Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Perennapenkin kulottaminen kannattaa aina keväisin tehdä!

Perjantai 8.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä on mökkimaailmassa parisenkymmentä metriä pitkä perennapenkki pihakiveyksen äärellä - perennapenkillä on leveyttä puolisen metriä.

 

Perennapenkkimme on täyteen istutettu erilaisia perennoja, joten uusia perennoja siihen ei mahdu.

 

Perennapenkki on helppohoitoinen, sillä ainoa ”hoitotoimenpide” on sen kulottaminen keväisin. 

 

Kaksi kuvaa selventää asian:

 

perennapenkkkikulotettuna.JPG

 

Huhtikuussa 2021 perennapenkkimme oli kulottamisen jälkeen tämmöinen…

 

 

IMG_5594.JPG

 

…ja eilen sama penkki näytti tämmöiseltä!

 

 

Kannustan kulottamaan perennapenkin heti lumien sulamisen jälkeen, sillä siten luodaan hyvät kasvuolosuhteet perennoille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perennapenkin kulottaminen kannattaa aina keväisin tehdä!, perennapenkki, perennapenkin kulottaminen, perennat,

Puolueiden selkeä Nato-myönteisyys lisää kannatusta

Perjantai 6.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Eri medioiden kuukusittain julkaisemat gallup-tulokset omaavat hyvän viihdearvon, mutta todellisuudessa ne ovat herkkä puntari puolueiden nauttimasta kannatuksesta.

 

 

Yletouko2022.jpg

 

Eilen julkaistun Ylen gallup-kyselyn tulokset heijastelevat eri puolueiden Nato-suhtautumista.

 

Gallup-kyselyssä Kokoomus korjaa nyt sitä satoa, jonka se on kasvattanut Nato-myönteisyydellään.

 

Keskusta sai eilen julkistetussa Yle-gallupissa ”palkinnon” nopeasta ja yksimielisestä suhtautumisestaan Nato-jäsenyyteen.

 

Nyt vaan odottelemme lopullista myönteistä Nato-päätöstämme!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puolueiden selkeä Nato-myönteisyys lisää kannatusta, Nato, Nato-kannatus, YLE, Yle-gallup toukokuussa 2022,

Tampereen stressaavasta kaupunkiliikenteestä kannattaa lähteä rauhoittumaan moottoritielle!

Torstai 12.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Omaan eiliseltä kaksi hyvin erilaista liikennekokemusta eli 162 kilometrin pituisen rauhoittavan ajon moottoritiellä pääkaupunkiseudulta Tampereelle ja sen jälkeen tamperelaisen ratikkahelvetin.

 

Ratikkahelvetti on todellisuutta Tampereella ja jouduin sen omakohtaisesti kokemaan eilen iltapäiväneljän tienoilla.

 

Yleensä kartan Tampereen keskustaan menemistä millään kulkutavalla, mutta eilen hairahduin suorittamaan Tampereen keskustan läpiajon – olipa kammottava kokemus ja en haluaisi kenenkään kokevan samaa eli pysykää poissa Tampereen keskustasta.

 

On käsittämätöntä, että jotkut hehkuttavat Tampereen ratikan puolesta vaikka se onkin tuhonnut ennen niin mukavan ja liikenteeltään joustavan kaupungin.

 

*****************

 

Se toinen eilinen liikennekokemukseni olikin rauhoittava, kun ajelin pääkaupunkiseudulta moottoritietä Tampereelle.

 

Asetin vakionopeudensäätäjän 110 kilometrin tuntinopeuden kohdalle ja annoin Focukseni tehdä työt!  Todellinen nopeuteni oli varmaan hieman yli 100 km/h, sillä kaikki henkilöautot ajoivat ohitseni; se ei kuitenkaan minua haitannut, sillä nautin rauhallisesta ajamisesta.

 

Valitettavasti koin eiliset liikennekokemukseni väärässä järjestyksessä ja nyt viisaankin siten, että Tampereella Särkänniemen suunnalta Hämeenpuiston läpiajaneet ja Ratinan sillan jonot kokeneet käyvät rauhoittumassa moottoritiellä mutkin Hämeenlinnassa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen stressaavasta kaupunkiliikenteestä kannattaa lähteä rauhoittumaan moottoritielle!, Tampereen ratikkaongelmat, Ratikka toi Tampereelle liikenneongelman, Tampereen ratikka, Tampereen ratikkahelvetti, ratikkahelvetti, Hämeenpuisto, Ratina, Viinikka

Tulosta tekevä yritys on kansalaisten kannalta paras yritys!

Maanantai 3.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Kaikkien koronaongelmien ohella olemme viime päivinä saaneet lukea useiden yritysten hyvistä osavuosituloksista ensimmäisen vuosineljänneksen osalta.

 

Hyvät osavuositulokset ovat osin yllättäviäkin, mutta sitäkin enemmän toivottuja.

 

Meillä kaikilla on syytä tyytyväisyyteen, sillä hyvät osavuositulokset kielivät maamme taloustilanteen noususta.

 

Hyvät osavuosikatsaukset kertovat kulukurista, mutta vielä enemmän kasvaneista volyymeista.

 

Kasvava volyymi merkitsee kiinteiden kustannusten jakautumista suuremmalle volyymille ja sitä kautta monien yritysten tulokset ovat kohentuneet.

 

On aihetta antaa tunnustusta yritysjohdoille ja yritysten koko henkilöstöille hyvin sujuneesta ensimmäisestä vuosineljänneksestä – tätä Suomi tarvitsee!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tulosta tekevä yritys on kansalaisten kannalta paras yritys!, kannattava yritys, osavuosikatsaukset, Suomen talous kohenee,

Syksyinen laiminlyöntini piti paikata!

Keskiviikko 21.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Tiedän tasan tarkkaan, että porkkanan ja palsternakan siemenet pitää kylvää avomaalle lopulliselle kasvupaikalleen jo syksyllä.

