta henkilöstä, jolle on jo valittu seuraaja, jota ei enää tulla valitsemaan jatkokaudelle tai joka on muuten siirtymässä sivuun.

 

Kysymys on tavallisimmin poliitikosta, mutta sama "nimittelyoikeus" on viime aikoina yleistynyt myös yhdistystoiminnassa eli väistyvän vastuuhenkilön - puheenjohtajan/johtokunnan tai hallituksenjäsenen - mielipiteille annetaan perin vähän painoarvoa.

 

Yhdistysten kannattaisikin...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lautaskiista, Tarja Halonen, Erkki Tuomioja, Matti Vanhanen