Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Aina se säpsähdyttää, kun posti tuo Poliisilta kirjeen!

Perjantai 3.5.2024 - -Esko Erkkilä-

IMG_9704.JPG

Sain ennen Vappua Poliisilta kirjeen ja hetihän se oli pikakelauksella läpikäytävä viimeaikaiset tapahtumat tienpäällä.

 

Helpotus oli suuri, kun kirjeessä Sisä-Suomen poliisilaitoksen Nokia poliisiasemalla työskentelevä naispuolinen rikosylikonstaapeli kertoi, että poliisi on keskeyttänyt mökkini kalustovajaan tehdyn murron ja varkauden tutkimisen.

 

Tosiaan tein rikosilmoituksen, kun mökkini kalustovajan molemmat ovet on murrettu maaliskuun aikana ja vajasta oli varastettu bensakanisteri.

 

Olen vajaan kolmenkymmenen talven ajan pitänyt ”lumilukkoa” mökilläni eli mökkitien viimeinen 150 metriä on jätetty auraamatta, mutta kuluneena talvena tie on ollut aurattuna perille saakka ja heti varkaat iskivät!

 

Selvisin murtojälkien paikkaamisella, mutta ilmeisesti samat rosvot olivat käyneet naapurimökillä ja tehneet paljon pahaa.

 

************

 

Poliisi kertoo, että tutkintaa jatketaan, jos uutta ilmenee!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aina se säpsähdyttää kun posti tuo Poliisilta kirjeen!, Poliisi on keskeyttänyt mökkini kalustovajaan tehdyn murron tutkimisen, Sisä-Suomen Poliisilaitoksen Nokian poliisiasema, Viljakkalan Majajärvi, Murto Viljakkalassa,

Postimerkkien hinnat ovat pilvissä ja Postin palvelut laaksonpohjassa!

Torstai 10.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Postin jakelupalvelut ovat laaksonpohjassa ja en pysy lainkaan perillä siitä, että milloin Posti jakaa minulle osoitetut postilähetykset.

 

Jouduin muutama päivä sitten asioimaan Postin kanssa, kun hommani oli postittaa kokouskutsu yksityistiemme osakkaille tiekokousta varten

 

Hämmästyin, kun halvin…

 

IMG_6480.JPG

 

…postimerkki maksoi 2,10 euroa!

 

 

Toimitsijamiehenä katsoin välttämättömäksi säästää postikustannuksissa ja sen vuoksi kävinkin jakamassa tiekokouskutsut kymmenkunnalle tiekuntamme osakkaalle – näin säästin tiekunnan rahoja melkein yhden aurauskerran verran!

 

Kokonaan eri asia on se, että pystyykö Posti ja millä aikataululla toimittamaan kutsut vastaanottajille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Postimerkkien hinta ovat pilvissä ja Postin palvelut laaksonpohjassa!, posti, postin hinnoittelu, Postin palvelukyky, postimerkkien hinta,

Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postiin!

Sunnuntai 19.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Tampereen yliopistollinen sairaala eli TAYS on Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluva yliopistollinen sairaala. Sillä on viisi toimipistettä: Keskussairaala ja Hatanpään sairaala Tampereella, Pitkäniemen sairaala Nokialla sekä Sastamalan ja Valkeakosken sairaalat.

 

Jouduin vast´ikään turvautumaan TAYS:n palveluihin, kun sairaalan verisuonikirurgi totesi ensimmäisen oikeaan koipeeni kohdistuneen pallolaajennuksen tarvitsevan uusintakäsittelyn.

 

Arvostamani verisuonikirurgi päätti, että uusintakäsittelyn tarve luokiteltiin kiireelliseksi.

 

Hämmästyin, kun sain puhelinsoiton sairaalasta, jossa sairaanhoitaja antoi Verisuonikirurgian osastolta toimenpideajan sekä kertoi tarvittavat valmistelutoimenpiteet.

 

Ihmettelin, että miksi asiasta ei kerrottu kirjeellä, sillä aikaa oli vielä useita päiviä.

 

Sairaanhoitaja kertoi puhelimessa, että he eivät enää luota Postin toimintaan ja sen vuoksi he hoitavat toimenpiteisiin liittyvät seikat puhelimitse!

 

On maailma mennyt ihmeelliseksi, kun Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postin toimintaa.

 

Postin epäluotettavauudesta kertoo myös seuraava tapaus:

 

 • sain parisen viikkoa sitten perintäkirjeen Tampereen kaupungilta ja syynä oli se, että en ollut maksanut hulevesimaksua!

 • pidän täysin varmana, että Posti ei ole milloinkaan toimittanut tuota alkuperäistä laskua minulle, sillä taltioin kaikki talouteemme saapuvat laskut ja maksan ne hyvissä ajoin eräpäivää!

 

Postin toiminta on vajonnut täysin luokattomalle tasolle ja siinä heidän selittelynsä ovat täysin aiheettomia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postiin! Luottamus Postin toimintaan on mennyt, TAYS, Tampereen yliopistollinen sairaala, Tampereen kaupunki, Posti,

Kunnalliseen luottamustoimeen valittavalta ei voida vaatia sähköpostiosoitetta!

Keskiviikko 6.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Sähköpostiosoitetta pidetään nykyisin itsestäänselvyytenä jokaisen kansalaisen varusteena.

 

On kuitenkin monia kansalaisia, jotka eivät ole sähköpostiosoitetta itselleen hankkineet ja ainakin minä haluan kunnioittaa heidän päätöstään.

 

**************

 

Törmäsin tuohon ongelmaan muutama päivä sitten ja juttu eteni näin:

 

 

Olen Vipu Viljakkala ry:n puheenjohtaja ja olin kaksi kulunutta valtuustokautta Ylöjärven kaupungin luottamushenkilö, kun kuuluin Viljakkala-neuvostoon. Kahdeksasta vuodesta ensimmäiset kaksi vuotta olin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja, seuraavat kaksi vuotta tavallinen rivijäsen ja viime valtuustokauden ajan eli neljä vuotta toimin Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana.

 

Viljakkala-neuvoston toiminnan tarkoitus on olla Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata tämän kaupunginosan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisen suhteen.

 

 

Katson, että kahdeksan vuotta saman luottamushenkilöelimen jäsenenä on sopiva aika ja ilmoitin, että en enää ole käytettävissä Viljakkala-neuvostoon.

 

Tämän vuoksi puheenjohtamani Vipu Viljakkala ry esittää Viljakkala-neuvoston jäseniksi henkilöitä, joilla varajäseneksi ehdottamallamme henkilöllä ei ole sähköpostiosoitetta!

 

Ehdotusesityksen lomakkeelle on pakollisena tietona pläjäytetty ehdotetun henkilön sähköpostiosoite! 

 

Menettely on käsittämätöntä, sillä käsittääkseni missään ei ole määritelty, että kunnalliseen luottamushenkilötehtävään esitetyllä henkilöllä pitäisi olla sähköpostiosoite!

 

 

Herätys Ylöjärven kaupunki!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnalliseen luottamustoimeen valittavalta ei voida vaatia sähköpostiosoitetta!, sähköpostiosoite, Viljakkala-neuvosto, Vipu Viljakkala ry, Ylöjärvi, Ylöjärven kaupunki,

Korona-aika on synnyttänyt teams-, hybridi- ja sähköpostikokouksia!

Sunnuntai 24.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen ehdottomasti kasvokkain toteutettavien kokousten kannattaja, mutta korona-aika on tuonut myös kokouskäytäntöihin uusia menettelytapoja.

 

Teams-kokoukset ovat ainakin minulle muodostuneet melkein rutiiniksi, sillä niin usein olen niihin saanut (tai joutunut) osallistumaan.

 

 

IMG_1281.JPG

 

Teams-kokouksissa kaikki osallistujat ovat omien tietokoneidensa äärellä ja henkilökohtaista kontaktia ei kenenkään kokouksen osanottajan kesken pääse syntymään.

 

Teams-kokouksen määritelmä on, että se on ryhmätyön ja yhteistyön alusta, jossa voi keskustella ja kommunikoida pikaviestien, videopuheluiden tai äänipuheluiden avulla.

 

 

IMG_1321.JPG

 

Hybridikokous on puolestaan toteutukseltaan sellainen, joissa osa osallistujista on saman pöydän ääressä ja osa osallistuu kokoukseen jonkin etäkokousvälineen kautta.

 

 
****************

 

 

Varsinkin teams-kokouksissa puheenjohtajan rooli on hallitseva ja useinkin voidaan luonnehtia, että se on liiankin hallitseva.  Teams-kokouksia en osaa juuri tämän vuoksi arvostaa – toki on todettava, että puheenjohtajien menettelytavoissa on suuria eroja.

 

Hybridikokoukset ovat luonteeltaan jo lähempänä tavanomaisia kokouksia, sillä niiden osanottajista useat ovat samassa tilassa ja ihanne on, että puheenjohtaja on samassa tilassa, jossa ainakin osa kokouksen osanottajista on.

 

 

Kolmas tuntemani etäkokoustapa on sähköpostikokous ja siitä minulla on hyviä kokemuksia.  Sähköpostikokous on aikaaviepä kokoustapa, sillä siinä asioita käsitellään asiakohta kerrallaan sähköpostien välityksellä keskustellen. Sähköpostikokoukseen aikaa on varattava tuntikausia.

 

 

On todennäköitä ja varmaakin, että korona-ajan jälkeen teams-, hybridi- ja sähköpostikokoukset yleistyvät ja hyvä niin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Korona, Koron-aika, teams-kokoukset, hybridikokoukset, sähköpostikokoukset,

Sain eilen olla vallan liepeillä!

Sunnuntai 1.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Muutamat viime päivät ovat olleen maamme politiikassa ilmeisen käänteentekeviä ja niin luullakseni tulevat olemaan myös muutamat tulevat päivät.

 

 

Kyse on demareiden tahdittamista Postin toimintaan liittyvistä toiminnoista.

 

 

Postinkantajien lakko on ohi – minulla ei muuten olisi ollut mitään sitä vastaan, että lakko olisi jatkunut pidempäänkin – mutta siihen liittyvät oheistapahtumat heiluttelevat vankasti myös maamme hallitusta.

 

 

Yksi demariministeri on jo eronnut ja käykö samoin myös maamme pääministerille?

 

 

Monet kaverini ovat pyytäneet minulta mielipidettäni näistä asioista ja nyt jokunen sana asiantilasta!

 

 

Sen olen todennut ja totean sen tässäkin, että Keskusta älkööt sekaantune pitkällä tikullakaan demarien keittämän keitoksen hämmentämiseen.

 

 

 

****************

 

 

IMG_5836.JPG

 

 

Sain eilen kahdessakin eri tilaisuudessa tavata elinkeinoministeri Katri Kulmunin ja viestini hänelle oli tukea häntä tänään tai viimeistään huomenna ajankohtaiseksi tulevassa tilanteessa, jossa hän joko tukee nykyisen hallituksen elonpäiviä tai sitten vetää Keskustan tuen pois nykyisen hallituksen pääministerin toilauksilta.

 

Ehkä kuitenkin olisi kansakunnan kannalta viisasta, että antaisimme demareille vielä yhden mahdollisuuden – pääministerin nimeen en ota kantaa!

 

 

Elämme mielenkiintoisia aikoja ja ei vähiten sen vuoksi, että poliittisen naapurin sauna palaa, suorastaan roihuaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Postilakko 2019, demarien toilailut postilakon yhteydessä 2019, Antti Rinne ja postilakko 2019, Sirpa Paatero ja postilakko 2019, antaako Keskusta tukensa demareille ?, Katri Kulmuni, Katri Kulmuni päättää, demareiden sauna palaa, Ay-liike,

"Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun purtilonsa kaataa!"

Tiistai 26.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Toistan taas jälleen kerran tuon suomalaisen kansanviisauden ja nyt tarkoitan niitä ay-aktiiveja, jotka ovat olleet mestaroimassa postilakkoa ja siihen liittyviä ns. tukilakkoja.

 

Päättyi postilakko joko eilen tai päättyy se sitten tänään, huomenna tai joulukuun lopussa, on se tehnyt suuren palveluksen suomalaiselle yhteiskunnalle.

 

Olemme lakon aikana huomanneet, että yhteiskuntamme ei pysyvästi haavoitu taitamattoman ammattiyhdistysväen haluamalla tavalla, vaan löydämme uusia toimintatapoja, joilla voimme kehittää suomalaista yhteiskuntaa.

 

Postilaiset tai oikeammin heidän johtajansa laskelmoivat omalta kannaltaan täysin väärin, kun aloittivat lakkoilun.  Suomalaisten kannalta johtajat tekivät kuitenkin suuren palveluksen, sillä lakon vuoksi löysimme aivan uusia tapoja toimia.

 

Ei tarvitse olla kummoinenkaan asiantuntija, kun osaa ennakoida monen postilaisen tekevän lakon jälkeen viimeisiä työpäiviään, sillä perinteisen Postin elonpäivät ovat vähissä.

 

Digitalisaatio sai postilakosta aivan uuden vauhdin, sillä kansalaiset huomasivat, että he eivät tarvitse perinteistä Postia.

 

Pakettimaailmassa Matkahuolto osoitti toimivuutensa ja on osoittanut olevansa pakettien lähettämisessä, toimittamisessa ja pakettien vastaanottamisessa luotettava sekä nopea järjestelmä.

 

Erilaiset kuriiri-yritykset saivat postilakosta toiminnalleen mainion kasvualustan ja hyvä niin – tarvitsemme hyvinvointimme turvaamiseksi tervettä kilpailua Postin ohelle!

 

**************

 

Oma surkea lukunsa postilakon ympärillä on poliittinen päätöksentekomme, sillä demarien sekoilu postilakon aikaansaamisessa on käsittämätöntä toimintaa.

 

Sain eilenkin poliittiselta taustaryhmältäni kentältä pyyntöjä, että voisinko vaikuttaa Keskustan päättäjiin ja hallitusryhmään postilakkosekoilun lopettamiseksi.

 

Totesin pyytäjille, että mielestäni Keskustan ei pidä pitkällä kepilläkään puuttua nykyiseen lakkotilanteeseen, vaan se on päähallituspuolueen asia – mielestäni ei piirun vertaa senkään, sillä ammattiyhdistysliike on tämän sopan keittänyt ja se vastatkoon Suomen taloustilanteen alasajosta.

 

 

Mielenkiinnolla seuraan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun purtilonsa kaataa!", postilakko, Matkahuolto, Postin kilpailijat herkuttelevat postilakon vuoksi, Montako postilaista joutuu kilometritehtaalle postilakon jälkeen?,

Turvattomat sähköpostiosoitteet

Keskiviikko 22.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Sain eilen tutulta kaverilta ”Kiireellinen” –otsikkoisen sähköpostiviestin, joka kuului näin:

 

 

Hei,

Kirjoitan täältä Etelä-Afrikka, missä olen tällä hetkellä jumissa, koska puhelimeni ja lompakkoni varastettiin puolituttuni autosta. Lompakossa olivat kaikki rahani ja muutkin tärkeät jutut. Pystyisitkö mitenkään lainaamaan pikaisesti 1000 €, että saan hotellilaskun maksettua ja pääsen takaisin kotiin? Mikä tahansa pienempikin summa auttaa paljon, ja maksan takaisin heti kun palaan. Tilanne näyttää aika pahalta. Tarvitsen pikaista apua ja kaikki mahdollinen apu sinulta olisi hyvin tervetullutta.

Terveisin NN

 

  

********************

 

 

On selvää, että tiesin kyseessä olevan huijausviestin, mutta soitin tutulleni, joka muka oli Etelä-Afrikassa jumissa.

 

 

Tuttuni vastasi kodistaan Ruovedeltä ja totesi, että on turvallisesti kotosalla.

 

 

 

Huijauksen kohteeksi joutuneella kaverillani oli sähköpostiosoitteena etunimi.sukunimi@luukku.com ja pidän luukku.com-sähköpostiosoitetta perin epäkäytännöllisenä sekä epäluotettavana.

 

 

Lukijani saavat mieluusti korjata mieliteitäni, mutta pidän…

 

 • @luukku.com,
 • @outlook.com ja
 • @suomi24.fi –sähköpostiosoitteita epäluotettavina.

 

 

Minulla on sähköpostiosoitteena esko.erkkila@gmail.com ja olen siihen tyytyväinen. Taisi olla vuosi 2008, kun sen hankin ja ainakaan toistaiseksi ongelmia ei ole ilmennyt.

 

 

Olen lähettänyt sähköpostini kautta satoja ellei tuhansia valokuvia ja en ole oikeastaan milloinkaan poistanut viestejä, mutta siitä huolimatta tilaa sähköpostilaatikostani näyttää riittävän!

 

 

Uskallan suositella gmail.com –sähköpostiosoitetta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Turvattomat sähköpostiosoitteet, @luukku.com, @outlook.com, @suomi24.fi, gmail.com,

Miksi kansalaiset eivät pontevasti vastusta postipalvelujen heikkenemistä?

Lauantai 18.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomalaiset nostavat ison älämölön toteutetuista ja jopa suunnitelluista palvelujen heikentämisistä ja näin tekee erityisesti nettikansa.

 

 

Hyvä niin, mutta yksi asia minua ihmetyttää ja se on se, että miksi kansalaiset eivät ole juuri lainkaan reklamoineet postipalvelujen heikentämisistä.

 

 

Ihmetykseni on sitäkin suurempi, kun postin palveluheikennykset koskevat maaseudun lisäksi myös kaupunkeja.

 

 

Omakotitalomme sijaitsee muutaman sadan metrin etäisyydellä Tampereella Multisillan jakelukeskuksesta.  Lyhyt matka Postin jakelukeskuksesta ei kuitenkaan tunnu merkitsevän mitään, sillä postimme kolahtaa postilaatikkoon vasta aikaisintaan iltapäiväviiden tietämillä jos silloinkaan!

 

 

Viime maanantaina odotin kahtakin tärkeää kirjettä, joiden molempien tiesin lähteneen hyvissä ajoin.

 

 

Ei tullut maanantaina ja ei tietysti myöskään tiistaina, sillä silloinhan Postilla on lepopäivä!

 

 

Hämmästyksemme oli suuri, kun kaivattu maanantaiposti oli keskiviikko-aamuna jo klo aamukuudelta postilaatikossamme – maanantaiposti oli ilmeisesti jaettu keskiviikkona jo ennen kukonlaulua!

 

 

***********************

 

 

Liitän tähän muisteluksen 1950- ja 1960-luvuilta jolloin postinkulku oli säännöllistä.

 

 

Synnyinkodistani oli ja on yhä edelleen matkaa maantielle kilometrin verran.

 

 

Silloin ei ollut käytössä postinumeroita ja ei myöskään teidennimiä, mutta meille oli osoitteena ”Viljakkala Vuorenmaa” eli maantievarressa olevan maalaistalon nimi.

 

 

”Viljakkala Vuorenmaa” oli viiden talon yhteinen postiosoite. Nykyään tuntuu ihmeelliseltä, että viiden talon posteille ei ollut minkäänlaista postilaatikkoa, vaan postikuljettaja oli Viljakkalan postilla ennen jakolenkille lähtöään paketoinut näiden viiden talon postit samaan kääröön, sitonut käärön manillanarulla ja kohdalle ehtiessään heitti käärön maantielle!

 

 

Kaikkiin taloihin tuli silloin Aamulehti ja päällimmäiseksi osuneen talon lehti kärsi hieman maantielle heittämisestä ja erityisen huonoon kuntoon meni se Aamulehti, joka sattui olemaan päällimmäisenä sadesäällä!

 

 

Yleensä Vuorenmaan väki kävi ensimmäisenä noutamassa postikäärön maantieltä ja me muut sitten iltapäivällä noudimme omat postimme Vuorenmaan kuistilta!

 

 

Jossain vaiheessa asiat kehittyivät siten, että isännät saivat aikaiseksi heittopostilaatikon ja postin maantielle heittäminen siirtyi muistojen joukkoon!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: postipalvelut, postipalvelujen heikkeneminen,

Postin umpisurkea, epävarma ja kallis palvelutaso ovat vieneet asiakkaita Postiakin heikompien jakeluyritysten asiakkaiksi

Maanantai 21.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Postiala on suuren murroksen kourissa ja kukapa muu murrosvaiheesta kärsii, kuin tavallinen suomalainen.

 

 

Tiistaijakelun lopettaminen on käsittämätön asia, mutta niin se vaan on, että tiistaisin on turha käydä postilaatikolla.

 

 

Useat yritykset ovat jo ennen tiistaijakelun lopettamista etsineet uusia tapoja toimittaa postinsa kuluttajille.

 

 

Sähköiset suoraveloitussysteemit ovat jo vuosia nakertaneet Postin bisnesmahdollisuuksia ja samaa on tehnyt myös se kaikkinaisen sähköisen viestinnän lisääntyminen, joka on täyttä totta.

 

 

Olen sähköisen viestinnän suurkäyttäjä, mutta suoraveloituksen osalta olen konservatiivinen ja en ole hyväksynyt yhdeltäkään palveluntuottajalta sähköistä suoraveloitussysteemiä.

**************

 

Mainitsin yllä, että useat yritykset ovat etsineet uusia tapoja toimittaa postinsa kuluttajille.

 

 

Tässä markkinoiden uusjaossa on mm. Alma Mediaan kuuluva Alma Manu päässyt uuden bisneksen makuun.

 

 

Joudun lähes joka aamu poimimaan postilaatikostani Aamulehden varhaisjakelijoiden sinne Aamulehden ohella jättämiä eri yritysten laskuja.

 

 

Laskut ovat sinällään useimmiten oikeita, mutta luvattoman paljon minulle ja perhekunnalleni osoitettuja laskuja ovat aamutokkuraiset lehdenjakajat jakaneet naapureiden ja ties vaikka keiden omistamiin postilaatikkoihin.

 

 

Laskujen pudottaminen virheellisiin postilaatikkoihin on laskujen oikeiden vastaanottajien kannalta suurta ongelmaa ja arpapeliä, sillä virheellisiin osoitteisiin toimitetut laskut saattavat jäädä suurella todennäköisyydellä maksamatta.

 

 

Suhtaudun suurella epäluulolla varhaisjakelun yhteydessä jaettavaan kirjepostiin.

 

 

Olen kuullut tapauksista, joissa Alma Manun tapaiset lehtien varhaisjakeluun erikoistuneet bisnesyritykset ovat hukanneet alkuperäisen laskun ja vielä samaisen laskun muistutuskirjeenkin.  Näissä tapauksissa viattomalle kuluttajalle saattaa koitua suuriakin ongelmia, kun maksamatta oleva lasku menee ulosottoon!

 

 

Mihin olemmekaan menossa?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Postin jakeluongelmat, postiton tiistai, Alma Media, Alma Manu, Alma Median Alma Manu, sanomalehtien varhaisjakelu, sanomalehtien varhaisjakelijat eivät ole sopivia postinjakeluun, suoraveloitus,

On suurta viisautta, että lopetettujen kuntien alueilla sijaitsevat postitoimipaikat saavat säilyttää entisen nimensä

Sunnuntai 6.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Paikkakunnan identiteetti on meille jokaiselle tärkeä asia.

 

 

Kuntaliitokset – jotka toivottavasti nyt ovat jatkossa harvinaisia – ovat asettaneet lopetettujen kuntien asukkaiden identiteetin kovalle koetukselle.

 

 

Puhun omakohtaisella kokemuksella, sillä synnyinkuntani Viljakkala liittyi muutama vuosi sitten Ylöjärveen.

 

 

Osaomistan poikieni kanssa synnyinkotini Viljakkalassa.

 

 

Koen melkein henkilökohtaisena loukkauksena, jos minua kutsutaan ylöjärveläiseksi – niin ei toki voidakaan tehdä, sillä asun Tampereella.

 

 

Arvostan Ylöjärven kaupungin menettelyä, kun se Viljakkalan kuntaliitoksessa säilytti Viljakkalan alueella sijaitsevien postitoimipaikkojen nimet alkuperäisinä, vaikka fyysisesti niitä ei olekaan olemassa.

 

 

39310 Viljakkala ja 3340 Karhe jatkavat elämäänsä, vaikka niitä ei todellisuudessa ole fyysisesti olemassakaan.

 

 

 

Sastamalaan eli Vammalaan eli Tyrvääseen kuntaliitoksissa on lähiaikojen kuluessa liitetty useita sen naapurikuntia ja kaikkien kohdalla postiosoitteiden osalta on (tarkoituksellako) häivytetty paikallinen historia ja asukkaiden identiteetti, kun postinumeroiden jälkeen lukee vain Sastamala, kas näin

 

 

  • 32730 Sastamala – Keikyä
  • 32740 Sastamala – Äetsä
  • 38100 Sastamala – Karkku
  • 38120 Sastamala – Kutala
  • 38130 Sastamala – Ellivuori
  • 38140 Sastamala – Kärppälä
  • 38200 Sastamala – Vammala
  • 38210 Sastamala – Vammala
  • 38220 Sastamala – Stormi
  • 38250 Sastamala – Roismala
  • 38270 Sastamala – Sammaljoki
  • 38280 Sastamala – Illo
  • 38300 Sastamala – Kiikka
  • 38360 Sastamala – Kiikoinen
  • 38370 Sastamala – Tervahauta
  • 38420 Sastamala – Häijää
  • 38460 Sastamala – Mouhijärvi
  • 38470 Sastamala – Hyynilä
  • 38510 Sastamala – Suodenniemi

 

Olen melkoisen varma, että esimerkiksi postinumeroalueella 38460 asuva kokee olevansa mouhijärveläinen ja ei niinkään sastamalalainen!

 

 

Maakuntauudistuksen myötä kuntaliitokset ovat tulevaisuudessa toivottavasti harvinaisia, mutta jos sellaisia joskus joudutaan suorittamaan, toivon, että postitoimipaikkojen nimet säilytetään entisinä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: postitoimipaikkojen nimet kuntaliitostilanteissa, kuntaliitokset, Sastamala, Vammala, Tyrvää, Viljakkala, Ylöjärvi,

"Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun...

Tiistai 6.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tuo vanha suomalaisen sananlasku jatkuu näin: …”purtilonsa kaataa”!

 

 

Mainittu sananlasku tuli eilen mieleen, kun keskustelimme niistä henkilöistä, jotka ovat liimanneet postilaatikkoonsa kyltin

 

”Ei ilmaisjakeluita eikä mainoksia!”

 

 

Ilmaisjakeluista kieltäytyvät ovat ainakin Tampereella usein sellaisia, joilla ei ole varaa tilata Aamulehteä tai jotka muuten haluavat elää uutispimennossa.

 

 

En suinkaan ole kaikista asioista samaa mieltä Aamulehden kanssa, mutta mieluusti maksan sen 420 euroa, joka minulta veloitetaan Aamulehden vuosikertatilauksesta.

 

 

Mainoskieltotarran postilaatikkonsa kylkeen liimanneet näyttelevät suurta ekologista sankaria, kun kieltäytyvät vastaanottamasta mainospostia ja ilmaisjakeluita.

 

 

Mainospostista ja ilmaisjakeluista kieltäytyminen merkitsee, että nämä poloiset eivät saa myöskään kahta Tampereella ilmestyvää ilmaisjakelulehteä  - Tamperelainen ja Tampereen Viikko.

 

 

Molemmat ilmaisjakelulehdet ovat laadukkaita tiedonvälittäjiä ja on todella surkea tilanne, että juuri ne, jotka eniten tarvitsisivat tietoa, ovat omilla toimenpiteillään estäneet tiedonsaantinsa.

 

 

Tuo vanha suomalaisen sananlasku voidaan vallan hyvin muotoilla näin:

 

 

”Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun ilmaisjakelulehdistä kieltäytyy!”

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perseelleen porsas kiusaa tekee kun purtilonsa kaataa, Perseelleen porsas kiusaa tekee kun ilmaisjakelulehdistä kieltäytyy!, ilmaisjakelulehdet, mainosjakelukielto postilaatikossa, ilmaisjakelukielto postilaatikossa, Tamperelainen, Tampereen Viikko,

Sähköpostit pitää lukea vähintään kerran päivässä

Keskiviikko 31.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Olin työpaikallani viimeisiä, ellen viimeinen, joka siirtyi sähköpostin käyttäjäksi.

 

 

Muistan, kun kopioin jotain laatimaani muistiota ja eräs työkaverini totesi, että kyllä sinun Esko myös nyt pitäisi alkaa käyttämään sähköpostia!

 

 

On nyt ajatellen ihmeellistä, että valtakunnallisessa yrityksessä ei runsaat viisitoista vuotta sitten annettu mitään sähköpostikäytön koulutusta ja ei puhettakaan, että sen käyttämiseen olisi velvoitettu.

 

 

Toki tiedän ja tunnen hyvin muutamia järjestötyössä ansioituneita kavereitani, jotka eivät vieläkään käytä sähköpostia.

 

 

Työelämässä opin, että sähköposti piti olla aina ”auki”. Muuten työkaverit ihmettelivät, että mitä se oikein tekee, kun ei vastaa sähköpostiin, vaikka aikaa on kulunut jo vartti!

 

 

*******************

 

 

Nyt järjestömaailmassa toimiessani sähköpostin käyttäminen on välttämättömyys.

 

 

En väitä, että vastaan sähköposteihin heti, mutta luen minulle saapuneet sähköpostit joko läppäriltä tai matkapuhelimelta parin tunnin viiveellä – vastaaminen saattaa jäädä joskus pidemmäksikin aikaa ja se harmittaa minua, mutta varmaan se harmittaa erityisesti vastauksen odottajaa!

 

 

On lähiympäristössä toimivien aliarvioimista, jos päästää sähköpostilaatikkonsa täyttymään ja/tai ei lue saapuneita sähköpostiviestejä vähintään kerran päivässä.

 

 

En voi ymmärtää niitä kuntapolitiikan ruohonjuuritasolla toimivia, jotka eivät seuraa heille tulleita sähköpostiviestejä.

 

 

Kysyn, että onko sellainen henkilö kypsä esimerkiksi kunnalliseen luottamustoimeen, joka ei vähintään kerran päivässä lue hänelle saapuneita sähköpostiviestejä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sähköposti, sähköpostiviestit, sähköpostien lukeminen, sähköpostien seuraaminen,

Onko Posti ryhtymässä Suomen Stasiksi?

Lauantai 15.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Ministerium für Staatssicherheit, lyhennettynä MfS, kansanomaisesti Stasi, oli DDR:n valtiollinen turvallisuuselin. Se oli kymmenistä osastoista muodostunut organisaatio, jonka toiminta kattoi lähes kaiken mahdollisen DDR:n omien kansalaisten valvonnasta ulkomaanvakoiluun, vastavakoiluun ja radiotiedusteluun.

 

 

Stasi toimi läheisessä yhteistyössä Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n kanssa.

 

 

***********************

 

 

Julkisuuteen tuli eilen todellinen uutispaukku, kun Yrittäjäsanomat kertoi saaneensa haltuunsa Postin ohjeet ”Bensabongari” –operaatiosta, jolla Posti ja sen perusjakelun, varhaisjakelun ja kuljetuksen työntekijät keräisivät ABC-ketjulle jopa 800 sen kanssa kilpailevan bensa-aseman tolppahinnat.

 

 

Toiminta olisi suunnitelmien mukaan alkamassa jo 18.4.2017.

 

 

Yrittäjäsanomien haltuunsa saamassa Postin Bensabongari-ohjeistuksessa kerrotaan, että hintoja kerätään 600–800 asemalta 1–2 kertaa päivässä. Muutamalta kymmeneltä asemalta tietoja kerätään useita kertoja päivässä. Lauantaisin hintatietoja kerättäisiin 230 asemalta, sunnuntaisin joiltakin asemilta.

 

 

Suunnitelma on järkyttävä ja mieletön.

 

 

Yli neljäkymmentä vuotta yritysmaailmassa toimineena tiedän, että kilpailijatietojen selvittäminen on yrityksillä jatkuvaa toimintaa. Jos kilpailijatietojen hankinnassa käytetään Suomen valtion omistaman Posti Group Oyj:n tytäryhtiö Posti Oy:n voimavaroja, liikutaan vähintäänkin harmaalla alueella – kyseessä saattaa olla laiton toiminta.

 

 

Posti Oy:llä on kesäkuun 1. päivänä 2011 postilakiin kirjattu yleispalveluvelvoite, joka sisältää muun muassa kaikissa Suomen kunnissa arkisin, maanantaista perjantaihin, toimivat kirje- ja pakettipalvelut.  On selvää, että yleispalveluvelvoitteeseen ei sisälly määräävässä markkina-asemassa bensamarkkinoilla toimivan yrityksen pönkittäminen.

 

 

ABC-ketjun taholta todetaan, että Posti on eräs taho, jonka kanssa on käyty yhteistyöneuvotteluja.

 

 

On aiheellista kysyä, että onko ABC käynyt vastaavia yhteistyöneuvotteluja esimerkiksi paikallisten taksiyrittäjien ja Poliisin kanssa, sillä myös taksiyrittäjillä ja poliisilla olisi valmiina kattava verkosto bensahintojen kartoittamiseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ministerium für Staatssicherheit, Stasi, DDR:n Stasi, Posti Group Oyj, Posti Oy, Bensabongari, ABC:n hintaurkkijat, Posti ABC:n hintaurkkijana, Postilaki, Postin yleispalvelusäännös,

Sähköpostit pitää lukea päivittäin

Torstai 2.3.2017 - -Esko Erkkilä-

Opin työelämässä, että asioita hoidetaan paljolti sähköpostitse.

 

Nopea vastaaminen oli siihen aikaan välttämättömyys, sillä työkaverit alkoivat kyselemään jo varttitunnin kuluttua, että missä luuraat, jos et vastannut saamaasi sähköpostiviestiin sen ensimmäisen vartin aikana.

 

Nyt eläkkeellä ollessani käytän sähköpostiviestintää paljon, sillä se vilkas yhdistystoiminta johon osallistun, vaatii jatkuvaa ja päivittäistä sähköpostiviestintää.

 

Viimeksi eilen keskustelin erään henkilön kanssa, joka kertoi katsovansa saapuneet sähköpostiviestit kerran viikossa!  Käsittämätöntä!

 

 

Yhdistystoiminnassa on välttämätöntä, että yhdistysten keskeiset toimijat tutkivat saamansa sähköpostit vähintään kerran päivässä.

 

 

Minulla on läppäri avoinna 24/7 ja pyrin lukemaan minulle saapuneet sähköpostiviestit muutaman tunnin viiveellä.  Sähköposteihin nopea vastaaminen on tavoitteeni, mutta tunnustan tässä olevan viiveitä.

 

Merkittävä ongelma ovat kapasiteetiltaan pienet sähköpostilaatikot. Liian usein minäkin saan vastauksen, että viestiä ei voitu toimittaa perille koska vastaanottajan sähköpostilaatikko on täynnä.

 

Osaisin luetella sähköpostisoitteet, jotka tarjoavat asiakkaille liian pieniä sähköpostilaatikoita, mutta en siihen nyt lähde.

 

 

Mainostan gmail.com –sähköpostilaatikkoa, sillä olen käyttänyt sitä jo seitsemän vuotta hyvin kokemuksin.

 

Olen lähettänyt sen kautta tuhansia sähköpostiviestejä ja myös vastaanottanut tuhansia viestejä. Lähetetyissä viesteissä on ollut pakkaamattomina satoja, ellei yli tuhat valokuvaa, mutta edelleen sähköpostilaatikossani on tilaa – häpeän tunnustaa, että olen poistanut vain vähän minulle saapuneita tai lähettämiäni sähköpostiviestejä!

 

 

Kertaan vielä toiveeni:

 

 • lukekaa saapuneet sähköpostiviestit päivittäin
 • vastatkaa saapuneisiin sähköpostiviesteihin
 • hankkikaa sellainen sähköpostilaatikko, jossa on tilaa tai poistakaan viestejä siten, että saapuville viesteille on aina tilaa

 

 

Näillä aatoksilla, joista ainakin keskimmäisen toiveen kohdistan myös itseeni!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sähköposti, sähköpostiviestintä, ongelmat sähköpostiviestinnässä, vastaa nopeasti sähköpostiviestiin, avaa sähköpostiviestit ainakin kerran päivässä,

Menetämmekö lähikauppamme ja lähipostimme?

Perjantai 13.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Kesko osti Suomen Lähikauppa Oy:n pääomasijoittaja Tritonilta 60 miljoonalla eurolla.

 

 

Kesko sai kaupassa 643 Siwaa ja Valintaloa.  Kauppa kasvatti Keskon markkinaosuutta päivittäistavarakaupassa 10 %-yksikköä, mutta kaupan jälkeenkin Kesko jäi päivittäistavarakaupan markkinaosuuksissa S-ryhmää pienemmäksi.

 

 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) ilmoitti 11.4.2016 hyväksyvänsä yrityskaupan. KKV asetti kaupan ehdoksi velvoitteen myydä 60 Suomen Lähikauppa Oy:n kauppaa kilpailijoille.

 

 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV):n myyntivelvoite askarruttaa, sillä eräänä kauppana, joka Keskon on myytävä, on lähikauppamme Peltolammin Siwa Tampereella.

 

 

siwa1.jpg

 

 

Ymmärrän KKV:n päätöksen ja se on varmaan myös Keskon tahto, sillä Peltolammilla on jo nyt K-Market, mutta se ei ole lähikappamme, sillä…

 

 

 

siwa2.jpg

 

 

…myytäväksi määrätty Siwa – joka on siis lähikauppamme – sijaitsee nykyisestä K-Marketista n. 600 metrin etäisyydellä.

 

 

Perhekuntani ei voi rehvastella, että olisimme Peltolammin Siwalle kummoinenkaan asiakas, sillä teemme päivittäistavaraostoksemme pääsääntöisesti joko Koivistonkylän Prismasta ja nykyään yhä enemmän Patolan Citymarketista.

 

 

Peltolammin Sivalla on yksi vahvuus ja se on se, että siellä sijaitsee erittäin hienosti palveleva asiamiesposti!

 

 

Emme ole mikään supersuuri asiakas Postillekaan, mutta järjestöelämässä vahvasti elävänä joudun usein lähettämään ”vanhanaikaisesti” kirjeitä, sillä kaikilla jäsenillämme ei ole sähköpostimahdollisuuksia.

Peltolammin Siwan "seinästä saa rahaa", sillä lähin pankkiautomaatti sijaitsee lähikauppamme seinässä.

 

 

Toivon, että Peltolammin Siwaa ei osta ainakaan Lild, sillä sen liikkeen ovea en halua avata jatkossakaan.

 

 

Lild´n joutuminen boikottilistalleni on kyseisen ketjun Suomeen rantautuminen, jolloin Lild suhtautui halveksien suomalaiseen elintarviketeollisuuteen ja yleensäkin suomalaiseen ruokaan.

 

 

Tiedän vallan hyvin, että Lild´n hyllyillä on nykyisin paljon suomalaisia tuotteita, mutta minä en ole vielä päässyt sen yli, miten kyseinen pulju suhtautui suomalaiseen ruokaan Suomeen tullessaan.

 

 

Haluan vielä erikseen antaa tunnustuksen Peltolammin Siwan henkilöstölle, sillä niin ammattitaitoisia ja asiakkaitaan arvostavia myyjiä ei muualla tapaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Peltolammin Siwa, K-Market Peltolammi, Kesko Oy, Ruokakesko Oy, Keskon yrityskauppa, Suomen Lähikauppa Oy, pääomasijoittaja Triton, Triton, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV), Peltolammin Posti,

Kiitokset Postille ja sen asiamiespostisysteemille!

Maanantai 26.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Valitettavan usein annan tällä saitillani moitteita eri asioista, mutta jos on syytä, pyrin myös kiittämään!

 

 

Tänään on kiitoksen paikka Postille ja erityisesti sen asiamiespostijärjestelmälle.

 

 

Kerron kiitokseni elävän esimerkin kautta:

 

 

Puheenjohtamistani yhdistyksistä toinen tarvitsee yleisötilaisuuksien hoitamisessa perkolaattoria eli kahvinkeitintä, jolla pystytään kertaheitolla keittämään kahvia lähes satakunta kupillista.

 

 

Yhdistyksellämme on kaksi perkolaattoria, jotta kahvitarjoilut pelaisivat hieman suuremmallekin yleisömäärälle.

 

 

Tilasin uuden perkolaattorin torstaina 22.9.2016 klo 14.37 itä-Suomessa toimivalta tavarantoimittajalta, joka lupasi, että perkolaattori lähtee postissa vielä saman päivän aikana.

 

 

Homma pelasikin mainiosti, sillä seuraavana päivänä eli perjantaina 23.9.2016 klo 15.04 kännykkääni kilahti viesti, että perkolaattori on noudettavissa lähipostistani!

 

 

Kiitokset myös tavarantoimittajalle, sillä tavara oli perillä toiselta puolen Suomea muutaman minuutin yli vuorokaudessa!

 

 

Ei minulla nyt niin tulenpalavaa kiirettä perkolaattorille ollut, joten noudin sen vasta eilen eli sunnuntaina 25.9.2016 klo 18.10 lähipostistani.

 

 

siwa1.jpg

 

 

Lähipostini on Peltolammin Siwa, joka palvelee sunnuntaisin klo 23.00 saakka – …

 

 

 

siwa2.jpg

 

 

…palvelee siis myös postiasioissa!

 

 

Käsittämättömän laadukasta palvelua!

 

 

 

*******************

 

 

 

Muistan ajan, jolloin Tampereen Peltolammilla oli Postin oma konttori.

 

 

Tarvitsemani postiasiat hoituivat silloinkin hyvin, sillä pakettien ja kirjeiden sekä korttien lähettämistä palveli silloinkin ystävällinen henkilökunta.

 

 

Saman konttorin takaseinällä jökötti kuitenkin kaksi Postipankin nutturapäistä virkailijaa, jotka mielestäni paheksuen katsoivat jokaista, joka uskalsi tulla häiritsemään heidän valtiasaluettaan.  Pelottavaa!

 

 

Onneksi Postipankki ja sen Peltolammin toimipisteen nutturapäiset alueensa vartijat ovat painuneet historian roskatynnyreihin ja nyt saamme laadukkaita postipalveluja asiakasmyönteisiltä asiamiespostin henkilöiltä!

Niin, ja Postipankkia ei ole olemassakaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Posti, postin asiamiespostit, Peltolammin Siwa, Postin asiamiesposti Peltolammin Siwassa, Postipankki, pelottavaan palvelua Postipankissa,

Passin uusiminen onnistuu vaivattomasti ja nopeasti "tiskiltäkin"

Keskiviikko 17.2.2016 - -Esko Erkkilä-

Kaikissa asioissa toitotetaan nykyisin sähköisen asioinnin puolesta.

 

 

Tein kai majesteettirikoksen eilen, kun kävin uusimassa passini Tampereen Poliisitalon tiskiltä.

 

 

Kokemukseni olivat yksinomaan positiivisia vaikka en ollut edes varannut aikaa etukäteen -etukäteinen ajanvaraus ei ehkä olisi ollut mahdollistakaan, kun en tehnyt valmistelevia toimenpiteitä netissä.

 

 

Marssin Poliisitalon odotusaulaan ja tulostin jonotusnumeroni.

 

 

Odottelin aulassa 14 minuuttia ja pääsin virkailijan puheille.

 

 

Vanha passi oli mukanani ja siitä virkailija tulosti passin uusimishakemuksen, liimasi hakemukseen valokuvani ja otti sormenjäljet etusormistani.

 

 

Allekirjoitin virkailijan tulostaman hakemuksen ja virkailijan kanssa aikaa kului tasan neljä minuuttia!

 

 

Kauhukertomukset pitkistä odotusajoista eivät kohdallani toteutuneet, sillä odotusaikoineen käyntini Poliisitalolla kesti 18 minuuttia.

 

 

Jos olisin hoitanut asian netissä, niin minulta olisi kulunut aikaa paljon enemmän ja kun minulta ei ole sormenjälkiä otettu aikaisemmin, niin joka tapauksessa olisin joutunut käymään Poliisitalolla.

 

 

Lysti maksoi 48,00 euroa ja ilmeisesti maksu olisi ollut jonkun verran edullisempi, jos olisi asioinut netissä. 

 

 

Kannustan lukijoitani toki asioimaan passi-asioissa netissä – ainakin jos sormenjäljet jo ovat poliisin arkistoissa – mutta helposti passin uusiminen onnistuu tiskiltäkin!

**************

 

 

 

passi.jpg

 

 

Olen joskus työurani aikana saanut komeat passinkannet liikelahjana ja nyt vaan odottelemaan uutta passia niiden väliin – passi tulee lähimmälle R-kioskille 5 – 8 päivän kuluttua; näin virkailija lupasi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Passin uusiminen, Passin uusiminen sähköisesti, Passin uusiminen on vaivatonta, Passin uusiminen onnistuu helposti henkilökohtaisella käynnilläkin,

Tunnen huonoa omaatuntoa, sillä niin harvoin olen käynyt Tampereen museoissa!

Sunnuntai 2.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliitto on lähes 129.000 jäsenellään Suomen suurin eläkeläisjärjestö – Eläkeliiton jäsenmäärä on enemmän kuin puolet Suomen kaikkien eläkeläisjärjestöjen yhteisestä  jäsenmäärästä.

 

Eläkeliitolla on 402 paikallisyhdistystä ja toimin erään niistä – Eläkeliiton Tampereen yhdistys ry – puheenjohtajana.

 

Toimintamme eräs runko ovat joka toinen maanantai tapahtuvat Maanantaitapaamiset.

 

Kokoonnumme Marttalassa Hämeenpuisto 39 A klo 11.00 – tapaamistemme ajankohdat voit varmistaa nettisivuiltamme googlaamalla vaikkapa näin: ”Eläkeliitto Tampere”. Olemme päivittämässä nettisivujamme, mutta keskeiset seikat toiminnastamme näkyvät siellä jo nyt.

 

 

 

Pyrimme aina saamaan kokoontumisiimme mielenkiintoisen ja ajankohtaisen alustajan.

 

 

museo1

 

Vieraamanne 24.2.2014 oli tuotantojohtaja Toimi Jaatinen Tampereen Museotoimesta.

 

Tampereelle on systeeminä tilaaja-tuottaja – malli ja se merkitsee, että museotoimenjohtajankin virallinen titteli on tuotantojohtaja – museotoimi kuuluu tuottajaorganisaatioon ja se toimii tuotantojohtajan johdolla!

 

*********

 

Johtaja Jaatisen esitys oli mielenkiintoinen ja hän pystyi lyhyessäkin esityksessään valottamaan sitä monipuolista tarjontaa, jota museot Tampereella tarjoavat.

 

 

 

museo2

 

 

Tampereen museoista on ilmestynyt uunituore esittelyvihkonen ”Tampereen Museot” ja se kannattaa hankkia, kun haluaa tutustua Tampereen museoihin tarkemmin.

 

 

Esittelyvihkosessa on lyhyet esittelyt ja sijaintitiedot mm. seuraavista museoista:

 

 • Lauri Viita –museo
 • Sara Hildénin taidemuseo
 • Amurin työläismuseokortteli
 • Muumilaakso
 • Hiekan taidemuseo
 • Lenin-museo
 • Emil Aaltosen museo
 • Vakoilumuseo
 • Työväenmuseo Werstas
 • TR1 Taidehalli, Mediamuseo Rupriikki
 • Suomen Jääkiekkomuseo
 • Museokeskus Vapriikki
 • Poliisimuseo
 • Teiskon museo
 • Mobilia auto- ja tiemuseo (sijaitsee Kangasalla)
 • Villa Varalan liikuntamuseo

 

 

Johtaja Jaatisen esitys sisälsi useita mielenkiintoisia Tampereen museoihin liittyviä tietoja.

 

Hän valotti myös joitain tulevaisuudennäkymiä Tampereen museotoimesta.

 

 • toukokuussa yleisö pääsee tutustumaan Ruskossa sijaitsevaan museotoimen kokoelmakeskukseen, jossa on varastoituna mm. n. 15.000 taideteosta ja jossa työskentelee 10 konservaattoria
 • Vakoilumuseo on Tampereen tunnetuin museo yhdessä Lenin-museon kanssa
 • Jaatinen totesi aivan oikein, että nykyään ei enää käydä keskustelua siitä miksi Tampereen kaupunki tukee Lenin-museota!
 • aiemmin Helsingin Pääpostin tiloissa toiminut Postimuseo siirtyy Tampereelle ja se avataan Vapriikissa 19.9.2014
 • pyhiinvaelluksista kertova näyttely avataan tammikuussa 2015
 • jääkauden ihmisistä kertova näyttely on tulossa Tampereelle

 

Vuosi 2017 tulee olemaan Suomen Itsenäisyyden Juhlavuosi ja sen tiimoilta on meneillään useitakin museo- ja näyttelyhankkeita.

 

 

museo3

 

 

Vapriikissa avautuu 21.3.2014 Afroditen valtakunta –näyttely.

 
Se kertoo kauneudesta, rakkaudesta ja erotiikasta antiikin ajan Kreikassa, Roomassa, Egyptissä sekä Mesopotamian kulttuureissa. Näyttelyn odotetaan keräävän suuren mielenkiinnon.

 

 

Miten tämän jutun otsikko liittyy Tampereen museotoimeen?

 

 

Otsikkototeamus oli keskeinen seikka, kun kiitin johtaja Toimi Jaatista mielenkiintoisesta esityksestä!

 

Nyt pitää toimia siten, että jatkossa en tuon syyn vuoksi koe huonoa omaatuntoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toimi Jaatinen, Tampereen Museot, Lenin-museo, Postimuseo, Vapriikki, Työväenmuseo Werstas, Vakoilumuseo, Sara Hildénin museo, Muumilaakso, Mobilia automuseo, Amurin työläismuseokortteli, Tampereen taidemuseo,

Taitamatonta menettelyä, kun Sastamalan kuntaliitoksista päättäneet muuttivat kaikki entiset uuden kunnan alueella sijaitsevat kunnianarvoiset postitoimipaikat "Sastamala" -nimisiksi

Keskiviikko 7.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Sastamalan kaupunki on muodostunut Karkun, Tyrvään, Suodenniemen, Vammalan, Kiikan, Keikyän, Mouhijärven ja Kiikoisten kuntien yhdistyessä erinäisten vaiheiden jälkeen Sastamalaksi.

 

Käsitän ulkopuolisena, että kuntaliitokset ovat olleet valtaosan mielestä tarpeellisia ja ne on osattu hoitaa suurin piirtein oikein.

 

Yksi asia minua kuitenkin ihmetyttää suuresti ja se on se, että kuntaliitosten tapahtuessa kaikki entiset postitoimipaikat on nimetty nimellä ”Sastamala”.

 

Mielestäni kyseessä on alokasmainen virhe kuntaliitoksen päättäjiltä.

 

Kuntaliitospäättäjien virheen vuoksi monet sastamalalaiset ovat nyt kotoisin ”ei mistään”.

 

Sastamalan kuntaliitospäättäjien kuvitelmat ovat ilmeisesti edenneet siten, että postitoimipaikkojen yhtenäistämisellä viestitään suurkunnan muodostumisesta. Onko osan syynä myös se, että annetaan ”vahingon kiertää”, kun on itse menetetty hienot paikannimet eli Tyrvää ja Vammala?

 

Vuonna 1915 syntynyt anoppini koki kolmenkymmenen vuoden ajan karkkulaisten, tyrvääläisten, suodenniemiläisten, vammalalaisten, kiikkalaisten, keikyäläisten, mouhijärveläisten ja kiukaislaisten kohtalon, kun hänen virallisissa henkilötiedoissaan luki syntymäpaikan kohdalla ”Ulkomaat”. Anoppini oli syntynyt Salmin pitäjän Mantsinsaarella ja se ei hänen syntymäaikanaan ollut mitään ulkomaita, vaan Suomea.

 

Anoppini kohdalla vääryys oikaistiin Neuvostoliiton luhistuessa ja samoin toivon postitoimipaikkojen osalta  lähiaikoina käyvän myös niille Karkun, Tyrvään, Suodenniemen, Vammalan, Kiikan, Keikyän, Mouhijärven ja Kiikoisten asukkaille, jotka ovat erinäisten vaiheiden jälkeen tulleet nykyisen Sastamalan kaupungin asukkaiksi.

 

Synnyinkuntani Viljakkala liittyi toistaiseksi tutkimattomien kuvioiden lopputulemana Ylöjärveen vuonna 2007, mutta meillä kuntaliitospäättäjät olivat sen verran viisaita, että eivät lopettaneet ”39310 Viljakkala” ja ”39340 Karhe” postiosoitteita, vaikka kumpaakaan postitoimistoa ei fyysisesti ole ollut olemassa enää vuosikymmeniin.

 

Vapaa-ajanasuntoni sijaitsee Viljakkalassa, mutta sen postitoimipaikkana toimii Hämeenkyrön puolella sijaitseva ”39360 Komi”. Olen ylpeä komilaisuudestani, sillä menettäisin suuren osan identiteetistäni, jos joutuisin ilmoittamaan kesänaikaiseksi postiosoitteekseni ”jotain Ylöjärvi”.

 

 

*********

 

 

Kuntaliitoksia tullaan tekemään varmaan tulevaisuudessakin ja kuntaliitospäättäjien työkalupakin perusvälineenä pitää olla se, että liitoskuntien postitoimipaikat säilytetään nimeltään entisellään – Sastamalan tielle ei saa sortua!

 

 

-Esko Erkkilä- 

6 kommenttia . Avainsanat: Sastamala, Vammala, Tyrvää, Karkku, Kiikka, Keikyä, Suodenniemi, Mouhijärvi, Kiikoinen, Sastamalan postitoimipaikat, Viljakkala, Hämeenkyrö, Viljakkalan kuntaliitos Ylöjärveen, Komi, Lavajärvi, Ylöjärvi,

Vanhemmat kirjoitukset »