Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Stubb´n hallitus loi kansalaisia kurittavan hulevesimaksulain

Tiistai 8.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Jyrki Kataisen johtamaa Suomen 72. hallitusta ja Alexander Stubb´n johtamaa Suomen 73. hallitusta on aiheellisesti luonnehdittu Suomen kaikkien aikojen heikoimmiksi hallituksiksi.

 

 

Molemmissa hallituksissa olivat koko ajan mukana kokoomus, SDP, RKP, kristillisdemokraatit sekä myös vihreät Stubb´n hallituksessa aina 18.9.2014 saakka – Kataisen hallituksesta Vasemmistoliitto otti ”loparit” jo huhtikuussa 2014.

 

 

Kansalaisten kannalta kyseisten hallitusten eräs pohjanoreeraus oli 22.8.2014 säädetty hulevesilaki, jonka säätämisellä muutettiin maankäytön ja rakennuslakia siten, että kunnille annettiin mahdollisuus periä asukkailtaan hulevesimaksua.

 

 

Korostan, että Vihreät olivat mukana hallitusvastuussa silloin, kun säädettiin kansalaisia kurittava hulevesimaksulaki. Vasemmistoliitto saa tästä asiasta synninpäästön, että se luopui hallitusvastuusta jo huhtikuussa 2014.

 

 

Pirkanmaalla Stubb´n hallituksen mahdollistamaa hulevesimaksulakia sovelsi ensimmäisenä kuntana Lempäälä jo vuonna 2016 ja seuraavana Ylöjärvi vuonna 2017.

 

 

Talousongelmissaan painiskeleva Tampere on ottamassa hulevesimaksun käyttöönsä tänä vuonna.

 

 

Hulevesimaksu on selkeästi ”korvamerkitty” menoerä kaupunkilaisille eli se pitää eurolleen käyttää vain rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyvän sade- tai sulamisveden (hulevesi) hallintaan.

 

 

Rohkean kuitenkin epäillä, että Tampereella kerättävästä 5,6 miljoonan euron suuruisesta potista vain osa lopulta ohjautuu lain edellyttämiin tarkoituksiin.   

 

 

Hulevesimaksulla ei saa kattaa kaupungin muiden toimintojen tappioita ja veikkaan, että tämän lainkohdan täyttäminen tulee Tampereella olemaan vaikeaa.

 

 

Tulen seuraamaan hulevesimaksun lainmukaisen käyttämisen toteutumista!

 

 

Hulevesimaksun määräämistä kaupunkilaisten kiusaksi ei kukaan voi vääntää Sipilän hallituksen syyksi, sillä ”syylliset” ovat kokoomus, SDP, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Stubb´n hallitus loi kansalaisia kurittavan hulevesimaksulain hulevesilaki, hulevesimaksu,

Miksi Hämeenlinnan kaupunki ei vastuuvakuuta yhtiöiden hallitukseen nimeämiään luottamushenkilöitä?

Perjantai 27.4.2018 - -Esko Erkkilä-

Tämän juttuni pontimena on hämeenlinnalaisen sdp-poliitikon Iisakki Kiemungin saama vahingonkorvaustuomio – 350.000 euroa, jonka oikeus määräsi hänet maksamaan Sunny Car Center –sotkuista.

 

 

Ymmärrän oikeuden päätöksen, sillä osakeyhtiössä toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet toimivat ”ankaran vastuun” alaisina. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että miksi Hämeenlinnan kaupunki ei ollut ottanut vastuuvakuutusta henkilölle, jonka se ”määräsi” hallituksen jäseneksi sellaiseen yhtiöön, jossa kaupunki oli vähemmistöosakas.

 

 

Omaan kahteenkin kertaan henkilökohtaista kokemusta osakeyhtiöiden hallitusten jäsenyydestä – toisessa tapauksessa olin peräti toimitusjohtaja ja toisessa hallituksen jäsen.

 

 

Kyseessä olivat konserniin kuuluvat osakeyhtiöt, mutta sillä ei vastuiden kannalta ole merkitystä.

 

 

En nimityshetkillä osannut vaatia vastuuvakuutusten ottamista, mutta onneksi yksityisessä konsernissa oli menettelytapana se, että toimitusjohtajalle ja hallituksen jäsenille otettiin vastuuvakuutus.

 

 

Molemmissa tapauksissa sain konsernilta tiedon, että minulle oli otettu vastuuvakuutus.

 

 

Tieto vastuuvakuutuksen olemassaolosta ei vaikuttanut tekemisiini ja niin pitääkin olla.

 

 

Toimitusjohtaja-casessa oli kysymys melko mittavasta saneerausurakasta, jossa ensitöikseni jouduin olemaan keulakuvana, kun yritys luopui puolestatusinasta nestemäisten materiaalien täysperävaunukalustosta ja kuorma-autokorjaamosta.

 

 

Tässäkään tapauksessa ei jouduttu menemään vastuuvakuutuksen soveltamiseen vaikka jouduimmekin ”nokkapokkaan” AKT:n kanssa.  Ongelmasta selvittiin, kun maksoimme ulkoistamillemme kuljettajilla kuuden kuukauden palkan. Iso satsaus sekin, mutta tarpeellinen, kun yritystä ohjattiin taloudellisesta syvästä alhosta terveempään tilanteeseen.

 

 

 

Tämän jutun ajatus on se, että yksityisellä puolella vastuuvakuutuksen ottaminen osakeyhtiöiden vastuuhenkilöille on normaalia menettelyä ja sitä soisi noudatettavan myös kunnallisella sektorilla (ja suluissa: kun ja jos halutaan päteviä voimia vastuullisiin tehtäviin).

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Miksi Hämeenlinnan kaupunki ei vastuuvakuuta yhtiöiden hallitukseen nimeämiään luottamushenkilöitä?, Iisakki Kiemunki, luottamushenkilön vastuuvakuutus, hallitusjäsenen vastuuvakuutus, toimitusjohtajan vastuuvakuutus, AKT, Sunny Car Center, Hämeenlinna,

"Se on miehellä, kun puukko vie!"

Tiistai 20.2.2018 - -Esko Erkkilä-

Tilastokeskus on julkistanut uusimmat tilastonsa ja työllisyysasteen kehittymisen kannalta luvut ovat mainiot.

 

 

Tilastokeskuksen aineiston pohjalta voidaan vertailla Kataisen-Stubb´n hallituksen onnistumisia työllisyysasteen kehittymisen osalta niitä Sipilän hallituksen onnistumiseen.

 

 

Molempien hallitusten tavoitteena oli hallituskautensa lopuksi päästä 72 %:n työllisyysasteeseen.

 

 

Kataisen-Stubb´n hallituksen osalta lähtötilanne 16.2.2011 oli 68,5 %, mutta kun Kataisen ja Stubb´n hallitukset epäonnistuivat tehtävissään surkeasti, oli Sipilän hallituksen lähtötilanne 1.6.2015 todella haastava eli 68,0 %.

 

 

 

 

 

Sipilän hallituksella on aikaa vielä 15 kuukautta saada maan talous hyvään kuntoon ja työllisyysasteen kehittymisen osalta ollaan askelmerkeissä eli 72 %:n työllisyysaste on täysin mahdollista saavuttaa.

 

 

Kataisen-Stubb:n hallituksen sohlaajina olivat Kokoomus, SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät ja Kristillisdemokraaatit – vieläkö joku heitä kaipailee yhteiseen hallitusvastuuseen?

 

 

 

Juha Sipilällä oli pelisilmää, kun valitsi Keskustan hallituskumppaneiksi vain Kokoomuksen ja Perussuomalaiset – pelisilmää hänellä oli myös siinä, kun Perussuomalaisten hajaantuessa piti Siniset hallitusvastuussa.

 

 

 

 	Juha Sipilän uunituore vaalipaita. Kuva: Jari Laukkanen

 

 

Vain harva uskoi ennen eduskuntavaaleja, että Keskusta saa Suomen kuntoon, mutta niin kuitenkin on tapahtumassa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Se on miehellä kun puukko vie, Kataisen-Stubb´n hallitus, Sipilän hallitus, työllisyysaste, Sipilän hallituksen työllisyysastetavoite, Suomi kuntoon,

Kaksikymmentä järkevää pelasti Suomen

Keskiviikko 14.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Eilinen päivä jää poliittisiin asiakirjoihin päivänä, jolloin 20 perussuomalaisina valittua kansanedustajaa pelasti Suomen talouden ja suomalaisen yhteiskunnan siltä häpeältä, johon Jussi Halla-oho olisi Suomen johdattanut.

 

 

Eilinen nosti Timo Soinin valtiomieskorokkeelle, jolle hänen nousuaan ei moni olisi uskonut.

 

 

Eiliseen päättyneessä prosessissa pääministeri Juha Sipilä osoitti johtajaominaisuuksiaan, kun hän pystyi nopeasti reagoimaan muuttuviin tilanteisiin. Vain liike-elämässä kouliintunut johtaja pystyy sellaiseen.

 

 

Oli ihailtavaa seurata, kun hän itse ohjasi Helsingistä Turkuun suihkukonetta, kun oli menossa Kultarantaan esittämään Tasavallan Presidentille hallituksensa eronpyyntöä.

 

 

Tilanne muuttui, kun Sipilä kuuli Turun lentoasemalta Kultarantaan menossa ollessaan, että perussuomalaisista erkaantunut ryhmä haluaa jatkaa hallituksessa sitä työtä, jolla varmistetaan Suomen ja suomalaisten hyvinvointi.  Tämän kuultuaan Sipilä teki U-käännöksen ja palasi Turun lentoasemalle.

 

 

Ennakoin, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini olisi otettu ”ottopoikana” Juha Sipilän hallituksen ulkoministeriksi, mutta olen monien suomalaisten tavoin tyytyväinen, että koko perussuomalaisten ministeriryhmä nousi kapinaan Jussi Halla-ahoa vastaan ja muodosti useiden kansanedustajien kanssa Uusi vaihtoehto-eduskuntaryhmän.

 

 

Tilanne merkitsee, että nykyisellään jatkavan hallituksen ei tarvitse anella tukea ruotsalaiselta kansanpuolueelta eikä kristillisdemokraateilta, vaan se voi jatkaa selväpiirteistä toimintaansa ilman niiden tukea.

 

 

Ratkaisu teki tyhjiksi myös ne mahdolliset ajatukset, joita Paavo Väyrysellä oli sekoittaa Suomen hallituspolitiikkaa.

 

 

Perussuomalaisten ratkaisut jättävät avoimiksi ne myllerrykset, joilla ne mahdollisesti vaikuttavat kuntapolitiikkaan eri puolilla Suomea.

 

 

Oletan, että myös kuntapolitiikassa tulevat esille halla-aholaisten ja perussuomalaisista irtaantuneiden erilaiset painotukset.

 

 

Lähipäivät näyttävät!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallituskriisi, hallituskriisi jota ei tullutkaan, Jussi Halla-aho, Timo Soini, perussuomaliset, Uusi vaihtoehto, ulkoministeri Timo Soini,

Brassilihaa koskeva skandaali laajenee

Keskiviikko 22.3.2017 - -Esko Erkkilä-

Kirjoitan näitä rivejä tiistai-iltana 21.3.2017 ja on vain tuntien kysymys, kun eri maat asettavat Brasilian lihatuotteet ostoboikottiin.

 

 

Tampereen kaupungin sekä Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin pitää nyt olla suunnannäyttäjä ja yksiselitteisesti hyväksyä elintarvikkeidensa toimittajaksi vain sellaisia tavarantoimittajia, jotka pystyvät takaamaan, että heidän myymiensä elintarvikkeiden raaka-aineiden tuottaminen on laillista Suomessakin.

 

 

Tampereen Voimia Liikelaitoksen toimivan johdon ja liikelaitoksen johtokunnan pitää kiireesti tehdä asiasta päätös.

Liikelaitoksen johtokuntaan kuuluvat seuraavat henkilöt:

Varsinaiset jäsenet:
Jani Moisio, puheenjohtaja
Atte Tahvola, varapuheenjohtaja
Tiina Heinonen
Titta Mattila
Lauri Piilola
Inna Rokosa
Riikka Töytäri
Anneli Kivistö, kaupunginhallituksen edustaja

Varajäsenet:
Tiina Koljonen
Antti Suonvieri
Mervi Jantunen
Jani Salminen
Maija Sutinen
Anssi Toivonen
Tuila Jaatinen

 

 

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen pitää myös nopeasti tehdä samanlainen päätös, sillä emme voi sallia, että sairaanhoitopiirin alueen eri sairaaloissa tarjotaan potilaille sellaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, joiden tuottaminen on Suomessa laitonta.

Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenet ovat:

Puheenjohtaja Ilpo Sirniö, Tampere, sdp
- varajäsen Aila Dündar-Järvinen, Tampere, sdp

Varapuheenjohtaja Elina Sirén, Tampere, kok
- varajäsen Jouni Markkanen, Tampere, kok

Tuula Petäkoski-Hult, Lempäälä, sdp
- varajäsen Jyrki Uotila, Parkano, sdp

Pekka Järvinen, Valkeakoski, sdp
- varajäsen Sanna Rajala, Jämsä, sdp

Peter Löfberg, Tampere, kok
- varajäsen Antti Hervonen, Tampere, kok

Tarja Soukko, Hämeenkyrö, kok
- varajäsen Maisa Vehkalahti, Pälkäne, kok

Armi Kärki, Pirkkala, ps
- varajäsen Rauno Mäki, Hämeenkyrö, ps

Reijo Ojennus, Parkano, ps
- varajäsen Kari-Pekka Rauhala, Tampere, ps

Tuukka Liuha, Lempäälä, kesk
- varajäsen Reijo Koskela, Virrat, kesk

Jaakko Mustakallio, Tampere, vihr
- varajäsen Olga Haapa-aho, Tampere, vihr

Sinikka Torkkola, Tampere, vas
- varajäsen Marjatta Stenius-Kaukonen, Tampere, vas

Petri Lintunen, Tampereen yliopiston edustaja
- varajäsen Timo Tiainen

Tarja Pösö, Tampereen yliopiston edustaja
- varajäsen Marja Kaunonen

 

 

Elintarvikkeet Tampereen kaupungin eri yksiköille ja Pirkanmaan Sairaanhoitopiirille hankkii Tuomi Logistiikka Oy, mutta ostospesifikaatioiden laatiminen kuuluu yksiselitteisesti yrityksen omistajille.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Brassilihakriisi, Tampereen Voimia Liikelaitos, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tuomi Logistiikka Oy, Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin hallitus, Tampereen Voimia Liikelaitoksen johtokunnan jäsenet,

Sipilän hallitus on saamassa Suomen kuntoon!

Torstai 13.10.2016 - -Esko Erkkilä-

Suomea ja suomalaisia on viime päivinä hemmoteltu kahdella merkittävällä myönteisellä uutisella, jotka molemmat voidaan liittää pääministeri Juha Sipilän hallituksen määrätietoisen toiminnan tuloksiksi.

 

 

Ensiksi:

 

 

Mayer Turku ilmoitti viime maanantaina, että se on solminut aiesopimuksen kahden loistoristeilijän valmistamisesta. Laivat toimitetaan tilaaja Royal Caribbeanille vuosina 2022 ja 2024.

 

 

Mayer Turun tilauskirja oli jo ennen viime maanantain uutista hyvässä kunnossa, sillä telakalta seuraavaksi valmistuva laiva on vuoden 2017 alkupuolella valmistuva Tallinkille tehty Mega Star -risteilyalus.

 

 

Saksalaiselle TUI Cruises –varustamolle Turun telakalla on suunnitteilla tai rakenteilla yhteensä kolme Mein Schiff -laivaa. Niistä ensimmäisenä valmistuu ensi vuonna Mein Schiff 6.

 

 

Maailman suurin risteilyvarustamo Carnival tilasi kesällä 2015 kaksi laivaa Tutusta.

Carnival rakennuttaa neljä matkustajakapasiteetiltaan maailman suurinta risteilijää. Kaksi niistä rakennetaan Turun telakalla, kaksi Meyerin Papenburgin telakalla Saksassa. Turun telakan laivat valmistuvat 2020 ja 2022.

 

 

Näiden kahdeksan laivan lisäksi Mayer Turun telakan tilauskirjassa on kaksi risteilylaivaa Costa Crociere -varustamolle. Heille valmistetaan laivat nimeltä Costa 1 (valmistuu 2019) ja Costa 2 (valmistuu 2021). Mainittakoon, että Costa Crociere kuuluu Carnivalin konserniin.

 

 

Kymmenen laivan sisältyminen Turun telakan tilauskirjaan on hieno asia, sillä telakan alihankkijaverkoston ansiosta työtä ja hyvinvointia tulee näiden laivatilausten myötä riittämään koko Suomeen!

 

 

Toiseksi:

 

 

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi eilen todellisen ilouutisen suomalaiselle sianlihantuotannolle ja suomalaiselle elintarviketeollisuudelle, kun se kertoi näin:

 

”Suomalaisen sianlihan vientiponnistukset Kiinan markkinoille ovat edenneet ratkaisevan askelen. Kiinan markkinoille pyrkiviä yrityksiä tarkastava kiinalaisviranomainen on ilmoittanut lisänneensä julkiselle listalleen suomalaisen Atria Oyj:n. Listaus merkitsee että Atria on hyväksytty viejäksi Kiinan markkinoille. Hyväksyminen vahvistetaan vielä Kiinan viranomaisen toimesta.”

 

 

****************

 

Turun telakan hieno tilauskanta ja suomalaisen sianlihan viennin aloittaminen Kiinaan ovat mahtavia esimerkkejä siitä, että Juha Sipilän hallitus on pystynyt toimenpiteillään luomaan Suomesta maan, jonka toimintaan uskotaan vahvasti kotimaan lisäksi myös ulkomailla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Sipilän hallitus, Sipilän hallitus on saamassa Suomen kuntoon!, Mayer Turun telakka, Turussa rakennettavat loistoristeilijät, Royal Caribbean, Tallink Mega Star, TUI Cruises, Carnival-varustamo, Costa Crociere -varustamo, Atria Oy, Sianlihaa Kiinaan

Jos yhtiöitetään, niin yhtiöitetään kunnolla

Torstai 1.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Kysymys kunnallisten liikelaitosten ja kuntien omistamien muiden kohteiden yhtiöittämisestä on koko ajan entistä vilkkaamman keskustelun kohteena.

 

 

Tampereen Särkänniemen delfiini-case on tuonut kysymyksen kaikkien huulille.

 

 

Totean heti, että en ”suuressa kuvassa” kannata esimerkiksi kunnallisten liikelaitosten yhtiöittämistä ja perusteluna minulla on mm. se, että yhtiöitetyn yksikön johtaminen ja hallinnointi karkaa kauas kunnallisen demokratian valvonnasta ja ohjauksesta.

 

 

Omaan henkilökohtaista kokemusta kunnallisen liikelaitoksen johtamisesta ja kehittämisestä, sillä olen toiminut kohta kahdeksan vuotta Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnassa.

 

 

Liikelaitosmuoto merkitsee, että luottamushenkilöillä on vahva rooli yrityksen johtamisessa ja kehittämisessä. Toimimme esim. Infran johtokunnassa osakeyhtiön hallituksen tavoin, mutta pystymme tuomaan yrityksen johtamiseen asiakaskunnan ja kaupunkilaisten toiveet paremmin kuin jos olisimme yhtiön hallituksen jäseniä.

 

 

Osakeyhtiön hallitusjäsenyys merkitsee, että hallituksen jäsen joutuu katselemaan asioita ainoastaan yhtiön parhaaksi – johtokunnassa näin ei ole.

 

 

Totean otsikossa, että jos yhtiöitetään, niin yhtiöitetään kunnolla.

 

 

Tarkoitan sanomisellani sitä, että sellaiset yhtiöt ”eivät ole mistään kotoisin”, joiden hallituksessa on ammattimaisten jäsenten lisäksi poliittisesti valittuja jäseniä.

 

 

Tampereen Särkänniemi Oy:n delfiinitapauksessa olemme nähneet, että bisnesmaailmassa täysin untuvikko nuori ja kokematon kansanedustaja, joka on poliittisin perustein valittu yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi, ei pysty johtamaan yhtiötä haasteellisessa tilanteessa.

 

 

On koettu, että kokematonkin poliittisesti valittu hallituksen jäsen ja jopa hallituksen puheenjohtaja mielellään paistattelee julkisuudessa ja kerää irtopisteitä tilanteessa, jossa yhtiöllä pyyhkii hyvin.

 

 

Auta armias kuitenkin, kun yhtiölle tulee haasteellinen tilanne niin kokematon hallituksen jäsen tai hallituksen puheenjohtaja on suurissa vaikeuksissa ja joutuu etsiskelemään syyllisiä, sillä eihän poliitikko koskaan voi tunnustaa epäonnistuneensa.

 

 

 

Ehdoton mielipiteeni kunnallisen toimijan yhtiöittämisessä on, että valittakoon yhtiön hallitukseen ammatilliset osaajat ja ei sorruta valitsemaan hallitukseen poliittisilla mandaateilla toimivia henkilöitä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Liikelaitokset, kunnalliset liikelaitokset, liikelaitosten yhtuöittäminen, yhtiöittäminen, Tampereen Särkänniemi, Särkänniemen delfiinit, Tampereen Särkänniemi Oy, Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus,

Pormestari pystyy käyttämään otto-oikeuttaan lautakuntien päätöksiin, mutta osakeyhtiöiden hallitusten päätöksiä hän ei pysty peukaloimaan

Tiistai 30.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Jatkan tänään osin eilisellä teemallani eli kommentoimalla Tampereen vihreiden ja Tampereen kokoomuslaisten keskinäistä kinastelua, että kuka ryssi delfiinien siirron tai ainakin siirrosta kertomisen.

 

 

Olen kahteenkin kertaan saanut jääkiekko-ottelun kusitauolla miesten vessassa kuulla kommentin, että mitä perkelettä Kummola täällä tekee, kun kommentoija on tarkoittanut minua.

 

 

Saatan jostain kulmasta silmäiltynä muistuttaa Kalervo Kummolaa ja nyt olen erityisen tyytyväinen näköiskaimani mielipiteestä, kun hän eilen jyrähti, että Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus ja yrityksen toimitusjohtaja nauttivat hänen luottamustaan.

 

 

Kummolalla on kanttia sanoa noin, sillä hän johtaa Tampereella kaupunginhallituksen liiketoimintajaostoa, jolla on ratkaiseva rooli Tampereen kaupungin bisnesten hoitamisessa.

 

 

Aamulehti kirjoitti eilen virheellisesti, että Kummola olisi Tampereen Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälän ”ylin esimies”.

 

 

Osakeyhtiön toimitusjohtajan esimies on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtajalla ei ole sen kummempaa ”ylintä esimiestä”!

 

 

Aamulehden toimittajan kanssa samoilla virhepoluilla on Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, joka jossain vaiheessa oli arvioimassa Tampereen Särkänniemi Oy:n toimia – hänellä ei ole mahdollisuuksia peukaloida yhtiön toimintaa.

 

 

Kokonaan eri asia Kummolan ja Ikosen vaikutusvallalle on silloin, kun valitaan Tampereen kaupungin edustajaa Tampereen Särkänniemi Oy:n yhtiökokoukseen, sillä yhtiökokouksessa valitaan henkilöt mm. yhtiön hallitukseen.

 

 

Kokoomuksen edustaja Tampereen Särkänniemi Oy:n hallituksessa oleva Erkki Axen totesi eilen ykskantaan puoluetoveristaan pormestari Ikosesta Aamulehden uutisen mukaan näin:

 

 

Vaatikoon nyt mitä tykkää, mutta tämä homma on hallituksen päätöksin tehty, ja ei Anna-Kaisalla ole hallituksen päätöksiin mitään sanomista.

 

Erkki Axen on aivan oikeassa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pormestarin otto-oikeus, pormestarin otto-oikeus ei yllä osakeyhtiöiden päätösten peukalointiin, Tampereen pormestari, Tampereen Särkänniemi Oy, Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus,

Joka puhkesi delfiinimyrsky Tampereen Vihreissä ja Tampereen Kokoomuksessa!

Maanantai 29.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Särkänniemi Oy:n delfinaariossa olleet neljä pullokuonodelfiiniä on viikonvaihteen aikana siirretty Kreikassa Ateenan lähellä Spatassa sijaitsevaan Attica Parkin (The Attica Zoological Park) delfinaarioon eilen.

 

 

Uuden sijoituspaikan ovat valinneet eurooppalaiset merinisäkäseläinlääkärit ja -asiantuntijat eläinten hyvinvointi tärkeimpänä kriteerinään.

 

 

”Päätös on Särkänniemen delfiinien kannalta paras mahdollinen. Delfiinit saavat isommat tilat, sitoutuneen hoitohenkilökunnan ja tarvitsemansa huolenpidon. Kuulimme laajasti alan asiantuntijoita ja kartoitimme kaikki vaihtoehdot, ja tämä oli myös EEP:n kansainvälisten merinisäkäseläinlääkärien ja -asiantuntijoiden yksimielinen sitova suositus”,...

...kertoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

 

 

Kevään kuntavaaleihin valmistautuvien Tampereen Vihreiden ja Tampereen Kokoomuksen riveissä on noussut aikasmoinen älämöly tapahtuneesta.

 

 

Vihreät ovat tietysti oma lukunsa, mutta ihmettelen, että Tampereen Kokoomus on jopa pormestari Anna-Kaisa Ikosesta alkaen tullut julkisuuteen arvostelemaan Tampereen Särkänniemi Oy:n hallituksen päätöstä.

 

 

Arvostelijat eivät tunne osakeyhtiölakiamme, kun vaativat jopa yhtiön hallituksen eroamista – osakeyhtiön hallitus on yhtiökokouksen valitsema ja hallitus voidaan vaihtaa vain yhtiökokouksen päätöksellä.

 

 

Huvittavinta on se, kun Vihreiden ”pankolla makaavat pojat” ovat suuriäänisesti vaatimassa Irene Roivaista tilille.  Kiitän Irene Roivaista suoraselkäisestä suhtautumisesta oman puolueensa ”pankolla makaavien poikien” suuntaan.

 

 

En myöskään ymmärrä Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikmania, kun hän Tampereen Särkänniemi Oy hallituksen puheenjohtajana on kutsumassa koolle yhtiön hallitusta ensi tiistaille ja käsittelemään asiaa – eikö yhtiön hallituksen puheenjohtaja ole ollut itse päättämässä delfiinien siirrosta ja siirron yhteydessä noudatettavista tiedotusmenettelyistä?

 

 

Särkänniemen delfiinien kohtalosta on kuluneiden kuukausien aikana Vihreät, Kokoomus ja alun perin taisi olla eräs demarivaltuutettu keittäneet sopan, jolle nyt on eilen saatu kelpo ratkaisu.

 

 

Toivon, että nyt pääsemme keskustelemaan kevään kuntavaaleihin valmistautuvassa kaupungissamme Vanhan tavara-aseman siirrosta ja erityisesti ratikkauskovaisten hellimästä ratikasta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Delfiinimyrsky, Delfiinit, Särkänniemen delfiinit, Tampereen Vihreät, Tampereen Kokoomus, Tampereen Särkänniemi Oy, Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus, Attica Park, The Attica Zoological Park, Vanhan tavara-aseman siirto, Ratikka,

Sipilän hallituksen aikana asioita osataan katsoa kokonaisvaltaisesti!

Torstai 24.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Ulkoministeriö ja Tampereen Paasikivi-seura järjestivät tiistaina 22.3.2016 Tampereen yliopistolla keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon liittyviä kysymyksiä.

 

 

 

 

ulko1.jpg

 

 

Olin paikalla mielenkiintoisessa tilaisuudessa.
 

 

Ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon kuuluvat osa-alueina

 

 

  • turvallisuuspoliittinen selonteko
  • puolustuspoliittinen selonteko
  • kehityspoliittinen selonteko
  • sisäisen turvallisuuden selonteko

 

 

 

ulko2.jpg

 

 

Tilaisuuden avauspuheenvuoron käytti UM:n turvallisuuspolitiikasta vastaava virkamies, alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen (oikealla).

 

 

Mielenkiintoisen tilaisuuden muina alustajina toimivat ulkoasiainneuvos Pekka Hyvönen UM:stä (vasemmalla) sekä hänen vierellään istuva dosentti Arno Tanner Helsingin yliopistosta.

 

 

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi emeritustutkija ja Tampereen Paasikivi-seuran puheenjohtaja Unto Vesa (kolmas vasemmalta).

 

 

 

Tilaisuuden yksityiskohtaiseen asia-antiin olisi hyvä palata tarkemmin myöhemmin, mutta yksi iso asia nousi virkamiesten alustuksissa voimakkaasti esiin ja se oli se, kun virkamiehet yksissä tuumin totesivat seuraavaa:

 

 

Tämän hallituksen aikana on vahva tahtotila, että asioita katsotaan kokonaisvaltaisesti!

 

 

Tilaisuudessa alustaneiden virkamiesten esittämä asia on äärettömän tärkeä ja on todella luottavaista kuulla, että UM:n keskeiset virkamiehet toteavat näin.

 

 

Tuo virkamiesten toteamus on ollut helppo havaita myös tavallisen kansalaisen ja se on ilmeisesti yhtenä syynä sille, että Keskustan gallup-kannatus on nyt korkeammalla tasolla kuin viime eduskuntavaaleissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sipilän hallitus, Juha Sipilän hallitus, Sipilän hallituksella on vahva tahtotila, Sipilän hallitus osaa katsoa asioita kokonaisvaltaisesti,

Keskusta-johtoinen hallitus panostaa tiestön ja rataverkoston korjausvelkaan

Sunnuntai 7.2.2016 - -Esko Erkkilä-

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi perjantaina 5.2.2016, minne tiestön ja rataverkon korjausvelkaraha kohdennetaan. Nyt jaettava rahasumma on 600 miljoonaa euroa.

 

 

Tienpintoihin ja tierakenteisiin käytetään 325 miljoonaa euroa. Rataverkostoon käytetään 223 miljoonaa euroa.

 

 

 

 

Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Alatalo on tyytyväinen hallituksen päätöksestä.

 

”On erittäin merkittävää, että saamme nyt seututeitä kuntoon. Myös päätiet saavat rahaa. Päätöksellä on suuri vaikutus työllisyyden ja liikenneturvallisuuden kannalta.”

 

 

 

 

Myös kansanedustaja Arto Pirttilahti on tyytyväinen hallituksen päätökseen.

Pirttilahti toteaa, että nyt julkistetulla listalla on useita sellaisia kohteita, joille hän yritti viime vaalikaudella saada rahoitusta.

 

 

 

 

Kansanedustaja Pertti Hakanen on tyytyväinen, että vaikuttamistyö tuottaa nyt tulosta.

 

Hakanen uskoo, että sillä oli merkitystä, kun kesällä saatiin ministeri Anne Berner tutustumaan Pirkanmaan tieasioihin.

 

 

Kiitokset Juha Sipilän hallitukselle, että teiden ja rataverkon korjausvelkaa pystytään nyt hieman lyhentämään.

 

 

Erityiskiitokset Keskustan Pirkanmaan kansanedustajille, kun moniin maakunnan kohteisiin nyt saatiin rahaa - olette paikkanne ansainneet!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallitus panostaa teiden ja rataverkon korjausvelkaan, Juha Sipilän hallitus, Liikenne- ja viestintävaliokunta, Liikene- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Alatalo, kansanedustaja Arto Pirttilahti, kansanedustaja Pertti Hakanen,

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on oikea toimenpide

Maanantai 21.12.2015 - -Esko Erkkilä-

Pärjään oikein hyvin kauppojen nykyisilläkin aukioloajoilla, mutta tervehdin tyydytyksellä eduskunnan päätöstä kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta.

 

 

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen puolesta äänesti 145 kansanedustajaa, sitä vastusti 38, tyhjää äänesti 7 ja poissa oli 16 kansanedustajaa.

 

 

Kauppojen aukioloaikojen sääntely on ollut jäänne vanhoilta ajoilta ja nyt oli aika tulla nykyaikaan.

 

 

Kuten totesin, niin minulle olisi riittänyt vanhatkin aukioloajat, mutta seuraan nuorisoa, jolla on toisenlainen vuorokausirytmi kuin minulla.

 

 

On selvää, että aukioloaikojen vapauttaminen merkitsee haasteita myyjille ja kassatyöntekijöille, mutta joutuvathan sairaanhoitajat ja monet muut olemaan työvalmiudessa työvuorolistojen mukaan 24 h/vrk.

 

 

On todennäköistä, että aukioloaikojen vapauttamisella on työllistäviä vaikutuksia.

 

 

Ammattiyhdistysliikkeen kellokkaat ovat luonnollisesti asettuneet tässäkin vastarannan kiiskiksi ja perustelevat, että nyt tehty päätös lisää osa-aikaisia työsuhteita. Näin saattaa ollakin, mutta parempi se kuin täystyöttömyys!

 

 

Ihmeellistä on ollut se, että kampaamot ja parturit ovat tähän saakka joutuneet anomaan erityisluvan kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä tai itsenäisyyspäivänä toimimiseen.  Ihmeellisyyttä lisää se, että erityislupa on maksanut 200 euroa!

 

 

Kauppojen aukiolorajoitusten poistaminen on ensimmäisiä askeleita Sipilän hallituksen byrokratian purkutalkoissa.

 

 

Toivon byrokratian purkutalkoiden vauhdittumista, sillä työsarkaa riittää.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, byrokratian purkutalkoot, byrokratian purkaminen, Sipilän hallitus byrokratian purkutalkoot,

Tampereen kaupunkiseutu - kummajainen, joka tekee päätöksiä ilman juridista oikeusvaltaa

Perjantai 6.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Tampere ja sen naapurikunnat Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Kangasala, Orivesi, Lempäälä  ja Vesilahti ovat aikoinaan muodostaneet ”Tampereen kaupunkiseutu” –nimisen yhteenliittymän, joka toimii virkamiesvetoisesti ilman juridista selkänojaa.

 

 

Toki Seutukunnalla. kuten Tampereen kaupunkiseutua kutsutaan, on myös luottamushenkilöelin eli Seutuhallitus, mutta todellista valtaa Seutukunnalla käyttää kuntien virkahenkilöistä muodostettu ”Kuntajohtajakokous”, joka kokoontuu kahden viikon välein perjantaisin klo 8.00.

Periaatteessa Seutukunnan ylin päätöselin on Yhtymäkokous, mutta lyhyt tutustuminen sen pöytäkirjoihin osoittaa, että siellä ei käsitellä kummoisiakaan asioita.

 

 

Toimialoittaista valtaa Seutukunnalla käyttävät virkahenkilöistä muodostetut Seututyöryhmät.

 

 

Seututyöryhmien nimet ovat nämä:

 

  • Maankäyttö ja asuminen
  • Liikennejärjestelmä
  • Sivistyspalvelut
  • Sosiaali- ja terveydenhuolto
  • Infrapalvelut
  • Viestintäverkosto
  • Tietohallinto

Tiedän, että Seututyöryhmien kokousajoista yli puolet kuluu siihen, että osanottajat keskustelevat miten eri kunnissa virkamiehet suhtautuvat eri asioihin eli tällä keskustelulla virkamiehet hakevat yhtenäistä käytäntöä kuntalaisia koskeviin seikkoihin.  On ilmeisen selvää, että tiukimman menettelyn kunnan menettelytapa omaksutaan menettelytavaksi kaikissa muissakin seutukunnan kunnissa.

 

 

 

Luottamushenkilöiden päätösvalta Seutukunnan kunnissa on kaikonnut virkahenkilöille, sillä virkahenkilöt ovat omaksuneet esim. Ympäristöministeriön ohjeet lainsäädännön veroisiksi ohjeikseen.

 

 

On aina muistettava, että Seutukunnan linjaukset eivät juridisesti ohjaa kuntien virallisten päätöselinten päätöksiä, mutta todellisuudessa näin kuitenkin tapahtuu.

 

**************

 

 

 

Osallistuin Tampereen kaupunkiseudun Seutufoorumi 2015 –tapahtumaan Tampere-talossa 3.11.2015

 

 

Ilahduin, kun…

 

 

 

 

luojus.jpg

 

 

…Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus totesi etukäteen valmistellussa kommenttipuheenvuorossaan mm. näin:

 

 

 

”Miten kuntajohtajien seudullisiin kokouksiin saadaan syötteitä yhä enemmän myös luottamushenkilöiltä?”

 

Katja Luojuksen kommenttipuheenvuoro on kokonaan luettavissa hänen blogisivuiltaan ja niille pääsee, kun googlaa ”Katja Luojus blogi”.

 

 

*******************

 

 

Kammoksun kunnallisessa päätöksenteossa virkamiesvaltaa ja peräänkuulutan tosiasiaa, että virkahenkilöt valmistelevat ja toteuttavat asioita, mutta asioista päättäminen kuuluu ehdottomasti luottamushenkilöille!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen seutukunta, Tampereen seutukunnan Seutuhallitus, Tampereen seutukunnan Kuntajohtajakokous, Tampereen seutukunnan Seututyöryhmät, Seutufoorumi 2015, Tampereen kaupunkiseutu Seutufoorumi 2015, Tampere-talo, Katja Luojus,

Eräät tamperelaiset kunnallispoliitikot ovat nyt ällikällä löytyjä!

Tiistai 3.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Menestyvän kunnallispoliitikon ominaisuuksiin kuuluu tulevaisuuden ennakointi – pitää osata räksyttää asioista, jotka aikanaan toteutuvat, mutta on huolehdittava siitä, että räksytettävä seikka toteutuu vasta vaalien jälkeen.

 

 

Tampereen Särkänniemi Oy veti maton alta monelta tunnetulta räksyttäjältä, kun sen hallitus päätti sulkea delfinaarion ”etuajassa”.

 

 

Tampereen Särkänniemi Oy toimitti julkisuuteen 27.10.2015 tiedotteen, jossa se toteaa mm. näin:

 

 

”Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus on päättänyt, että yhtiö lopettaa delfinaarioliiketoiminnan ja sulkee delfinaarion. Nyt delfinaariossa keskitytään eläinten siirtoon liittyviin valmisteluihin, eikä näytöksiä enää pidetä. 

Delfinaariosta tehdyt selvitykset osoittavat, että liiketoiminta on ollut jo pitkään kannattamatonta, ja kulurakenne on kestämätön. Vaikka asiakastyytyväisyys on yhä korkea, päätös on välttämätön, jotta huvipuiston toimintaa ja aluetta voidaan kehittää.”

 

Tampereen Särkänniemi Oy:n hallituksen päätös oli kylmä suihku niille tamperelaisille kunnallispoliitikoille, jotka perustivat vuoden 2017 kuntavaalikampanjansa sille, että he vaativat delfinaarion sulkemista.

 

Osaan aavistella sitä tuskaa, joka nyt vallitsee näyttävästi delfinaarion sulkemista vaatineiden kunnallispoliitikkojen korvien välissä ja heidän tukiryhmissään.

 

 

Nyt heidän on kiireesti löydettävä asioita, joita pitää näkyvästi alkaa vastustamaan, kun vaalikampanjan syömähammas menetettiin n. puolitoista vuotta ennen seuraavia kuntavaaleja.

 

 

Delfinaarion sulkeminen ”etuajassa” on hyvä asia tamperelaisille, sillä jotkut delfinaarion sulkemista vaatineet ovat viime päivinä siirtyneet epäilemään ratikan toteutumista.

 

 

Kiitokset Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitukselle, joka ripeällä päätöksenteollaan on saanut ”uusia vereksiä voimia” vastustamaan Tampereen ratikkaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Särkänniemi Oy, Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus, delfinaarion sulkeminen, Tampereen ratikka,

Sipilän hallitus on oikeilla jäljillä

Keskiviikko 9.9.2015 - -Esko Erkkilä-

Hallitus esitteli eilen toimenpiteitä, joihin se ryhtyy, kun ay-liike ei suostunut solmimaan yhteiskuntasopimusta.

 

 

On rohkaisevaa, että Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat sitoutuneet kannattamaan hallituksen suunnitelmia.

 

 

Hallituksen suunnitelmat ovat kylmää kyytiä ammattiyhdistysliikkeelle, mutta sitä saa mitä tilaa.

 

 

Pidän hallituksen suunnitelmia vaatimattomina ja olisin odottanut tiukempia linjauksia.

 

 

On suuri vaara aina, että suunnitelmat eivät toteudu ajatellussa laajuudessa ja jos nyt käy siten, niin hallituksen tavoittelema ”loikka” ei toteudu.

SAK:n Lauri Lylyn, STTK:n Antti Palolan ja myös Akavan ensireaktiot kertovat, että ammattiyhdistysliike ei tajua missä mennään.

Toivon, että ay-väen ja oppositiopuolueiden todelliset suhtautumiset hallituksen linjauksiin kirkastuvat lähipäivinä, sillä hallituksen eilen julkistamat toimenpiteet ovat välttämättömiä. On nähtävissä myös se, että hallituksen toimia arvostelevien tahojen "julmistelut" ovat hampaattomia ja vailla kansan enemmistön tukea.

 

 

Hyvä niin, sillä Suomi on saatava nousuun!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Sipilän hallitus, Juha Sipilän ensimmäinen hallitus, yhteiskuntasopimus, yhteiskuntasopimuksen kariutuminen, Suomi nousuun, SAK, STTK, Akava,

Keskusta ohjaa ja johtaa pakolaiskeskustelua myös Pirkanmaalla

Tiistai 8.9.2015 - -Esko Erkkilä-

Kaikki tunnustavat, että Juha Sipilän ilmoitus Kempeleen kotinsa antamisesta pakolaisperheiden sijoituspaikaksi on merkinnyt Keskustan aseman vankistumista pakolaiskysymyksen hoitamisessa.

 

 

Lehtitietojen mukaan pääministeri Juha Sipilä kertoo, että idea heidän Kempeleen kotinsa antamisesta veloituksetta pakolaisperheiden käyttöön oli hänen vaimonsa Minna-Maaria Sipilän idea!

 

 

Juha Sipilän ilmoitus merkitsi, että valtakunnallisesti pakolaiskysymyksen käsittely Suomessa siirtyi Keskustan johdolla tapahtuvaksi toiminnaksi.

 

 

Keskustan Pirkanmaan piirihallitus julkaisi päivää ennen pääministeri Juha Sipilän ilmoitusta kannanoton, jossa todetaan näin:

****************

 

 

Pirkanmaan tyhjät sairaalakiinteistöt palvelemaan turvapaikanhakijoita ja kuntataloutta

 

Turvapaikanhakijoiden määrän raju kasvu on merkittävä haaste Suomelle. Tosiasiaan on valtion puolelta herätty ja vastaanottokapasiteettia pyritään lisäämään ripeästi ympäri Suomea.

 

Täyttääkseen velvoitteensa valtio panostaa huomattavia summia uuteen palvelutuotantoon.

 

Kunnilta ja kolmannelta sektorilta sekä yksityisiltä tahoilta toivotaan tukea nopeasti käyttöön otettavissa olevien kiinteistöjen löytämiseksi vastaanottokeskuksia varten. Tilanteen kiristyminen on nostanut esiin jopa kysymyksen kuntien velvoittamisesta turvapaikanhakijoiden vastaanottoon. Se olisi huomattavasti kiinteistönomistajien ja yhteisöjen vapaaehtoisuuden tukemista huonompi, tehottomampi ja vaikeampi ratkaisu. 

 

Pirkanmaan kuntien talous on erittäin kireä ja työllisyyshaasteet suuria. Maakunnassa on vajaakäytöllä tai kokonaan käyttämättä olevia julkisia rakennuksia. Mm. Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymällä on Mäntän sairaala täysin käyttämättömänä ja Ylisen kuntoutuskeskuksessa suuri osa kapasiteetista käyttämättömänä. Nykyisten suunnitelmien mukaan myös Kaivannon sairaalan käyttökuntoiset tilat jäävät kokonaisuudessaan käytöstä talveen mennessä ja ovat suurelta osin vapaita jo nyt.

 

Tyhjien kiinteistöjen ylläpito rasittaa kuntien taloutta satojen tuhansien eurojen kustannuksilla yksikköä kohden samaan aikaan, kun toisaalla tilojen puutteessa ihmisiä majoitetaan jopa telttoihin täysissä vastaanottokeskuksissa. Aktiivisessa potilaskäytössä vielä olevien ja siitä vapautuneiden tilojen soveltuvuus vastaanottoyksiköille on yleisesti hyvä. Vastaavia kohteita hyödynnetään jo eripuolilla Suomea.  

 

Pirkanmaan Keskustan mielestä sairaanhoitopiirin tulee aktiivisesti tarjota tyhjillään olevia tiloja vuokrattavaksi tarpeiden mukaan vastaanottokeskuksiksi. Näin toimien maakunnassamme voidaan osallistua yhteiseen vastuunkantoon vahvistaen samalla kuntataloutta ja edistäen työllisyyttä valtion panostusten kautta.

 

Tampereella 2.9.2015

 

Keskustan Pirkanmaan piiri

 

 

*************************

 

 

On selvää, että aloite pakolaiskysymyksen hoitamiseksi tuli Keskustalta Juha Sipilän toimesta valtakunnan tasolla, mutta myös Keskustan Pirkanmaan piirin piirihallitus linjasi tarvittavia toimenpiteitä siten, että niistä saadaan ainespuita vaikean tilanteen sorvaamisessa!

 

 

Asiassa aloite on nyt vankasti Keskustalla – valtakunnallisesti ja myös Pirkanmaalla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Spiliä, Juha Sipilän Kempeleen koti, Sipilän koti pakolaisille, Keskustan Pirkanmaan piirin piirihallitus, Keskustan Pirkanmaan piiri,

Otto Ville Kuusinen - syntynyt Laukaassa, haudattuna Kremlin muuriin ja patsas Äänisen rannalla Petroskoissa

Perjantai 24.7.2015 - -Esko Erkkilä-

Otto Ville Kuusinen syntyi Jyväskylän lähellä Laukaassa vuonna 1881 ja kuoli Moskovassa 1964.

 

 

Kuusisen monivaiheinen elämä käsitti Suomessa mm. kolme kautta SDP:n kansanedustajana eli 1908 – 1910, 1911 – 1914 ja 1917 – 1918.

 

 

Monille on ehkä yllätys, että Otto Ville Kuusinen toimi SDP:n puheenjohtajana 1911 – 1913.

 

 

Kuusinen siirtyi Neuvosto-Venäjälle vuonna 1919 ja lyhyen Suomessa piilottelunsa jälkeen lopullisesti vuonna 1921.

 

 

Otto Ville Kuusinen on kommunistisessa liikkeessä korkeimmalle kohonnut suomalainen.

 

 

Kuusinen joutui Terijoelle vuonna 1939 perustetun ”Suomen kansanhallituksen” eli ns. Terijoen hallituksen pää- ja ulkoministeriksi, kun Stalinin pääministeriksi kaavailema Arvo Poika Tuominen ei suostunut palaamaan Tukholmasta Neuvostoliittoon.

 

 

Otto Ville Kuusinen yritti palata Suomeen kahdesti, mutta ensimmäisellä kerralla Neuvostoliitto ei päästänyt häntä Suomeen ja toisella kerralla Urho Kekkonen ei hyväksynyt hänen tuloaan Suomeen.

 

 

Talvisodan sotatoimet kehittyivät Stalinin kannalta epäsuotuisasti ja hän joutuikin unohtamaan Terijoen nukkehallituksen ja solmimaan rauhan Suomen virallisen hallituksen kanssa.

 

 

Talvisodan jälkeen Kuusinen toimi 16 vuotta Karjalais-suomalaisen neuvostotasavallan johtajana ja niitä peruja on hänen patsaansa Petroskoissa Äänisen rannalla.

 

 

Paikalliset eivät kovin suuresti arvostaneet Kuusista ja sen vuoksi hänen patsastaan kutsutaankin ”Kalastuksenvalvojan” –patsaaksi.

 

 

Monet suomalaiset pitävät Otto Ville Kuusista maanpetturina ja monet vihatuimpana suomalaisena – jokainen tehkööt omat johtopäätöksensä.

 

 

Hyvänä apuna johtopäätösten tekemisessä saattaa olla vaikkapa Keskisuomalainen-lehden 26.6.2013 Otto Ville Kuusisesta laatima perusteellinen kirjoitus – löytyy varmasti googlaamalla!

 

 

 

***************

 

 

”Tapasin” Otto Ville Kuusisen patsaan Petroskoissa Äänisen rannalla viimeksi kyröläismatkamme aikana 1.7.2015 ja tässä muutama silloin ottamistani kuvista:

 

 

 

 

ov1.jpg

 

 

 

 

ov2.jpg

 

 

 

 

ov3.jpg

 

 

 

 

ov4.jpg

 

 

 

 

ov5.jpg

 

 

 

 

ov6.jpg

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Otto Ville Kuusinen, O. V. Kuusinen, SDP:n puheenjohtaja Otto Ville Kuusinen, Otto Ville Kuusinen - maanpetturi?, Otto Ville Kuusinen - vihatuin suomalainen?, kalastuksenvalvoja, kalastuksenvalvoja Petroskoi, Terijoen hallitus, venäjä2015,

Sipilä teki oikean valinnan

Torstai 11.6.2015 - -Esko Erkkilä-

Tunnustan kuuluneeni niihin keskustalaisiin, jotka vaalituloksen ratkettua ja hallitustunnustelujen alkuvaiheissa kannattivat SDP:n ottamista hallitukseen.

 

 

Nyt on jokaisen nähtävissä, että punamultaa kannattaneet keskustalaiset eivät olleet oikeassa.

 

 

Myös minä tunnustan olleeni väärässä, mutta onneksi minä en ollut lopullisen päättäjän paikalla, kun Keskustalle valittiin hallituskumppaneita.

 

 

Punamullan kannattajien puolustukseksi on toki todettava, että ehkäpä SDP:n kannanotot valtakunnan asioiden kuntoon laittamisesta olisivat hallituspuolueena hieman toiset kuin sen kannanotot oppositiopuolueena nyt ovat.

 

 

Joka tapauksessa SDP:n änkyrämielipiteet ovat nyt sellaisia, että ne eivät lupaa ruusuista tulevaisuutta entiselle mahtipuolueelle.

 

 

SDP:n sisäinen hajaannus hämmentää äänestäjiä ja se vauhdittaa puolueen ajautumista entistä kauemmas vallan kammareista.

 

 

 

Tässä tilanteessa on jälleen kerran muistettava suurella kunnioituksella Anneli Jäätteenmäkeä, joka Keskustan puheenjohtajana toimiessaan kaatoi Paavo Lipposen ja joka tapahtuma aloitti SDP:n yhä kiihtyvän suosionmenetyksen.

 

 

 

Kokeneet keskustalaiset muistelevat, että Kokoomuksen kelkkaan lähteminen on aina merkinnyt Keskustalle vaikeuksia seuraavissa vaaleissa.

 

 

Olen ”virkaiältäni” niin nuori keskustalainen, että en omaa mainitusta väitteestä omakohtaista kokemusta.

 

 

********************

 

 

Lehdistön revittely Sipilän hallituksen ”huonosta” hallitusohjelmasta on sensaatiohakuista ja vailla totuuspohjaa.

 

 

Jos edellinen Kataisen/Stubb:n hallitus olisi toiminut Suomen parhaaksi, niin Sipilän hallituksen nyt nähdyn mukaisia linjauksia ei olisi tarvittu.

 

 

Mutta kun ei, niin ei!

 

 

Sipilän hallituksen hallitusohjelma on tiukkaa luettavaa kaikille suomalaisille, mutta maahan on vihdoinkin saatava järjestys ja se vaatii sellaisia toimenpiteitä, jotka on kirjattu Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sipilän hallituksen hallitusohjelma, Sipilän hallitusohjelma, Juha Sipilä, SDP:n alamäki, Anneli Jäätteenmäki, Paavo Lipponen,

Eiköhän me hyväksytä yksimielisesti Sipilä ykkönen!

Sunnuntai 24.5.2015 - -Esko Erkkilä-

Hallitusneuvottelut ovat pienistä vatuloinneista huolimatta edenneet joutuisasti hallitustunnustelija Juha Sipilän johdolla.

 

 

Tulin bisnesmaailmasta kunnallispolitiikan taustatoimijaksi vuonna 2008 järjestetyissä kunnallisvaaleissa ja olen sen jälkeen saanut tutustua mielenkiintoiseen politiikan maailmaan.

 

 

Arvostan bisnesmaailmassa onnistuneiden ja siellä arvonantoa hankkineiden siirtymistä politiikkaan, sillä politiikassa jos missä on tarvetta bisnes- ja liike-elämässä hankitulle kokemukselle.

 

 

Jotkut sanovat, että politiikassa johtaminen on toista kuin johtaminen liike-elämässä.

Olen väitteestä jyrkästi toista mieltä!

 

 

Juha Sipilän selkeä ja aikataulutettu eteneminen hallitusneuvotteluissa on saanut tunnustusta myös niiltä tahoilta, jotka ovat nyt siirtymässä oppositioon.

 

 

Sipilä on tuonut uuden toimintakulttuurin politiikkaan.

 

 

************

 

Tunnustan, että olisin vaalituloksen jälkeen ollut valmis ottamaan SDP:n sille paikalle, jolla Kokoomus nyt on.

 

 

Nyt nähdyn perusteella Juha Sipilä teki oikean päätöksen, kun jätti SDP:n ja kaikki muut ”takiaispuolueet” hallituksen ulkopuolelle. Tarkasti ottaen toki näin ei ole vielä tapahtunut, mutta todennäköistä se on.

**************

 

 

 

Keskustan sääntöjen mukaan hallitukseen osallistumisesta päätetään näin:

 

 

”Hallitusneuvottelijat esittelevät neuvotteluiden tulokset puoluehallitukselle ja eduskuntaryhmälle. Puolueen osallistumisesta hallitusvastuuseen päättää puoluehallituksen esityksestä puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteinen kokous, jossa jokaisella on yksi (1) ääni.”

 

Olen Keskustan puoluevaltuuston varajäsen ja olen saanut kutsun puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen 27.5.2015.

 

 

Kalenterissani on samalle päivälle useita muitakin mielenkiintoisia menoja, mutta olen kallistumassa sen kannalle, että suuntaan matkani Helsinkiin keskiviikkona 27.5.2015.

 

 

Jos poisjäämisten vuoksi nousen puoluevaltuuston äänivaltaiseksi jäseneksi, tulen kannattamaan, että Keskusta hyväksyy puolueen osallistumisen Juha Sipilän ensimmäiseen hallitukseen.

 

 

Otaksun ja toivon, että puoluevaltuuston sekä eduskuntaryhmän yhteinen päätös hallitukseen osallistumisesta on yksimielinen.

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Sipilä ykkönen, Juha Sipilän ensimmäinen hallitus, Juha Sipilä I, Keskustan puoluevaltuusto, Keskustan puoluevaltuuston ja Keskustan eduskuntaryhmän kokous,

Olemme saamassa tehokkaan, suoraviivaisen ja päätöksiin pystyvän pääministerin

Perjantai 8.5.2015

Hallituskuviot etenivät eilen hallitustunnustelija Juha Sipilän etukäteen kertoman aikataulun mukaan.

 

 

Aikataulu ja asioiden eteneminen tuntui tulleen politiikan jäärille yllätyksenä, sillä he olisivat halunneet järsiä esim. Sipilän ideoimaa yhteiskuntasopimusta vielä ensi viikollakin.

 

 

Bisnesmaailmassa kouliintuneena päättäjänä Sipilä vihelsi pelin yhteiskuntasopimuksesta poikki, kun näki, että osapuolten näkemyserot olivat liian suuret.

 

 

Taidan olla oikeassa, kun totean, että Sipilän vihellys tuli ay-liikkeelle ja politiikan vanhoille jäärille yllätyksenä, sillä he ovat tottuneet jopa pysäyttämään neuvotteluhuoneiden kellot, jotta neuvotteluja on voitu jatkaa loputtomiin.

 

 

Pidän Sipilän tyylistä, sillä siinä ei ole sijaa vitkutteluille.

 

 

Seurasin eilen illalla televisiosta keskustelua, johon osallistuivat Pekka Haavisto, Eero Heinäluoma, Jari Lindström sekä Mauri Pekkarinen.

 

 

Vanhat ay-kiemurat hallitsevana ja niitä ikänsä pyöritelleenä Heinäluoma osoitti, että hän ja hänenlaisensa ovat ulkona nykymaailmasta kuin lumiukot. Nyt tehdään päätöksiä ja ei neuvotella loputtomiin. Jos todetaan, että neuvotteluissa ei löydy yhteistä säveltä, niin ”kirjan kannet laitetaan kiinni” ja edetään toista kautta.

 

 

Heinäluoma paasasi, että yhteiskuntasopimus meni kiville. Toki yhteiskuntasopimukseen ei päästy, mutta Lindström sekä Pekkarinen painottivat aivan oikein, että prosessin aikana saatiin sellaista tietoa, jolla on paljon käyttöä hallitusneuvotteluissa.

 

 

Olen lukuisissa yhteyksissä peräänkuuluttanut, että politiikkaan pitäisi saada henkilöitä, jotka ovat toimineet liike-elämässä.

 

 

Nyt meillä on liike-elämässä ansioitunut henkilö kohoamassa pääministeriksi ja näyttää, että vauhti päätösten tekemisessä on vauhdikasta.

 

 

Nyt ei tussaroida, vaan tehdään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallitustunnustelija Juha Sipilä, hallitustunnustelija, Juha Sipilä, Eero Heinäluoma, Pekka Haavisto, Jari Lindström, Mauri Pekkarinen,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »