Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Antti Kaikkosen esiintymiset luovat turvallisuudentunnetta myös tässä tilanteessa!

Keskiviikko 16.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Kriisitilanteissa päättäjien sanomiset ja heidän esiintymisensä ovat ratkaisevassa asemassa, että miten kansalaiset kokevat turvallisuudentunteensa.

 

 

Presidentti Niinistö osallistui eilen ja toissapäivänä JEFF-maiden kokoukseen ja sen jälkeen Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin tapaamisella.

 

Britannian johtamat nopean toiminnan JEF-joukot muodostuvat kahdeksasta pohjoisen Euroopan Nato-maasta sekä Suomesta ja Ruotsista. Suomi on ollut mukana vuodesta 2017.

 

Katselin Yle Areenasta Niinistön tiedotustilaisuuden JEFF-maiden kokouksesta ja sen jälkeen tapahtuneesta Boris Johnsonin tapaamisesta.

 

Arvostan Niinistön esiintymistä ja totean, että meillä on luotettava valtionpäämies; on suuri onni, että edellisen presidentin valtakausi on muisto vain!

 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on toinen päättäjistämme jonka sanomisiin ei tarvitse tuntea pelkoa.

 

Onko Kaikkosesta kasvamassa Niinistön manttelinperijä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Antti Kaikkosen esiintymiset luovat turvallisuudentunnetta myös tässä tilanteessa!, Sauli Niinistö, Antti Kaikkonen, puolustusministeri Antti Kaikkonen, JEFF-maat, Boris Johnson,

Terävä toteamus ja osuva otsikko ovat paremmat kuin pitkät jaarittelut!

Lauantai 26.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän aloittama sotatilanne Euroopassa on kirvoittanut lukemattomia kannanottoja tähän mielettömään tilanteeseen, johon on ainoastaan yksi syyllinen eli Vladimir Putin.

 

 

Tilannetta on kommentoitu eri yhteyksissä ja olen tähän koonnut muutamia kommentteja sekä kommenttien otsikoita, jotka hyvin kuvaavat Venäjän aloittaman sodan mielettömyyttä:

 

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö:

 

  • ”Jo nyt on naamiot riisuttu ja vain sodan kylmät kasvot näkyvät!”

 

 

Toimittaja Helena Petäistön vierailijakirjoituksen otsikko Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä 25.2.2022:

 

  • ”Saatana asuu taas Moskovassa!”

 

Maaseudun Tulevaisuus-lehden pääkirjoituksen otsikko 25.2.2022:

 

  • ”Hyökkäävä Venäjä sulkee itsensä ulkopuoliseksi!”

 

Päätoimittaja Jouni Kemppaisen Maaseudun Tulevaisuudessa 25.2.2022 olleen jutun otsikko:

 

  • ”Nato-keskustelu jo myöhäistä!”

 

 

 

Taidatkos asiat sen selvemmin sanoa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan, Presidentti Sauli Niinistö, Maaseudun Tulevaisuus, päätoimittaja Jouni Kemppainen, "Jo nyt on naamiot riisuttu ja vain sodan kylmät kasvot näkyvät!", Helena Petäistö, "Saatana asuu taas Moskovassa!"

Vakavia, mutta linjakkaita puheita valtiopäivien avajaisissa!

Torstai 3.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Vaalikauden viimeiset valtiopäivät avattiin eilen.

 

Valtiopäivien avajaiset vietettiin perinteisin menoin, mutta vakava maailmanpoliittinen tilanne antoi leimansa tilaisuuteen.

 

Oli yllättävää, että Tasavallan Presidentti otti maailmanlaajuisen ongelmatilanteen ohella taannoiset aluevaalit puheensa erääksi teemaksi.

 

 

IMG_4872.JPG

 

Presidentti Niinistö mainitsi aluevaaleista mm. näin:

 

 

”Aluevaalit osoittivat todeksi huolet alhaisesta äänestysvilkkaudesta. Hätäisimmät ovat halunneet nähdä tuloksessa suomalaisen demokratian kriisin. Parempi kuvaus ehkä olisi: alku aina hankalaa. Eivätkä olosuhteet olleet helpot ehdokkaille eivätkä äänestäjille, kun koronapandemia jälleen kiristi otettaan.

Nyt valitut aluevaltuutetut aloittavat työn uusien hyvinvointialueiden rakentamiseksi. Jos, ja toivottavasti kun, työ onnistuu, kasvaa hyvinvointi. Siellä missä hyvinvointi kasvaa, vahvistuu myös kansalaisten luottamus ja mielenkiinto yhteisiin asioihin. Juuri luottamuksen varaan yhteisö rakentuu. Uudet alueet ja nyt valitut valtuutetut on asetettu paljon vartijoiksi.”

 

 

IMG_4886.JPG

 

Valtiopäivien avajaisten toinen – ja Niinistön ohella ainoa – puhuja oli vast´ikään Eduskunnan puhemieheksi valittu Matti Vanhanen.

 

Paikalla olleiden sekä meidän televisiokatsojien toteamus oli se, että meillä on valtiolaivamme kahdella merkittävimmällä paikalla henkilöt, joihin voimme luottaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valtiopäivien avajaiset 2.2.2022, Tasavallan Presidentti, Eduskunnan puhemies,

Nato-lausunto osoitti pääministeri Marinilta pelisilmän puutetta

Perjantai 21.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Sanna Marinin lausunto Reutersille, että Suomen liittyminen Natoon olisi hyvin epätodennäköistä, oli ajattelematon ja Suomen ulkopolitiikkaa vahingoittava.

 

Asiaa ei paranna se, että Marin totesi tuon linjauksen koskevan vain hänen hallituksensa hallinta-aikaa.

 

Eilisen aikana Marin tarkensi lausuntoaan, mutta ne vain pahensivat hänen alkuperäisen lausuntonsa vaikutuksia.

 

**********************

 

Kaikille pitäisi olla tiedossa, että Tasavallan Presidentti hoitaa ulkopoliittiset kysymykset ja Natoon liittyminen jos mikä on ulkopolitiikkaa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nato-lausunto osoitti pääministeri Marinilta pelisilmän puutetta, Sanna Marin, pääministeri Sanna Marin, Nato, Tasavallan Presidentti,

Vuosi 2022 alkaa mielenkiintoisesti

Lauantai 1.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Pääministeri Sanna Marin totesi eilen uudenvuoden tervehdyksessään, että Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

 

Suora lainaus kuuluu näin:

 

”Pidämme yllä myös mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Meidän on syytä vaalia tätä valinnanvapautta ja pitää se todellisena, sillä se koskee jokaisen maan oikeutta päättää omista turvallisuusratkaisuistaan. Se kuuluu eurooppalaisen turvallisuuden perustaan, joka kirjattiin ETYJ:n periaatteisiin. Osoitimme, että opimme menneisyydestä. Pidämme liikkumatilastamme vahvasti kiinni.”

 

Presidentti Niinistö käsitteli samaa asiaa radion Ykkösaamussa eilen ja nyt odotankin, että käsitteleekö Tasavallan Presidentti tätä asiaa tänään uudenvuoden puheessaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosi 2022 alkaa mielenkiintoisesti, pääministeri Sanna Marinin uudenvuoden tervehdys, presidentti Niinistön haastattelu radion Ykkösaamussa 31.12.2021, Suomen kanta Natoon liittymisessä, Suomi ja Nato, Nato,

Useat korkea-arvoiset saksalaiskomentajat kävivät tervehtimässä Mannerheimia Mikkelin klubilla

Keskiviikko 11.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Palaan vielä Mikkelin klubin rooliin Mannerheimin sodanaikaisessa toiminnassa.

 

 

IMG_2600.JPG

 

Mikkelin klubin seinänällä on tästä toiminnasta kertova arvokas reliefi:

 

 

Suomen marsalkka

M AN N E R H E I M

otti vastaansa vieraansa

tässä huoneistossa

sodan 1941 – 1945 aikana

 

**************

 

IMG_2605.JPG

 

Vuoristojoukkojenkenraali Dietel 2.2.1942

 

 

IMG_2606.JPG

 

Tykistönkenraali Jodl 4.9.1941

 

 

IMG_2607.JPG

 

Myös Tasavallan Presidentti Risto Ryti oli Mannerheimin vieraana Päämajassa.

 

 

IMG_2601.JPG

 

Mikkelin klubilla eli Päämajassa on myös kuvanveistäjä Veikko Leppäsen veistämä Mannerheimin pienoiskokoinen ratsastajapatsas – veistos on valmistunut vuonna 1957.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikkelin klubi, Vuoristojoukkojenkenraali Dietel, Tykistönkenraali Jodl, Tasavallan Presidentti Risto Ryti, Marsalkka Mannerheim, kuvanveistäjä Veikko Leppänen,

Lento-osasto Kuhlmeyn toiminta Immolan lentokentältä oli ratkaiseva apu jatkosodassa Suomelle

Lauantai 17.7.2021 - -Esko Erkkilä-

On mielestäni jäänyt aivan liian vähälle huomiolle se toiminta, jolla Adolf Hitlerin käskystä Virosta Suomeen 17.6.1944 saapunut ”Lento-osasto Kuhlmey” kunnostautui Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikana.

Osastoa johti everstiluutnantti Kurt Kuhlmey ja vaikka hän ei itse lentänytkään Suomessa, oli hänen panoksensa johtajana ratkaiseva.

Osasto lensi Immolan kentältä ja se suoritti sieltä kaikkiaan 1 200 lentoa tuhoten sata viholliskonetta, kaksisataa tankkia sekä useita muita kohteita.

Lento-osasto Kuhlmeyn saavutuksia on myöhemmin yritetty vähätellä, mutta tuollainen vähättely kuuluu tavallaan asiaan, sillä saksalaisten avun vähättely kuuluu tiettyjen piirien ohjelmaan.

 

********************

 

IMG_2358.JPG

 

Saimme taannoisella Kyröläismatkallamme vierailla Immolan lentokentälle vuonna 1994 pystytetyllä muistomerkillä, joka kunnioittaa ”Lento-osasto Kuhlmeyn” toimintaa siellä.

 

 

IMG_2361.JPG

 

Muistomerkkiin kiinnitetyssä laatassa todetaan näin:

 

”Saksalainen lento-osasto Kuhlmey osallistui suomalaisten taistelulentäjien rinnalla tältä Immolan lentokentältä Karjalan Kannaksen torjuntataisteluihin kesällä 1944 vaikuttaen merkittävästi torjuntavoiton saavuttamiseen.”

 

IMG_2364.JPG

 

Muistokivessä on laatta, jossa on niiden saksalaislentäjien nimet, jotka kaatuivat Immolan kentältä tapahtuneiden sotatoimien seurauksena.

 

********************

 

Kurt Kuhlmey kuoli kenraalimajurina vuonna 1993 ja hänen hautajaisiinsa toimitettiin suomalainen seppele – surunvalittajien joukossa olivat mm. presidentti Martti Ahtisaari sekä Ilmavoimien komentaja Heikki Nikunen.

 

Mainittakoon, että Kuhlmeyn hautajaisissa hänen kunniamerkkitaulussaan oli ainoastaan suomalainen VR2.  Kuhlmey oli kylläkin sodan aikana saanut myös saksalaisen Rautaristin ritarimerkin, mutta siitä olisi sodan jälkeen pitänyt hioa pois hakaristi ja siihen Kuhlmey ei suostunut, joten se ei esiintynyt hänen kunniamerkkitaulussaan.

 

Immolassa on tärkeä palanen Suomen kunniakasta sotahistoriaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lento-osasto Kuhlmeyn toiminta Immolan lentokentältä oli ratkaiseva apu jatkosodassa Suomelle, Immolan lentokenttä, Lento-osasto Kuhlmey, Kurt Kuhlmey Martti Ahtisaari, Ilmavoimien komentaja Heikki Nikunen, presidentti Martti Ahtisaari, Adolf Hitler,

Joe Bidenin aloittaminen Yhdysvaltain presidenttinä luo mahdollisuuksia

Torstai 21.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Joepeh Bidenin valtaannousu eilen Yhdysvaltain presidentiksi Donald Trumpin kaoottisen valtakauden jälkeen antaa ja luo mahdollisuudet koko maailman kehittymiselle.

 

IMG_1323.JPG

 

Bidenin presidenttikausi alkaa suurten ongelmien vallitessa, mutta nyt tarvitsemme joka alalla uutta.

 

Korona antaa suuret mahdollisuudet vaikkapa Yhdysvaltain ja Euroopan Unionin välillä ja parantuvista suhteista myös suomalaiset saamme tietyllä viiveellä etua.

 

Seniori-ikäisenä arvostan, että 20.11.1942 syntynyt Joe Biden on kohonnut Yhdysvaltain presidentiksi ja arvostan myös sitä, että suomalaisittain kamalan etunimen omaava henkilö vannoi eilen valansa varapresidentiksi Kamala Harris!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joe Bidenin aloittaminen Yhdysvaltain presidenttinä luo mahdollisuuksia, Joe Biden, Kamala Harris, Joepeh Biden, Donald Trump, EU, Euroopan Unioni,

Kunniamerkin kantamista virtuaalisesti!

Sunnuntai 6.12.2020 - -Esko Erkkilä-

En saanut tänäkään vuonna kutsua Presidentin vastaanotolle Linnaan ja tokihan se koronan vuoksi peruttiinkin.

 

Korvikkeena etsin kirjahyllystämme esille Suomen Valkoisen ruusun ansioristin, jonka olisin laittanut rintapieleeni jos Linnaan olisi käynyt kutsu.

 

 

IMG_1085.JPG

 

Pirkanmaan Agrologit ry on joskus takavuosina ehdottanut minulle Suomen Valkoisen ruusun ansioristiä (SVR Ar) ja sen on silloinen Tasavallan Presidentti minulle myöntänyt.

 

*********************

 

Suomessa on kaksi ritarikuntaa eli Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta ja Suomen Leijonan ritarikunta.

 

Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan on perustanut valtionhoitaja C. G. E. Mannerheim isänmaan palveluksessa ansioituneiden kansalaisten ja ulkomaalaisten palkitsemiseksi – Mannerheim antoi ritarikunnan perustamiskirjan 28.1.1919.

 

Suomen Leijonan ritarikunnan perusti Tasavallan presidentti Risto Ryti 11.9.1942 antamallaan asetuksella.

 

Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan kunniamerkki on aina korkeampi kuin vastaava kunniamerkki Suomen Leijonan ritarikunnassa ja se johtuu siitä, että Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta on vanhempi kuin Suomen Leijonan ritarikunta.

 

Käsitän, että aikoinaan minulle myönnetystä kunniamerkistä Pirkanmaan Agrologit ry ei joutunut maksamaan lunastusmaksua, mutta nykyään lunastusmaksu SVR:n ja SL:n ansioristeistä on 215,00 euroa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ritarikunnat, Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta, Suomen Leijonan ritarikunta, Tasavallan Presidentti, Pirkanmaan Agrologit ry, Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan ansioristi eli SVR Ar, SVR Ar, Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta, C. G. E. Mannerheim,

Urho Kekkonen ja Kalle Kaihari olivat mesenaatteja, jotta Tampereen Ratinan stadionille saatiin "Vesieste" -taideteos!

Lauantai 25.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Parhaillaan käydään tiivistä keskustelua, että voidaanko Tampereella Ratinan stadionilla käydä Suomi-Ruotsi – yleisurheilumaaottelu 5. – 6.9.2020.

 

 

****************

 

Tamminiemessä Urho Kekkosen työhuoneessa…

 

vesieste1.jpg

 

…on yhä edelleen pienoismalli estejuoksijoista, jotka ovat ylittämässä vesiestettä.

 

Kyseessä on todella pienoismalli siitä veistoksesta, joka elokuussa 1966 pystytettiin Ratinan stadionille.

 

Teos on syntynyt kutsukilpailun tuloksena ja sen on veistänyt kuvanveistäjä Pentti Papinaho.

 

 

Veistoksen kustannuksiin saatiin aikoinaan merkittävä ”tuntemattoman tahon” lahjoitus, joka sittemmin paljastui presidentti Urho Kekkosen ja kauppaneuvos Kalle Kaiharin yhteistuumin tekemäksi.

 

 

Teos sai aikoinaan kovaa kritiikkiä, sillä veistoksen paljastamisen aikaan 3000 metrin estejuoksijat eivät pystyneet aitomalla ylittämään vesiestettä. Nykyään maailman parhaat estejuoksijat pystyvät ylittämään vesiesteen aitomalla eli veistos oli aikaansa edellä!

 

 

vesieste5.jpg

 

 

Voi helposti kuvitella, että presidentti Kekkonen samaisti itsensä niihin estejuoksijoihin, jotka jo silloin pystyivät ylittämään 3000 metrin esteiden vesihaudan aitomalla!

 

 

Kun käytte Ratinassa, pysähtykää hetkeksi ”Vesieste” –taideteoksen äärelle ja antakaa arvo presidentti Urho Kekkoselle ja hänen hyvälle ystävälleen kauppaneuvos Kalle Kaiharille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentti Urho Kekkonen, kauppaneuvos Kalle Kaihari, Ratina, Ratinan stadion, Vesieste-taideteos, Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelu Ratinassa 5. - 6.9.2020, Tamminiemi ja Urho Kekkosen työhuone,

Virolaiset toivovat Joulupukilta uutta sisäministeriä!

Tiistai 24.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Olin 16. – 17.12.2019 pienimuotoisilla matkamessuilla Viking Gracella ja mukana matkassa oli suomalaisten matkakohteiden lisäksi monia ulkomaisia matkakohteita ja matkanjärjestäjiä.

 

 

Näytteilleasettajien esittely aloitettiin sillä, että kaikki esittelivät itsensä, yrityksensä ja saivat kertoa joululahjatoiveensa.

 

 

Suurimmat suosionosoitukset sai erään virolaiskylpylän myyntijohtaja, joka joululahjatoiveenaan esitti, että Viroon saataisiin uusi sisäministeri! Mainittakoon, että olen vieraillut ainakin kahdesti muutaman päivän pituisen kylpyläjakson tuossa kylpylässä!

 

 

 

 

Myyntijohtajan joululahjatoive perustuu sille tölväisylle, jonka Viron sisäministeri, konservatiivista  Ekre-puoluetta edustava Mart Helme osoitti 15.12.2019 radiohaastattelussa Suomen pääministeri Sanna Marinia kohtaan.

 

 

”Myyjätytöstä on tullut pääministeri ja samalla joistakin muista katuaktivisteista ja lukutaidottomista ihmistä on tullut hallituksen jäseniä”, näin totesi Helme.

 

 

Helmen suomalaisia koskevat tölväisyt ovat aiheuttaneet mm. sen, että Viron presidentti Kersti Kaljulaid pyysi Sanna Marinilta anteeksi maansa sisäministerin sanomisia.

 

 

Helmen suomalaisia koskevista tölväisyistä huolimatta hän sai 17.12.2019 Viron parlamentissa – Riigikogu – luottamuksen äänin 44 – 42.

 

 

Kukin taaplaa tyylillään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ekre, Ekre-puolue Virossa, Mart Helme, Viron sisäministeri Mart Helme, Riigikogu, Viron presidentti, Kersti Kaljulaid, Sanna Marin,

Presidentti ja valiokuntaneuvos

Tiistai 20.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen MTK-Viljakkalan jäsen ja pääsin sen jäsenenä elokuun alussa käymään hämeenkyröläisen "kierrätysneuvos” Matti Järvenpään (syntynyt 1936) rakentamassa Rautapuistossa.

 

 

Käynnistä taitaa riittää juttuaineksia useampaankin juttuun, mutta aloitan otsikkoaiheella.

 

 

 

IMG_3782.JPG

 

 

Tässä kuvassa on itse kierrätysneuvos romuraudasta rakentamansa ”Presidentti ja valiokuntaneuvos” -teoksen äärellä.

 

 

Puuttuu vain se, että presidentti huiskaisisi käsilaukullaan valiokuntaneuvosta!

 

 

 

*******************

 

 

 

 

Minulla on yksi henkilökohtainen muistelus presidentistä ja valiokuntaneuvoksesta; kas näin:

 

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen jäsenenä olin kutsuvieraana mukana Finlandia-talolla vuonna 2006, kun Suomen Syöpäyhdistys täytti 70-vuotta ja etupenkissä istuivat juhlaamme juhlistamassa Tasavallan Presidentti Tarja Halonen sekä puolisonsa valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi.

 

 

Jossain vaiheessa valiokuntaneuvos nousi ylös ja käveli arvokkaasti etuoikealle kulisseihin – puolisonsa jäi itsekseen istumaan eturiville.

 

 

Luulimme, että valiokuntaneuvos-Pentti lähti käymään kusella, mutta niin ei ollut, sillä hän ei juhlan kestäessä enää saapunut paikalleen!

 

 

No, Hämeenkyrön Rautapuistossa valiokuntaneuvos seisoo presidentin vierellä ja hänellä ei ole tarvetta käydä kusella tai muutenkaan kouluttaa puolisoaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentti ja valiokuntaneuvos, Tasavallan presidentti Tarja Halonen, valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi, Rautapuisto, MTK-Viljakkala, Suomen Syöpäyhdistys 70-vuotta,

Rauhanpatsas Ylöjärvellä, kiivainta rauhan julistamista Suomen ja Neuvostoliiton kesken

Keskiviikko 30.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven kaupungintalon lähimaastossa Räikänpuistossa sijaitsee Kaarlo Kalliomäen suunnittelema Suomen ja Neuvostoliiton ystävyyttä kuvaava Rauhanpatsas, joka nykypäivänä on kai siirretty alkuperäiseltä paikaltaan hieman sivummalle.

 

 

 

IMG_9743.JPG

 

 

Rauhanpatsas ”ETYK-linnut” on paljastettu vuonna 1977 ja paikalla olivat Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen sekä silloinen ulkoministeri Paavo Väyrynen.

 

 

Voit katsoa paljastustilaisuudesta kuvatun YouTube-videon googlaamalla ”Rauhanpatsas, Ylöjärvi”.

 

 

 

IMG_9745.JPG

 

 

Patsaan jalustassa on laatta, jossa on seuraava teksti:

 

 

Tämä rauhanpatsas on pystytetty 18.9.1977 muistomer-

 

 

kiksi sodan raskaista koettelemuksista.  Muistomerkin sa-

 

 

noma suuntautuu tulevaisuuteen – ystävyyden, yhteistyön

 

 

ja rauhan lujittamiseen Suomen ja Neuvostoliiton sekä

 

 

maailman kaikkien kansojen kesken.

 

 

 

                      Rauhanpatsastoimikunta – Ylöjärven kunta

 

 

 

Aikansa aikaansaannos!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rauhanpatsas, Rauhanpatsas Ylöjärvi, Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen, ulkoministeri Paavo Väyrynen, Kaarlo Kalliomäki, Suomi ja Neuvostoliitto,

Lähetimme Matti Vanhasen presidentinvaalien toiselle kierrokselle!

Maanantai 15.1.2018 - -Esko Erkkilä-

IMG_66642.JPG

 

 

Osallistuin 13. – 14.1.2018 Helsingissä järjestetyille ensimmäisille Keskustan puheenjohtajapäiville Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana.

 

 

Osanottajina olivat kolmisensataa Keskustan kunnallisjärjestöjen ja valtuustoryhmien puheenjohtajaa tai heidän varahenkilöitään ympäri Suomea.

 

 

 

IMG_6686.JPG

 

 

Puheenjohtajapäivien ajoitus onnistui nappiin, sillä Matti Vanhasen gallupluvut ja suosio kääntyivät jyrkkään nousuun viime torstaina 11.1.2018 sen jälkeen, kun Vanhanen onnistui täydellisesti TV ykkösen vaalitentissä.

 

 

Vanhasen puheenvuoro puheenjohtajapäivillä oli taattua ”Vanhas-laatua”!

 

 

 

IMG_66902.JPG

 

 

Puheenjohtajapäivien naisosanottajat marssivat Vanhasen ympärille ja piirittivät presidenttiehdokkaamme sen jälkeen, kun salintäyteinen keskustavaikuttajien joukko oli seisaalleen nousten aplodeerannut Vanhasen puheelle.

 

 

 

IMG_6701.JPG

 

 

Myös puoluejohto ryhmittyi Vanhasen taakse Vanhasen ehdokaspuheen jälkeen.

 

 

 

Toivottavasti presidenttiehdokkaista Haatainen, Haavisto, Huhtasaari, Kyllönen, Torvalds sekä Väyrynen keräävät sen verran ääniä, että kokoomuksen Niinistö saa toisella kierroksella vastaansa Matti Vanhasen.

 

 

Tästä on hyvä jatkaa Matti Vanhasen vaalikampanjan tukemista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puheenjohtajapäivät, Keskustan puheenjohtajapäivät 2018, Keskustan puheenjohtajapäivät 13. - 14.1.2018, Matti Vanhanen, Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen,

Alueiden itsenäisyyden toteutuminen vaatii, että emävaltio kannattaa hanketta

Lauantai 23.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Keskustan presidenttiehdokas, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen pohti keskiviikkona 20.12.2017 Tampereella Suomalaisuuden Liiton ja Tampereen Paasikivi-seuran yhteistilaisuudessa, että miksi alueiden itsenäisyyspyrkimykset eivät toteudu.

 

Matti Vanhanen esiintyi tilaisuudessa Helsingin Paasikivi-seuran puheenjohtajana.

 

 

 

IMG_6316.JPG

 

 

Vanhanen mainitsi esimerkkeinä mm. Katalonian, Palestiinan sekä Skotlannin itsenäistymispyrkimykset.

 

 

Vanhanen linkitti nykyiset eri alueiden itsenäisyyspyrkimykset siihen tilanteeseen, jossa Suomi sai itsenäisyyden sata vuotta sitten ja keskeisimmäksi eroksi hän näki sen, että…

 

 

…emävaltio oli silloin sekasorrossa.

 

 

Matti Vanhanen kertoi, että Kataloniasta on häneen oltu yhteydessä ja kysytty hänen mielipidettään.

 

 

Nyt harmittelen kun en tullut kysyneeksi, että milloin tuo kysely on tullut. 

 

 

Onko kysely tapahtunut Vanhasen pääministeriaikana vaiko ihan nyt?

 

 

Tiedän, että tapaan Matti Vanhasen henkilökohtaisesti ainakin kahdesti ennen tammikuun presidentinvaaleja ja tuossapa on hyvä kysymys!

 

 

Sen Vanhanen kertoi vastanneensa katalonialaisille, että asiassa pitää kunnioittaa Espanjan perustuslakia.

 

 

Alueiden itsenäistymispyrkimyksistä Vanhanen totesi Suomen edun olleen aikanaan sen, että Suomesta löytyi vallan ottavia päteviä henkilöitä ja esimerkkinä hän mainitsi P. E. Svinhufvudin sekä Santeri Alkion.

 

 

Kiitoksia Matti Vanhaselle syvälle luodanneista historianäkemyksistä, sillä mm. niitä kansalaiset arvostavat, kun maallemme valitaan Tasavallan presidentti tammikuussa 2018!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Vanhanen, Presidenttiehdokas Matti Vanhanen, Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, kansanedustaja Matti Vanhanen, Katalonia, Palestiina, Skotlanti, Suomen itsenäisyys, P. E. Svinhufvud,

Presidentti Juho Kusti Paasikivi luotsasi Suomen vaikeiden aikojen yli

Perjantai 22.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Juho Kusti Paasikivi oli Suomen seitsemäs presidentti vuosina 1946 – 1956.

 

 

Paasikiven jälkeen todellisia presidenttejä on ollut vain Urho Kaleva Kekkonen.

 

 

 

IMG_6309.JPG

 

 

Osallistuin eilen seminaariin, jonka järjestivät Suomalaisuuden Liitto ja Tampereen Paasikivi-Seura – tilaisuus järjestettiin Kirjastotalo Metsossa Tampereella.

 

 

Sain ja varmaan kaikki seminaariin osallistuneet saimme paljon uutta tietoa lähihistoriastamme ja erityisesti Juho Kusti Paasikivestä.

 

 

 

IMG_6318.JPG

 

 
Tilaisuudessa esiintyi Paasikivi-asiantuntija, professori Timo Soikkanen.

 

 

Seminaariannista sain aineksia useaankin blogikirjoitukseen, mutta tässä ainoastaan yhteenveto niistä asioista, jotka eilen tulivat professori Soikkasen esityksessä esille:

 

 

 

  • Paasikivi oli hankalan miehen maineessa
  • Paasikivi räyhäsi alaisilleen, mutta ei ylöspäin
  • Paasikivi osasi mielistellä suurvallan (Neuvostoliiton) edustajia
  • Paasikivi oli loistava neuvottelija
  • Paasikivi oli kielitaitoinen
  • Paasikivi luki ahkerasti erityisesti Venäjään ja Saksaan liittyvää kirjallisuutta, mutta ei piitannut klassikoista
  • Paasikivellä oli tarvittaessa monet kasvot – perustuslaillinen mutta toisaalta myös myöntyväinen

 

 

 

IMG_6331.JPG

 

Seminaarin toisena esiintyjänä oli Helsingin Paasikivi-Seuran puheenjohtaja Matti Vanhanen, mutta hän esittämistään ajatuksista myöhemmin.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: J. K. Paasikivi, presidentti J.K.Paasikivi, Tasavallan presidentti J.K. Paasikivi, Paasikivi-Seura, Tampereen Paasikivi-Seura, professori Timo Soikkanen, Matti Vanhanen, Helsingin Paasikivi-Seuran puheenjohtja Matti Vanhanen,

Neljä perustukijalkaa

Sunnuntai 13.8.2017 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin eilen Keskustan Pirkanmaan piirin piirikokoukseen ja kokouksessamme esiintyi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

 

 

Olin virallinen puoluekokousedustaja kesäkuussa 2016 Seinäjoen puoluekokouksessa, jossa yksimielisesti päätimme, että Matti Vanhanen on Keskustan presidenttiehdokas tammikuussa 2018 järjestettävissä presidentinvaaleissa.

 

 

 

IMG_1786.JPG

 

 

Eilen Tampereella Kirjastotalo Metson Lehmus-salissa järjestetty tilaisuus oli Matti Vanhasen 161. puhetilaisuus hänen presidenttiehdokkuusaikanaan!

 

 

 

Tasavallan presidentin keskeinen tehtävä on huolehtia kansallisen turvallisuuden vaalimisesta ja sen hoitamisessa Matti Vanhasella on neljä perustukijalkaa:

 

 

 

IMG_1789.JPG

 

 

Harkitseva ja viisas ulkopolitiikka.

 

 

 

IMG_1791.JPG

 

 

Uskottava puolustus.

 

 

 

IMG_1790.JPG

 

 

Itsellinen talous ja siinä erityisesti energiaomavaraisuus sekä ruokaomavaraisuus.

 

 

 

IMG_1793.JPG

 

 

Kansallinen eheys.

 

 

 

 

Matti Vanhanen toivoo, että presidentinvaalitaistelusta muodostuu analyyttinen ja faktoihin perustuva keskustelu.

 

 

Samaa toivon minäkin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ukopolitiikkaa yhdessä, Matti Vanhanen, ulkoasiainvaliokunta, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen, Harkitseva ja viisas ulkopolitiikka, Uskottava puolustus, Itsellinen talous, Kansallinen eheys,

Mannerheim-ooppera avaa uusia näköaloja valtionhoitajan, maamme kuudennen presidentin ja Suomen marsalkan C. G. E. Mannerheimin elämään

Tiistai 20.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Jo nyt voi todeta, että Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen merkittävin aktiviteetti vuonna 2017 tulee olemaan osallistuminen Ilmajoen Musiikkijuhlilla 18.6.2017 järjestettyyn tämän vuoden viimeiseen Mannerheim-oopperaan.

 

 

Varasimme liput jo varhain vuoden 2016 syksyllä ja varhaisen varaamisen ansiosta saimme lippumme edullisesti.

 

 

 

IMG_0319.JPG

 

 

Olen tyytyväinen, että ostin portilta oopperan käsiohjelman ja erityisen tyytyväinen olen, että samalla hankin myös oopperan libreton.

 

 

Ooppera koostuu 31:stä kohtauksesta ja niiden seuraaminen libretosta oli helppoa.

 

 

Mannerheim-ooppera on Ilmajoen Musiikkijuhlien ohjelmistossa myös ensi kesänä ja suosittelen ehdottomasti käsiohjelman sekä libreton hankkimista.

 

 

 

IMG_0300.JPG

 

 

Oopperan lavastuksena oli koko ajan sama lavastus, mutta hienosti eri kohtaukset pystyttiin toteuttamaan samalla lavastuksella.

 

 

 

Mannerheimin roolin esitti baritoni Waltteri Torikka ja hänen vaimonsa Anastasia Arapovan rollin esitti sopraano Mia Heikkinen.

 

 

Mannerheimin vaimon Anastasia Mannerheimin (o.s. Arapova) rooli ei ole oopperassa keskeinen, mutta tässä jutussani se saa keskeisen roolin.

 

 

Mannerheim ja Arapova avioituivat vuonna 1892.

 

 

Arapova omisti Latviassa Lazan kunnassa sijaitsevan Aprikin kartanon 1898 – 1912 välisen ajan.

 

 

Sain vuonna 2012 vierailla Aprikin kartanossa ja sen vuoksi halusin Mannerheim-oopperassa seurata Mannerheimin ja Arapovan suhteen kehittymistä.

 

 

Avioparin suhdetta ei voi kuvailla rakkausavioliitoksi, mutta Mannerheimin osalta ehkä järkiavioliitoksi.

Mannerheimin ja Anastasia Arapovan avioliitto päättyi eroon vuonna 1919.

 

 

Olen vuonna 2012 laatinut tälle saitille jutun vierailustamme Aprikin kartanossa ja se löytyy, jos googlaa näin:

 

 

”Esko Erkkilä Anastasia Mannerheim”

 

 

Suosittelen varaamaan liput vuoden 2018 Mannerheim-oopperaan – saattaa tosin olla, että jo nyt kaikki ensi kesän näytökset ovat loppuunmyytyjä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen marsalkka Mannerheim, presidentti Mannerheim, valtionhoitaja Mannerheim, ylipäällikkö Mannaerheim, Mannerheim-ooppera, Ilmajoen Musiikkijuhlat, Atanasia Arapova,

Keskustalta oikea ratkaisu

Torstai 8.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä politiikassa on makusteltua Sauli Niinistön lähtemistä kolmannen kerran presidenttikisaan.

 

 

Niinistö on varmasti kelpo ratkaisu hänkin, sillä mm. minä olen äänestänyt Niinistöä kahdesti presidentinvaalien toisella kierroksella – ensiksi Tarja Halosta vastaan huonolla menestyksellä ja viime kerralla Pekka Haavistoa vastaan paremmalla menestyksellä.

 

 

Nyt julkisuudessa kipuillaan SDP:n tilannetta, kun puolue ei tunnu saavan millään konstilla aikaiseksi edes presidenttiehdokasta.

 

 

On ymmärrettävää, että SDP:ssä Paavo ”PÖÖ” Lipposen jalanjäljet pelottavat, sillä PÖÖ sai viime presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella muistaakseni 6,7 %:n äänisaaliin.

 

Googlaa ”Paavo Lipponen pöö”, niin näet SDP:n vaalimainoksen viime presidentinvaaleissa.

 

 

 

*******************

 

 

Keskusta nimesi vuoden 2018 presidentinvaaleihin presidenttiehdokkaansa jo kesän 2016 puoluekokouksessa Seinäjoella.

 

 

Olin mukana virallisena puoluekokousehdokkaana, kun valitsimme tehtävään Matti Vanhasen.

 

 

Nyt jokainen osaa aistia, että Keskusta teki Seinäjoella oikean ratkaisun.

 

 

 

 

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja kaksinkertaisena pääministerinä Matti Vanhanen täyttää kaikki presidentiltä vaadittavat kriteerit.

 

 

 

 

Olen vuosien aikana saanut kuunnella Matti Vanhasta eri tilaisuuksissa ja olen kerta kerran jälkeen entistä vakuuttuneempi, että Vanhanen on pätevä johtamaan Suomi-laivaa ensi vuoden presidentinvaalien jälkeen.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: presidentivaalit 2018, presidenttiehdokas Matti Vanhanen, Paavo Lipponen pöö,

Kansakoulupohjalta Tasavallan presidentiksi ja alikersanttina Puolustusvoimien ylipäälliköksi

Sunnuntai 14.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Presidentti Mauno Koivisto kuoli viime perjantaina eli 12.5.2017 Meilahden sairaalassa klo 21.15.

 

 

Tiedotusvälineet, ml. somemaailma, ovat eilisestä alkaen käsitelleet presidentti Koiviston elämänkaarta monipuolisesti.

 

 

Olin eilisen päivän tiukasti työntouhussa, mutta radiosta kuulemani aikalaismuistelmat ja muutamat tuokiopalat Koiviston ajasta ovat olleet mielenkiintoista kuunnella.  Minulle on monissa muisteluksissa ollut uutta tietoa Suomen lähihistoriasta.

 

 

Sain ainakin pari kertaa olla samassa tilaisuudessa Urho Kekkosen kanssa ja näin myös Martti Ahtisaaren hänen presidenttikautenaan. 

 

 

Erilaisissa yhteyksissä sain nähdä muutaman kerran Tarja Halosen Tasavallan presidenttinä, mutta joudun tunnustamaan, että Mauno Koivistoa ei ole milloinkaan nähnyt ”livenä”!

 

 

Eilen kuulemieni taustatietojen jälkeen arvostan Mauno Koivistoa entistä enemmän, sillä hitaasta päätöksentekotavastaan huolimatta tai jopa sen vuoksi hän luotsasi Suomea oikeille vesille.

 

 

Totean tämän juttuni otsikossa kaksi seikkaa, jotka merkitsevät Mauno Koiviston suuntaan suurta arvostusta.

 

 

Kansakoulupohjalta Koivisto ponnisti aluksi ylioppilaaksi vuonna 1949, filosofian kandidaatiksi ja lisensiaatiksi 1953 ja tohtoriksi 1956 – siinä kunnioitettava opintoura!

 

 

*****************

 

 

Suomen sotahistoriaan perehtyneenä arvostan Mauno Koiviston toimintaa Jatkosodassa.

 

 

Varusmiespalvelus Hyrylässä 1942; Karhumäki ja Poventsa sen jälkeen, minulle tuttuja paikkoja molemmat.

 

 

Helmikuussa 1944 Jääkärikomppaniassa, jota johti legendaarinen Lauri Törni.

 

 

Ansaitsee suuren arvostuksen, että alikersantti Puolustusvoimien ylipäällikkönä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentti Mauno Koivisto, Puolustusvoimien ylipäällikkö,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »