Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vetää vakavaksi, jos omakotitalon tonttivuokra kymmenkertaistuu!

Perjantai 25.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunki on tunnettu Caruna-korotuksia suuremmista hinnankorotuksistaan.

 

 

Surkeana esimerkkinä Tampereen hinnankorotuksista on Teiskon alueen joukkoliikennehintojen korottaminen.

 

 

Vuokrasopimuskauden vaihtumisen yhteydessä tapahtuneet tonttivuokrien hinnankorotukset ovat kuulopuheiden mukaan sellaisia, että entiseen vuokrasummaan lisätään yksi nolla summan perään.

 

 

Tietääkseni vuokrankorotukset koskevat niin kerrostaloja, rivitaloja kuin valitettavasti myös omakotitaloja.

 

 

Kerrostaloissa vuokrankorotukset ”leivotaan” yhtiövastikkeisiin, mutta omistusrivitaloissa ja omistusomakotitaloissa vuokrankorotukset omistajat joutuvat maksamaan erillislaskuilla.

 

 

Varmistin viime vuonna maksamamme omakotitalomme tonttivuokran ja se oli tarkalleen 551,62 euroa.

 

 

Jos viime vuonna maksamassamme tonttivuokrassa pilkkua siirretään yhden numeron verran oikealla, on summa 5.551,62 euroa!

 

 

Ei hymyilytä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tonttivuokrat Tampereella, omakotitalojen tonttivuokrat Tampereella, Teiskon alueen joukkoliikennemaksujen korottaminen, Caruna, Caruna-korotukset, Caruna-hinnankorotukset,

Mielenkiintoinen politiikan vuosi alkoi tänään!

Perjantai 1.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Tänään on vuoden 2016 ensimmäinen päivä ja kaikille on selvää, että alkaneesta vuodesta tulee poliittisesti mielenkiintoinen vuosi.

 

 

Puolueet ajavat tänä vuonna itseään asemiin, joilla lähdetään todelliseen kuntavaalitaisteluun 9.4.2017 pidettävissä kuntavaaleissa.

 

 

SDP riekkuu vuoden vaihtuessa piikkipaikalla, mutta ennustan, että tosin on jo vuoden 2016 päättyessä.

 

 

Pakkaa tulevat sekoittamaan Suomidemokraatit, joka saa puoluerekisteriin pääsyyn vaadittavat kannattajakorttimäärät täyteen ilmeisesti jo tammikuussa.

 

 

Suomidemokraatit tulevat olemaan todellinen suonenisku perussuomalaisilla, mutta ne merkitsevät myös sitä, että SDP:n gallupkannatus sulaa puolueen normaalille tasolle eli alle 20 prosentin.

 

 

Keskusta ja Kokoomus eivät tule kärsimään Suomidemokraattien noususta.

 

 

Suomidemokraateilla on tietty johtajuusongelma, sillä nykyisten Perussuomalaisten eduskuntaryhmä lienee niin tiukasti sidottu pitävin allekirjoituksin Timo Soinin johtaman puolueen taakse, että sieltä ei ole mahdollista kohota Suomidemokraateille valovoimaista johtajaa – ei ainakaan vuoden 2017 kuntavaaleihin mennessä.

 

 

Ennustajan osa on aina vaikea, mutta ennakoin, että vuoden 2017 kuntavaaleissa Suomidemokraatit ja Perussuomalaiset saavat molemmat tasoltaan 7 prosentin kannatuksen eli protestiäänet yltävät samaan kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

 

 

Jokseenkin kaikki perussuomalaisista nyt demareihin kaikonneet äänestäjät palaavat Suomidemokraatteihin, joten nyt alkaneen vuoden aikana SDP palaa kannatustasoltaan jonnekin 17 – 18 prosentin tasolle!

 

 

Vuoden kuluttua olemme viisaampia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomidemokraatit, politiikan vuosi 2016, Perussuomalaiset 2016,

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on oikea toimenpide

Maanantai 21.12.2015 - -Esko Erkkilä-

Pärjään oikein hyvin kauppojen nykyisilläkin aukioloajoilla, mutta tervehdin tyydytyksellä eduskunnan päätöstä kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta.

 

 

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen puolesta äänesti 145 kansanedustajaa, sitä vastusti 38, tyhjää äänesti 7 ja poissa oli 16 kansanedustajaa.

 

 

Kauppojen aukioloaikojen sääntely on ollut jäänne vanhoilta ajoilta ja nyt oli aika tulla nykyaikaan.

 

 

Kuten totesin, niin minulle olisi riittänyt vanhatkin aukioloajat, mutta seuraan nuorisoa, jolla on toisenlainen vuorokausirytmi kuin minulla.

 

 

On selvää, että aukioloaikojen vapauttaminen merkitsee haasteita myyjille ja kassatyöntekijöille, mutta joutuvathan sairaanhoitajat ja monet muut olemaan työvalmiudessa työvuorolistojen mukaan 24 h/vrk.

 

 

On todennäköistä, että aukioloaikojen vapauttamisella on työllistäviä vaikutuksia.

 

 

Ammattiyhdistysliikkeen kellokkaat ovat luonnollisesti asettuneet tässäkin vastarannan kiiskiksi ja perustelevat, että nyt tehty päätös lisää osa-aikaisia työsuhteita. Näin saattaa ollakin, mutta parempi se kuin täystyöttömyys!

 

 

Ihmeellistä on ollut se, että kampaamot ja parturit ovat tähän saakka joutuneet anomaan erityisluvan kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä tai itsenäisyyspäivänä toimimiseen.  Ihmeellisyyttä lisää se, että erityislupa on maksanut 200 euroa!

 

 

Kauppojen aukiolorajoitusten poistaminen on ensimmäisiä askeleita Sipilän hallituksen byrokratian purkutalkoissa.

 

 

Toivon byrokratian purkutalkoiden vauhdittumista, sillä työsarkaa riittää.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, byrokratian purkutalkoot, byrokratian purkaminen, Sipilän hallitus byrokratian purkutalkoot,

"Mummo meni tilaisuuteen ja otti tilaisuudesta vaarin"

Keskiviikko 19.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö, sillä sen jäsenmäärä on n. 128.000 jäsentä. Muut eläkeläisjärjestöt eivät yhteensäkään yllä Eläkeliiton jäsenmäärään.

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksellä on vilkasta toimintaa, jonka runkona on joka toinen maanantai tapahtuva kokoontuminen Pirkanmaan Marttojen omistamassa Marttalassa Hämeenpuistossa.

 

Tunnen Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen, sillä olin sen johtokunnan jäsen viime vuonna ja olen toiminut yhdistyksen puheenjohtajana vuodenvaihteesta alkaen.

 

Jäsenistöömme kuuluu eri alojen taitajia ja todisteeksi tästä kerron ohjelmastamme maanantaina 10.3.2014.

 

 

 

vaari1

 

 

Päivähetkemme musisoinnista vastasivat Kirsi Hellsten ja Pekka Hildén.
 
Pekka on yhdistyksemme johtokunnassa ja hänellä on vankka musiikillinen tausta.
 

Oli ilo kuunnella Kirsin ja Pekan reipasta sekä tuttua musiikkia!

 

 

 

vaari2

 

 

Toisena esiintyjä oli valtiotieteiden tohtori, psykologi Reijo Kauppila, joka Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsenenä on mukana jokseenkin kaikissa riennoissamme.

 

 

 

MMMMM

 

Nyt Reijo Kauppila esitteli meille uusimman kirjansa ”Ukin ja mummin viisaat ajatukset”.

 

Reijo Kauppilan jutustelu on mukaansatempaavaa ja sen huomaa myös silloin, kun tutkailee hänen uusinta kirjaansa.

 

 

 vaari4

 

 

Kaikki läsnä olleet pitivät Reijon jutustelusta ja sieltä on peräisin mm. tämän jutun otsikko.

 

Ehkä ajatus kulkee kuitenkin niin, että sana ”vaari” pitäisi aloittaa isolla alkukirjaimella!

 

”Mummo meni tilaisuuteen ja otti tilaisuudesta Vaarin”!

 

 

 

Tykästyin Reijon esittämään erääseen ajatukseen, jonka pyysin toimittamaan minulle sähköisenä, sillä tätä ajatusta pitää oikein ajan kanssa tutkailla ja nautiskella.

 

Näin kuuluu Sokrateen ajatuksia mukaellen Reijo Kauppilalta kirjallisesti saamani riimittely:

 



"Viisaampi on hän, joka tietää ettei tiedä, kuin hän joka ei tiedä ettei tiedä, mutta luulee tietävänsä.  Viisain on lopulta hän, joka tietää sen mitä tietää."

 

 

 

 

Reijo Kauppila on kirjoittanut useita kirjoja – tässä niistä joitain:

 

  • Mielen voima
  • Ihmisen tapa oppia
  • Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot
  • Opi ja opeta tehokkaasti.

 

 

Eräs Kauppilan aiemmista kirjoista on nimeltään ”Ikäihmisen osa” ja siitä hänen kustantajansa toteaa näin:

 

 

Tiedätkö miten massamme kohdellaan mummoja ja ukkoja? Merkittävä osa iäkkäistä ihmisistä elää aivan erilaisessa maailmassa kuin enemmistö. Monen ikäihmisen unelmat ovat romahtaneet. Ikäihminen joutuu helposti syrjäytymisen ja syrjinnän kohteeksi. Millainen on ikäihmisen elämän osa, kun sitä tarkastellaan kriittisesti? Ovatko ikäihmisellä samat oikeudet kuin muilla? Voiko Suomessa eläkeläinen kuolla nälkään? Miten eläkeyhtiöt ryöstävät eläkeläisten varoja? Kuoleeko meillä ihmisiä ennenaikaisesti hoidon puutteeseen tai huonoon hoitoon? Millainen on ikäihmisen kuoleman kierre, entä eutanasia?”

 

 

Suosittelen tutustumista Reijo Kauppilan kirjalliseen tuotantoon!

 

 

**************

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsenkunnassa on Pekka Hildén ´n sekä Reijo Kauppilan lisäksi monia muitakin taitajia ja toivon, että pääsen kertomaan heistä tälläkin saitilla joskus enemmän!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Marttala, Pekka Hildén, Reijo Kauppila, Ukin ja mummin viisaat ajatukset, Sokrates, Mielen voima, Ihmisen tapa oppia, Ikäihmisen osa,

Puoluejohtajat osaavat galluptuloksia analysoidessaan kertoa olevansa menossa kohti suurempaa suosiota

Perjantai 20.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Vaali-iltana näemme televisiossa vain sellaisia puoluejohtajia, jotka kertovat vaalituloksen merkitsevän oman puolueensa eteenpäinmenoa ja suosion kasvamisesta. Näin siitä huolimatta, vaikka puolueen saama äänimäärä ja edustajalukumäärä olisi laskenut.

 

Sama erinomainen selittelytaito on nyt laajentunut poliittiseen lehdistöön ja sen tapaan käsitellä galluptuloksia.

 

Saimme tästä tavasta hyvän esimerkin, kun SDP:n Demokraatti kommentoi eilen Helsingin Sanomien uusinta puolueiden kannatusta tutkivaa galluptutkimusta näin:

 

”HS: Keskusta ja SDP nousevat, kokoomus ja perussuomalaiset putoavat”

 

 

Otsikkohan on ihan oikein, sillä Keskusta kasvatti Helsingin Sanomien gallupissa kannatustaan nyt jo 23 prosenttiin, kun se lokakuussa vastaavassa tutkimuksessa oli 21,8 prosenttia.

 

SDP:n kannatus oli nyt julkistetussa galluptutkimuksessa 16,7 %, kun se edellisessä HS:n tutkimuksessa oli 16,2 %!

 

Kokoomus pääsi nyt 18 prosenttiin (lokakuussa 18,2 %) ja perussuomalaiset 17,5 prosenttiin (lokakuussa peräti 18,9 %)

 

 

************

 

 

Demokraatin eilinen otsikko perustui siis tosiasioihin, mutta muutokset ovat perussuomalaisten romahtamista ja keskustan nousua lukuun ottamatta pienet.

 

Täytyy ihailla politiikantoimittajien positiivisuutta, kun neljän suurimman puolueen jumbosijalla majailevan puolueen lehti uutisoi noin vahvasti 0,5 %-yksikön gallupnousua.

 

Tokihan jo SDP:n mandaatilla presidentiksi valittu Mauno Koivisto totesi aikoinaan jotenkin siihen suuntaan, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan liike.

 

Koivisto siteerasi näillä sanoilla 1932 kuollutta saksalaista sosiaalidemokraattista teoreetikkoa ja poliitikkoa Eduar Bernstain´a, joka lausui näin:

 

 

"päämäärä ei tarkoita minulle mitään, liike on minulle kaikki kaikessa"

eli saksaksi

 

"das Endziel ist mir nichts, die Bewegung ist mir alles".

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Demokraatti, Keskusta ja SDP nousevat - kokoomus ja perussuomalaiset putoavat, päämäärä ei tarkoita minulle mitään - liike on minulle kaikki kaikessa, das Endziel ist mir nichts - die Bewegung ist mir alles, Eduar Bernstain, Mauno Koivisto SDP,

Vajoaako SDP "takiaispuolueiden" tasolle?

Lauantai 14.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tunnetaan värikkäistä ilmaisuistaan.

 

On yleisesti tiedossa, että Soinin sutkautukset eivät suinkaan ole hänen itsensä keksimiä, vaan niiden luojana toimii Jukka Jusula.

 

Eräs Jusulan Soinin suuhun keksimistä sutkautuksista on termi: ”Takiaispuolueet”.

 

Soinin ja Jusulan tarkoittamiksi takiaispuolueiksi käsitetään Vasemmistoliitto, Vihreät, Kristillisdemokraatit sekä RKP.

 

Viimeaikaisten gallup-tulosten perusteella näyttää, että SDP on ajautumassa kannatukseltaan takiaispuolueiden joukkoon.

 

Keskustalaisena tunnen tiettyä huolta, jos SDP ajautuu kannatuksessaan Vasemmistoliiton, Vihreiden, Kristillisdemokraattien ja RKP:n tasolle.

 

Politiikassa kaikki on mahdollista, mutta noin alas SDP:n kannatuksen ei soisi laskevan.

 

Jos SDP:n kannatus laskee ”takiaispuolueiden” tasolle, niin sen mahdollisuudet toimia politiikassa tiettynä voimavarana heikkenevät.

 

Gallup-tutkimusten mukaan SDP taapertaa kannatusluvuissa nyt tasolla 15 %.

 

Poliittisen tasapainon kannalta olisi jopa toivottavaa, että SDP pysyi lähellä nykyistä tasoaan ja ainakin yli kymmenen prosentin suosiota nauttivana puolueena.

 

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen syntyvän hallituksen voimasuhteiden ennakointi ei nyt ole paikallaan.


Olisi kuitenkin toivottavaa, että SDP:llä säilyisi sellainen kannatus, jotta se pystyisi olemaan mukana niissä neuvotteluissa, joissa päätetään seuraavan hallituksen linjaukset, voimasuhteet sekä paikkajako.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: takiaispuolueet, takiaispuolueet vasemmistoliitto vihreät kristillisdemokraatit ja RKP, Timo Soini,

Valtuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasillat ovat valtakoalition yksipuolinen äänitorvi

Torstai 9.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereella on käytössä useita erilaisia keinoja asukasdemokratian laajentamiseksi.

 

Eräs parhaista keinoista olivat kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin yhteiset asukasillat. Näin oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irene Roivaisen (vihreät) ja pormestari Timo P. Niemisen (kokoomus) valtakaudella.

 

Viime syksyn kunnallisvaalien tulos romutti hyvän menettelyn, sillä nyt valtuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasilloiksi kutsutuista tilaisuuksista on muodostunut valtakoalition kilpalaulantatilaisuus.

 

Irene Roivaisen ja Timo P. Niemisen aikana valtaapitänyt ns. XL-ryhmä huolehti tunnontarkasti, että jokaisessa asukasillassa saivat puheenvuoroja myös silloisen valtakoalition ulkopuoliset SDP, Vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja SKP. Kaikki kaupunginvaltuustossa edustettuina olleet puolueet olivat yleisön edessä vastaamassa kysymyksiin yhdessä XL-ryhmän edustajien kanssa.

 

Nyt kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP ovat romuttaneet tämänkin kaupunkilaisten kuntademokratiamahdollisuuden, sillä valtakoalition ulkopuolelle jääneiden perussuomalaisten, keskustan, kristillisten, sitoutumattomien ja SKP:n edustajat päästetään hädin tuskin saliin. Ei puhettakaan, että heillä olisi nimetty paikka kaupunkilaisten edessä!

 

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin sekä apulaispormestareiden mielestä on kai riittävää, kun asukasillan ilmoituksissa mainitaan paikalla olevan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, pormestari Anna-Kaisa Ikonen, apulaispormestarit Pekka Salmi, Leena Kostiainen, Olli-Poika Parviainen ja Mikko Aaltonen…

 

”…sekä muita kaupunginvaltuutettuja.”  


Vahvennus on tämän jutun kirjoittajan.


***********


asukasiltaoikea


Valtakoalitiolta on ehkä jäänyt huomaamatta asukasillan mainoksissa se, että otsikossa todetaan näin:


Pormestarin ja kaupunginvaltuuston


ASUKASILTA


*********


Onko "kaupunginvaltuusto" todellinen kaupunginvaltuusto ilman perussuomalaisia, keskustalaisia, kristillisdemokraatteja, sitoutumattomia ja SKP:n kaupunginvaltuutettuja?


*********

 

Miksi kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP pelkäävät perussuomalaisia, keskustalaisia, kristillisdemokraatteja, sitoutumattomia ja SKP:tä?

 

Olen laittanut mieluusti merkille, että SKP:n kaupunginvaltuutettu Jari Heinosen tästä asiasta jo vuonna 2011 jättämä valtuustoaloite tulee Tampereen kaupunginvaltuuston käsittelyyn 13.5.2013.

 

On mielenkiintoista kuulla, että kuka valtakoalition edustaja ilkeää puolustella kansalaisdemokratiaa polkevaa menettelyä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasilta, asukasilta, kuntalaisdemokratia, Sanna Marin, pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Pekka Salmi, Leena Kostiainen, Olli-Poika Parviainen, Mikko Aaltonen, Timo P. Nieminen, Irene Roivainen,

Pormestarin ja valtuuston puheenjohtajan asukasilta oli ladattu odotuksia täyteen, mutta toteutus ontui

Lauantai 6.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marinin ja pormestari Anna-Kaisa Ikosen ensimmäinen asukasilta järjestettiin Takahuhdin koululla torstaina huhtikuun 4. päivänä 2013 klo 17.00…19.00.

 

Yleisöä oli paikalla auditorio täynnä.

 

Olin mukana tilaisuudessa.

 

asukasilta1

 

Asukasillan aluksi apulaispormestari Mikko Aaltonen kertoi lyhyesti vastuualueensa eli toimintakykyä ja terveyttä edistävien palvelujen sekä ikäihmisten palvelujen ajankohtaisista asioista.

 

 

asukasilta2

 

Puhetta asukasillassa johti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (SDP).

Marinin kokemattomuus teki tepposet ja asukasillan aikana tuli monta kertaa ikävä kaupunginvaltuuston edellisen puheenjohtajan Irene Roivaisen (vihreät) tapaa johtaa puhetta asukasilloissa jämäkästi.

Marin antoi asukkaiden jaaritella aivan liian pitkään ja muutenkin hänen otteissaan ei ollut kaivattua ”särmää”.

Nuoruus ja kokemattomuus ovat kuitenkin sellaisia ominaisuuksia, että ne paranevat iän ja kokemuksen karttuessa, joten nyt on jaksettava odottaa!

 

 

asukasilta3

 

Pormestariviisikko oli kokonaisuudessaan paikalla.

 

Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen (vasemmalla) selvisi ensimmäisestä apulaispormestaritentistään kunnialla, vaikka joutuikin moneen kertaan toteamaan, että ei tunne asiaa.

 

Aaltosen vierellä istunut vihreiden apulaispormestari Olli-Poika Parviainen pärjäsi lähes yhtä hyvin kuin Aaltonen. Parviainen käytti asukasillan aikana onnistuneesti tietokonettaan ja kaivoi tilaisuuden edetessä sieltä tietoja, joita ei heti osannut vastata - nykyaikaisen tietotekniikan hyväksikäyttöä parhaimmillaan!

 

Pormestariviisikon keskellä istunut kokoomuksen Leena Kostiainen pystyi tutulla vakuuttavalla esiintymisellään osoittamaan, että hän tuntee oman vastuualueensa asiat.

 

Toisena oikealta istunut pormestari, kokoomuslainen Anna-Kaisa Ikonen oli selkeä alisuorittaja. Puheenjohtaja Sanna Marin joutui pariinkin kertaan keskeyttämään pormestarin puheenvuoron, kun siitä ei meinannut tulla lainkaan loppua. Nyt pormestarilta tarvittaisiin Timo P.:n "niemismäistä"  selkeyttä, jämäkkyyttä ja uskottavuutta.

 

SDP:n apulaispormestari Pekka Salmi on lyhytpuheinen ja selkeäsanainen poliitikko - pohjimmiltaan pidän hänen suoraviivaisesta tyylistää.


Asiapuolella Salmelle sattui tilaisuuden lopulla moka, kun hän peräänkuulutti edellisen valtuustokauden päättäjiä Teiskon vesiongelmien ratkaisuista. On selvää, että vallassaolevat aina kantavat vastuun ja sitä tosiasiaa ei pysty kiertämään.


************

 

Valtuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasillat ovat jo aikaisemmin olleet asukkaita kiinnostavia tilaisuuksia. Niissä on aina ennen olleet pormestarin ja apulaispormestareiden lisäksi täysillä mukana kaikki kaupunginvaltuustossa edustettuina olevat puolueet.

 

Nyt tähän menettelyyn on näköjään tullut muutos. Näin siitä huolimatta, vaikka…

 

asukastilaisuus4

 

 

…tilaisuuden ennakkomainonnassa kerrottiin mukana olevan ”joukko kaupunginvaltuutettuja”.

 

Muiden puolueiden kaupunginvaltuutettuja toki oli muutama paikalla, mutta heille ei entiseen tapaan ollut paikkoja yleisön edessä ja heitä ei myöskään puheenjohtajan toimesta esitelty. Päinvastoin, sillä Sanna Marin totesi ainakin kerran yleisön joukossa olleille kaupunginvaltuutetuille, että nyt ei anneta puheenvuoroja valtuutetuille.

 

Valtakoalition ulkopuolella olevien kaupunginvaltuutettujen syrjiminen on uutta tamperelaista kulttuuria ja siitä toivoisi mahdollisimman pian päästävän pois.

 

Uutta syrjivää menettelytapaa ei poista se tekoselitys, että kyseessä on kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukastilaisuus.

 

Tilaisuudessa tuli esille useita parannusta kaipaavia kohtia Tampereen kaupungin toiminnassa. En tässä yhteydessä kuitenkaan käsittele kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasiltaa tämän enempää - ehkä joskus toiste!

 

Toivon, että seuraavaan asukasiltaan varataan pöydän takaa tuolit myös perussuomalaisille, keskustalaisille, kristillisdemokraateille, Tampereen sitoutumattomille sekä SKP:lle.

 

Ilmaisin mielipiteeni myös siinä palautelapussa, jonka asukkaiden toivottiin tilaisuudessa täyttävän. Merkitsin lappuun myös nimeni, sillä en halua kriittisen palautteen antajana piileskellä nimettömyyden takana.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pormestarin ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan asukasilta, asukasilta, Sanna Marin, Anna-Kaisa Ikonen, Mikko Aaltonen, Leena Kostiainen, Olli-Poika Parviainen, Pekka Salmi, asukasdemokratia, avoimuus, Irene Roivainen, Timo P. Nieminen,

Ylöjärven kaupunki valitsi Viljakkala-neuvoston jäsenet vuosiksi 2013 -2016

Torstai 4.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Arvostan kirjeen sisältöä, jonka sain eilen Ylöjärven kaupungilta.

 

Kirjeessä kerrottiin, että minut on valittu Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvoston jäseneksi 2013 – 2016.

 

Tiedän taustoista, että Viljakkalassa toimiva Vipu Viljakkala ry ehdotti minua Viljakkala-neuvoston jäseneksi.

 

Tiedostan myös sen, että olen ”kiintiöhenkilö” (en kuitenkaan onneksi kiintiömies), sillä Viljakkala-neuvostoon haettiin ainakin yhtä sellaista henkilöä, jolla on vapaa-ajanasunto Viljakkalassa. Oletan olevani tällä paikalla!

 

Viljakkala-neuvostoon valittiin seuraavat henkilöt ja heille (suluissa) henkilökohtainen varajäsen.

 

Liitän nimen perään tahon, joka ehdotti kyseistä henkilöä Viljakkala-neuvoston jäseneksi:

 

  • Tiina Isosaari, Karhe-seura (Anne Lindeman, Viljakkalan Naisvoimistelijat ry)
  • Sari Lähde, Mannin Omakotiyhdistys ry ja Ylöjärven Vihreät (Tapio Liesko, Mannin Omakotiyhdistys ry)
  • Riina-Kaisa Heiska, Perussuomalaisten valtuustoryhmä (Antti Hietamäki, Kristillisdemokraattien Ylöjärven paikallisosasto)
  • Pentti Korhonen, Kristillisdemokraattien Ylöjärven paikallisosasto (Anna Stålhammar, Viljakkalan Seurojentaloyhdistys ry)
  • Niilo Nieminen, Viljakkalan sosiaalidemokraattinen työväenyhdistys ry ja Ylöjärven sos.dem. kunnallisjärjestö ry (Christian Henriksson, Karhe-seura)
  • Taina Okkonen, Viljakkalan Yrittäjät (Maarit Rönkkö, Viljakkalan Yrittäjät)
  • Esko Erkkilä, Vipu ry (Ismo Friman Vipu ry)
  • Hans Koskinen, Ylöjärven Keskustan kunnallisjärjestö ry (Arja Mattila, Ylöjärven Keskustan kunnallisjärjestö ry)

 

Olen Tampereen kaupungin luottamushenkilönä Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajana ja sen jäsenenä sekä Tampereen keskusvaalilautakunnan jäsenenä toimiessani tottunut, että luottamustoimessa ”unohdetaan” taustayhteisö ja toimitaan sen yksikön ja yhteisön parasta ajatellen, jonka luottamushenkilönä toimitaan.


Näin aion toimia myös uudessa luottamustoimessani.


Kiitän Vipu Viljakkala ry:tä aloitteellisuudesta ja pokkaan myös Ylöjärven kaupungin asukaslautakunnan suuntaan, joka päätti Viljakkala-neuvoston henkilövalinnoista!

 

Toivon, että saan tietoja, ideoita, virikkeitä ja palautetta viljakkalalaisilta sekä sitä samaa toivon myös ylöjärveläisiltä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvosto, Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvosto, Karhe-seura, Viljakkalan Naisvoimistelijat, Mannin Omakotiyhdistys, Ylöjärven Vihreät, Viljakkalan sosiaalidemokraattinen työväenyhdistys ry, Viljakkalan Yrittäjät, Ylöjärven Keskusta,

Tehtävien kasautuminen samoille on Tampereen tapa

Tiistai 4.9.2012 - -Esko Erkkilä-

Lautakuntien valintamenettely lyö korville kuntalaisdemokratiaa.

 

Julkisuudessa on kummasteltu Harri Jaskarin ja Anna-Kaisa Ikosen halua omia itselleen uusia ja osin entisten kanssa päällekkäisiä virkoja.

 

Tehtävien kasautuminen samoille henkilöille on Tampereella tapana laajemmaltikin, sillä lautakuntiin voidaan valita jäseniksi ainoastaan kaupunginvaltuutettuja ja varavaltuutettuja. Menettely poikkeaa tavanomaisesta, mutta ei ole sinänsä laiton.

 

Tamperelainen menettely kaventaa demokratiaa ja on varma tae sille, että puolueet eivät voi valita lautakuntiin asiantuntevimpia jäseniään. On selvää, että valtuuston jäsenyys tai varavaltuutetun asema eivät voi olla este lautakuntiin pääsylle, mutta ne eivät myöskään voi olla järkevä edellytys jäsenyydelle.

 

Tampereella voimassa oleva systeemi syrjii erityisesti kaupungin palveluksessa olevia asiantuntijoita sekä niitä, jotka ovat yritysmaailman palveluksessa. Jos he eivät ole ehdolla kunnallisvaaleissa ja/tai eivät tule valituiksi kaupunginvaltuuston jäseniksi tai varavaltuutetuiksi, heillä ei ole mahdollisuuksia lautakuntiin.

 

Lautakunnat käyttävät Tampereella käytännössä ylintä päätösvaltaa, sillä niillä on takanaan rahat, joilla kaupunkilaisten palvelut tuotetaan. Näin lautakunnat edustavat tilaajaa.

 

Hieman mutkia oikoen voidaan todeta, että Tampereen kaupungin organisaatiossa johtokunnat edustavat tuottajaa eli niitä organisaatioita, jotka tuottavat kunnalliset palvelut. Tuottajat eli luottamushenkilöistä koostuvat johtokunnat joutuvat pelaamaan niillä pelimerkeillä, jotka lautakunnat päättävät. Johtokuntiin voidaan tamperelaisenkin menettelyn mukaan valita henkilöitä myös valtuuston tai varavaltuutettujen ulkopuolelta.

 

On selvää, että tamperelainen tapa olisi voimassa myös suur-Tampereella. Kauhukuvana on pidetty, että silloin esimerkiksi lempääläläiset suur-Tampereen päättäjät mahtuisivat yhteen taksiin. Tampereen lautakuntajäsenten valintatapa merkitsisi, että samaan taksiin mahtuisivat vallan hyvin myös Ylöjärveltä kotoisin olevat suur-Tampereen päättäjät!

 

ESKO ERKKILÄ

kesk, Tampere

 

****

 

Tämä kirjoitus on kopio Aamulehden lauantaina syyskuun 1. päivänä julkaisemasta Lukijat-sivulle lähettämästäni mielipidekirjoituksesta.

 

Sain kirjoituksestani erityisen paljon positiivista palautetta eli tamperelaisten mielestä osuin kirjoituksessani naulan kantaan!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suur-Tampere, kuntauudistus, kansalaisdemokratia, kuntalaisdemokratia,

OKRA-maatalousnäyttely alkoi suotuisissa sääolosuhteissa ja runsaan kävijäjoukon siivittämänä

Torstai 5.7.2012 - -Esko Erkkilä-

Oripäässä järjestettävä OKRA-maatalousnäyttely on tänä kesänä ainoa maatalousnäyttely.

 

MTK-Pirkanmaa järjesti Kasvukausi –hankkeeseen kuuluvana opintomatkan jäsenilleen OKRAAN näyttelyn ensimmäisenä päivänä eilen eli 4.7.2012.

 

Osallistuin matkalle.

 

Päivän anti oli mielenkiintoinen ja näyttelystä riittäisi kerrottavaa paljonkin.

 

Keskityn tänään vain muutamaan asiaa:

 

okrakoskinen

 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen suoritti näyttelyn virallisen avauksen.

Kokoomuslaisen ministeri Koskisen puheenvuoro oli kovin lattea ja kuvastaa sitä maatalous- ja elintarvikeasioiden pintapuolista hallintaa – ja halua – joka nykyisellä hallituksella on maan elintarvikehuoltoon.

Latteuksien luettelemisella ei saada aikaan mitään todellista kohennusta maataloustuotantoon eikä elintarvikesektorille. Kuluttajat joutuvat entistä enemmän tuuliajolle elintarvikeasioissa, kun maan hallitukselta puuttuu jämäkkä linja niiden hoitamisessa.

Etelä-Euroopan hulttiomaiden pankkien pelastaminen on nykyhallituksen agendalla ykkösasia ja silloin eivät suomalaisten ruokahuoltoon ja elintarviketurvallisuuteen liittyvät haasteet ole hallituksen työjärjestyksellä tärkeimpiä asioita.

Surullista, mutta totta.

 

okrakoskinenjaisotalo

 

Okran näyttelypäällikkö Jukka Isotalo - joka tässä odottaa ministeri Koskisen kanssa avajaistilaisuuden alkamista – kertoi, että ensimmäisen päivän kävijätavoite on 15.000 näyttelyvierasta ja näyttelyn kokonaiskävijämääräksi ennakoidaan 70.000 vierasta. Luvuista voi päätellä, että maatalous ja elintarviketuotanto kiinnostavat kansalaisia.

 

OKRA on perinteisesti saanut myös poliitikot vahvasti liikkeelle kansan pariin:

 

okrapasileppaja_taimela

 

Tässä työkaverini johtaja Pasi Lähdetie (vasemmalla) Raisiolta ja kansanedustajat Jari Leppä (keskusta) sekä Katja Taimela (SDP) ovat keskusteluissa Suomen elintarvikehuoltoon liittyvien kysymysten merkeissä.

 

okraleppataimelajasaarikko

 

Tapasin Lepän ja Taimelan myöhemmin Keskustan teltalla ja pyysin silloin heidät yhteiskuvaan Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikon kanssa.

 

Poliitikot ovat otollisia valokuvauskohteita, sillä kameran nähdessään he ovat auliisti valmiita olemaan kuvauskohteina.

 

 

On mainio asia, että kansanedustajat ovat mukana kesän suurtapahtumissa ja tapaavat niillä toisiaan. Uskon vakaasti, että päättäjien keskinäiset tapaamiset epävirallisemmissa merkeissä auttavat heitä yhdessä löytämään ratkaisuja myös tiukoissa poliittisissa väännöissä!

 

Kiitän jo tässä vaiheessa Lions Club Oripäätä hienon maatalousnäyttelyn järjestämisestä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: OKRA, Okra-maatalousnäyttely, Jari Koskinen, Katja Taimela, Jari Leppä, Annika Saarikko, Pasi Lähdetie, MTK-Pirkanmaa, MTK-Pirkanmaan Kasvukausi-hanke,

Kokemukset liitoskunnissa osoittavat, että suurkuntia ajavan Kokoomuksen väitteet lähidemokratian säilymisestä kuntauudistuksessa ovat katteetonta sanahelinää

Perjantai 4.5.2012 - -Esko Erkkilä-

Nykyhallitus väittää Kokoomuksen johdolla, että lähidemokratia säilyisi sen kaavailemissa suurkunnissa ennallaan – eräät kuntauudistuksen kiihkokannattajat väittävät, että lähidemokratia jopa paranisi!

 

Ensi syksyn kunnallisvaalikuviot liitoskunnissa puhuvat tyystin toista, kuin Kokoomus väittää.

 

Olen kuullut useiden kuntaliitoksen kokeneiden kuntien alueelta, että kunnallisvaaliehdokkaita on tavattoman vaikea saada. Ongelma koskee tasapuolisesti kaikkia puolueita.

 

Ilmiö on uusi ja se selittyy lähiaikoina tapahtuneilla kuntaliitoksilla.

 

Kaikki eri puolueita kannattavat liitoskuntien asukkaat ja entiset päättäjät haluavat pelata varman päälle. Tämän ilmenemismuotona on, että liitoskuntien alueelta puolueet haluavat asettaa suurkunnan valtuustoehdokkaiksi ainoastaan niitä, joiden läpimeno näyttää varmalta.

 

Todellisessa tilanteessa on siis todistettu, että lähidemokratian heikkeneminen ilmenee jo kunnallisvaaliehdokkaita valittaessa.

 

Liitoskuntien alueelta äänestäjille jää valittavaksi ainoastaan henkilöitä, jotka ennenkin ovat olleet johtavassa asemassa entisessä kunnassa! Äänestäjien valinnanvara kaventuu merkittävästi!

 

Muistutan, että ilmiö koskee kaikkia puolueita.

 

Ilmiö on sinällään ymmärrettävä, sillä ainoastaan liitoskunnan alueelta valittu valtuutettu pystyy toimimaan ja haluaa toimia liitoskunnan asukkaiden parhaaksi. Jos liitoskunnan alueelta olisi paljon ehdokkaita jonkun puolueen listoilla, olisi suuri vaara, että heille annettu ääni koituisi ”emäkunnan” alueelta valittavien valtuutettujen hyödyksi ja sitä kautta liitoskunnan asukkaiden tappioksi sekä elinolosuhteiden heikennykseksi!

 

Tampereen seudulla on kuntaliitoskeskustelun aikana monesti todettu, että esim. Lempäälän alueen kuntapäättäjät mahtuisivat yhteen taksiin, jos Suur-Tampereen annettaisiin toteutua.

 

Juupajoen kohdalla on Suur-Tampereen osalta todettu, että yksi juupajokelainen ansioitunut kunnallisvaikuttaja saatettaisiin valita jonkun Tampereen kaupungin omistaman yhtiön hallituksen varajäseneksi – siinäpä se sitten olisikin nykyisen Juupajoen kunnan luottamushenkilöpanos Suur-Tampereella!

 

Se yksi juupajokelainen kuntapäättäjä valittaisiin Suur-Tampereella tehtäväänsä pelkästä säälistä – juupajokelaisten poliittinen voima siihen ei riittäisi.

 

Toivon, että tässä esittämäni käytännön tilanteet havainnollistavat sen vaanimassa olevan demokratiavajeen, joka seuraisi Kokoomuksen ajamasta kuntauudistuksesta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntauudistus, lähidemokratia, demokratia, Lempäälä, Juupajoki, Suur-Tampere,

Pelottavaa vandalismia Tampereella

Keskiviikko 13.4.2011 - -Esko Erkkilä-

Koimme maanantai-aamuna 11.04.2011 Tampereella pelottavia hetkiä, kun totesimme, että vandalismit olivat yön aikana iskeneet Keskustan, Kokoomuksen, Vihreiden sekä Kristillisdemokraattien vaalijulisteisiin.

Keskustan ja Kokoomuksen vaalijulisteiden päälle oli liimattu manipuloituja kuvia tarhaketuista. Erityisen kuvottavalta ja pelottavalta tuntui, kun pääministeri Mari Kiviniemen manipuloitu kuva oli liimattu Vihreiden ja Kristillisdemokraattien vaalijulisteen päälle! Kuva oli niin kuvottava, että en pysty sitä kuvailemaan.

Luonnollisesti tein vandaalien töistä rikosilmoituksen samaan tapaan kuin tein heidän toimistaan Sentterin ikkunoiden maalaamisesta.

Nyt Poliisin edustajat ottivat rikosilmoitukseni vakavasti, sillä vastaavaa toimintaa oli tapahtunut edellisyönä myös Helsingissä sekä Turussa.

Vandalismin kohdistaminen Tampereella Keskustan lisäksi Kokoomukseen, Vihreisiin ja Kristillisdemokraatteihin oli uutta Helsinkiin ja Turkuun verrattuna.

Toivon, että poliisitutkinnassa tutkitaan mahdolliset kytkennät taannoisen Sentterin vaalihuoneiston ikkunoiden tuhrimisen, pääministeri Mari Kiviniemen Tammelantorilla tapahtuneen häirinnän sekä nyt tapahtuneiden törkeyksien välillä.

Pääministerin puhetilaisuutta Tammelantorilla häirinneen vandaalin kuva ja nimikin oli Aamulehden etusivulla 2.4.2011 ja todella toivon, että hänen sekä hänen joukkionsa kytkennät nyt tapahtuneeseen Keskustan, Kokoomuksen, Vihreiden sekä Kristillisdemokraattien vaalijulisteiden häpäisyyn tutkitaan.

Pidän erittäin surullisena, että Tammelantorilla riehuneen vandaalin taustajoukoissa oli mukana myös pieni lapsi. Parivuotiaalla silmälasipäisellä lapsella on todella heikot eväät elämälleen, kun hän joutuu kasvamaan vandaalien joukossa. Osaavatko lapsen vanhemmat ajatella tätä?

Vaikka vaalijulisteiden häpäisy kohdistuikin ainoastaan neljään mainittuun puolueeseen, en missään nimessä uskoa, että kyseessä olisi poliittinen toimenpide – laillisen puolueen edustajat eivät tähän vandalismiin ole voineet osallistua.

Vandaalijulisteiden painattaminen on täytynyt tapahtua isossa painotalossa, sillä kyse on isokokoisista julisteista. Onko kyseessä ylikansallinen terroristiliike – toivon, että poliisitutkinta tutkii myös tämän mahdollisuuden!

Vaalijulisteiden vandalismi on tuomittavaa toimintaa. Se on tuomittavaa, vaikka vandalismi kohdistuisi kovimpaan poliittiseen kilpailijaan. Vaalijulisteiden tuhoamisessa ei ole järjen hiventäkään.

Toivon, että poliisi pystyy kerrankin saattamaan turkisvandalismit oikeuden eteen!

 

-Esko Erkkilä-

 

PS. Tähän juttuun ei liitetä valokuvia, sillä vandaalit saattaisivat tulkita niiden julkaisemisen voitoksi itselleen. En ainakaan nyt julkaise myöskään Mari Kiviniemen puhetilaisuutta häirinneen vandaalin kuvaa, vaikka Aamulehti sen nimitiedoin julkaisikin 2.4.2011!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mari Kiviniemi, Keskusta, Kokoomus, Vihreät, Kristillisdemokraatit, vaalirauha, turkisvandalismi,

OKRA on vakiinnuttanut asemansa Suomen parhaana maatalousnäyttelynä

Tiistai 13.7.2010 - -Esko Erkkilä-

Varsinais-suomalaisessa Oripään pienkunnassa toimiva Lions Club Oripää on saanut luotua merkittävän tapahtuman - joka toinen vuosi toteutettavan OKRA-maatalousnäyttelyn. Tämä vuosi on OKRA-vuosi.

 

Vierailin näyttelyssä sunnuntaina 11.7.2010.

 

Näyttelypaikkana on Oripään lentokenttä. Paikka mahdollistaa sen, että kaikille näytteilleasettajille voidaan tarjota heidän haluamansa näyttelytila, sillä lentokentällä tilaa riittää.

 

OKRA:n vahvuus on se, että siellä ei tarvitse maksaa erillistä maksua pysäköinnistä. Autot parkkeerataan näyttelyalueen viereen ja niissä voi piipahtaa päivän kuluessa tarpeensa mukaan.

 

Lions Club Oripää toteuttaa näyttelyn talkootyönä. Näyttelyn tuotto ohjataan paikkakuntaa palveleviin tarkoituksiin. Oripäässä potilaiden ei tarvitse maksaa lainkaan esim. terveyskeskusmaksuja, sillä ne katetaan OKRA-tuotoilla! Myös paikalliset veteraanit sekä kulttuuririennot saavat taloudellista tukea OKRA-järjestäjiltä.

 

OKRA:ssa näytteilleasettajina on suuria valtakunnallisia maatalouskoneliikkeitä - mm. Valtra - ja niiden vastapainona pieniä yhden henkilön firmoja kaikilta elämänalueilta.

 

OKRA:n tarjontaa kuuluvat kotieläimet laajalla kirjolla.

 

Kuljin näyttelyosastoilla "siviilinä" ilman nimilappua. Tapasin paljon tuttuja ja vaihdoin heidän kanssaan kuulumisia.

 

Suosittelen lämpimästi vierailua OKRA:ssa v. 2012, sillä silloin järjestetään seuraava OKRA.

 

Kiitän Lions Club Oripään vastuunkantajia ja talkooporukkaa lämminhenkisen tilaisuuden järjestämisestä.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: OKRA, Oripää, Lions Club Oripää, Oripään lentokenttä

Englannissa "Keskusta" nousi hallitukseen

Perjantai 14.5.2010 - -Esko Erkkilä-

Britannin uusi hallitus on monessakin mielessä uusia uria aukova ja antaa viitteitä maailman muuttumisesta laajemmaltikin.

 

Vanhoillisessa Englannissa syntyi koalitiohallitus ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen.

 

Työväenpuolue kärsi vaalitappion ja sen ote hallitusvallasta kirposi. Vaalituloksen johdosta työväenpuolueen puheenjohtaja Gordon Brown ilmoitti eroavansa myös puoluejohtajan paikalta.

 

Konservatiivit muodostivat yhteishallituksen...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Englanti, David Cameron, Nick Clegg, Gordon Brown, konservatiivit, työväenpuolue, libaraalidemokraatit, Downing Street 10

Mihin meillä on varaa?

Lauantai 8.5.2010 - -Esko Erkkilä-

Toistakymmentä aktiivista Etelä-Alvarin jäsentä kokoontui 3.5.2010 pohtimaan evästyksiä Tampereen kaupunginvaltuustolle vuoden 2011 budjettievästysten merkeissä.

 

Puuhakas vetäjämme Pike-Alvari - Pirkko Maatraiva - oli antanut meille kaksiosaisen kotitehtävän.

 

Meidän piti ensinnäkin miettiä kolme tavoitetta / asiaa, joiden...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere, Tampereen budjetti 2011, terveydenhuolto, kotihoito, vammaiset, hallivuokrat,

« Uudemmat kirjoitukset