Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Toivottavasti eilenkin palvelukseen astuneet varusmiehet saavat suorittaa palveluksensa rauhan olosuhteissa!

Tiistai 5.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Astuin varusmiespalvelukseen tammikuussa 1967 ja sain suoritettua varusmiespalvelukseni siten, että kotiuduin siviiliin tammikuussa 1968.

 

Tuosta ajasta on kulunut yli 50 –vuotta ja koko sinä aikana ei kenenkään päähän ole pilkahtanut muu kuin rauhanajan jatkuminen.

 

Eilen eli 4.7.2022 oli taas yhden varusmiesikäluokan palvelukseenastumispäivä ja nyt monen mielessä on se, että saavatko eilen varusmiespalveluksen aloittaneet siirtyä aikanaan reserviin rauhan olosuhteissa.

 

En halua maalata pirua seinälle, mutta Venäjällä ja myös Valko-Venäjällä ovat vallassa sellaiset diktaattorit, että mikään ei ole varmaa.

 

Onneksi olemme kuitenkin liittymässä Natoon ja se varmasti hillitsee näitä diktaattoreita!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Varusmiespalveluksen alkaminen 4.7.2022, Venäjän diktaattori Vladimir Putin, Valko-Venäjän diktaattori,

Mikä on kenttähautausmaiden kohtalo?

Tiistai 7.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Luovutetun Karjalan alueella sijaitsee seitsemän kenttähautausmaata, joihin on haudattuna Talvi- ja Jatkosodassa kaatuneita suomalaisia sankarivainajia.

 

Olen vuosien varrella saanut vierailla vähintään kerran kaikilla noilla kenttähautausmailla. 

 

Kenttähautausmaat ovat seuraavat:

 

  • Viipuri, 108 sankarivainajaa

  • Summa, 204 sankarivainajaa

  • Äyräpää, 188 sankarivainajaa

  • Taipale, 126 sankarivainajaa

  • Kollaa, 104 sankarivainajaa

  • Tuulos, 57 sankarivainajaa

  • Säkkijärvi, 104 sankarivainajaa

 

Minulla ei ole ketään läheistä haudattuna kenttähautausmaille, mutta siitä huolimatta kannan huolta, kun suomalaisten pääseminen noille hautausmaille on nyt Venäjän aloittaman Ukrainan sodan vuoksi käytännössä estynyt.

 

Käynneistäni kenttähautausmailla olen yleensä laatinut blogikirjoituksen ja ne löytyvät, jos googlaa nimeni ja sen jälkeen halutun kenttähautausmaan nimen.

 

Toivottavasti venäläiset kunnioittavat kenttähautausmaiden hautarauhaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Mikä on kenttähautausmaiden kohtalo?, kenttähautausmaat, Luovutettu Karjala, Talvisota, Jatkosota,

Paha moka mestarijoukkueelta!

Lauantai 4.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomi voitti maailmanmestaruuden viime sunnuntaina eli 29.5.2022 Tampereella päättyneissä jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa.

 

Eräs häpeätahra voittoon liittyi ja se oli, kun…

 

 

IMG_5410.JPG

 

…joukkueemme pääyhteistyökumppanina oli saksalainen Lidl-kauppaketju!

 

 

En voi antaa tunnustusta S- tai K-ryhmillekään isänmaallisesta toiminnasta, mutta Lidl-ketju kyllä vetää kaupparyhmistä pohjanoteeraukset toiminnastaan.

 

Lidl rantautui Suomeen vuonna 2002 ja siinä vaiheessa se halusi profiloitua suomalaista alkutuotantoa halveksivaksi kauppaketjuksi.

 

Tiedän toki, että Lidl on joutunut ottamaan ”lusikan kauniiseen käteensä”, mutta olen tässä asiassa pitkävihainen ja en ole näiden kahdenkymmenen vuoden aikana vielä avannut Suomessa Lidl:n ovea – ovenavausta ei ole myöskään näkyvissä!

 

Arvostan Suomen menestystä jääkiekon maailmanmestaruudesta, mutta pidän joukkueen häpeätahrana, että se on valinnut pääyhteistyökumppanikseen Lidl:n!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Paha moka mestarijoukkueelta!, Miksi Lidl on Suomen jääkiekkojoukkueen pääyhteistyökumppani, Lidl halveksi suomalaista alkutuotantoa, Miksi Lidl halveksii suomalaisuutta?, Lidl on häpeätahra,

"Maamme versoo uutta"

Keskiviikko 27.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Vietämme tänään Kansallista Veteraanipäivää ja tämän veteraanipäivän tunnus on ”Maamme versoo uutta”.

 

Veteraanipäivää vietetään Suomen sotaveteraanien kunniaksi ja muistoksi rauhan alkamisesta. Lapin sota – johon isänikin osallistui Talvisodan ja Jatkosodan jälkeen – päättyi huhtikuun 27. päivänä 1945.

 

******************

 

Muistan lapsuudestani, kun isä ja meille kerääntyneet hänen sotakaverinsa kävivät sahtikannun äärellä 1950-luvulla Munakukkulan tai Taipaleenjoen taisteluja yhä uudestaan ja uudestaan – lapsena ajattelin, että sota on jokaisen kohtalo ja funtsin, että kuinkahan minä pärjään sodassa.

 

Onneksi minä ja sukupolveni ovat säästyneet sodankäynniltä, mutta poikieni osalta mikään ei ole varmaa, sillä sellainen mielipuoli on nyt vallassa Venäjällä.

 

***************

 

Arvostan Veteraanipäivää korkealle ja vedin tänään aamusella siniristilipun lipputankoomme!

 

IMG_5155.JPG

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Maamme versoo uutta", Kansallinen Veteraanipäivä 27.4.2022, Veteraanipäivä, Kansallinen Veteraanipäivä, Sotaveteraanit, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota, Munakukkula, Taipaleenjoki,

Tehyltä ja Superilta pallo on pahasti kateissa!

Keskiviikko 20.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Tuskin koskaan olen saanut niin paljon korjata näkemystäni jostain julkisuuden henkilöstä kuin nyt ole saanut tehdä Aki Lindenistä – oleellista on se, että arvostan Lindenin toimintaa nyt paljon enemmän kuin muutama päivä sitten!

 

En ole koskaan arvostanut lakkoilua ja nyt Tehyn sekä Superin toiminta on rapeuttanut sen vähäisenkin arvostukseni noita ay-järjestöjä kohtaan.

 

Superin puheenjohtajan Silja Paavolan lausumat ovat osoittaneet, että kokenut johtaja osaa ajatella tulevaisuuttakin, mutta Tehyn kokemattoman puheenjohtaja Millariikka Rytkösen lausunnot osoittavat hänen kokemattomuutensa noin merkittävän järjestön peräsimeen.

 

IMG_5133.JPG

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden on osoittanut suoraselkäistä toimintaa Tehyn ja Superin aiheuttaman ongelman ratkaisemisessa.

 

Tuen täysimääräisesti Aki Lindenin toimintaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tehyltä ja Superilta pallo on pahasti kateissa!, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, Tehy, Super, Superin puheenjohtaja Silja Paavola, Aki Linden, perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén osaa ja pystyy toimimaan vastuullisesti!

Tiistai 12.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Tunnustaudun kuuluvani siihen joukkoon, joka epäröi Aki Lindénin kykyjä perhe- ja peruspalveluministeriksi Krista Kiurun äitiysloman sijaisena.

 

Mieluusti nyt tunnustan, että turhaan ja aiheettomasti epäilin Lindénin johtamiskykyjä ja sitä, että hän olisi tahdoton SDP:n etäispääte, sillä Aki Lindén ajaa päättäväisesti potilasturvallisuuslain viemistä valtioneuvoston käsittelyyn.

 

Potilasturvallisuuslain säätäminen näyttää välttämättömältä, sillä lakkoilevat Tehy ja Super eivät osaa tunnistaa vastuutaan.

 

Toivon, että Lindén pysyy mielipiteessään ja että hallitus yhtyy hänen mielipiteeseensä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén osaa ja pystyy toimimaan vastuullisesti!, Aki Lindén, Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén, SDP, SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén,

Se on kuin rahaa pankkiin laittaisi!

Sunnuntai 27.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Tänään on maaliskuun viimeinen sunnuntai ja se merkitsee, että tänään klo 3.00 siirrämme kelloja tunti eteenpäin eli siirrymme kesäaikaan!

 

Suomi on ollut kesäajassa vuodesta 1981 alkaen.

 

Kesäaikaan siirtyminen jakaa kansalaiset ja minä kuulun siihen osaan, joka kokee kesäaikaan siirtymisen positiivisena asiana.

 

Kesäaikaan siirtyminen on vahva osoitus kesän saapumisesta ja siirtymishetki on tavallaan ajan pankkiin laittamista, sillä pystymme ottamaan tuon ”lainamme” takaisin, kun siirrymme lokakuun 30. päivänä takaisin normaaliaikaan!

 

*******************

 

Minulla on henkilökohtainen muisto, kun ensimmäisen kerran siirryimme kesäaikaan:

 

Olin asiakasseurueen isäntänä käymässä Espanjan Zaracozassa maatalousnäyttelyssä ja paluumatkalla yövyimme barcelonalaishotellissa, kun eräs seurueemme jäsen muisti yöllä, että nyt alkaa kesäaika.  Onneksi muisti, sillä ilman tuota saattaisin vieläkin olla Barcelonassa!

 

Hienoa, että tänään taas siirrymme kesäaikaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Se on kuin rahaa pankkiin laittaisi!, kesäaika, talviaika, kesäaikaan siirtyminen 27.3.2022 klo 03.00, Barcelona, Zaragoza,

Eilen tuli kuluneeksi 82-vuotta Talvisodan päättymisestä

Maanantai 14.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Talvisota päättyi 13.3.1940, joten eilen siitä tuli kuluneeksi 82-vuotta.

 

Olemme saaneet viettää Talvisodan päättymispäivää jo kymmeniä vuosia rauhan merkeissä, mutta Venäjän aloittama rikollinen sota merkitsee, että jouduimme viettämään eilistä muistopäivää sodan varjossa.

 

Talvisodan päättymispäivää vietettiin kirkoissa ja sankarihautausmailla pelkoa ja vihaa tuntien Venäjää kohtaan.

 

Osallistuin eilen Talvisodan päättymishartauteen synnyinpitäjäni…

 

IMG_4995.JPG

 

…Viljakkalan kirkossa ja hartaushetken jälkeen…

 

IMG_4982.JPG

 

…seppeleenlaskutilaisuudessa Viljakkalan sankarihautausmaalla.

 

 

IMG_4984.JPG

 

Talvisodan päättymisen muistopäivän messun liturgina toimi Juha-Pekka Haavisto.

 

************

 

IMG_4988.JPG

 

IMG_4990.JPG

 

Seppeleenlaskun sankariristille suorittivat Ilkka Nurmi (vasemmalla) ja Juhani Saarela.

 

 

IMG_4992.JPG

 

Sankarihaudalla veisattiin virsi kanttori Heidi Olkinuoran ja Juha-Pekka Haaviston johdolla.

 

 

Koen Viljakkalan sankarihautausmaan koskettavaksi paikaksi, sillä lepäähän siellä 10.3.1940 kaatunut setäni Reino Erkkilä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvisota, Talvisodan päättyminen 13.3.1940, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan sankarihautausmaa, seppeleenlasku Viljakkalan sankariristille 13.3.2022, Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan, Venäjän aloittama rikollinen sota,

Stalin, Mainilan laukaukset ja Terijoen hallitus tulivat ensimmäisenä mieleen!

Keskiviikko 23.2.2022

Otsikossa mainitut eli Josif Stalinin, Mainilan laukausten ja Terijoen hallituksen olisi suonut jo jäämään historian roskatynnyreihin, mutta nyt ne ovat palanneet jokapäiväiseen elämäämme, kun seuraamme Vladimir Putinin yrityksiä Venäjän imperiumin palauttamisessa.

 

 

On toki myönnettävä, että eräs saksalainen korpraali oli yhdessä Stalinin kanssa vaikuttamassa toisen maailmansodan syttymiseen.

 

 

***************

 

 

Marraskuun 26. päivänä 1939 Leningradin vakoiluosaston päällikön eversti P. G. Tihomirov´n yksikkö toteutti Valkeasaaren Mainilassa tykistökeskityksen neuvostojoukkojen keskelle siten, että laukaukset näyttivät ammutun Suomen puolelta.

 

 

Venäläiset ovat myöhemmin myöntäneet kyseessä olleen Neuvostoliiton itsensä lavastama tykistöisku, jonka tarkoituksena oli saada Suomi näyttämään hyökkääjältä talvisodassa.

 

 

On ilmeistä, että nyt Venäjä käyttää Ukrainassa sitä samaa taktiikkaa, jota Neuvostoliitto käytti Mainilassa yli 80 vuotta sitten!

 

 

******************

 

 

Terijoen hallitus jota johti Laukaassa syntynyt Otto Ville Kuusinen, oli Neuvostoliiton Talvisodan aikana perustama ”hallitus”, jonka kanssa Neuvostoliitto ilmoitti 2.12.1939 solmineensa avunantosopimuksen.

 

Voidaan todeta, että Venäjä soveltaa nyt Ukrainan Luhanskissa ja Donetskissa samoja oppeja, kuin Neuvostoliitto aikoinaan yritti Terijoen hallituksen avulla Suomea kohtaan Talvisodassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Josif Stalin, Vladimir Putin, Ukraina, Mainila, Mainilan laukaukset, Terijoen hallitus, Otto Ville Kuusinen, Luhansk, Donetsk, Neuvostoliitto, Talvisota, Leningradin vakoiluosaston päällikkö eversti P. G. Tihomirov, Terijoki, Leningrad, Adolf Hitler,

Suomalainen arkkitehtuuri ja muotoilu ovat liputuspäivänsä arvoisia!

Perjantai 4.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli liputuskulttuurin kannalta mielenkiintoinen päivä, sillä kyseessä oli sisäministeriön suosituksesta yleinen liputuspäivä.

 

 

Helmikuun 3. päivä on arkkitehti, muotoilija ja akateemikko Alvar Aallon syntymäpäivä, sillä hän syntyi 3.2.1898 Kuortaneella.

 

 

Helmikuun 3. päivää on vuodesta 2012 alkaen vietetty arkkitehtuurin päivänä ja nyt sisäministeriö suositti sitä yleiseksi liputuspäiväksi koko maassa.

 

 

IMG_4892.JPG

 

 

Noudatin sisäministeriön toivetta ja lipputangossamme liehui siniristilippu eilen klo 16.26 saakka, sillä silloin aurinko laski Tampereen horisontissa ja liputusaika päättyi.

 

 

Eilinen liputuspäivä oli eräänlainen kokeilu ja sisäministeriö seuraa kokeilusta saatuja kokemuksia, jotta se voi jatkossa antaa mahdollisia suosituksia liputuspäivän jatkosta.

 

 

Kannatan eilisen liputuspäivän vahvistamista viralliseksi liputuspäiväksi, sillä suomalainen arkkitehtuuri on liputuksen arvoinen.

 

 ******************


 

 

 

viiki12

Eräänä esimerkkinä mainitsen vuonna 1935 valmistuneen Viipurin Kaupunginkirjastotalon, jonka Alvar Aalto suunnitteli.

 

 

Olen monesti päässyt käymään Viipurin kaupunginkirjastossa ja käynneistäni laatimani blogikirjoitukset löytyvät googlaten ”Esko Erkkilä Viipurin kaupunginkirjasto”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: Suomalainen arkkitehtuuri ja muotoilu ovat liputuspäivänsän arvoisia! Alvar Aalto, Alvar ja Aino Aalto, Helmikuun 3. päivän liputus,

Ajaako koronarajoitusten hallitsemattoman nopea poistaminen yhteiskunnan taas kestämättömään tilanteeseen?

Tiistai 1.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Sanna Marin on eilen Päätoimittajayhdistyksen tilaisuudessa luvannut, että kaikista koronarajoituksista luovutaan helmikuun aikana.

 

Pääministerin vastaavista lupauksista on heikkoja kokemuksia, sillä näin hän lupasi jo jossain vaiheessa viime syksynäkin.

 

Uusien koronatapausten esiintyvyys kertoo tyystin toista ja toivon, että emme lähde hallitsemattomasti vapauttamaan koronarajoituksia.

 

Ymmärrän sen poliittisen paineen, jolla koronarajoitusten poistamista vaaditaan, mutta rajoitusten hallitsemattomaan poistamiseen ei nyt ole aihetta.

 

Korostan sanaa ”hallitsemattomaan”, sillä joitakin rajoituksia toki voidaan poistaa.

 

Pääministerin ilmoitus koronarajoitusten poistamisesta oli hänen kannaltaan loistavasti ajoitettu, sillä tiukkojen rajoitusten puolesta toiminut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on jäämässä sairaslomalle ja ainakin jossain vaiheessa Kiuruakin tiukempia rajoituksia vaatinut uusi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden ei ole vielä saanut ministerin mandaattia!

 

Se näkee joka elää, mutta toivon malttia koronarajoitusten purkamisessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ajaako koronarajoitusten hallitsemattoman nopea poistaminen yhteiskunnan taas kestämättömään tilanteeseen?, koronarajoitukset, koronarajoitusten poistaminen, perthe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden,

Juuresten viljely työllistää vielä talvellakin!

Lauantai 15.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Juuresten viljeleminen työllistää ympäri vuoden ja siitä sain jälleen kokemusta, kun eilen kävin noutamassa perunoita, porkkanoita, palsternakkoja sekä kyssäkaaleja mökin kellarista.

 

Juurekset ovat säilyneet hyvin ja varastointitappiota ei ainakaan vielä ole tullut.

 

Juuresten noutaminen on aina hikinen homma, sillä emme aurauta mökkitiemme viimeistä sadanviidenkymmenen metrin pituista pätkää, joten tuo matka pitää kahlata umpihangessa.

 

 

IMG_4809.JPG

 

Olishan noita voinut enemmänkin noutaa, mutta kyllä näidenkin noutamisessa hiki nousi pintaan.

 

 

IMG_4808.JPG

 

Lumi oli laskenut niin paljon, että pystyin peruttamaan hankiosuudella pikkuisen pätkän ja se lyhensi juurikkaiden kantomatkaani.

 

************************

Meiltä aikoinaan pakkolunastettiin neljä hehtaaria Majajärven liikennepaikan alle ja nyt taas pohjoisen suunnasta kohti etelää matkannut puutavarajuna joutui odottamaan ohittavaa pikajunaa.

 

Tavarajunien odotteleminen pitäisi saada loppumaan Tampereen ja Seinäjoen välillä ja sehän onnistuu vain sillä, että koko matkalle rakennetaan kaksoisraiteet!

 

Kannatan kaksoisraiteiden rakentamista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juuresten viljely työllistää vielä talvellakin!, juurekset, peruna, porkkana, palsternakka, kyssäkaali, kaksoisraide Tampere-Seinäjoki -radalle, Majajärven liikennepaikka,

Nyt kirkkokin saa rajata jumalanpalveluksiin osallistuvien määrää!

Sunnuntai 9.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Koronatilanne aiheuttaa mielenkiintoisia tilanteita ja eräs näistä tilanteista on se, että kirkko joutuu rajaamaan jumalanpalveluksiin osallistuvien seurakuntalaisten määrää!

 

Uskallan toki ounastella, että seurakuntalaisten määrän rajaaminen on näennäistä, sillä tuskinpa jumalanpalveluksiin ja hartaushetkiin osallistuvien seurakuntalaisten määrät ylittäisivät muutenkaan nyt asetettuja turvallisuusrajoja!

 

IMG_4799.JPG

 

Ylöjärvellä rajataan jumalanpalveluksiin osallistuvien seurakuntalaisten määrät näin:

 

  • Ylöjärven kirkko 140 osallistujaa

  • Kurun kirkko 90 osallistujaa

  • Viljakkalan kirkko 75 osallistujaa

 

*************

 

IMG_4756.JPG

 

Osallistuin Viljakkalan kirkossa järjestettyyn aattoillan hartaushetkeen 24.12.2021 ja silloin siellä osanottajarajaus oli tehty siten, että joka toiselle penkkiriville pääseminen oli estetty kuminauhavirityksellä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt kirkkokin saa rajata jumalanpalveluksiin osallistuvien määrää!, Nyt kirkkokin saa rajata jumalanpalveluksiin osallistuvien määrää! Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Kurun kirkko, Ylöjärven kirkko, Viljakkalan seurakuntapiiri, Kurun kappeliseurakunta,

Yrjö Jylhä sai ylennyksen kapteeniksi vasta Talvisodan Taipaleenjoen taistelujen jälkeen

Maanantai 27.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen monesti päässyt käymään Taipaleenjoen taistelupaikoilla ja sen vuoksi olikin itsestäänselvyys, että halusin katsojaksi Taipaleenjoki-oopperaan, joka esitettiin…

 

IMG_3841.JPG

 

…Tampere-talossa 28.11.2021.

 

 

IMG_3834.JPG

 

Oopperan sävellys on Ilkka Kuusiston ja tekstit Panu Rajalan.

 

IMG_4465.JPG

 

 

IMG_4467.JPG

 

Oopperan ilmoituksissa ja käsiohjelmissa esiintyvät Yrjö Jylhänä oopperalaulaja Jaakko Kortekangas ja Jevgeni Dolmatovskya esittävä Jyrki Anttila.

 

IMG_4466.JPG

 

Panu Rajalan laatimissa teksteissä tuodaan useastikin esille, että Yrjö Jylhä oli oopperassa kuvattujen Taipaleenjoen taistelujen aikana sotilasarvoltaan luutnantti, mutta ilmoituksissa ja käsiohjelmassa Jylhää esittävällä oopperalaulajalla on kapteenin arvomerkit!

 

*******************

 

Todellisuudessa Yrjö Jylhä ylennettiin luutnantiksi 14.5.1937 ja kapteeniksi hänet ylennettiin vasta 30.12.1941!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrjö Jylhä sai ylennyksen kapteeniksi vasta Talvisodan Taipaleenjoen taistelujen jälkeen, Yrjö Jylhä, Taipaleenjoki, Taipaleenjoki-ooppera, luutnantti Yrjö Jylhä, kapteeni Yrjö Jylhä, Panu Rajala, libretto Panu Rajala, Talvisota, Tampere-talo,

Tänään on talvipäivän seisaus klo 17.59!

Tiistai 21.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Päivä lyhenee tänään vielä klo ”iltapäiväkuuteen” saakka, sillä talvipäivän seisaus on tänään tarkalleen klo 17.59.

 

Talvipäivän seisauksessa päivä on lyhimmillään ja sen jälkeen alamme mennä kohti kevättä sekä kesää.

 

Huomenna eli 22.12.2021 päivä on jo muutaman sekunnin pidempi kuin tänään.

 

Talvipäivän seisaus on iloinen asia, sillä tänään matka kohti valoisuutta alkaa.

 

Päivä pitenee tänään siitä ”iltapäiväkuudesta” alkaen kesäkuun 21. päivään saakka, sillä silloin on kesäpäivän seisaus ja tuolloin päivä alkaa taas lyhentymään!

 

Tänään emme kuitenkaan sure ja ajattele päivän lyhentymistä, sillä nyt on aika nauttia päivän pitenemisestä.

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Talvipäivän seisaus 21.12.2021 klo 17.59, Talvipäivän seisaus, Kesäpäivän seisaus 21.6.2022, Kesäpäivän seisaus,

Korona-asiassa tarvitaan nyt johtajuutta!

Sunnuntai 19.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Koronatilanne pahenee päivä päivältä, mutta päättäjät torailevat keskenään tarvittavista toimenpiteistä ja toimenpiteiden ajoituksesta.

 

Poliittisten päättäjien keskuudessa vallitsee päättämättömyyden kaaos, sillä kukaan ei omaa kriisitilanteissa vaadittavaa johtajuutta.

 

Hallituksessa pitää nyt ottaa oppia puolustusministeri Antti Kaikkosen johdolla tehdystä hävittäjäkaupasta, jossa saatiin aikaiseksi laajalti hyväksytty päätös.

 

**********************

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on korona-asiassa kohonnut tasolle, jota tarvitaan kriisitilanteen johtamisessa.

 

Kansa haluaa kriisitilanteessa jämäkkää johtamista ja nyt näyttää, että entisestä pitkäpuheisesta jaarittelijasta on kehittynyt kriisitilanteen johtaja.

 

Krista Kiurun nouseminen hallituksen johtavaksi kriisitilanteen johtajaksi tapahtui nopeasti. Pääministerin moninainen kompurointi ja hänen vitkuttelunsa päätöksenteossa loivat jämäkkyyden jostain löytäneelle Kiurulle tilanteen nousta hallituksen johtajaksi kriisitilanteen hallinnassa.

 

Keskeistä on myös se, että perhe- ja peruspalveluministerin vastuulle kuuluu terveyteen kuuluvien ongelmien hallinta sekä ratkaiseminen.

 

Nyt hallitukselta tarvitaan nopeita ja jämäköitä toimenpiteitä, jotka velvoittavat operatiivisesta toiminnasta vastaavat viranomaiset toimimaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Korona-asiassa tarvitaan nyt johtajuutta!, kriisijohtaminen, nyt tarvitaan kriisijohtamista, perhe- ja peruspalveluministeri, Krista Kiuru, Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru,

Jaan Krista Kiurun näkemyksen, että Suomessa koronatilanne ei ole hallinnassa!

Sunnuntai 7.11.2021 - -Esko Erkkilä-

En omaa vähimmässäkään mielessä sosiaalidemokraattisia näkemyksiä, mutta sen totean, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on oikeassa siinä, että koronatilanne ei Suomessa ole kenenkään hallinnassa.

 

Krista Kiuru on aivan liian helposti antanut koronakysymyksessä periksi pääministeri Sanna Marinille, jonka toimintapolitiikka ja päätökset ovat ajamassa Suomen vaikeaan tilanteeseen.

 

Miksi Krista Kiuru laistaa oikeista näkemyksistään ja antaa vallan turmiollisen näkemyksen omaavalle pääministerille koronatilanteesta? On peiliinkatsomisen paikka tosin koko hallitukselle.

 

Odotan suurella mielenkiinnolla ensi keskiviikkoa, jolloin hallituksen on tarkoitus arvioida koronatilannetta ja sen vaatimia toimenpiteitä uudestaan.

 

Onko ensi keskiviikkona jo liian myöhäistä tehdä järkeviä päätöksiä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koronatilanne Suomessa ei ole kenenkään hallinnassa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, pääministeri Sanna Marin,

Kyllä Krista Kiurun linja koronarajoitusten jatkamisesta olisi ollut oikea!

Lauantai 23.10.2021 - -Esko Erkkilä-

En olisi koskaan uskonut, että kannattaisin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun esittämiä asioita, mutta nyt joudun koronarajoitusten osalta toteamaan Kiurun olleen oikeassa.

 

Toki tilanteestani tekee helpon se, että olen koko ajan ollut koronarajoituksista tismalleen samaa mieltä kuin Kiuru!

 

Me kaikki voimme kai nyt olla yksimielisiä siitä, että koronarajoitusten purkaminen tapahtui liian nopeasti. Asiantilaa ei muuta miksikään purkajien sanoma, että suomalainen yhteiskunta piti avata pitkän sulkemisajanjakson jälkeen.

 

Silmiinpistävää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun käyttäytymisessä on ollut se, että hän on ainakin julkisuudessa mukisematta hyväksynyt pääministeri Sanna Marinin linjan, joka on nyt nopeasti ajamassa Suomen vaikeaan koronatilanteeseen.

 

On selvästi nähtävissä, että Suomi on nopealla aikataululla ajautumassa koronan osalta samaan tilanteeseen, jossa Latvia ja Venäjä nyt painiskelevat.

 

Tuskin olen ainoa, joka nyt esittää, että Suomessa on välittömästi tehtävä linjanmuutos ja palattava entisiin tiukkoihin koronarajoituksiin.

 

Kansanedustaja Aki Linden totesi eilen televisiossa, että paluu tiukkoihin koronarajoituksiin loisi epävarman tunteen Suomen päättäjien toiminnasta.

 

En allekirjoita Lindenin mielipidettä, vaan esitän nopeita toimenpiteitä ja palaamista tiukkoihin rajoitustoimenpiteisiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Krista Kiurun koronalinjaukset ovat olleet oikeita, Krista Kiuru, Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, korona, Covid - 19, koronarajoitukset pitää palauttaa, vajoaako Suomi koronatilanteessa Latvian tasolle?, vajoaako Suomi Venäjän tasolle?

11 kiloa porkkanoita puolentoista neliön suuruiselta alalta!

Keskiviikko 29.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Kasvatimme kokeeksi porkkanoita kahdessa puulaatikossa, joissa yhteispinta-ala oli puolitoistaneliömetriä ja tulos oli laadullisesi mainio sekä määrältään hyvä.

 

 

IMG_3262.JPG

 

Porkkanat olivat edelleen hyvässä kasvussa, mutta eilen ne nostimme maasta.

 

 

IMG_3265.JPG

 

Porkkanat olivat tanakoita talvilaatuisia valioyksilöitä – ei puhettakaan porkkanakärpäsen vioituksista. Hyvä laatu oli varmaankin sen ansiota, että ne saivat kasvaa pitkälle keskikesään saakka harson alla.

 

 

IMG_3266.JPG

 

 

Kelpaa näitä noutaa kellarista joskus lopputalven aikana!

 

 

Jos tässä jutussa joku opetus on, opetus on se, että porkkanalla kannattaa pitää harsot päällä mahdollisimman pitkälle, jotta säästytään porkkanakärpäsen vioituksilta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Porkkana, porkkanan sadonkorjuu, porkkanat harson alla, porkkanakärpäsen vioitus, talviporkkana, porkkanoiden säilyttäminen hiekassa,

Hommasin narttutyrnien seuraksi kollipoikatyrnin!

Perjantai 24.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Tyrni on yksineuvoinen kasvi, joten pitää istuttaa sekä hede- ja emitaimia, jotta saa satoa.

 

Minulta meni aikoinaan parisenkymmentä vuotta, kun odotin kahden tyttötyrnin tekevän marjoja, mutta eihän siitä mitään tullut.

 

Nyt meillä on sama tilanne synnyinkotini pihalla, kun liian innokkaat nurmikonleikkaajat olivat huolimattomia ja leikkasivat innoissaan myös kollipoikatyrnin taivaan tuuliin.

 

Olen nyt metsästänyt kollipoikatyrniä, mutta monet isotkin taimikaupat – mm. Hankkija – levittelevät käsiään ja toteavat, että eivät ole saaneet valikoimiinsa kollipoikatyrnejä.

 

 

IMG_3206.JPG

 

Onneksi ymmärsin kääntyä Pinsiön taimiston puoleen ja sieltähän on saatavissa sekä tyttö- että kollipoikataimia.

 

 

Nyt vaan pitää ottaa lapio käteen ja istuttaa Tarmo-kollipoikatyrni kahden vanhanpiian vierelle!

 

 

****************

 

IMG_3208.JPG

 

Mökkimaailmassa meillä asia on kunnossa, sillä tyrnimaallamme on sopivassa suhteessa narttu- sekä kollipoikatyrnejä ja tyrnien sato on ollutkin mainio – paljon jää poimimattakin, joten tervetuloa poimimaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrni on yksineuvoinen kasvi eli tarvitaan narttu- sekä kollipoikatyrnit jotta marjoja syntyy, Pinsiön taimisto, Pinsiön taimisto pystyy palvelemaan,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »