Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kesäkauden työt on saatu hyvään alkuun!

Torstai 2.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Vappuaatto sekä vapunpäivä ovat maalla perinteisesti olleet tuloksekkaita työpäiviä ja näin voin todeta omalta kohdaltani tapahtuneen myös nyt:

 

 

Pieni kuvakimara mökkimaailmani vappuaatosta ja vapusta:

 

 

 

IMG_0877.JPG

 

 

Talousvesipumppu on meillä talvisin vedestä tyhjennettynä ja irti vesijohtoputkesta.

 

 

Tunnen suurta tyydytystä, kun sain pumpun pelittämään varsin helposti.

 

 

Vesipumppuja meillä mökillä on neljä ja nyt seuraavaksi pitäisi saada vettä astianpesukoneelle ja myös kaksi sadetuspumppua odottaa käynnistämistä.

 

 

 

IMG_0875.JPG

 

 

21 metriä kupariputkea kierukkana padassa takaa kuuman suihkun isommallekin porukalle, jos muistaa pitää ”padan alla” tulta. Liitokset pelasivat ja vesivuotoja ei näkynyt.

 

 

************

 

IMG_0879.JPG

 

 

Etukäteen autotallissa ja lasiverannalla mullassa idätetyt varhaisperunat saatiin perinteen mukaisesti kasvuun vapunpäivänä. Tänä vuonna meillä on juhannuksena korjattavaa varhaisperunaa vain kaksi perunapenkkiä, mutta tekeehän se kuitenkin 50 metriä.

 

 

Seuraavana ”perunapuuhana” on laittaa talviperunan siemenet itämään.

 

***************

 

 

IMG_0882.JPG

 

 

Valkosipuli ponnistaa kohti kesää poikkeuksellisen hyvistä lähtökohdista.

 

 

Vapunpäivänä alkanut sade osui kohdalleen, sillä se alkoi välittömästi sen jälkeen, kun…

 

 

 

IMG_0884.JPG

 

 

…ehdin lannoittamaan ”Puutarhan Kevät” –nimisellä lannoitteella…

 

 

 

IMG_0883.JPG

 

 

…sen 150 rivimetriä, joka meillä nyt on kasvamassa valkosipulia!

 

 

 

Eiköhän sitä myös täksi päiväksi jotain järkevää puuhaa löydy!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vappuaaton puuhat, Vappupuuhat, Vappuna tehdään töitä, Vappuna ei lurjustella, Valkosipulin kasvattaminen,

Maailmanlopusta en tiedä, mutta puu ei Suomen metsistä hakkaamalla lopu!

Keskiviikko 27.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Kerrotaan, että entisaikaan – silloin kun Pekka Tiilikainen toimitti Metsäradiota – akat pelkäsivät maailmanloppua ja äijät puolestaan metsien loppumista.

 

 

Akkojen pelon toteutumisesta en tiedä, mutta sen tiedän, että hakkuiden vähentämistä ajavat vihervasemmistolaiset puhuvat puuta heinää, sillä Suomessa hakkuiden määrää voidaan nykyisestä kasvattaa.

 

 

 

IMG_9147.JPG

 

 

Sain suomalaismetsien kasvusta ja hakkuumahdollisuuksista tarkkaa tietoa eilen Vilhartti Hanhilahden järjestämässä ”Ruokailta – mitä syömme 2030 –luvulla” –seminaarissa Irjalan makasiinilla, jossa…

 

 

 

IMG_9149.JPG

 

 

…tietokirjailija Juha Kuisma alusti asiasta.

 

 

Kuisma totesi tiedossani olleen totuuden eli sen, että Suomen metsät kasvavat nyt 107 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja tästä määrästä talousmetsät edustavat 85 miljoonaa kuutiometriä.

 

 

Metsien hakkuumäärät ovat nyt tasoa 72 – 73 miljoonaa kuutiometriä ja kestävän metsätaseen hakkuumäärät voisivat olla 80 – 81 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

 

 

Viime vuonna tuotantovauhtiin päässyt Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella tarvitsee puuraaka-ainetta 6,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa; määrästä havukuitua on neljä miljoonaa kuutiota ja koivua 2,5 miljoonaa kuutiota.

 

 

Kestävän metsätalouden ”hakkuuvaje” on siis tällä hetkellä selvästi suurempi kuin on Äänekosken uuden biotuotetehtaan vuotuinen raaka-ainetarve eli…

 

 

…metsät eivät Suomessa ole loppumassa, vaan kestävää vuotuista hakkuusuoritetta voidaan turvallisesti nostaa tasolle 80 – 81 miljoonaa kuutiometriä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vilhartti Hanhilahti, Juha Kuisma, Ruokailta - mitä syömme 2030 -luvulla, Irjalan makasiini, Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas, Äänekosken biotuotetehdas, metsien kasvu vuodessa, hakkuusuorite nyt, hakkuusuoritetta voidaan kasvattaa,

Tampere-talon katolla sijaitsevat kaksi mehiläisyhdyskuntaa tuottivat viime kesänä hunajaa 104,7 kiloa

Tiistai 29.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Jokioislaisella mehiläishoitaja Teemu Aittamaalla on Lounais-Hämeessä sijaitsevien n. neljänkymmenen mehiläisyhdyskunnan lisäksi kaksi mehiläisyhdyskuntaa Tampereella ja ne sijaitsevat Tampere-talon katolla.

 

 

 

IMG_7125.JPG

 

 

Tapasin Teemu Aittamaan Tampere-talossa järjestetyillä Tieteen päivillä lauantaina 26.1.2019.

 

 

Viime kesänä nuo kaksi Tampere-talon katolla sijaitsevaa mehiläisyhdyskuntaa tuottivat tosiaan hunajaa lähes 105 kiloa.

 

Mehiläisyhdyskunnan keskimääräinen hunajatuottokyky on n. 40 kiloa per yhdyskunta, joten ”Tampere-talon yhdyskunnat” olivat tavanomaista tuotteliaimpia.

 

 

Tampere-talon katolla sijaitsevat mehiläisyhdyskunnat pääsevät aivan huimiin tuloksiin, jos tarkastellaan niissä ahkeroivien mehiläisten pölyttämien kukkien lukumäärää – arvioidaan, että noiden kahden yhdyskunnan mehiläiset pölyttivät viime kesänä n. 10 miljoonaa kukkaa Tampereen keskustassa!

 

 

Teemu Aittamaan mehiläiset tekevät Tampere-talon katolta tyystin toisenlaista työtä kuin ne poliitikot, jotka runnovat ratikkatöillä Tampereen keskustaa!

 

 

Teemun mehiläiset ovat todellisia ekotyöläisiä, joista on puhuttu aivan liian vähän!

 

 

 

****************

 

 

 

IMG_7126.JPG

 

 

Teemu Aittamaa esitteli minulle aistikasta rasiaa, jossa luki ”Rooftop Honey of Tampere-talo” eli vaikkapa ”Kattohunajaa Tampere-talolta”!

 

 

Teemu kertoi, että hän ei niinkään myy hunajaa, vaan hunaja- ja makuelämyksiä!

 

 

Tampere-talon ravintolat hyödyntävät talon katolla sijaitsevien mehiläisyhdyskuntien tuottamaa hunajaa ravintolatarjonnassaan.

Ehdottelen, että Tampereen kaupunki ja Tampere-talo ottavat "kattohunajan" erääksi mainontakärjeksi, jolla kohennetaan Tampereen talousvaikeuksiensa vuoksi ryvettynyttä imagoa!

 

 

Tiedän, että suunnitelmissa on tulevana kesänä tuplata Tampere-talon kattohunajan tuotantomäärät ja toivottelenkin hankkeelle parhainta menestystä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Teemu Aittamaa, mehiläiskasvattaja Teemu Aittamaa, Tampere-talo, Tampere-talon kattohunaja, Rooftop Honey of Tampere-talo,

Tehokas metsänhoito kasvattaa metsien hakkuumahdollisuuksia ja kasvattaa myös hiilinieluja

Perjantai 30.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän tiedotteen mukaan Suomen metsien kasvu on noussut 107 miljoonaan kuutiometriin vuodessa.

 

 

Suomen metsissä kasvaa nyt 2,5 miljardia kuutiota puuta.

 

 

Kestävä hakkuumäärä voisi nyt olla 84 miljoonaa kuutiometriä eli hakkuumäärää voitaisiin kasvattaa, sillä nyt poistuma on tasolla 74 % kasvusta.

 

 

Tehokas metsänhoito kasvattaa hiilinieluja, sillä kasvava metsä toimii tehokkaana hiilinieluna.

 

 

Tampereen kaupunginvaltuusto oli asian tiimoilta ”hyvin kartalla”, kun se 19.11.2018 pidetyssä talousarviokokouksessaan lisäsi metsämyyntituloja 200 000 eurolla ja liitti päätökseensä seuraavan toteamuksen:

 

 

”Kaupungin metsistä tavoitellaan lisää puunmyyntituloja alueiden luonto- ja virkistysarvot sekä ilmastotavoitteet turvaten.”

 

Toki kaupunginhallituksen pohjaesityksessäkin jo oli tietty hakkuiden määrä.

 

 

Tehokkaaseen metsänhoitoon ja hiilinielujen kasvattamiseen liittyvät mm. päätehakkuut eli avohakkuut, joilla luodaan perusedellytykset kasvun turvaamiseen ja hiilinielujen jatkuvaan tehostamiseen.

 

 

Luonto kiittää, kun metsiä hoidetaan tehokkaasti!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Luonnonvarakeskus, Luke, Suomen metsien vuosikasvu, kestävä hakkuumäärä, hakkuumäärää voidaan kasvattaa, päätehakkuut, avohakkuut,

Pensasmustikan kasvattamisessa on monia haasteita

Maanantai 6.6.2016 - -Esko Erkkilä-

Elämme kesäkuun alkupäiviä ja varhaisen kesäntulon vuoksi on paras pensasmustikan kukinta-aika.

 

 

En ole suuri asiantuntija pensasmustikan viljelyssä, mutta 19 pensaan kanssa puuhaaminen on vuosien aikana tuonut jonkinlaista kokemusta tuon hienon marjan kasvattamisessa.

 

 

Kerroin, että 19 pensasta, mutta on heti todettava, että mikään pensaistamme ei ole alkuperäisiä, vaan kato kävi ensimmäisinä vuosina ja kaikki pensaat on vuosien aikana vaihdettu!

 

 

Tässä olevat kuvat on kuvattu pensasmustikkamaaltamme 5.6.2016.

 

 

 

pensas1.jpg

 

 

Pensasmustikkamaa on suojattava jäniksiltä, sillä sen varvut ja lehdet ovat jänisten suurta herkkua.
 

 

Jänisaidan on oltava niin korkea, että ristihuulet eivät pääse syömään pensasmustikkapensaita edes suurimpien luminietosten aikana.

 

 

Lumipeite on pensasmustikoille tärkeä ja sen vuoksi pensasmustikkamaan laidoille kannattaa jättää erilaisia varpuja kasvamaan, jotta lumipeite pensaiden kohdalla on riittävän suojaava.

 

 

Nyt olemme selvittäneet jänikset ja huolehtineet riittävästä lumipeitteestä, mutta nämä eivät vielä riitä.

 

 

 

pensas2.jpg

 

 

Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja sen vuoksi maata ei saa missään tapauksessa kalkita.

 

 

Happamuutta lisätään – jos oikein halutaan panostaa pensasmustikan viljelyyn – tuomalla suoruoppaa vaikkapa metsäojitustyömailta tai sellaiselta pellonnurkalta, jota ei ole koskaan kalkittu.

 

 

Meillä happamuutta on lisätty sillä, että pensasmustikkamaalle on tuotu muutaman vuoden välein traktorin peräkärryllinen kuoriketta sahalta, jossa puut kuoritaan ennen sahausta.  Kuorike pitää osaltaan myös rikkakasvit kurissa.

 

 

 

pensas3.jpg

 

 

Pölyttymistä edistetään ainakin kahden eri lajikkeen rinnakkaisviljelyllä – meillä on kasvamassa Alvari ja Aino.  Nykyään saattaa olla myös uudempia lajikkeita.

 

 

 

pensas4.jpg

 

 
Pensasmustikan sadonkorjuu on haastavaa monestakin syystä.

 

 

Marjat kypsyvät hyvin eri aikaan, joten samankin oksan poimintaa pitää suorittaa monta kertaa sadonkorjuukautena.

 

 

Linnut ovat suuri ongelma pensasmustikanviljelyssä ja sen vuoksi riittävän varhain aloitettu verkottaminen onkin välttämätöntä.

 

 

Jos lintujentorjunnasta ei ole huolehdittu, niin kypsät marjat katoavat parempiin suihin otollisena hetkenä parissa tunnissa.  Kokemusta on, että myös maahan pudonneet marjat saavat samassa yhteydessä kyytiä!

 

 

 

Pensasmustikka on hieno marja aamuisin siinä marjakimarassa, jonka voi valmistaa pakastimessa olevista eri marjoista.

 

 

Kymmenellä pensaalla pääsee hyvään alkuun, mutta pari – kolme vuotta pensaiden istuttamisen jälkeen pitää jaksaa odottaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pensasmustikka, pensasmustikan kasvattaminen, jänikset pensasmustikan uhkana, vähäinen lumipeite pensasmustikan uhkana, linnut pensasmustikan uhkana, pensasmustikkalajikkeet Alvari ja Aino,

Kahdeksan kiloa istukassipuleita on istutettu

Sunnuntai 8.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Kevät on edennyt vauhdilla ja se on mahdollistanut monien kevätistutusten sekä kevätkylvöjen tekemisen tavalliseen verrattuna etuajassa.

 

 

Minulla on perhekunnassani kokonaisvastuu sipulinviljelystä, mutta sen vastapalveluksena saa vapautuksen mm. porkkanoiden, punajuurten sekä palsternakkojen hoitotoimenpiteistä.

 

 

Toki osallistun porkkanan, punajuuren sekä palsternakan kylvämiseen.

 

 

********************

 

 

Sain hoidettua kahdeksan kilon istukassipuleiden istuttamisen jo 4.5.2016 ja siitä pieni kuvakertomus:

 

 

 

 

sipuli1.jpg

 

 

Sipulipenkin merkkinarut ovat paikoillaan ja jyrsiminen on aloitettu.

 

 

 

 

sipuli2.jpg

 

 

Ensin lannoitus ”Puutarhan Kevätlannoitteella” ja sen jälkeen kalkitus.

 

 

 

 

sipuli3.jpg

 

 

Sipulimaan viimeistelyjyrsiminen on käynnissä.

 

 

 

 

sipuli4.jpg

 

 

Tapaan vanhanaikaiseen tapaan liottaa siemensipuleita tuhkavedessä muutaman tunnin ennen niiden istuttamista.

 

 

 

 

sipuli5.jpg

 

 

Istutuslankulla kontaten pystyy istuttamaan neljä riviä kerrallaan.

 

 

 

 

sipuli6.jpg

 

 

Kahdeksalla kilolla sain istutettua 147 rivimetriä istukassipuleita!

 

 

 

Nyt pitää vielä hankkia muutama kilo ryvässipulia ja myös salottisipulia, jotta saan kevään sipuli-istutukset valmiiksi!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sipulin istuttaminen, sipulin kasvattaminen, istukassipulin istuttaminen, istukassipuli,

"Meidän äiti kasvattaa lihaa teidän äitien lihapulliin"

Sunnuntai 13.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Viime perjantaina Senaatintorilla Helsingissä oli satoja julisteita, jotka kertoivat siitä hädästä, johon maataloutemme alkutuotanto on joutunut Venäjän vientirajoitusten, S-ryhmän halpuuttamisen ja Maaseutuviraston viljelijätukien maksatuksessa ilmenneiden laiminlyöntien johdosta.

 

 

Kuvasin tilaisuudessa nähtyjä julisteita ja tässä kavalkaadi kuvasadostani:

 

 

 

 

IMG_1055.JPG

 

 

 

 

IMG_1056.JPG

 

 

 

 

IMG_1059.JPG

 

 

 

 

IMG_1060.JPG

 

 

 

 

IMG_1061.JPG

 

 

 

 

IMG_1062.JPG

 

 

 

 

IMG_1063.JPG

 

 

 

 

IMG_1065.JPG

 

 

 

 

IMG_1066.JPG

 

 

 

 

IMG_1067.JPG

 

 

 

 

IMG_1068.JPG

 

 

 

 

IMG_1069.JPG

 

 

 

 

IMG_1070.JPG

 

 

 

 

IMG_1071.JPG

 

 

 

 

IMG_1072.JPG

 

 

 

 

IMG_1073.JPG

 

 

 

 

IMG_1074.JPG

 

 

 

Tässä oli vain osa julisteista, jotka valokuvasin – ja kuvasin vain pienen osan niistä julisteista, jotka esiintyivät viime perjantaina maataloustuottajain suurmielenosoituksessa Senaatintorilla.

 

 

Lupaan, että tulen esittelemään jatkossa muitakin julisteita ja pyrin väsäämään niihin tarkentavaa tekstiä!

 

 

Palaillaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meidän äiti kasvattaa lihaa teidän äitien lihapulliin, MTK:n suurmielenosoitus 11.3.2016, maataloustuottajain suurmielenosoitus 2016,

Arvostettava suoritus; ex-kansanedustajasta liike-elämän palvelukseen!

Lauantai 31.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Tämän juttuni pontimena toimii se paperikassi, joka on autotallimme hyllyllä muovikassien säilytyspaikkana muistuttamassa edellisistä eduskuntavaaleista.

 

 

 

 

vaalittiura

 

 

Kyse on silloisen kokoomuslaisen eduskuntavaaliehdokas Marja Tiuran vaalimainosmateriaalista, jonka myös minä häneltä vaalitaistelun tiimellyksessä sain.

 

 

Marja Tiura valittiin Eduskuntaan ensimmäisen kerran Pirkanmaan vaalipiiristä vuonna 1999 ja hän uusi paikkansa vuosien 2003 sekä 2007 eduskuntavaaleissa.

 

 

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Tiuraa ei valittu, vaan hän jäi Kokoomuksen ensimmäiseksi varaedustajaksi.

 

 

Arvostan ex-kansanedustaja Marja Tiuraa, sillä hänet valittiin vuoden 2013 alkupuoliskolla Suomen Turkiseläinten Kasvattajien Liiton toiminnanjohtajaksi.

 

 

Sain työurani aikana seurata aitiopaikalta Suomen turkisalan kehitystä 2000-luvun alkuajoista aina 2010-luvulla saakka ja osaan antaa arvoa henkilölle, joka toimii STKL:n toiminnanjohtajana.

 

 

On harvinaista, että eduskunnasta luopumaan joutunut ex-kansanedustaja pystyy luomaan uuden työuran bisnesmaailman palveluksessa.

 

 

Entisiä kansanedustajia on kyllä erilaisissa suojatyöpaikoissa monenkirjavien järjestöjen, kaupunkien, kuntien, kuntayhtymien ja muiden poliittisesti valittavien yhteisöjen palveluksessa, mutta on harvinaista, että entisen kansanedustajan taidot riittävät vastuullisiin tehtäviin bisnesmaailmassa.

 

 

Seurasin tosiaan työurani aikana läheltä Suomen turkistuotannon monivivahteista toimintaa, sillä olin mm. pari vuotta hallituksen jäsenenä yrityksessä, joka toimi turkisrehumaailmassa vapaan markkinatalouden puitteissa.

 

 

Tavallisesti jonkin alueen turkiseläinkasvattajat omistavat ”oman” turkisrehutehtaansa ja ovat siten jokseenkin pakotettuja käyttämään sen palveluksia.

 

 

Oy Monäs Feed Ab, jonka hallituksessa sain olla, toimi vapaassa markkinataloudessa eli yrityksemme tuotteiden oli oltava niin korkealuokkaisia ja kuitenkin hinnaltaan kilpailukykyisiä, että niille löytyi markkinoita vapailla markkinoilla.

 

 

Totean vielä kerran, että arvostan Marja Tiuran toimintaa Suomen Turkiseläinten Kasvattajien Liiton toiminnanjohtajana, sillä tiedän toiminnanjohtajalle asetettavat kovat vaatimukset ja paineet!

 

 

Olen melkoisen varma, että ensi kevään eduskuntavaaleissa kokoomuslaisen kansanedustajaehdokkaan on äärimmäisen vaikea tulla valituksi eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä, sillä niin voimakkaassa vastatuulessa Kokoomus nyt vaeltaa Pirkanmaalla ja koko Suomessa.

Mielestäni Marja Tiura on tehnyt oikean valinnan, kun on pystyvänä henkilönä siirtynyt bisnesmaailman palvelukseen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Turkiselänten Kasvattajien Liitto, STKL:n toiminnanjohtaja Marja Tiura, STKL:n toiminnanjohtaja, Monäs Feed, Oy Monäs Feed Ab,

Viipurin kaupunginkirjasto on nähtävyys, joka kannattaa kokea!

Torstai 19.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Viipurin kaupunginkirjasto on monille Viipurin-kävijöille tuttu siitä, että se on pressujen suojaama valkoinen rakennus Torkkelinpuistossa. Sinne ei ole päässyt tutustumaan.

 

Nyt kaikki on toisin, sillä tämä Alvar Aallon suunnittelema ja vuonna 1935 avattu kirjastotalo on päässyt korjaustöiden jälkeen entiseen kukoistukseensa.

 

Sisäänpääsy kirjastoon on ilmainen, mutta kuvaamisesta kirjastossa pitää maksaa 150 ruplaa eli n. 3,5 euroa.

Venäjänkielinen tunnin pituinen opastus maksaa 150 ruplaa ja englanninkielinen opastuskierros 300 ruplaa - oppaan kertoman tekstin kääntämisestä jollekin muulle kielelle on huolehdittava itse.

 

Kirjastoon pääsee tutustumaan klo 11.00 alkaen ja se sulkeutuu klo 19.00.

 

Pääsin käymään kirjastossa 10.6.2014, maksoin kuvauslisenssin ja annoin kamerani muistikortin täyttyä.

 

Tässä osa kuvistani:

 

 

 

viiki1

 

 

 

 

viiki2

 

 

 

 

viiki3

 

 

 

 

viiki4

 

 

 

 

viiki5

 

 

 

 

viiki6

 

 

 

 

viiki7

 

 

 

 

viiki8

 

 

 

 

 viiki9

 

 

 

viiki10

 

 

 

 

viiki11

 

 

 

 

viiki12

 

 

 

 

viiki13

 

 

 

 

viiki14

 

 

 

 

viiki15

 

 

 

 

viiki16

 

 

 

 

viiki17

 

 

 

 Huomasittehan nuo kattoikkunat, joista luonnonvalo siivilöityy kirjastosaliin?

Pidän erityisesti noista muotoilluista puukaiteista - ne osoittavat Alvar Aallon hienon tyylitajun.

*************

 

 

 

 

viiki18

 

 

Kirjaston lukusaliosastolla voi tutkailla myös suomenkielisiä teoksia.

 

 

 

 

Ottakaa Kaupunginkirjasto ykköskohteeksenne, kun vierailette Viipurissa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viipuri, viipuri2014, Torkkelinpuisto, Viipurin Kaupunginkirjasto, Viipurin Kaupunginkirjasto on avoinna, opastusmaksut Viipurin kirjastoon, Alvar Aalto, Viipurin kirjasto on avattu,

Marja-Liisa Manka on aarre!

Keskiviikko 19.12.2012 - -Esko Erkkilä-

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen (SDP) haluaa työnantajille mahdollisuuden laskea iäkkäiden työntekijöiden palkkoja.

 

Hän kertoi ajatuksistaan Iisalmen Sanomien haastattelussa, joka julkaistiin 16.12.2012.

 

Haastattelussa Vartiainen toteaa, että varttuneesta työntekijästä voi tulla rasite työnantajan näkövinkkelistä varsinkin, jos hänelle maksetaan liian kovaa palkkaa suhteutettuna työpaikalla lorvimiseen.

 

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajana 23.4.2012 alkaen toiminut Vartiainen herätti taannoin huomiota ja vankkaa pahennusta, kun hän kertoi torkkuvansa työaikana päivänokosia antiikkisohvallaan.

 

Näitä demariviitan omaavia ylijohtajia Suomi nyt tarvitsee, jotta hallituksen todelliset tavoitteet ja tavoitteiden taustahahmot tulevat selviksi kaikille suomalaisille.

 

Vastustan jyrkästi niiden demarien pyrkimyksiä, jotka aikovat erottaa ylijohtaja Vartiaisen SDP:n jäsenyydestä!  On muistettava, että Vartiainen on kuulunut SDP:n talouspoliittiseen ryhmään ja SDP junaili hänet VATT:n ylijohtajaksi – miksi demarit ovat nyt hyvää miestään erottamassa puolueesta?

 

marjaliisamanka

 

Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun professori, YTM ja FT Marja-Liisa Manka otti ylijohtaja Vartiaisen lausumasta ”kopin” ja tyrmäsi Vartiaisen väitteet eläkeikää lähestyvän työntekijän muuttumisesta työnantajalle rasitteeksi.

 

Professori Manka näkee ikääntyvässä työntekijässä paremminkin aarteen työnantajalle.

 

Mankan kommentit Vartiaisen haastattelusta julkaistiin Yleisradiossa ja hänen kommenteistaan on juttu Yleisradion nettisivuilla. Juttua on kommentoitu n. kolmesataa kertaa, joten Mankan senioreita kannustavat mielipiteet kiinnostavat.

 

Professori Marja-Liisa Manka on suosittu esiintyjä erilaisissa tilaisuuksissa ja olen päässyt kerran kuuntelemaan häntä. Tilaisuus, jossa otin yllä olevan valokuvan, järjestettiin Aamulehden toimesta Tampere-talossa 12.3.2012.

 

Marja-Liisa Mankan alustus oli kannustava ja häntä oli innostavaa kuunnella. Mankalla on yliopistotaustansa pohjana hyvä käytännön kokemus liike-elämän eri tehtävistä, joten hänen esityksensä omaavat vahvaa pohjaa.

 

Kannustan juttuni lukijoita menemään paikalle, jos tiedätte professori Marja-Liisa Mankan olevan esiintymässä.

 

Internetissä on runsaasti aineistoa professori Mankan eri tilaisuuksissa esittämistä esityksistä – kannattaa tutustua!

 

Marja-Liisa Manka on aarre suomalaiselle yhteiskunnalle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhana Vartiainen, ylijohtaja Juhana Vartiainen, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen, ylijohtaja Juhana Vartiainen (SDP), Marja-Liisa Manka, professori Marja-Liisa Manka,

Hilla ja Vappu ovat omakotialueemme erikoisnähtävyydet!

Maanantai 18.6.2012 - -Esko Erkkilä-

Ihmiset ulkoiluttavat koiriaan ja jotkut myös kissojaan tyytyväisinä lemmikkiensä holhoojina.

 

Sen heille suon, mutta erityisen otettu olen erään naapurimme vuohista, jotka silloin tällöin liikkuvat alueellamme ihmisten ilona.

 

Vuohet ovat Anne-emännän tomerassa ohjauksessa, kun ne joskus tulevat vastaan Palokallion kävelyreiteillä.

 

Tapasin vuohet eräänä iltapäivänä, kun palasin Tampereen keskustasta jostain palaverista.

 

vouhet_yhdessa

 

Vappu (vasemmalla) ja Hilla (oikealla) ovat mainio pari liikkuessaan Palokallion alueella.

 

 

Vappu

 

Vappu oli hieman nirso valokuvaajalla, sillä se kiirehti nopeasti kuvasta pois. Nopea napin painallus tallensi kuitenkin vauhdikkaan etenemisen ja tässä tulos!


 

hilla

 

Hilla käyttäytyi rauhallisemmin ja sen tallentaminen valokuvauksellisin keinoin oli helpompi homma.

 

On hieno asia, että joku haluaa panostaa epätavallisempien lemmikkien hoitamiseen.

 

Kiitän Vapun ja Hillan Anne-emäntää mielenkiintoisten lemmikkieläinten hoivaamisesta – niistä on lukuisille tamperelaisille ainutlaatuista iloa!

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: vuohi, vuohet, vuohien kasvattaminen, Hilla-vuohi, Vappu-vuohi, Palokallio, Palokallion Omakotiyhdistys,

Demarileirissäkin on vankkoja talouden asiantuntijoita

Lauantai 5.5.2012 - -Esko Erkkilä-

On täydellinen virhearvio, jos oletetaan, että SDP:n riveissä ei olisi järkevää talouspolitiikkaa kannattavia henkilöitä.

 

Virhearvio on syntynyt siitä, että ”punaruusujoukko” on valinnut keskuudestaan johtajikseen henkilöitä, joilla talouspoliittista näkemystä ja kokemusta ei ole.

 

Nivalassa vuonna 1945 syntynyt valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas on kaikkien tuntema järkevä ja realistinen demari. Hänen monesti synkänoloiset ennusteensa tulevaisuudesta on heti ”deletoitu”, mutta ne ovat hetken kuluttua olleet totisinta totta.

 

Saimme huhtikuun 23. päivänä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n johtoon ylijohtajaksi Juhana Vartiaisen. Vartiainen on julkidemari ja aikoo sellaisena myös pysyä. 

 

Vartiaisen ylijohtajuus on määräaikainen viiden vuoden ajan, joten toivottavasti saamme kuulla hänestä jatkossakin monesti. Monesti sen vuoksi, että hänellä tuntuu olevan raikkaita mielipiteitä – toivottavaa on, että hänen taustaryhmänsä eli demarit eivät miedonna Vartiaisen mielipiteitä.

 

Mainitsin näillä sivuilla jo aikaisemmin, että Vartiaisen mielestä ay-liike jähmettää päätöksiä Suomessa.

 

Vartiainen on seurannut Ruotsin asioita paikan päällä kymmenisen vuotta. Valtaosan Ruotsissa viettämästään ajasta Vartiainen on ollut Ruotsin valtion tutkimuslaitoksen Konjunkturinstitutin palveluksessa.

 

Vartiainen toteaa Maaseudun Tulevaisuus –lehdelle 7.3.2012 antamassaan haastattelussa, että Ruotsissa poliitikot ottavat aidosti vastuuta.

 

Etujärjestöjen vallassa onkin Vartiaisen mielestä ”todella suuri ero” Ruotsin ja Suomen välillä, toteaa Vartiainen MT:n toimittaja Eija Poutasen muistiinmerkitsemässä haastattelussa.

 

”Ruotsissa poliittiset päättäjät kyllä kuulevat niitä, mutta eivät kysy niiltä eivätkä välitä niistä” siteeraa toimittaja Puotanen VATT:n ylijohtajaksi Suomeen siirtymässä olevaa Juhana Vartiaista.

 

Esimerkiksi eläkeikää ei Vartiaisen mukaan ”ikinä” annettaisi Ruotsissa etujärjestöjen päätettäväksi, jatkaa toimittaja Puotanen Vartiaisen haastattelua kuvaavassa jutussaan.

 

Me suomalaiset tapaamme hyväntahtoisesti pilailla ruotsalaisten kustannuksella ja kerromme heidän vaan ”diskuteeraavan” eli keskustelevan asioista, mutta ei päättävän.

 

Vartiaisen haastattelu kertoo kuitenkin sen, että politiikan todelliset mammanpojat ovatkin Suomessa eivätkä Ruotsissa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Demarit, Raimo Sailas, Juhana Vartiainen, VATT, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT, Konjunkturinstitut,

Ammattiyhdistysliike on taas lyömässä yhden naulan omaan arkkuunsa

Sunnuntai 15.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Olen laatinut tämän kirjoituksen 12.4.2012 eli ennen, kuin ammattiyhdistysliike taipui koululaisharjoittelijoiden työharjoittelussa järkevän ratkaisun kannalle.

Julkaisen kirjoituksen 12.4.2012 laatimassani muodossa vaikka tiedänkin, että myönteiseen ratkaisuun ollaan pääsemässä!


**************


On ollut uskomatonta seurata, kun Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on torppaamassa koululaisharjoittelijoiden työharjoittelua kaupanalan yrityksissä.

 

PAM käyttää keppihevosenaan sitä, että koululaisharjoittelijat eivät saisi suorittaa harjoitteluaan ns. järjestäytymättömien työnantajien yrityksissä.

 

On suorastaan ennenkuulumatonta, että ammattiyhdistysliike pyrkii määräilemään yrityksiä sen perusteella, että ovatko ne ammattiyhdistysliikkeen talutusnuorassa.

 

Suomeen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaksi Ruotsista 23.4.2012 palaava Juhana Vartiainen totesi demaritaustastaan huolimatta Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa maaliskuun 7. päivänä, että...

...ay-liike jähmettää päätöksiä Suomessa.


PAM:n tapauksessa juuri näin on.

 

Vartiaisen mielipiteeseen on helppo yhtyä.

 

Tutustu ja tienaa -sopimus on ollut voimassa jo useita vuosia. Siinä nuori on työssä kaksi viikkoa ja tienaa reilut 300 euroa. Tämän nuorten mahdollisuuden tutustua työelämään PAM nyt haluaa torpata!

 

Pääministeri Jyrki Kataiselle on ollut viime aikoina mahdotonta antaa tunnustusta mistään hänen toimistaan. Nyt on kuitenkin annettava tunnustus Kataiselle, kun hän patistaa PAM:ia luopumaan syrjintäpolitiikastaan.


Jään kuitenkin odottamaan työministeri Lauri Ihalaisen jyrähtämistä, sillä uskon, että ainoastaan hän pystyy ohjaamaan PAM:n ruotuun - siihen eivät pojanklopit pysty!

 

Ei voi olla oikein, että nuorilta viedään mahdollisuus tutustua työelämään ja saamaan kahden viikon kestävästä työjaksostaan vaatimaton korvaus.

 

PAM:n toiminta tulee voimistamaan ammattiyhdistysliikkeeseen kohdistuvaa karttamista ja kaikki sen toimenpiteet satavat suoraan YTK:n eli ns. Loimaan kassan hyväksi.

 

On selvää, että kaikkien palkkatyössä toimivien pitää varmistaa toimeentulonsa työttömyyden varalta.

 

Varmistin aikoinaan työttömyysturvani YTK:n kautta ja vaikka en työttömyysturvaa koskaan tarvinnutkaan, pidän ”Loimaan kassan” nykyistäkin työttömyysturvan takaamista 99 euron vuosimaksulla edullisena.

 

Kannustan kaikki kaupanalan työntekijöitä hoitamaan työttömyysturvansa YTK:n kautta – se maksaa vain 99,00 euroa vuodessa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry , PAM, Tutustu ja tienaa -sopimus , Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT), VATT, VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen, Juhana Vartiainen, Maaseudun Tulevaisuus, Jyrki Katainen, työministeri Lauri Ihalainen,

Vihreiden hallitustaipaleen yksi myönteinen puoli - turkistuotanto säilyy laillisena elinkeinona hallituskauden ajan!

Tiistai 18.10.2011 - -Esko Erkkilä-

Vihreiden kolmanneksella kutistunut eduskuntaryhmä joutui hallituskipeydessään myöntymään siihen, että he eivät aseta kyseenalaiseksi turkistarhauksen lainmukaisuutta hallituskautenaan.

 

Otaksun turkistuotannon toivovan tämän vuoksi, että Kataisen-Urpilaisen vasemmistohallitus pysyisi vallassa koko vaalikauden.

 

Turkistalous mainitaan Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa osana eettisen tuotannon edistämistä. ”Hallitus tukee edelleen turkistuotannon kehittämistä vastuuta tuntevana elinkeinona”, mainitaan hallitusohjelmassa.

 

Omaan tiettyä kokemusta turkiselinkeinosta, sillä toimin aikoinaan parisen vuotta maamme johtavan turkisrehuyrityksen hallituksessa.

 

Turkisalan teurasjakeen tarve merkitsee melkoista etua liha-alan yritysten taloudessa, sillä teurasjakeen myyminen turkisalan rehuyrityksille helpottaa kuluttajille myytävien lihanjalostustuotteiden hinnoittelua.

 

Jos teurastamot joutuisivat ohjaamaan kaiken teurasjakeensa käsittelylaitoksille, se tietäisi melkoisia kustannuksia teurastamoille. On luonnollista, että teurastamot joutuisivat ulosmittaamaan tämän kustannuksen kuluttajille myytävien lihajalosteiden hinnoittelussa.

 

Kun turkisrehuyritykset suorastaan kilpailevat teurasjakeesta ja maksavat siitä hyvän hinnan teurastamoille, kiertyy hintaetu lopulta lihajalosteita marketista ostavan kuluttajan eduksi.

 

Kokonaan toinen asia on se, että Vihreiden kannattajat taitavat pääosin olla ”itu-Villejä” tai ”itu-Maijoja” joille lihajalosteiden hinnalla ei heidän ideologisen kantansa vuoksi ole merkitystä.

 

Tavallisten lihasta ja lihajalosteista nauttivien kansalaisten on kuitenkin paikallaan tietää, että turkiselinkeinon teurasjakeista teurastamoille maksama hinta alentaa merkittävästi lihan ja lihajalosteiden hintaa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: turkiselinkeino, turkistarhaus, turkiselinkeinon tulevaisuus on turvattu, teurasjae, turkisrehuyritykset,

Kokoomuskansanedustaja on liittynyt "Kakunjakajien Suureen Veljeskuntaan"

Lauantai 13.11.2010 - -Esko Erkkilä-

Tamperelainen kansanedustaja ja huhtivaalien kansanedustajaehdokas Harri Jaskari kirjoittaa Aamulehden blogeissa 10.11.2010 ja mankuu valtion tukea sähköautobisnekseen.

 

Jaskari ei tukia suoraan vaadi, vaan hän tekee sen kiertoteitse.

 

Luettelemalla Ison-Britannia tukevan sähköauton hankintaa 5.000 punnalla, Ruotsin suunnittelevan samanlaista panostusta ja Tanskan luopuvan 100.000 ensimmäisen sähköauton kohdalla autoveron perimisestä Jaskari viittaa vahvasti siihen, että valtion rahakukkarolla pitäisi käydä Suomessakin.

 

Kokoomuskansanedustaja on siis heittänyt vaalitaistelun alkumetreillä vastuullisuuden roskakoppaan ja siirtynyt kakunkasvattajista Kakunjakajien Suureen Veljeskuntaan.

 

Kannatan panostamista sähköautotuotannon tiettyihin osa-alueisiin, mutta sähköautoihin kohdistuva suora tuki ei ole perusteltua.

 

Lisäsin Jaskarin mielipiteen kirvoittamaan viestiketjuun oman mielipiteeni ja totesin siinä näin:

 

------------------

 

Minulla oli tilaisuus n. kuukausi sitten tutustua Think City -sähköauton valmistukseen Uudessakaupungissa ja myös tehdä koeajo sillä.

 

Tapahtumaan liittyi niin paljon ylikorostettua luottamuksellisuutta, että pystyn kommentoimaan Jaskarin aloittamaa viestiketjua ainoastaan yleisellä tasolla.

 

Kokemuksesta tiedämme, että bulk-teollisuus, erityisesti metalliteollisuudesta, on nopeassa tahdissa häipynyt Suomesta aluksi Euroopan halpamaihin ja lyhyen välivaiheen jälkeen esim. Intiaan tai Kiinaan. Monet suomalaiset bulk-valmistajat ovat siirtäneet tuotantonsa suoraan Euroopan ulkopuolelle.

 

Sähköautojen valmistaminen, jos mikä, on metalliteollisuudessa bulk-teollisuutta.

 

Autojen komponentit ja valmiit autot joudutaan rahtaamaan kalliita rahteja ja laivauskuluja säästämättä Suomeen ja Suomesta. Suomen markkinat ovat liian pienet kannattavalle toiminnalle.

 

Monipuolisiin tukiaisiin perustuva bulk-tuotanto ei ole mahdollista eikä järkevää. Tämän oletan olevan helppoa uskoa ja hyväksyä erityisesti kokoomuskansanedustajan ja -kansanedustajaehdokkaan.

 

Sähköautoihin liittyvien innovaatiomahdollisuuksien osalta tilanne on toinen.

 

Erityisesti sähköautojen akkumaailman täytyy olla nopean kehittymisensä varhaistaipaleella. Ei voi olla totta, että auton painosta puolet koostuu akuista ja että niiden lataukseen kuluu niin paljon aikaa ja energiaa, kuin nyt on tilanne.

 

Nykyiset sähköautot sijoittuvat hieman parempaan luokkaan kuin kehittyneet mopoautot. Niistä on ainoastaan harvoissa tapauksissa mahdollisuus muodostua perheen ainut auto.

 

Kannustan suomalaisia ja pirkanmaalaisia yrityksiä panostamaan sähköautoihin liittyvän teknologian kehittämiseen. Päämäärä pitää asettaa realistisesti ja turhia haihatteluja pitää karttaa - tosiasiat pitää muistaa eduskuntavaalihuumassakin!

 

-------------------

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sähköauto, Harri Jaskari, kakunkasvattajat, kakunjakajat, verohelpotukset,

« Uudemmat kirjoitukset