 

Viime syksynä oli kuitenkin mukamas niin kiirettä, että ehdin kylvämään ainoastaan porkkanansiemenet ja palsternakan siemenet jäivät kylvämättä.

 

Paikkasin syksyisen laiminlyöntini eilen kylvin seitsemisenkymmentä rivimetriä palsternakkaa.

 

 

IMG_1665.JPG

 

Kookkaaksi kasvaakseen palsternakka tarvitsee syvään muokatun kasvualustan ja sen vuoksi pyrinkin hyödyntämään jyrsimeni koko kapasiteetin.

 

Muokkaaminen oli helppoa, sillä olinhan viime syksynä sentään ehtinyt jyrsimään palsternakkamaan lähes kylvökuntoon.

 

Tuhti annos kalkkia sekä Puutarhan Kevätlannosta kuuluivat luonnollisesti niihin eväisiin, joita palsternakkamaalle annoin!

 

 

Kannustan kylvämään palsternakkaa, sillä siemenpussissa kerrotaan kylvöajankohdaksi toukokuu!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: porkkana kannattaa kylvää syksyllä, palsternakka kannattaa kylvää syksyllä, porkkana, palsternakka,

Juurekset säilyvät hiekassa hyvin!

Torstai 8.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Pääsiäisen aikana piti olla hissukseen ja puuhastella vain neljän seinän sisällä kotosalla.

 

Puuhaa riitti sisälläkin ja siitä pitivät osaltaan huolen viimekesäiset juurekset, joita laittelin uunijuureskuntoon.

Kirjoittelinkin jo uunijuureksistamme, mutta tässä hieman tarkemmin!

 

Kaikki jäljellä olevat juurekset olivat laadultaan hyviä ja se on paljolti sen ansiota, että meillä he saavat olla lentohiekkaan säilöttyinä mökkimaailman kellarissa.

 

Ilahduttavaa oli se, että omalla trekoolimaalla kasvaneita porkkanoita, palsternakkoja sekä punajuuria riitti vielä näin huhtikuun alkupäiviin saakka.

 

 

IMG_1572.JPG

 

Viime kesänä meillä porkkanalajikkeena oli lyhyt, tylppä ja vanttera lajike, mutta täysin kelvollinen ja laatuisa lajike se oli.

 

 

IMG_1573.JPG

 

Palsternakkoja oli talven tarpeista säästynyt vielä muutama muovisangollinen ja…

 

 

IMG_1577.JPG

 

…sopivan kookkaita olivatkin - suurin painoi kuorittuna 486 grammaa!

 

 

IMG_1575.JPG

 

Viimeiset punajuuret olivat säilyneet hiekassa erinomaisesti ja vaikka…

 

 

IMG_1579.JPG

 

…olivatkin pienikokoisia, niin herkullisia olivat!

 

 

Porkkanat ja palsternakat pitävät siitä, että ne kylvetään jo syksyllä ja niin on myös meillä tehty viime syksynä pienelle alalle.  Lisää kuitenkin tarvitaan kevätkylvöisesti ja samallahan niiden kylväminen onnistuu kuin punajuurten, joita ei voi syksyllä kylvääkään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juurekset säilyvät hiekassa hyvin!, porkkana, palsternakka, punajuuri, uunijuurekset, porkkana ja palsternakka kannattaa kylvää jo syksyllä,

Kannattaa varoa ostamasta Lild´stä virvoitusjuomia, sillä niistä ei saa pullonpalautusta kauppojen pullonpalautusautomaateista!

Lauantai 19.12.2020 - -Esko Erkkilä-

En ole vielä milloinkaan Suomessa käynyt ostoksilla Lidl`n myymälöissä ja syynä on se nurjamielinen suhtautuminen suomalaisiin elintarvikkeisiin ja suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteisiin, jota tuo saksalainen yrittäjä harrasti Suomeen rantautuessaan.

 

Valitettavasti perhekuntani eräät jäsenet ovat hairahtuneet käymään Lidl`ssä ja noiden käyntien tuloksena myös meidän kylmiöön on ilmestynyt Lild`stä hankittuja virvoitusjuomia.

 

Lidl`n virvoitusjuomat saattavat tuntua edullisilta, mutta kokonaisuus on tyystin toinen, sillä Lidl-pulloista ei saa lainkaan hyvitystä muiden kaupparyhmien pullonpalautusautomaateista.

 

 

IMG_1178.JPG

 

Asiasta toki varoitetaan Lild´stä ostetuissa virvoitusjuomapulloissa, mutta eihän sitä muista ne, jotka ostavat päivittäistavaroitaan vastuullisista kaupoista.

 

 

IMG_1180.JPG

 

Vastuulliset päivittäistavarakaupat hyvittävät kaikista virvoitusjuomapulloista yleisesti sovitun hyvityshinnan.

 

**************

 

Toivon, että varomme ostamasta virvoitusjuomia Lidl´stä ja muutenkin karttamaan asioimasta tuossa liikkeessä!

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Kannattaa varoa ostamasta Lild´stä virvoitusjuomia sillä niistä ei saa pullonpalautusta kauppojen pullonpalautusautomaateista!, Lidl, pullonpalautusautomaatit, Palpa,

Kyllä kasvinsuojelusta pitäisi huolehtia!

Perjantai 4.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Sain eilen tehtäväkseni kuoria autotallissa olevia punajuuria ja porkkanoita, jotta Rouva pystyisi tekemään uunissa niistä herkullisia lohkojuureksia.

 

Kaikki porkkanat ovat hiekkapedin peitossa, mutta osa punajuurista ovat ilman hiekkapetiä muovisaavissa ja sen vuoksi nämä punajuuret ovat hieman nahistuneet, mutta ovat kuitenkin laadultaan moitteettomia.

 

 

IMG_1074.JPG

 

Kuorimani punajuuret ovat nahistumisen vuoksi hieman röpeliäitä, mutta kuten totesin, täysin moitteettomia.

***************

 

Porkkanan lajikevalintani viime kesänä osui lajikkeeseen, joka muodoltaan on lyhyt, mutta vanttera porkkanalajike.  Maultaan tämä lajike on täysin normaali.

 

 

IMG_1073.JPG

 

Yhden virheen viime kesänä trekoolimaillani tein ja se oli se, että en lainkaan ruiskuttanut kasvinsuojeluaineilla porkkanamaatani.

 

Laiminlyöntini ei näy muiden juuresten laadussa, mutta monissa porkkanoissa on tuholaisten aiheuttamia vaurioita.  Vauriot ovat toki ainakin tässä vaiheessa sellaisia, että kuorintaveitsellä pystyn poistamaan vauriokohdan, mutta tiettyä hävikkiä siitä kuitenkin syntyy.

 

 

Ötököiden tekemät vioitukset olisi pystynyt välttämään sillä, että olisi pitänyt harsoja porkkanamaan yllä hieman pidempään ja jos olisi suorittanut ainakin yhden kasvinsuojeluruiskutuksen ötököitä vastaan.

 

Yritän ensi vuonna parantaa tapani!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyllä kasvinsuojelusta pitäisi huolehtia!, tuholaistorjunta, kasvinsuojelu, kasvinsuojelu kannattaa, kasvinsuojelu on välttämätöntä, luomuporkkanoita tuholaisvioituksineen, luomuporkkanat,

Oli aika saattaa pasuunakukat sekä kannat talvilepoasentoon!

Perjantai 2.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Kannat, mutta varsinkin pasuunakukat ovat kesäkaudella hienoja kukkia.

 

 

IMG_0026.JPG

 

Pasuunakukat ovat komeita kukkia ja iltaisin ne tuoksuvat todella ihanilta – verannalla pasuunakukkien tuoksu on suorastaan ihmeellinen kokemus!

 

****

 

Kaikki päättyy kuitenkin aikanaan ja eilen oli se päivä, jolloin leikkasimme…

 

 

IMG_04782.JPG

 

 

…kaksi pasuunakukkaamme talviasentoon ja siirsimme ne autotalliin talvilepoon – mukana oli myös kolmas pasuuna, mutta se on niin nuori, että se ei ehtinyt kukkimaan kuluneena kesänä.

 

 

*********************

 

 

IMG_0480.JPG

 

 

 Toinen kukkamme, jonka eilen saattelimme talvilepoon oli kanna.

 

 

IMG_0482.JPG

 

 

Kannat leikkasin Rouvalta saamani ohjeen mukaan kolmikymmensenttiseen kantoon ja siinä asennossa niiden talvilepo pitäisi onnistua!

 

 

******************

 

IMG_0506.JPG

 

 

Meillä on ollut jo kymmenisen vuotta kaksikin verenpisaraa, joita olemme talvehdittaneet autotallissa – talvehdittaminen on onnistunut ja verenpisaramme ovat joka vuosi vaan komistuneet.

 

 

IMG_0507.JPG

 

Vaikka itse sen sanonkin, verenpisaramme ovat komeita!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasuunakukka, kanna, pasuunakukka talvilepoon, kannat talvilepoon,

Kylläpä katteet ovat sulaneet silmälasibisneksessä!

Perjantai 15.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Se oli vuosi 1968, kun me Mustialan agrologiopiskelijat halusimme lintsata yhden päivän luennoilta ja lähdimme porukalla Helsinkiin silmälääkärin vastaanotolle.

 

Meitä oli matkassa puolisentusinaa kossia – tyttöjä kun meidän kurssillamme ei ollut lainkaan - ja vain minulle määrättiin jatkuvasti pidettävät silmälasit!

***************

 

Silmälasit ovat perinteisesti olleet kallis investointi ja sen vuoksi kai minullakin nyt on jo kymmenen vuotta sitten hankitut silmälasit.

 

Kävin ”männä viikolla” silmälääkärissä ja eilen aloin Rouva mukanani etsiskelemään kaupallista ratkaisua silmälasikysymykseeni.

 

Olen oppinut käyttämään kaksiteholinssejä ja kun minulla on hajataitteisuutta, otaksuin, että kyseessä on lähes tonnin investointi.

 

Rouva halusi, että ensimmäiseksi menemme Ratinan kauppakeskus Nissenille jossa odottelimme myyjää melko pitkän aikaa ja kun haluan lasiset linssit, niin puolituntisen odottelun jälkeen kuulimme, että heillä ei ole lainkaan lasisia linssejä tarjolla.

 

Seuraava kohde oli Koskipuiston Instrumentarium, jossa pääsimmekin melko nopeasti nuoren, mutta osaavan asiantuntijan puheille.

 

Hämmästykseni oli suuri, kun eri vaiheiden jälkeen sain käteeni Instrumentariumin tarjouksen, jonka lopullinen hinta lasisilla kaksiteholinsseillä, valitsemillani pokilla sekä kahden vuoden vakuutuksella oli 364,00 euroa!

 

Käsittämättömän alhainen hinta, kun muistaa kymmenen vuotta sitten vallinneen hintatason, jolloin vastaavilla spekseillä liikuttiin tasolla 900 – 1.000 euroa!

 

Löin kaupat lukkoon, sillä tuon hinnan kuultuaan ei mielestäni kannattanut lähteä kyselemään tarjouksia muista tamperelaisista silmälasiliikkeistä.

 

 

Kyselin tulevien silmälasieni asennuksista, että missä linssit liitetään valitsemiini pokiin ja heitin vaihtoehdoiksi Helsingin ja Slovenian.  Sain vastauksen, että Instrumentariumin ”paja” sijaitsee Tallinnassa.

 

Myyntiasiantuntijani tutkaili Tallinnan ”pajan” pokatilannetta ja totesi, että siellä ei ole valitsemiani pokia, joten Tampereella valitsemani pokat matkaavat nyt Tallinnaan ja palaavat valmiina silmälaseina Tampereelle parin viikon kuluttua.

***************

 

Silmälasibisnekseen tulleet uudet toimijat ovat sulattaneet alan katteet siedettävälle tasolle – se on mielipiteeni eilisen kokemukseni perusteella!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Silmälasit, silmälasibisnes, silmälasibisneksen katteet ovat sulaneet, Nissen, Instrumentarium, Silmäasema, Keops, silmälasien vakuuttaminen - onko halpojen hintojen vuoksi kannattavaa?,

Porkkana ja punajuuri eroavat optimaalisen kylvöajankohdan osalta toisistaan kuin yö ja päivä!

Tiistai 21.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Porkkana ja punajuuri ovat Viherpeukaloiden suosituimmat juurekset ja niin myös meillä.

 

 

Molempien viljelytekniikka on kylvämisen jälkeen jokseenkin samanlainen, mutta kylvöaikavaatimukset porkkanalla ja punajuurella eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

 

 

Porkkana kannattaa ehdottomasti kylvää jo syksyllä, sillä syyskylvö varhaistaa porkkanasadon saamista kevätkylvöön verrattuna viikoilla.

 

 

Punajuurta ei saa missään olosuhteissa kylvää syksyllä ja keväälläkin vasta sen jälkeen, kun maan lämpötila on pysyvästi ylittänyt 10 astetta.

 

 

Punajuuri on kaksivuotinen kasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen ja mehevän juurimukulan. Toisena vuonna punajuuri kukkii ja tuottaa siemeniä.

 

 

Me ihmiset menemme punajuuren ”elämässä” väliin ja korjaamme omiksi tarpeiksemme sen mehevän juurimukulan heti ensimmäisen kasvuvuoden jälkeen.

 

 

Jos kylvämme punajuuren liian varhain ja sen siemenet kokevat maassa ollessaan kylmän vaiheen, kokee punajuuri saaneensa kylmäkäsittelyn ja alkaa jo ensimmäisen kasvukautensa lopulla kasvattamaan kukkavartta sekä siemeniä.

 

 

Kukkavartta pukkaava punajuuri on kelvoton ruokakäyttöön ja sitähän me emme halunneet.

 

 

Ilmastonkehittyminen – huomaatte, että en halua ilmiöstä käyttää kirosanaksi muodostunutta erästä toista sanaa – saattaa merkitä, että punajuuren optimaalinen kylvöajankohta Suomessa alkaa muodostumaan jo toukokuun lopulle, mutta varminta punajuuren kylvöajankohta on ajoittaa kesäkuun alkupäiviin.

 

 

Punajuuresta tässä toteamiseni pätee myös valkojuurikkaaseen sekä raitapunajuureen.

 

 

Palsternakka vertaantuu optimaalisen kylvöajankohdan osalta porkkanaan eli palsternakka kannattaa ehdottomasti kylvää kasvupaikalleen jo syksyllä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: porkkana kannattaa kylvää syksyllä, palsternakka kannattaa kylvää syksyllä, punajuuri kylvetään lämmenneeseen maahan vasta kesäkuulla, valkojuurikas, raitapunajuuri,

Porkkanan ja palsternakan kylväminen sekä valkosipulin istuttaminen kannattaa tehdä jo syksyllä

Perjantai 26.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen viime päivinä saanut olla kahdessakin eri tilaisuudessa äänessä ajankohtaisista puutarha-asioista. 

 

 

En ole koulutukseltani puutarha-alan ammattimies, mutta menneitten vuosien aikana kokemusta viherpeukalo-asioista on hieman kertynyt.  Kasvien kanssa toimiminen on kuitenkin sellaista, että kaiken osaavaksi ammattimieheksi ei koskaan pääse.

 

 

***************

 

 

 

Porkkanan ja palsternakan syyskylvö on monelle suuri ihmetyksen aihe, sillä valtaosa puutarhaharrastajista luulee, että noiden molempien kevätkylvö on ainoa oikea tapa.

 

 

Porkkanan ja palsternakan syyskylvöllä saavutetaan monia etuja ja eräs noista eduista on töiden tasaaminen – kevätkaudella viherpeukalolla on ”tuhat työtä” ja työhuippujen tasaamiseen syyskylvöt ovat oivallinen keino.

 

 

Vihanneksista syyskylvön voi tehdä porkkanan ja palsternakan lisäksi ainakin tillille, ruohosipulille, persiljalle, juuripersiljalle, retiisille, retikalle, salaatille sekä mustajuurelle!

 

 

Syyskylvö mahdollistaa kasveille nopean kasvuunlähdön ja sen, että syyskylvön avulla voidaan hyödyntää alkukevään kosteuspitoinen kasvualusta.

 

 

***************

 

 

Valkosipulia meillä on viljelty ehkä jo parisenkymmentä vuotta ja aina syksyllä istutettavaa talvivalkosipulia.

 

 

Poikkesin mökkimaailmassa eilen ja totesin, että valkosipulimme ovat lähteneet vallan mainiosti kasvuun.

 

 

Meillä taitaa nyt olla valkosipulia kasvamassa reipas sata rivimetriä ja istutusriveissä ei näyttänyt olevan aukkoja.

 

 

Puhun kokemuksesta, kun totean, että valkosipulilla ei ole ns. monokulttuuriongelmaa eli sitä voidaan vuodesta toiseen viljellä samalla kasvupaikalla.

 

 

Valkosipulilla ei ole myöskään tuholaisongelmaa eli sen viljelyssä ei tarvita kasvinsuojeluaineita.

 

 

Runsas lannoitus on valkosipulin kohdalla keskeinen seikka ja olen liian usein minäkin yrittänyt kasvattaa valkosipuleita liian vähäisellä lannoituksella.

 

 

Kertomistani syyskylvö- ja syysistutusohjeista alkaneen kasvukauden osalta ei ole enää käyttöä, mutta tuleehan se syksykin ja pitäkää silloin mielessä syyskylvöt ja syysistutukset!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Porkkanan ja palsternakan kylväminen sekä valkosipulin istuttaminen kannattaa tehdä jo syksyllä, porkkanan syyskylvö, palsternakan syyskylvö, valkosipuli istutetaan syksyllä,

Jokaisen kannattaa huolehtia, että ei ole itse eikä edustamansa yhdistyksen kautta järjestämässä ilotulituksia!

Lauantai 29.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Elämme lauantaita 29.12.2018 ja kahden yön jälkeen on Uudenvuoden Aatto.

 

 

Ilotulitusrakettien myynti on käynyt kiivaana jo muutamana päivänä ja raketit ovat lainvastaisesti paukkuneet.

 

 

Ensimmäisiä rakettien aiheuttamia vahinkoja saamme odottaa milloin vain.

 

 

Kerron omakohtaisen kokemuksen ilotulitusongelmista, joka tosin ei ehtinyt muodostua ongelmaksi.

 

 

Olen ollut Palokallion Omakotiyhdistyksen luottamushenkilönä jo lähes kolmekymmentä vuotta ja tapanamme on, että järjestämme ”Palokallion Pamauksen” aina vuodenvaihteessa.

 

 

Tarjoamme pamauksessa jäsenillemme kuumaa Pamausjuomaa nuotiotulen lämmössä.

 

 

Eräänä vuonna hankimme metalliputkista hitsattuja rakettien lähtöalustoja ja suunnitelimme asukaskirjeeseen mainintaa, että tervetuloa ampumaan omat uudenvuoden raketit turvallisesti omakotiyhdistyksen hankkimista telineistä.

 

 

Onneksi olin yhteydessä omaan vakuutusyhtiööni ja kerroin suunnitelmistamme.

 

 

Vakuutusyhtiö tyrmäsi suunnitelmamme ja sieltä todettiin, että omakotiyhdistyksemme kantaa täyden vastuun, jos rakettien ampumisesta syntyy joko esine- tai henkilövahinkoja.

 

 

On selvää, että suunniteltua lausetta ei tullut asukaskirjeeseen!

 

 

********************

 

 

En ole koskaan allekirjoittanut yhtäkään kansalaisaloitetta, mutta nyt harkitsen vakavasti, että josko allekirjoittaisin tämän kansalaisaloitteen:

 

”Lakialoite F2 ja F3 luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi”

 

 

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta (390/2005, kemikaaliturvallisuuslaki) ja tähän liittyviä asetuksia siten, että EU:n pyrotekniikkadirektiivissä (2013/29/EU) tarkoitettujen luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.

 

 

Aloitteen tarkoituksena on vähentää tuntuvasti ilotulituksista aiheutuvia haittoja, erityisesti ilotulitteista johtuvia silmä- ja muita vammoja ja tulipaloja, sekä edistää uudenvuoden- ja venetsialaisjuhlijoiden turvallisuutta, lievittää eläinten ilotulitteisiin liittyvää stressiä sekä hillitä ilotulittamiseen liittyvää ympäristön kuormittumista.

 

 

Hyvä ja kannatettava aloite!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilotulitteet, Lakialoite F2 ja F3 luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi, kansalaisaloite, kannatettava kansalaisaloite,

Kasvit huutavat vettä

Sunnuntai 3.6.2018 - -Esko Erkkilä-

Entisaikaan kylän ”vanhat äijät” sanoivat pitkän pakkasjakson aikana, että nyt katsotaan mitä köyhät päälleen laittavat.

 

Nyt ei ole kyse pakkasjaksosta vaan pitkästä hellejaksosta ja kasvit suorastaan huutavat vettä.

 

 

Tarvitaan hyviä ”vesikauppoja”, jotta edes puutarhakasvit menestyisivät.

 

 

Viljanviljelijöiden tilanne alkaa olla huolestuttava, sillä kasvustoissa keltainen väri laajenee ja se kertoo, että kasvustot kärsivät vedenpuutteesta.

 

 

Heikosti kasvavien viljakasvustojen rikkakasvi- ja tautiruiskutukset ovat suuri riski, sillä sadonmenetykset vaanivat.

 

 

Viljojen markkinahinta tulee ensi syksynäkin olemaan niin alhainen, että viljojen sadetus ei ole järkevä toimenpide ja toisaalta harvalla on edes sellaisia laitteita, että sadetus olisi mahdollista.

 

 

 

**************************

 

 

Harrastan mökkitontillani terapiamuotoista trekoolikasvien viljelyä ja myös meillä kuivuuden ongelmat ovat tuttuja.

 

 

Vedensaanti meillä ei ole ongelma, sillä mökkitonttimme rajoittuu Viljakkalan Majajärveen, mutta sadetukseen tarvittava aika on kortilla.

 

 

Sadetusta ei kannata suorittaa keskipäivällä vaan se pitää toteuttaa illan tunteina.

 

 

Mökkitontillamme on satakunta metriä maahan kaivettua runkoputkistoa sadetusta varten ja runkoputkistossa on kuusi ulosottomahdollisuutta.

 

 

Laiturilla olevan pumpun teho riittää hyvinkin kahden sadettimen pyörittämiseen ja kolmaskin pyörisi, mutta sitä ei ole tullut hankittua.

 

 

Pitkään jatkuneet lämpimät säät merkitsevät, että sateen sattuessa paljon olisi vielä pelastettavissa, mutta…

 

 

Sateita odotellessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt katsotaan mitä köyhät päälleen laittavat, pitkä hellejakso, viljojen sadettaminen, viljojen sadettaminen ei kannata, Viljojen maailmanmarkkinahinta,

Keskustan pitää jatkaa Suomen kuntoon laittamista ja nyt ei pidä tuijotella galluplukuja!

Tiistai 22.8.2017 - -Esko Erkkilä-

Keskustan keskeinen teema ennen viime eduskuntavaaleja oli ”Suomi kuntoon”!

 

 

Kansa antoi tukensa Keskustan lupaukselle ja sen myötä Keskustasta tuli pääministeripuolue.

 

 

Nyt on edetty vaalikauden puoliväliin ja Keskustan lupaukset Suomen kuntoon laittamisesta ovat toteutumassa.

 

 

Paljon on vielä tekemättä, mutta suunta on selkeä – Suomi on tulossa kuntoon!

 

 

Suomen kuntoon laittamisessa on pääoppositiopuoluekin vaihtunut ja se jos mikä kertoo siitä, että olemme kansakuntana oikealla tiellä.

 

 

On selvää, että kuntoon laittamisessa on jouduttu käyttämään keinoja, jotka eivät ole kaikille mieleen ja tämä onkin aiheuttanut sen, että Keskustan kannatusluvut gallupeissa ovat notkahtaneet.

 

 

Suomen ei kuitenkaan johdeta gallupluvuilla ja se pitää nyt muistaa myös Keskustassa sekä myös muissa puolueissa.

 

 

Päivä päivältä yläoikealle sojottavat tunnusluvut kertovat kansalle ja äänestäjille, että nyt ollaan oikealla tiellä.

 

 

Suomalaiset vanhemmat ja varttuneempi väki eivät saa jatkaa sitä lapsiltamme ”varastamista”, jota edellinen hallitus velkataakkaamme lisäämällä harrasti.  Siihen on nyt saatu muuttunut komento, vaikka Suomi jatkaakin edelleen velkaantumistaan.

 

 

Maakunta- ja sote-uudistus ovat ”vaiheessa” ja niiden tinkimättömään toteuttamiseen on panostettava.

 

 

On strategisesti oikein, että molempien uudistusten toteuttamisen valmisteluun on maakunnissa valjastettu maakuntien parhaat voimat; tämä takaa, että maakuntien virkahenkilöt ja päättäjät ovat saatu sitoutettua uudistuksiin jo valmisteluvaiheessa.

 

 

Kannustan Keskustaa ja koko hallitusta jatkamaan valitulla tiellä; siitä ei saa horjua!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi kuntoon, Keskustan kannatus, Keskusta - pääministeripuolue, Suomea ollaan saamassa kuntoon,

Vaatimaton vaaliesite, mutta tärkeää asiaa!

Perjantai 24.3.2017 - -Esko Erkkilä-

IMG_8090.JPG

 

 

Tuon vaaliesitteessäni esille, että olen toiminut Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnnassa liikelaitoksen perustamisesta eli vuodesta 2009 alkaen - ensimmäiset neljä vuotta varapuheenjohtajana ja sen jälkeen rivijäsenenä, mutta en suinkaan äänettömänä rivijäsenenä!

Allekirjoitimme toissapäivänä liikelaitoksemme - huomaatte, että olen samaistunut Infraan - tilinpäätöksen ja oli mieluista todeta, että jo viidentenä vuonna peräkkäin ylitimme tulostavoitteemme.

 

Olen ylpeä siitä toiminnasta, jolla me kaikkien puolueiden edustajat olemme saaneet luotsata liikelaitostamme hyviin tuloksiin. Vastaavaan mikään Tampereen kaupungin muu yksikkö ei ole pystynyt!

 

Tampereen Infrassa oli sen perustamisvaiheessa 795 työntekijää ja henkilövahvuutemme on hieman yli 400 henkilöä eli henkilöstömäärä on lähes puolittunut.

 

On helppo yhtyä niihin mielipiteisiin, joissa todetaan, että Tampereen Infran tervehdyttämisprosessi on pelastanut Tampereen kaupungin koko oman tuotannon.

 

Vastustan Tampereen kaupungin yhtiöittämisvimmaa ja perusteluna minulla on se, että tehokkaasti johdettu kunnallinen liikelaitos pystyy palvelemaan kuntalaidis tuloksekkaasti.

 

Olen tyytyväinen, että olen saanut Tampereen Infra Liikalaitoksen johtokunnassa hyödyntää sitä kokemusta, jonka sain toimittuani liike-elämässä vastuullisilla paikoilla.

 

Infran johtokuntatyöskentelyssä keskeistä on, että me kaikki toimimme Infran henkilöstön ja kaupunkilaisten parhaaksi, vaikka taustaryhmämme ovatkin Tampereen Puolesta ry, Kokoomus, SDP, Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto, Vihreät ja minulla Keskusta.

 

 **********************

 

Jos tälle kokemukselle ja yhteistyötaidolle on käyttöä jatkossakin, olen käytettävissä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen liikelaitosten yhtiöittäminen, yhtiöittäminen, yhtiöittämistä ei voi kannattaa, yhtiöittäminen tuhoaa demokratian, asukasdemokratia, asukasdemokratia häviää yhtiöittämisessä,

Viherpeukaloa alkaa vipattamaan

Maanantai 20.2.2017 - -Esko Erkkilä-

Elämme vasta helmikuun tuskin puoltaväliä, mutta kaikki merkit ovat olemassa, että kevät ja sen jälkeen kesä koittavat.

 

 

Olemme talvettaneet autotallissa ja askarteluhuoneessa mm. pari pasuunakukkaa, monia pelargonioita ja uusimpana yrityksenä kaksi kannaa.

 

 

Pasuunakukkien ja kannojen osalta talvettamistulokset saavat odottaa, mutta ”pelakuiden” talvettaminen on onnistunut.

 

 

 

IMG_7445.JPG

 

 
Kannat olemme talvettaneet kahdessa sinkkiämpärissä ja nyt alkoi näyttämään, että talvettaminen on onnistunut ja kannat piti jakaa pienempiin ruukkuihin.

 

 

 

IMG_7446.JPG

 

 

Minulla on mökillä vanha oksasaha, jolla on kätevä sahata isot juuripaakut pienempiin osiin. Se on kuitenkin mökillä, joten jouduin ottamaan sahaksi normaalin käsisahan – moitteitahan sen käyttämisestä Rouvalta sain, mutta ehdin kuitenkin paloittelemaan juuripaakut ennen moitteita.

 

 

 

IMG_7448.JPG

 

 

Tässä taimet purkitettuina – saa nähdä, että onnistuuko kukkiminen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kannat, kanna, Canna Indica-hybr., Tampreen kannat,

Hyvin mahtuvat samaan kuvaan!

Perjantai 30.12.2016 - -Esko Erkkilä-

Tervehdys kaikille lukijoilleni!

Pyydän anteeksi niiltä eilisiltä "aamulukijoiltani", jotka pettyivät, kun eilen blogisivuillani ei ollutkaan uutta juttua.

Huomasin virheeni vasta aamukahdeksan tienoilla, kun totesin, että olen töpeksinyt eilisen juttuni tallentamisessa.

Toki olin tallentavanani se ajoissa edellisiltana, mutta jossain tein virheen ja aamulukijani joutuivat pettymään.

Onneksi eilisen jutun valokuvat olivat helposti lisättävissä, joten eilinen juttuni oli katseluvalmis hieman aamukahdeksan jälkeen.

Tunnen melkoista vastuuta Teille arvoisat lukijani, sillä Teitä on viime aikoina ollut melkoinen joukko - puhutaan ..., no en kuitenkaan kerro lukijamäärääni, mutta näen sen reaaliaikaisesti joka hetki. Portugaliin liittyvät jutut ovat kuitenkin nostaneet lukijamääräni uudelle tasolle!

Mutta nyt uusin juttuni!

*******************

Kävin eilen Tampereen Biltemassa, jonne on meiltä matkaa vajaat parisen kilometriä.

 

Käyntini aiheena oli ostaa sellainen värkki, jolla pystyy avaamaan huonosti vetävän kodinhoitohuoneen viemärin.

 

 

Onnistuin ostoksessani ja pihalla huomasin, että nyt on mainio tilaisuus saada samaan kuvaan kahden ruotsalaisfirman liikekyltit.

 

 

 

bilikea.jpg

 

 

Tässä kuva on eli samassa kuvassa Biltema ja Ikea!

 

 

Firmat sijaitsevat Tampereen eri kaupunginosissa eli Biltema Lakalaivassa ja Ikea Lahdesjärvellä – firmojen välissä kulkee Tampere – Helsinki –moottoritie.

 

 

Bilteman perusti ruotsalainen Sten-Åke Lindholm vuonna 1963.

 

 

Tampereen Biltema on ”lähikauppani” monessa asiassa ja arvostan se sijaintia Tampereen Lakalaivassa.

 

 

 

Tampereen Ikea sijaitsee Lahdesjärven kaupunginosassa ja sitä puolestaan en voi arvostaa lainkaan.

 

 

Arvostuksen puutteeni johtuu siitä, että Tampereen Ikean rakennusvaiheessa toteutettiin sellaisia räjäytystöitä, jotka vahingoittivat omaa omakotitaloani hieman, mutta erityisen paljon räjäytysvahingoista kärsivät puolentusinaa omakotialueemme eli Palokallion omakotialueen omakotitaloa – vahingot kohosivat tasolle 30.000 euroa per omakotitalo!

 

 

Ikean Tampereelle tuleminen on syynä, että olen nyt toiminut jonkinlaisena taustatoimijana Tampereen kunnallispolitiikassa vuodesta 2008 alkaen.

 

 

Olen joutunut toimimaan Palokallion alueen ”puhemiehenä” Tampereen kaupunkia vastaan vuodesta 2008 alkaen ja tämä huomattiin Keskustan Tampereen vastuuhenkilöiden toimesta ja he pyysivät minua näkyvän roolini ansiosta kunnallisvaaliehdokkaaksi vuonna 2008 järjestetyissä kunnallisvaaleissa.

 

 

Siitä se kuntavaikuttajan urani urkeni!

 

 

On selvää, että en ole avannut Ikean ovea koskaan Suomessa, sillä niin voimakkaat antipatiat tuon firman rakennustyöt minulle aiheuttivat.

 

 

Palokallion Omakotiyhdistyksellä oli pitävät valitukset Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa Ikeaaa vastaan, mutta me hölmöt peruutimme valituksemme.

 

 

Tampereen silloinen pormestari Timo P. Nieminen ja ”suuri päällikkö” Risto Laaksonen tulivat villapaidat päällään kokoukseemme ja anelivat valituksemme peruttamista.

 

 

Olen yksi niistä Palokallion Omakotiyhdistyksen vastuuhenkilöistä, jotka suostuimme perumaan vedenpitävän valituksemme Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta – voin syyttää asiasta vain itseäni.

 

 

Jos olisimme pitäneet valituksemme voimassa, niin koskaan Ikea ei olisi saanut rakennuslupaa Tampereen Lahdesjärvelle ja alueemme omakotitalot olisivat säästyneet suurilta tuhoilta.

 

 

Mitä opimme tästä?

 

 

Herrojen kanssa ei pidä lähteä marjaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ikea, Biltema, Ikea-valitus, Hämeenlinnan hallinto-oikeus, Palokallion Omakotiyhdistys, Herrojen kanssa marjaan, Herrojen kanssa marjaan ei kannata lähteä, Ikea-helvetti, Ikean räjäytystyöt, Ikean räjäytystyöt raunioittivat omakotitaloja,

Menestyvä yritys on työntekijän paras turva

Tiistai 26.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Ammattiyhdistysliike ja sen kellokkaat muistavat aina paheksua, jos yritys maksaa osinkoja tai muuten osoittaa, että sillä menee hyvin.

 

 

 

 

sailas.jpg

 

 

Entinen valtiosihteeri, ministeri Raimo Sailas kertasi otsikkototuuden hieman toisin sanoin taannoin televisiohaastattelussa, jossa hän kertoi Kalevi Sorsan sanoneen aikoinaan näin:

 

 

”Vahva valtiontalous on köyhän paras turva”

 

 

 

*************

 

 

Yli neljäkymmentä vuotta yritysmaailmassa olleena omaan kokemusta, kun työnantajalla menee hyvin ja omaan kokemusta myös siitä, kun työnantajalla menee heikosti.

 

 

On työntekijälle suuri rasitus, kun tietää, että yrityksellä menee heikosti.

 

 

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustajaeukko, kun tajuaa, että pian tulee irtisanomisia, lomautuksia ja organisaatiomuutoksia, jos yrityksellä menee heikosti.

 

 

On toki muistettava, että organisaatiomuutokset ja jopa irtisanomiset kuuluvat myös hyvin menestyvän yrityksen työkalupakkiin.

 

 

Minua huolestuttaa se fiksuinakin pitämieni ihmisten vauhkoontuminen, kun työntekijä- ja työnantajaliitot eivät ole päässeet sopuun yhteiskuntasopimuksesta ja kun sen vuoksi hallitus on nyt pakotettu laatimaan kilpailukykypaketin, jonka avulla saadaan aikaan muutoksia.

 

 

Kilpailukykypaketti tulee rankaisemaan myös eläkeläisiä, mutta en jaksa sitä surra määrättömästi, sillä ammattiyhdistysliikkeen lakkouhkailu tietäisi vielä pahempaa.

 

 

Toivon, että ammattiyhdistysliikkeen vastuuhenkilöt muistaisivat Kalevi Sorsan lausuman totuuden, joka kannattaa tässäkin jutussa lausua kahteen kertaan:

 

 

”Vahva valtiontalous on köyhän paras turva”

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vahva valtiontalous on köyhän paras turva, menestyvä yritys, h<eikosti kannattava yritys, valtiosihteeri Raimo Sailas, ministeri Raimo Sailas, Kalevi Sorsa,

"Asiantuntijoiden laskemat myyntihinnat pitää kertoa 1,5:llä, jotta toiminta olisi kannattavaa"!

Torstai 24.9.2015 - -Esko Erkkilä-

Olen viime päivinä joutunut toteamaan, että suoranaisena esimiehenäni pätkän aikaa toimineen sittemmin Raision pääjohtajaksi ja vuorineuvokseksi ylenneen Matti Salmisen puheet pitäisi olla ohjenuorana bisnesmaailman lisäksi myös järjestöjen toiminnassa.

 

 

Salminen – joka on koulutukseltaan ekonomi – tapasi sanoa, että insinöörien laskemat tuotteiden myyntihinnat pitää aina kertoa 1,5:llä, jotta yrityksen hinnoittelu olisi kunnossa.

 

 

Yritysmaailman periaatetta pitää noudattaa myös yhdistysmaailmassa tai yhdistyksen rahavarat hupenevat maailmalle.

 

 

Kerron pari esimerkkiä ja molemmat liittyvät puheenjohtamani yhdistyksen toimintaan.

 

 

 

Esimerkki 1:

 

 

Järjestimme jäsenistöllemme tutustumiskäynnin Tampereella Milavida-museoon ja perimme jäseniltämme käynnistä normaalin pääsylipun hinnan eli 6,00 euroa.

 

 

Teatterivastaavamme tilasi myös opastuksen ja oletimme, että opastus sisältyy pääsylipun hintaa.

 

 

Mitä vielä; Milavida laskutti opastuksesta 60,00 €/ryhmä ja kun jäsenistömme oli runsaslukuisasti matkassa mukana, niin ryhmästämme muodostettiin kaksi ryhmää.

 

 

Jouduimme maksamaan opastuksista siis yhteensä 120,00 euroa, jota emme osanneet huomioida jäseniltämme perityssä hinnassa.

 

 

Homma olisi ollut kunnossa, jos olisimme osanneet hinnoitella museokäynnin hinnaksi 10,00 euroa per henkilö.

 

 

Olen varma, että jäsenemme olisivat mielellään maksaneet kympin per henkilö, mutta kun emme osanneet hinnoitella tuotettamme!

 

 

Esimerkki 2:

 

 

Järjestimme viime viikonvaihteessa jäsenillemme virkistysmatkan Perniön Lehmirannassa sijaitsevalle Eläkeliiton lomakeskukselle.  Kyseessä oli kolmen päivän ja kahden yön kestävä matka bussikuljetuksineen ja minä laskin hinnaksi 200,00 euroa per henkilöä.

 

 

Yhtenä päivänä retkueemme tutustui Lohisaaren kartanoon eli marsalkka Mannerheimin syntymäkotiin.

 

 

En ehtinyt mukaan, mutta onneksi matka oli kuulemma onnistunut hyvin.

 

 

Ennakkokyselyissä matkasta oli kiinnostunut 30 jäsentämme, mutta laskin veloitushinnan sillä perusteella, että maksavia jäseniä lähtisi matkaan 20 henkilöä.

 

 

Matkalle osallistui lopulta vain kymmenen jäsentämme ja kahdensadan euron veloitushinta merkitsi, että yhdistyksemme sai matkasta takkiinsa yli 400 euroa!

 

***************

 

 

Nämä kaksi esimerkkiä osoittavat, että sittemmin vuorineuvoksen arvonimen saanut esimieheni oli oikeassa.

 

 

Pitää siis muistaa, että asiantuntijoiden (= poropeukaloiden) laskema tuotteen myyntihinta pitää kertoa 1,5:llä, jotta homma olisi taloudellisesti kannattavaa!

 

 

Opiksi lukijoilleni!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuotehinnoittelu, kannattava toiminta, yhdistysten talous,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »