Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ruotsin Nato-jäsenyys tuo syvyyttä Suomen puolustukseen!

Torstai 25.1.2024 - -Esko Erkkilä-

Suomi ja Ruotsi hakivat yhdessä Nato-jäsenyyttä 17.5.2022.

 

Suomi hyväksyttiin Natoon 4.4.2023, mutta Ruotsia ei ole vieläkään hyväksytty Nato-maaksi, sillä Turkki ja Unkari ovat vastahankaan Ruotsin Nato-jäsenyyteen - molemmat maat haluavat vastustamisellaan kinuta lisäetuja itselleen.

 

Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä Turkin parlamentti hyväksyi suurella äänten enemmistöllä Ruotsin Nato-jäsenyyden 23.1.2024.  Turkin lopullinen hyväksyminen tulee, kun presidentti Recep Tayyip Erdoğan on allekirjoittanut tuon asiakirjan.

 

Ruotsin Nato-jäsenyyden kantona kaskessa on vielä Unkari ja sen pääministeri Viktor Orban, joka kuitenkin eilen ilmoitti kannattavansa Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

 

*********************

 

Ruotsin Nato-jäsenyys on Suomelle tärkeä turvallisuuspoliittinen seikka, sillä se tuo Suomen puolustukselle syvyyttä ja luo vakautta Pohjolaan, mutta myös koko Eurooppaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruotsin Nato-jäsenyys tuo syvyyttä Suomen puolustukseen!, Nato, Otan, Viktor Orban, Ruotsin Nato-jäsenyys, Suomen Nato-jäsenyys, Recep Tayyip Erdoğan,

Ylöjärven Vehnämyllyn tuotantotilat ovat puhtaat pölyistä!

Perjantai 6.10.2023 - -Esko Erkkilä-

MTK Pirkanmaa järjesti eilen jäsenilleen tutustumisretken Ylöjärven Vehnämyllylle. Olin mukana tutustumisretkellä.

 

Ylöjärven Vehnämylly on perustettu vuonna 1947, mutta se on edelleen täydessä toiminnassa.

 

 

IMG_8751.JPG

 

Yrityksen omistaa ja sen myllärinä toimii Janne Ihamuotila.

 

Ihamuotila on 25 vuotta kestäneen mylly-yrittäjäuransa jälkeen nyt luopumassa mylly-yrittäjyydestä ja lähiaikoina on tarkoituksena allekirjoittaa lopulliset kauppakirjat.

 

 

IMG_8759.JPG

 

Myllyrakennus on vanha riihi, joten rakennus on vanhempi kuin yli 75-vuotias mylly-yritys.

 

Ihamuotila jauhaa myllyssä vuosittain 250 tonnia viljaa ja siitä 100 tonnia on hänen omilla pelloillaan kasvanutta.

 

******************

 

IMG_8752.JPG

 

Olen saanut työurani aikana käydä auditoimassa jokseenkin kaikki suomalaiset mylly-yritykset ja niiden lisäksi Tartossa sijaitsevan Tartu Veskin sekä Petroskoin lähellä sijaitsevan Kontupohjan Myllyn.

Kokeneena mylly-auditoijana huomasin heti, että Ylöjärven Vehnämyllyssä on korkea hygieniataso.

 

***************

Yllättävää sinänsä, että virolaisissa sekä venäläisissä myllyissä on sisätiloissa puhdasta ja se johtuu siitä, että entisen Neuvostoliiton alueella sattui useita tuhoisia pölystä johtuvia myllyräjähdyksiä ja se on aikoinaan opettanut virolaiset sekä venäläiset myllyt huolehtimaan siisteydestä!

 

**********************

 

Toivotan Ylöjärven Vehnämyllyn uuden omistajan tervetulleeksi Pirkanmaalle ja odottelen häneltä uusia avauksia myllytoiminnan kehittämisessä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ylöjärven Vehnämyllyn tuotantotilat ovat puhtaat pölyistä!, Ylöjärven Vehnämylly, Janne Ihamuotila, MTK Pirkanmaa, Tartu Veski, Kontupohjan Mylly, myllyjen hygieniataso,

Luomumunista löytyi ympäristömyrkyksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitä

Tiistai 28.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Eilen uutisoitu, että luomukananmunista olisi löydetty ympäristömyrkyiksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitä, ei ollut ainakaan minulle mikään yllätys.

 

Toimin aikoinaan rehuteollisuudessa maamme toiseksi suurimman yrityksen palveluksessa ja noiden PFAS-yhdisteiden analysointi rehuteollisuuden raaka-aineista oli jo yli kymmenen vuotta sitten rutiinitoimenpide.

 

Vuosien varrella minulle kertyi kattava aineisto eri raaka-aineiden analysointituloksista ja sen perusteella eilen uutisoitu ei ollut minulle mikään uutinen.

 

Luomutuotanto perustuu ruokinnassa paljolti yksittäisten raaka-aineiden käyttöön ja niiden hallitsemattomaan käyttämiseen, joten lopputuotteiden laatutaso voi olla arvaamaton.

 

Onneksi luomutuotannon laatutodellisuus alkaa pikkuhiljaa paljastumaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luomumunista löytyi ympäristömyrkyksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitä, Luomutuotanto, PFAS-yhdisteet, PFAS-yhdisteet luomussa, onko luomutuotanto turvallista?,

Eipä olisi osannut arvata!

Sunnuntai 12.2.2023 - -Esko Erkkilä-

Eilen uutisoitiin, että nyt tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannossa on kohonnut neljäsosaan eli 25 prosenttiin.

 

Noin suuri osuus on yllättävän suuri ja yllättävää on myös se nopeus, jolla tuulivoima on kasvattanut osuutensa noin suureksi.

 

Tunnustan, että en ole ollut tuulivoiman suuri ystävä ja se johtuu pelkästään tuulivoimaloiden maisemahaitoista.

 

Maisemahaittojen lisäksi tuulivoimaloiden melu sekä nyt myöskin niiden rakenteelliset heikkoudet antavat pontta kritiikille.

 

Sen verran omahyväinen olen, että en sallisi tuulivoimaloiden pilaavan asumisympäristöni – onneksi omakotitalomme ja myös mökkimaailmamme sijaitsevat alueilla, jotka tuskin soveltuvat tuulivoimaloiden sijoituspaikoiksi.

 

Viime päivinä myös tuulivoimaloiden maa-alueiden vuokrausehdot ovat nousseet kritiikin kohteiksi.

 

Tarkkana täytyy olla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eipä olisi osannut arvata!, tuulivoima, Tuulivoimalat, Tuulivoiman osuus sähköntuotannossa, Tuulivoimaloiden maisemahaitta, Tuulivoimaloiden meluhaitta, Tuulivoimaloiden rakenneheikkoudet, Tuulivoimaloiden vaatimien alueiden korvausongelmat, MTK,

Tampereen Infra Liikelaitoksen saneeraustyö luottamushenkilöiden johdolla kesti kymmenkunta vuotta

Maanantai 30.1.2023 - -Esko Erkkilä-

Facebook muistutti toissapäivänä ja palautti mieleeni sen, kun Tampereen kaupunki ilmoitti minulle 28.1.2015, että…

 

 

infrannimitysuutinen28012015.jpg

 

…minut on valittu jatkamaan luottamushenkilötyötäni Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan jäsenenä.

 

 

Näin kerroin asiasta kahdeksan vuotta sitten fb:ssä:

 

"Muistan työuran ajalta, että leimat ovat tärkeitä Venäjän-kaupassa - erityistä painoarvoa siellä on pyöreillä leimoilla.

Tampereen kaupunki ryyditti pyöreällä leimalla ilmoitustaan, että minut on valittu jatkamaan luottamushenkilötyötäni Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa.

Nyt alkaa seitsemäs vuosi mielenkiintoisessa tehtävässä - työ vastaa yritysmaailman normaalia hallitustyöskentelyä.

Kissa nostaa omaa häntäänsä, kun totean, että olemme kuudessa vuodessa saaneet koottua sirpaleiset osaset (lähes 800 henkilöä) tiiviiksi n. 450 hengen suuruiseksi tehokkaaksi liikelaitokseksi, joka pystyy nyt säästämään pysyvästi 10 miljoonaa euroa vuodessa tamperelaisten verovaroja siten, että palvelutaso säilyy vähintään entisellään.

Kiitokset työn onnistumisesta monen mankelin kautta kulkeneelle henkilöstölle sekä toimivalle johdolle!"

 

******************

 

Meidän luottamushenkilöiden tekemä saneeraustyön ovat Tampereen kaupungin virkamiehet unohtaneet, kun ovat kaupunginvaltuustoa hyväksikäyttäen yhtiöittäneet tuon yrityksen.

 

 

Asia on tänään hyvinkin ajankohtainen, sillä Tampereen kaupunginvaltuuston tämän päiväisen kokouksen esityslistalla on Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittäminen.

 

 

Taas on yksi liikelaitos menossa luottamushenkilöiden vakaasta johdosta virkamiesten temmellyskentäksi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Infra Liikelaitoksen saneeraustyö luottamushenkilöiden johdolla kesti kymmenkunta vuotta, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunta, Tampereen Infra Oy, Tampereen Vesi Liikelaitos

Myös tuotantoeläimille tarkoitetuista rehujen raaka-aineista on huolehdittava!

Keskiviikko 14.12.2022 - -Esko Erkkilä-

Saimme eilen tiedon, että Jyrki Kataisen johtaman kokoomushallituksen vuonna 2013 tekemä päätös suomalaisen elintarviketurvallisuuden heikentämisestä ainakin osittain puretaan, kun leipäviljojen varmuusvarastointimäärät kasvatetaan Kataisen hallituksen typistämästä kuudesta kuukaudesta kahdeksaan ja puoleen kuukauteen.

 

En tunne nykyistä tuotantoeläinten ruokinnan huoltovarmuuspolitiikkaa, mutta on mielestäni itsestäänselvyys, että myös siitä on huolehdittava.

 

Tunnen ainakin osan tuosta asiasta vuodelta 2010, jolloin oli ”etulinjassa” siitä huolehtimassa.

 

Ulkomailta saatavat rehuseosten raaka-aineet muodostavat yhä tänäänkin merkittävän osan suomalaisesta ruokaturvallisuudesta, sillä…

 

 

IMG_6810.JPG

 

…sikojen ja siipikarjan ruokinnassa välttämätöntä soijarouhetta tuodaan Suomeen n. 120 miljoonaa kiloa vuodessa! Kuukausitasolla määrä on siis 10 miljoonaa kiloa eli neljä 2.500 tonnin suuruista soijarouhelaivalastia kuukaudessa.

 

Sain olla vastuullisena raaka-ainepäällikkönä, kun vuosina 2088 – 2010 työnantajani huolehti 5.000 tonnin suuruisesta soijarouhepotista, joka oli koko ajan valmiina Huoltovarmuuskeskuksen käyttöön. On selvää, että myös alan muilla toimijoilla oli vastuullaan samansuuntaisia vastuita.

 

 

Peräänkuulutan, että leipäviljan ohella kotieläintalouden rehutarpeista riittävä osa pitää kuulua siihen raaka-ainereserviin, joka koko ajan on kriisitilaiteiden yllättäessä oltava otettavissa käyttöön!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Myös tuotantoeläimille tarkoitetuista rehujen raaka-aineista on huolehdittava!, rehuraaka-aineiden huoltovarmuus, Huoltovarmuus, Huoltovarmuuskeskus, Jyrki Kataisen hallitus tyri vuonna 2013 Suomen huoltovarmuuden leipäviljojen osalta, Jyrki Katainen,

Rehukustannusten kohoaminen merkitsee kotieläintuotannolle suuria vaikeuksia!

Maanantai 24.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Rehuvilja ja sen hintataso on keskeinen tekijä kotieläintalouden kannattavuudessa.

 

Yli nelikymmenvuotisen työurani aikana sain tiiviisti seurata kotieläintalouden kannattavuutta ja yhä edelleen haluan seurata entisten vastuualueideni tilannetta.

 

*******************

 

Viljojen hintatilannetta seurataan viikoittain ja nyt saimme hintatiedot toteutuneista rehuviljojen hinnoista viikolla 41/2022.

 

Hinnanmuutokset ovat karua luettavaa, sillä vuodentakaisiin hintoihin on tullut paljon lisää.

 

Rehuvehnän hinta oli viikolla 41/2022 330 €/tonni, kun se vuosi sitten oli 224 €/tonni.

 

Rehuohran hintanoteeraus nyt oli 277 €/tonni ja vuosi sitten 217 €/tn.

 

Rehukaura maksoi nyt 268 €/tn ja vuosi sitten 211 €/tn.

 

******************

 

Hinnanmuutokset ovat viljanviljelijän kannalta perusteltuja, sillä ovathan viljanviljelyn kustannukset kohonneet, mutta kotieläintuottajan vinkkelistä ne ovat tyrmääviä, sillä kotieläintuotteisiin ei ole juurikaan saatu parannuksia.

 

 

Olen huolissani kotieläintalouden tulevaisuudesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rehukustannusten kohoaminen merkitsee kotieläintuotannolle suuria vaikeuksia! Rehuviljat, rehuviljojen hinnat, rehuvehnän hinta, rehuohran hinta, rehukauran hinta,

Se on nyt totta!

Keskiviikko 29.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomen Nato-jäsenyys on ollut henkilökohtainen tavoitteeni vuosikymmenet ja eilisten tapahtumien myötä se on nyt toteutumassa.

 

 

Keskustalaisuuteen Suomen Nato-jäsenyys ei ole perinteisesti kuulunut, mutta minun keskustalaisuuteeni se on aina kuulunut.

 

 

Kiitokset Sauli Niinistölle, joka lopulta johdattelit meidät Natoon.

 

 

Olen kerran päässyt käymään Naton pääkonttorissa Brysselissä, joten osaan arvostaa sitä paikkaa.

 

 

Käyntini Naton päämajassa ajoittui vuoteen 2014 ja silloin nykyinen…

 

 

natonpaamaja2014.jpg

 

 

…päämaja oli vasta rakenteilla.

 

 

Elämäni eräs suurimmista ulkopoliittista ja turvallisuuspoliittisista haaveista on nyt toteutumassa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Nato-jäsenyys on nyt totta, Suomi ja Nato, Nato, Otan, Naton päämaja, Bryssel,

Paha moka mestarijoukkueelta!

Lauantai 4.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomi voitti maailmanmestaruuden viime sunnuntaina eli 29.5.2022 Tampereella päättyneissä jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa.

 

Eräs häpeätahra voittoon liittyi ja se oli, kun…

 

 

IMG_5410.JPG

 

…joukkueemme pääyhteistyökumppanina oli saksalainen Lidl-kauppaketju!

 

 

En voi antaa tunnustusta S- tai K-ryhmillekään isänmaallisesta toiminnasta, mutta Lidl-ketju kyllä vetää kaupparyhmistä pohjanoteeraukset toiminnastaan.

 

Lidl rantautui Suomeen vuonna 2002 ja siinä vaiheessa se halusi profiloitua suomalaista alkutuotantoa halveksivaksi kauppaketjuksi.

 

Tiedän toki, että Lidl on joutunut ottamaan ”lusikan kauniiseen käteensä”, mutta olen tässä asiassa pitkävihainen ja en ole näiden kahdenkymmenen vuoden aikana vielä avannut Suomessa Lidl:n ovea – ovenavausta ei ole myöskään näkyvissä!

 

Arvostan Suomen menestystä jääkiekon maailmanmestaruudesta, mutta pidän joukkueen häpeätahrana, että se on valinnut pääyhteistyökumppanikseen Lidl:n!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Paha moka mestarijoukkueelta!, Miksi Lidl on Suomen jääkiekkojoukkueen pääyhteistyökumppani, Lidl halveksi suomalaista alkutuotantoa, Miksi Lidl halveksii suomalaisuutta?, Lidl on häpeätahra,

Keskustan puoluevaltuusto antoi selkeän tukensa Nato-hakemukselle

Maanantai 11.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Keskustan puoluevaltuusto on puolueen korkein päättävä elin puoluekokousten välillä.

 

Se kokoontui Vaasassa 9. – 10.4.2022 ja antoi kokouksensa jälkeen eilen poliittisen kannanoton, jossa puolue asettui selkeästi Natoon liittymisen kannalle.

 

Poimin kannanotosta suorina lainauksina seuraavat kohdat:

 

”Euroopan turvallisuustilanne muuttui ratkaisevasti yhdessä yössä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Keskusta tuomitsee hyökkäyksen jyrkästi. Sota loukkaa räikeästi Ukrainan itsenäisyyttä ja suvereniteettia sekä kansainvälistä oikeutta. Erityisesti siviilejä kohtaan tehdyt julmuudet osoittavat Venäjän täydellistä piittaamattomuutta ihmisarvosta ja -oikeuksista. Sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen.”

 

*** 

 

”Maanpuolustusvelvollisuus koskee kaikkia. Tässä maassa asuu kansa, jolla on tahtoa ja kykyä puolustaa omaa maataan, sen jokaista neliötä.”

 

***

 

”Hallitus on vahvistanut puolustuskykyämme merkittävästi. Jo talvella tehdyt hävittäjähankinnat sekä kehysriihen panostukset maanpuolustukseen sekä kyber- ja rajaturvallisuuteen vahvistavat kykyämme puolustaa isänmaatamme…”

 

***

 

”Keskusta tukee valtiojohdon toimintaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Puoluevaltuusto antaa valtuutuksen puoluejohdolle ja Keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.”

 

 

Siis;

 

”…sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen”!

 

 

Kannanotto vastaa omaa näkemystäni!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puoluevaltuusto antoi selkeä tukensa Nato-hakemukselle, Keskustan puoluevaltuusto, Keskusta tukee Suomen Nato-jäsenyyttä, Nato. Otan, Suomen Nato-jäsenyys,

Kannatan hallituksen eilen julkistamia esityksiä!

Lauantai 19.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Hallitus on eilen päättänyt valtiovarainministeri Annika Saarikon johdolla määräaikaisista toimista, joilla vastataan energian hintojen nousuun ja tuetaan kotitalouksia, ammattiliikennettä sekä maatalouden yrittäjiä lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä.

 

  • Työmatkavähennyksen enimmäismäärää kohotetaan määräaikaisesti vuoden 2022 verotuksessa 7 000 eurosta 8 400 euroon.

 

  • Kilometrikohtaista matkakuluvähennystä omalla autolla kuljettaessa korotetaan määräaikaisesti vuodelle 2022 säätämällä sen määräksi 0,30 e/km (aiemmin 0,25e/km).

 

Lisäksi maatalouden tuotantorakennusten kiinteistövero poistetaan väliaikaisena toimena vuoden 2022 verotuksessa edellyttäen, että toimi on EU-oikeudellisesti hyväksyttävä.

 

Toimenpiteet eivät suoranaisesti vaikuta omaan talouteeni, mutta kannatan niitä lämpimästi.

 

Ihmettelen monien tahojen kitinää toimenpiteiden merkityksestä, sillä näissä kitinöissä johtavana periaatteena on ”väärin sammutettu”!

 

Erityisesti osaan arvostaa työmatkavähennyksen sekä omalla autolla tapahtuvan kilometrikohtaisen matkakuluvähennyksen määräaikaista korottamista, sillä olihan minulla työurani loppuvaiheessa työmatkaa 167 kilometriä suuntaansa.

 

Maatalouden tuotantorakennusten kiinteistövero on kummajainen, jonka nyt toivon poistuvan pysyvästi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallituksen päätökset 18.2.2022, työmatkavähennyksen enimmäismäärän korottaminen, kilometrikohtaisen matkavähennyksen korottaminen, maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöveron poistaminen, valtiovarainministeri Annika Saarikko,

Natosta puhuminen on jälleen ajankohtaista

Torstai 30.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Pääsin vierailemaan Naton päämajassa vuonna 2014 ja hankin sillä matkallani matkamuistoksi Nato-paidan.

 

 

IMG_4690.JPG

 

Paidassa on kuvattuna AWACS-ilmavalvonta- ja taistelujohtokone.

 

AWACS on lyhenne sanoista Airborne Warning and Control Systems ja ensimmäiset AWACS- koneet ovat vuodelta 1977.

 

 

Paidassani on myös Naton lyhenteet eli NATO ja OTAN.

 

NATO on  englanninkielinen lyhenne Natosta eli...

 

 

...North Atlantic Treaty Organization

 

 

…ja lyhenne OTAN on puolestaan lyhenne liiton ranskankielisestä nimestä eli…

 

...Organisation du traité de l'Atlantique Nord.

 

 

Nämä perusasiat tänään Natosta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Naton päämaja sijaitsee Brysselissä, NATO, OTAN, North Atlantic Treaty Organization, Organisation du traité de l'Atlantique Nord, AWACS, Airborne Warning and Control Systems,

Toivotan Kukkatalon tervetulleeksi Tampereelle!

Perjantai 23.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Tampere ja Pirkanmaa saavat uuden puutarha-alan toimijan jo ennen Vappua, kun Pirilän Kukkatalo avaa vapunaattona uuden puutarhamyymälän Lahdesjärven ABC:n viereiselle tontille Lahdesjärvellä.

 

Myymälän – voidaan kai puhua jopa puutarhakeskuksesta – rakentaminen on jo loppusuoralla, sillä…

 

 

IMG_1666.JPG

 

 

IMG_1667.JPG

 

…tältä homma näytti ohikulkijalle toissapäivänä.

 

 

Kukkatalolla on ennestään myymälät Raisiossa, Salossa, Kaarinassa, Helsingissä, Tuusulassa sekä Riihimäellä.

 

Kukkatalo avasi ensimmäisen myymälänsä Raisioon vuonna 1994 ja se tuli aikoinaan minulle tutuksi, sillä sijaitseehan se nelikymmenvuotisen työnantajani pääkonttorin vieressä.

 

Yrityksen nimi on Pirilän Kukkatalo ja ”Pirilä” tulee siitä Raision kaupunginosasta, jossa tuo firman ensimmäinen puutarhaliike sijaitsee.

 

Mainittakoon, että Raisio Yhtymän pääkonttorissa eräs arvostettu neuvotteluhuone on nimeltään Pirilä!

 

Olen iloinen, että Kukkatalo valitsi Tampereella sijoituspaikakseen Lahdesjärven, sillä se on vilkkaiden liikenneyhteyksien äärellä (ja lähellä Palokallion omakotialuetta, jossa omakotitalomme sijaitsee)!

 

 

Odotan suurella mielenkiinnolla Lahdesjärven Kukkatalon avajaistarjouksia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toivotan Kukkatalon tervetulleeksi Tampereelle!, Kukkatalo, Pirilän Kukkatalo, Kukkatalon Lahdesjärven myymälä, Kukkatalon Lahdesjärven myymälä avataan 30.4.2021, Neuvotteluhuone Pirilä, Raisio, Raisio Yhtymä,

Biolan Oy:n tausta perustuu suomalaiseen broilertuotantoon

Lauantai 6.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Vuonna 1974 perustettu Biolan Oy on tehnyt ja tekee edelleenkin arvokasta työtä kierrätystaloudessa.

 

Suomalaisen rehuteollisuuden palveluksessa vuodesta 1970 alkaen toimineena tunnen Biolan Oy:n alkujuuret kohtuullisen hyvin.

 

Biolan Oy on suomalaisomistuksessa säilynyt perheyritys, mutta sen taustalta löytyy useita argibisneksessä toimineita ja osin yhäkin toimivia yrityksiä.

 

****************

 

Kaiken perustana on ollut euralaisen Hannes Kariniemen omistama yhtiö, joka toi maahan broileremoja ja myi untuvikkoja.

 

Kariniemi Oy oli alusta alkaen niin tiukasti kiinni Turun Muna Oy:ssä, että meikäläisellä ei ollut mitään mahdollisuuksia päästä yrityksen rehutoimittajaksi.

 

Turun Muna Oy osti Kariniemi Oy:n vuonna 1978 ja sen nimeksi tuli Oy Hannes Kariniemi Ab.

 

Turun Munan aikaa kesti kuitenkin vain kolme vuotta, sillä 1981 Suomen Sokeri osti Turun Muna Oy:n ”kuleksimasta”!

 

Suomen Sokeri muuttui vuonna 1981 Cultoriksi ja se alkoi irtaantumaan sivutoimialoistaan kuten siipikarjaliiketoiminnastaan. LSO osti Kariniemen tuotantolaitokset vuonna 1993 ja liitti ne Broilertalo Oy:n liiketoimintaan.

 

****************

 

Turun Muna-, Suomen Sokeri-, Cultor-, LSO- ja Broilertalo-vaiheet eivät suoranaisesti kuulu Biolan Oy:n vaiheisiin kuin siten, että se on käyttänyt puutarhamultatuotteidensa raaka-aineena broilertuotannossa syntyvää lantaa.

 

*****************

 

Biolan Oy on osannut luoda kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen liittyvää liiketoimintaa ja siitä liiketoiminnasta esimerkkeinä mm. meillä on kaksi kompostoria sekä mökillä yksi kuivakäymälä.

 

 

IMG_14962.JPG

 

Biolan Oy:n pikakompostoria käytämme omakotitalotontillamme keittiöjätteiden kompostoinnissa ja…

 

 

IMG_14972.JPG

 

…hyvin kompostointi sujuukin, sillä nyt kompostorin prosessilämpötila lähentelee 50 astetta, vaikka ulkolämpötila onkin yhä edelleen pakkaslukemissa.

 

Suosittelen Biolan Oy:n pikakompostoria!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Biolan Oy:n tausta perustuu suomalaiseen broilertuotantoon, Biolan Oy, Biolan, Biolan pikakompostori, Turun Muna, Kariniemi Oy, Broilertalo Oy, Suomen Sokeri Oy, Cultor Oy, LSO,

Kuntavaalit ovat kahden kuukauden kuluttua!

Torstai 18.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin ensimmäistä kertaa kunnallisvaaleihin ehdokkaana vuonna 2008 ja nyt vuoden 2021 kuntavaalit ovat neljännet, joihin osallistun ehdokkaana.

 

Vuoden 2008 ja 2012 kunnallisvaalien tuloksena minut valittiin Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokuntaan – toiminta Infran johtokunnassa oli mielenkiintoista aikaa ja silloin sain soveltaa bisnesmaailmassa saamiani oppeja eli yrityksen saneeraamista ja kuntoonlaittamista.

 

Saimme kahdeksan ja puolen vuoden aikana kuralla olleen liikelaitoksen talouden kuntoon ja sen jälkeen liikelaitos yhtiöitettiinkin.

 

Taloudellisesti heikoillaan olleen liikelaitoksen kuntoonlaittaminen oli haastavaa, mutta lempeällä ja kuitenkin tiukalla otteella saimme vastuullamme olleen liikelaitoksen talouden kuntoon – toimivalle johdolle parhaat kiitokset ja myös kaikille muiden puolueiden edustajille, sillä johtokunnassa kaikkien puolueiden edustajat toimivat yhdensuuntaisesti ja halpoja ”bonuspisteitä” minkään puolueen edustajat eivät keränneet.

 

Infran johtokuntapaikan lisäksi olin parisen vuotta Keskusvaalilautakunnan jäsenenä ja mielenkiintoinen luottamushenkilöpesti myös se!

 

Päättymässä olevan vaalikauden olen ollut Tampereen Vanhusneuvoston jäsen ja tietynmoinen näköalapaikka myös se.

 

Tampereella myös Vanhusneuvoston paikat jaetaan poliittisten puolueiden kesken ja mielestäni se on aivan oikein.

 

 

Neljänsiä kuntavaaleja kohti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit ovat kahden kuukauden kuluttua!, Kuntavaalit 18.4.2021, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Keskusvaalilautakunta, Tampereen Vanhusneuvosto,

Vaatimattomanoloinen, mutta arvokas mitali kuitenkin!

Tiistai 2.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Tutkailin mitalihyllykköäni ja nyt haluan esitellä siellä olevan Tampereen kaupungin hopeisen ansiomitalin!

 

 

IMG_1367.JPG

 

 

IMG_1368.JPG

 

 

Tampereen kaupunki myöntää hopeisen ansiomitalin niille luottamushenkilöille, jotka ovat hoitaneet kaupungin luottamustehtäviä 10 vuotta.

 

Ansiomitalin myöntämisen edellytyksenä on luottamushenkilötehtävien hoitaminen arvokkaasti ja käyttäytyminen aseman edellyttämällä tavalla.

 

Kymmenen vuoden pituinen luottamushenkilöjaksoni koostuu vuonna 2009 alkaneesta Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan jäsenyydestä ja sen jälkeen Vanhusneuvoston jäsenenä – Vanhusneuvoston jäsenyys jatkuu edelleen. Jossain vaiheessa oli myös Keskusvaalilautakunnan jäsen eli silloin olin ”tuplasti” luottamushenkilö.

 

 

Kannan ylväänä Tampereen kaupungin hopeista ansiomitalia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere, Tampereen kaupungin hopeinen ansiomitali, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Keskusvaalilautakunta, Tampereen Vanhusneuvosto,

Nyt riittää aineksia 45 asteen lumipenkoille!

Torstai 28.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen vuonna 1968 ollut suorittavassa roolissa ja seuraavana vuonna ohjaavassa roolissa, kun Instituutin käytäville on lapioitu lumipenkkoja 45 asteen kulmaan.

 

Oppi on juurtunut otolliseen maaperään, sillä nyt olen taas saanut omakohtaisesti virkistää silloin saatua oppia.

 

 

IMG_1356.JPG

 

 

IMG_1355.JPG

 

 

IMG_1354.JPG

 

 

Asian tiimoilta on annettava suuri tunnustus Pihahuolto Haapaniemi Oy:n lumenauraajille, jotka osaltaan ovat pitäneet omakotitalomme rasitteeksi kuuluvan jalkakäytävän lumesta puhtaana. Toki minulle on jäänyt lumipenkkojen muotoilu ja siihen on kulunutkin koko ”pitkänen päivä”!

 

Tampereella on kai kymmenen aluetta, joista Tampereen Infra Oy huolehtii seitsemän kunnossapidosta ja meille palokalliolaisille ”arpa” on suonut tätä tehtävää suorittamaan Pihahuolto Haapaniemi Oy.

 

Muuten; Tampereen Infra Liikelaitos – aluksi Tampereen Infratuotanto Liikelaitos – perustettiin vuonna 2009 ja sain olla tuon liikelaitoksen johtokunnan jäsenenä 8 ja puoli vuotta, aluksi neljä vuotta sen varapuheenjohtajana.

 
*******************

 

Nyt lumentulo kuitenkin sais jo riittää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 45 asteen lumipenkat, Pihahuolto Haapaniemi Oy, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Infra Oy, Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunta, Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtaja, Instituutti,

Karjuporsaiden kivekset pihasoralle!

Tiistai 15.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Tein työelämästäni neljäkymmentä vuotta kotieläintalouden parissa, mutta ainoa kerta, jolloin sain nähdä karjuporsaiden salvamista, ajoittui kansalaiskouluaikaani.

 

Vuosi saattoi olla 1963, kun me Viljakkalan kansalaiskoulun oppilaat saimme osallistua tilakäynnille, jonka meille junaili maatalousaiheidemme opettaja, silloinen Viljakkalan palopäällikkö ja sittemmin pitäjäneuvoksen arvonimen ansioistaan saanut Väinö Myllymäki.

 

Tilakäyntimme kohteena oli Virren tila, jonne n. parin kilometrin matkan taitoimme kävellen.

 

Virren tilan isäntä Martti Alanen näytti meille, että miten karjuporsaat salvettiin eli kivekset poistettiin leikkaamalla karjuporsailta.

 

Karjuporsas otettiin istuvan leikkaajan syliin ja polvien väliin siten, että karjuporsas makasi selällään polvien välissä ja kun kivekset olivat siinä hyvin esillä, niin kivesten kohdalle tehtiin partakoneen terällä viilto ja kivekset yksi kerrallaan leikattiin pois ja leikattu kives heitettiin pihasoralle.

 

Nykyisin karjuporsaiden leikkaaminen saattaa kuulua eläinlääkärin hommiin, mutta 1960-luvulla sen saivat toimittaa porsastuotantotilojen omistajat - siihen aikaan porsastuotantotiloja kutsuttiin emakkotiloiksi tai emakkosikaloiksi!

 

 

Maailma on muuttunut, mutta pelkään, että nykyisin kotieläntalouden parissa toimivat henkilöt pääsevät varsin harvoin – joskus  eivät koskaan – tutustumaan sikataloutemme keskeisimpään operaatioon eli karjuporsaiden salvamiseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karjuporsaiden salvaminen, Karjuporsaat, Karjuporsaiden leikkaaminen, Viljakkala, Viljakkalan kansalaiskoulu, pitäjäneuvos Väinö Myllymäki, Väinö Myllymäki, palopäällikkö Väinö Myllymäki, emakkotila, porsastuotantosikala, emakkosikala,

Vastuullinen myyntityö tuo luottamusta yrityksen toimintaan!

Torstai 11.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Tuotantohyödykkeitä myyvien yritysten ja heidän myyntimiestensä johtoajatuksena on aina vastuullisuus sekä tulevaisuuteen katsominen asiakkaan parhaaksi.

 

Tuo esittämäni alkutoteamus on minulle tuttua, sillä sainhan toimia tuotantohyödykkeiden myyntityössä yli neljäkymmentä vuotta.

 

 

*******************

 

 

Muutama päivä sitten sain olla poikkeuksellisen vastuullisen myyntityön kohteena ja kiitollisena kerron asian tarkemmin:

 

IMG_8400.JPG

 

 

Hankin kaksi vuotta sitten etualalla näkyvän sadetuspumpun, joka pelasi oikein hienosti kaksi ensimmäistä vuotta, mutta nyt se vaan hurisi ja vettä se ei pystynyt nostamaan.

 

Oletin pumpussa olevan vikaa ja vein sen korjauttamista varten…

 

 

IMG_8349.JPG

 

…Näsin Vesijohtoliikkeeseen Tampereelle.

 

Näsin Vesijohtoliikkeessä kaksikin myyntimiestä tuli peräkärryni luo katsomaan pumppua ja kyselivät ongelman ilmenemisestä – nopeasti he tulivat johtopäätökseen, että pumpussa ei ole mitään vikaa, mutta imupuolella se vika piilee!

 

Myyntimiehet opastivat minua, että miten imupuolen ongelmat hoidetaan ja he myivät minulle viidelläkympillä tappuraa sekä erilaisia pienosia!

 

Palasin hieman aprikoiden mökille ja sain keskipojan korjaamaan imupuolen ongelmat saamieni neuvojen mukaisesti ja heti homman lopputulos oli se, että sadetuspumppu toimii erinomaisesti!

 

Kiitokset keskipojalle ja erityiskiitokset Näsin Vesijohtoliikkeelle, joka ei ”suostunut” ottamaan pumppua korjattavakseen.

 

 

Suosittelen Näsin Vesijohtoliikettä ja siellä erityisesti LVI-myyntimies Petri Jokista, joka toimi vastuullisesti sadetuspumppuni ongelmien ratkaisemisessa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vastuullinen myyntityö, myyntityö, tuotantohyödykkeiden myyntityö, Näsin Vesijohtoliike;

Nyt nähdään, että kuinka tarpeellisia kaikenmaailman festarit ovat!

Lauantai 25.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Aistin, että tämänpäiväinen blokikirjoitukseni ei ole kaikkien mieleen, mutta sille en voi mitään!

 

*******************

*******************

 

Suomalaiseen kesään kuuluu paljon laadukkaita tapahtumia niin kulttuurin kuin myös mm. urheilun saralla.

 

Mukana on myös valitettavan paljon erilaisia humpuukiksi luettavia tapahtumia, joiden pääasiallinen tarkoitus on kerätä rahat kansalta järjestäjien taskuihin. Näiden humpuukitapahtumien oleellisena osana on huumerikollisuus ja muut epätoivottavat oheisilmiöt.

 

 

IMG_7714.JPG

 

Eilinen Aamulehti oli valjastettu valittamaan ja puolestapuhumaan kaikenlaisia kekkereitä, jotka muka toisivat Tampereen kaupungille ja aluetaloudelle satoja miljoonia euroja!

 

 

IMG_7715.JPG

 

Pirkanmaan aluetalouden uskotellaan hyötyvän näistä kekkereistä jopa 600 miljoonaa euroa vuodessa – uskokoon, ken tahtoo.

 

*****************

 

Aamulehden eilisen vuodatuksen perusteella olen kelvoton kansalainen, sillä minulle riittää varsin hyvin se, että käyn hyvässä seurassa pari - kolme kertaa vuodessa teatterissa ja siinäpä se sitten onkin.  Ulkomaanmatkoja suon itselleni vuodessa muutaman, mutta niilläpä ei Pirkanmaan aluetaloutta paljoakaan rikastuteta!

 

 

En kaipaa ainuttakaan potkupallo-ottelua tai kitarafestivaalia, Rockfestiä, Tammerfestiä, runofestivaalia, Työväen musiikkitapahtumaa ja en montaa muutakaan humpuukiksi luettavaa tapahtumaa, sillä mökillä riittää puuhaa ihan liiaksi saakka.

 

Kahdensadan tai jopa kuudensadan miljoonan menetys on huuhaa-puhetta, sillä valtaosa tuosta summasta jää nyt meidän kansalaisten käytettäväksi muuhun toimintaan ja jos raha alkaa lompakossa valtavasti pakottamaan, niin varatkaamme ainakin osa siitä koronan jälkeisen ajan erilaisiin virkistäytymisaktiviteettien rahoittamiseen.

 

Humpuukimenoista säästäminen on tuikitarpeellista niille jokapäiväisen elannon maksamiseen, jotka koronan vuoksi ovat joutuneet tai ovat joutumassa lomautetuiksi tai jopa irtisanotuiksi.

 

*****************

 

Nyt katsotaan, että mitkä yhteiskunnan toiminnot ovat viimepeleissä tärkeitä ja välttämättömiä ja niitä eivät ole erilaisten humpuukitapahtumien järjestäminen.

 

Elintarvikkeiden  ja yleensäkin maatalouden alkutuotanto, elintarviketeollisuus, vientiin tähtäävien teollisuudenalojen tuotanto ja mm. metsänhoito ovat terveydenhoidon sekä koulutuksen, nuorten sekä lasten ja perheiden tukemisen lisäksi nyt niitä toimintoja, joiden elinkelpoisuudesta ja tulevaisuudesta pitää meidän kaikkien huolehtia – humpuukitilaisuudet ja niistä murehtiminen tulevat kaukana tämän listan jälkeen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aamulehti 24.4.2020, humpuukitilaisuudet, potkupallo-ottelut, kitarafestivaali, Rockfesti, Tammerfesti, runofestivaali, Työväen musiikkitapahtuma, elintarvikkeiden alkutuotanto, koulutus, vientialojen teollinen toiminta, perheistä huolehtiminen,

Vanhemmat kirjoitukset »