Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postiin!

Sunnuntai 19.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Tampereen yliopistollinen sairaala eli TAYS on Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluva yliopistollinen sairaala. Sillä on viisi toimipistettä: Keskussairaala ja Hatanpään sairaala Tampereella, Pitkäniemen sairaala Nokialla sekä Sastamalan ja Valkeakosken sairaalat.

 

Jouduin vast´ikään turvautumaan TAYS:n palveluihin, kun sairaalan verisuonikirurgi totesi ensimmäisen oikeaan koipeeni kohdistuneen pallolaajennuksen tarvitsevan uusintakäsittelyn.

 

Arvostamani verisuonikirurgi päätti, että uusintakäsittelyn tarve luokiteltiin kiireelliseksi.

 

Hämmästyin, kun sain puhelinsoiton sairaalasta, jossa sairaanhoitaja antoi Verisuonikirurgian osastolta toimenpideajan sekä kertoi tarvittavat valmistelutoimenpiteet.

 

Ihmettelin, että miksi asiasta ei kerrottu kirjeellä, sillä aikaa oli vielä useita päiviä.

 

Sairaanhoitaja kertoi puhelimessa, että he eivät enää luota Postin toimintaan ja sen vuoksi he hoitavat toimenpiteisiin liittyvät seikat puhelimitse!

 

On maailma mennyt ihmeelliseksi, kun Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postin toimintaa.

 

Postin epäluotettavauudesta kertoo myös seuraava tapaus:

 

  • sain parisen viikkoa sitten perintäkirjeen Tampereen kaupungilta ja syynä oli se, että en ollut maksanut hulevesimaksua!

  • pidän täysin varmana, että Posti ei ole milloinkaan toimittanut tuota alkuperäistä laskua minulle, sillä taltioin kaikki talouteemme saapuvat laskut ja maksan ne hyvissä ajoin eräpäivää!

 

Postin toiminta on vajonnut täysin luokattomalle tasolle ja siinä heidän selittelynsä ovat täysin aiheettomia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postiin! Luottamus Postin toimintaan on mennyt, TAYS, Tampereen yliopistollinen sairaala, Tampereen kaupunki, Posti,

Kunnalliseen luottamustoimeen valittavalta ei voida vaatia sähköpostiosoitetta!

Keskiviikko 6.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Sähköpostiosoitetta pidetään nykyisin itsestäänselvyytenä jokaisen kansalaisen varusteena.

 

On kuitenkin monia kansalaisia, jotka eivät ole sähköpostiosoitetta itselleen hankkineet ja ainakin minä haluan kunnioittaa heidän päätöstään.

 

**************

 

Törmäsin tuohon ongelmaan muutama päivä sitten ja juttu eteni näin:

 

 

Olen Vipu Viljakkala ry:n puheenjohtaja ja olin kaksi kulunutta valtuustokautta Ylöjärven kaupungin luottamushenkilö, kun kuuluin Viljakkala-neuvostoon. Kahdeksasta vuodesta ensimmäiset kaksi vuotta olin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja, seuraavat kaksi vuotta tavallinen rivijäsen ja viime valtuustokauden ajan eli neljä vuotta toimin Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana.

 

Viljakkala-neuvoston toiminnan tarkoitus on olla Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata tämän kaupunginosan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisen suhteen.

 

 

Katson, että kahdeksan vuotta saman luottamushenkilöelimen jäsenenä on sopiva aika ja ilmoitin, että en enää ole käytettävissä Viljakkala-neuvostoon.

 

Tämän vuoksi puheenjohtamani Vipu Viljakkala ry esittää Viljakkala-neuvoston jäseniksi henkilöitä, joilla varajäseneksi ehdottamallamme henkilöllä ei ole sähköpostiosoitetta!

 

Ehdotusesityksen lomakkeelle on pakollisena tietona pläjäytetty ehdotetun henkilön sähköpostiosoite! 

 

Menettely on käsittämätöntä, sillä käsittääkseni missään ei ole määritelty, että kunnalliseen luottamushenkilötehtävään esitetyllä henkilöllä pitäisi olla sähköpostiosoite!

 

 

Herätys Ylöjärven kaupunki!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnalliseen luottamustoimeen valittavalta ei voida vaatia sähköpostiosoitetta!, sähköpostiosoite, Viljakkala-neuvosto, Vipu Viljakkala ry, Ylöjärvi, Ylöjärven kaupunki,

Taksoituslautakunta päätti kuntalaisten verotuksesta!

Lauantai 20.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen kahdessakin eri yhteydessä kertonut, kun isäni avusti kyläläisiä veroilmoitusten täyttämisessä.

 

Jatkan muistelujani isäni roolista verotukseen liittyvissä asioissa, kun kerron 1950-luvun taksoituslautakunnan toiminnasta.

 

Viljakkala, vaikka olikin itsenäinen kunta, se toimi verotusasioissa osana Hämeenkyrön verotoimistoa ja sen vuoksi käsittääkseni Hämeenkyrön verojohtaja oli mukana Viljakkalan taksoituslautakunnassa.

 

Taksoituslautakunnat olivat kunnallisia lautakuntia, jotka määräsivät kunnan verovelvollisille veroäyrit.

 

Kunnanvaltuusto valitsi taksoituslautakunnan ja isäni toimi kahtena vaalikautena kunnan kunnanvaltuutettuna.

 

Isäni toimi Viljakkalan taksoituslautakunnan jäsenenä muutamana vuonna ja muistan, kun hän aamuisin lähti Viljakkalan kunnantalolle taksoituslautakunnan jäseneksi – nahkainen asiakirjasalkku keikkui polkupyörän sarvissa, kun isäni matkasi polkupyörällä Viljakkalan kunnantalolle.

 

On siis muistettava, että ainakin 1950-luvulla kuntalaisten verojen määrääminen tapahtui luottamushenkilöistä muodostetun taksoituslautakunnan toimesta.

 

Taksoituslautakunnat lakkautettiin vuoden 1960 alussa kunnallis-, kirkollis- ja valtionveron määräämisen siirtyessä uudelle laissa säädetylle verolautakunnalle.

 

Verotustoimi muuttui toimenpiteen johdosta valtiojohtoiseksi kunnallisen määräämisvallan vähentyessä taksoitusasioissa ja kunnallisen itsehallinnon menettäessä yksinomaisen määräämisoikeutensa.

 

Sitä en jaksa muistaa, että jatkoiko isäni verolautakunnan jäsenenä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Taksoituslautakunta päätti kuntalaisten verotuksesta, taksoituslautakunta, Viljakkalan taksoituslautakunta, verolautakunta, taksoituslautakunta oli luottamushenkilöelin,

Politiikassa oli eilen synkkä päivä

Keskiviikko 16.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Päivän synkkyys johtui niistä ulkoministeri Pekka Haaviston toilailuista Syyriassa sijaitsevan al-Holin leirillä olleiden suomalaisten kotiuttamisessa, johon liittyen perustuslakivaliokunta antoi Haavistolle moitteet hänen aikeistaan siirtää ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen muihin tehtäviin.

 

Perussuomalaiset tekivät Haaviston toiminnasta epäluottamuslauseen, jossa…

 

 

IMG_1160.JPG

 

…Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänin 101 – 68.

 

Päivän synkkyyteen oli luottamuslauseäänestyksessä syynä se, että Keskustan eduskuntaryhmässä oli tehty päätös antaa Haavistolle luottamus – käsittämätön päätös!

 

Keskustan eduskuntaryhmän ainoa selkärankainen oli kansanedustaja Hannu Hoskonen, joka äänesti Haavistolle epäluottamuslausetta.

 

 

*******************

 

Keskusta voisi yhä edelleen pahentamaan puolueen tilannetta, jos eduskuntaryhmä ja puoluejohto nyt ryhtyisi rankaisutoimenpiteisiin Hannu Hoskosta kohtaan – lähipäivinä näemme, että halutaanko puolueen tilannetta yhä enemmän kriisiyttää!

 

 

Toivon, että järki nyt voittaa ja Hoskosta ei rangaista suoraselkäisyydestään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Politiikan synkkä päivä 15.12.2020, Pekka Haaviston saamat moitteet perustuslakivliokunnalta, epäluottamuslause-esitys Pakka Haaviston toiminnasta, al-Hol, Hannu Hoskonen on suoraselkäinen kansanedustaja, Hannu Hoskonen,

Miksi Jumalanpalveluksia pitää nykyisin halveksua?

Maanantai 4.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Tiedän, että erilaisissa yhteisöissä käytetään yhteisön sisäisessä kielenkäytössä vaikkapa asiakkaista, valvovista viranomaisista, kilpailijoista tai vaikkapa kauppakumppaneista halventavia ilmaisuja, mutta kyllä ne pidetään visusti oman piirin sisällä ja niistä ei hiiskuta ulkopuolisille.

 

Harmikseni ja melkein vihaksi saakka olen viime aikoina havainnut, että seurakuntaväki halveksii Jumalanpalveluksia nimittämällä niitä jumiksiksi!

 

Suomen evankelis-luterilainen kirkko tekee siis rankan poikkeuksen ja laajentaa seurakuntalaisia halveksivan ja heitä koskevan keskustelun sisäpiirikeskustelusta julkiseksi keskusteluksi!

 

Käsittämätöntä, sillä Jumalanpalvelukset ovat minulle ja varmaan valtaosalle seurakuntalaisia Jumalanpalveluksia ja ne eivät ansaitse tuollaista ilmaisua! Kirjoitan Jumalanpalveluksen isolla alkukirjaimella ja haluan sillä osaltaan osoittaa kunnioitustani Jumalanpalveluksille.

 

Olen suorastaan vihoissani, kun lauantaina 2.5.2020 kohtasin Ylöjärven seurakunnan nettisivuilla ilmoituksen, jossa mainostettiin peräti tuplajumispäivää!

 

********************

 

Sunnuntai 3.5. on tuplajumispäivä! Tervetuloa mukaan linjoille niin klo 10.00 bändimessuun kuin klo 17.00 kellarimessuunkin!

Molemmat jumalanpalvelukset ovat katsottavissa sekä livenä että tallenteena täällä srk:n Facebook-sivulla. Bändimessu on lisäksi nähtävillä YouTuben puolella srk:n kanavalta www.youtube.com/ylojarvisrk. Nuorisotiimin organisoima Kellarimessu puolestaan myös YouTubessa Kellarin kanavalla.

 

****************

 

Jos seurakuntien alemman organisaatioaskelman työntekijät haluavat halventaa Jumalanpalveluksia nimittelemällä niitä jumiksiksi, on seurakuntien pappien ja viime kädessä seurakuntien luottamushenkilöiden puututtava lähes jumalanpilkkaa olevaan menettelyyn ja annettava noille seurakuntien työntekijöille selkeä ohje, että Jumalanpalvelukset ovat Jumalanpalveluksia ja eivätkä mitään jumalanpilkkatapahtumia!

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Jumalanpalvelus, Jumalanpalvelus ei ole jumis, tuplajumis, seurakuntien alemman organisaatioaskelmalla olevien henkilöiden vastuuton menettely, seurakuntien pappien vastuu, seurakuntien luottamushenkilöiden vastuu, jumis on jumalanpilkkaa, jumalanpilkka,

Ulkoilutin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristiäni!

Perjantai 8.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunki järjesti eilen Raatihuoneella hienon tilaisuuden niille kaupungin työntekijöille, joille Tasavallan Presidentti myönsi ansiomerkit viime Itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 ja samalla jaettiin ansiomitalit myös eräille luottamushenkilöille - sain olla ansiomitalien saajien joukossa!

 

 

 

IMG_7851.JPG

 

 

Pirkanmaan Agrologit ry anoi minulle parisenkymmentä vuotta sitten ansiomerkkiä ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta päätyi myöntämään minulle ritarikunnan ansioristin eli sen lyhenne on "SVR Ar". Eilen oli tilaisuus kiinnittää se rintapieleeni.

 

 

 

IMG_7854.JPG

 

 

On aina hienoa saada kutsu Tampereen Raatihuoneelle!

 

 

 

IMG_7826.JPG

 

 

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen ja pormestari Lauri Lyly jakoivat ansiomerkit sekä ansiomitalit.

 

 

 

IMG_7816.JPG

 

 

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajalalle oli myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki eli SVR R I.

 

 

 

IMG_7843.JPG

 

 

Tässä on minulle myönnetyn Tampereen kaupungin hopeisen ansiomitalin saatekirjelmä.

 

 

 

 IMG_7849.JPG

 

Ja tältä Tampereen kaupungin myöntämä hopeinen ansiomitali näyttää.

 

 

 

IMG_7830.JPG

 

"Joukkueestamme" Tampereen kaupungin hopeisen ansiomitalin saivat lisäkseni Eeva Tuokko (vasemmalla) ja Laila Koskela. Samanlainen mitali oli myönnetty myös Mikko Alatalolle ja Seija Alatalolle, mutta heillä ei ollut mahdollisuutta olla paikalla.

 

 

 

IMG_7848.JPG

 

 
Sopuisasti Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristi ja Tampereen kaupungin hopeinen ansiomitali sopivat rinnakkain!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Raatihuone, ansiomerkit luottamushenkilöille, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, Suomen Leijonan ritarikunta,

Miksi Hämeenlinnan kaupunki ei vastuuvakuuta yhtiöiden hallitukseen nimeämiään luottamushenkilöitä?

Perjantai 27.4.2018 - -Esko Erkkilä-

Tämän juttuni pontimena on hämeenlinnalaisen sdp-poliitikon Iisakki Kiemungin saama vahingonkorvaustuomio – 350.000 euroa, jonka oikeus määräsi hänet maksamaan Sunny Car Center –sotkuista.

 

 

Ymmärrän oikeuden päätöksen, sillä osakeyhtiössä toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet toimivat ”ankaran vastuun” alaisina. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että miksi Hämeenlinnan kaupunki ei ollut ottanut vastuuvakuutusta henkilölle, jonka se ”määräsi” hallituksen jäseneksi sellaiseen yhtiöön, jossa kaupunki oli vähemmistöosakas.

 

 

Omaan kahteenkin kertaan henkilökohtaista kokemusta osakeyhtiöiden hallitusten jäsenyydestä – toisessa tapauksessa olin peräti toimitusjohtaja ja toisessa hallituksen jäsen.

 

 

Kyseessä olivat konserniin kuuluvat osakeyhtiöt, mutta sillä ei vastuiden kannalta ole merkitystä.

 

 

En nimityshetkillä osannut vaatia vastuuvakuutusten ottamista, mutta onneksi yksityisessä konsernissa oli menettelytapana se, että toimitusjohtajalle ja hallituksen jäsenille otettiin vastuuvakuutus.

 

 

Molemmissa tapauksissa sain konsernilta tiedon, että minulle oli otettu vastuuvakuutus.

 

 

Tieto vastuuvakuutuksen olemassaolosta ei vaikuttanut tekemisiini ja niin pitääkin olla.

 

 

Toimitusjohtaja-casessa oli kysymys melko mittavasta saneerausurakasta, jossa ensitöikseni jouduin olemaan keulakuvana, kun yritys luopui puolestatusinasta nestemäisten materiaalien täysperävaunukalustosta ja kuorma-autokorjaamosta.

 

 

Tässäkään tapauksessa ei jouduttu menemään vastuuvakuutuksen soveltamiseen vaikka jouduimmekin ”nokkapokkaan” AKT:n kanssa.  Ongelmasta selvittiin, kun maksoimme ulkoistamillemme kuljettajilla kuuden kuukauden palkan. Iso satsaus sekin, mutta tarpeellinen, kun yritystä ohjattiin taloudellisesta syvästä alhosta terveempään tilanteeseen.

 

 

 

Tämän jutun ajatus on se, että yksityisellä puolella vastuuvakuutuksen ottaminen osakeyhtiöiden vastuuhenkilöille on normaalia menettelyä ja sitä soisi noudatettavan myös kunnallisella sektorilla (ja suluissa: kun ja jos halutaan päteviä voimia vastuullisiin tehtäviin).

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Miksi Hämeenlinnan kaupunki ei vastuuvakuuta yhtiöiden hallitukseen nimeämiään luottamushenkilöitä?, Iisakki Kiemunki, luottamushenkilön vastuuvakuutus, hallitusjäsenen vastuuvakuutus, toimitusjohtajan vastuuvakuutus, AKT, Sunny Car Center, Hämeenlinna,

On päättäjien noloutta, jos he suostuvat konsulttien leimasimiksi

Sunnuntai 24.9.2017

”Jouduin” työelämässä muutaman kerran erilaisten konsulttien käsiteltäväksi.

 

 

Pärjäsin konsulttien kanssa kohtuullisesti, kun myötäilin kasvokkain heidän näkemyksiään, mutta lopulta toimin oman järkeni mukaan.

 

 

Tämä omaksumani ikivanha oppi tuli mieleeni, kun viime tiistaina osallistuin Tampereella Suunnittelu ja konsultointiyritykset SKOLn -visiotyöryhmäseminaariin, jonka aiheena oli

 

Näin kaupunki liikkuu ja liikuttaa vuosisadan loppupuoliskolla.

 

 

Seminaarissa oli valitettavan vähän luottamushenkilöitä, mutta sitäkin enemmän erilaisia konsultteja.

 

 

 

IMG_2764.JPG

 

 

Seminaariesitykset avasi Tampereen pormestari Lauri Lyly ja hänen esityksestään toivottavasti joskus myöhemmin ehdin laatimaan katsauksen.

 

 

 

IMG_2778.JPG

 

 

Professori Jorma Mäntysen esitys oli hyvä, sillä hän puhui liikenteen ja elinkeinoelämän roolista menestystekijöinä tulevaisuuden kaupungissa.

 

 

Konsulttien ja valitettavasti myös liian monien päättäjien intohimona tuntuu olevan isojen kaupunkien väkimäärän kasvattaminen ja kaiken liikkumisen kieltäminen autoilla. Kaikkien pitäisi konsulttien mukaan liikkua pyörillä ja kävellen!

 

 

Minua ilahdutti ja rohkaisi professori Mäntysen esityksessä se, kun hän totesi maaseudun ja kaupunkien symbioosin olevan tärkeää esim. matkailun kehittämisessä.

 

 

Positiivista oli myös se, kun Mäntylä mainitsi esityksessään valmistavan teollisuuden merkityksen.

 

**************

 

Visioseminaarin kolmannen aluksen piti assistant professor Heikki Liimatainen.

 

 

Esityksessä herätti vastenmielisyyttä, kun esittäjä puhui henkilöautoiluun liittyvistä piilotuista, joita hän oli keksinyt mm. pysäköinnin ”massiiviset" piilotuet sekä työmatkojen verovähennysoikeuden!

 

 **********

 

On harmillista, että ”liikkumiskonsultit” keskittyvät ainoastaan siihen, että miten kansalaiset pääsevät liikkumaan melko lyhyitä matkoja.

 

 

Toisena harmin aiheena – joka toki liittyy edelliseen – on se, että esim. Tampereella kyseisten konsulttien puuhastelualue rajoittuu Rautatiekadun, Satakunnankadun, Hämeenpuiston ja Ratinan väliselle alueelle.

 

 

Päättäjät herätkää ja muistakaa, että Te teette päätökset, eivät konsultit!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: konsultit, konsultit eivät päätä asioista, päättäjät ja luottamushenkilöt päättävät,

Eihän vaan roolit heitä häränpyllyä?

Tiistai 5.9.2017 - -Esko Erkkilä-

On aika, jolloin viime kuntavaalien tuloksena valitut luottamushenkilöt aloittelevat toimintaansa valtuutettuina, lautakuntien ja johtokuntien sekä erilaisten neuvostojen ja toimikuntien jäseninä.

 

 

Nyt luottamushenkilöiden joukossa on paljon uusia luottamushenkilöitä ja näin pitää ollakin, sillä muuten kansalaisten vaaleissa ilmaisema tahto ei täyty.

 

 

Luottamushenkilöiden kouluttaminen vastuulliseen tehtäväänsä on juuri nyt ajankohtaista toimintaa kunnissa ja kaupungeissa.

 

 

Erilaisissa seminaareissa, koulutustilaisuuksissa sekä symposiumeissa luodaan kunnalle visioita, strategioita ja tulevaisuuden suuntaviivoja.

 

 

Hyvä näin, mutta kaikissa noissa seminaareissa, koulutustilaisuuksissa ja symposiumeissa on se valuvika, että ”opettajina” niissä ovat ne samat virkamiehet, jotka ovat jo monet vaalikaudet olleet kuntien palveluksessa ja todellisuudessa johtaneet kuntaa.

 

 

Kansalaiset ovat vaaleissa ilmaisseet haluavansa muutosta ja valinneet päättäjiksi uusia henkilöitä.

 

 

Miksi vanhojen ja kaavoihin kangistuneiden virkamiesten sallitaan kouluttaa luottamushenkilöitä?

 

 

Vaalien jälkeen luottamustehtäviin valittujen luottamushenkilöiden pitäisi kouluttaa virkamiehiä eikä virkamiesten luottamushenkilöitä, sillä muuten asiat heittävät häränpyllyä ja entinen meno jatkuu!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamushenkilöt, uudet luottamushenkilöt, kuntavaalit 2017, luottamushenkilöiden kouluttaminen, luottamushenkilöiden koulutus,

Perään vastuuntuntoa puolueilta

Perjantai 23.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Luottamushenkilöpaikat kunnissa on ilmeisesti jo jaettu vuosiksi 2017 – 2019, mutta siitä huolimatta peräänkuulutan puolueilta vastuuntuntoa siitä, että luottamushenkilöpaikoille valittaisiin henkilöitä, joilla on valmiudet hoitaa luottamushenkilöpostinsa kunnialla.

 

 

Luottamushenkilöpaikkojen jaossa on kahdenlaista koulukuntaa eli on niitä, jotka sokeasti tuijottavat saatuja äänimääriä ja toiset taas puolestaan antavat arvoa osaamiselle.

 

 

Kuulun siihen päättäjien joukkoon, jotka arvostavat osaamista.

 

 

Oma lukunsa ovat ne luottamushenkilöt, jotka on valittu varsin merkittävillekin paikoille, mutta he eivät käy kokouksissa.  Yleensä näiden henkilöiden ”taudinkuvaan” kuuluu, että he eivät suostu kertomaan varahenkilölleen esteestään, joten heidän paikkansa on tyhjä kokouksissa.

 

 

Luottamushenkilön pitää pystyä hahmottamaan kokonaisuuksia ja erityisen tärkeää on se, että osaa nähdä asioiden taloudelliset vaikutukset.

 

 

On selvää, että päättäjällä pitää olla kokemusta asiakasnäkemyksestä, mutta kyllä päättäjän pitää pystyä asettumaan oman viiteryhmänsä yläpuolelle ja osata hahmottaa päätösten laajempi merkitys.

 

 

Bisnesmaailman tunteminen ja kokemus liike-elämästä ovat oivallinen pohja luottamushenkilön onnistumiselle myös kuntapäättäjänä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntapäättäjä, luottamushenkilö,

Ei ole oikein, että luottamustehtäviin valitut henkilöt eivät osallistu kokouksiin

Sunnuntai 28.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Elämme aikoja, jolloin kunnissa nimetään jäseniä erilaisiin kunnallisiin luottamushenkilötehtäviin.

 

 

Olen ollut Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan jäsen vuodesta 2009 alkaen ja siten olen päässyt läheltä seuraamaan kyseisen johtokunnan jäsenten osallistumista johtokunnan kokouksiin.

 

Pormestariohjelman laatiminen on Tampereella ollut käynnissä muutamia viikkoja ja prosessin ulkopuolisena olen saanut seurata myös siihen osallistuneiden aktiivisuutta pormestariohjelman laatimiseen.

 

 

Tampereella kaikkien luottamushenkilöyksiköiden kokouspöytäkirjat ovat julkisia ja sen ansiosta kuka tahansa kaupunkilainen pystyy seuraamaan, että miten luottamushenkilöt ovat osallistuneen hänelle uskotun tehtävän hoitamiseen.

 

 

Kaikissa luottamushenkilöyksiköissä – mm. lautakunnissa ja johtokunnissa – on luotuna varahenkilösysteemi eli varsinaisen jäsenen ollessa esteellinen, hänen pitää hoitaa paikalle henkilökohtainen varahenkilönsä.

 

 

Olen kuluneen kahdeksan vuoden ja viiden kuukauden aikana muutaman kerran esim. ulkomaanmatkani vuoksi ollut esteellinen osallistumaan Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan kokouksiin. Olen aina kutsunut paikalle henkilökohtaisen varahenkilöni.

 

 

Kaikki eivät näin ole menetelleet ja mielestäni silloin kyseessä on vakava laiminlyönti.

 

 

Laiminlyöntiä ei korvaa se, että kokouksesta poisjäänyt henkilö kertoo hoitaneensa tärkeänä pitämistään asioista mielipiteensä vaikkapa tekstiviestillä neuvottelutilaisuuden tai tulosyksikön puheenjohtajalle.

 

 

Luottamushenkilötoimiin riittää halukkaita ja aina myös kyvykkäitä henkilöitä. Sen vuoksi on nyt tärkeää, että puolueet kiinnittävät huomiota siihen, että miten luottamushenkilöksi kaavailtu henkilö on osallistunut kokouksiin ja kaikkeen siihen toimintaan, johon häntä nyt käynnissä olevissa neuvotteluissa kaavaillaan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamushenkilö, luottamushenkilöt, luottamushenkilöiden poissaolot,

"Kuluttajien luottamusindikaattori on noussut kuin kotka siivilleen"

Lauantai 28.1.2017 - -Esko Erkkilä-

On mieluisaa toistaa eilen julkisuudessa kerrottua uutista, jossa todettiin kuluttajilla nyt olevan vankka luottamus Suomen talouteen ja Suomen talouden nousuun.

 

 

 

IMG_6854.JPG

 

 

Olin eilen illalla eräässä palaverissa, jossa palaverihuoneessa oli televisio.

 

Palaveri oli alkamassa klo 17.00 ja odotellessani muita osanottajia avasin television ja vilkaisin tekstitelevisiota.

 

 

Ensimmäisenä uutisena oli ruudullinen positiivista maamme taloudesta.

 

 

Tuli etsimättä mieleen, että tämäkin positiivinen uutinen tulee vauhdittamaan Keskustan tilannetta huhtikuun kuntavaaleissa.  On varmaa, että Suomen talouden näin nopea vauhdittuminen positiiviseen suuntaan rohkaisee monia äänestämään kuntavaaleissa Keskustaa. 

Positiiviset talousuutiset rohkaisevat kansalaisia ryhtymään Keskustan kuntavaaliehdokkaiksi - vielä mahtuu listoille!

 

 

Keskustan teemana viime eduskuntavaaleissa oli ”Suomi nousuun” ja nyt näemme, että emme luvanneet liikaa.

 

 

Keskustavetoinen hallitus on selkeillä toimenpiteillään saanut Suomen nousuun yllättävänkin nopeasti

 

 

On selvää, että talouden nopea kohoaminen on myrkkyä hallituksen toimia arvosteleville, sillä arvostelijat olisivat suoneet, että Suomen rypeminen talousahdingossa olisi jatkunut.

 

 

Vaikka Suomi nyt on saatukin nousuun, on koko ajan oltava valppaana.  Britannian ero Euroopan Unionista ja Yhdysvaltain uuden presidentin arvaamattomuus ovat tekijöitä, jotka saattavat mullistaa orastavan talouskasvun nopeastikin.

 

 

Poliittisen elämän pysyminen vakaana on nyt kaikkien etu.

 

 

Veneen keikuttaminen olisi nyt pahinta mitä voisimme tehdä. 

 

Toivon, että me kaikki tiedostaisimme tämän ja että tukisimme vakaan tilanteen jatkumista.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuluttajien luottamusindikaattori on noussut kuin ktka siivilleen, kuluttajien luottamus, luottamusindikaattori, Keskustan kuntavaaliehdokkaat, kuntavaalit 9.4.2017,

Kunnallisissa yhtiöissä päätösvalta karkaa kaupunkilaisten ja luottamushenkilöiden ulottumattomiin

Lauantai 31.12.2016 - -Esko Erkkilä-

Löysin saunanpesään tulta laittaessani viime huhtikuussa ilmestyneen Tamperelainen-lehden ja lehdessä olleen kirjoituksen, jossa Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö ihmettelee näin:

 

 

”Miksei Tampere yhtiöitä enemmän?”

 

 

 

jukkamannikko.jpg

 

 

Tallensin lehden ja ehdin sen jo kadottaakin, mutta ei hätää mitään, sillä internetin syövereistä tuo juttu oli helppo kaivaa esille.

 

Juttu löytyy, kun googlaa ”Tamperelainen Jukka Männikkö”.

 

***************

 

Talousjohtaja ottaa esimerkkeinä hyvin pärjäävistä Tampereen kaupungin yhtiöistä Tampereen Sähkölaitoksen, Vuokratalosäätiön, Finnpark´n, Kotilinnasäätiön, Insinöörioppilastalon ja Särkänniemen.

 

 

Uskallan olla talousjohtajan kanssa tiukasti eri mieltä.

 

 

Helppoakos Sähkölaitoksen, Vuokratalosäätiön ja Kotilinnasäätiön on tehdä hyvää tulosta, kun kaupunkilaiset ja vuokralaiset maksavat – vuokralaiset maksavat korkeita vuokria saamansa asumistuen avulla.

 

 

Insinöörioppilastalon toimintaa en tunne, mutta ihmettelen, että sellainen superyritys kuin Särkänniemi tekee tulosta vain vaivaisen vajaan millin vuodessa – entinen vuorineuvokseksi edennyt eräs esimieheni tapasi sanoa, että tuollaisen summan löytää kadultakin!

 

 

Talousjohtaja haluaisi ottaa Tampereen kaupungin liikelaitoksista Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen, Tampereen Infra Liikelaitoksen ja Tampereen Voimia Liikelaitoksen ”luonteviksi kohteiksi”, kun puhutaan liikelaitosten yhtiöittämisestä.

 

 

Talousjohtaja saattaa tuntea esim. Tampereen Infra Liikelaitoksen lukujen perusteella, mutta kun olen ollut Infran johtokunnassa liikelaitoksen perustamisesta eli vuodesta 2009 alkaen, uskon tuntevani kyseisen liikelaitoksen talousjohtajaa paremmin.

 

 

Infraa on kehitetty liikelaitoksena näiden vuosien aikana tehokkaasti ja se on tapahtunut nimenomaan liikelaitoksena, ei yhtiönä.  Toki liikelaitoksen johtokunta toimii yhtiön hallituksen tavoin eli periaatteessa johtamisessa ei pitäisi olla eroja.

 

 

Erona on kuitenkin se, että liikelaitoksen johtaminen on läpinäkyvää ja myös henkilöstön hyvinvointi ja kaupunkilaisten etu ovat keskeisiä suuntaviittoja.

 

 

Jos liikelaitos olisi yhtiö, sen toimintaa ohjaisi osakeyhtiölaki, joka selkeästi sivuuttaisi yksikön henkilöstön hyvinvoinnin ja kaupunkilaisten edun.

 

 

Ymmärrän virkamiesbyrokraatin mietteet, sillä osakeyhtiön kohdalla ei tarvitsisi vähääkään välittää toiminnan avoimuudesta, ei henkilöstön hyvinvoinnista ja ei kaupunkilaisten edusta – kaiken edelle menisi yhtiön etu.

 

 

Toivon, että Tampereen kaupungin eri toimintojen yhtiöittämisestä käydään avoin keskustelu ja että siihen osallistuvat kaupunkilaisten valitsemat luottamushenkilöt – palkkarenkien ajatukset me osaamme arvata.

 

 

Virkahenkilöt valmistelevat ja toteuttavat, mutta luottamushenkilöt päättävät!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Liikelaitokset, kunnalliset liikelaitokset, liikelaitosten yhtiöittäminen, yhtiöittäminen, virkamihet valmistelevat ja toteuttavat mutta luottamushenkilöt päättävät, kunnallisten yhtiöiden päätösvallan karkaaminen,

1.400 euroa yhteisiä rahoja runsaan vuoden turhiin tarpeisiin on liian paljon

Maanantai 21.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupungin virkahenkilöillä on erikoinen pakkomielle kylvää yhteisiä varoja johtokuntien jäsenille hankittaviin tietokoneisiin.

 

 

Olen ollut Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa vuoden 2009 alusta alkaen ja nyt päätimme virkahenkilöiden esityksestä, että virallinen kokouskutsumme sekä kokousaineistomme toimitetaan meille sähköisesti.

 

 

Se sopii minullekin, sillä pidänhän tietokonettani auki 24/7, mutta sen vaadin, että kokousaineisto toimitetaan minulle myös kirjallisena.

 

 

Valtuutetut, varavaltuutetut, lautakuntien jäsenet sekä myös eräiden johtokunnat ovat hankkineet jäsenilleen Tampereen kaupungin maksaman tietokoneen.

 

 

Tietokoneen hankkiminen maksaa 1.400 euroa per kone ja kustannukset kirjataan kyseisen yksikön kustannuksiksi.

 

 

Vaikka olenkin kokenut tietokoneen käyttäjä, niin siitä huolimatta haluan perehtyä kokousaineistoon sen kirjallisessa muodossa ja sen vuoksi vastustin kaupungin koneiden hankkimista johtokuntamme jäsenille – teimme päätöksen, että emme hanki itsellemme kaupungin maksamia tietokoneita.

 

 

Vaalikautta on jäljellä runsas vuosi ja se oli yksi syy, että en katsonut tarpeelliseksi hankkia kaupungin tietokoneita.

 

 

Minulla ei ole periaatteessa mitään sähköistä asioidenhoitoa vastaan, mutta vastustan holtitonta rahankäyttöä. 

 

 

Kuulemani mukaan usein huonosti toimivien tietokoneiden ja huonosti toimivien tietojärjestelmien ylenpalttinen tuputtaminen luottamushenkilöille on mielestäni holtitonta rahankäyttöä.

 

 

Holtiton rahankäyttö on toki tavanomaista Tampereen kaupungin toiminnalle, joten tietokoneiden tuputtaminen luottamushenkilöille istuu valitettavan hyvin ”Tampereen tautiin”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tietokoneet Tampereen luottamushenkilöille, tietokoneet johtokuntien jäsenille,

Työ jatkuu

Perjantai 16.10.2015 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö syyskokousti keskiviikkona 14.10.2015 ja valitsi mm. puheenjohtajan vuodelle 2016.

 

Sain yksimielisen luottamuksen kunnallisjärjestömme puheenjohtajaksi nyt jo kolmannelle vuodelle.

 

Kiitän tässäkin siitä luottamuksesta, jonka sain jäsenistöltämme toissailtana.

 

Yksimielinen valinta on nöyrän kiitoksen paikka ja velvoittaa jatkossakin kuuntelemaan jäsenistöä sekä laajemmaltikin tamperelaisia ja myös pirkanmaalaisia, sillä onhan Tampere Pirkanmaan veturi.

 

 

***************

 

 

Jotain olemme varmaan tehneet oikeinkin, mutta paljossa on parantamisen varaa.

 

Vuosi 2016 on vuonna 2017 suoritettavien kuntavaalien edeltävä vuosi.  Erityisesti jo ensi vuoden loppupuolisko on tiukkaa vääntöä, kun mielessä on kuntavaalit huhtikuun 9. päivänä 2017.

***********

 

Koskettelin toissailtaisen kokouksemme avauspuheessani valmistautumista vuoden 2017 kuntavaaleihin ja painotin, että jokaisen keskustalaisen pitää säilyttää sekä kehittää hyviä henkilökohtaisia suhteita kaikkiin muihin puolueisiin.

 

On selvää, että asiakysymyksissä eri puolueiden näkemykset poikkeavat toisistaan, mutta sen ei saa häiritä henkilökohtaisia suhteita.

 

Opin liike-elämässä, että tämän päivän kovin kilpailija voi huomenissa olla Sinun suurin asiakkaasi tai esimiehesi – silloin kysytään, että millaiset henkilökohtaiset suhteet Sinulla on tämän päiväiseen kilpailijaasi!

 

Sama perusasetelma pätee myös politiikassa.

 

Toinen seikka, jota painotin avauspuheessani oli, että nuorten roolia pitää pystyä puoluetyössä kohottamaan.

 

Nuoret eivät kaikin ajoin muista, että he ovat entisiä nuoria kolmekymmentä vuotta täytettyään ja silloin viimeistään heidän on otettava vastuu puolueen suunnasta.

 

 

 

 

Lähden luottavaisin mielin kolmannelle puheenjohtajakaudelleni, sillä yksimielisyys valinnassa antaa selkänojaa jatkossakin niille toimille, joita olemme vuosina 2014 ja 2015 toteuttaneet.

 

Uutta pitää löytää ja vakaasti uskonkin, että löydämme toimintatapoja, jotka vievät keskustalaisuutta Tampereella eteenpäin myös vuonna 2016!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esko Erkkilä. luottamus, hyvät henkilökohtaiset suhteet,

Halpuutus ajaa ahdinkoon alkutuottajan, elintarviketeollisuuden ja lopulta myös kuluttajan

Sunnuntai 14.6.2015 - -Esko Erkkilä-

Lukijoilleni ei liene yllätys, että kritisoin voimakkaasti kaupan omia merkkejä ja S-ryhmän markkinoimaa ”halpuutusta”.

 

 

Kaupan omat merkit – Rainbow ja Pirkka etunenässä – ovat ajaneet ja ajamassa suomalaisen alkutuotannon sekä suomalaisen elintarviketeollisuuden kestämättömään tilanteeseen.

 

 

Olen tyytyväinen, että suomalainen elintarviketeollisuus Saarioinen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kaisu Avotien suulla on viimeinkin uskaltanut avata suunsa tälle polttavalle ongelmalle.

 

 

 

 

saarioinen

 

 

Kaisu Avotie toteaa eilen Aamulehden etusivulla: ”Halpuutus ajaa ahdinkoon”!

 

 

Kaupan omat merkit – private label-tuotteet – ja halpuuttaminen ovat jakeluteiden keinoja, joilla ne laittavat suomalaisen elintarviketeollisuuden jaloilleen ja nöyryyttävät sitä ahdinkoon saakka.

 

 

Halpuuttamisen esitaistelija on S-ryhmä ja kadun syvästi, että olen joskus ollut taustatoimijana, kun S-ryhmälle on valittu luottamushenkilöitä.

 

 

Olin yhtä ajattelematon kuin ne SOK-osuuskauppojen luottamushenkilöelimiin valitut henkilöt, jotka taannoin eivät edes osanneet hävetä, kun S-ryhmä myönsi heille jopa päivittäistavaraostoista ylimääräistä alennusta.

 

 

Vieläkö nyt S-ryhmä myöntää erikoisalennuksia luottamushenkilöilleen ja yhäkö he rohkeavat suorastaan ylpeillä saamistaan alennuksista?

 

 

On valittaen todettava, että olemme – myös minä – kasvattaneet S-ryhmästä käenpojan, joka kuppaa merkittävän siivun alkutuottajan leivästä ja saattaa suomalaisen elintarviketeollisuuden suuriin vaikeuksiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: halpuutus, S-ryhmän luottamushenkilöt, private label, Rainbow-tuotteet, Pirkka-tuotteet,

Kiukkupuntarit: Stubb, Rinne ja Haglund

Sunnuntai 15.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Kotipitäjässäni Viljakkalassa tavattiin sanoa kiukuttelevia lapsia kiukkupuntareiksi.

 

 

Kun nyt on seurannut päättyneen viikon tapahtumia eduskunnassa, on helppo nimetä keskeiset ministerit taustajoukkoineen kiukkupuntareiksi!

 

 

Entisajan kiukkupuntarit saivat kiukunpurkauksia ja näiden lasten toimintaa kiukunpurkauksen yhteydessä ei pystynyt ennakoimaan.

 

 

Ennakoimattomia näyttävät olevan myös eduskunnan kiukkupuntareiden toimet – luottamus toisiin puuttuu!

 

 

Eduskunnan kiukkupuntareiden toimet näyttävät entisajan kiukkupuntareista poiketen lopulta paljolti positiivisia – kiukkupuntareiden kiukuttelu tuntuu estäneen monien tyhmien päätösten tekemisen.

 

 

Miten entisajan kiukkupuntarit taltutettiin?

 

 

Koivuniemen Herralla oli kiukkupuntareiden taltuttamisessa keskeinen rooli.

 

 

Pirtinoven raamilaudan taakse kiinnitetty Koivuniemen Herra toimi tehokkaana välineenä kiukkupuntareiden kiukunpuuskien estämisessä.

 

 

*********************

 

 

Tuhannen taalan kysymys:

 

 

Onko tämän päivän kiukkupuntareista vastuunkantajiksi eduskuntavaalien jälkeen?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kiukkupuntari, Eduskunnan kiukkupuntarit, Koivuniemen Herra, Luottamus,

Kuluttajabarometrin myönteinen kehitys helmikuussa diskonttaa Keskustan vaalimenestystä?

Maanantai 2.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Tilastokeskuksen ylläpitämä kuluttajabarometri on kuluttajien luottamusindikaattori ja se kertoo kansalaisten odotukset omasta sekä Suomen tulevaisuudesta.

 

 

On luonnollista, että Suomen pitkään jatkunut ajelehtiminen ilman poliittista johtoa on nakertanut kansalaisten luottamusta tulevaisuuteen.

 

 

Helmikuun 26. päivänä julkistetuissa luvuissa nähdään pitkästä aikaa, että kuluttajien luottamus omaan ja Suomen tulevaisuuteen on vahvistunut.

 

 

Tilastokeskus toteaa helmikuun kuluttajabarometrin tuloksia esitellessään mm. näin:

 

 

 

***************

 

Kuluttajien luottamusindikaattori oli helmikuussa 10,6, kun se tammikuussa oli 6,0 ja joulukuussa 4,4. Vuosi sitten helmikuussa luottamusindikaattori sai arvon 8,3. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,8.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää paranivat helmikuussa tammikuuhun verrattuna. Kuluttajien arviot Suomen talouden tulevaisuudesta kohentuivat selvimmin. Odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat helmikuussa kohtalaiset ja näkemykset omista säästämismahdollisuuksista hyvät. Sen sijaan kuluttajien odotukset työttömyyskehityksestä olivat edelleen synkät.

 

***************

Omissa ”selityksen sanoissani” näen, että kuluttajien entistä positiivisemmat tuntemukset diskonttaavat sitä Suomen taloudellisen tilanteen kehittymistä, joka olisi ilmeisesti seurauksena jos Keskustan hyvät galluplukemat realisoituisivat 19.4.2015 järjestettävissä eduskuntavaaleissa.

 

 

Kataisen ja Stubb´n hallitukset ovat ajaneet Suomen syvään lamaan sekä luottamuskriisiin.

 

 

Yritykset eivät uskalla investoida, työmarkkinajärjestöt ovat poikkeuksellisen eripuraisia ja hallituspuolueiden keskinäinen luottamus on täysin kadonnut – kukapa sellaisen tilanteen aikana uskoisi oman tai maan taloudellisen tilanteen kohentumiseen.

 

 

Keskustan hyvät galluptulokset antavat uskoa tulevaisuuteen, mutta on kuitenkin pidettävä kirkkaana mielessä, että galluptuloksilla ei saada muutosta nykymenoon.

 

 

Jokainen suomalainen on päättäjä äänestyskopin hiljaisuudessa 19.4.2015 – vain silloin tehty oikea valinta mahdollistaa paremman tulevaisuuden meille jokaiselle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuluttajabarometri, helmikuun kuluttajabarometri, Suomen luottamuskriisi, luottamus, luottamuskriisi, Kataisen hallitus, Stubb´n hallitus,

Ylimielinen Kokoomus

Keskiviikko 19.11.2014 - -Esko Erkkilä-

YLE:n nettisivuilla oli 28.10.2014 uutinen, jonka otsikko kuului näin:

 

"Puolueiden imagotutkimus: Kokoomus entistäkin ylimielisempi"

 

Olen julkisuudessa olleiden tietojen varassa ja niistä olen lukenut, että kyseessä oli suurimpien puolueiden yhteisesti tilaama tutkimus eli sen tulokset ovat tilaajien käytössä.

 

Tutkimuksen teki suurimpien puolueiden yhteisestä toimeksiannosta TNS Gallup ja se tehtiin syys – lokakuun vaihteessa.

 

Imago-tuloksista YLE kertoi 28.10.2014, että ylimielisimmän puolueen kisassa tulokset olivat seuraavat:

 

·         Kokoomus 60 %

·         Perussuomalaiset 32 %

·         Vihreät n. 30 %

·         SDP n. 28 %

·         Vasemmistoliitto n. 18 %

·         Keskusta n. 15 %

 

Vihreiden, SDP:n, Vasemmistoliiton ja Keskustan   ”ylimielisyysprosentit” ovat noin-tasoa, sillä Ylen jutussa on niistä ainoastaan graafinen esitys ja ei selkeitä lukuarvoja.

 

Mahtaa Kokoomuksessa käydä kuhina, kun tutkimuksen tuloksia analysoidaan!

 

 

*************

 

 

YLE jatkaa nettiuutisessaan näin:

 

”Keskustalta sujuu nyt kaikki

 

Puolueiden mielikuvamittauksen selkeä voittaja on Keskusta, jolta tuntuu nyt onnistuvan kaikki. Se nousi imagovertailun kärkeen keväällä 2013 ja sen jälkeen puolueeseen liitetyt myönteiset mielikuvat ovat vain vahvistuneet.

 

Keskustan hyväksi luetaan nyt aiempaa selvemmin järkevät ja toteuttamiskelpoiset ideat, vetovoimainen johto ja lisääntynyt luottamus.”

 

 

**************

 

 

 

Kannattaa toistaa tuo YLE:n nettisivujen sanoma:

 

”…järkevät ja toteuttamiskelpoiset ideat, vetovoimainen johto ja lisääntynyt luottamus.”

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ylimielinen Kokoomus, Puolueiden imagotutkimus, Kokoomus entistäkin ylimielisempi, Keskustalla on järkevät ja toteuttamiskelpoiset ideat vetovoimainen johto ja lisääntynyt luottamus.

Ruohonjuuritason ajatuksia luottamuksesta

Lauantai 1.11.2014 - -Esko Erkkilä-

En varmasti ole ainoa, joka on viime kuukaudet ja erityisesti viime viikkojen aikana miettinyt luottamuksen merkitystä Suomen nykyiseen tilanteeseen

 

Oikeammin on sanoa, että olen miettinyt luottamuksen puuttumisen merkitystä siihen tilanteeseen, joka Suomessa nyt vallitsee.

 

On totta, että globaali tilanne maailmalla luo jonkinlaiset puitteet myös suomalaisten tilanteeseen, mutta päällimmäisen ”kuorrutuksen” Suomen nykyiseen surkeuteen tuo se epäluottamus suomalaiseen politiikkaan ja sen vastuuhenkilöihin, joka huokuu päivä päivältä yhä synkempänä kaiken yllä.

 

Suomalaisten epäluottamus kohdistuu jokseenkin yksinomaan Kokoomukseen.

 

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja uskalsi nimetä henkilöniminä ne henkilöt, jotka ovat aiheuttaneet Kokoomukselle luottamuksen romahtamisen. Pääministeripuolueen kohtaama luottamuksen menetys on menetys koko Suomelle.

 

Näin Helsingin Sanomien pääkirjoitus 30.10.2014:

 

Kokoomuksen huonontunut imago ei tietenkään johdu mistään yksittäisestä syystä, vaan se on monen tekijän summa. Tällä kertaa osatekijöille voi antaa jopa nimet: Laura Räty, Lasse Männistö, Pia Kauma – ja Alexander Stubb.

 

 

Kokoomus piti viime kesänä puoluekokouksen Lahdessa 13. – 15.6.2014 ja valitsi siellä Brysseliin paenneen Jyrki Kataisen tilalle uuden puheenjohtajan.

 

En muista, että missä olin, kun kuulin Kokoomuksen puheenjohtajavaalin ensimmäisen kierroksen tulokset ja sen, että Jan Vapaavuori tippui pelistä pois.

 

Jo silloin tiesin, että nyt Kokoomus on ajamassa itseään ja myös koko Suomea vaikeuksiin.

 

Paula Risikon valinta puheenjohtajaksi olisi ehkä voinut pelastaa vielä jotain, mutta Alexander Stubb´n valinta puheenjohtajaksi tiesi suuria vaikeuksia Kokoomukselle ja koko Suomelle, sillä hänestä oli tulossa maamme pääministeri Kataisen jälkeen.

 

Stubb´n valinta Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja sen myötä Suomen pääministeriksi romahdutti suomalaisten luottamuksen tulevaisuuteensa!

 

Kokoomuksen kannatus on lasketellut jyrkkää alamäkeä Lahden puoluekokouksen jälkeen ja on gallup-tulosten mukaan nyt selvästi alle 20 %!

 

On ennakoitavissa, että Kokoomuksen suosio ei vielä ole pohjalukemissa.

 

Keskustalla on nyt vahva luottamus suomalaisten keskuudessa.

 

En lähde käsittelemään Keskustan luottamukseen liittyviä seikkoja, mutta totean, että Antti Rinteen johtaman SDP:n kannatuksen soisi kasvavan nykyisestä 15 %:n tasosta.

 

SDP:n kohoaminen toiseksi suurimmaksi puolueeksi on mahdollista, jos nykyinen epäluottamuksen osoittaminen Kokoomukselle jatkuu – minulla ei ole mitään sitä vastaan, että SDP:n juureva politiikka kasvattaisi sen suosiota kansalaisten keskuudessa.

 

 

 

***********

 

 

 

Tiedostan, että seilailen karikkoisilla vesillä, kun kommentoin naapuripuolueiden tilannetta.

 

Puolustelen ruohonjuuritason tunnelmiin perustuvaa kommentointiani sillä, että jonkun pitää viimeistään ensi keväänä alkaa korjaamaan niitä epäluottamukseen perustuvia virheitä, joihin nykyinen päähallituspuolue on syypää.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Sanomat: Laura Räty Lasse Männistö Pia Kauma ja Alexander Stubb, luottamus, luottamuksen menettäminen, Kokoomus, Kokoomus - luottamuksen menettäjä,

Vanhemmat kirjoitukset »