Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Politiikan todelliset vaikuttajat valmistautuvat esityksiinsä perusteellisesti

Lauantai 17.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tulevana syksynä tulee kulumaan kymmenen vuotta, kun lähdin politiikan taustatoimijaksi.

 

 

Olen näinä vuosina saanut läheltä seurata eräiden menestykseen yltäneiden poliitikkojen toimintaa menestyksensä eteen.

 

 

****************

 

 

Otan kaksi esimerkkiä:

 

 

 

 

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo tapaa aina laatia puheluonnoksen tai jopa koko puheensa ennen kuin astuu estradille.

 

 

Ylläoleva kuva on Keskustan Vapputilaisuudesta Tampereelta vuodelta 2017, jossa Mikko Alatalo oli itseoikeutettu puhuja.

 

 

Huomataan, että Mikolla on edessään paperinivaska, johon hän on luonnostellut puheensa.

 

 

Vaikka Mikko tukeutuukin valmistelemaansa puheeseen, hän osaa esittää sanomansa siten, että kukaan ei voi sanoa Mikon esitystä paperista luetuksi - laaja esiintymiskokemus auttaa tässä Mikkoa!

 

 

 

********************

 

 

 

IMG_7732.JPG

 

 

Toinen esimerkkini on eilisillalta, jossa esiintyi Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen.

 

 

On varmaa, että varapuhemiehellä oli kiireinen viikko takanaan, mutta siitä huolimatta hän halusi esiintyä Kirjastotalo Metsossa meille tamperelaisille.

 

 

Tämän juttuaiheeni kannalta oli eilen oleellista, että esityksensä jälkeen varapuhemies ei suinkaan rynnännyt virka-autonsa takapenkille vaan jäi kuuntelemaan Pirkanmaan Sote-uudistuksen muutosjohtaja Jaakko Herralan esitystä.

 

 

Kuvassa etualalla Suomen ensimmäinen keskustalainen apulaispormestari ja poliittisen elämäni tuutor Timo Hanhilahti.

 

 

 

IMG_7745.JPG

 

 

Varapuhemies Pekkarinen osallistui muutosjohtaja Herralan esityksen kommentointiin aktiivisesti ja on varmaa, että Pekkarisen ja Herralan debatti vei maakunta- ja sote-uudistusta taas pitkän harppauksen eteenpäin!

 

 

Olipa muuten mukavaa, kun esitysten jälkeen varapuhemies Pekkarinen tunsi minut ja tuli kättelemään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vlmistautuminen esityksiin, Mikko Alatalo, Mauri Pekkarinen, kansanedustaja Mikko Alatalo, Kirjastotalo Metso, varapuhemies Mauri Pekkarinen, Jaakko Herrala, Pirkanmaan Sote-uudistuksen muutosjohtaja Jaakko Herrala, muutosjohtaja Jaakko Herrala,

Perustuslain 34 § on yksiselitteinen

Tiistai 17.10.2017 - -Esko Erkkilä-

Tampereella ilmestyvä Aamulehti on aloittanut Suomen perustuslain vastaisen kampanjoinnin, kun se nimittelee Eduskunnan puhemiestä puheenjohtajaksi.

 

 

Tässä perustuslain 34 § kokonaisuudessaan:

 

 

 

************************

 

 

 

Eduskunnan puhemies ja puhemiesneuvosto

 

Eduskunta valitsee keskuudestaan valtiopäiviksi kerrallaan puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä.

 

Eduskunnan puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit toimitetaan umpilipuin. Vaalissa valituksi tulee kansanedustaja, joka saa enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Jos kukaan ei ole saanut kahdessa ensimmäisessä äänestyksessä tarvittavaa enemmistöä annetuista äänistä, valituksi tulee kolmannessa äänestyksessä eniten ääniä saanut edustaja.

 

Puhemies ja varapuhemiehet sekä valiokuntien puheenjohtajat muodostavat puhemiesneuvoston. Puhemiesneuvosto antaa ohjeita eduskuntatyön järjestämiseksi ja päättää, sen mukaan kuin tässä perustuslaissa tai eduskunnan työjärjestyksessä erikseen säädetään, asioiden käsittelyssä valtiopäivillä noudatettavista menettelytavoista. Puhemiesneuvosto voi tehdä aloitteen eduskunnan virkamiehiä koskevan lain ja eduskunnan työjärjestyksen säätämisestä tai muuttamisesta sekä ehdotuksia muiksi eduskunnan toimintaa koskeviksi säännöksiksi.

 

 

*********************

 

 

Tapasin Tampereen Keskustorilla 2.10.2017 Maanantaimarkkinoilla kolme pirkanmaalaista kansanedustajaa ja kysyin heidän mielipidettään Aamulehden nimittelykampanjasta.

 

 

Tässä vastaukset:

 

 

 

IMG_31092.JPG

 

 

Eduskunnan toinen varapuhemies kokoomuksen Arto Satonen oli voimallisesti sillä kannalla, että eduskunnan puhemiehiä pitää jatkossakin kutsua puhemiehiksi.

 

 

 

IMG_3110.JPG

 

 

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Sami Savio oli selkeästi sillä kannalla, että eduskunnan puhemiehiä pitää edelleenkin kutsua puhemiehiksi.

 

 

 

IMG_3111.JPG

 

 

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson sanoi selkeästi, että niin kauan kuin hän toimii kansanedustajana, hän kutsuu eduskunnan puhemiehiä puhemiehiksi.



Toivon Gustafsson´lle pitkää kansanedustajauraa!

 

 

 

Kiitän saamistani vastauksista, sillä ne osoittavat, että kansanedustajat kunnioittavat Suomen perustuslakia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perustuslain 34 § on yksiselitteinen, Perustuslain 34 §, Puhmiehen kutsuminen puheenjohtajaksi on perustuslain vastaista, Puhemies, Varapuhemiehet, Puhmiesneuvosto, Arto Satonen, Sami Savio, Jukka Gustafsson,

Eduskunnan puhemiehet olkoot jatkossakin puhemiehiä!

Tiistai 3.10.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen Tampereella ilmestyvän Aamulehden printti- sekä sähköisen nettilehden tilaaja.

 

 

Aamulehti on jo jonkin aikaa toilaillut valtiovarainministeri Petteri Orpon sukunimen taivutuksessa, kun on taivuttanut sen muotoon ”Orvon”.

 

 

Noin viikko sitten Aamulehti munasi itsensä oikein kunnolla, kun alkoi käyttämään mm. eduskunnan puhemiehestä termiä ”puheenjohtaja”.

 

 

Asialla on valtakunnallista merkitystä, sillä Aamulehden mokauksen kanssa samaan aikaan kerrottiin, että päätoimittaja Jouko Jokinen siirtyy Ylen uutistoiminnan johtajaksi ja päätoimittajaksi.

 

 

Nyt on suuri vaara, että Aamulehden tekemä moka jatkuu ja Yle alkaa mokailemaan oikein kunnolla.

 

 

*********************

 

 

Tein eilen Tampereen Keskustorilla järjestetyillä Maanantaimarkkinoilla läsnä olleiden kansanedustajien keskuudessa pikagallupin, että kannattavatko he eduskunnan puhemies- termin muuttamista ”puheenjohtajaksi”.

 

 

Gallupin tulokset olivat murska-arvio Aamulehden toilailuille, sillä markkinoilla läsnä olleet kolme kansanedustajaa tyrmäsivät yksimielisesti Aamulehden linjan.

 

 

 

 

IMG_3109.JPG

 

 

Eduskunnan toinen varapuhemies Arto Satonen oli voimallisesti sillä kannalla, että eduskunnan puhemiehiä pitää jatkossakin kutsua puhemiehiksi.

 

 

Kysyin Satoselta, että jos nyt Ylen uutistoiminnan johtajaksi ja päätoimittajaksi valittu Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen haluaa jatkaa Aamulehdessä aloittamaansa linjaa, niin miten sitten. Varapuhemies Satonen totesi selkeästi, että se ei ole mahdollista.



Hyvä Arto Satonen!

 

 

 

IMG_3110.JPG

 

 

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Sami Savio oli selkeästi sillä kannalla, että eduskunnan puhemiehiä pitää edelleenkin kutsua puhemiehiksi.


Hyvä Sami Savio – kättelin kansanedustaja Saviota oikeasta linjauksesta!

 

 

 

IMG_3111.JPG

 

 

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson sanoi selkeästi, että niin kauan kuin hän toimii kansanedustajana, hän kutsuu eduskunnan puhemiehiä puhemiehiksi.

 

Arvostan Jukka Gustafssonin linjausta ja toivon hänelle pitkään yhä edelleen jatkuvaa kansanedustajauraa!

 

 

 

IMG_3104.JPG

 

 

Harmittelen, että en huomannut aamupäivällä kysyä torilla poikenneelta Kimmo Sasilta hänen mielipidettään Aamulehden aivopierusta, mutta oletan, että entisenä perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana Kimmo Sasi olisi ollut vankasti tukemassa asian perustuslakiin pohjautuvaa käytäntöä.

 

 

Tässä kuvassa Kimmo Sasin kanssa keskustelee MSL-Tampereen puheenjohtaja Kaarina Peltomäki.

 

 

******************

 

 

Monet tuttavani ovat lopettaneet Aamulehden tilaamisen ja olen pitänyt heidän ratkaisuaan käsittämättömänä.

 

 

Valtiovarainministeri Petteri Orpon nimitaivutuksen virhe ja nyt tämä Aamulehden rakentama puhemies-sotku ovat aiheuttaneet sen, että harkitsen vakavasti liittymistä siihen laajaan ja yhä kasvavaan joukkoon, joka koostuu Aamulehden entisistä tilaajista.

 

 

Annan kuitenkin Aamulehden uutena vt. päätoimittajana viikon kuluttua aloittavalle Jussi Tuulensuulle mahdollisuuden näyttää, että onko ”hänestä mieheksi”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aamulehti, puhemies vaiko puheenjohtaja?, varapuhemies A#rto Satonen, Arto Sadonen kansanedustaja Arto Satonen Sami Savio, kansanedustaja Sami Savio, Jukka Gustafsson, kansanedustaja Jukka Gustafsson, Kimmo Sasi, kansanedustaja Kimmo Sasi, MSL-Tampere,

Kannustan varapuhemies Mauri Pekkarista

Keskiviikko 19.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Julkisuudessa kerrottiin eilen, että eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen on jäänyt sairaslomalle.

 

 

Pekkariselta on leikattu eturauhasen pahanlaatuinen kasvain eli suomeksi sanottuna kyseessä on eturauhassyöpä.

 

 

Olin samassa tilanteessa marraskuussa 2001, sillä silloin minulle tehtiin samanlainen operaatio.

 

 

Julkisuudessa kerrotaan, että Pekkarisella on varhaisvaiheen toteaminen ja samoin oli myös omalla kohdallani.

 

 

Kannustan Mauri Pekkarista, sillä varhaisessa vaiheessa todettu eturauhassyöpä on parannettavissa.

 

 

Sanotaan, että jos ei tule terveeksi, niin tulee entiselleen!

 

 

 

 

Kuvahaun tulos haulle esko erkkilä mauri pekkarinen kuva

 

 

Löysin arkistoistani yhden kuvan, jossa esiinnyn yhdessä Mauri Pekkarisen kanssa – toivottelen tässä ensimmäisen varapuhemiehen tervetulleeksi Ikaalisten torilla 5.8.2015 järjestettyyn tilaisuuteen.

**********************

 

 

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpämuoto ja nykyisin se on maamme yleisin syöpä. Vuosittain eturauhassyöpä todetaan n. 5.000 mieheltä.

 

 

Varhaisdiagnoosi on eturauhassyövän hoidossa tärkeää ja minulla kävi onni, kun sain diagnoosin taudin varhaisvaiheessa – samoin näyttää tapahtuneen myös Mauri Pekkarisen kohdalla.

 

 

Kannustan eduskunnan ensimmäistä varapuhemiestä ja pidän oikeana sitä, että hän on palaamassa hommaansa pikaisesti!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mauri Pekkarinen, eturauhassyöpä, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies, Mauri Pekkarinen ja eturauhassyöpä,

"Vuonna 2050 lähiporkkanat tuodaan Pietarista...

Perjantai 8.7.2016 - -Esko Erkkilä-

…ja Suomen pelloilla kasvaa kompostoituvaa elektroniikkaa, lääkkeitä ja biomateriaalia 3D-tulostukseen”!

 

 

 

nyhto6.jpg

 

 

Näin totesi Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kehitysjohtaja Olli Hietanen vauhdikkaassa esityksessään EU-parlamentin varapuhemiehen Anneli Jäätteenmäen järjestämässä keskustelutilaisuudessa Keskustan puoluekokouksen oheistapahtumassa Seinäjoella 10.6.2016.

 

 

Olli Hietasen esitys sisälsi paljon raikkaita avauksia kaikkeen siihen jota tulevaisuus ehkä tuo tullessaan.

 

 

Kehitysjohtaja Olli Hietanen oli otsikoinut alustuksensa näin:

 

 

”Biotalouden iso kuva: seuraavat 20 vuotta muuttavat maailmaa enemmän kuin edelliset 200”

 

 

Otan Hietasen esityksestä esimerkiksi sen osuuden, jossa hän visioi fotosynteesiklusterin (esimerkkinä puuntuotanto) liiketoimintatasoja:

 

 1.       Palvelut, kun puu on pystyssä:

  • hiilinielut
  • marjat
  • riista
  • matkailu

 

2.      Puutuotteet

  • rakentaminen
  • huonekalut

 

3.      Kuidut ja massa

  • sellu, paperi ja kartonki sekä niistä tehtävät tuotteet

 

4.      Molekyylit ja kemikaalit

  • ksylitoli
  • kasvistanoliesteri
  • sitosteroli
  • furfuraali
  • viskoosi
  • nanofibrillit
  • taksoli

 

5.      Energia

 

 

Yhteenvetonaan kehitysjohtaja Olli Hietanen totesi, että jokainen puu pitää tulevaisuudessa pystyä myymään sataan kertaan ja kymmenen kertaa jo ennen, kuin se kaadetaan!

 

 

Me tarvitsemme näitä ollihietasia, jotka herättelevät meitä ajattelemaan asioita kokonaan uudesta vinkkelistä!

 

 

Kiitokset Anneli Jäätteenmäelle, jonka seminaarista saimme paljon uusia ajatuksia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anneli Jäätteenmäki, EU-parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki, kehitysjohtaja Olli Hietanen,

Kunnallispäättäjän on opeteltava uusi rooli

Sunnuntai 29.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Eduskunnan I varapuhemies Mauri Pekkarinen puhui eilen Ylöjärven Markkinoilla tärkeitä sanoja, kun hän herätteli kuntapäättäjiä uuteen asennoitumiseen.

 

 

 

pekkarinen1.jpg

 

 

”Nyt päättäjän pitää opetella uutta roolia, sillä jatkossa kuntapäättäjä ei voi toimia jakajana, vaan hänen pitää toimia uuden luojana”, sanoi Mauri Pekkarinen.

 

 

”Kunnan ja elinkeinoelämän yhteistyö asettuu nykytilanteessa aivan uuteen merkitykseen” - tämä oli eduskunnan ensimmäisen varapuhemiehen keskeinen sanoma markkinayleisölle.

 

 

Kunnan elinvoimapolitiikan tukena on elinkeinopolitiikka, johon kuuluu mm. asuntopolitiikka, kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen, nuorisopolitiikka sekä esimerkiksi kaavoitus – näin linjasi eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen Ylöjärven markkinoilla 28.5.2016!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mauri Pekkarinen, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen. Ylöjärven Markkinat 2016, Ylöjärven Markkinat,

Riigikogun varapuhemies Helir Valdor Seeder avasi Türin Kukkamarkkinat

Maanantai 23.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Türi on kaupunki keski-Virossa ja sitä kutsutaan Viron kevät-pääkaupungiksi.

 

 

Türissä järjestetään keväisin Türin Kukkamarkkinat eli Türi Lillalaat.

 

 

Türin Kukkamarkkinoilla käyminen on muodostunut perhekuntamme perinteeksi ja siellä kävimme myös vuoden 2016 avajaispäivänä eli 20.5.2016.

 

 

Türin Kukkamarkkinat järjestettiin nyt 39. kerran ja meillä oli kyseessä kahdeksas käynti!

 

 

tyri1.jpg

 

 

Türin Kukkamarkkinat ovat saavuttaneet merkittävän aseman Virossa ja siitä kertoo mm. se, että nyt Kukkamarkkinoiden avaajana toimi ”Viron eduskunnan” eli Riigikogun ensimmäinen varapuhemies Helir Valdor Seeder.

 

Seeder kuuluu Riigikogussa Isänmaan ja Res Publican liittoon (IRL). IRL:llä on Riigikogussa 14 kansanedustajaa – kaikkiaan Riigikogussa on 101 jäsentä.

Seeder on Viron keskeisiä politiikkoja, sillä hän on toiminut mm. maatalousministerinä 2007 - 2014 sekä vt. valtiovarainministerinä vuonna 2009.

 

 

 

tyri2.jpg

 

 

Toisena tervehdyksensä Türin Kukkamarkkinoiden avajaisiin toi Türin kaupunginjohtaja, pormestari Pipi-Liis Siemann.

 

 

tyri3.jpg

 

 

Türin Kukkamarkkinoiden avajaistilaisuus oli sopivan lyhyt, sillä kolmantena lavalla esiintyi Kukkamarkkinoiden johtaja Liivi Lohvart.

 

 

 

tyri4.jpg

 

 

Tervehdysten jälkeen varapuhemies Helir Valdor Seeder ja Kukkamarkkinoiden johtaja Liivi Lohvart nostivat salkoon Viron lipun ja sen rinnalle Kukkamarkkinoiden tunnuslipun.

 

 

 

 

tyri5.jpg

 

 

Pyysin avajaistilaisuuden lopuksi varapuhemies Seederiä ja pormestari Siemann´a poseeraamaan kameralleni ja tässä hieno tulos!

 

 

 

 

tyri6.jpg

 

 

Sain kuvan myös, kun Liivi ja Kukkamarkkinoiden maskotti kaulailivat!

 

 

*************

 

Vuodenvaihteen jälkeen pitää taas vakavasti alkaa pohtimaan, että josko matkaisimme ensi vuoden toukokuussa tavoitteena 40. Türin Kukkamarkkinat!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Türin Kukkamarkkinat, Türi Lillelaat, varapuhemies Helir Valdor Seeder, Riigikogu, Isänmaan ja Res Publican liitto (IRL), pormestari Pipi-Liis Siemann, Pipi-Liis Siemann, Liivi Lohvart,

Jyväskylän kaupungin vastaanotto Keskustan puoluevaltuuston jäsenille 23.4.2016

Sunnuntai 15.5.2016 - -Esko Erkkilä-

Puoluevaltuusto on Keskustan korkein päättävä elin puoluekokousten välillä.

 

 

Puoluevaltuusto kokoontui Jyväskylässä 23.-24.4.2016 ja virallisena puoluevaltuuston jäsenenä osallistuin kokoukseen.

 

 

 

 

valtuusto1.jpg

 

 

Me puoluevaltuuston jäsenet saimme Jyväskylän kaupungilta kutsun kaupungin järjestämälle vastaanotolle kokouksemme ensimmäisen päivän iltana 23.4.2016 – noudatin kutsua ja tässä pienoinen kuvakertomus vastaanotolta:

 

 

 

 

valtuusto2.jpg

 

 

Juhlavastaanoton puitteena toimi Jyväskylän kaupungintalo "Kunnallistalo".

 

 

 

 

valtuusto3.jpg

 

 

"Tervetuloa Jyväskylän kaupungintaloon!"

 

 

 

 

valtuusto4.jpg

 

 

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Jari Colliander toivottivat vieraat tervetulleiksi - kättelyvuorossa Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

 

 

 

 

valtuusto5.jpg

 

 

Jyväskylän vaakunaviiri.

 

 

 

 

valtuusto6.jpg

 

 

Jyväskylän kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Jari Colliander toivotteli kepeäsanaisessa puheessaan Keskustan puoluevaltuuston tervetulleeksi juhlavastaanotolle.

 

 

 

 

valtuusto7.jpg

 

 

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen säteili vaimonsa Raijan kanssa juhlayleisön joukossa.

 

 

 

 

valtuusto8.jpg

 

 

Kansanedustaja Pertti Hakanen, Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Riitta Koskinen, kansanedustaja Antti Kurvinen ja Keskustan Pirkanmaan piirin piirihallituksen jäsen Tapani Murtoo.

 

 

 

 

valtuusto_9.jpg

 

 

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto toivoi tervetuliaispuheessaan, että Keskusta järjestäisi tulevaisuudessa puoluekokouksensa Jyväskylässä.

 

 

 

 

valtuusto10.jpg

 

 

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä hauskuutti yleisöä, kun kertoi niistä auto-ongelmistaan, joita joskus nuoruudessaan on kokenut ohittaessaan Jyväskylää - kiertokanki ei sentään tullut ulos, mutta öljypohja rikkoontui!

 

 

 

 

valtuusto11.jpg

 

 

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anne Kalmari, kaupunginjohtaja Timo Koivisto, Jyväskylän kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Jari Colliander sekä Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska kuuntelivat Sipilän kommelluksia huvittuneena.

 

 

 

 

valtuusto12.jpg

 

 

On helppo arvata, että Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anne Kalmari ja kansanedustaja Pertti Hakanen keskustelivat täälläkin suomalaisesta ruuasta ja ruokaturvallisuudesta.

 

 

 

 

valtuusto13.jpg

 

 

Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Jaana Viilo ja kansanedustaja Markku Pakkanen.

 

 

 

 

valtuusto14.jpg

 

 

Kansanedustaja Markku Pakkasella ja minulla oli paljon yhteisiä muistoja erityisesti kymenlaaksolaisesta agribisneksestä.

 

 

 

 

valtuusto15.jpg

 

 

Juhlavastaanoton paras kuvani oli, kun sain yhteiseen potrettiin Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Riitta Koskisen ja pääministeri Juha Sipilän!

 

 

 

 

valtuusto16.jpg

 

 

Kiitän Jyväskylän kaupunkia hienon tilaisuuden järjestämisestä ja olen varma, että kiitoksiini yhtyvät kaikki Keskustan puoluevaltuuston jäsenet!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puoluevaltuusto, Jyväskylän kaupungin vastaanotto, kaupunginjohtaja Timo Koivisto, pääministeri Juha Sipilä. varapuhemies Mauri Pekkarinen, kansanedustaja Pertti Hakanen, kansanedustaja Anne Kalmari. kansanedustaja Markku Pakkanen, Keskusta,

Eero Heinäluoma: "Eduskunnan puhemies on parlamentarismin ylin valvoja"

Perjantai 29.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan UKK-Seura järjesti eilen Tampereen Vanhan Kirjastotalon luentosalissa mielenkiintoisen tilaisuuden, kun se oli saanut vierailevaksi luennoitsijaksi miehen politiikan huipulta eli kansanedustaja Eero Heinäluoman.

 

 

Olin paikalla tilaisuudessa.

 

 

 

 

ukk1.jpg

 

 

Esityksensä aluksi edellisellä vaalikaudella eduskunnan puhemiehenä toiminut Heinäluoma mainitsi, että on mukava puhua, kun neljään vuoteen ei saanutkaan puhua!

 

 

Eero Heinäluoma totesi, että Suomen eduskunta on maailman viiden vahvimman parlamentin joukossa – vahvin Heinäluoman mukaan on Yhdysvaltain kongressi.

 

 

Heinäluoma vieraili puhemiesaikanaan monien maiden parlamenteissa ja hän kertoilikin mielenkiintoisia havaintojaan erityisesti Ison-Britannian sekä Ruotsin parlamenteista ja niiden asemasta maidensa päätöksentekojärjestelmässä.

 

 

Kysyin Heinäluomalta tilaisuuden kysymysosiossa hänen kokemuksistaan Viron parlamentista eli Riigikogusta.

 

 

Heinäluoma kertoi tuntevansa Riigikogua heikosti, mutta totesi, että sen asema on heikompi kuin Suomen eduskunnan.

 

 

 

 

ukk2.jpg

 

 

Eero Heinäluoman esitys oli mainio oppitunti parlamentarismiin, eduskuntatyöskentelyyn ja moniin politiikan kysymyksiin, joita ei tavallisesti tule pohtineeksi.  Seuraavassa muutamia seikkoja, joita kansanedustaja Heinäluoma selosti:

 

  • eduskunnan hajottaminen ja uudet vaalit ovat ”kolmen lukon takana”
    • pääministerin perusteltu aloite
    • eduskunnan pitää todeta asia ja yhtyä pääministerin perusteltuun aloitteeseen
    • presidentin hajottamispäätös ja päätös uusien vaalien järjestämisestä

  • jos presidentti ja hallitus ovat jostain asiasta erimielisiä, on ratkaisuna se, että hallitus antaa eduskunnalle selonteon ja eduskunta päättää sen jälkeen koko asian = ei ole siis samantekevää, kenelle eduskuntavaaleissa äänensä antaa!

  • näkökohtia puhemiehen roolista
    • puhemies on parlamentarismin ylin valvoja
    • puhemiehen pitää tietoisesti ajatella eduskunnan aseman säilyttämistä
    • puhemiehen valta on piilevää, menettelytapoihin perustuvaa
    • puhemiehen etiikka vaatii, että päätöksiä edeltää riittävän pitkät käsittelyajat
    • puhemies on koko eduskunnan puhemies

 

 

 

 

ukk3.jpg

 

 

Heinäluoman näkemyksiä eräistä kysymyksistä – näkemykset eivät ole puoluepoliittisia

 

  • eduskunnan kyselytunti on tietyllä tavalla ”opposition kyselytunti”
    • kun demarit viime kaudella valittivat Heinäluomalle, että he saavat esittää liian vähän kysymyksiä kyselytunnilla, niin Heinäluoma oli vastannut ”hommatkaa itsenne oppositioon”!

  • presidentin syrjäyttäminen EU-päätöksenteosta ei ollut hyvä asia
    • nyt presidentin kyky johtaa maan ulkopolitiikkaa heikkenee, kun hän ei osallistu EU-politiikkaan

  • pääministerillä on liikaa tehtäviä ja se merkitsee, että pääministerin valta valuu avustajille

  • jos hallitus jättää työnsä kesken, niin pitää etsiä uusia hallituskokoonpanoja – ei hajottaa eduskuntaa

  • Heinäluoma on edustuksellisen demokratian kannattaja ja ei pidä kansanäänestyksiä hyvänä ratkaisuna
    • päättäjällä pitää olla tietoa

  • Heinäluoma kaipaa komiteatyöskentelyä hyvänä tapana valmistella ja käsitellä asioita
    • EH pitää ruotsalaista ”diskuteeraamista” hyvänä

 

 

 

 

ukk4.jpg

 

 

Pitkänä miehenä Heinäluoma totesi hymysuin, että koolla on merkitystä vaikka hän nyt tarkoittikin hallituksen ja opposition voimasuhteita.

 

Heinäluoman mielestä hallituksella pitäisi olla edustajia enemmän kuin 105, mutta ei mielellään yli 150!

 

 

Ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta Heinäluoma totesi, että hallitus ajaa tällä vaalikaudella läpi maakuntahallinnon, mutta sote-ratkaisun osalta hän ei ollut niin varma!

 

 

 

 

ukk5.jpg

 

 

Kiitokset Pirkanmaan UKK-seuralle, sen puheenjohtaja Antti Juvalle ja erityisesti Eero Heinäluomalle mielenkiintoisesta tilaisuudesta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eero Heinäluoma, kansanedustaja Eero Heinäluoma, puhemies Eero Heinäluoma, ex-puhemies Eero Heinäluoma, Pirkanmaan UKK-Seura, UKK-Seura,

Eduskuntavaalit muuttivat Arto Satosta lukuunottamatta edellisen vaalikauden ryhmänjohtajien asemaa

Maanantai 22.6.2015 - -Esko Erkkilä-

Viime vaalikaudella neljän suurimman puolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajat järjestivät kukin omassa vaalipiirissään tilaisuuden, johon muut kolme ryhmänjohtajaa osallistuivat.

 

 

 

 

ryhmyrit1

 

 

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Arto Satonen järjesti ”oman” tilaisuutensa Tampereella ja me pirkanmaalaiset saimme tutustua neljän suurimman puolueen eduskuntaryhmän silloiseen puheenjohtajaan.

 

 

 

 

ryhmyrit2

 

 

Vaalien jälkeen Arto Satonen säilytti paikkansa Kokoomuksen eduskuntaryhmän johdossa, mutta haikailtua ministeripostia hänelle ei suotu.

 

 

 

 

ryhmyrit3

 

 

Viime vaalikaudella toiseksi suurin ryhmä oli SDP:n eduskuntaryhmä ja sen puheenjohtajana toimi Jouni Backman.

 

 

 

 

ryhmyrit4

 

 

Backman´lle ja koko SDP:lle kävi vaaleissa kalpaten, sillä demarit putosivat oppositioon ja vaalitulos merkitsi, että myös Backman jäi valitsematta kansanedustajaksi.

 

 

 

 

ryhmyrit5

 

 

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström oli estynyt pääsemästä Tampereelle ja häntä sijaitsi eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maria Lohela.

 

 

 

 

ryhmyrit6

 

 

Emme 2.3.2015 osanneet aavistaa, kun em. tilaisuus Tampereella järjestettiin, että Maria Lohela on seuraava Eduskunnan puhemies!

 

 

Niin siinä vaan sitten kävi!

 

 

 

 

ryhmyrit7

 

 

Pientä aavistusta oli puolestaan jo silloin, että Keskustan eduskuntaryhmän silloinen puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kohoaa vaalien jälkeen entistä merkittävämpään asemaan.

 

 

 

 

ryhmyrit8

 

 

Pienoinen yllätys, mutta toki vain pienoinen yllätys oli se, että Kimmo Tiilikaisesta tuli eduskuntavaalien jälkeen todellinen superministeri, joka sai johtoonsa maa- ja metsätalousministeriön lisäksi myös ympäristöministeriön!

 

 

Onnittelut Kimmolle ja parhaimmat onnentoivotukset, jotta saamme nyt myös hänen johtamaansa ympäristöministeriöön järkeä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kimmo Tiilikainen, Arto Satonen, Jouni Backman, Maria Lohela, Eduskunnan puhemies Maria Lohela, Ministeri Kimmo Tiilikainen,

Sinun äänesi Euroopassa - Anneli Jäätteenmäki

Tiistai 9.6.2015 - -Esko Erkkilä-

Siivosin sekä järjestelin tavaroitani ja eteeni tuli Anneli Jäätteenmäen 24-sivuinen vaalilehti, joka julkaistiin ennen 25.5.2014 pidettyjä Euroopan parlamentin vaaleja.

 

 

Tänään tiedämme, että Anneli valittiin Euroopan parlamenttiin ja nyt hän toimii Euroopan parlamentin varapuhemiehenä!

 

 

 

 

vaalit1

 

 

Annelin vaalilehdestä oli otettu 100.000 kappaleen painos ja sen päätoimittajana toimi lapualainen Iiro Kangas. 

 

 

 

 

vaalit2

 

 

Vaalilehden ensimmäisellä aukeamalla ehdokas eli Anneli Jäätteenmäki on otsikoinut kirjoituksena näin:

 

 

Sillanrakentajana Euroopassa…

 

 

…ja aukeaman toisella sivulla Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kirjoitus on otsikoitu puolestaan näin:

 

 

Käytännönläheisellä yhteistyöllä eteenpäin.

 

 

 

 

 

vaalit3

 

Anneli Jäätteenmäen vaalilehden sivu 6 on otsikoitu näin:

 

 

Sinivalkoinen elintarvikeketju on meidän turvamme

 

 

…ja tuon otsikon alla on kansanedustaja Lasse Hautalan asiaa syventävä kirjoitus.

 

 

 

 

vaalit4

 

 

Sivun alalaidassa on kysymys: Miksi Anneli?

 

 

Olen otettu, että tässä osiossa on mielipiteeni Annelista kuvani kera ja totean tekstissä näin:

 

 

"Kotimaisen ruuantuotannon esitaistelijana, alkutuotannon puolestapuhujana ja suomalaisen kuluttajan etujen ajajana Anneli Jäätteenmäki on ollut Euroopan parlamentissa etuvartiossa. Kotimainen elintarviketalous ja ruokaturvallisuus ovat nyt arvoisellaan paikalla."

 

 

 

********************

 

 

Parhaimmat kiitokset vaalilehden päätoimittaja Iiro Kankaalle, että pääsin vaikuttavaan seuraan ja onnittelut tätäkin kautta Anneli Jäätteenmäelle, että hän on saavuttanut ensimmäisenä suomalaisena naisena Euroopan parlamentin varapuhemiehen arvostetun paikan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sinun äänesi Euroopassa - Anneli Jäätteenmäki, varapuhemies Anneli Jäätteenmäki, Euroopan parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki, Iiro Kangas, Lasse Hautala, Juha Sipilä, Anneli Jäätteenmäki,

Onneksi olkoon EU-parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki!

Torstai 21.5.2015 - -Esko Erkkilä-

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki valittiin eilen EU-parlamentin varapuhemieheksi.

 

 

Jäätteenmäki teki parlamentin varapuhemieheksi nousemisellaan jälleen historiaa – hän on ensimmäinen suomalainen nainen, joka on kohonnut EU-parlamentin varapuhemieheksi.

 

 

Edellinen historiallinen tapaus Jäätteenmäen kohdalla oli, kun hän 17.4.2003 kohosi Suomen ensimmäiseksi naispuoliseksi pääministeriksi.

 

 

Anneli Jäätteenmäen johdolla Keskusta voitti vuonna 2003 eduskuntavaalit ja siitä hetkestä Suomessa alkoi SDP:n alamäki, jolle ei näytä pohjaa olevan vieläkään saavutettu.

 

 

Olen toki tuntenut Anneli Jäätteenmäen jo pidempään, mutta sain olla mukana hänen vierasryhmässään Brysselissä tammikuussa 2014.

 

 

Vierailimme Brysselissä mm. Kuntaliiton, ay-liikkeen, suomalaisen elinkeinoelämän sekä MTK:n edunvalvontayksiköissä ja saimme tutustua heidän tärkeään edunvalvontatyöhönsä.

 

 

Tutustuminen Euroopan komissioon, Suomen EU-edustustoon ja luonnollisesti Euroopan parlamenttiin olivat tehokasta koulutusta eri toimijoiden roolien hahmottamisessa.

 

 

Viimeiseen vierailupäiväämme sijoittunut tutustuminen Naton päämajaan auttoi ymmärtämään Suomen suhdetta kansainväliseen kriisinhallintaan.

 

 

 

Onnittelen varapuhemies Anneli Jäätteenmäkeä hänen uusimmasta poliittisesta saavutuksestaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anneli Jäätteenmäki, varapuhemies Anneli Jäätteenmäki, EU-parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki,

Eduskunnassa tehtiin viimeisellä istuntoviikolla yksi erittäin järkevä päätös

Lauantai 14.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Eduskunta päättää neljä vuotta kestäneen istuntokautensa tänään.

 

 

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma luonnehti eilen eduskunnan viimeistä istuntoviikkoa, että ”aitaa on jossain määrin kaatunut”!

 

 

Arvostan kuitenkin eduskunnan tai täsmällisesti ilmaistuna eduskunnan kansliatoimikuntaa, kun se viimeisellä istuntoviikolla päätti, että eduskunta on tästä eteenpäin savuton työpaikka.

 

 

Eduskunnan kansliatoimikunnan muodostavat puhemiehet sekä neljä jäsentä – kaikilla jäsenillä on varajäsen.

 

 

Tänään työnsä päättävän kansliatoimikunnan jäsenet ovat:

 

  • puhemies Eero Heinäluoma, SDP
  • ensimmäinen varapuhemies Pekka Ravi, kokoomus
  • toinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti, perussuomalaiset
  • kansanedustaja Heikki Autto, kokoomus
  • kansanedustaja Jouni Backman, SDP
  • kansanedustaja Pietari Jääskeläinen, perussuomalaiset
  • kansanedustaja Timo Kalli, keskusta

 

Varajäsenet:

  • kansanedustaja Johanna Karimäki, vihreät
  • kansanedustaja Mikaela Nylander, RKP
  • kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen, vasemmistoliitto
  • kansanedustaja Leena Rauhala, kristillisdemokraatit

 

 

Kiitän eduskunnan kansliatoimikuntaa järkevästä päätöksestä ja toivon, että myös kaikilla muilla työpaikoilla tehtäisiin samanlainen päätös!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puhemies Eero Heinäluoma, ensimmäinen varapuhemies Pekka Ravi, toinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti, Heikki Autto, Jouni Backman, Pietari Jääskeläinen, Timo Kalli, Johanna Karimäki, Mikaela Nylander, Aino-Kaisa Pekonen, Leena Rauhala, savuton työpaikka

Anneli Jäätteenmäen esitys taustoitti asioiden ymmärtämistä

Keskiviikko 26.2.2014 - -Esko Erkkilä-

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäellä oli keskeinen rooli taustavaikuttajana, kun saimme tammikuun lopulla vierailla Brysselissä ja tutustua Euroopan parlamentin, Euroopan komission, Suomen pysyvän edustuston, Naton sekä Brysselissä toimivien suomalaisten edunvalvontaorganisaatioiden toimintaan.

 

Saimme olla Annelin vieraina Euroopan parlamentissa, jossa hän selvitteli meille Suomen vaikutusmahdollisuuksia Euroopan Unionissa.

keskustaryhmakuva

Vierailu Euroopan parlamentissa alkoi ryhmäkuvalla jäsenmaiden lippurivistön edessä.

 

 

keskusta1

 

 
Jäätteenmäki oli juuri palannut Etelä-Afrikkaan suuntautuneelta matkaltaan ja kertoi, että Eurooppa ei ole erityisen suosittu Afrikassa.
 
Kiina on Afrikassa suosittu ja koetaan ystävälliseksi maaksi, sillä se sijoittaa varojaan Afrikan kehittämiseen.
 

 

**********

 

 

Tuli mieleeni eräs poliitikkoystäväni, joka sai Kiviniemen hallituksen aikana olla mukana Angolaan suuntautuneessa Suomen kauppavaltuuskunnassa.  Kaverini ei ole keskustalainen, mutta hän kiitteli silloista ministeri Paavo Väyrystä, joka poliitikkoystäväni mielestä toimi esimerkillisesti kauppavaltuuskunnan johtajana.

 

”En ehkä koskaan tule äänestämään Paavo Väyrystä, mutta arvostan hänen toimintaansa kauppavaltuuskunnan puheenjohtajana” …

 

…oli kaverini toteamus!

 

Kauppavaltuuskunnan vierailun aikana oli tullut selväksi se myötämielisyys, jota Afrikassa tunnetaan Kiinaa kohtaan. Kiina kun panostaa Afrikkaan!

 

 

***********

 

 

keskusta2

 

 

Anneli Jäätteenmäki totesi, että EU myöntää 325 miljardia aluetukea jäsenmailleen ja siitä Suomi on saanut edellisellä kaudella 1,7 miljardia. Nyt kuitenkin Kataisen-Urpilaisen hallitus on tyrinyt aluetukineuvottelut niin, että Suomen saama aluetuki on jatkossa ainoastaan 1,3 miljardia!
 
Neljäsataa miljoonaa on suuri rahasumma, jonka menettämiseen Kataisen hallitus on syypää!
 

 

 

 

keskusta3

 

 

 

Anneli Jäätteenmäki painotti, että EU-parlamentti päättää arkisista asioista.
 
Esimerkkinä hän mainitsi, että hankintalainsäädökset on nyt saatu uudistettua ja ne merkitsevät, että hinnan lisäksi julkisissa hankinnoissa voidaan arvostaa ympäristö- sekä sosiaalisia seikkoja.

 

 

 

keskusta81

 

 
Talousasioista Jäätteenmäki muistutti, että finassiministerit (=valtiovarainministerit) ja huippukokous ovat päättäneet Kreikan tukemisesta – sitä ei ole tehnyt Euroopan parlamentti!

 

”Kriisi jatkuu”, totesi Anneli Jäätteenmäki.

 

"Pankkien asiat on nyt hoidettu, kun saksalaiset ja ranskalaiset pankit on pelastettu", jatkoi europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.

 

 

 

keskusta71

 

 

Anneli muistutti, että Keskustaliberaalien ALDE-ryhmä – jonka varapuheenjohtajana Anneli Jäätteenmäki toimii – edusti taannoisissa EU-väännöissä enemmän Suomen etuja painottavaa linjaa kuin Kataisen hallitus.

 

Anneli Jäätteenmäki oli keskeisessä roolissa, kun parlamentti hylkäsi komission turvemaiden kyntökieltoon tähdänneen linjauksen ja puolusti menestyksekkäästi tuotantoon sidottujen tukien säilyttämistä sekä piti järjen mukana viherryttämissäännöksissä.

 

Ruuan alkuperämerkinnöissä oli suorastaan säälittävää, että kokoomuksen Alexander Stubb ei pitänyt ruuan alkuperämerkintöjä lainkaan tarpeellisina!

 

 

 

keskusta6

 

 

Aiemmin tässä jutussa tuli jo ilmi, että Suomen saamat aluetukirahat alenivat 1,7 miljardista 1,3 miljardiin.

 

On hämmästyttävää, että eteläisen Euroopan valtioille maksetaan aluetukeen verrattavaa tukea viininviljelystä, oliivinviljelystä ja vaikkapa Parmankinkun tuottamisesta!

 

 

keskusta7

 

 

 

Oli hieno havaita, että Suomen kokenein naispoliitikko Anneli Jäätteenmäki nauttii työstään Suomen parhaaksi Brysselissä ja on valmis myös kolmannelle edustajakaudelleen Euroopan parlamentissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anneli Jäätteenmäki, MEP Anneli Jäätteenmäki, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki, eduskunnan puhemies Anneli Jäätteenmäki, oikeusministeri Anneli Jäätteenmäki, pääministeri Anneli Jäätteenmäki, Bryssel 2014,

Osaava, aikaansaapa, innostunut ja uudelle kaudelle vahvasti menevä Anneli Jäätteenmäki on tyytyväinen eurovaalien saamasta kiinnostuksesta

Sunnuntai 16.2.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain seurata läheltä, kun europarlamenttiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2004 valittu Anneli Jäätteenmäki tapasi pirkanmaalaisia Tampereen Kauppahallissa torstaina helmikuun 13. päivä.

 

 

 

parla1

Annelin kampanjatiimin jäsen Iiro Kangas otti jossain vaiheessa Annelista ja minusta tämän kuvan.

 

 

parla2

 

 

Tässä on puolestaan Iiro Kangas, syntyään lapualaisia kuten Annelikin!

 

 

************

 

Anneli Jäätteenmäki on jo nyt tehnyt politiikassa hienon työsaran.

 

Kansanedustajaksi Jäätteenmäki valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1987.

 

Oikeusministerinä hän toimi 1994 – 1995 ja Eduskunnan puhemiehenä vuonna 2003.

 

Anneli Jäätteenmäki toimi Keskustan puheenjohtajana vuodesta 2000 alkaen ja siinä roolissa hän saavutti suuren poliittisen voiton, kun Keskusta katkaisi Jäätteenmäen johdolla pitkään jatkuneen Paavo Lipposen valtakauden.

 

Lipposen kukistumista seurasi Anneli Jäätteenmäen pääministeriys, mutta se oli demareille niin kova paikka, että Anneli joutui eroamaan pääministerin paikalta, jolloin Matti Vanhasesta tuli pääministeri.

 

Anneli Jäätteenmäki on siis Suomen ensimmäinen naispuolinen pääministeri – myös Suomen toinen naispääministeri on keskustalainen eli Mari Kiviniemi!

 

 

************

 

 

 

parla4

 

 Ihailen Anneli Jäätteenmäen tapaa keskustella ihmisten kanssa - tässä hänen juttukaverinaan on Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön kunniapuheenjohtaja Matti Kaperi.

 

 

parla5

 

 

Herastuomari Matti Kivimäki ja Irja Kivimäki Viljakkalasta viihtyivät oikein hyvin Annelin seurassa.

 

 

*************

 

 

parla6

 

Aamulehti noteerasi Suomen ensimmäisen naispääministerin ja vahvaa työtä Europarlamentissa tehneen Anneli Jäätteenmäen käynnin ja teki jutun Annelin vierailusta Tampereella.

 

Toimittaja Kari Asikaisen tekemässä jutussa todetaan, että Jäätteenmäki ei pelästy, vaikka eurovaaleihin ovat jo nyt ilmoittautuneet monet ministeritkin.

 

”Tämähän vain kertoo europarlamentin suuresta arvovallasta ja kiinnostavuudesta”, jutussa todetaan Annelin sanoneen.

 

Anneli Jäätteenmäki on hallitusta kohtaan kohtelias, kun hän toteaa jutun mukaan näin:

 

”En halua ottaa kantaa siihen, pakenevatko ehdokkaat kotimaan politiikkaa vai ilmoittautuvatko pelkästä euroinnostuksesta.”

 

***********

 

 

parla7

 

 

Osoittautui, että Anneli Jäätteenmäkeä arvostetaan myös Suomen parlamentissa, sillä kansanedustaja Mikko Alatalo oli saapunut Annelia tapaamaan.

 

 

Vielä yksi kuva:

 

 

parla8

 

Anneli Jäätteenmäen Pirkanmaan alueen kampanjavastaava Pirkko Vuolle on tässä kuvassa Irja Kivimäen ja Mikko Alatalon välissä.
 
Kunnallisneuvos Pirkko Vuolle on kotoisin Viljakkalasta kuten minäkin.
 

Pirkko on eilen Suomelle Sotsin olympialaissa viestihopeaa tuoneen joukkueen ankkurin Krista Lähteenmäen mummo!

Muistan Pirkon hiihtotaidot hyvin ja ne tuntien on helppo todeta, että Kristan hiihtotaidoista osa on saatu geeneissä!

 

 

-Esko Erkkilä- 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anneli Jäätteenmäki, MEP Anneli Jäätteenmäki, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki, eduskunnan puhemies Anneli Jäätteenmäki, oikeusministeri Anneli Jäätteenmäki, pääministeri Anneli Jäätteenmäki, Mikko Alatalo,

Miksi Eduskuntatalon Valtiosalissa on ainoastaan viiden presidenttimme rintakuvat?

Torstai 20.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Eduskuntatalon Valtiosalissa on viiden presidenttimme rintakuvat.

 

Rintakuvansa ovat Valtiosaliin saaneet:

 

 

presi1

 

K.J. Ståhlberg

 


 

presi2

 

L.K. Relander

 


 

presi3

 

P.E. Svinhufvud

 


 

presi4

 

Kyösti Kallio

 

 


presi5

 

Urho Kekkonen

 

 

On ounasteltavissa, että Sauli Niinistön rintakuva liitetään aikanaan kuudentena presidenttinä Valtiosalin seinällä esiintyvien valtiomiesten joukkoon.

 

Miksi Risto Ryti, C.G.E. Mannerheim, J.K.Paasikivi, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen eivät ole päässeet tähän joukkoon?

 

Syy on yksinkertainen: Vain Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio ja Kekkonen ovat toimineet tasavallan presidentin ja myös eduskunnan puhemiehen tehtävissä!

 

Nykyinen Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö toimi eduskunnan puhemiehenä vuosina 2007 – 2011 ja sen vuoksi on odotettavissa, että hänen rintakuvansa ilmestyy aikanaan Valtiosalin seinälle.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntatalo, Valtiosali, eduskunnan puhemies, K.J. Ståhlberg, L.K. Relander, P.E. Svinhufvud, Kyösti Kallio, Urho Kekkonen, Sauli Niinistö,

Onko oikein, että Eduskunnan puhemies, ulkoministeri sekä kulttuuri- ja urheiluministeri istuvat kaupparyhmittymien hallintoelimissä?

Perjantai 30.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Olen toistuvasti arvostellut suomalaisen päivittäistavarakaupan rakennetta, sillä se aiheuttaa kuluttajalle perusteettomia kustannuksia sekä ajaa ahtaalle elintarviketeollisuutemme ja uhkaa lopettaa maamme elintarvikkeiden alkutuotannon.

 

Saan olla tyytyväinen, että YLE toi maanantaina 26.11.2012 näyttävästi julkisuuteen kansanedustajien, ministereiden ja jopa eduskunnan puhemiehen tiiviit kytkennät kaupparyhmittymiin.

 

Yle otsikoi uutisensa totuudenmukaisesti, sillä jutun otsikko oli;

 

”S-puolue” ja ”Siwa”-puolue aktiivisina Arkadianmäellä

 

Ylivoimaisesti suurin poliittinen puolue kaupparyhmien hallinnossa kansanedustaja-, ministeri- ja puhemiestasolla on SDP. Toisena rynnii kokoomus ja kolmanneksi suurimmat ovat tasavahvoina Keskusta sekä Perussuomalaiset.

 

Perussuomalaisten ”saavuttama” jaettu kolmas tila oli yllätys, mutta niin se vaan näyttää olevan. Ainakin tällä saralla perussuomalaiset ovat olleet "ottamassa vastuuta"!

 

Vasemmistoliitto jää viidenneksi, mutta kyllä senkin kansanedustajilla on vahva asema ”S-puolueessa” ja ”Siwa-puolueessa”.

 

Yle Uutiset on selvittänyt, että 35 kansanedustajaa istuu joko S-ryhmän alueosuuskauppojen tai Siwa-liikkeiden taustalta löytyvän Tradekan päätöselimissä; hallintoneuvostoissa, hallituksissa tai edustajistossa.

 

Nimiluettelo näyttää Ylen mukaan tältä:

 

 

SDP

 

  • Jouni Backman
  • Maarit Feldt-Ranta
  • Eero Heinäluoma
  • Anneli Kiljunen
  • Johannes Koskinen
  • Merja Kuusisto
  • Jukka Kärnä
  • Johanna Ojala-Niemelä
  • Sirpa Paatero
  • Tuula Peltonen
  • Raimo Piirainen
  • Kari Rajamäki
  • Erkki Tuomioja
  • Tytti Tuppurainen

 

Kokoomus

 

  • Sampsa Kataja
  • Pia Kauma
  • Markku Mäntymaa
  • Jaana Pelkonen
  • Raija Vahasalo
  • Ben Zyskowich

 

Keskusta

 

  • Lasse Hautala
  • Antti Kaikkonen
  • Inkeri Kerola
  • Mari Kiviniemi
  • Jari Leppä

 

Perussuomalaiset

 

  • Kike Elomaa
  • Johanna Jurva
  • Kimmo Kivelä
  • Jari Lindström
  • Kauko Tuppurainen

 

Vasemmistoliitto

 

  • Paavo Arhinmäki
  • Risto Kalliorinne
  • Annika Lapintie
  • Kari Uotila

 

 

Toivon, että Yle Uutisten uutisoinnin jälkeen tapahtuu nopea poliitikkoharvennus S-ryhmän ja Tradekan hallintoelimissä. Erityisesti toivon, että Eduskunnan puhemies, ministerit ja kansanedustajat älyävät erota näistä luottamustehtävistään.

 

Heidän eronsa olisi vahva viesti myös maakuntiin, jotta kuntien johtavat luottamushenkilöt osaisivat ottaa tervettä etäisyyttä S-ryhmän sekä Tradekan hallintoon.


Hämmästyin kun huomasin, että Tampereen Vihreät luettelevat omilla nettisivuillaan kattotermin "Politiikka" alla Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistoon kuuluvat kunnallispolitikkonsa!


Kuka vielä sanoo, että politiikka ja kaupparyhmät eivät olisi sidoksissa toisiinsa?

 

Kauppapaikkojen kaavoituskysymykset ovat asioita, joilla on jo vuosikaudet ratkaistu eri kaupparyhmittymien menestyminen markkinaosuuskilpailussa. Poliitikkojen kytkennät kaupparyhmiin luovat juuri kauppapaikkakysymyksen kautta hämäryyttä heidän toimintaansa yritysten hallinnossa.

 

Kiitän SDP:n mandaatilla hallituksessa istuvia Jukka Gustafssonia ja Krista Kiurua sekä Vasemmistoliiton Merja Kyllöstä, jotka osasivat ”lukea” aikaamme oikein ja erosivat Tradekan luottamustehtävistä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: S-ryhmä, Tradeka, S-ryhmän hallintohenkilöt, Tradekan hallintohenkilöt, ministerit kaupparyhmien hallinnossa, kansanedustajat kaupparyhmien hallinnossa, puhemies Eero Heinäluoma, ulkoministeri Erkki Tuomioja, kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäki,

Palataan vielä hetkeksi presidentinvaalien vaalimökeille Tampereen Keskustorille

Torstai 29.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käytiin tammikuun 22. päivänä ja toinen kierros helmikuun 5. päivänä.

 

Vaaleissa valittu uusi Tasavallan Presidentti on jo asettautunut Mäntyniemeen, mutta nyt voimme muutaman Tampereen Keskustorin vaalimökeillä ottamani valokuvan avulla vielä hetkeksi siirtyä ensimmäistä äänestyskierrosta edeltäviin tapahtumiin.


 

vaalimokit1

 

Lähinnä Raatihuonetta sijaitsi Vihreiden vaalimökki ja siitä Teatteritalon suuntaan seuraavana oli Perussuomalaisten vaalimökki. Keskustan vaalimökki sijaitsi Perussuomalaisten vaalimökin vieressä.

 

vaalimokit2

 

Keskustan vaalimökin vieressä oli SDP:n vaalimökki, joka tässä on vielä avaamatta.

Demareiden vieressä sijaitsi Kokoomuksen vaalimökki.

 


vaalimokit3

 

Vaalimökkirivistön kolme viimeistä mökki olivat Kristillisdemokraattien, RKP:n sekä Vasemmistoliiton vaalimökit.

Vasemmistoliiton talkooväki oli innokkaasti mukana kaikkina päivinä, mutta kristilliset saivat talkoojoukkonsa liikkeelle vasta hieman ennen ensimmäistä äänestyspäivää.

RKP ei avannut vaalimökkiään koko presidentinvaalikampanjan aikana lainkaan.

 

On selvää, että toiminta vaalimökeillä keskittyi lähimpänä Raatihuonetta sijaitseville mökeille, sillä niiden ehdokkaat muodostivat vaalikamppailun seuratuimman joukon.

 


Pekka_Haavisto

 

Vihreiden Pakka Haavisto kävi vaalimökillään ennen ensimmäistä kierrosta ja silloin hän ei vetänyt kansaa mökilleen montaakaan.

Haavistolla olikin hyvää aikaa käydä kättelemässä kaikkien kilpailijoidensa vaalimökkien talkooväki ja varmaan hän kätteli myös oman joukkonsa.

 

 

Hanhilahti_ja_Hoyssa

 

Keskustan vaalimökki ja sen tienoot olivat suosittu tapaamispaikka myös muiden puolueiden edustajille. Tässä apulaispormestari Timo Hanhilahti keskustelee vaalimökillämme Kokoomuksen Matti Höyssän kanssa.

 

-------

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kävi antamassa ennakkoäänensä Tampereella ja äänestysmatkallaan hän piti puhetilaisuuksia sekä poikkesi myös vaalimökillä.

 

Eero_Heinaluoma__Tarja_Jokinen


Pyysin Heinäluomaa koppaamaan kainaloonsa Tampereen ex-apulaispormestarin Tarja Jokisen ja puhemies toteuttikin pyyntöni, jotta sain otettua tämän valokuvan.

Toimitin valokuvan Tarja Jokiselle pikapikaa ja hän kiittelikin hyvästä kuvasta minua heti seuraavana aamuna ja kertoi liittäneensä sen jo illan aikana facebook-sivuilleen – näin toimii yhteistoiminta!

 

------------

 

Sittemmin presidentiksi valittu Sauli Niinistö poikkesi ennen Tampereen vaalitilaisuuttaan Kokoomuksen vaalimökillä ja olin ”naapurin talkoolaisena” kameran kanssa paikalla. Tässä muutama otos tungoksen keskeltä:

 

Niinisto1

 

Niinistölle ojennettiin kaikenlaisia pieniä lahjoja.

Onneksi perussuomalaisten Kike Elomaa ei ollut paikalla, sillä hänellä on taipumuksia ojentaa korkeille vieraille hieman sopimattomia lahjoja!

 


Niinisto2

 

Myös kirjekuoria silloinen presidenttiehdokas ja myöhemmin presidentiksi valittu Sauli Niinistö sai. Onneksi kirjekuoret eivät kuitenkaan olleet ruskeita.

 

 

Niinisto3

 

Tuleva presidentti sai aikaan Kokoomuksen vaalimökillä melkoisen tungoksen.

 

 

Niinisto_ja_Jenni

 

Vasta tätä juttua kootessani ja tutkailtuani ottamiani valokuvia huomasin, että myös Jenni Haukio oli Niinistön matkassa. Vai olenko väärässä?

 

 

Vaalimökkikokemukset olivat Paavo Väyrysen tukijoukoissa miellyttävät. Suositun ehdokkaamme, mutta ehkä pieneltä osin myös ahkeran vaalimökkityöskentelymme tuloksena Paavo Väyrynen sai Tampereelta yli 11.000 ääntä.

Väyrysen äänisaalis oli kolmanneksi paras ehdokkaista ja hänen äänimääränsä nosti Suomen Keskustan Tampereella kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pekka Haavisto, Paavo Väyrynen, Eero Heinäluoma, eduskunnan puhemies Eero Heinäluma, Tarja Jokinen, apulaispormestari Tarja Jokinen, ex-apulaispormestari Tarja Jokinen, Sauli Niinistö, Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö, Jenni Haukio,

Miksi Katainen ja Urpilainen taistelivat itsestäänselvyyttä vastaan?

Sunnuntai 11.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Suomen hallitus laati Kreikan kanssa sopimuksen, jolla lähivuodet tullaan lapioimaan Suomesta rahaa Kreikalle ja kreikkalaisille pankeille.

 

Sopimus oli Suomen kannalta ilmeisen tyhmä, sillä siitä kertoo jo se, että muut maat eivät solmineet vastaavaa sopimusta. Suomi joutui Euroopassa naurunalaiseksi, kun se solmi ja jopa vaati rahanlapiomisen Kreikkaan varmistavaa sopimusta!

 

Ainoa syy ”sopimuksen” solmimiseen oli SDP:n ennen viime kevään eduskuntavaaleja antama vaalilupaus, että Kreikan rahoitusta jatketaan vain riittäviä takuita vastaan.

 

”Riittävät takuut” on valtiovarainministeri Urpilaisen hokema, jolla ei ole pienintäkään katetta.

 

Urpilainen allekirjoitti sopimuksen suuren tiedotussulun ollessa päällä, sillä allekirjoitustilaisuuteen ei päästetty lehdistöä. Allekirjoitustilaisuudesta otettiin aitoon neuvostyyliin yksi virallinen valokuva.

 

Suurimmat virheensä pääministeri Katainen ja valtiovarainministeri Urpilainen vasalleineen tekivät, kun he kieltäytyivät sopimuksen kääntämisestä suomenkielelle.

 

Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Päätökset pitää tehdä suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin asiakirjoihin nojautuen. Katainen ja Urpilainen ovat kansalaistaidon peruskurssin tarpeessa, sillä nyt he vähät välittivät selkeästä asiasta.

 

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman jyrähdys itsestään selvästä asiasta laittoi Kataisen ja Urpilaisen noloon asemaan. Pääministerin ja valtiovarainministerin pullikoinnista huolimatta Suomen ja Kreikan väliset vakuussopimukset on käännettävä suomeksi ja ruotsiksi, jotta päättäjämme pystyisivät arvioimaan, että voidaanko sopimus hyväksyä.

 

Osoittaa suurta tietämättömyyttä, ylimielisyyttä ja tilannetajun puutetta, kun pääministeri Katainen ja valtiovarainministeri Urpilainen kieltäytyivät suomentamasta asiakirjoja.

 

Ainoa oikea menettelytapa on se, että kaikki asiakirjat pitää suomentaa, sillä englanti ei ole Suomen virallinen kieli.

 

Kiitokset puhemies Eero Heinäluomalle, joka laittoi Suomea tyrannisoivan nappulaliigapariskunnan aisoihin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikka-sopimus, Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Eero Heinäluoma, puhemies Eero Heinäluoma,

Kauno Kleemolan patsas Kälviällä kertoo maamme historiasta

Lauantai 6.8.2011 - -Esko Erkkilä-

Kleemolan puistossa Kälviän kellotapulin vieressä sijaitseva eduskunnan puhemiestä ja moninkertaista ministeriä Kauno Kleemolaa esittävä patsas on eräs Keski-Pohjanmaan ja koko Suomen onnistuneimmista muistomerkeistä.

 

Kauno Kleemola syntyi Kälviällä 1906 ja hän kuoli eduskunnan puhemiehenä vuonna 1965.

 

Kleemola kuului maalaisliiton ns. K-linjaan yhdessä Urho Kekkosen, Ahti Karjalaisen ja Arvo Korsimon kanssa. K-linjaan on sanottu kuuluneen myös Matti Kekkonen, Kustaa Vilkuna sekä Raision Tehtaitten pääjohtaja Eino Kivivuori.

 

Kauno Kleemola toimi ministerinä seitsemässä hallituksessa vuosina 1950 – 1962.

 

Vuoden 1962 eduskuntavaalien jälkeen hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi ja tätä luottamustointa Kleemola hoiti kuolemaansa saakka.

 

Presidentti Kekkonen mainitsi radiossa Kauno Kleemolan muistosanoissa mm. seuraavaa:

 

”Hän oli sovinnon ja sovittelun mies, tasapuolinen ja tasoittava, henkilönä avoin ja ymmärtäväinen, jonka oli koruttomalla sydämellisyydellään helppo saada persoonallinen kosketus eri piireihin kuuluvien kansalaisten kanssa.”

 

pict1036.jpg

 

Kälviällä Kleemolan puistossa kirkkotapulin vieressä sijaitsevan muistopatsaan on veistänyt presidentti Kyösti Kallion tyttären Kerttu Saalastin poika kuvanveistäjä Risto Saalasti – patsas paljastettiin v. 1981.

 

pict1037.jpg

 

Kuvanveistäjä Risto Saalasti on saanut hyvin ikuistettua pronssiin puhemies Kauno Kleemolan piirteet.

 

Eduskunnan puhemies Kauno Kleemolan muistopatsas kannattaa sisällyttää käyntikohteeksi, kun liikkuu Keski-Pohjanmaalla!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kauno Kleemola, Kälviä, eduskunnan puhemies, Urho Kekkonen, Ahti Karjalainen, Arvo Korsimo, Matti Kekkonen, Eino Kivivuori, Kyösti Kallio, Kerttu Saalasti, Risto Saalasti, kuvanveistäjä Risto Saalasti,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »