Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hommasin narttutyrnien seuraksi kollipoikatyrnin!

Perjantai 24.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Tyrni on yksineuvoinen kasvi, joten pitää istuttaa sekä hede- ja emitaimia, jotta saa satoa.

 

Minulta meni aikoinaan parisenkymmentä vuotta, kun odotin kahden tyttötyrnin tekevän marjoja, mutta eihän siitä mitään tullut.

 

Nyt meillä on sama tilanne synnyinkotini pihalla, kun liian innokkaat nurmikonleikkaajat olivat huolimattomia ja leikkasivat innoissaan myös kollipoikatyrnin taivaan tuuliin.

 

Olen nyt metsästänyt kollipoikatyrniä, mutta monet isotkin taimikaupat – mm. Hankkija – levittelevät käsiään ja toteavat, että eivät ole saaneet valikoimiinsa kollipoikatyrnejä.

 

 

IMG_3206.JPG

 

Onneksi ymmärsin kääntyä Pinsiön taimiston puoleen ja sieltähän on saatavissa sekä tyttö- että kollipoikataimia.

 

 

Nyt vaan pitää ottaa lapio käteen ja istuttaa Tarmo-kollipoikatyrni kahden vanhanpiian vierelle!

 

 

****************

 

IMG_3208.JPG

 

Mökkimaailmassa meillä asia on kunnossa, sillä tyrnimaallamme on sopivassa suhteessa narttu- sekä kollipoikatyrnejä ja tyrnien sato on ollutkin mainio – paljon jää poimimattakin, joten tervetuloa poimimaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrni on yksineuvoinen kasvi eli tarvitaan narttu- sekä kollipoikatyrnit jotta marjoja syntyy, Pinsiön taimisto, Pinsiön taimisto pystyy palvelemaan,

Avataanko yhteiskuntaamme nyt hallitsemattoman nopeasti?

Keskiviikko 15.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen arvostanut ministeri Krista Kiurun linjaa koronarajoitusten ylläpidosta, mutta nyt hänkin näyttää lipsuvan aiemmista periaatteistaan.

 

Hallituksen suunnitelmat koronarajoitusten höllentämisestä tulevat ilmeisesti voimaan ensi viikolla ja nyt onkin kysyttävä, että edetäänkö rajoitusten lieventämisessä liian nopeasti.

 

********************

 

Toinen koronaan liittyvä seikka ovat ne ”vapaamatkustajat”, jotka eivät suostu ottamaan rokotuksia.

 

Mielestäni meillä on jo käytännöntasoista tietoa siitä, että kaksi rokotusta antavat riittävän suojan ainakin voimakkainta koronaa vastaan.

 

Kaksi rokotusta saaneita lienee tällä hetkellä n. 65 % kansalaisista, joten 80 %:n tavoitteeseen on vielä matkaa eli emme voi hyväksyä vapaamatkustajia.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Avataanko yhteiskuntaamme nyt hallitsemattoman nopeasti?, Koronarokotukset, koronarokotusten välttelijät, koronarokotusten vapaamatkustajat, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru,

Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni!

Lauantai 4.9.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_3059.JPG

 

Elämme aikoja, jolloin auringonkukat loistavat ja monet viljelijät tarjoavat kasvattamiaan auringonkukkia vapaasti poimittaviksi.

 

Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni, sillä siihen tarkoitukseen käy vallan mainiosti linnuille tarkoitetut auringonkukansiemenet!

 

 

IMG_3057.JPG

 

Myös meillä on mökkitien varrella yhden rivin verran auringonkukkia ja vaikka ala onkin vähäinen, se tuo kuitenkin iloa ja värikkyyttä maisemaan.

 

 

IMG_2868.JPG

 

Erilaiset lentävät ötökät tykkäävät auringonkukista ja siten auringonkukat lisäävät luonnon monimuotoisuutta.

 

 

******************

 

IMG_3058.JPG

 

Perehdyin työelämän aikana ulkomailta tuotavien auringonkukansiementen hygieeniseen laatuun ja on todettava selkeästi, että ulkomaisen auringonkukansiemenet ovat eräs suurimmista salmonellariskeistä.

 

En toki joutunut ostamaan auringonkukansiemeniä, mutta seurasin viranomaisten havaitsemien salmonellalähteiden esiintymistä ja auringonkukansiemenet olivat tässä mielessä pahimmat.

 

 

Salmonellavaaran vuoksi onkin tärkeää, että joka kerta, kun joutuu käsittelemään ulkomaisia auringonkukansiemeniä on sen jälkeen kädet pestävä huolellisesti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni!, auringonkukka, auringonkukansiementen hygieninen laatu, salmonella, salmonellan viranomaisvalvonta,

Viranomaisten ja erityisesti poliittisten päättäjien on nyt toimittava!

Sunnuntai 8.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Koko maailma ja Suomi siinä mukana on nyt kärvistellyt korona-taudin pinteessä joulukuusta 2019 alkaen.

 

 

Viranomaiset ja erityisesti poliittiset päättäjät ovat tilanteessa ymmällään.

 

Ymmällään oloa ruokkivat ne tahot, jotka itsellisistä syistä vastustavat tehokkaita rajoitustoimenpiteitä.

 

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on edustamansa alan etujärjestö ja se on viime päivinä ollut äänekkäin koronarajoitusten vastustaja.

 

Olen eri mieltä MaRa ry:n kanssa ja kannustan viranomaisia määräämään entistä tehokkaampia rajoitustoimia, jotta saamme koronatilanteen hallintaan.

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on hallituksessa edustanut tiukinta linjaa koronarajoitusten aikaansaamiseksi.

 

Krista Kiuru on muuten vihoviimeinen ministeri jota kannatan, mutta arvostan hänen koronalinjauksiaan.

 

Toivon, että Krista Kiurun linjaukset saavat laajempaakin kannatusta hallituksen piirissä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viranomaisten ja erityisesti poliittisten päättäjien on nyt toimittava!, koronarajoitukset, Krista Kiuru, Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry,

Oopperalaulaja Martti Talvela hankki Inkilän kartanon omistukseensa vuonna 1980

Torstai 5.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Kyröläismatkamme kulttuuri- ja sotahistoriasisältöä sisältyi Juvalla tutustuminen kahteenkin kohteeseen eli oopperalaulaja Martti Talvelan hautaan sekä Inkilän kartanoon.

 

 

IMG_2545.JPG

 

Oopperalaulaja Martti Talvela syntyi Hiitolassa vuonna 1935 ja hän siirtyi perheensä kanssa Talvisodan evakkoon Kerimäelle.

 

Hyökkäysvaiheen aikana perhe palasi Hiitolaan, mutta joutui Jatkosodan aikana uudestaan evakkoon ja nyt Vähäkyrön kautta Orimattilaan.

 

Oopperalaulaja kuoli vuonna 1989 ja on haudattuna Juvan vanhalla hautausmaalla – poikkesimme Kyröläismatkallamme Talvelan haudalla.

 

*************************

 

Talvela hankki Juvalla sijaitsevan Inkilän kartanon vuonna 1980 ja muutti sinne asumaan seuraavana vuonna.

 

Inkilän kartano oli Talvisodan lopulla Päämajan käytössä ja marsalkka Mannerheim asui siellä kahden viikon ajan.

 

****************

 

 

IMG_2566.JPG

 

Pistäydyimme Kyröläismatkallamme Inkilän kartanon talouspihalla…

 

 

IMG_2569.JPG

 

…ja totesimme, että kartano elää voimallisen maatalouden harjoittamisen aikaa!

 

 

Emme halunneet häiritä kartanon elämää vaan palasimme takaisin tulojälkiämme myöten!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oopperalaulaja Martti Talvela, Inkilän kartano, Inkilänhovi, Marsalkka Mannerheim, Talvisota, Jatkosota, Juvan vanha hautausmaa, Hiitola, Kyröläismatka 2021,

Ilomantsin Oinassalmella sijaitseva muistomerkki kertoo suomalaisten tärkeästä torjuntavoitosta

Torstai 29.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Talvisodassa vihollinen pyrki useilla hyökkäyksillään Ilomantsissa saamaan suomalaiset jättimäiseen mottiin eteläisimmillä rintamalohkoilla.

 

Merkittävä vihollisen hyökkäys pystyttiin torjumaan vuoden 1939 joulukuussa Ilomantsin Oinaansalmella.

 

Suomalaiset joukot pitivät pintansa Talvisodan loppuun saakka ja vihollisen hyökkäysyritykset torjuttiin.

 

 ****************

 

 

IMG_2433.JPG

 

 

Oinaansalmen taisteluiden muistomerkki on massiivinen ja siinä on kuvanveistäjä Veikko Jalavan veistämä reliefi.

 

Muistomerkki paljastettiin 30.8.1959 ja on nimeltään ”Parivartio”.

 

Reliefissä on teksti:

 


"Tolvajärvi - Oinassalmi - Kallioniemi vesistölinjalla puolustivat Suomen miehet isänmaan vapautta talvisodassa 1939-40."

 

 

Aloitimme taannoisella Kyröläismatkallamme Ilomantsin taisteluihin tutustumisen Oinaansalmen muistomerkillä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilomantsin Oinassalmella sijaitseva muistomerkki kertoo suomalaisten tärkeästä torjuntavoitosta, Ilomantsi, Ilomantsin taistelut, Oinassalmen muistomerkki, Parivartio, kuvanveistäjä Veikko Jalava, Talvisota, Kyröläismatka 2021,

"Tappajan katse"

Sunnuntai 18.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Vuonna 1915 syntynyt isäni taisteli ”täydet” Talvi- sekä Jatkosodassa ja osallistui vielä saksalaisia vastaan käytyihin sotatoimiin Lapinsodassa.

 

Jatkosodassa hänen aseenaan oli Degtarjev-pikakivääri eli ”Emma”.

 

Isäni oli siis pikakivääriampuja ja hänen apulaisenaan oli saman kylän mies Simo Niittunen – monet olivat ne ”taistelut”, joita sotakaverukset kävivät kahvikupin ääressä meidän pirtissä 1950-luvulla!  Väkeviä muistelusten yhteydessä ei nautittu, sillä Simo oli kuorma-autoilija ja siinä hommassa väkevillä ei ollut edes tuolloin tilaa!

 

 

 

IMG_2384.JPG

 

Näin Gertarjev-pikakiväärin viimeksi taannoisella Kyröläismatkallemme, kun tutustuimme Simo Häyhä-museoon Rautjärvellä.

 

 

Olen toki minäkin saanut ampua Emmalla, mutta oikeastaan vain näytösluontoisesti eräiden kertausharjoitusten yhteydessä.

 

 

Degtarjev-pikakivääri on neuvostoliittolaisvalmisteinen, mutta saimme niitä sotasaaliiksi runsaasti Talvi- sekä Jatkosotien aikana – kerrotaan, että saimme sotasaaliiksi 9.000 Degtarjev-pikakivääriä.

 

 

*******************

 

 

Viljakkalan sotaveteraanit tekivät joskus 1960- tai 1970-luvuilla tutustumisretken Säkylässä toimivaan Porin Prikaatiin ja siellä veteraanimme olivat päässeet tutustumaan mm. erilaisiin aseisiin.

 

 

Kerrotaan, että isäni silmiin oli syttynyt ”tappajan katse”, kun hän oli nähnyt sota-aikaisen työkalunsa eli Degtarjev-pikakiväärin!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Tappajan katse", Emma-pikakivääri, Degtarjev, Degtarjev-pikakivääri, Säkylä, Porin Prikaati, Viljakkala, Viljakkalan sotaveteraanit, Simo Häyhä-museo, Rautjärvi, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota, Kyröläismatka 2021,

Sodan ja rauhan Itä-Suomi

Keskiviikko 14.7.2021

Järjestyksessään 18. Kyröläismatka jouduttiin ”sattuneesta syystä” ensimmäisen kerran toteuttamaan kotimaanmatkana 9…12.7.2021 ja matkamme suuntautui itäiseen Suomeen. Matkamme teemana oli ”Sodan ja rauhan Itä-Suomi”.

 

 

IMG_2610.JPG

 

 

Matkamme keskeisenä henkilöhahmona oli marsalkka Mannerheim, jonka patsaan tapasimme Mikkelin torilla matkamme loppuvaiheessa.

 

Patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Kalervo Kallio vuonna 1967 ja voi vain arvata, että patsaaseen ja sen sijoituspaikkaan liittyi aikoinaan monia värikkäitä vaiheita.

 

 

*******************

 

 

Kyröläismatkamme johtajana toimi edelliskertojen tapaan hämeenkyröläissyntyinen kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäki ja matkamme oli järjestyksessään tosiaan jo 18. Kyröläismatka.

 

Kyröläismatkat ovat aikoinaan alkaneet hämeenkyröläisten ja viljakkalalaisten muistelumatkoina Talvi- ja Jatkosodan taistelupaikoille Venäjälle.

 

Olen osallistunut kaikille Kyröläismatkoille ja tulen varmaan lähipäivinä kertomaan kohteistamme näillä sivuillani.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sodan ja rauhan Itä-Suomi, Kyröläismatka, 18. Kyröläismatka, Hämeenkyröläisten ja viljakkalalaisten matka, Mannerheim, Mannerheimin patsas Mikkelissä, Talvi- ja Jatkosota,

Eilen tuli kuluneeksi 76 vuotta, kun viimeinen saksalainen sotilas poistui Suomesta

Keskiviikko 28.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Vietimme eilen eli huhtikuun 27. päivänä Kansallista veteraanipäivää.

 

Kansallinen veteraanipäivä on virallinen liputuspäivä ja sitä on vietetty vuodesta 1987 alkaen ja kuten otsikostakin ilmenee, niin päivä ajoittuu siihen, että milloin viimeinen saksalainen sotilas poistui Suomesta.

 

Oli luonnollista, että eilen Suomen lippu…

 

 

IMG_1693.JPG

 

…liehui lipputangossamme!

 

**************************

 

Kenraaliluutnantti Hjalmar Siilasvuo lähetti Mannerheimille 28.4.1945 sähkeen: ”Ilmoitan täyttäneeni Ylipäälliköltä syyskuussa 1944 saamani tehtävän. 27.4. kello 13.30 mennessä saksalaiset sotavoimat on karkotettu Pohjois-Suomesta.”

**************************

 

Vuonna 1915 syntynyt isäni osallistui alusta alkaen Talvisotaan sekä myös Jatkosotaan ja olipa hän vielä Lapinsodassa ajamassa saksalaisia pois Suomesta.

 

Kunnia sotaveteraaneillemme, jotka toiminnallaan takasivat Itsenäisen Isänmaamme!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kansallinen veteraanipäivä, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota, Siilasvuo, Mannerheim,

Pää saappaaseen ja pallit pois!

Lauantai 24.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Katselin tuossa jollain netin keskustelupalstalla, kun kyseltiin, että missä kannattaisi koiralta pallit leikata ja mitä homma maksaisi.

 

Isäni kotona olivat kaikki koirat olleet rodultaan Suomen pystykorvia ja niin myös meillä ne kaksi koiraa, jotka meillä aikoinaan oli.

 

Viljakkalan Niemenperän Erkkilässä koirien nimi oli aina ollut Sälli ja samaa perinnettä jatkoimme myös meillä noille molemmille koirille.

 

Mutta siitä koirien salvamisesta!

 

Meillä oli naapurissa teurastamiseen ja muuhunkin hommaan kykenevä pätevä mies ja kun salvamisen aika koitti, niin Sälli vietiin tuonne naapuriin.

 

Väljä nahkasaapas oli hyvä apuväline ja sinne koiran pää, jotta sukukalleudet jäivät hyvin esille.

 

Partakoneen terällä viillot ja pallit olivat hangella!

 

Siihen aikaan ei käytetty mitään kipulääkkeitä, sillä koira vaan nuoleskeli kotiin juostessaan haavoja ja hyvin ne paranivatkin!

 

Tärkeätä operaatiossa oli se, että se tapahtui poissa kotoa eli naapurissa, sillä jo se lopetti koiran juoksuhalut!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kollikoiran katsraatio, koiran salvaminen,

Viipurissa sijaitsevasta Mikael Agricola-patsaasta on tehty kaikkiaan viisi valosta!

Lauantai 10.4.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_1621.JPG

 

Eilen vietimme Mikael Agricolan ja samalla suomen kielen muistopäivää.

 

Liputussää olikin eilen erinomainen, sillä tuulta oli riittävästi.

 

*****************

 

Kuvanveistäjä Emil Wikström veistämä Mikael Agricolaa…

 

 

alkuperainenagricolapatsas. 

 

…esittävä muistomerkki paljastettiin Viipurissa kesäkuussa 1908, mutta se tuhoutui ja hävisi Talvisodan aikana.

 

 

agricolapatsaanuusvalos.

 

27.6.2009 Viipurissa paljastettiin Mikael Agricolan patsaan uusvalos ja tässä tuo patsas valokuvaamani vuonna 2014.

 

 

Emil Wikströmin veistämistä Mikael Agricolan patsaista on tehty kaikkiaan viisi valosta, joista siis alkuperäinen tuo Viipurissa sijainnut, mutta Talvisodassa hävinnyt ja kolme muuta nykyisen Viipurissa sijaitsevan lisäksi ovat Pernajassa, Turussa sekä Lahdessa.

 

 

Omassa arvoasteikossani jäljellä olevista patsaista arvokkain on ehdottomasti tuo Viipurissa Pietari-Paavalin kirkon edustalla seisova patsas!

 

Milloinkahan pääsemme seuraavan kerran ihailemaa Pietari-Paavalin kirkon edessä olevaa Mikael Agricolan patsasta!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Viipurissa sijaitsevasta Mikael Agricola-patsaasta on tehty kaikkiaan viisi valosta, alkuperäinen Mikael Agricola-patsas Viipurissa, alkuperäinen Mikael Agricola-patsas hävisi Talvisodassa, Talvisota, Mikael Agricolan patsas Viipurissa,

Onneksi vaarin laulutaidottomuus ei ole periytyvää laatua!

Tiistai 6.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Laulunumeroni oli kouluajan kuutonen, mutta päästötodistuksessa se laskettiin viitoseksi.

 

En murehtinut asiasta, sillä taiteelliset aineet eivät kiinnostaneet.

 

**********************

 

Nyt ensimmäisenä pääsiäispäivän aamuna koin pienoisen yllätyksen, kun esikoisemme toinen tytär esiintyi Pirkkalan seurakunnan pääsiäisjumalanpalveluksessa yksinlaulua esittäen.

 

 

IMG_1617.JPG

 

Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth saarnasi ja Iiris esitti yksinlaulua – kyseessä oli luonnollisesti nettilähetys.

 

 

IMG_1613.JPG

 

Iiris lauloi mm. näin:

 

”Pääsiäisenä laulan näin:

On ilo tullut kaupunkiin!

Pääsiäisenä laulan näin:

On ilo tullut kyliin kaikkiin.

Siksi hyppelen näin.

Siksi hyppelen näin.

Suru iloksi vaihtunut on.

Siksi hyppelen näin.

Siksi hyppelen näin.

Suru iloksi vaihtunut on.”

 

 

Vaari on tyytyväinen poikansa tyttären esiintymisestä ja tuo jumalanpalvelus löytyy tallenteena Pirkkalan seurakunnan nettisivuilta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkkalan seurakunta, Pirkkalan seurakunnan pääsiäisjumalanpalvelus 4.4.2021,

Kesäaikaan siirtyminen on kuin laittaisi aikaa pankkiin!

Sunnuntai 28.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Tänään klo 03.00 siirrämme/siirsimme kelloja ”kertaheitolla” klo neljään eli aloitamme/aloitimme kesäajan.

 

Tiedän, että kuulun vähemmistöön, kun pidän kesäaikaan siirtymistä hyvänä ja kaikinpuolin toimintaamme virkistävänä toimenpiteenä.

 

Vertaan kesäaikaan siirtymistä siihen, että laitamme aikaa pankkiin ja pääsemme nauttimaan ”talletuksestamme” silloin kun talviaika alkaa lauantain 30. lokakuuta ja sunnuntain 31. lokakuuta välisenä yönä – silloin voimme nostaa aikapankista sen tunnin, jonka nyt menetämme!

 

*********************

 

Kesäajasta luopumista on suunniteltu, mutta ainakaan toistaiseksi suunnitelmat eivät etene.

 

 

***********************

 

 

Seuraavina vuosina kesäaika alkaa seuraavasti:

  • 2022 – lauantain 26. maaliskuuta ja sunnuntain 27. maaliskuuta välisenä yönä

  • 2023 – lauantain 25. maaliskuuta ja sunnuntain 26. maaliskuuta välisenä yönä

  • 2024 – lauantain 30. maaliskuuta ja sunnuntain 31. maaliskuuta välisenä yönä

  • 2025 – lauantain 29. maaliskuuta ja sunnuntain 30. maaliskuuta välisenä yönä

  • 2026 – lauantain 28. maaliskuuta ja sunnuntain 29. maaliskuuta välisenä yönä

 

Kesäaikaa tervehtien ja siitä nauttien

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kesäaikaan siirtyminen on kuin laittaisi aikaa pankkiin!, Kesäaika, Talviaika,

105-vuotias kuusi on kokenut kapinan, Talvisodan ja Jatkosodan!

Keskiviikko 24.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Takka- sekä saunapuiden pilkkominen ovat juuri nyt ajankohtaisia ja sitä hommaa minäkin olen kuluneen parin viikon aikana tehnyt.

 

Noudan kuivuneet tukkipuun kokoiset polttopuurangat pätkittyinä peräkärryllä maalta ja pilkon pätkityt pöllit klapeiksi lopullisella käyttöpaikalla eli omakotitaloni tontilla Tampereella.

 

Tukkipuun kokoiset polttopuut ovat pystyynkuivaneita kuusia, joilla ei enää ole käyttöä sahatavaraksi.

 

 

IMG_1527.JPG

 

Yksi peräkärrykuormallinen oli suuria kuusipöllejä ja niiden halkominen polttopuukokoon oli hyvinkin haasteellista.

 

 

 

IMG_1534.JPG

 

Tutkailin tarkemmin yhtä pölliä ja totesin, että sen ikä oli 105-vuotta, halkaisija 45 senttiä eli 17 tuumaa.

 

 

Meneehän se metsäomistaja hiljaiseksi, kun toteaa, että omasta metsästä löytyy kuusi, joka on elänyt taimivaiheensa jo kapinan aikana eli Vapaussodan aikana vuonna 1918!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 105-vuotias kuusi, Kapina 1918, Vapaussota 1918, vuoden 1918 tapahtumat , Talvisota, Jatkosota, polttopuut, polttopuiden tekeminen, klapien tekeminen, kevät on klapienteon aikaa,

Viralliset, vakiintuneet ja suositellut liputuspäivät

Lauantai 13.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Siniristiliput liehuvat tänään Talvisodan päättymisen johdosta!

 

Meillä on Tampereen omakotitalomme tontilla sekä myös mökillämme lipputangot ja pyrimme mahdollisuuksien mukaan liputtamaan ainakin siellä, jossa vietämme liputuspäivää.

 

Viralliset ja vakiintuneet liputuspäivät ovat tuttuja, mutta vähemmän tunnettuja lienevät suositellut liputuspäivät.

 

Toki Suomen lipun saa halutessaan nostaa minä tahansa vuoden päivänä itselleen tärkeän asian, arvon tai ilonaiheen puolesta.

IMG_1503.JPG

 

Suositelluista liputuspäivistä arvostan eniten tätä päivää eli maaliskuun 13. päivää; tänään tulee kuluneeksi 81 vuotta Talvisodan päättymisestä.

 

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30.11.1939 ja Talvisota päättyi Suomen ja Neuvostoliiton väliseen rauhansopimukseen 13.3.1940 klo 11.00.

 

 

Toivon, että mahdollisimman monet siniristiliput liehuvat tänään itsenäisen ja vapaan Suomen lukemattomissa lipputangoissa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viralliset liputuspäivät, vakiintuneet liputuspäivät, suositellut liputuspäivät, Talvisota, Talvisodan alkaminen, Talvisodan pyyttyminen, 13.3.1940,

Haverin kalliolouhinnat kuulostivat tykistön lähtölaukauksilta

Sunnuntai 28.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalassa sijainneen Haverin kultakaivoksen toiminta loppui vuonna 1960.

 

Synnyinkodistani on maanteitse matkaa Haveriin viitisen kilometriä ja linnuntietä luonnollisesti vähemmän.

 

Muistan, kun Haverissa räjäytettiin kalliota joka päivä puolenpäivän tienoilla, sillä ammunta kuului meille saakka hyvin.

 

****************

 

Isäni oli ”sotahommissa” Talvisodan, Jatkosodan sekä vielä myös Lapinsodassa ja päästyään siviiliin hän tuli kotivävyksi äitini synnyintilalle Viljakkalan Välimäkeen.

 

Muistan, kun isäni kertoi ensimmäisistä ajoistaan Välimäessä, että Haverissa suoritetut louhinnat muistuttivat tykistön lähtölaukauksia ja ne saivat hänen katselemaan pellolla ojanpohjia, että minne nyt pitäisi maastoutua.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haverin kalliolouhinnat kuulostivat tykistön lähtölaukauksilta, tykistön lähtölaukaukset, Haveri, Haverein kultakaivos, Haverin kultakaivos Viljakkalassa, Viljakkala, Haveri, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota,

Kollikoira saappaaseen ja kivekset lumelle!

Perjantai 5.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Isäni kotona oli useita koiria ja kaikkien niiden nimi oli Sälli.

 

Isäni halusi jatkaa perinnettä ja molemmilla niillä kollikoirilla, jotka meillä olivat, oli nimenä Sälli!

 

Kollikoirilla on tapana, että ne luuhaavat kylillä ja niin oli tilanne myös meidän Sälli-koirillamme.

 

Jäi ehkä hieman liian myöhäiseksi, mutta ainakin toisen Sälli-koiramme salvaminen venyi liian myöhäiseen aikaan.

 

Jossain vaiheessa kuitenkin veimme Sällimme naapuriin salvettavaksi ja naapurin ammattimies hoiti salvamisen.

 

Sälli laitettiin saappaseen siten, että kivekset jäivät saappaan ulkopuolelle ja sen vuoksi kivesten poistaminen oli helppoa.

 

Oli tärkeää, että salvaminen piti tapahtua naapurissa, sillä ei olisi ollut mitään mieltä tehdä tuo toimenpide kotosalla.

 

Sällin salvaminen tapahtui talvisaikaan ja muistan, kun Sälli kotiin kiirehtiessään pysähtyi jatkuvasti ja nuoli muniaan, joista juuri kivekset oli poistettu!

 

Nykyään kollikoiran salvamisen pitää varmaankin tapahtua eläinlääkärin toimesta, mutta 1960-luvulla se onnistui oikein hyvin myös naapurinmiehen toimesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kollikoira saappaaseen ja kivekset lumelle!, koiran salvaminen, salvaminen, kivekset pois, kivekset pois kollikoirilta,

Suksillahan sitä ennen talvisin koulumatkat kuljettiin!

Keskiviikko 13.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Suksien ja taksien vertailu koulumatkojen kulkuvälineinä ontuu, sillä kouluthan ovat maaseudulta hävinneet, mutta muistelen kuitenkin aikoja, jolloin koulumatkat kuljettiin talvisin suksilla.

 

Meiltä oli koululle matkaa teiden kautta vajaat kolme kilometriä, mutta hiihtomatkaa hieman vähemmän, sillä koululadut kulkivat peltojen sekä metsäsaarekkeiden kautta ja latuja pitkin koulumatkaa pystyi oikomaan.

 

Oma ja siskoni koulumatka oli toisaalta lyhytkin, jos sitä vertaa Niittyojan sisaruspariin, jotka aamuisin saapuivat pihaamme sen jälkeen, kun he olivat jo ehtineet sauvoa vajaat kolme kilometriä metsien kautta.

 

1950-luvulla talvet olivat talvia, sillä aamuisin pakkaslukemat saattoivat lähennellä neljääkymmentä astetta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suksillahan sitä ennen talvisin koulumatkat kuljettiin!, koulumatkat suksilla, koulumatkat taksilla,

Talvisodan muistomitalin alkuperäinen nimi oli vuosien 1939 - 1940 sodan muistomitali

Tiistai 5.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Meneillään oleva korona-aika luo hyvät mahdollisuudet penkoa ja tutkailla piironginlaatikoiden sisältöä ja niin olen myös tehnyt.

 

Aloitin tutkailemalla Rouvan vanhempien aikoinaan saamia muisto- ja ansiomitaleja:

 

*************


 
Tässä…
 
 
IMG_1273.JPG
 
 
IMG_1274.JPG
 
…vaimoni isän aikoinaan saama Talvisodan muistomitali eli Tsmm, kuten sitä ”kunniamerkkipiireissä” nykyisin kutsutaan.


 

*****************

 

Talvisotahan alkoi Neuvostoliiton hyökkäyksellä 30.11.1939 ja päättyi Moskovassa solmittuun rauhaan 13.3.1940.

 

Tasavallan Presidentti Kyösti Kallio allekirjoitti 2. päivänä elokuuta 1940 asetuksen, jonka asetusteksti kuului näin:

 

A s e t u s

vuosien 1939–1940 sodan muistomitalista.

 

Annettu Helsingissä 2 päivänä elokuuta 1940.

____________


 Puolustusministerin esittelystä säädetään:

1 §.

Vuosien 1939–1940 sodan sekä siinä osoitetun yksimielisen puolustustahdon ja isänmaan hyväksi suoritettujen tekojen muistoksi perustetaan muistomitali.

2 §.

Mitali lyötetään raudasta. Se on ympyränmuotoinen, tummaksi himmennetty, läpimitaltaan 31 mm suuruinen mitali, jonka etusivulle läpimitaltaan 18 mm suuruiseen, ympyränmuotoiseen keskikuvioon on sovitettu lumipukuinen, ampuva sotilas. Keskikuviota ympäröivät Suomen maakuntavaakunat, Karjalan vaakunaan kuuluvat käsivarret ja kruunu ilman vaakunakilpeä sovitettuina mitalin yläosaan, siitä osittain ulkonevan ristin päälle, ja mitalin alaosaan sovitettuina vuosiluvut 1939–1940. Mitalin takasivulle on sileään pintaan kaiverrettu havuseppele, sen sisälle sanat: ”Kunnia Isänmaa”, …

 

 

 

***********************

 

 

On nykypäivänä huomattava, että tuolloin puhuttiin vuosien 1939 – 1940 sodasta ja termi Talvisota tuli käyttöön vasta myöhemmin.

 

Talvisodan muistomitalia sen saanut kantoi 32 mm leveässä mustassa nauhassa, jonka keskellä on kaksi 3 mm:n levyistä punaista juovaa ja niiden välissä 4 mm leveä musta juova. Mitali kiinnitettiin rinnan vasemmalle puolelle. 

 

Muistomitaleita myönnettiin ylipäällikkö C.G.E. Mannerheimin nimissä yli 700 000 henkilölle, joista yli 10 000 oli ulkomaalaisia. Mitalien jakelu aloitettiin vuoden 1940 syksyllä ja niitä jaettiin vuoden 1992 loppuun saakka.

 

Muistomitalin suunnitteli majuri Aarno Karimo.

*******************

 

Isäni jäämistössä on sama mitali ja pyrin nyt talvikauden aikana tutkailemaan myös sitä tarkemmin.

 

Mainittakoon, että mitalin saaneiden omaiset eivät voi kantaa tuota mitalia rinnassaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvisota, Tsmm, Talvisodan muistomitali, Talvisota 30.11.1939 - 13.3.1940, Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30.11.1939, Moskovan rauha, C.G. E. Mannerheim, Kyösti Kallio, asetus vuosien 1939 - 1940 sotien muistomitalista,

Vuoden lyhyin päivä on tänä vuonna joulukuun 21. päivänä!

Torstai 17.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Talvipäivän seisaus eli vuoden lyhyin päivä ajoittuu aikavälille 21. – 22. joulukuuta ja tänä vuonna vuoden lyhyin päivä ajoittuu tarkalleen joulukuun 21. päivälle klo 10.02!

 

 

 IMG_1175.JPG

 

Tässä taulukossa on tänä vuonna joulukuun 12. - 24. päivien osalta auringon nousu- ja laskuajat Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän, Oulun sekä Utsjoen horisontin mukaan – joulukuussa Utsjoella aurinko ei nouse ja eikä myöskään laske joulukuun aikana lainkaan!

 

 

Onko auringon nousu- ja/tai laskuajoilla jotain käytännön merkitystä?

 

Tulee mieleen liputussäännöt ja niiden noudattaminen:

 

Itsenäisyyspäivän liputuksesta joulukuussa on erilliset säännöt, mutta muina päivinä liputuksen pitää päättyä auringonlaskuhetkeen – tämä sääntö piti muistaa mm. taannoisen Jean Sibeliuksen päivän eli suomalaisen musiikin päivän liputuksessa!

 

Auringon laskuajat pitää huomioida myös perhe- ja merkkipäiväliputuksissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvipäivän seisaus, Talvipäivän seisaus vuonna 2020, Liputus päättyy auringon laskiessa,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »