Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Potilas" -termin yksipuolisella käyttämisellä terveydenhoitojärjestelmä syyllistyy asiakkaiden alistamiseen

Sunnuntai 30.10.2016 - -Esko Erkkilä-

Omaan jonkinlaista kokemusta terveydenhoitojärjestelmän tavasta käyttää asiakkaistaan ”potilas”, ”asiakas” tai ”veronmaksaja” termejä.

 

 

Olen ottanut asiaan kantaa monesti ja pääsääntöisesti kannatan termin ”asiakas” käyttämistä.

 

 

Minulle suoritettiin vuonna 2001 eturauhassyöpäleikkaus ja en ole edes heti leikkauksen jälkeen kokenut itseäni potilaaksi.

 

 

Koen itseni potilaaksi, jos olen sidottu potilassänkyyn, jota hoiturit työntelevät sairaalan käytävillä, mutta omin jaloin sairaalassa tai terveyskeskuksessa liikkuessani olen terveydenhuollon asiakas. Olen hoitureiden ja lääkäreiden työnantaja ja työnantajalla on vahvat oikeudet työläisiään kohtaan.

 

 

 

syopa1.jpg

 

 

Osallistuin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen eturauhassyöpäryhmän tukihenkilönä viime perjantaina eli 28.10.2016 Tampere-talossa järjestettyyn…

 

 

 

syopa2.jpg

 

 

 

….Kansallinen syöpäkeskus-seminaariin, jossa käsiteltiin laaja-alaisesti Suomeen suunnitellun Kansallisen syöpäkeskuksen perustamiseen liittyviä kysymyksiä.

 

 

Käytin seminaarin eräässä keskusteluosiossa yleisöpuheenvuoron, jossa totesin, että ”potilas”-termin käyttäminen on alistava ilmaisu syöpäpotilaista ja yleensäkin potilaista.

 

 

Totesin, että ”asiakas” –termin käyttäminen terveydenhuoltopalvelujen käyttäjistä – myös syövänhoitoon liittyvien palvelujen käyttäjistä – olisi oikein.

 

 

Sain seminaarissa laajaa kannatusta järjestöedustajilta, mutta toki oli murheellista todeta, että syövänhoitoon osallistuvat professorit, erikoislääkärit ja monet sairaanhoidon ammattilaiset suhtautuivat puheenvuorooni nuivasti.

 

 

Sain kokea nuivan kohtelun seminaarimme ruokajonossa, jossa terveydenhuollon ”ammattilaiset” kommentoivat häpeämättömästi esitystäni minun kuulteni mm. siten, että he ovat asiakkaita Prisman kassajonossa, mutta potilaat eivät ole heille asiakkaita!

 

Käsittämätöntä asiakkaiden aliarviointia!

 

 

Koen suureksi voitokseni sen, että STM:n lääkintöneuvos Jaakko Yrjö-Koskisen seminaarista heti tuoreeltaan laatimassa muistiossa kerrotaan puheenvuorostani näin:

 

 

Keskustelua

 

Esko Erkkilä, Pirkanmaan Syöpäyhdistys

 

  • potilas-termin jatkuva käyttäminen on alistava termi

  • asiakas-termi on arvostava ja tasa-arvoistava termi

 

 

Kiitän sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Jaakko Yrjö-Koskista nopeasta muistion toimittamisesta ja siitä, että hän on laatimassaan muistiossa aivan oikein pystynyt tiivistämään sanomani!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere-talo, Kansallinen Syöpäkeskus, STM. lääkintöneuvos Jaakko Yrjö-Koskinen, potilas on alistava, asiakas on tasa-arvoistava, asiakas on potilasta kunnioittava, asiakas -termi on kunnioittva, potilas-termi on alistava, potilas on alistava termi,

"Oli jämerää ja päämäärätietoista esiintymistä!"

Keskiviikko 14.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Nämä blogikirjoitukseni menevät hieman yksitoikkoisiksi, sillä viime perjantain Anu Vehviläisen maakuntahallintoon liittyvää tapahtumaa, lauantain myyjäisiä Viljakkalan Seurojentalolla, sunnuntaina Eläkeliiton kirkkopyhää Luopioisissa ja maanantain Keskustan 110-vuotistapahtumaa kutsuin hienoiksi tapahtumiksi.

 

 

Hienot tapahtumat jatkuivat eilen tiistaina, kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esiintyi meille pirkanmaalaispäättäjille sote-asioiden tiimoilta Tampere-talossa!

 

 

 

rehu1.jpg

 

 

Tiedän kokemuksesta, että ministeri Rehulan tilaisuuksissa vakiovarusteena pitää olla fläppitaulu, mutta eilen ministeri Juha Rehula yllätti ja eikä käyttänyt lainkaan fläppitaulua esityksensä tukena!

 

 

 

rehu2.jpg

 

 

Juha Rehulan eilinen esitys oli esiintymistaidon huippunäyte, sillä ministerin esitys oli hienosti jäsennelty ja hän ei kertaakaan tukeutunut kirjalliseen lunttiin!

 

 

 

rehu3.jpg

 

 
PowerPoint-esitys oli laadittu selkeäksi ja havainnolliseksi.

 

 

 

rehu4.jpg

 

 

Taidatkos sen selvemmin sanoa!

 

 

 

rehu5.jpg

 

 

Ministeri Rehula jatkoi matkaansa Tampereelta Hämeenlinnaan, mutta ennen Hämeenlinnan tilaisuutta hän ehti facebokissa kommentoimaan Tampereen tilaisuuden tunnelmaa hyvin positiiviseen sävyyn.

 

 

Vastakommentoin Rehulan viestiä näin:

 

 

”Oli jämerää ja päämäärätietoista esiintymistä - kiitokset Juha Rehula!”

 

 

Ministeri vastasi kommenttiini puolestaan näin:

 

 

Kiitos Esko! perusvire koko aamupäivän aikana eteenpäinkatsova. Tekemisen meininki on puheiden lisäksi totta myös käytännössä!!!

 

 ****************

 

On hienoa sekä turvallista, että meillä on jämerä ja päämäärätietoinen perhe- ja peruspalveluministeri!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, Juha Rehula, perhe- ja peruspalveluministeri, Tampere-talo,

Neljän vuoden korpivaellus ministerivierailujen osalta on päättynyt

Perjantai 15.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskusta oli hallitusvastuusta poissa neljä pitkää vuotta.

 

 

Neljän vuoden aikana kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit ajoivat Isänmaamme sellaiseen kurimukseen, että siitä nouseminen on vaikeaa.

 

 

Keskustan kenttäväen kannalta neljä oppositiovuotta merkitsivät, että emme saaneet maakuntavierailuille keskustalaisia ministereitä.

 

 

Keskustan kenttätoimijan kannalta on aina ”palkintohetki”, kun saa junailla tilaisuutta, jossa esiintyy keskustalainen ministeri.

 

 

Tiedän Suomen vaikean taloustilanteen, johon ajauduimme edellisen hallituksen aikana ja ymmärrän, että keskustalaisten ministerien vierailut maakunnissa ovat myös nyt harvinaista herkkua – Keskustan ministereitä tarvitaan päätöksenteon ytimessä ja heidän maakuntamatkansa saavat odottaa.

 

 

Me Tampereen keskustalaiset olimme tyytyväisiä, kun saimme maakuntaamme Kimmo Tiilikaisen ja Anu Vehviläisen.

 

 

Ministerit esiintyivät Tampere-talossa ”Seutufoorumi 2015” –tapahtumassa 3.11.2015.

 

 

Seutufoorumi on Tampereen kaupunkiseudun kuntien – Tampere, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Orivesi ja Vesilahti – yhdessä järjestämä tilaisuus, jossa käsitellään tämän talousalueen kysymyksiä.

 

 

Tässä pieni kuvakollaasi Kimmo Tiilikaisen ja Anu Vehviläisen vierailuista Tampereella 3.11.2015:

 

 

 

tre1.jpg

 

 

Keskustanaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Minna Sarvijärvi ja Keskustan Pirkanmaan piirin piirihallituksen jäsen Antti Juva olivat yhdessä kanssani vastaanottamassa ministeri Kimmo Tiilikaista Tampere-talolle!

 

 

 

 

tre2.jpg

 

 

On tällä vaalikaudella melkoisen varmaa, että maa- ja metsätalousministeri ja ympäristöministeri eivät taistele keskenään, sillä Kimmo Tiilikainen hoitaa kumpaakin ministeripestiä!

 

 

 

 

tre3.jpg

 

 

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

 

 

 

 

tre4.jpg

 

 

Anu Vehviläisen puheenvuoro Seutufoorumin päätteeksi sai suuret suosionosoitukset!

 

 

 

 

tre5.jpg

 

 

Lehdistöä kiinnosti Anu Vehviläisen suunnitelmat – Aamulehden Aki Taponen jututtaa Vehviläistä ja Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Riitta Koskinen seuraa taustalla.

 

 

 

 

tr6.jpg

 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö järjesti Seutufoorumin jälkeen Tampereen Sokoksella yleisötilaisuuden, jossa hyväntuulinen ministeri Vehviläinen piti mielenkiintoisen esityksen.

 

 

 

 

tre6.jpg

 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön sihteeri Raija Moilanen antoi Anu Vehviläiselle ”tuunaamansa” heijastimen muistoksi Tampereella käynnistä!

 

 

Kiitoksia Kimmo Tiilikaiselle ja Anu Vehviläiselle – ehkä jo huomenna saan kertoa seuraavasta ministerivierailusta Tampereelle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kimmo Tiilikainen, Anu Vehviläinen, Tampere-talo, maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen,

Teurastamon paikalle eläintarha ja eläintarhan paikalle Tampere-talo!

Lauantai 9.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Lähes kaikki suomalaiset tietävät, että Tampere-talo on Pohjoismaiden suurin konsertti- ja kongressikeskus Tampereen keskustan välittömässä läheisyydessä Yliopistonkadulla.

 

 

Harvat kuitenkaan tuntevat paikan lähihistoriaa.

 

 

Paikalla oli Tampereen Teurastamo, kunnes samalle paikalle perustettiin eläintarha.

 

 

Eläintarha toimi vuodesta 1964 vuoteen 1972 ja sen kuuluisimmat asukkaat olivat Tam ja Pere –nimiset leijonat.

 

 

Leijonanpennut olivat Tampereen puolalaisen ystävyyskaupungin Lodz´n lahja Tampereelle – Lodz on ollut Tampereen ystävyyskaupunki vuodesta 1958 alkaen.

 

 

**************************

 

Entisen teurastamon ja entisen eläintarhan paikalle Sorsapuiston äärelle valmistui vuonna 1990 Tampere-talo.

 

 

Talo maksoi aikoinaan 307 miljoonaa markkaa eli n. 50 M€.

 

 

 

tretalo1.jpg

 

 

Tampere-talon sisäänkäynti.

 

 

 

 

tretalo2.jpg

 

 

Syyshortensioiden ystävänä arvostan, että Tampere-talon kaikilla puolilla on rehevät ja hyvinhoidetut syyshortensiakasvustot – jo niiden vuoksi kannattaa tehdä kävelylenkki Tampere-talon ympäri syys…lokakuussa!

 

 

 

tretalo3.jpg

 

 

Tampere-talolla on vuodesta 1990 alkaen ollut neljä johtajaa ja heistä kolmen ensimmäisen kuvat ovat Tampere-talossa kunniapaikalla (valitan kuvieni heikkoa laatua, sillä lasipäällyste muotokuvien päällä heijasteli kiusallisesti):

 

 

 

 

tretalo4.jpg

 

 

Carl Öhman 1990 – 1997.

 

 

Öhman oli vuosina 1973 – 1997 naimisissa Marjatta Leppäsen kanssa.

 

 

 

 

tretalo5.jpg

 

 

Kaarina Suonio 1997 – 2004.

 

 

Suonio oli kulttuuriministerinä Kalevi Sorsan kolmannessa hallituksessa ja opetusministerinä Sorsan neljännessä hallituksessa vuosina 1982 – 1986.

Hämeen läänin maaherrana Suonio toimi 1994 – 1997.

 

 

 

 

tretalo6.jpg

 

 

Kalervo Kummola 2004 – 2011.

 

 

Kummolalla on meriittejä niin paljon, että niitä ei kannata edes yrittää luetella.

 

 

Saatan olla jonkinlainen vara-Kummola, sillä minua on ainakin kahdesti kommentoitu jääkiekko-ottelun aikana miesten vessassa, että kato perkele Kummola!  Kerroin tämän joskus Kummolalle ja hän totesi, että ristinsä se on sullakin!

 

 

 

Nykyisin Tampere-talon johtajana on Pauliina Ahokas, mutta luonnollisesti hänen muotokuvaansa ei vielä ole Tampere-talossa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Teurastamo, Tampereen Eläintarha, Tampere-talo, Carl Öhman, Kaarina Suonio, Kalervo Kummola, Marjatta Leppänen, Pauliina Ahokas, Tam-leijona, Pere-leijona,

Tampereen kaupunkiseutu - kummajainen, joka tekee päätöksiä ilman juridista oikeusvaltaa

Perjantai 6.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Tampere ja sen naapurikunnat Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Kangasala, Orivesi, Lempäälä  ja Vesilahti ovat aikoinaan muodostaneet ”Tampereen kaupunkiseutu” –nimisen yhteenliittymän, joka toimii virkamiesvetoisesti ilman juridista selkänojaa.

 

 

Toki Seutukunnalla. kuten Tampereen kaupunkiseutua kutsutaan, on myös luottamushenkilöelin eli Seutuhallitus, mutta todellista valtaa Seutukunnalla käyttää kuntien virkahenkilöistä muodostettu ”Kuntajohtajakokous”, joka kokoontuu kahden viikon välein perjantaisin klo 8.00.

Periaatteessa Seutukunnan ylin päätöselin on Yhtymäkokous, mutta lyhyt tutustuminen sen pöytäkirjoihin osoittaa, että siellä ei käsitellä kummoisiakaan asioita.

 

 

Toimialoittaista valtaa Seutukunnalla käyttävät virkahenkilöistä muodostetut Seututyöryhmät.

 

 

Seututyöryhmien nimet ovat nämä:

 

  • Maankäyttö ja asuminen
  • Liikennejärjestelmä
  • Sivistyspalvelut
  • Sosiaali- ja terveydenhuolto
  • Infrapalvelut
  • Viestintäverkosto
  • Tietohallinto

Tiedän, että Seututyöryhmien kokousajoista yli puolet kuluu siihen, että osanottajat keskustelevat miten eri kunnissa virkamiehet suhtautuvat eri asioihin eli tällä keskustelulla virkamiehet hakevat yhtenäistä käytäntöä kuntalaisia koskeviin seikkoihin.  On ilmeisen selvää, että tiukimman menettelyn kunnan menettelytapa omaksutaan menettelytavaksi kaikissa muissakin seutukunnan kunnissa.

 

 

 

Luottamushenkilöiden päätösvalta Seutukunnan kunnissa on kaikonnut virkahenkilöille, sillä virkahenkilöt ovat omaksuneet esim. Ympäristöministeriön ohjeet lainsäädännön veroisiksi ohjeikseen.

 

 

On aina muistettava, että Seutukunnan linjaukset eivät juridisesti ohjaa kuntien virallisten päätöselinten päätöksiä, mutta todellisuudessa näin kuitenkin tapahtuu.

 

**************

 

 

 

Osallistuin Tampereen kaupunkiseudun Seutufoorumi 2015 –tapahtumaan Tampere-talossa 3.11.2015

 

 

Ilahduin, kun…

 

 

 

 

luojus.jpg

 

 

…Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus totesi etukäteen valmistellussa kommenttipuheenvuorossaan mm. näin:

 

 

 

”Miten kuntajohtajien seudullisiin kokouksiin saadaan syötteitä yhä enemmän myös luottamushenkilöiltä?”

 

Katja Luojuksen kommenttipuheenvuoro on kokonaan luettavissa hänen blogisivuiltaan ja niille pääsee, kun googlaa ”Katja Luojus blogi”.

 

 

*******************

 

 

Kammoksun kunnallisessa päätöksenteossa virkamiesvaltaa ja peräänkuulutan tosiasiaa, että virkahenkilöt valmistelevat ja toteuttavat asioita, mutta asioista päättäminen kuuluu ehdottomasti luottamushenkilöille!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen seutukunta, Tampereen seutukunnan Seutuhallitus, Tampereen seutukunnan Kuntajohtajakokous, Tampereen seutukunnan Seututyöryhmät, Seutufoorumi 2015, Tampereen kaupunkiseutu Seutufoorumi 2015, Tampere-talo, Katja Luojus,

Maalaispojan 40-vuotisjuhlakiertue alkoi Tampere-talon Isossa Salissa!

Perjantai 23.10.2015 - -Esko Erkkilä-

Sain olla kutsuvieraspaikalla Tampere-talon Ison Salin toisella tuolirivillä, kun maalaispoika Mikko Alatalo aloitti 40-vuorisjuhlakiertueensa keskiviikkona 21.10.2015.

 

 

 

 

mikko1.jpg

 

 

Tampere-talon Iso Sali antoi mittavat puitteet Mikon juhlakiertueen avajaiskonsertille.

 

 

 

 

mikko2.jpg

 

 

Suomalaisten tunteiden tulkki – Mikko Alatalo.

 

 

 

 

mikko3.jpg

 

 

Olin otettu, kun ennen konserttia pääsin yhteiskuvaan Seija Alatalon kanssa!

 

 

 

 

mikko4.jpg

 

 

Konsertissa ei luonnollisesti saanut kuvata, mutta toki yleisö alkoi konsertin lopulla hieman ”soveltamaan” kuvaamiskieltoa.

 

 

Tässä Mikko oikein nuorena…

 

 

 

 

 

mikko5.jpg

 

 

…ja tässä nuorena!

 

 

 

 

mikko6.jpg

 

 

 

Kuulimme vauhdikkaassa tahdissa Mikon ja Harri Rinteen hittejä vuosien varrelta

 

 

  • ·         Viivy vielä hetki
  • ·         Ihmisen ikävä toisen luo
  • ·         Hän hymyilee kuin lapsi
  • ·         Vicky Lee
  • ·         Tytöt tahtoo pitää hauskaa
  • ·         11 virran maa
  • ·         Kiiminkijoki
  • ·         Maalaispoika oon

 

 

Mikon itsensä sanoittama ja säveltämä "Hyasinttien aikaan" on aina yhtä puhutteleva! Hän on sen luonut synnyinkodissaan samana päivänä sen jälkeen, jolloin saatteli äitinsä haudanlepoon.

 

 

 

 

mikko7.jpg

 

 

Mikon Jaska-pojan Ronja-tytär valloitti Tampere-talon yleisön kahdesti.

Mihin Ronja vielä ehtiikään!

 

 

 

 

mikko8.jpg

 

 

Konsertin jälkeen ”juhlakalu” sai kirjoittaa kynä savuten omistuskirjoituksia kuuden cd-levyn juhlaboksiinsa, joka ilmestyi 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

 

 

Kerrassaan hieno tilaisuus – kiitos Mikko, Seija ja kumppanit!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, maalaispoika, maalaispojan 40-vuotisjuhlakiertue, Tampere-talo, Tampere-talon Iso Sali, Harri Rinne, Maalaispoika oon, hyasinttien aikaan,

Varttuneella iällä kannattaa käyttää hyväkseen erilaisia terveyskokeita ja -testejä

Perjantai 6.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Olen elävä esimerkki – todella elävä – siitä, että terveenäkin ihmisen kannattaa tutkituttaa itseään erilaisten sairauksien varalta.

 

Sanon tämän sillä omakohtaisella kokemuksella, että minulta löydettiin yli kymmenen vuotta sitten eturauhassyöpä rutiininomaisen verikokeen eli PSA-tutkimuksen jälkeen.

 

Minut leikattiin ja jos en tullut terveeksi, niin palauduin jokseenkin entiselleen, kuten tavataan sanoa!

 

Tampere-talossa järjestettiin Seniorimessut 9.11.2013 ja lunastin viiden euron hintaisen pääsylipun messuille.

 

Messujen esitteessä sanottiin mm. näin:

 

"Seniori-ikäiset ovat nykyisin aikaisempaa hyväkuntoisempia, aktiivisempia ja varakkaampia.

 

He ovat halukkaita etsimään uusia kokemuksia ja sijoittamaan hyvinvointiinsa. Matkailu, sopivan asuinympäristön ja -palveluiden valinta, arkipäivää helpottavat apuvälineet, mielenkiintoiset harrastukset ja tarvittavat kotitalous- tai terveydenhoidon palvelut kiinnostavat."

 

 

Varakkuudesta omalta kohdaltani ei ole kyse, mutta muuten allekirjoitan messuesitteen tekstin.

 

Messuilla oli monenlaisia kilpailuja ja testausmahdollisuuksia.

 

Suostuin kahteen testiin:

 

Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukosen kanssa juttelemme usein niitä näitä, mutta emme kuitenkaan politiikkaa.

 

Seniorimessuilla Marjatta ylipuhui minut osallistumaan testiin, jossa verikokeen perusteella arvioitiin henkilön taipumus aikuisiän diabetekseen.

Testausmahdollisuus oli osa Tampereen Diabetesyhdistyksen messuosastoa.

 

 

verensokeri

 

 

Verinäyte otettiin sormenpäästä ja analysoitiin.

 

Tulos oli minulle helpotus, sillä sain tulokseksi 6,5 mmol/l.

 

Tavoitearvo ennen ateriaa on 4 – 6 mmol/l ja 1,5 – 2 tuntia aterian jälkeen alle 8 mmol/l.

 

Sain lohduttavan tiedon, että pikakokeen perusteella minulla ei ole akuuttia tilannetta aikuisiän diabetekseen.

 

********** 

 

Toinen testi oli käsien puristusvoimaa testaava testi.

 

Kyseinen testi antaa tarkkaa tietoa käsien puristusvoimasta ja käytännön tuntumaa siihen, että miten testattava pärjää sellaisissa arjen askareissa, joissa tarvitaan käsiin ”puhtia”.

 

Sain tulokseksi oikealla kädellä 56 kg ja vasemmalla kädellä 53 kg.

 

Testaaja piti tuloksia hyvinä ja erityisen hyvänä hän piti sitä, että molempien käsien puristusvoimat olivat noin lähellä toisiaan.

 

Yritin netistä löytää puristusvoimatulosten tulkintakaavoja, mutta niitäpä ei niin helposti löydykään, sillä tulkinnat ovat laitekohtaisia. On siis vain uskottava testaajan kommentteja.

 

 

**********

 

 

Mitä näistä voisi oppia?

 

Omakohtaisena kokemuksena kannustan yli 50-vuotiaita miehiä verikokeisiin, joissa tutkitaan PSA. Korkea PSA-arvo merkitsee tarkempia tutkimuksia eturauhassyövän varalta.

 

Kannustan naisia hakeutumaan mammografiatutkimuksiin, sillä se antaa viitteitä mahdollisista tarkemmista tutkimuksista rintasyövän varalta.

 

Kannustan hakeutumaan verensokerimittauksiin, sillä sen tulokset antavat viitteitä lähestyvästä aikuisiän diabeteksestä.

 

Kannustan suorittamaan käsien puristusvoimamittauksia, kun se on helposti mahdollista. Olen jostain lukenut, että yli 55-vuotiailla miehillä tulos 37 kiloa tai heikompi ja naisilla tulos 21 kiloa tai heikompi merkitsevät viitteitä saada liikkumiskyvyn rajoituksia.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: PSA-koe, mammografia, verensokeriarvo, puristusvoima, eturauhassyöpä, rintasyöpä, Tampereen Diabetesyhdistys ry, Seniorimessut, Tampere-talo, Marjatta Stenius-Kaukonen,

Pillerit lattialle ja niiden yksittäinen poiminta takaisin pilleripurkkiin on seniorille parasta liikuntaa!

Tiistai 12.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen piti yleisöä kiinnostavan puheenvuoron Tampere-talon Sorsapuistosalissa järjestetyillä Seniorimessuilla lauantaina 9.11.2013.

 

 

maalaislaakari1

 

 

Kiminkinen keräsi salintäyteisen yleisön, sillä…

 

 

 

maalaislaakari2

 

 

…hänen luentonsa oli koreografialtaankin suorastaan valloittava!

 

 


maalaislaakari3

 

 

Kiminkinen painotti kaikenlaisen liikunnan tärkeyttä senioriväestön hyvinvoinnille.

 

 

Taisi olla niin, että Kiminkinen kertoi joskus määränneensä seniorille purkillisen pillereitä ja antaneensa ainakin epävirallisesti seuraavan käyttöohjeen:

 

 

”Heitä nämä pillerit kolmesti päivässä huoneen lattialle ja kerää ne yksitellen noukkien takaisin pilleripurkkiin!”

 

Saattaa olla, että Kiminkinen kertoi antaneensa ohjeen, että pillerit pitää heittää vain kerran päivässä huoneen lattialle, mutta ohjeen todellinen sisältö ilmenee paremmin, jos kerron  ”heittokertavaatimuksen” olleen päivässä kolme kertaa!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tapani Kiminkinen, maalaislääkäri Tapani Kiminkinen, Pylkönmäki, Saarijärvi, Seniorimessut 2013, Seniorimessut Tampere-talossa,

Christer Sundqvistin esitys käyttäytymisestä ruokakaupassa oli mainio oppitunti!

Maanantai 11.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Luonnonmukainen Tampere ry sekä Montteeri Oy järjestivät Tampere-talon Sorsapuistosalissa Seniorimessut lauantaina 9.11.2013.

 

 

seniori1

 

 

Messuohjelman helmiä oli filosofian tohtori Christer Sundqvist´n ravintoesitys.

 

 

********

 

 

Ehdin paikalle, kun FT Sundqvist oli ehtinyt esityksessään siihen vaiheeseen, jossa hän antoi vinkkejä ruokakaupassa käyttäytymiseen.

 

Lyhyt referaatti Christer Sundqvist´n esittämistä kuudesta kohdasta, jotka kannattaa ottaa mukaan, kun asioi ruokakaupassa:

 

1.      Kymmenen metrin mittanauha…

 

…on ruokakaupassa asioidessa tarpeellinen, sillä mitään ei kannata laittaa ostoskoriinsa kymmenen metrin etäisyydellä kassoista!

 

Sundqvist totesi aivan oikein, että kassan lähelle on kaikissa kaupoissa ahdettu sellaisia tavaroita, joista kauppa saa parhaan katteen, mutta ne kaikki ovat terveelliselle elämälle haitallisia.

 

Annoin tunnustusta Sundqvistille asiasta ja totesin hänelle, että kymmenen metrin etäisyydellä kassoista sijaitsevat paikat ovat erittäin kalliita tavarantoimittajille, sillä kauppa rokottaa raskaimman jälkeen erilaisilla ”menekinedistämismaksuilla” ja ”paikkavuokrilla” niitä tavarantoimittajia, jotka saavat tuotteensa esille kymmenen metrin etäisyydelle kassoista!

 

2.      Kuulosuojaimet…

 

…ovat Sundqvistin mukaan tärkeä asiakkaan lisävaruste, kun menee ostoksille ruokakauppaan. Niiden avulla välttyy kuulemasta niitä markkinointiviestejä, joita kaupassa jatkuvasti ja joka hetki toistetaan.

 

 

3.      Polvisuojukset…


…ovat välttämätön varuste, jos haluaa ruokakaupassa tehdä onnistuneita ostoksia. 

 

Kaikki humpuukituotteet, epäterveelliset tuotteet ja tuontielintarvikkeet on ruokakaupoissa asetettu niille hyllyille, joista ne on helpoin ottaa ostoskoriin.

 

Terveelliset tuotteet, terveyttä edistävät ja kotimaiset tuotteet on ruokakaupoissa yleensä asetettu joko ylimmille hyllyille asiakkaiden tavoittamattomiin tai alimmille hyllyille siten, että ne löytää ainoastaan konttaamalla.

 

Jotta asiakas löytäisi kaupan hyllyiltä esimerkiksi kotimaisia keksejä tai muita kotimaisia tuotteita, on kontattava hyllyjen välissä – omaan tästä omakohtaista kokemusta.

 

 4.      Suurennuslasi…

 

 

…myös on Christer Sundqvistin mukaan välttämätön varuste, jos haluaa suomalaisessa ruokakaupassa tehdä onnistuneita ostoksia.

 

Suurennuslasin avulla kuluttaja pystyy tarkistamaan tuotteiden raaka-ainesisällön ja siten pohjaamaan ostopäätöksensä todellisuuspohjalle.

 

 

 

 5.      Pyykkipoika…

 

 seniori2



…on sen jälkeen tullut kuluttajalle välttämättömäksi lisävarusteeksi ruokakauppakäynneillä, kun kaupparyhmät ovat kilvan alkaneet rakentaa kauppoihinsa ulkomaisiin taikinoihin perustuvia paistopisteitä.

 

Saksalaisten, baltialaisten ja eksoottisten kaukomaiden leipomoiden valmistamat taikinat kypsennetään suomalaisissa ruokakaupoissa ja siten luodaan valheellinen aistikuva kotileivonnasta.

 

 

6.      Mummo…

 

 

…oli viimeisenä kohtana FT Christer Sundqvist mainitsemissa ruokakauppakäyntien ”lisävarusteissa”!

 

Suomalaisilta on päässyt unohtumaan kunnollisen ruuan valmistaminen kotoisista raaka-aineista ja tähän taitovajeeseen on verraton vaihtoehto mummo, sillä mummot osasivat valmistaa ruokaa itse!

 

Keskustelin asiasta Sundqvistin kanssa hänen esityksensä jälkeen ja kerroin, että minulla vaimoni ajaa oikein mainiosti mummon roolin, sillä ruoka-alan ammattilaisena vaimoni osaa valmistaa herkullisia ruokia raaka-aineista ja meille ei tarvitse ostaa minkäänlaisia eineksiä tai valmisruokia!

 

 

*************

 


seniori3

 

 

FT Christian Sundqvistin esitys oli mukaansatempaava ja hän saikin kuulijoilta suuret suosionosoitukset!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Christer Sundqvist, FT Christian Sundqvist, Seniorimessut 2013, Seniorimessut Tampereella, Seniorimessut Tampere-talossa, Seniorimessut Sorsapuistosalissa,

Keskusta osallistui ainoana poliittisena puolueena Tampereella WGH:n työhyvinvointitapahtumaan!

Perjantai 5.10.2012 - -Esko Erkkilä-

Work goes happy (WGH) on uusi ja monipuolinen työhyvinvointikonsepti, joka on aloittanut taipaleensa työhyvinvointikiertueella.

 

WGH järjesti Tampere-talolla 3.10.2012 tapahtuman, johon myös Pirkanmaan Keskustan piiri ry osallistui omalla osastollaan. Olin mukana esittelijänä.

 

Herätti kummastusta, että olimme ainoa poliittinen puolue, joka halusi olla mukana työhyvinvointitapahtumassa.

 

Olemme kylläkin viime päivinä saaneet kuulla esim. kokoomuksen taholta irtiottoja siihen suuntaan, että he eivät vähääkään välitä työntekijöiden työhyvinvoinnista – poissaolo tapahtumasta oli ilmeinen seuraus kovan linjan pääsystä voitolle kokoomuksessa.

 

Keskusta oli vahvasti mukana tapahtumassa, sillä kansanedustaja Mikko Alatalo ja entinen kansanedustaja Juha Mieto esiintyivät tapahtumassa edukseen.

 

 

wghmikkomatoja_kalle

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo oli Leningrad Cowboys-yhtyeestä tutuksi tulleen monitoimimies Mato Valtosen ja entisen yritysjohtajan, teräväsanaisena tunnetun kolumnisti-kirjailijan Kalle Isokallion haastateltavana.

 

 

wghmikko

 

Alatalon, Valtosen ja Isokallion keskustelu kosketteli monia työelämän erilaisia kipukohtia ja tietysti myös musiikkimaailmaa.

Mikko totesi, että musiikkibisnes on nykyisin kovaa bisnestä ja esim. ryyppääminen ei sinne enää kuulu.

 

 

wghmietomatojakalle

 

Järjestäjät huomasivat Juha Miedon osastollamme ja Mikko Alatalon haastatteluhetken jälkeen myös Mieto kutsuttiin Valtosen sekä Isokallion tentattavaksi.

 

 

wghmieto

 

 

Kärkkäänä haastattelijana ja jopa haastateltavan keskeyttäjänä tunnettu Isokalliokin meni hiljaiseksi Miedon alussa esittämän pitkän ja työhyvinvointiin ansiokkaasti paneutuvan monologin jälkeen. Isokallio totesi jotenkin siihen suuntaan, että siinäpä se sitten!

 

 

Esiintymislavan edessä oli yli kaksisataa tuolipaikkaa ja ne olivat varsin hyvin miehitettyinä Alatalon sekä Miedon haastattelujen aikana.

 

Keskustalaisena saa olla ylpeä ”seurakavereista”, joilla todella on sanottavaa!

 

 

wghmiedonkainalot

 

 

Juha Mieto koppasi kainaloonsa erään osastollamme vierailleen rouvan sekä kunnallisvaaliehdokkaamme Anne Kotin (vasemmalla) – myös minä pääsin samaan kuvaan!

 

 

 

 

 

 

wghmietojasaarimaa

 

Keskustan Tampereen kunnallisvaaliehdokas Timo Saarimaa on tässä syventynyt syvällisiin keskusteluihin Juha Miedon kanssa.

 

 wghjuhaeskojamikko

 

Juha Miedolla ja Mikko Alatalolla riitti paljon keskusteltavaa ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä – myös minä sain olla kuulolla!

 

 wghmietomikkojapairkko

 

Keskustan Pirkanmaan piiri teki WGH:n –messutapahtumassa videota, joka näinä päivinä julkaistaan piirin nettisivuilla.

Juha Miedon ja Mikko Alatalon haastattelijana toimi Keskustanaisten Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Pirkko Vuolle.

 

Kuvassa näkyy hyvin Keskustan valtakunnallinen vaalijuliste:

”On kotiin tulon aika”

 

Slougan on painettu onnistuneesti ”isoäidin kangaspuissa syntyneen räsymaton” päälle.  

 

Tampere-talossa järjestetty tilaisuus oli onnistunut ja antoi yleisölle paljon uusia eväitä työhyvinvoinnin kehittämiseksi.

 

Keskustelua kävijöiden joukossa herätti se, että muut puolueet ylenkatsoivat työhyvinvoinnin merkitystä nyky-Suomessa. Puolueiden poisjäännistä voi tehdä hyvinkin pitkälle meneviä johtopäätöksiä!

 

Saimme kokea onnistumisia, sillä lavaohjelman ehdottomat huiput olivat Mikko Alatalo ja Juha Mieto!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: WGH, Work goes happy, Tampere-talo, Mikko Alatalo, Juha Mieto, Anne Kotti, Eeva Tuokko, Timo Saarimaa, Mato Valtonen, Kalle Isokallio, Keskustan Pirkanmaan piiri, Pirkko Vuolle, Pirkanmaan Keskustanaiset,

Tampere-talon Broadway-musikaali Annie kannattaa kokea

Torstai 20.9.2012 - -Esko Erkkilä-

Tampere-talossa sai ensi-iltansa 13.9.2012 Broadwaylta tuttu musikaaliklassikko Annie, jonka toteuttavat menestyksekkään The Sound of Musicin tekijät Tampere-talo ja Tampereen Komediateatteri.

 

Sain läheisteni kanssa nauttia hienosta taide-elämyksestä sunnuntaina 16.9.2012.

 

Menestysmusikaali on  Thomas Meehanin käsikirjoittama, Charles Strousen säveltämä ja Martin Charninin sanoittama ja sen Broadway-ensi-ilta oli huhtikuussa 1977.

 

Orpotyttö Anniesta kertova tarina on esittelytekstien mukaan samaan aikaan valloittava, koskettava ja koominen. Voin kertoa, että esittelytekstit pitävät paikkansa.

 

Musikaalin päähenkilönä eli Anniena esiintyy 11-vuotias Ronja Alatalo.

 

Musikaali kestää väliaikoineen kaksi ja puoli tuntia. Ronja on esillä koko ajan, joten hänen laulu-urakkansa on jo fyysisestikin todella mittava.

 

Satu Silvo esittää orpokodin juopottelevaa ja vastenmielistä johtajaa neiti Hannigania. Täytyy ihailla Satu Silvon roolisuoritusta näyttelijätyön fyysisen rasittavuuden kannalta – Silvo tekee esityksen aikana mm. spagaatin!

 

Jukka Leisti näyttelee komedian kolmannen pääroolin eli liikemies Oliver Warbuks´n roolin.

 

Musikaalilla on myös maailmanpoliittinen näkemys, sillä Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt on liikemies Oliver Warbuks´n tuttavana mukana musikaalin juonessa.

 

Roosevelt´n roolin tulkitsee mainiosti Ilmari Saarelainen.

 

Ronja Alatalo on valinnut musikaalissa esiintyväksi Sandy-koiraksi 6-vuotiaan belgianpaimenkoira Pradan. Pradan koko nimi on Flammeus Go-Go Girl. Oli hauska seurata kuinka hyvin Ronjan ja Pradan yhteistyö toimi näyttämöllä.

 

 ******

 

Sain maaliskuun 18. päivänä olla Komediateatterin katsomossa, kun Ronjan vaari Mikko Alatalo järjesti siellä Vilkas lapsi-konsertin ja sen yhteydessä esitelmätilaisuuden ADHD-lapsista.

 

ronjajamuutorpotytot
 

Annie-musikaalin harjoitukset olivat silloin vasta alkaneet, mutta musikaalissa nyt esiintyvät orpolapset oli jo ehditty valita. 

Tytöt esiintyivät Annie-asusteissa ja…

 

 

ronja

 

 

…Ronja esiintyi jo silloin valloittavasti.

 

 

ronja2

 

Muiden ”orpolasten” poistuttua Ronja jatkoi ADHD-konsertissa esiintymistään.

 

 

ronjajamikkovaari

 

Harmittelen, että valokuvani, jossa Mikko Alatalo esiintyy yhdessä Ronjan kanssa, ylivalottui ja kuvan laatu on heikko.

Vaari ja pojantytär tässä kuitenkin musisoivat yhdessä! 

 

 

Annie-musikaalin esityksiä Tampere-talossa on jäljellä enää kuusi ja esitysajankohdat ovat seuraavat:

 

  • La 22.9. klo 13 ja 17
  • Su 23.9. klo 13
  • La 29.9. klo 13 ja 17
  • Su 30.9. klo 13

 

Kannattaa siis pitää kiirettä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: www.annie.fi, Ronja Alatalo, Satu Silvo, Jukka Leisti, Mikko Alatalo, Annie-musikaali, Tampere-talo, Komediateatteri, Ilmari Saarelainen,

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas toimi Etelä-Tampereen hienosti onnistuneen kesäjuhlan juontajana

Tiistai 21.8.2012 - -Esko Erkkilä-

Etelä-Tampereen neljännet kesäjuhlat järjestettiin torstaina 16.8.2012 Koivistonkylän kentällä Nirvankadulla Tampereella.

 

Viime vuonna kesäjuhlat järjestettiin Järvensivulla ja kaksi ensimmäistä kesäjuhlaa Hatanpään kartanon puistossa.

 

Kesäjuhlien vastuullisena pääjärjestäjänä oli nyt Koivistonkylän Omakotiyhdistys ry, mutta sen apuna olivat mm. seuraavat tahot:

 

  • Partiolippukunta Viinikan Siniset
  • Koivistonkylän Kunto
  • Lions Club Tampere Koivistonkylä
  • Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut
  • Koivistonkylän nuorisokeskus
  • Pirkanmiehet
  • Mannerheimin  Lastensuojeluliiton Tampereen osasto

 

Kesäjuhlan onnistumisessa oli keskeinen rooli Etelä-Alvarilla, sillä myönsimme tapahtuman järjestäjille huomattavan taloudellisen panostuksen niistä rahoista, joista Etelä-Alvari pystyy päättämään.

 

Alvari -toiminta on Tampereen kaupungin virallista toimintaa ja se merkitsee alueelliseen vaikuttamiseen keskittyvää toimintaa.

 

Olen toiminut Etelä-Alvarissa sen perustamisesta saakka.

 

 

kesa1

 

Kesäjuhlamme terhakkaana juontajana toimi tammikuun alussa Tampere-talon toimitusjohtajana aloittanut Paulina Ahokas.

Oli hieno asia, että kulttuuriin vahvasti keskittyneen kesäjuhlan juontajana toimi henkilö, joka työkseen koko ajan vaikuttaa näköalapaikalla kulttuurin parissa!

 

 

kesa2

 

Puhallinorkesteriyhdistys Harmo ry puhalteli kesäjuhlan alussa reippaita säveliä kesäjuhlayleisön viihdyttämiseksi.

 

 

kesa3

 

Koivistonkylän Omakotiyhdistyksen varapuheenjohtaja Henry Myllyniemi toivotti kesäjuhlavieraat tervetulleiksi juhlaan.

 

 

kesa4

 

Etelä-Alvarin puheenjohtaja Juhani Skogberg kosketteli avajaistervehdyksessään melkein kaikkia Tampereen suurhankkeita, sillä lähes ne kaikki koskettavat meitä etelä-tamperelaisia.

Moniin hankkeisiin tosin saamme osallistua vain maksajina!

Pidin kovasti tervetulotoivotuksen siitä osiosta, jossa Skogberg tyrmäsi Sulkavuoreen suunnitellun jätevesien keskuspuhdistamohankkeen.

Sulkavuori-suunnitelman toteuttaminen merkitsisi, että me tamperelaiset suostuisimme kauniin Pyhäjärven osalta vuosikymmeniksi sen saastumisen jatkamiseen ja jopa ”tehostamiseen”!

Tampereen järjettömintä tulevaisuudenhanketta eli Tavasea Skogberg ei käsitellyt, mutta sen riepottelun aika kyllä tulee!

 

 

kesa5

 

Razzmatazz´n junnuryhmän esitys oli vauhdikas ja se keräsi esiintymislavan äärelle suuren joukon esityksestä kiinnostuneita pikkutyttöjä!

 

 

kesa6

 

Apulaispormestari Leena Kostiainen toi kesäjuhlaamme Tampereen kaupungin tervehdyksen.

Kostiainen antoi tunnustusta Etelä-Tampereen ja Etelä-Alvarin aloitteellisuudelle.

Hän totesi osallistuneensa moniin kaupunginosatilaisuuksiin, mutta tämän tilaisuuden osanottajamäärä kertoo ainutlaatuisesta innostuksesta alueelliseen aktiivisuuteen.

Apulaispormestari Kostiainen mainitsi, että matalan kynnyksen kulttuuripalvelujen tuottaminen on tärkeää ja tämä kesäjuhla, jos mikä on sitä!

 

 

kesa7

 

Viisisatapäinen kesäjuhlayleisö oli valmiina nauttimaan seuraavasta ohjelmanumerosta eli…

 

 

kesa8

 

…Pirkanmiesten esittämistä neljästä mieskuorolaulukappaleesta.

Pirkanmiehet on v. 1946 perustettu mieskuoro. Kuorossa on 37 laulajaa. Olen mökkimaailmassani kuoromiesten ympäröimä, sillä kaksi mökkinaapuriani laulaa Pirkanmiehissä!

Kuoro on tavallaan etelä-tamperelainen, sillä sen tukikohtana toimii Koivistonkylässä sijaitseva Aktia-Laulutalo. Kuoroa johtaa Tuomas Laatu.

 

 

kesa9

 

Jorma Saros tarinoi Koivistonkylän historiasta…

 

 

kesa10

 

…ja hänen jutustelunsa aikana iltaohjelman viimeiset esiintyjät eli Riemukkaat

 

 

kesa11

 

…sekä Rantaperkiön Iskun Luna-ryhmä odottivat malttamattomina vuoroaan.

 

 

kesa12

 

Tampereen Kaupunkilähetyksen Rongankodin kehitysvammaryhmän Tanhuryhmä Riemukkaat on tanhunnut jo 15 –vuotta.

Ryhmän jäsenet asuvat eri yksiköissä kaupungilla ja he kokoontuvat tanhuharjoituksiin kerran viikossa.

 

 

kesa13

 

Tanhuryhmä Riemukkaat on hankkinut yhtenäiset esiintymisasut, sillä ryhmällä on usein esiintymisiä.

 

 

kesa14

 

Ryhmän säestäjänä toimii Niinirannan Pelimannit, jonka äänitteitä on hankittavissa mm. Suomen Kansanmusiikkiliiton Nettiputiikista.

 

 

kesa15

 

 

Kesäjuhlan lavatapahtumat päätti Rantaperkiön Iskun Luna-ryhmän vauhdikas esiintyminen. Luna-ryhmä koostuu 14 – 16 –vuotiaista tytöistä, jotka osallistuvat menestyksellä myös valtakunnallisiin naisvoimistelukilpailuihin.

Vauhdikasta ja näyttävää katseltavaa!

 

 

Kesäjuhlakentällä tapahtui lavaohjelman lisäksi paljon.

 

 

kesa16

 

Aluepelastuslaitoksen autoyksikkö oli erityisesti lasten suuren mielenkiinnon kohteena. Auton miehistönkuljetusosastolle oli jatkuvasti moni napero odottamassa tutustumisvuoroaan.

 

 

kesa17

 

Kentän laidalle oli rakennettu koirien agility-rata ja siellä järjestettiin koko ajan agility-näytöksiä.

 

 

kesa18

 

Lapset saivat opetusta agilitystä ja varmaan monen mielessä agility-harrastus nousi omaksi hartaaksi toiveeksi.

 

 

kesa19

 

Oli mielenkiintoista seurata, että myös kookkailta koirilta agility-pujottelu onnistui vauhdikkaasti.

 

 

kesa20

 

Tapahtumakentän pisimmät jonot oli ”Vihaiset Linnut Live” –paikalle.

 

 kesa21

Paikalla sai ampua jättikokoisella ritsalla…

 

 kesa22

 

…Vihaisilla Linnuilla…

 

 

kesa23

 

…kohti styrox-maalia.

 

 

kesa24

  

Nuorimmat ja pienimmät osanottajat saivat avustusta vanhemmiltaan.

 

 

Kiitokset hyvälle säälle, hienolle ohjelmalle ja runsaalle joukolle etelä-tamperelaisia – kesäjuhla onnistui nappiin!

 

Kiitokset järjestäjille – osaan aavistella, että millainen voimainponnistus tapahtuma oli tilaisuuden pääjärjestäjälle eli Koivistonkylän Omakotiyhdistykselle!

 

 

kesa25

 

Tampereen kuntademokratiayksikön vuorovaikutussuunnittelija ja Etelä-Alvarin vetäjä Aija Karttunen (vasemmalla) sekä projektipäällikkö Eija Uurtamo olivat koko juhlan ajan tiiviissä työn touhussa – kiitokset heille!

 

Alustavien kaavailujen mukaan ensi vuonna tapaamme samoissa merkeissä Härmälässä!

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Paulina Ahokas, Etelä-Alvari, Koivistonkylän Omakotiyhdistys, Sulkavuori, Tavase, Pirkanmiehet, Rantaperkiön Isku, Rantaperkiön Iskun Luna-ryhmä, Riemukkaat, Niinirannan Pelimannit, koira-agility, Vihaiset Linnut Live, Tampere-talo,

Ehtiikö Niinistön kupla puhkeamaan jo ennen presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta?

Tiistai 10.1.2012 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti ja Yle Tampere järjestivät eilen eli maanantaina tammikuun 9. päivänä asia-anniltaan onnistuneen vaalitentin presidenttiehdokkaille.

Tilaisuus järjestettiin Tampere-talossa ja siihen osallistuivat kaikki presidenttiehdokkaat SDP:n Paavo Lipposta lukuun ottamatta.

Tapahtumajärjestelyt olivat onnistuneet. Se oli valitettavaa, että Tampere-talon Pienen salin istumapaikat eivät riittäneet kaikille ja myöhään saapuneet joutuivat jäämään salin ulkopuolelle.



img_0572.jpg

Tilaisuuden tervetulosanat lausui Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.



Juontajina toimivat…



img_05452.jpg



…Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkinen ja…


img_05463.jpg


…tuttu Yle Tampereen radioääni Kai Pohjanen.



img_05862.jpg


Presidenttiehdokkaat oli ryhmitelty lavalle siten, että yleisöstä katsoen vasemmalla olivat Paavo Arhinmäki ja Eva Biaudet, keskellä omana ryhmänään Sari Essayah, Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö sekä oikealla Timo Soini ja Paavo Väyrynen.



Tässä vielä lähempi ”pöytäkuntakohtainen” tarkastelu:


img_0588.jpg

Arhinmäki ja Biaudet


img_0555.jpg

Essayah, Haavisto ja Niinistö



img_0551.jpg

Soini ja Väyrynen



Järjestäjät olivat asettaneet presidenttiehdokkaat kolmeen eri ryhmään aakkosjärjestyksessä, mutta illan aikana tuli selväksi, että ryhmät muodostivat myös pärjäämisessä kolme eri ryhmää.

Yllätys ei ollut se, että Arhinmäki ja Biaudet muodostivat ryhmän, joka ei loistanut tilaisuuden missään vaiheessa. Heillä ei yksinkertaisesti ole pohjaa, jolta ponnistaa.

Yllätys minulle oli se, että Niinistö on osaamisensa ja ”lavasäteilynsä” osalta vajonnut selkeästi presidenttiehdokkaiden keskikastiin yhdessä Essayah´n ja Haaviston kanssa.  

Tampere-talon vaalitilaisuuden perusteella on helppo uskoa niitä kokoomuslaisia, jotka pyrkivät pitämään Niinistön mahdollisimman kaukana mediasta sekä erityisesti äänestäjistä.

Paavo Väyrynen osoitti olevansa "Koko kansan presidentti". Oli helppo huomata, että saliyleisö oli ylivertaisen kokemuksen omaavaan Väyryseen tyytyväinen ja nautti niistä puheenvuoroista, joita Väyrynen käytti. On todettava, että Väyrysen ja Soinin pöytäkunta oli ehdottomasti illan paras pöytäkunta asiatiedoiltaan ja myös paljon puhutulta "lavasäteilyltään".


Olin hyvissä ajoin paikalla ja sain mainion paikan kolmannelta riviltä aivan ehdokkaiden edestä. Siitä oli helppo taltioida myös lähikuvia presidenttiehdokkaista.



Tässä ehdokaskohtainen kuvakavalkaadi ehdokkaista:



img_0562.jpg

Huomasin vasta tilaisuuden jälkeen, että en ottanut Paavo Arhinmäestä lainkaan yksilökuvaa, mutta tässä hän on yhdessä juontaja Kai Pohjasen kanssa.


img_05832.jpg


Eva Biaudet


img_0558.jpg

Sari Essayah



img_0595.jpg

Pekka Haavisto



img_0597.jpg

Sauli Niinistö



img_0564.jpg


Timo Soini



img_0566.jpg


Paavo Väyrynen



Tilaisuudessa tuli esille paljon muutakin mielenkiintoista kuin se, että Sauli Niinistön tähti kulkee vääjäämättömästi iltaa kohti.

Yritän lähipäivinä palata käsittelemään ainakin joitain Tampere-talon vaalitilaisuudessa esille tulleita kysymyksiä!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aamulehti, Yle Tampere, Tampere-talo, Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Sauli Niinistö, Timo Soini, Paavo Väyrynen, Jouko Jokinen, Jorma Pokkinen, Kai Pohjanen,

Ulkonäkökaimallani on kannatettavia ajatuksia

Keskiviikko 7.12.2011 - -Esko Erkkilä-

Olen lukemattomia kertoja joutunut/päässyt tilanteisiin, joissa minua on luultu Kalervo Kummolaksi.

 

Käyn harvakseltaan jääkiekko-otteluissa, mutta erityisesti erätaukojen aikana miesten vessassa olen monta kertaa kuullut huudahduksen: ”Kato p….le Kummola!

 

Tapasin rautakanslerin n. vuosi sitten silmälääkärin odotushuoneessa ja menin kättelemään häntä. Esittelin itseni ja kerroin, että minua luullaan usein häneksi.

 

Kummola totesi osaaottavasti, että ristinsä se on sinullakin!

 

Keskustelimme hetken ja tunsin, että olemme samalla aaltopituudella.

 

Aamulehden SU-ihmiset teki 4.12.2011 numeroonsa laajan haastattelun Kalervo Kummolasta.

 

Kummola jää eläkkeelle Tampere-talon toimitusjohtajan pestistä vuodenvaihteessa ja se kai oli pontimena Kummolan haastattelulle.

 

Kummola esittää haastattelussaan useita mielenkiintoisia linjanvetoja.

Otan niistä esille kolme, sillä ne kaikki vastaavat täsmälleen omia ajatuksiani:

 

Ensiksi Kummola toteaa suhtautuvansa ratikkaan isolla kysymysmerkillä. Hän näkee, että sen heikkoutena ovat rajatut kulkuväylät.

 

Olen ulkonäkökaimani kanssa täsmälleen samaa mieltä ja totean, että minulle Palokalliolla asuvana ratikasta jäisi ainoastaan maksumiehen rooli, sillä ratikkasuunnitelmissa eteläinen Tampere on rajattu kokonaan pois.

 

Toiseksi Kummola toteaa, että Tavase-tekopohjavesihanke voitaisiin unohtaa kokonaan.

 

Toivon, että Kalervo Kummola pystyisi puhumaan Tampereen kokoomusryhmälle järkeä, jotta luonnottomasta hankkeesta luovuttaisiin.

 

Kolmanneksi Kummola esittää, että valtatie yhdeksän pitää muuttaa nelikaistaiseksi Olkahisten silloilta Orivedelle saakka.

 

Olen esittänyt Kummolan nyt ehdottamaa ratkaisua jo vuosikaudet. Ymmärrän, että Kummolan esittämää ehdotusta ei voida toteuttaa kertaheitolla, mutta sen toteuttamiseksi olisi laadittava pitävä aikataulutus, jolla suunnitelma toteutettaisiin.

 

Kiitän ulkonäkökaimaani Kalervo Kummolaa järkevien esitysten tekemisestä ja toivon, että vaikkapa hänen johdollaan ne pystyttäisiin toteuttamaan!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kalervo Kummola, rautakansleri, Tampere-talon toimitusjohtaja, ratikka-suunnitelma, Tavase, valtatie 9, VT9,

Musiikkineuvos Matti Heinivahon 60-vuotistaiteilijajuhlakonsertti veti Tampere-talon Ison salin täyteen kuulijoita

Maanantai 31.10.2011 - -Esko Erkkilä-

Kaikkien tuntema ja musiikkineuvoksen arvonimen vuonna 2008 saanut Matti Heinivaho järjesti 60-vuotistaiteilijajuhlakonserttinsa Tampere-talon Isossa salissa tiistaina 25.10.2011.

 

Olin vaimoni kanssa paikalla tilaisuudessa.

 

Heinivahon juhlakonsertti kokosi Tampere-talon Ison salin lähes täyteen hänen musiikkinsa ihailijoita.

 

Muistan aikalaisteni tavoin Matti Heinivahon vuonna 1960 julkaiseman levytyksen ”Tunturin juurella”, jolla hän pääsi suosikkilistoilla toiseksi heti toisen tamperelaisen eli Mauno Kuusiston levyttämän ”Kertokaa se hänelle” –kappaleen jälkeen.

 

En 1960-luvulla osannut kuvitellakaan, että viisikymmentä vuotta myöhemmin saisin olla Tampereen kunnallispolitiikan taustahenkilönä monista asioista samaa mieltä kuin Matti Heinivaho. Näin on kuitenkin tapahtunut, vaikka olemmekin eri puolueiden riveissä.

 

”Tunturin juurella” oli Matti Heinivahon läpimurtolevy ja jotkut 60-vuotistaitelijajuhlakonsertin yleisöstä eivät tuntenetkaan suurta iloa, kun Heinivaho nyt esitti läpimurtokappaleensa jazz-sovitteisena.

 

Samaa tunsin minäkin, mutta toisaalta on hyväksyttävä se, että taiteilijat kehittävät tulkintojaan ja Matti Heinivahon kohdalla se on merkinnyt jazz-suuntauksen voimistumista.

 

Suunnittelin Tampere-talon katsomossa istuessani, että kotona pitää netistä kuunnella Matti Heinivahon alkuperäinen tulkinta ”Lapin poika mä oon juurta noitain…” -kappaleesta, mutta kuuntelematta se on ainakin vielä jäänyt.

 

”Messukylän kirkkokuusi” – kappaleen kantaesitys oli eräs juhlakonsertin kohokohdista. Uskon, että se oli kohokohta nimenomaan Matti Heinivaholla!

 

Heikki Kahila toimi Heinivahon juhlakonsertin juontajana ja on suoraan todettava, että Kahila ei onnistunut tehtävässään. Epäselvät juonnot ja tosikkomaisuus olivat leimaa-antavia Kahilan juonnoille.

 

Juuri juontajan osalta tuli elävästi mieleen vertailu Mikko Alatalon 60-vuotisjuhlakonserttiin samassa salissa. On todettava, että Mikon konsertin juontanut Salla Paajanen on täysin toisella tasolla Heikki Kahilaan verrattuna – Kahila on statisti Paajaseen verrattuna!

 

Laila Halme, Kai Lind sekä Tapani Perttu olivat Heinivahon juhlakonsertissa entisaikojen artisteista vielä teräkunnossa ja nuoremmista taitajista Merja Larivaara sekä Jaana Pöllänen kunnostautuivat myös hyvin. Laura Voutilaisen esiintyminen oli myös laadukasta kuunneltavaa ja katseltavaa.

 

Pate Mustajärven ”Hypätään Koskeen” –kappalevalinta herätti katsojissa ristiriitaisia tunteita.

 

Tampereen konservatorion trumpetinsoiton lehtori Juha Untalan trumpettisoolot kirvoittivat puolestaan illan ehkä raikuvimmat suosionosoitukset ja eivätkä suotta.

 

Arvostan Matti Heinivahoa musikanttina ja arvostan häntä sen lisäksi tamperelaisena kunnallispoliitikkona. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana hän on tehnyt arvokasta työtä mm. Tavase-asian tiimoilla.

 

Kiitän Matti Heinivahoa virkistävästä vajaasta kolmituntisesta – viihdyin juhlakonsertissa mainiosti!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Heinivaho. Matti Heinivahon 60-vuotistaiteilijajuhlakonsertti, Tampere-talo, Laila Halme, Kai Lind, Tapani Perttu, Merja Larivaara, Jaana pöllänen, Laura Voutilainen, Pate Mustajärvi, Heikki Kahila, Salla Paajanen,

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Tampereen Kansi- ja Keskusareena -hankkeelle neljän miljoonan euron lisärahoituksen

Tiistai 14.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Tampereelle ollaan suunnittelemassa Näsinneulan, Särkänniemen ja Tampere-talon veroista vetonaulaa eli Tampereen Kansi- ja Keskusareenaa.

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen esityksen perusteella 13.6.2011 pidetyssä kokouksessa,

että kaupunki osallistuu monitoimiareenan tontin rakennuskelpoiseksi saattamisen kustannuksiin aiemmin päätetyn 18,7 milj. euron (alv 0%) lisäksi 4,0 milj. eurolla (alv 0%).

Monipolvisessa keskustelussa esitettiin värikkäitäkin mielipiteitä, joten lopputuloksesta jouduttiin äänestämään. Kaupunginhallituksen esitys sai äänestyksessä 56 ääntä, Vasemmistoliiton ja SKP:n edustajat antoivat seitsemän vastustavaa ääntä, kolme valtuutettua äänesti tyhjää ja yksi valtuutettu oli poissa.

Mielestäni kaupunginvaltuuston päätös oli oikea ja se antaa mahdollisuuden saada Tampereelle uutta ilmettä tuova hieno kokonaisuus.

Keskustelussa kritisoitiin mm. aikoinaan Ikean Tampereelle tuloa mahdollistavaa päätöstä.

Mielestäni tämä kritiikki oli aiheellista, sillä Ikean Tampereelle tulemisen salliva päätös oli suuri virhe.

Ikean liikennejärjestelyihin Tampereen kaupungin sijoittama yli 30 miljoonaa euroa oli käsittämättömän suuri satsaus yksityisen yrityksen tukemisessa. Tampereen kaupungin Ikea-tuki merkitsee Tampereella yhtä veroäyriprosenttia, sillä yhden veroäyriprosentin korottaminen tuo Tampereen kaupungin kassaan 35 M€! Ikean rakennustöiden aikana lähialueelle aiheutetut vahingot ovat edelleen korvaamatta.

Missä ministeri Jan Vapaavuori luurasi, kun Ikean tulemisesta niukin naukin Tampereen puolelle päätettiin?

Ikean oikea paikka olisi ollut Lempäälässä tai Ylöjärvellä, sillä sen Tampereelle sijoittuminen on tuonut Tampereelle lukemattomia ongelmia.

Ikea-vetoinen Lahdesjärven alue on ongelma Tampereen keskustan kehittymiselle. Kaupan keskittyminen ”väärään paikkaan” on osoittautunut vakavaksi haasteeksi Tampereen keskustalle.

Ikean työllistämisvaikutuksia yliarvioitiin suunnittelu- ja päätösvaiheessa. Osa-aikaisten Ikea-työllistyminen merkitsee, että heille joudutaan ohjaamaan yhteiskunnan taloudellista tukea Ikean ”työllistämisen” lisäksi. Näin todettiin erään vasemmistolaisen kaupunginvaltuutetun puheenvuorossa - kerrankin saan olla samaa mieltä Vasemmistoliiton kanssa.

Toivon, että Tampereen kaupungin Ikea-päätöksistä on opittu ja vastaavia päätöksiä ei enää tehdä. Tampereen virhepäätöksestä pitäisi myös muiden kuntien ottaa opiksi.

Lisäksi vaadin, että Tampereen kaupunki noudattaa myös rakennustöiden aikaisten vahingonkorvausten osalta aikoinaan Tampereen kaupungin ja Palokallion Omakotiyhdistys ry:n kesken solmittua sopimusta.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kansi ja keskusareena, Tampereen Kansi ja Keskusareena, Näsinneula, Tampere-talo, Tampereen kaupungin ja Palokallion Omakotiyhdistys ry:n Ikea-sopimus, Palokallion Omakotiyhdistys,

Metsätalouden ja puunjalostusteollisuuden tulevaisuudennäkymät ovat valoisat

Perjantai 17.12.2010 - -Esko Erkkilä-

Otsikossa on paljon luvattu, mutta jos on uskominen keskiviikkona 15.12.2010 Tampere-talossa järjestetyn OP-Metsäseminaarin antiin, niin toteamus pitää paikkansa.

 

Seminaarin järjestivät yhteistyössä Pirkanmaan Osuuspankit ja Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi.

 

Olin kutsuvieraana paikalla.

 

Seminaarin tärkein osio oli maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan esitys, jossa hän linjasi eväitä metsätalouden kannattavuuden parantamiseksi.

 

Ministeri painotti, että nuorten taimikoiden hoitoon pitää panostaa, sillä taimikoissa on tulevaisuus. Taimikoiden hoitoa ei saa laiminlyödä ja taimikonhoidon rästit on kirittävä kiinni.

 

Ministeri Anttila muistutti, että kirves – nykypäivänä kai monitoimikone – on paras metsänhoitaja.

 

Hakkuiden lisäämiseen on mahdollisuuksia, sillä Suomen metsien kasvu on 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, kun hakkuumäärä on vain tasoa 80 milj. kuutiometriä.

 

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila painotti, että alalla on nyt taas investointihalukkuutta. Se luo uskoa suomalaisten metsätuotteiden arvoketjun tulevaisuudelle.

 

Seminaari oli suunnattu metsänomistajille, mutta Anttila muistutti metsäntuotteiden arvoketjun merkityksestä laajalle osalle suomalaisia.

 

Metsän arvoketjun merkitys on tärkeä mm. omalle perhekunnalleni, sillä pesueestamme yksi saa elantonsa monitoimikoneiden suunnittelusta ja toinen elintarviketeollisuuspakkausten tuotantotoiminnasta! Molemmat ovat siis tiiviisti kiinni metsän ja sen tuotteiden arvoketjussa.

 

Puuraaka-aineen kasvava merkitys bioenergian lähteenä sekä puurakentamisen vilkastuminen ovat ministerin mukaan lähiaikojen positiivisia näkökulmia metsän ja metsätalouden kannalta. Tältäkin osin ministerin näkemyksiin on helppo yhtyä.

 

Sirkka-Liisa Anttila painotti metsien maisema- ja virkistysarvoja.

 

Yleisökysymyksessä viitattiin eräiden poliittisten tahojen haluun asettaa kiinteistövero tai sitä vastaava maksu metsille. On selvä, että sellainen vero tai maksu romuttaisi nykyiset laajat jokamiehenoikeudet, jotka mahdollistavat kenen hyvänsä vapaan liikkumisen metsissä.

 

Hirvikannan oikeassa mitoituksessa metsänomistajien ja metsästäjien hyvä yhteistyö on ratkaisevassa asemassa. Metsien myyrätuhojen torjunta onkin jo paljon vaikeampi kysymys – siihen ei ole ratkaisua keksittynä.

 

Metsätaloudelle ja puuntuotannon arvoketjulle on saatu päättymässä olevana vaalikautena paljon hyvää aikaan. Ministeri Anttilan rooli on ollut tässä keskeinen.

 

Huhtikuun eduskuntavaalit ovat metsätaloustuotteiden osalta tärkeät vaalit.

 

Toivottavasti suomalaiset osaavat äänestää siten, että metsänhoito ja metsätaloustuotteiden arvoketjun kaikki osaset voivat jatkaa hyvään vauhtiin päässyttä eteenpäin menoaan myös vaalien jälkeen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sirkka-Liisa Anttila, maa- ja metsätalousministeri, Tampere-talo, Metsänomistajien liitto, Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi,

Katri-Helenan lavasäteily on edelleen täydellistä!

Sunnuntai 5.12.2010 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry järjesti pikkujoulutilaisuutensa kruunuksi osallistumisen Katri-Helenan "Joulutaivas" esitykseen Tampere-talon Isossa salissa torstaina joulukuun 2. päivänä.

 

Pirkanmaan Agrologit ry:n jäsenenä olin paikalla.

 

Katri-Helenaan vuodet eivät vaikuta, sillä hän on yhtä raikas esiintyjä kuin vuonna 1966, jolloin sain ensimmäisen kerran nähdä hänet Aitoon Honkalan lavalla.

 

Katri-Helena esitti Tampere-talossa jouluaiheisen kavalkaadin suosituimmista joululauluista ja mukana hänen ohjelmistossaan oli myös talviseen aikaan hyvin sopivia muita kappaleita.

 

Säestävä orkesteri oli kuusi-miehinen. Kaikki Katri-Helenan taustaorkesterin jäsenet ovat huippumuusikoita, joten parituntinen Tampere-talossa oli hieno elämys.

 

Väkeä oli "tupa täynnä", sillä vapaita paikkoja oli ainoastaan muutama.

 

Katri-Helenan valttina on luonnollisuus ja hänen esiintymistaitonsa on kerrassaan valloittava.

 

Totesimme tauolla, että tänään emme kuule "Puhelinlangat laulaa" -kappaletta. Näin luonnollisesti olikin, sillä joulutaivas-aiheiseen konserttiin se ei kuulunut.

 

Katri-Helenan artistiura on nyt kestänyt 47 vuotta eli hän on aloittanut levytysuransa vuonna 1963.

 

Katri-Helenan "Joulutaivas" -konsertit jatkuvat eri puolilla Suomea lähes jouluun saakka.

 

Kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan ja kokemaan!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Katri-Helena, Joulutaivas, Tampere-talo, Pirkanmaan Agrologit,

Liittokansleri Merkel´n tapaaminen on jäänyt pääministeri Mari Kiviniemelle erityisesti mieleen !

Sunnuntai 21.11.2010 - -Esko Erkkilä-

Suomen Keskustan Pirkanmaan piiri järjesti syyskokouksensa UKK-instituutissa lauantaina marraskuun 20. päivänä. Piirikokouksen pääesiintyjäksi olimme saaneet pääministeri Mari Kiviniemen.

 

Pääministeri Kiviniemellä oli kiireinen päivä Tampereella, sillä hän oli aamusella läsnä Suomen Partiolaisten 100-vuotisjuhlassa Tampere-talolla.

 

Partiolaistilaisuuden jälkeen pääministeri kävi Aamulehden haastattelussa klo 11.30 ja sen jälkeen hän osallistui klo 12.00 Keskustan yleisötilaisuuteen Wayne´s Coffeessa  Finlaysonilla Siperiassa.

 

Sain vetää pääministeri Kiviniemen haastattelun Wayne´s Coffeessa.

 

Wayne´s Coffee osoittautui erinomaiseksi yleisötilaisuuspaikaksi, sillä varaamamme 140 kahvi- ja croisant-lippua hupenivat hetkessä. Tilat ovat esiintyjille mainiot, sillä esiintyjät voivat helposti sijoittua muutaman askelman kahvilan lattiatasoa ylemmäs, joten yleisö näkee esiintyjät vaivattomasti.

 

Paikan etuna on myös se, että Aamulehden toimittajien työpisteet ovat lähellä, joten arvovieraiden haastattelut on helppo toteuttaa.

 

Paikkana Wayne´s Coffee on täysosuma!

 

Tilaisuuden aluksi esittelin kaikki paikalla olleet Keskustan Pirkanmaan vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaat - laadukasta joukkoa kaikki! Ehdokkaat kertoivat lyhyesti itsestään ja näin pääsimme hyvään vireeseen pääministeriä odotellessa.

 

Olin varautunut "pääministerin haastattelutuntiin" parillakymmenellä kysymyksellä. Lähes kaikki ne ehdimmekin käydä läpi haastattelun aikana.

 

Eräs valmistelemani kysymys kuului suurin piirtein näin: "Mikä tilanne tai tapaaminen on jäänyt pääministerikaudelta erityisesti mieleen?"

 

Suuri yllätys ei ollut, kun pääministeri vastasi, että Saksan vierailu on jäänyt hänelle erityisesti mieleen mukavana muistona.

 

Pääministeri Mari Kiviniemi viihtyy yleisötilaisuuksissa ja hän osaa ottaa kuulijansa. Näin tapahtui myös Wayne´s Coffeessa Tampereen Finlaysonilla.

 

Keskustalaisuudesta on helppo olla ylpeä, kun saa olla samoissa tilaisuuksissa pääministeri Mari Kiviniemen kanssa. Tämän me tamperelaiset saimme kokea marraskuun 20. päivänä 2010!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pääministeri Mari Kiviniemi, Mari Kiviniemi, UKK-instituutti, Tampere-talo, Wayne´s Coffee, Finlayson, Siperia,

« Uudemmat kirjoitukset