Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Joskus sentään järkikin joukossa tiivistyy!

Perjantai 21.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Vanha ja koeteltu totuus on, että joukossa tyhmyys tiivistyy.

 

Nyt suomalaisessa elämänmenossa on viime aikoina koettu tuon sanonnan vastakohtakin eli ”joukossa järkikin tiivistyy”!

 

************

 

Tarkoitan kahta asiaa eli Naton suosion kasvamista suorastaan kansanliikkeeksi ja sitä, että ydinvoiman kannatus on noussut valtamielipiteeksi.

 

Toivottelen kaikki siihen Naton kannattajien porukkaan, jossa minä olen ollut koko aikuisikäni ja samoin olen iloinen, että ydinvoiman kannatus on Suomessa kohonnut valtamielipiteeksi!

 

Joukossa järkikin tiivistyy!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joskus sentään järkikin joukossa tiivistyy!, Joukossa tyhmyys tiivistyy, Nato, Nato-kannatus, Ydinvoima, Ydinvoiman suosio kasvanut, Joukossa järkikin tiivistyy,

Missä olit, kun...?

Perjantai 12.6.2020 - -Esko Erkkilä-

  1. John F. Kennedy murhattiin marraskuun 22. päivänä vuonna 1963?   

  2. Olof Palme murhattiin helmikuun 28. päivänä vuonna 1986?

  3. Tsernobyl paukahti huhtikuun 26. päivänä vuonna 1986?

  4. Estonia upposi syyskuun 28. päivänä vuonna 1994?

  5. Kaksoistornit kaatuivat syyskuun 11. päivänä vuonna 2001?

 ***********************

 

Joudun toteamaan, että minulla ei ole muistikuvaa siitä missä olin kuullessani Kennedyn ja Palmen murhista, mutta Tsernobylin paukahduksesta, Estonian uppoamisesta sekä World Trade Centerin New Yorkin kaksoistornien kaatumisesta minulla on selkeä muistikuva.

 

 

******************

 

 

Tsernobylin onnettomuudesta kuulin, kun olin isäntänä Osuuskauppa Keskimaan myyntimiesten koulutustapahtumassa Saariselällä.

 

Olimme viettäneet antoisat koulutuspäivät ja pakkasimme autojamme poislähdön merkeissä, kun uutiset kertoivat, että Suomeakin uhkaa ydinlaskeuma.

 

 

Estonian uppoamisesta kuulin radiosta, kun olin klo 5.20 tavalliseen tapaani aloittanut matkanteon ”leipäpuulleni” 156 kilometrin päähän kohti Raisiota. Koko puolitoistatuntisen työmatkani aikana kuuntelin autoradiosta uusimpia tietoja onnettomuudesta!

 

 

World Trade Centerin kaksoistornien tuhoa katselin suorassa CNN:n lähetyksessä Venäjällä tveriläisen hotelli Tverin aulabaarissa.

 

Olin mukana Tverinkarjalaisten ystävät ry:n matkalla Tverissä ja odottelimme paluumatkamme alkamista hotellin aulabaarissa.

 

Katselimme CNN:n suoraa lähetystä, kun lentokone törmäsi toiseen kaksoistorniin.

 

Mukana matkallamme oli silloinen Karjalan Liitto ry:n puheenjohtaja ex-maaherra ja paljon muutakin Kauko Sipponen.

 

Kysyin Sipposelta, että mitä Suomessa nyt tapahtuu ja Sipponen vastasi, että kaikki päättävät tahot ovat nyt tiiviisti yhteydessä toisiinsa ml. Tasavallan Presidentti!

 

*********************

 

Missä Sinä olit, kun kuulit Kennedyn ja Palmen murhista? Missä olit, kun Tsernobyl paukahti tai missä olit, kun Estonia upposi tai kun tornit kaatuivat New Yorkissa?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kennedyn murha, Palmen murha, Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus, Estonian uppoaminen, World Trade Centerin kaksoistornien tuho, J. F. Kennedy, Olof Palme, Tsernobyl, Estonia, World Trade Center, Tver, Tverinkarjalaisten ystävät ry, Kauko Sipponen,

Suoma-tapahtumiin osallistuvien yritysten olisi syytä laajentaa tietämystään myös lähiseutujen kohteista tietämiseen!

Tiistai 24.9.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys – SUOMA ry järjestää vuosittain kahdesti näyttelytapahtuman kohderyhmänään yritysten ja yhdistysten matkavastaavat.
 
 
Syksyisen kierroksen se toteuttaa Tampereella, Lahdessa, Turussa ja Porissa.
 
 
Keväällä messutapahtumat ovat Vaasassa, Kuopiossa, Oulussa ja Jyväkylässä.
 
 
 
Suoma käyttää kiertueensa toteuttajana Ykkösmedia Oy:tä
 
 
Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajana ja matkavastaavana olen tavannut osallistua asiakkaana Tampereen tapahtumaan ja niin myös eilen, kun Ykkösmedia Oy järjesti…
 
 
 

IMG_4580.JPG
 
 
…Suoma-tapahtuman Tampereella Torni-hotellin aulatiloissa.

 
 
 
Mukana oli 86 näytteilleasettajaa ja ne muodostivat valtaosan suomalaisesta majoitus- ja kulttuuritarjonnasta.  Myös laivanvarustamot olivat kattavasti mukana.
 
 
 
 
Yritysten ja yhdistysten matkavastaavat tarvitsevat ”ainespuita” tehtävänsä suorittamiseen ja siihen Suoma- tapahtumat ovat erinomainen tietolähde.
 
 
Puutun jo tämän juttuni otsikossa erääseen haasteeseen ja se on se, että majoitus- ja ruokapalveluja tarjoavien yritysten esittelijät ovat perin kapea-alaisia tiedoiltaan, kun asiakas – mm. minä – kyselen, että minne muualle kannattaisi matkalla tutustua kuin juuri heidän ”erinomaisiin ruoka- ja majoituspalveluihin”!
 
 
Useinkin asiakas – eli vaikkapa minä – joutuu entisen kokemuksensa perusteella kyselemään tai jopa opastamaan innokasta esittelijää hänen ”pyydystään” lähellä sijaitsevien kohteiden sisältöön.
 
 
On selvää, että matkavastaavat joutuvat suunnittelemaan jäsenilleen koko matkakokonaisuuden ja siinä jokunen majoitus- tai ruokapalvelu on vain pieni osa.
 
 
 

***************


 
 
 
Kaikesta huolimatta sain eilen muutamia hyviä ideoita eläkeläisjäsentemme tutustumismatkojen järjestämiseen.
 
 
 
Otan kolme esimerkkiä:
 
 

Nokia…


 
 
…sijaitsee Tampereen kupeessa, mutta sinne matkamme ovat suuntautuneet perin harvoin.
 
 
Nokian Kesäteatteri on maakunnan kuuluisampia ja laadukkaimpia kesäteattereita, joten ehkäpä sinne jo ensi kesänä!
 
 
 
IMG_4582.JPG
 
 
Nokian kaupungin osastolla oli messutapahtuman suurin ”korruptiolahja” eli melkein mökkinaapurissamme sijaitsevan Suojärven Suklaatila Oy:n valmistama suklaalevy!

 
 
 

Eurajoki…


 
 
…on työelämän ajoilta minulle tuttu pitäjä ja niin ovat myös siellä sijaitsevat Vuojoen kartano sekä…
 
 
 
IMG_4584.JPG
 
 
…sekä TVO:n ydinvoimala.

 
 
TVO:n ydinvoimalaan ja Vuojoen kartanoon kun yhdistää tutustumisen Euran Kauttualla sijaitsevaan Ahlströmin Ruukinpuistoon, niin siinäpä saakin Tampereelta kulumaan mielenkiintoisen retkipäivän.
 
 
 

Isonkyrön…


 
 
 
IMG_4583.JPG
 
 
…Napuella entisen Isonkyrön Osuusmeijerin tiloissa toimiva kohde eli Kyrö Distellery Company olisi mainio tutustumiskohde ja sen jälkeen teatteriesitys Seinäjoen Kaupunginteatterissa.

 
 
Kolmenkymmenen hengen matka Seinäjoelle ja mutkin Isoonkyröön saattaisi tulla halvimmaksi junalla ja paikallisella bussilla käynti Isossakyrössä.
 
 
Isonkyrön Osuusmeijerissä on aikoinaan luotu ja valmistettukin Oltermanni-juusto, joten meijeriin tutustuminen olisi mitä parhainta suomalaisen elintarviketeollisuuden ja maidonjalostamisen historiaa.
 
 

Vielä se, että Napuella käytiin verinen taistelu 19.2.1714, jossa kaatui yli 4.000 sotilasta Ruotsin ja Venäjän joukoista!


 
 
 
 

Yksi kohde vielä kiellon päälle ja se olisi tutustuminen…


 
 
 
IMG_4585.JPG
 
 
…Fazerin vierailukeskukseen Vantaalla.

 
 
 
Käyntikohteena se soveltuisi vallan mainiosti johonkin Helsingin reissuun!

 

 

 

Näitä pitää kehitellä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suoma, Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys ? SUOMA ry, Nokian Kesäteatteri, Suojärven Suklaatila Oy, Vuojoen kartano, TVO:n ydinvoimala, Kauppuan ruukki, Kyrö Distellery Company, Napuen taistelu, Isonkyrön Osuusmeijeri, Oltermanni-juusto, Fazer,

Sähköpyöräily ei ole kuntoilua, mutta mukava liikkumistapa kylläkin!

Keskiviikko 4.7.2018 - -Esko Erkkilä-

Perhekuntamme nuorin hankki sähköpyörän ja myös minä pääsin sitä kokeilemaan.

 

 

Ajoin vain lyhyen matkan, mutta jo senkin perusteella ihastuin sähköpyöräilyyn.

 

 

 

On varmaa, että sähköpyörällä maisemat vaihtuvat nopeasti ja vaivattomasti.  Kuntoilun kanssa sähköpyöräilyllä ei ole juurikaan mitään yhteistä, sillä niin helppoa ja kevyttä hommaa sähköpyöräily on.

 

 

 

IMG_1421.JPG

 

 

Nuorimmaisen sähköpyörässä on 9 eri avustustasoa ja koeajoni aikana käytin tasoa kolme.

 

 

Vaihteita pyörässä taitaa olla lähes kymmenen ja koeajon jälkeen tulikin mieleeni, että varmaan aikamoista haipakkaa maisemat vaihtuvat isoimmalla vaihteella ja suurimmalla avustustasolla!

 

 

 

*****************

 

 

 

Sananmukaisesti ”rippikouluikäisenä” tutustuin moottoriavusteiseen polkupyörään, kun eräs rippikoulukaverini ajeli sellaisella moottoriavusteisella polkupyörällä, jossa polttomoottorikäyttöisen vempeleen vinhasti pyörivä rulla laskettiin erillisen vipulaitteiston avulla polkupyörässä etupyörän päälle.

 

 

Laitteesta en ole 1960-luvun alkupuoliskon kokeilujen jälkeen kuullut mitään, joten systeemi ei ollut toimiva.  Se ongelma laitteella ainakin oli, että jos laski pyörivän rullan nopeasti eturenkaan päälle, niin eturengas ei siitä pitänyt!

 

 

***************

 

Valtaosa pyöräilykansasta arvostaa saasteettomuutta sekä ympäristöystävällisyyttä ja sähköpyöräily sitä energian osalta on, sillä Energiateollisuus ry:n tilastojen mukaan vuonna 2016 Suomessa käytetystä sähköstä 33,7 % oli tuotettu ydinvoimalla!

Sisältyyköhän tuohon äskeiseen lauseeseen hieman sarkasmia!
No, ydinvoiman osuus sähkön kokonaistuotannosta ainakin pitää paikkansa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sähköpyörä, sähköpyöräily, sähköpyöräily ei ole kuntoilua, Energiateollisuus ry, ydinvoiman osuus Suomen sähkönkulutuksesta, sähköpyöräilyä ydinvoimalla,

Fortumin päätös merkitsee Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle pitkää askelta eteenpäin

Keskiviikko 3.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Energiayhtiö Fortum ilmoitti eilen, että se on valmis tekemään 15 % suuruisen sijoituksen Pyhäjoelle suunniteltuun Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

 

Fortumin päätös merkitsee, että valtioneuvoston vaatima kotimaisen omistuksen osuus nousee sille tasolle, että ydinvoimalaluvan saamiselle ei sen puolesta ole esteitä.

 

Fortum teki ydinvoimalan omistuskaavailuillaan tervettä kauppaa, sillä Fennovoiman omistuspotin vastineeksi Fortum pääsee merkittävään rooliin Venäjällä sijaitsevaan vesivoimaan.

 

 

***************

 

 

Pyhäjoelle rakennettava ydinvoimala merkitsee hyvinvointia laajalle alueelle Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle. Fennovoiman voimalahanke säteilee välittömästi myönteisiä vaikutuksia Kokkolan ja Oulun välille. Sisämaahan Fennovoima-hanke tuo myönteisiä vaikutuksia Iisalmeen saakka.

Olen tyytyväinen mm. siitä, että Pyhäjoelle ja sen lähikuntiin jo tehdyt infra-investoinnit pääsevät nyt tositoimiin!

 

 

**************

 

Fennovoima tulee myymään jauhamaansa sähköä omistajilleen Mankala-periaatteella.

 

Mankala-periaate merkitsee, että sähköä voidaan myydä omistajille omakustannushinnalla.

 

Mankala-periaatteella toimivien energiayhtiöiden toiminnasta antaa kattavan kuvauksen se vastaus, jonka elinkeinoministeri Jan Vapaavuori antoi 7.3.2014 eduskunnassa, kun kansanedustaja Ville Vähämäki kysyi mankala-periaatteen noudattamisesta yhtiöissä, joissa on ulkomaalaisomistusta.

 

Lainaan pätkän Vapaavuoren antamasta selityksestä.

 

 

”Niin kutsutuilla mankala-yhtiöillä tarkoitetaan energiaa tuottavia osakeyhtiöitä, jotka yhtiöjärjestyksensä perusteella eivät tavoittele voittoa vaan tuottavat energiaa osakkaidensa tarpeisiin omakustannushintaan. Mankala-yhtiön tunnusmerkistöön kuuluu, että osakas on velvollinen maksamaan omistustaan vastaavan osuuden yhtiön kustannuksista ja vastaavasti oikeutettu saamaan omistustaan vastaavan osuuden yhtiön tuottamasta energiasta. Mankala-periaatteella toimivat osuusvoimalaitosyhtiöt ovat yleisiä Suomen energiantuotannossa kaikissa tuotantomuodossa ja energianlähteissä. Vuonna 2008 noin 42 % Suomessa tuotetusta sähköstä sekä noin 12 % lämmöstä tuotettiin yhtiöissä, jotka toimivat mankala-periaatteella”.

 

 

*************

 

 

Fortumin eilen tekemä päätös varmistanee, että Fennovoiman ydinvoimalalupa saa myönteisen päätöksen eduskunnassa ensi perjantaina.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Fortum, Fortum Fennovoiman osakkaaksi, Pyhäjoen voimala, Pyhäjoen ydinvoimala, Mankala, Mankala-periaate,

Suuri helpotus - kukaan ei jää kaipaamaan!

Tiistai 16.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Hallitusrintamalta kuului eilen ensimmäisen kerran yli kolmeen vuoteen myönteisiä kuulumisia – Vihreät ovat jättämässä hallituksen!

 

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaana ollut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori osoitti jämäkkyyttä, kun hän kertoi hallituksen esittävän ensi torstaina, että Fennovoiman Pyhäjoelle suunnitteleman ydinvoimalan suunnitelmaa päivitetään ja sitä ehdotetaan tietyin edellytyksin hyväksyttäväksi.

 

Hiilenmustaa energiapolitiikkaa ajavan Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi Vapaavuoren tiedotustilaisuuden jälkeen, että hän tulee esittämään puolueensa päättäville elimille hallituksesta lähtemistä.

 

Niinistön kertoma on suuri helpotus suomalaisille ja nyt pitää toivoa, että Ville Niinistö pitää sanansa.

 

On varmaa, että Niinistön ilmoitus aiheuttaa monien niiden kansanedustajien kohdalla mielenmuutoksen, jotka ovat tähän saakka suhtautuneet kriittisesti Pyhäjoen Hanhikivelle suunnitellun laitoksen rakentamiseen.

 

Vihreät ovat ”takiaispuolueen” roolissaan saaneet Kataisen-Urpilaisen ja Stubb´n-Rinteen hallituksissa kohtuuttoman suuren aseman – jarrumiehen aseman.

 

On varmaa, että Vihreiden rooli hallituksessa on ollut merkittävä syy Suomen nykyisille ongelmille.

 

En ole varmaan ainoa, joka toivottelee Vihreille mahdollisimman pitkää kautta poissa vallan kammareista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Fennovoima, Pyhäjoen ydinvoimalaluvan hyväksyminen, Vihreät lähtevät hallituksesta, Vihreät pois hallituksesta, Ville Niinistö, Jan Vapaavuori,

Oulu teki esimerkillisen päätöksen!

Keskiviikko 2.7.2014 - -Esko Erkkilä-

Oulun kaupunginvaltuusto teki 16.6.2014 merkittävän päätöksen, kun se päätti, että Oulun kaupunki/ Oulun Energia osallistuu Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen Voimaosakeyhtiö SF:n osakeomistuksen kautta 16-17 M€ sijoituksella.

 

Päätöstä edelsi värikäs näytelmä, johon pääsee yksityiskohtaisesti tutustumaan seuraavan nettipolun kautta:

 

www.oulu.fi -> Oulu Finland -> Päätöksenteko ja hallinto -> Haku esityslistoista ja pöytäkirjoista -> Uusimmat pöytäkirjat ->  Kaupunginvaltuusto 6/2014 -> Osallistuminen Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

Oulun kaupunginvaltuusto päätti osallistua Fennovoiman omistajiin äänin 40 - 27!

Suosittelen tutustumista Oulun päätösprosessiin!

 

Oulun tekemä päätös on vastuuntuntoinen ja se on nykyisessä taloustilanteessa esimerkillinen.

 

Oulun kaupunginvaltuuston päätökseen sisältyy lausuma, että Fennovoiman hankkeeseen osallistumisen taloudellisten sitoumusten voimaan tuleminen edellyttää kaikissa tapauksissa Fennovoiman periaatepäätöksen täydentämisvaiheen myönteistä valtioneuvoston ja eduskunnan käsittelyä.

 

Oulun kaupunginvaltuuston päätöstä perustellaan valmisteluaineistossa monipuolisesti ja vahvasti.

 

Olen tyytyväinen, että Oulu teki päätöksen, jolla toivottavasti vahvasti linjataan myös muiden suurten kaupunkien energiapoliittista toimintaa.

 

Riittääkö Tampereen kaupunginvaltuustolla tahtoa tehdä tunneli- sekä ratikkasekoilujen jälkeen yksi järkeväkin päätös ja linjata Tampereen osallistuminen Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oulu liittyi Fennovoiman omistajiin, Oulu, Oululta järkevä päätös, Fennovoima, Oulun Fennovoima-päätös, Tampere Fennovoiman omistajaksi?; Onko Tampere valmis Fennovoiman omistajaksi?.Pyhäjoen ydinvoimala, Pyhäjoki, Hanhikivi,

En halua, että tuulivoimalat pilaavat maisemani!

Torstai 12.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Saksa on päättynyt luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä.

 

Päätökseen sisältyy kuitenkin se takaportti, että kaksi tai kolme ydinvoimalaa, yhteisteholtaan noin 2 000 megawattia, säilytetään valmiudessa odottamattomien sähköntarvepiikkien täyttämiseksi.

 

Saksan päätös merkitsee mittavaa investointiohjelmaa, jossa panostetaan mm. energiasäästöön, uusien siirtoverkkojen rakentamiseen sekä uuden sähköntuotantokapasiteetin luomiseen.

 

Merkittävä osuus uudesta tuotantokapasiteetista on tarkoitus olla tuulivoimaa.

 

Saksan ”tuulivoimalavillitys” näkyy jo silloin, kun lentokone ylittää Saksan rajan, sillä tuulivoimapuistoiksi nimetyt tuulivoimalakeskittymät näkyvät lentokoneen ikkunoista.

 

 

Matkustin huhtikuun lopulla junalla Berliinistä Dresdeniin ja junamatkan varrella oli runsaasti ”tuulivoimapuistoja”.

 

Tässä joitain kuvia:

 

 

 

tuuli1

 

 

 

tuuli2

 

 

 

tuuli3

 

 

 

tuuli4

 

 

*********** 

Suomessa tietyt tahot puhuvat ja mekastavat tuulivoiman puolesta.

 

He kuitenkin unohtavat useita seikkoja:

 

  • tuulivoimala tarvitsee aina saman verran korvaavaa energiantuotantoa eli säätövoimaa.
  • korvaavan energiatuotannon tarve on käytännössä suurin silloin, kun energiantarve on suurin, sillä tiedämme, että paukkupakkasilla on tyyntä!
  • säätövoiman tarve merkitsee, että on rakennettava uusia sähköverkkoja
  • tuulivoimatekniikan muka Suomeen tuomat uudet työpaikat ovat menneen talven lumia, sillä suomalainen tuulivoimalatekniikka on ajautunut selvitystilaan ja on loppunut

 

 

Keskeistä on muistaa ja tiedostaa, että tuulivoiman kasvattaminen lisää aina fossiilisen energian käyttämistä!

 

 

 

**************

 

Tämän jutun otsikko otti kantaa tuulivoimaloiden maisemahaittaan.

 

Vain keskellä kaupunkia asuvat cityvihreät säästyvät niiltä näkymiltä, joista ylhäällä olevat kuvat kertovat.

 

En ainakaan minä halua, että joutuisin elinympäristössäni kohtaamaan tuulivoimaloiden raiskaaman maiseman!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: tuulivoima, tuulivoimalat, Saksa luopuu ydinvoimasta, tuulivoimalapuistot, säätövoima, varavoima, Saksa 2014,

SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyminen varmistaa Fennovoiman toteuttamisen?

Sunnuntai 26.1.2014 - -Esko Erkkilä-

Ruotsalainen SSAB eli Svenskt Stål Ab on tehnyt ostotarjouksen Rautaruukki Oy:stä.

 

On ilmeistä, että kauppa tulee toteutumaan.

 

Suomalainen teräsyhtiö Rautaruukki Oy perustettiin vuonna 1960, joten sille ehti kertyä ikää 54 vuotta.

 

Rautaruukki Oy oli paljolti kahden merkittävän henkilön työn tulos; vuorineuvos Helge Haavisto ja ministeri Ahti Karjalainen loivat Rautaruukin.

 

Voi varmaan perustellusti käyttää kaikkien tuntemaa lausahdusta:

 

”Helge Haavisto ja Ahti Karjalainen kääntyisivät haudassaan, jos tietäisivät, että Rautaruukki Oy on myyty ruotsalaisille!”

 

 

Vuorineuvos Helge Haavisto oli syntynyt vuonna 1920 Vanajan pitäjässä Hämeenlinnan kupeessa ja se saattaakin selittää, että Rautaruukki Oy rakensi Hämeenlinnaan liittyneeseen Vanajaan putkitehtaan 1970-luvulla.

 

Vapaa-ajanasuntoni rajoittuu päärataan Viljakkalassa ja saa kesäisin päivittäin seurata, kun Raahesta lähtenyt teräsrullia kuljettava juna etenee kohti Hämeenlinnaa.

 

********

 

Suomalaisyrityksen myynti ulkomaiseen omistukseen on aina surullinen tapahtuma, mutta siinäkin tilanteessa pitää etsiä myönteisiä näkökulmia.

 

SSAB:n ja Rautaruukin yhdistymisen valoisa puoli saattaa olla se, että solmittu kauppa varmistanee Fennovoiman Hanhikivi 1 –ydinvoimalan rakentamisen Pyhäjoelle.

 

SSAB:n hallituksen puheenjohtaja Sverker Martin-Löf on julkisuudessa todennut suhtautuvansa positiivisesti Fennovoiman hankkeeseen.

 

Olemme tyytyväisiä, että Suomessa on tällaisia hankkeita. Ruotsissa vastaavia projekteja ei ole, toteaa Martin-Löf.

 

Martin-Löf jatkoi Talouselämä –lehdelle antamassaan haastattelussa, että suomalainen strategia laajentaa ydinvoimahankkeita on erittäin hyvä asia perusteollisuudelle.

 

”Toivottavasti yhtiö voi viedä sähköä Ruotsiinkin”, lopettaa Sverker Martin-Löf haastattelunsa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SSAB, Svenskt Ståhl AB, Rautaruukki Oy, Ruukki, Helge Haavisto, Ahti Karjalainen, Vanaja, Sverker Martin-Löf , Hanhikivi 1, Hanhikivi 1 -ydinvoimala, Pyhäjoki,

Missä olin, kun Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui?

Perjantai 2.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa, lähellä Prypjatin kaupunkia, tapahtui lauantaina 26. huhtikuuta 1986 ydinvoimalaonnettomuus, joka aiheuttaa vakavia ongelmia ydinvoiman etenemiselle vielä tänäänkin.

 

  

Tšernobyl kuului silloin Neuvostoliittoon ja onnettomuus kirjattiin silloin ja kirjataan nykyisinkin Neuvostoliiton ”piikkiin”.

 

Missäkö olin silloin?

 

Muistan tapahtumahetken hyvin, vaikka tapahtumalla ei ollutkaan välittömiä vaikutuksia suomalaisten elämään.

 

Olin Saariselällä Kakslauttasessa isäntänä jälleenmyyjäporukallemme, sillä mukana palkinto- ja koulutusmatkalla oli Osuuskauppa Keskimaan rehunmyyntihenkilöitä.

 

Matka oli Keskimaan myyntihenkilöstölle tärkeä tilaisuus. Se oli tärkeä heidän yhteishenkensä luojana, sillä olivathan maakunnan osuuskaupat yhdistäneet voimansa vasta vuonna 1984 maakunnalliseksi osuuskaupaksi – Osuuskauppa Keskimaaksi.

 

Vietimme muutaman päivän tiiviisti luennoilla, mutta myös Saariselän ladut tulivat matkan aikana tutuiksi.

 

 

******

 

Olimme lähdössä kotimatkalle, kun kuulimme radiosta, että jossain Neuvostoliitossa oli tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus.

 

”Kotiinlähtöpäivämme” saattoi olla sunnuntai eli yksi päivä onnettomuuden jälkeen, sillä eihän siihen aikaan Neuvostoliiton onnettomuuksista kerrottu kovinkaan helposti. Toisaalta Neuvostoliitto yritti salata tapahtuman.

 

******

 

Tuolloin maatalouskaupalla oli merkittävä rooli maatalouden tuotantotarvikkeiden myynnissä, mutta maatalouden rakennemuutos on tehnyt maatalouskaupan lähes tarpeettomaksi.

 

Nykypäivän maataloustuottaja asioi suoraan teollisuuden kanssa ja maatalouskauppa on saanut sopeutua tilanteeseen.

 

Nykytilanne on terve, sillä maatalouskauppa oli aikoinaan tehokas välistävetäjä ja kustannusten kohottaja. Kauppa otti omat siivunsa, kun viljelijä hankki tuotantotarvikkeita ja se otti taas siivunsa, kun tuottaja toimitti vaikkapa viljaa viljanjalostusteollisuudelle!

 

Erityisen ansiokas maatalouden kustannusten kohottajana oli sittemmin konkurssiin päätynyt Keskusosuusliike Hankkija. Hankkijan päätyminen konkurssiin aloitti maatalouskaupan tehostumisajan.

 

******

 

No nyt päädyin hieman sivuraiteille Tšernobylin ydinvoimaonnettomuuden muistelemisessa, mutta tapahtuman omakohtainen muisteleminen johdatteli luontevasti niihin aikoihin, jolloin maatalouskaupalla vielä oli merkitystä ja se oli keskeinen yhteistyötaho mm. silloisissa työtehtävissäni.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tsernobyl, Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus, Osuuskauppa Keskimaa, Hankkija, Keskusosuusliike Hankkija, Hankkijan konkurssi, maatalouskauppa, maatalouskaupan palkkiot, Neuvostoliitto, Ukraina,

Päättäjien pitäisi osata antaa arvoa asiantuntijoiden mielipiteille

Lauantai 11.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Maaseudun Tulevaisuus on 1.6.2011 ilmestyneessä lehdessään julkaisut Fortum Oyj:n toimitusjohtaja Tapio Kuulan haastattelun.

 

Kuulalla on ajatuksia, joita poliittisten päättäjien pitäisi hallitusta rakentaessaan kuunnella.

 

Toimitusjohtaja Kuula tyrmää Suomeen rakennetut ja suunniteltavat tuulivoimalat. ”Tänne ei kannattaisi rakentaa tuulivoimaa käytännössä lainkaan”, sanoo hän.

 

Olen Kuulan kanssa samaa mieltä.

 

Arvostan SDP:stä perussuomalaisten vaalityömieheksi siirtyneen Matti Putkosen mielipiteitä yhdessä asiassa:

 

Kerrotaan, että Putkonen on todennut toimivan tuulivoimalan perusratkaisuksi sen, että tuulivoimalan alaosassa dieselmoottori jyskyttää ja siitä vedetyllä hihnavedolla pyöritetään tuulivoimalan siipiä!

 

Kuula peräänkuuluttaa Pohjoismaiden kesken työnjakoa uusiutuvan energian markkinoilla. Hän esittää, että Norja keskittyisi tuulivoiman kehittämiseen, sillä siellä luontaiset olosuhteet ovat myönteiset tuulivoimalle.

 

Bioenergia on sarka, johon Fortum Oyj:n toimitusjohtaja Kuula patistaa Suomea.

 

Energiapuussa Suomen mahdollisuudet ovat ainutlaatuiset, sillä metsien tuotto hyödynnetään nyt vain osittain. Kasvua riittää sekä metsäteollisuudelle että energiaksi”, viestittää Kuula.

 

Tuulienergian ongelmien ja energiapuun lisäämisen jatkoksi toimitusjohtaja Kuula toteaa, että Fortum ei tyydy nyt toimitusministeriönä toimivan hallituksen päätökseen, jolla se hylkäsi Loviisa 3:n ydinvoimalaluvan. Se hevosista puhuu, joka hevosella ajaa!

 

Mielestäni hallitus teki oikean ydinvoimapäätöksen, kun se myönsi luvan uudelle voimalalla Olkiluotoon ja luvan myöskin pohjois-Suomeen rakennettavalle voimalalle.

 

Loviisa ykkösen käyttölupa päättyy vuonna 2027 ja kakkosen 2030. Jotta Loviisa kolmonen olisi käytössä 2020-luvulla, lupapäätöksiä tarvitaan jo alkaneella eduskuntakaudella, toteaa Kuula.

 

Kaikkeen kuultuun, luettuun ja nähtyyn pätee se, että lähdekritiikki on muistettava eli kuka sanoo, mitä kirjoittaa ja mitä tekee.

 

Lähdekritiikin jälkeenkin Kuulan esittämät seikat kannattaisi huomioida uutta vauhtia saaneissa hallitusneuvotteluissa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tapio Kuula, Fortum, ydinvoima, tuulivoima, tuulivoimala, energiapuu,

Mauri Pekkarinen - valmis pääministeriksi

Lauantai 29.5.2010 - -Esko Erkkilä-

Suomen Keskusta valmistautuu mielenkiintoiseen puheenjohtajavalintaan parin viikon kuluttua Lahden puoluekokouksessa.

 

Kaikki puheenjohtajaehdokkaat ovat esiintyneet tamperelaisille ja heistä viimeisenä elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen. Pekkarinen esiintyi tamperelaisille Linkosuon kahvilassa Koskikeskuksessa lauantaina 22.5.2010.

 

Olin kuuntelemassa ministeriä ja pääsin myös keskustelemaan hänen kanssaan.

 

Pekkarinen on kokenut...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mauri Pekkarinen, Suomen Keskusta, ydinvoimalapäätös

Oikea päätös

Lauantai 24.4.2010 - -Esko Erkkilä-

Hallitus teki keskiviikkona 21.4.2010 päätöksen, että se esittää eduskunnalle kahden uuden ydinvoimalan rakentamista. Uudet ydinvoimaluvat ovat saamassa Fennovoima Oy sekä Teollisuuden Voima Oy. Mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen, se merkitsee, että uudet ydinvoimalat rakennetaan Eurajoen Olkiluotoon ja Pyhäjoelle tai Simoon.

 

Päätös on oikea. Nyt on eduskunnan vuoro hyväksyä hallituksen esitys, jotta ydinvoiman lisärakentamisessa päästään vitkastelematta vauhtiin.

 

Ydinvoimalalupien esittäminen kuului ministeri Mauri Pekkariselle ja hän osoitti olevansa henkilö, johon Suomi voi luottaa.

 

Eduskunnassa lisäydinvoimalaluvat...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lisäydinvoimalat, Teollisuuden Voima, Fennovoima, Fortum, Mauri Pekkarinen

Puolustusministeri Jyri Häkämies miinanpolkijana?

Sunnuntai 7.3.2010 - -Esko Erkkilä-

Puolustusministeri Jyri Häkämies on saanut Kansallisen Kokoomuksen sisäisessä työnjaossa miinanpolkijan roolin.

 

Muuten ei voi käsittää, että hän vakavissaan esittäisi kaikkien kolmen ydinvoimalaluvan hyväksymistä.

 

Kolmen ydinvoimalaluvan hyväksyminen saattaisi järkevän toiminnan kannalta olla perusteltua, mutta...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyri Häkämies, ydinvoimalaluvat, Loviisa, Eurajoki, Simo Pyhäjoki