Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kukapa olisi uskonut, että Venäjän diktaattori Putin olisi paras konsulentti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta!

Tiistai 1.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen tapahtui Suomen ulkopolitiikan perusteissa suuri muutos, kun Yle:n kansalaiskyselyssä oli tuloksena, että…

 

 

IMG_4933.JPG

 

…kansalaisten enemmistö puoltaa maamme liittymistä puolustusliitto Natoon.

 

 

Kansalaiskyselyn linjaus on vahva rätti niiden silmille, jotka jääräpäisesti ovat vastustaneet Suomen liittymistä läntiseen puolustusliitto Natoon.

 

On selvää, että Suomen liittyminen Natoon merkitsee tiettyä prosessia, joka vie oman aikansa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nato, puolustusliitto Nato, läntinen puolustusliitto Nato, YLE,

Kansanäänestyksen vaatiminen viivästyttäisi Nato-jäsenyyttä

Sunnuntai 30.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomessa on viime viikkoina virinnyt ihailtavaa suuntausta Nato-jäsenyyden kannattamisessa.

 

 

Viittaan mm. MTV:n tekemään kyselyyn, jossa puolet vastaajista ilmaisi kannattavansa Nato-jäsenyyttä jos Suomen valtiojohto sitä suosittelee.

 

 

Kyselyn tulos on luottamuslause valtiojohdollemme, mutta se on myös velvoite sen toimille – kansa odottaa valtiojohdoltamme johtajuutta.

 

 

Olemme siirtyneet vaiheeseen, jossa kansalaismielipide ei enää ole este Natoon liittymiselle vaan liittyminen on enää ainoastaan ulkopoliittisen johdon käsissä.

 

 

Paras vaihtoehto olisi, että Suomi ja Ruotsi hakisivat Nato-jäsenyyttä yhdessä.

 

 

Toivon, että valtiojohtomme kantaa vastuunsa ja ei vaadi Nato-kansanäänestystä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kansanäänestyksen vaatiminen viivästyttäisi Nato-jäsenyyttä,

Nato-lausunto osoitti pääministeri Marinilta pelisilmän puutetta

Perjantai 21.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Sanna Marinin lausunto Reutersille, että Suomen liittyminen Natoon olisi hyvin epätodennäköistä, oli ajattelematon ja Suomen ulkopolitiikkaa vahingoittava.

 

Asiaa ei paranna se, että Marin totesi tuon linjauksen koskevan vain hänen hallituksensa hallinta-aikaa.

 

Eilisen aikana Marin tarkensi lausuntoaan, mutta ne vain pahensivat hänen alkuperäisen lausuntonsa vaikutuksia.

 

**********************

 

Kaikille pitäisi olla tiedossa, että Tasavallan Presidentti hoitaa ulkopoliittiset kysymykset ja Natoon liittyminen jos mikä on ulkopolitiikkaa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nato-lausunto osoitti pääministeri Marinilta pelisilmän puutetta, Sanna Marin, pääministeri Sanna Marin, Nato, Tasavallan Presidentti,

Puolustusministeri Antti Kaikkonen eilen; "Naton ovi pysyy auki"

Maanantai 10.1.2022 - -Esko Erkkilä-

IMG_4800.JPG

Puolustusministeri Antti Kaikkonen totesi viisaasti eilen Yle Uutisissa klo 17.00 näin:

 

”Tämä yksi aihe, mistä ensi viikolla keskustellaan. Edessä on tärkeitä keskusteluja Venäjän ja Yhdysvaltojen, Venäjän ja Naton, ETYJ:n piirissä, en uskon niin, että tätä ovea meiltä suljettaisiin.

 

Tästä on saatu tuoreet arviot ja takeet viimeksi Naton suunnalta ja on tietysti Suomelle tärkeää, että nämä asiat pysyvät meillä omissa käsissämme.”

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Naton ovi pysyy auki, Antti Kaikkonen, puolustusministeri Antti Kaikkonen, Nato, Nato ja Suomi,

Valtiojohtomme on yksimielinen mahdollisuudestamme hakea Nato-jäsenyyttä

Sunnuntai 2.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Ounastelin jo Uudenvuodenaattona, kun pääministeri Sanna Marin julkisti uudenvuodentervehdyksensä, että hän ja Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ovat yhdenmukaistaneet sanomansa Suomen mahdollisuudesta itsenäisesti päättää Nato-hakemuksestaan.

 

 

IMG_4792.JPG

 

Ounasteluni osoittautuivat oikeiksi, sillä Niinistö totesi eilisessä uudenvuodenpuheessaan mahdollisesta Nato-jäsenyyshakemuksestamme näin:

 

”Ja todettakoon taas kerran: Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme. Naton asia on niin sanottu avoimien ovien politiikka, jonka jatkuminen on Suomelle toistuvasti julkisestikin vahvistettu.”

 

**************

 

Niinistön puheen jälkeen oli mielenkiintoista todeta Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehn´n twitter-kommentti, joka kuului näin!

 

”Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme.” Selkeä ja tärkeä viesti tähänkin hetkeen, ja muutenkin painava puhe. Kiitos!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Valtiojohtomme on yksimielinen mahdollisuudestamme hakea Nato-jäsenyyttä, Nato, Nato-jäsenhakemus, Suomen jäsenhakemus Natoon, Sanna Marin, Sauli Niinistö, Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe, Olli Rehn, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn,

Vuosi 2022 alkaa mielenkiintoisesti

Lauantai 1.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Sanna Marin totesi eilen uudenvuoden tervehdyksessään, että Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

 

Suora lainaus kuuluu näin:

 

”Pidämme yllä myös mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Meidän on syytä vaalia tätä valinnanvapautta ja pitää se todellisena, sillä se koskee jokaisen maan oikeutta päättää omista turvallisuusratkaisuistaan. Se kuuluu eurooppalaisen turvallisuuden perustaan, joka kirjattiin ETYJ:n periaatteisiin. Osoitimme, että opimme menneisyydestä. Pidämme liikkumatilastamme vahvasti kiinni.”

 

Presidentti Niinistö käsitteli samaa asiaa radion Ykkösaamussa eilen ja nyt odotankin, että käsitteleekö Tasavallan Presidentti tätä asiaa tänään uudenvuoden puheessaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosi 2022 alkaa mielenkiintoisesti, pääministeri Sanna Marinin uudenvuoden tervehdys, presidentti Niinistön haastattelu radion Ykkösaamussa 31.12.2021, Suomen kanta Natoon liittymisessä, Suomi ja Nato, Nato,

Natosta puhuminen on jälleen ajankohtaista

Torstai 30.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Pääsin vierailemaan Naton päämajassa vuonna 2014 ja hankin sillä matkallani matkamuistoksi Nato-paidan.

 

 

IMG_4690.JPG

 

Paidassa on kuvattuna AWACS-ilmavalvonta- ja taistelujohtokone.

 

AWACS on lyhenne sanoista Airborne Warning and Control Systems ja ensimmäiset AWACS- koneet ovat vuodelta 1977.

 

 

Paidassani on myös Naton lyhenteet eli NATO ja OTAN.

 

NATO on  englanninkielinen lyhenne Natosta eli...

 

 

...North Atlantic Treaty Organization

 

 

…ja lyhenne OTAN on puolestaan lyhenne liiton ranskankielisestä nimestä eli…

 

...Organisation du traité de l'Atlantique Nord.

 

 

Nämä perusasiat tänään Natosta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Naton päämaja sijaitsee Brysselissä, NATO, OTAN, North Atlantic Treaty Organization, Organisation du traité de l'Atlantique Nord, AWACS, Airborne Warning and Control Systems,

Toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä!

Torstai 23.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Koronatilanne sai viimeinkin myös hallituksen havahtumaan, mutta päätetyt toimenpiteet ovat täysin riittämättömiä.

 

Eilisillan televisio-ohjelmassa…

 

 

IMG_4719.JPG

 

…pääministeri Sanna Marin pyöritteli hallituksen päätöksiä, mutta hänen pyörittelynsä oli perin kaukana vakuuttavuudesta.

 

 

Käsitän, että uudetkin koronaohjeet sallivat jääkiekko-ottelujen järjestämisen mm. Tampereella Nokia Areenalla!

 

Jos näin todella on, niin Nokia Areena tulee olemaan todellinen koronalinko, sillä ilman maskeja mölyävät kiekkofanit ovat suuri ongelma koronan levittäjinä.

 

Nokia Koronalla – vai oliko se Nokia Areena - tartunnan saaneet koronalevittäjät altistavat joko suoraan tai parin välilinkin kautta määrättömän määrän sellaisia kansalaisia, jotka eivät missään tapauksessa poikkeaisi jääkiekko-otteluissa.

 

 

Tarvitsemme kiireesti uusia rajoitustoimia koronan pysäyttämiseksi ja ensimmäisen näistä toimista soisin olevan, että Nokia Areenan otteluihin ei päästettäisi yleisöä!

Lopullinen vastuu nyt on alueellisilla viranomaisilta ja toivon, että he toimivat vastuullisesti, jotta katsomoista ei tulisi koronalinkoja!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, hallituksen koronatoimet ovat riittämättömiä, pääministeri Sanna Marin, Nokia Areena, jääkiekko-ottelut Nokia Areenalla on pelattava ilman yleisöä, Nokia Areena on koronalinko, koronalinko,

F-35 sai arvioinnissa 4,5 pistettä viidestä mahdollisesta!

Perjantai 17.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Suomen hävittäjähankinta ”korpeaa” yhä edelleen monia ja ei vähiten ruotsalaisia.

 

Hävittäjäkisan ratkettua oli heti tiedossa, että valinnassa F-35 sai 4,5 pistettä, kun jaossa oli viisi pistettä.

 

Toiseksi tullut Super Hornet ylsi vain 3,8 pisteeseen, joten valinta oli helppo.

 

Vertailussa kolmanneksi tuli ruotsalainen Gripen, mutta sen saamia pisteitä ei ole julkistettu, - ne olivat kuitenkin huonommat kuin F-35:llä tai Super Hornetilla.

 

Kisaan osallistuivat myös yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon sekä ranskalainen Dassault Rafale, mutta ne karsiutuivat kisasta jo varhaisessa vaiheessa.

 

Suomen päätyminen F-35:n valintaan oli oikea ratkaisu monestakin syystä; saman konetyypin ovat valinneet myös Norja sekä Tanska ja merkitseehän F-35:n valinta Suomen sijoittumista Nato-yhteensopivaan kalustoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: F-35 sai arvioinnissa 4, 5 pistettä viidestä mahdollisesta!, F-35, F-35 -monitoimihävittäjä, Super Hornet, Gripen, ruotsalainen Gripen jäi kolmanneksi, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Nato, Nato-yhteensopivuus,

Tulostin koronapassin!

Perjantai 22.10.2021 - -Esko Erkkilä-

EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallinen käyttöönotto eli koronapassi on sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä oikeusministeriön yhdessä valmistelema hanke.

 

 

IMG_3563.JPG

 

Poikkesin eilen Omakanta-nettisivuilla ja tulostin itselleni koronapassin eli EU:n koronatodistuksen eli EU Digital COVID Certificate.

 

Välitöntä tarvetta minulla ei koronapassille ole, mutta nyt se kuitenkin minulla on – tulostin koronapasseja neljänä kappaleena eli nyt niitä riittää lompakkoon, auton hansikaslokeroon ja pari kappaletta vielä muuallekin!

 

Suhtaudun koronapassiin positiivisesti, sillä sen käyttöönsä ottaneet yritykset pystyvät toimimaan lähes ilman rajoituksia – rajoituksena on vain se, että ilman koronapassia olevat asiakkaat eivät pääse koronapassia vaativiin yrityksiin.

 

Minulle koronapassista on myös se hyöty, että siitä näen viimeksi saamani rokotteen antopäivän ja kun siitä lasken kuusi kuukautta eteenpäin, niin sen jälkeen voin mennä odottamaan kolmatta koronarokotetta.

 

 

Vahva suositukseni on, että ladatkaa netistä koronapassi tai käykää omassa terveyskeskuksessa tilaamassa se.

 

Koronapassin tulostaminen on vastuullista toimintaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tulosta koronapassi!, EU:n koronatodistus, EU:s coronaintyg, EU Digital COVID Certificate, Rokotustodistus, Vaccination certificate, COVID-19, Omakanta,

Sain "tuurata" Euroopan Unionin ulkoministeriä eräänä tiistaina tammikuussa 2014!

Maanantai 1.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Minulla oli tilaisuus vierailla Brysselissä Euroopan Unionin ”pääkonttorissa” sekä Naton päämajassa tammikuussa seitsemän vuotta sitten.

 

Portugalilainen Jose Manuel Barroso johti silloin Euroopan komissiota, Olli Rehn oli talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina ja brittiläinen Catherine Ashton oli komission eräs varapuheenjohtajista ja hän toimi EU:n ulkoasioiden sekä turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana. 

Ashtonia kutsuttiin Euroopan Unionin ulkoministeriksi!

 

 

ashtoniatuuraamassa.jpg

 

Vierailuohjelmaamme kuului parituntinen Euroopan komission kokoushuoneessa ja minulla oli kunnia olla tämän kaksituntisen ajan EU:n ulkoasioiden sekä turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana, sillä sainhan istua paroonitar Catherine Ashtonin paikalla.

 

Kaikki meni hyvin ja Euroopan Unionin ulkoasiat sekä turvallisuuspolitiikka pysyivät rauhallisina myös tuon kaksituntisen ajan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Euroopan komissio, Bryssel, Olli Rehn, Jose Manuel Barroso, Catherine Ashton, Nato, Naton päämaja, Euroopan Unioni,

Stalinin terroristipommitukset Tampereelle Talvisodan aikana tapahtuivat virolaisista lentotukikohdista

Sunnuntai 8.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Neuvostoliitto miehitti Baltian maat virallisesti vasta 14. kesäkuuta 1940, mutta sitä ennen voimassa oli ns. tukikohtavaihe yhdeksän kuukauden ajan, sillä Neuvostoliitto pakotti Baltian maat solmimaan syys – lokakuussa 1939 avunantosopimuksen, joka merkitsi mm. neuvostojoukkojen sijoittamisen kaikkiin Baltian maihin.

 

Avunantosopimuksen ”solmiminen” merkitsi mm. sitä, että Stalinin terroristipommituslennot Tampereelle 1939 – 1940 saattoivat alkaa Virossa sijaitsevilta lentotukikohtien lentokentiltä.

 

 

IMG_7169.JPG

 

 

Stalinin terroristipommitusten lähtöpaikkoina olivat seuraavat Virossa sijaitsevat lentotukikohdat:

 

  • Kuressaari

  • Ungros

  • Haapsalu

  • Paldiski

  • Kuusiku

 

Lentotukikohdissa sijainneet puna-armeijan Tampereen pommituksiin osallistuneiden yksiköiden nimet ovat selvillä, mutta niiden nimet erottuvat heikosti tästä kuvasta.

 

Viro itsenäistyi uudelleen 21.8.1991 ja liittyi Natoon vuonna 2004.

 

Nopea on ollut ajanriento, vai onko se sittenkään ollut nopeaa, sillä Viron maaperältä tapahtuneista Tampereen pommituksista on kulunut 80 –vuotta ja Viron Natoon liittymisestä vasta 16 –vuotta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Stalinin terroristipommitukset Tampereelle Talvisodan aikana tapahtuivat virolaisista lentotukikohdista, Viron miehitys, Viron uudelleenitsenäistyminen, Viro Naton jäseneksi, Baltian maiden miehitys, Kuressaaren lentotukikohta, Haapsalun lentototukikohta,

Liettua maatalousmaana bussin ikkunasta nähtynä

Sunnuntai 19.8.2018 - -Esko Erkkilä-

Liettua hyväksyttiin Euroopan Unionin jäseneksi vuonna 2004 ja voidaan katsoa, että silloin siitä tuli aito länsimainen valtio.

 

 

Neuvostoliiton miehitys alkoi vuonna 1940 ja sen jälkeen vuonna 1941 Saksa miehitti maan aina vuoteen 1944 saakka, jolloin Neuvostoliitto miehitti uudelleen Liettuan.

 

 

Liettua itsenäistyi ensimmäisen kerran vuonna 1918 ja se uudelleenitsenäistyi vuonna 1990 neuvostomiehityksen jälkeen.

 

 

Liettua liittyi Natoon vuonna 2004 ja se otti valuutakseen euron vuonna 2015.

 

 

Tunnen Liettuan huonosti maatalousmaana, mutta taannoisella Kyröläismatkallamme sain ainakin bussin ikkunasta nähdä, että Liettua on voimakas maatalousmaa.

 

 

 

 

Seuraavassa pieni kuvakimara, jossa bussin ikkunasta havainnoin Liettuaa maatalousmaana:

 

 

 

IMG_1792.JPG

 

 

 

 

 IMG_1794.JPG

 

IMG_1796.JPG

 

 

 

IMG_1799.JPG

 

 

 

IMG_1801.JPG

 

 

 

IMG_1803.JPG

 

 

 

IMG_1808.JPG

 

 

 

IMG_1813.JPG

 

 

 

IMG_1815.JPG

 

 

 

IMG_1874.JPG

 

 

 

IMG_1879.JPG

Hylätty kolhoosi ja niin tyypillinen vesitorni neuvostokolhoosilla!

 

 

 

IMG_1881.JPG

Haikaranpesä!

 

 

 

IMG_1912.JPG

 

 

 

IMG_2282.JPG

Ja taas haikaranpesä - nyt ollaan myös kotona!

 

 

 

IMG_2287.JPG

 

 

 

IMG_2317.JPG

 

 

 

IMG_2318.JPG

 

 

 

 

Toivottelen Liettuan tervetulleeksi Euroopan Unioniin myös maatalousbisneksen osalta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Liettua, Kyröläismatka2018, Baltia2018, Liettua maatalousmaana, Liettuan liittyminen Euroopan Unioniin, Littuan liittyminen Natoon, Liettuan liittyminen euroon,

Saarenmaan ja Hiidenmaan väliä liikennöivä lautta on rakennettu Kuressaaressa!

Tiistai 25.7.2017 - -Esko Erkkilä-

Viro vapautui neuvostomiehityksestä vuonna 1991, liittyi Natoon vuonna 2004 ja sai valuutakseen euron vuonna 2011.

 

 

Hämmästyttävää kehitystä!

 

 

Taannoisella Saarenmaan ja Hiidenmaan matkallamme hämmästyimme, kun kuulimme, että Saarenmaan ja Hiidenmaalla liikennöivä lautta – Soela – on rakennettu Saarenmaan Kuressaaressa!

 

 

 

IMG_0896.JPG

 

 

Matkasimme Sörvanniemeen, kun heti Kuressaaren ulkopuolella näimme tieviitan, jossa luki

 

 

Baltic Workboats AS

 

Yritys sijaitsee Nasvan satamassa Kuressaaressa.

 

 

 

IMG_0624.JPG

 

 

Saarenmaan ja Hiidenmaan välillä liikennöivä Soela-alus on aloittanut liikennöintinsä tämän vuoden huhtikuussa.

 

 

Kuljimme Soelalla Saarenmaalta Hiidenmaalle ja illalla takaisin - tässä kuvassani Soela on saapumassa Tiigrin satamaan Saarenmaalla.

 

******************

Soela on kolmas alus siinä sisaralusten sarjassa, jonka Baltic Workboats AS on rakentanut Viron Merenkulkulaitokselle.

 

 

Soelan kuljetuskapasiteetti on 200 matkustajaa ja 32 autoa.

 

 

Kaksi aikaisempaa alusta ovat valmistuneet vuonna 2015 ja ne liikennöivät manner-Viron ja Vormsien sekä Kihnun saarten välillä – Soelan sisaralusten nimet ovat Ormsöön ja Kihnu Virveen.

 

 

Kaikki kolme sisaralusta kuuluvat 45 m:n jääluokan lauttoihin ja niiden suunnittelu sekä rakentaminen on siis tapahtunut Baltic Workboats AS:n telakalla.

 

 

On hienoa, että Viron laivanrakennusteollisuus on saanut aikaiseksi mm. nämä kolme alusta, jotka palvelevat manner-Viron ja sen eri saarten välistä liikennettä!

Erityisesti pitää arvostaa, että nämä kolme alusta on suunniteltu ja rakennettu Saarenmaalla, Kuressaaressa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viron vapautuminen, Viron liittyminen Natoon, Viron hyväksyminen euroon, Viron laivanrakennusteollisuus, Soela, Ormsöön, Kihnu Virveen, Saarenmaa2017, Hiidenmaa2017, Baltic Workboats AS, Kuressaari,

Sauli Niinistö ottaa etäisyyttä Kokoomuksen Nato-kiivailuihin valitsijayhdistykseen tukeutumalla?

Tiistai 4.7.2017 - -Esko Erkkilä-

Veikkaan, että media on rakentamassa tammikuun 2018 presidentinvaaleista Nato-vaaleja.

 

 

Joku voi sanoa, että se on median tehtäväkin.

 

 

Media pyrkii luomaan olosuhteita vastakkainasettelulle ja Nato-kysymys on varmaan sellainen – vastakkainasettelu myy ja aikaansaa paljon klikkauksia!

 

 

Viisaat presidenttiehdokkaat välttävät kiivailuita Naton puolesta tai sitä vastaan.

 

 

Kuusi vuotta eli seuraavan presidentin toimikausi on pitkä aika ja nyt ei ole aika naulita Nato-kantoja koko kaudeksi - ei Natoon liittymisen puolesta tai siihen liittymistä vastaan!

 

 

Korkea esimieheni tapasi sanoa, että edetään asioissa maaston mukaan ja niin pitää myös Suomen edetä Nato-kysymyksessä.

 

 

**************

 

 

Nykyinen presidenttimme Sauli Niinistö haluaa lähteä hakemaan jatkokautta valitsijayhdistyksen kautta.

 

 

Päätöksessä on nähtävissä ainakin se, että näin menetellessään Niinistö hakee etäisyyttä niihin Kokoomuksen höyrypäihin, jotka muitta mutkitta ja enempää ajattelematta sitoisivat Suomen hetimmiten Natoon.

 

 

****************

 

 

Luulen aikanaan osaavani arvioida Natoon liittymisen ja Naton ulkopuolelle jäämisen plussat ja miinukset, mutta siihen tilanteeseen en toivo Suomessa jouduttavan, että Natoon liittymisestä järjestettäisiin kansanäänestys.

 

 

Nato-kansanäänestystä vaativat ovat pahimman luokan hännystelijöitä, jotka luulevat kansanäänestystä vaatimalla siloittelevan omaa poliittista polkuaan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentivaalit 2018, Sauli Niinistö, Kokoomuksen Nato-myönteisyys, Nato-kansanäänestys,

Euroopan uudet jännitteet

Keskiviikko 6.7.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskustan puoluekokouksessa 10.6.2016 samanaikaisesti puoluekokousosanottajien valtakirjojen tarkastuksen kanssa oli mielenkiintoinen keskustelupaneeli ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

 

 

On luonnollista, että osallistuin aktiivisena seuraajana, kuvaajana ja muistiinpanojen tekijänä keskustelupaneeliin.

 

 

 

ulko1.jpg

 

 

Keskustelutilaisuuden juontajana toimi kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan silloinen puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

 

 

 

ulko2.jpg

 

 

Keskustelun laatu oli taattu, sillä keskusteluun osallistuivat Keskustan eduskuntaryhmän silloinen puheenjohtaja Matti Vanhanen, Euroopan parlamentin jäsen ja varapuhemies Anneli Jäätteenmäki sekä suurlähettiläs Rene Nyberg.

 

 

 

Matti Vanhanen ja Anneli Jäätteenmäki ovat kaikille tuttuja ulko- ja turvallisuuspolitiikan taitajia, mutta suurlähettiläs Rene Nyberg tarvinnee pienen esittelyn.

 

 

 

ulko3.jpg

 

 

Rene Nyberg nimitettiin suurlähettilääksi Moskovaan vuonna 2000 ja vuonna 2004 hän siirtyi suurlähettilääksi Berliiniin.

 

 

Vuonna 2008 Nyberg aloitti konsulttiyritys East Office´n toimitusjohtajana – eläkkeelle hän siirtyi vuonna 2013.

 

 

 

ulko4.jpg

 

 

Suurlähettiläs Nyberg on yksi neljän henkilön työryhmästä, jolta Suomen Ulkoasiainministeriö tilasi arvion Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomen valtion ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelun yhteydessä – selonteko valmistui huhtikuussa 2016.

 

 

Suurlähettiläs Nybergin lisäksi työryhmään kuuluivat Mats Bergquist, Francois Heisbourg sekä Teija Tiilikainen.

 

 

Sain tuon selonteon kansanedustaja Pertti Hakaselta ja olen tutustunut siihen.

 

 

****************

 

 

Muutamia kirjauksia Vanhasen, Jäätteenmäen ja Nyberg´n käymästä keskustelusta:

 

 

 

ulko5.jpg

 

 

Rene Nyberg:

 

”Kumpikaan (EU ja Nato) ei voi tehdä päätöksiä, etteivätkö ne vaikuttaisi toiseenkin.”

 

 

 

ulko6.jpg

 

 

Anneli Jäätteenmäki:

 

”Kyllä jännitys näkyy Euroopan parlamentissa. Nyt keskusteluja hallitsee muuttoliikkeen hallinta EU:n ulkopolitiikassa, EU:n sisäpolitiikassa ja EU-maiden sisäpolitiikassa.”

 

”Nykyinen muuttoaalto Afrikasta on vain pientä alkusoittoa – Afrikkaan pitää saada kehitystä, sillä muuten muuttoaalto kiihtyy.”

 

 

 

ulko7.jpg

 

 

Matti Vanhanen:

 

”EU tarvitsee strategian, jossa yhteispelissä ovat mukana EU, Yhdysvallat ja Kiina.”

”Afrikasta voi tulla väkeä 100 miljoonaa, mutta voi tulla 200 miljoonaa”

 

 

 

Vakavia ja isoja asioita!

 

 

 

************************

 

 

 

Tuon keskustelutilaisuuden jälkeen seuraavana päivänä valitsimme Matti Vanhasen Keskustan presidenttiehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaleihin ja jo tässä referoimani keskustelun perusteella olin vakuuttunut, että olemme tekemässä oikean valinnan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Euroopan uudet jännitteet, muuttoaalto Afrikasta, Antti Kaikkonen, Matti Vanhanen, Anneli Jäätteenmäki, Rene Nyberg, arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista, Teija Tiilikainen, Mats Bergquist, Francois Heisbourg,

Kansanäänestyksen vaatiminen Nato-jäsenyydestä on vastuunpakoilua!

Tiistai 28.6.2016 - -Esko Erkkilä-

Monet johtavat suomalaispoliitikot vaativat kansanäänestystä mm. Nato-jäsenyyden päättämisestä.

 

 

En kannata kansanäänestyksiä monimutkaisista asioista ja näen, että Nato-kysymys on sellainen.

 

 

Toivon, että maailmanlaajuiset kokemukset Britannian kansanäänestyksestä suitsevat nyt myös suomalaisia vaatimasta kansanäänestystä Natoon liittymisestä.

 

 

Kansanäänestyksen vaatinen on politiikoilta vastuunpakoilua – ei uskalleta ottaa vastuuta.

 

 

Kannatan edustuksellista demokratiaa ja se merkitsee minulle, että vaaleissa valitut edustajat ovat saaneet kansalta täyden valtakirjan – en halua pilkkoa valtakirjaa siten, että tuosta saat päättää, mutta tuossa asiassa haluan pitää valtakirjan itselläni.

 

 

Ymmärrä poliitikkojen mielistelynhalun vaalikampanjan aikana, mutta en sitä hyväksy.

 

 

Vaalikampanjan aikana monet ehdokkaat lupaavat kansanäänestyksen esim. juuri Nato-kysymyksestä, kun luulevat siten saavansa lisää ääniä.  Ei se näin mene!

 

 

Lähes kaikki ovat yksimielisiä, että Suomen on hyvä pitää Nato-ovea raollaan.

 

 

Luotan Tasavallan Presidenttiin, hallitukseen ja eduskuntaan siten, että en tarvitse kansanäänestystä, jos he päättävät liittymisestä Natoon.

 

 

Toivon myös, että Tasavallan Presidentti, hallitus sekä eduskunta luottavat itseensä tässä asiassa eivätkä lähde piiloutumaan kansan taakse!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kansanäänestys, Nato-kansanäänestys?, kansanäänestys Natoon liittymisestä,

Pico do Arieiro - Madeiran kolmanneksi korkein vuori tuli valloitettua!

Tiistai 16.2.2016 - -Esko Erkkilä-

pico1.jpg

 

 

Madeiralla kannattaa osallistua matkanjärjestäjien Saarikierrokseen, sillä sen aikana pääsee tutustumaan mm. Madeiran kolmanneksi korkeimpaan vuoreen Pico de Arieiroon, jonka korkein kohta on 1.818 metriä merenpinnan yläpuolella.

 

 

 

 

pico2.jpg

 

 

Matka Pico de Arieiroon on jo kokemus sinänsä, sillä mutkaiset tiet antavat jännitystä perillepääsystä.

 

 

 

 

pico3.jpg

 

 

 

 

pico4.jpg

 

 

 

 

pico5.jpg

 

 

 

 

pico6.jpg

 

 

Lähellä vuorenhuippua on nähtävissä Naton ilmavalvontatutka…

 

 

 

 

pico7.jpg

 

 

…ja sen luokse päästyämme olemmekin jo perillä vuorenhuipulla.

 

 

 

 

pico8.jpg

 

 

pico9.jpg

 

 

 

 

pico10.jpg

 

 

 

 

pico11.jpg

 

 

 

 

pico12.jpg

 

 

Paul da Serran tuulivoimalat viereisellä vuorella.

 

 

 

 

pico10.jpg

 

 

 

 

 

pico14.jpg

 

 

Pitihän siellä minunkin päästä kuvaan!

 

 

 

 

pico16.jpg

 

 

Luonnonsuojelijat tai ovatko ”luonnonsuojelijoita” toivat vuorenhuipulle kasveja, joita he istuttavat vuorille – kasvintaimet lasketaan köysiradalla ämpäreissä alempana oleville vuorille ja istutetaan sinne.

 

 

 

 

pico17.jpg

 

 

Tutka-asema…

 

 

 

 

pico18.jpg

 

 

…taustallani.

 

 

 

 

pico19.jpg

 

 

Lähdimme jatkamaan matkaa ja huomaattehan, että olimme pilvien yläpuolella!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pico do Arieiro, Pico do Arieiro - Madeiran kolmanneksi korkein vuori, Madeiran Saaristokierros, Naton tutka-asema Pico do Arieirolla, Madeira2016,

Miksi pääministeri haastaa kaikkien kanssa riitaa?

Sunnuntai 21.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Suomessa on totuttu, että pääministeri on Tasavallan presidentin kanssa puoluepoliittisten kähmintöjen yläpuolella ja että molemmat ajattelevat toimissaan Suomen parasta.

 

 

Alexander Stubb on romuttanut vanhan menettelyn ja haastaa jatkuvasti riitaa Tasavallan Presidentin, oman puolueensa valtaenemmistön ja muiden puolueiden kanssa.

 

 

Jokainen Stubb´n julkinen esiintyminen on riidanhaastamista.

 

 

Ulkopolitiikassa olemme oppineet, että se jos mikä pitää jättää riitelyn ulkopuolelle, mutta Stubb koheltaa silläkin alueella kuin keväällä ensimmäisen kerran laitumelle päässyt sonnimullikka.

 

 

On huolestuttavaa, että neljä minunkin arvostamaani kokoomuksen konkaripoliitikkoa erehtyi kuluneella viikolla tietyllä tavalla yhtymään siihen sonnimullikoiden joukkoon, jonka kärjessä Stubb heiluu.

 

 

Tunnustan, että olen pitänyt Suomen Natoon liittymistä varsin mahdollisena vaihtoehtona joskus lähitulevaisuudessa, mutta kokoomuslaisten sonnimullikoiden joukkion toiminta on merkinnyt tällä viikolla sitä, että joudun tarkistamaan mielipiteitäni.

 

 

Toivon, että Stubb pitää suunsa kiinni nyt ainakin Joulurauhan ajan.

 

 

Joulurauhan jälkeen meillä on kriittistä aikaa lähes neljä kuukautta ja jos tuota miestä ei sinä aikana pystytä pitämään hiljaisena, on maallamme vaara joutua suuriin vaikeuksiin.

 

 

On mielenkiintoista nähdä, että pitääkö Tampereen kokoomuslaisten kantti pyytää    Stubb´a esiintymään ennen eduskuntavaaleja Tampereelle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Stubb haastaa riiitaa, Miksi Stubb haastaa riitaa?, Alexander Stubb, Suomen liittyminen Natoon,

Virolaiset ovat ylpeitä, että maa kuuluu Natoon

Sunnuntai 14.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Olin Tallinnassa elokuun kahtena viimeisenä päivänä ja koin siellä paljon mielenkiintoista.

 

Ensimmäisenä päivänä eli lauantaina en osallistunut matkaan Ylemisten kauppakeskukseen ja toisena päivänä jäin pois Rocca al Mareen suuntautuneelta ostosmatkalta. Molemmat ratkaisuni olivat oikeita.

 

Liikuin varhain sunnuntai-aamuna Toompean mäellä ja tulin sieltä alas Viron Miehitysmuseon sekä kontra-amiraali Johan Pitkan patsaan kautta takaisin hotellille.

 

Matkalla tuli vastaan yksittäin ja muutaman miehen ryhmissä varttuneessa 65 – 75 vuoden iässä olevia veteraaneja, joilla oli päässään sininen ”verikauha”.

 

Lakki tosiaan muistutti Suomen Puolustusvoimien käytössä olevaa lakkia – verikauhaa – mutta siinä oli kokardina minulle kaukaa katsottuna outo merkki.

 

Tervehdin kahden veteraanin ”partiota” ja kysyin suomeksi, että mikä lakki tuo on?

 

Veteraaneista toinen otti lakkinsa pois päästään ja näytti ylpeänä siinä olevaa kokardia – Naton tunnusmerkkihän se oli!

 

”Se on Nato”, totesi veteraani ylpeänä minulle!

 

Harmittelen, että en pyytänyt lupaa saada valokuvata ”Nato-veteraaneja”!

 

 

***********

 

 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vierailu Virossa keskiviikkona 3.9.2014 lisäsi varmasti näidenkin veteraanien ylpeydentunnetta siitä, että Viro kuuluu Natoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viro kuuluu Natoon, Virolaiset ylpeitä että maa kuuluu Natoon, Barack Obaman vierailu Virossa, verikauha, Nato-merkki, Nato-logo, Toompean mäki, NATO, OTAN,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »