Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Karjuporsaiden kivekset pihasoralle!

Tiistai 15.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Tein työelämästäni neljäkymmentä vuotta kotieläintalouden parissa, mutta ainoa kerta, jolloin sain nähdä karjuporsaiden salvamista, ajoittui kansalaiskouluaikaani.

 

Vuosi saattoi olla 1963, kun me Viljakkalan kansalaiskoulun oppilaat saimme osallistua tilakäynnille, jonka meille junaili maatalousaiheidemme opettaja, silloinen Viljakkalan palopäällikkö ja sittemmin pitäjäneuvoksen arvonimen ansioistaan saanut Väinö Myllymäki.

 

Tilakäyntimme kohteena oli Virren tila, jonne n. parin kilometrin matkan taitoimme kävellen.

 

Virren tilan isäntä Martti Alanen näytti meille, että miten karjuporsaat salvettiin eli kivekset poistettiin leikkaamalla karjuporsailta.

 

Karjuporsas otettiin istuvan leikkaajan syliin ja polvien väliin siten, että karjuporsas makasi selällään polvien välissä ja kun kivekset olivat siinä hyvin esillä, niin kivesten kohdalle tehtiin partakoneen terällä viilto ja kivekset yksi kerrallaan leikattiin pois ja leikattu kives heitettiin pihasoralle.

 

Nykyisin karjuporsaiden leikkaaminen saattaa kuulua eläinlääkärin hommiin, mutta 1960-luvulla sen saivat toimittaa porsastuotantotilojen omistajat - siihen aikaan porsastuotantotiloja kutsuttiin emakkotiloiksi tai emakkosikaloiksi!

 

 

Maailma on muuttunut, mutta pelkään, että nykyisin kotieläntalouden parissa toimivat henkilöt pääsevät varsin harvoin – joskus  eivät koskaan – tutustumaan sikataloutemme keskeisimpään operaatioon eli karjuporsaiden salvamiseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karjuporsaiden salvaminen, Karjuporsaat, Karjuporsaiden leikkaaminen, Viljakkala, Viljakkalan kansalaiskoulu, pitäjäneuvos Väinö Myllymäki, Väinö Myllymäki, palopäällikkö Väinö Myllymäki, emakkotila, porsastuotantosikala, emakkosikala,

Vastustava mielipiteeni Viljakkalassa sijaitsevan Kultakylän päiväkodin lakkautussuunnitelmiin

Keskiviikko 7.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Synnyinkuntani Viljakkala liittyi Ylöjärven kaupunkiin 1.1.2007 ja siitä lähtien Viljakkalan palvelut ovat olleet monien Ylöjärven kaupungin virkahenkilöiden hiostamisen kohteena.

 

 

IMG_0583.JPG

 

Viimeisin hiostamisen kohde on Viljakkalan kirkonkylällä sijaitseva Kultakylän päiväkoti ja sen lakkauttaminen.

 

Kansalaisille varattiin mielipiteen esittäminen lakkautussuunnitelmiin eiliseen klo 15.00 saakka, sillä Ylöjärven sivistyslautakunta kokoontui samana iltana klo 18.00 tekemään osaltaan päätöksen suhtautumisestaan virkahenkilöiden laatimiin lakkautussuunnitelmiin.

 

Jätin henkilökohtaisen mielipiteeni hyvissä ajoin, sillä aikaa annettuun päättymishetkeen jäi vielä lähes tunti!

 

Sen tiedän, että mielipiteitä asiasta jätettiin runsaasti ja jos käy niin, että kansalaisten mielipiteitä ei julkaista, niin ohessa julkaisen oman mielipiteeni:

 

**************************

 

 

Vastustan Viljakkalassa Kultakylän päiväkodin lakkauttamista ja perusteluina esitän mm. seuraavia asioita:

 

Viljakkalan hyväksi ovat monet tahot viime aikoina tehneet paljon töitä.

 

1. Maantie 2773:n rakenteiden parantaminen ja päällysteen uusiminen Viljakkalan kirkonkylän ja Kyrönlahden tiehaaran välillä sekä samojen hommien toteuttaminen Päivölän ja Kauraslammen välillä tulevat merkitsemään Viljakkalan tavoitettavuuden selkeää paranemista ja sitä kautta lapsimäärien kasvamista. Tämän osalta kokemusperäistä tietoa antaa taannoinen Uusi-Kuruntien rakentaminen, jonka eräänä tuloksena Karhen koululla aloittaa ensi syksynä 15 uutta ensiluokkalaista. On ilmeistä, että maantie 2773:lla tehdään samanlainen remontti lähivuosina myös Hirvilahden tienhaaran (Kyrönlahden tiehaara) ja Päivölän välillä ja silloin maantie 2773:n suosio tulee edelleen kasvamaan.

 

2. Ns. Hämeenkyrönväylän rakentaminen tulee toiselta suunnalta lisäämään kansalaisten kiinnostusta asumaan Viljakkalassa.

 

3. Tonttimyynnin vauhdittaminen - kiitokset siitä Ylöjärven päättäjille - tulee toimimaan samoin kuin maantie 2773:n parantaminen ja Hämeenkyrönväylän rakentaminen eli Viljakkalan väkimäärä tulee kasvamaan ja ikärakenne tulee nuorentumaan, joten molemmat Viljakkalan alueen päiväkodit tarvitaan.

 

4. Karhen alueella parhaillaan toteutettava sähköverkon maakaapelointi, joka laajimmillaan ulottuu ainakin Hämeenkyrön Komiin saakka, tulee sähköverkon toimintavarmuuden parantumisen myötä lisäämään kiinnostusta muuttaa asumaan "Viljakkalan kirkonkylän porteille" saakka ja siten sekin luo tarvetta Kultakylän päiväkodin kehittämiselle.

 

5. Korona-kriisi kannattaa nähdä Viljakkalan kannalta myönteisenä, sillä hajautettu asuminen pois "maalikylistä" on nyt ja lähitulevaisuudessa haluttua.

 

Näillä ajatuksilla haluan evästää Ylöjärven luottamushenkilöpäättäjiä säilyttämään Viljakkalassa molemmat päiväkodit eli Kultakylän sekä Onnimannin päiväkodit!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kultakylän päiväkodin alueella asuvan runsaan vuoden ikäisen Tommi-pojan vaari, Viljakkala-neuvoston puheenjohtaja ja Viljakkalan Majajärvellä loma-asunnolla kesät viettävä tamperelais/viljakkalalainen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kultakylän päiväkoti, Onnimannin päiväkoti, Kultakylän päiväkodin lakkauttaminen, Kultakylän päiväkodin lakkauttamissuunnitemat, Viljakkala,

Alkaa olemaan kiire, jotta ehtii ehdottamaan Itsenäisyyspäivänä luovutettavaa kunniamerkkiä ansioituneelle kansalaiselle!

Torstai 25.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Elämme jo kesäkuun loppupuolta ja nyt viimeistään järjestö- ja yhdistystoimijoiden sekä työelämän esimiesten pitää valmistautua siihen, että ansioituneita toimijoita muistetaan Itsenäisyyspäivänä erilaisilla kunniamerkeillä.

 

Asiasta muistuttaessani järjestötoimijana en ole omalla asiallani, sillä minulle on jo lähes kaksikymmenentä vuotta sitten myönnetty arvokas kunniamerkki eli…

ansiomerkki.jpg

…Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi, jonka lyhennys on SRV Ar.

 

 

Pirkanmaan Agrologit ry:n toiminta oli siihen aikaan vilkasta, kun agrologiveljet minulle tuon kunniamerkin anoivat. Olin mukana yhdistyksen toiminnassa ja tavoitteemme oli, että anoimme kunniamerkkejä kaikille hieman yli 50-vuotiaille agrologiveljille.

 

 

Yhteiskunnalliset ansioni olivat tuolloin kovin heppoiset, mutta oletan, että sotilasarvoni oli eräs syy noin korkeaan kunniamerkkiin.

 

 

******************

 

 

Olen melko kokenut kunniamerkkien anoja, sillä minulla on siitä kokemusta Etelä-Pohjanmaan Agrologit ry:n sihteerinä ja Pirkanmaan Agrologien varapuheenjohtajana, Palokallion Omakotiyhdistyksen puheenjohtajana sekä nelikymmenvuotisen työnantajani päällikkötason esimiehenä.

 

 

Meillä agrologeilla on tapana, että pyydämme merkkianomuksen kohteelta hänen oman selvityksensä niistä ansioista, joita anoja pystyy käyttämään perusteina kunniamerkkianomuksessa.

 

 

Myönnän, että menettelytapamme on tietyllä tavalla riskialtis ja riski realisoituu, jos ehdottamamme henkilö ei kaikesta huolimatta saa hänelle anottua kunniamerkkiä.

 

 

*********************

 

 

Työelämässä anoin kunniamerkkiä kahdelle alaiselleni ja molemmissa tapauksissa onnistuin – toiselle näistä henkilöistä edelliset esimiehet olivat tehneet turhan yrityksen.  Agrologimaailmasta oppimani tapa osoitti tässäkin tapauksessa toimivuutensa.

 

 

Työelämässä annoin ”konsulttiapua” erään korkeassa asemassa olleen henkilön kunniamerkkianomuksessa, sillä ensimmäinen yritys oli vetänyt vesiperän. Ritarikuntien hallitukset antavat varsin vähän painoarvoa työelämässä hankituille saavutuksille, mutta suurta painoarvoa ne antavat vapaa-ajalla hankituille ansioille.  Voin karrikoiden todeta, että jonkun kunnan nuorisolentopallokerhon vetäminen on ritarikuntien hallituksen mielestä suurempi ansio kuin vaikkapa myyntijohtajan tai tutkimusjohtajan titteli jossain yrityksessä.  Antamieni ohjeiden mukaan toimien ”korkeassa asemassa” ollut henkilö sai arvoisensa kunniamerkin.

 

 ******************

 

Huvittava tapaus kohdalleni sattui Etelä-Pohjanmaan Agrologit ry:ssä.

 

 

Anoimme kunniamerkkiä eräälle agrologiveljelle, jolla ritarikunnan hallitus totesi olevan poikkeuksellisen suuret ansiot ja hänelle myönnettiin varsin korkea kunniamerkki.

 

 

Kyseinen kunniamerkki oli niin korkea, että se oli maksullinen. Jouduimme maksumieheksi ja tämä tapaus vei yhdistyksemme taloustilanteen joksikin aikaa kuralle!

 

 

Ritarikuntien hallitukset ovat lisänneet kunniamerkkien maksullisuutta ja mm. minulle aikoinaan myönnetty kunniamerkki maksaa nykyisin anojalle lunastusmaksuna 215 euroa.

 

 

 

Kunniamerkin ”korotusta” voi saada aikaisintaan seitsemän vuoden kuluttua kunniamerkin saamisesta. Minun kohdallani seuraava kunniamerkki olisi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkki eli SVR R ja sen lunastushinta on 480 euroa.

 

 

*******************

 

 

Kannustan järjestötoimijoita ja työelämän esimiehiä tutkailemaan, että olisiko joukossa joku ansioitunut, jolle voisi anoa kunniamerkkiä.

 

 

Lisäohjeita kunniamerkkien anomisesta löytyy Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ja Suomen Leijonan ritarikunnan yhteisiltä verkkosivuilta!

 

 

Nyt nopeaa toimintaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Itsenäisyyspäivänä myönnettävät kunniamerkit, SVR Ar, Agrologit, Etelä-Pohjanmaan Agrologit, Pirkanmaan Agrologit, Palokallion Omakotiyhdistys, Rehuraisio Oy,

Pihat ja puutarhaliikkeet kiittävät koronaa!

Sunnuntai 3.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Olen varma, että jos omakotitalojen pihoilla olisi sielu ja ne voisivat puhua, ne kiittäisivät nykyistä koronatilannetta.

 

Samoin tekevät varmaan kaikki maamme puutarhaliikkeet, sillä korona on tuonut niille käsittämättömän suuren kysyntäpiikin.

 

Omakotitalojen osalta minulla on varma tieto – joskaan ei oman omakotitalomme pihan kertomana, koska sillä ei ole puhekykyä – mutta aistin, että se kaikkinainen huolenpito, jota omakotitalomme piha on viime aikoina saanut kokea, on jotain ennenkuulumattoman arvokasta!

 

Pihamme huolenpito ei ole tavalliseen tapaan rajoittunut vain lehtienpuhaltamiseen ja niiden kuljettamiseen Tarastenjärven jätteenkeskukseen, vaan se on ollut rikkaruohojen kitkentää, pensaiden täydennysistutuksia, kasvulohkojen uudelleenasettelua ja paljon muuta.

 

Merkittävästi on saatu uutta aikaan, mutta lisää uutta on suunnitteilla.

 

****************

 

Puutarhaliikkeiden korkeasuhdanteesta sain eilen suorastaan ennen kokemattoman kokemuksen, kun poikkesin Pirkkalan Bauhausista ostamassa uudet sekatöörit eli oksasakset.

 

Olin matkassa peräkärryn kanssa ja väenpaljous oli niin suurta, että en mistään löytänyt ns. ”blondipaikkaa” eli paikkaa, johon olisi voinut pysäköidä peräkärryllisen henkilöauton kahteen peräkkäiseen ruutuun. Oli pakko jättää autoni ja peräkärryni kauas pysäköintipaikasta.

 

 

Kassoilla oli joka puolella pitkät jonot ja niiden vuoksi jouduinkin opettelemaan ensimmäistä kertaa itsepalvelukassan käyttökokemuksen, sillä itsepalvelukassoille ei ollut jonoja! 

 

Itsepalvelukassa oli uusi kokemus minulle ja koronan ansiosta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Omakotitalojen pihat saavat nyt paljon huolenpitoa, Puutarhaliikkeillä on koronan vuoksi korkeasuhdanne, täydennysistutukset, Bauhaus, sekatöörit, puutarhasakset, blondipaikka, itsepalvelukassa,

Miksi Tampereen kaupunki haluaa Palokallion omakotialueelle meluhelvetin?

Torstai 2.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Palokallion omakotialue sijaitsee Tampere-Helsinki –moottoritien oikealla puolella Tampereelta lähdettäessä vastapäätä Ikean- myymälää.

 

Perhekuntani oli alueen kolmas omakotirakentaja vuonna 1988 ja nyt alueellamme on lähemmäs 70 omakotitaloa.

 

Perustimme heti aluksi Palokallion Omakotiyhdistys ry:n ja olen saanut olla sen vastuutehtävissä lähes koko ajan.

 

Tavaratalo Ikean rakentaminen oli myös omakoti-yhdistyksellemme kova voimainponnistus, sillä tavaratalon rakennustyöt sekä sen vaatimat kulkuväylät olivat kalliolouhintojen kautta suuri uhka omakotitaloillemme.

 

Alueemme omakotitaloista puolentusinaa kärsi suuruusluokaltaan 30.000 euron vahingot per talo ja huolimatta Tampereen kaupungin kanssa solmimastamme sopimuksesta merkittävä osa räjäytysvahingoista jäi alueemme omakotiasujien vahingoksi.

 

Saimme sopimukseemme pykälän heilahdusnopeudesta, jonka ylittäminen merkitsi kaikkien töiden lopettamista kolmeksi työpäiväksi – saimme työt pysähtymään kahdesti, sillä louhintayritykset käyttivät liian suuri panostuksia.

 

***************

 

Nyt meitä uhkaa uusi vaara, sillä Tampereen kaupunki aikoo parturoida moottoritien ja alueemme välissä sijaitsevan…

 

 

IMG_7484.JPG

 

…hyvinvoivan metsikön ja suunnittelee ajavansa sille ylijäämämaitaan.

 

 

IMG_7480.JPG

 

Takanani kuusi metriä korkea meluvalli ja yhdessä nyt hakattavaksi aiotun metsikön kanssa se muodostaa laadukkaan meluesteen.

Tuon meluvallin takana kulkee Tampere-Helsinki -moottoritie!

 

 

IMG_7483.JPG

 

Näin lähelle alueemme omakotitaloja kaupunki aikoo parturoida hyvässä kasvukunnossa olevan metsikön ainoastaan sitä varten, että Tampereen kaupungilla ei muka ole maankaatopaikkoja!

Käsittämätöntä!

 

 

Olemme siis joutumassa meluhelvettiin, kun juuri muutama vuosi sitten selvisimme Ikean räjäytystöiden helvetistä!

 

 

************

 

Tampereen kaupunki on ilmoittanut metsikkömme parturoinnista Aamulehdessä olleella ilmoituksella ja sen lisäksi ilmoitus metsäkappaleen parturoinnista on kuulemma ollut Tampereen kaupungin Virastotalon ilmoitustaululla, joten olemme juridisesti voimattomia.

 

Palokallion omakotialue on sinänsä viihtyisä vaikka moottoritien melu onkin jatkuvana taustameluna ja sen lisäksi Tampere-Pirkkala –lentoaseman itäinen laskeutumisreitti kulkee täsmälleen omakotialueemme yli.

 
 ****************

Nyt kuitenkin Tampereen kaupunki on lisäämässä melukuormaamme, kun se aikoo parturoida sen vähäisen metsäsaarekkeen, joka on edes jonkinlaisena meluesteenä moottoritien liikennemelulle – emme voi tilannetta hyväksyä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meluhelvetti, Meluhelvetti Palokalliolle, Palokallio, Palokallion Omakotiyhdistys ry, Ikea-helvetti, Ikean tavaratalo Tampere, Tampereen Infra Oy, Tampereen Infra Liikelaitos,

Horjuttaako korona elintarvikkeidemme huoltovarmuutta?

Tiistai 24.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Korona-asia saa päivä päivältä yhä suurempia kierroksia ja hyvä ainakin siltä kannalta, että me kaikki tajuamme tilanteen vakavuuden.

 

Nyt koronan ensimmäisinä päivinä on julkisuudessa keskitytty erilaisten rajoitustoimien luomiseen ja niiden käsittelyyn, mutta esimerkiksi epidemian vaikutukset elintarvikkeiden huoltovarmuuteen ovat jääneet ainakin toistaiseksi käsittelemättä.

 

Maataloustuottajat, elintarviketeollisuus ja päivittäistavarakauppa rauhoittelevat, että ongelmia ei ole ja ei ole tulemassakaan. Näin varmaan myös on, mutta…

 

***********

Mutta tulee maataloustuottajien, kotieläintuottajien, elintarviketeollisuuden työntekijöiden sekä päivittäistavarakaupan henkilöstön terveenä pysymisestä!

 

Kevätkylvöjen aika alkaa kuukauden kuluttua ja on ensiarvoisen tärkeää, että silloin viljanviljelijät ovat työkuntoisia. Lannoitteet ja siemenet on tiloille hankittuina, joten niiden osalta asia on kunnossa.

 

Kotieläntuottajien osalta tilanne on sama eli terveyttä pitäisi riittää.

 

Meillä kotieläintalous perustuu valtaosiltaan perheyrittäjyyteen, jossa isäntä ja emäntä muodostavat työparin; isommissa yksiköissä apuna on kuitenkin palkkatyövoimaa ja monesti kyseessä on ulkomaalaiset ammattihenkilöt. Rajojen sulkemiset asettavat nämä ulkomaalaiset karjanhoitajat uuteen tilanteeseen eli he eivät voi viettää vapaa-aikojaan kotimaassaan ja tulla takaisin entiseen malliin.

 

Elintarviketeollisuudessa toimivien terveenä pysyminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta elintarviketehtaat pystyvät toimimaan täydellä teholla.

 

On selvää, että myös päivittäistavarakaupan piirissä toimivien myyjien, hyllyttäjien, kassahenkilöiden yms. terveystilanteen säilyttäminen hyvänä on nyt tärkeää.

 

 

Kertaan vielä:

 

Elintarvikehuoltomme keskeinen kysymys on, että maataloustuottajien, kotieläintuottajien, elintarviketeollisuuden työntekijöiden sekä päivittäistavarakaupan henkilöstö pysyisi terveenä!

Tuon edellä toteamani perusteella kannatan hallituksen määräämiä kaikkia erilaisia karanteenijärjestelmiä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, huoltovarmuus, elintarvikkeiden huoltovarmuus, ruokahuolto, maanviljelijät, kotieläintuottajat, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa,

Kotimainen ruoka ja suomalainen maaseutu ovat nyt arvossaan!

Lauantai 21.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Kotimaisen ruuan, suomalaisen alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden, huoltovarmuuden sekä suomalaisen maaseudun arvo on nopeasti saanut puolestapuhujia jopa niistä, jotka aikoinaan julistivat, että...

..."Tapa talonpoika päivässä"

 

*********************

 

DuOufr8X4AAD6IQ.jfif

 

”Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee” on vanha suomalainen sananlasku, mutta silläkin uhalla uskallan muistella nykyisin työministeri Tuula Haataisen (SDP) valtiosihteeri Ville Kopran taannoista julkista puuskahdusta, jossa hän puolusteli sitä, Espoon koululaisille tarjoillaan saksalaista lihaa!

 

Kuinkahan 9.1.2020 nimityksen valtiosihteeriksi saanut Ville Kopra nyt ajattelee – saattaapa katua twiittiään!

 

***************

 

 

On demarileirissä viime päivinä tapahtunut paljon myönteistäkin ja siitä esimerkkinä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sanoma maatalouslomituksen turvaamisesta.

Kiuru muistutti, että lomituksen ansiosta kotieläintuottajalla on mahdollisuus irtautua raskaasta ja sitovasta työstään.

 

Kuka olisi vielä viikko sitten uskonut, että Krista Kiuru joskus sanoo noin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimainen ruoka ja suomalainen maaseutu ovat nyt arvossaan!, saksalaista lihaa Espoo koululaisille, valtiosihteeri Ville Kopra, Krista Kiuru, maatalouslomitus ja Krista Kiuru, Tapa talonpoika päivässä!

Miksi Pirkanmaan Voimia Oy:n hallitusta ei kiinnosta yrityksen tarjoamien ruokien kotimaisuusaste?

Torstai 12.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Voimia Oy on Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteisesti omistama yritys, joka tarjoaa vuosittain 12 miljoonaa ateriaa mm. päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja ikäihmisten asumispalveluissa.  Sen lisäksi se huolehtii tilojen puhtaudesta ja viihtyisyydestä yli 400 kiinteistössä.

 

Sain eilen olla mukana tilaisuudessa, jossa Pirkanmaan Voimia Oy:n intomielinen edustaja kertoi työnantajansa toiminnasta.

 

Neljäkymmentä vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksessa olleena esityksessä kummastutti se, että yrityksen edustaja ei sanallakaan viitannut siihen, että Pirkanmaan Voimia Oy arvostaisi tarjoamiensa ruuan ja elintarvikkeiden kotimaisuutta.

 

Otin asian esille ja sen jälkeen tuo intomielinen henkilö alkoi paasaamaan edustamansa yrityksen kotimaisuuden suosimisesta.

 

Miksi Pirkanmaan Voimia Oy:lle kotimaisuuden esilletuominen on niin vaikeaa?

 

Pirkanmaan Voimia Oy:n osakekannasta Tampereen kaupunki omistaa 80 % ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 20 %; sen hallituksen muodostavat puoluepoliitikot ja toisaalta ymmärrän, että heille ovat ne muhkeat vuosikorvaukset (2.500 euroa per vuosi) ja kunnolliset kokouspäivärahat (samat, jotka maksetaan Tampereen kaupunginhallituksen jäsenille) niin tärkeitä, että yrityksen tarjoamien ruoka-annosten kotimaisuusaste ei paljoakaan kiinnosta!

 

Valitettavaa, mutta ilmeisen totta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Voimia Oy, Pirkanmaan Voimia Oy:n omistavat Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan Voimia Oy:n hallitus, Pirkanmaan Voimia Oy:n hallituksen muodostavat poliitikot, Miksi Pirkanmaan Voimia Oy:tä ei kiinnosta kotimaisuus?

Mahdollisuus kannattaa hyödyntää!

Keskiviikko 4.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Nykyään pienemmätkin tilaisuuksien järjestäjät pyytävät osanottajia ilmoittautumaan etukäteen koulutus-, tms. tilaisuuksien osallistujiksi.

 

Ilmoittautuminen tapahtuu tavallisesti sähköisesti ja yleensä ilmoittautumisen viimeisenä kohtana kysytään mm. ilmoittautujan erityisruokavaliota.

 

Tuo kohta on mainio tilaisuus osoittaa omaa vastuullisuuttaan ja vaatia samaa vastuullisuutta tilaisuuden järjestäjältä, kun vaatii tilaisuudessa tarjottavan vain kotimaista ruokaa.

 

 

IMG_7178.JPG

 

Tässä malliksi eilen tekemäni ilmoittautuminen erääseen some-koulutustilaisuuteen.

 

Huomaatte, että olen kohtaan ”Lisätietoa/erityisruokavalio” kirjoittanut näin:

 

”Vain kotimaista ruokaa. Tuotteen ensimmäiset numerot EAN-koodissa pitää olla 64!”

 

 

Saa jakaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EAN, EAN-koodi, EAN-koodi kertoo ruuan kotimaisuuden, vastuullista elintarvikevalintoihin,

Osuuskauppavaaleihin ehdokkaana osallistuva munaa itsensä ja taustaryhmänsä

Keskiviikko 15.1.2020 - -Esko Erkkilä-

S-ryhmä julistaa ja mainostaa suurella mainosbudjetillaan 25.3 – 6.4.2020 järjestettäviä edustajistovaalejaan.

 

Ehdokasasettelu näihin vaaleihin alkoi 13.1.2020 ja se päättyy 31.1.2020.

 

S-ryhmän edustajistovaalit ovat suurta humpuukia ja vaaleihin osallistuvat ehdokkaat munaavat itsensä sekä myös taustaryhmänsä ja syynä on se toiminta, jota S-ryhmä harjoittaa.

 

Erityisen karmeaa on ollut S-ryhmän harjoittama ”halpuuttaminen”, jonka tuo kaupparyhmä on kohdistanut paljolti suomalaisiin elintarviketuotannon alkutuottajiin, mutta erityisesti halveksimalla kuluttajien arvostelukykyä.

 

Toki S-ryhmä on nyt ymmärtänyt toimintansa mielettömyyden ja luopunut ”halpuuttamisesta”, mutta liian myöhään ja vain pintapuolisesti, sillä yhä edelleen sen toiminta on kuluttajien, suomalaisen maataloustuotannon ja asiakkaiden halventamista.

 

”Hallintohenkilöidensä” julkisesta korruptiosta tuo kaupparyhmä lienee luopunut, mutta takavuosina nuo hallintohenkilöt kai saivat erikoisalennuksen jopa ostamistaan tuotteista!

 

Käytän toki S-ryhmän palveluita minäkin, sillä esimerkiksi polttoainealan johtavana toimijana sen mittarihinnat ovat kilpailukykyisiä, mutta tarkkana polttoaineostoksissakin pitää olla, sillä valtateiden varsilla olevilla jakeluasemilla bensan ja dieselöljyn hinnat hipovat taivaita.

 

Pidän erittäin lyhytnäköisenä, että esimerkiksi poliittisen taustaryhmäni jäseniä houkutellaan ryhtymään S-ryhmän edustajiston ehdokasasettelussa vaaliehdokkaiksi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuuskauppavaaleihin ehdokkaana osallistuva munaa itsensä ja taustaryhmänsä, halpuutaminen on kuluttajien halveksimista, halpuuttaminen on tavarantoimittajien halveksimista, halpuuttaminen on kotimaisten ruuantuottajien halveksimista, S-ryhmä,

Kolmekymmentä vuotta Palokallion Pamauksia!

Torstai 2.1.2020 - -Esko Erkkilä-

Rakensimme omakotitalon Tampereen Palokalliolle siten, että muutimme vastavalmistuneeseen omakotitaloomme maaliskuussa 1989.

Velkaakin piti tehdä, mutta kymmenkunta vuotta olemme jo saaneet elää ilman rakennus- tai mitään muitakaan lainoja.

 

Olimme kolmas alueelle muuttaneista ja samana vuonna nykyisin n. 65 omakotitalon alueesta puolet saivat ensimmäisenä vuonna talonsa valmiiksi.

 

******************

 

Vuoden 1989 aikana perustimme Palokallion Omakotiyhdistyksen ja se onkin vuosien varrella ollut koko ajan aktiivinen toimija.  Olen lähes koko ajan kuulunut omakotiyhdistyksemme johtokuntaan ja olin vuoden myös sen puheenjohtaja – monesti olen ollut yhdistyksemme varapuheenjohtaja.

 

Omakotiyhdistyksemme keskeinen tehtävä on ollut omakotialueemme varjeleminen niiltä ongelmilta, joita Tampereen kaupungin asukkaista piittaamaton rakennustoiminta on aiheuttanut.

 

Parhaillaan olemme tiukasti seuraamassa niitä oloamme vaikeuttavia räjäytystoimia, jotka aiheutuvat Lakalaivan teollisuusalueen rakentamisesta.

 

Suurin ponnistuksemme oli takavuosina, kun Ikean tavarataloa rakennettiin moottoritien toiselle puolelle – kutsuimme tuota aikaa Ikea-helvetiksi, sillä Ikean rakennustyöt vaurioittivat puolentusinaa alueemme omakotitaloista siten, että vauriot olivat suuruusluokkaa 30.000 euroa per talo!

 

Meille vaurioita kertyi 300 euron verran ja sen Tampereen kaupunki korvasi mukisematta, mutta suurimmat vauriot jäivät vauriotalojen omistajien omalle kontolle.

 

***************

 

Juhlimme vuodenvaihteessa jo kolmattakymmenettä kertaa Palokallion Pamausta.

 

 

IMG_6425.JPG

 

Palokallion Pamauksessa nautimme yhdessäolosta ja kuumasta Palokallion Pamaus-juomasta, josta on lapsille oma versionsa.

 

 

 

IMG_6418.JPG

 

Minulle on yleensä sälytetty vastuu Palokallion Pamauksessa nuotiotunnelman luomisesta ja mieluusti myös nyt tuon luottamustehtävän suoritin!  Jätelautoja, kaasupullo ja tohotin siihen tarvittiin!

 

 

 

Tapahtumaamme on joka vuosi kuulunut keskiyöllä laulettu ”Maamme-laulu”, jonka taas kerran kajautimme yhteislauluna ja miehet päänsä paljastaen.

 

 *********************

Kannatan kansalaisaloitteen pohjalta tehtyä aloitetta ilotulitusvälineiden kieltämisestä tavallisille kengänkuluttajille, mutta onhan nuo amatöörienkin rahanhävittämistemput mukavaa katseltavaa ja niistä muutama kuva tämän juttuni lopuksi.

 

 

IMG_6435.JPG

 

 

IMG_6432.JPG

 

 

IMG_6430.JPG

 

 

IMG_6427.JPG

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Palokallion omakotialue, Palokallion omakotialue Tampereella, Palokallion Pamaus, Palokallion Omakotiyhdistys, Tampereen Ikea, Tampereen Ikea-helvetti, Ikea-helvetti, Ikea, Lahdesjärven alueen räjäytystyöt, omakotitalojen räjäytysvauriot,

Keskustan Hannakaisa Heikkinen sekä maatalous- ja metsätalousministeri Jari Lepän puoliso Katriina Leppä osasivat vastata oikein Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön puolison Jenni Haukion maataloustuottajia halveksivaan lausuntoon

Lauantai 7.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio sanoi marraskuun alussa pitämässään puheessaan mm. näin:

 

”Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä eläimistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon, sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät, ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen.”

 

Sanat osoittavat suurta tietämättömyyttä ja halveksivat suomalaista maatalous- sekä kotieläintuottajaa.

 

 

Rouva Haukio munasi sanoillaan itsensä, mutta myös Suomen Tasavallan Presidentin.

 

 

Onneksi ainakin kaksi henkilöä osasi menettelyllään antaa vahvaa palautetta kotimaista elintarviketuotantoa halveksivalle Rouva Haukiolle, sillä Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen teki päätöksen, ettei lainkaan osallistu Tasavallan Presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanotolle ja näin hän myös teki.

 

 

Arvostan myös maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puoliso Katariina Lepän menettelyä, kun hän saapui Tasavallan Presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanotolle navettahaalareihin pukeutuneena. Katariina Lepän pukuvalinta on vahva tunnustuksenosoitus suomalaisille ruuan tuottajille. Toki haalarit olivat modifioitu, mutta toivottavasti sanoma meni perille!

 

 

Jenni Haukion ajattelematon ja asiantuntematon lausunto nakertaa voimallisesti myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön arvovaltaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jenni Haukio: Maataloustuottajien halveksiminen, Jenni Haukio: Kotieläintuottajien halveksiminen, Jenni Haukio, Sauli Niinistö,

Ihminen on "hän" ja koira sekä muut lemmikkieläimet vain "se"!

Lauantai 26.10.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen huolestuneena sekä vihaisena pannut merkille jo useiden vuosien ajan, että eläimistä – ja eritoten lemmikkieläimistä – käytetään mainintaa ”hän”.
 
 
Tuomitsen jyrkästi tuon eläinten ”hännittelyn”, sillä eläimiä pitää kutsua termillä ”se” ja ei missään tapauksessa termillä ”hän”!
 
 
Kielenhuollon tiedotuslehti ”Kielikello” toteaa jo 4/2010 julkaistussa numerossaan asiasta näin:
 
 

”Kirjakieleen vakiinnutettiin tietoisesti käytäntö, jonka mukaan 3. persoonassa ihmiseen viitataan pronominilla hän ja eläimiin, esineisiin ym. olioihin pronominilla se; monikossa pronomineina ovat he ja ne.”


 

 *****************


 

Ei mulla tänään muuta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ihminen on "hän", koira on "se", kotieläimet ovat "se"tai "ne", lemmikkieläimet ovat "se" tai "ne", Kielikello, Kielenhuollon tiedotuslehti,

Perunasta on tulossa määrältään sekä laadultaan ennätysmäinen sato!

Keskiviikko 4.9.2019 - -Esko Erkkilä-

Vuodet eivät ole veljeksiä ja tänä syksynä Viherpeukalo voi todeta, että onneksi, sillä ainakin perunasta näyttää kähkeytyvän aivan erinomainen sato määrältään ja myös laadultaan.

 

 

Perustan tietämykseni siihen kokemukseen ja tietoon, jonka sain eilen Viljakkalan Majajärven mökkitontillamme, kun iltamyöhään saakka yhdessä Rouvan kanssa kuhkimme perunamaallamme.

 

 

Viljakkalan Seurojentalolla järjestetään ensi lauantaina eli 7.9.2019 ”Läheltä Sinulle” -tapahtuma, jossa Rouvalla on perinteiseen tapaan taas oma myyntipöytänsä mökkimaailmassamme kasvaneille juureksille, marjoille sekä muille trekoolituotteille.

 

 

Perunat ovat Rouvan eräs myyntiartikkeleista ja niitä kaivoimme eilen keväällä istuttamistamme perunapenkeistä.

 

 

Olemme kasvattaneet perunaa omaan tarpeeseemme varmaan jo yli parisenkymmentä vuotta ja nyt näyttää syntyvän ”maailmasivun” kaikkien aikojen paras satovuosi määrältään ja myös laadultaan.

 

 

 

IMG_4259.JPG

 

 

Siikli – tuo valkea perunalajike – on todellinen herkkuperuna ja se on säilyttänyt johtavan asemansa perunalajikkeiden kovassa kilpailussa; näin myös meillä!

 

 

Punavärinen Rosamunda on viime kesänä viihtynyt perunamaallamme poikkeuksellisen hyvin, sillä suurimmat Rosamundat ovat jo nyt pikkuporsaan kokoisia.

 

 

Rosamunda on uuniperunoiden ykköslajike ja sen lisäksi se on mainio muusiperuna!

 

 

 

IMG_4260.JPG

 

 

Blue Congo on erikoisperunoiden aatelia ja se on ollut meillä viljelyssä jo toistakymmentä vuotta.

 

 

Blue Congo on maultaan täysin samaa luokkaa kuin muutkin perunalajikkeet, mutta sinisen värinsä ansiosta se sopii vallan mainiosti Itsenäisyyspäivänä perunasalaatin ainekseksi, sillä sen avulla perunasalaattivuokaan saa helposti muodostettua Suomen lippu-kuvion!

 

 

 

IMG_42612.JPG

 

 

Lajikepuhtaiden perunoiden lisäksi saimme perunamaaltamme yhden laatikollisen verran omaan käyttöön soveltuvaa perunaa.

 

 

Isot perunat ovat isoja perunoita, mutta noita pikkuperunoita ja niiden laittamista suorastaan odotan.  Pikkuperunoiden peseminen, niiden kylvettäminen kotimaisessa rypsiöljyssä ja parin tunnin verran leivinuunin lämmössä, niin onhan siinä todellinen perunanautinto!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perunasta on tulossa määrältään sekä laadultaan ennätysmäinen sato!, Vuodet eivät ole veljeksiä, Siikli, Rosamunda, herkkuperuna, Viljakkalan Seurojentalo, Läheltä Sinulle, Läheltä Sinulle-tapahtuma, kotimainen peruna, perunanautinto,

Apteekkari Jääskeläinen maksoi kyläläisille markan jokaisesta kivestä, jotka he toivat huvilan rakennustyömaalle!

Tiistai 6.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Sorvalalaisen apteekkari Tauno Jääskeläisen huvila sijaitsee Sortavalasta Pitkärannan ja Salmin kautta Aunukseen johtavan tien varrella Sortavalasta ajaen tien vasemmalla puolella 12 kilometrin etäisyydellä Sortavalasta.

 

 

 

IMG_3058.JPG

 

 

 

IMG_3059.JPG

 

 

 

IMG_3060.JPG

 

 

Taannoisella Kyröläismatkallamme ajoimme kahdestikin apteekkari Jääskeläisen huvilan ohitse, mutta vain paluumatkalla - kun istuin bussin oikealla puolella - sain heikkolaatuisia kuvia huvilasta.

 

 

Harmittelen, että en pyytänyt kuljettajaamme Raivoa pysähtymään tai edes hiljentämään, kun ajoimme apteekkari Jääskeläisen huvilan ohi!

 

 *******************

 

Sortavalan apteekkari Tauno Jääskeläinen (1888 – 1947) rakennutti Laatokan pohjoisrannalle Kirjavalahden rannalle funkistyylisen kaksikerroksisen kivirakennuksen, jonka suunnitteli vuonna 1935 arkkitehti Pauli Blomstedt.

 

 

Rakennuksen erikoisuus on se, että sen julkisivu on koristeltu pienillä kivenlohkareilla ja se valmistui vuonna 1937 eli kaksi vuotta ennen Talvisotaa.

 

 

Tutkin tätä juttuani varten apteekkari Jääskeläisen Kirjavanlahdella sijaitsevan huvilan historiaa ja totesin, että apteekkari Jääskeläinen tuki paikallista toimintaa ja maksoi jokaisesta kivestä, jotka kyläläiset toivat rakennustyömaalle, yhden markan!

 

 **************

 

Apteekkari Jääskeläisen huvilassa toimi Jatkosodan loppuvaiheessa Rannikkotykistörykmentti 13:n sairastupa ja komentotoimisto.

Myöhemmin siinä toimi joskus vajaat kolmisenkymmentä vuotta sitten kaikille avoin kahvila ja silloin olen poikennut siellä teellä ja maistuvia leivonnaisia nauttien – nykyisin Jääskeläisen huvila toimii venäläisten taiteilijoiden kesäkotina ja sen vuoksi se ei ole avoin ohikulkijoille.

 

Mainittakoon, että Blomstedt suunnitteli myös Jääskeläisen vuonna 1929 Helsinkiin Mannerheimintien ja Runeberginkadun kulmaan perustaman Carelia- apteekin ja apteekin painotuotteet. Carelia- apteekki on toiminut vuodesta 1996 alkaen Töölöntorin laidassa.

 

En tunne Carelia-apteekin nykytilannetta, mutta toivon, että se on yhä edelleen olemassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jääskeläisen huvila, Kyröläismatka2019, Kirjavanlahti, Carelia-apteekki, Sortavala, Pitkäranta, Salmi, Aunus, arkkitehti Pauli Blomstedt, Rannikkotykistörykmentti 13:n sairastupa, Rannikkotykistörykmentti 13:n komentotoimisto, taiteilijoiden kesäkoti,

Lehtokotilo on ainainen riesa

Keskiviikko 19.6.2019 - -Esko Erkkilä-

Lehtokotilo (Arianta arbustorum) on 15–25 millimetrin pituinen, maalla elävä nilviäislaji.

 

 

Kun lehtokotilot ovat kerran päässeet puutarhaan ja tontille, niin niistä ei käytännössä pääse lopullisesti enää eroon.

 

 

Tampereen omakotitalotonttimme on lehtokotilosaastunut, mutta mökkitonttimme Viljakkalassa olemme ainakin toistaiseksi pystyneet pitämään kotilovapaana.

 

 

Mökkitonttimme kotilopuhtaus merkitsee mm. sitä, että emme voi käyttää samoja puutarhatyövälineitä Tampereella ja mökillämme.

 

 

On selvää, että mitään taimia emme voi Tampereelta viedä mökillemme.

 

 

Seurasin aikoinaan lehtokotilon etenemistä ja totesin lehtokotilosaastumisen etenevän 20 metriä vuodessa – kotilon etenemistä ei hidastanut yhtään sen etenemisreitille osunut asfaltoitu katu!

 

 

***********************

 

 

Meillä on hoidossamme kolme hautaa Viljakkalan hautausmaalla ja tapaamme aina keväisin viedä hoitovastuullamme oleville haudoille muoviset laatikot, joihin olemme istuttaneet orvokkeja.

 

 

 

IMG_2026.JPG

 

 

Vein eilen hoitovastuuhaudoillemme kesäkukat ja otin talteen komeasti orvokkeja kasvavat kukkalaatikot.

 

 

Nyt pelkään, että orvokkilaatikot ovat saaneet lehtokotilosaastunnan ja sen vuoksi orvokkilaatikot saavat nyt olla muutaman päivän karanteenissa mökkimme pihakiveyksellä.

 

 

Karanteenilla pyrimme varmistamaan, että lehtokotilot eivät ole saastuttaneet orvokkilaatikoitamme.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lehtokotilo on ainainen riesa, Lehtokotilo, lehtokotilosaastunta, Arianta arbustorum,

Vaalit maksavat yhteiskunnalle paljon, mutta ovat puolueille rahasampo

Keskiviikko 29.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Tässä jutussani en puutu vaalien poliittiseen puoleen, mutta käsittelen vaalien teknistä puolta.

 

 

Vaikka lähdinkin politiikan taustatoimijaksi vasta vuonna 2008 eli yli viiskymppisenä, olen saanut kokea varsin monipuolisesti vaalitoiminnan eri osa-alueet.

 

 

Ehdokasvinkkelistä minulla on kokemusta kolmista kuntavaaleista eli vuosilta 2008, 2012 ja 2017.

 

 

Kunnallisjärjestön vinkkelistä olen saanut toimia mukana kolmien kuntavaalien lisäksi muutamissa presidentinvaaleissa ja muutamissa eduskunta- sekä EU-vaaleissa.

 

 

Vaalien luottamushenkilönä sain olla muutaman vuoden Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenenä sekä ainakin kaksissa vaaleissa kotiäänestyksen vaalivirkailijana ja useissa vaaleissa vaalilautakunnan jäsenenä.

 

 

Ennakkoäänestysten vaalivirkailijana en ole toiminut ja samoin en ole ollut vaalivirkailijana laitosäänestyksissä.

 

 

********************

 

 

En nyt jaksa kaivella tilastoja, mutta oletan, että ennakkoäänestys on vallannut äänestystapana kuluneen kymmenen vuoden aikana lisää suosiota.

 

 

Uskon, että ennakkoäänestys lisää suosiotaan myös jatkossa ja pidän sellaista kehitystä hyvin luontevana.

 

 

Ennakkoäänestyksen suosion kasvaminen ja varsinaisena äänestyspäivänä tapahtuneen äänestysinnon hiipuminen pitäisi alkaa näkymään myös niissä menettelytavoissa, joilla Suomessa äänestetään.

 

 

Vaalipäivän äänestykseen tapahtuva massiivinen panostaminen on yhteiskunnalle kallista, mutta puolueille merkittävä rahasampo.

 

 

Varsinaisena äänestyspäivänä äänestyspaikoilla norkoilevat vaalivirkailijat ovat puolueidensa sinne valitsemia henkilöitä, jotka ovat valtuuttaneet yhteiskunnan maksamaan luottamushenkilöpestistään saamasta palkkiosta osan ns. puolueverona taustapuolueelleen.

 

 

Puoluevero merkitsee n. 190 euron suuruisesta päiväpalkkiosta 20 – 25 euron suuruista jyvitystä puolueen kassaan.

 

 

Tampereella yhden äänestyspaikan vaalilautakunnassa on kymmenen jäsentä eli puolueet saavat yhdeltä äänestysalueelta luottamushenkilömaksuja suuruusluokkaa 2.000 euroa ja kun äänestysalueita on lähes 70, niin luottamushenkilömaksuja puolueille joudutaan maksamaan lähemmäs 150.000 euroa eli puolueet saivat Tampereella huhtikuun eduskuntavaaleista ja toukokuun EU-vaaleista yhteiskunnalta yhteensä suuruusluokaltaan 300.000 euron suuruisen virkistysruiskeen.

 

 

Laskekaapa, että paljonko puolueet saavat valtakunnan tasolla rahoitusta vaaleista!

 

 

Äänestysalueen vaalivirkailijan kannalta n. 190 euron suuruisesta palkkiosta menee alkuvaiheessa veroa 60 % ja kun summasta vielä vähennetään puoluevero, niin käteen jää 13 tunnin pituisesta työrupeamasta hieman päälle 50 euroa – toki lopullisessa verotuksessa vero-% laskee melkoisesti.

 

 

Mitäkö ehdottelen?

 

 

Ehdottelen vaalivirkailijoiden määrän alentamista vaalipäivän osalta muutamalla hengellä ja sitä, että vaalihuoneistot suljettaisiin jo vaikkapa klo 18.00.

 

 

Satsauksen puolelle puolestaan ehdottelen resurssien lisäämistä ennakkoäänestykseen, sillä ennakkoäänestyksen merkitys tulee koko ajan kasvamaan.

 

 

Ehdotukseni on yhteiskunnan kannalta nollasummapeliä, sillä panostukset vaalipäivältä ennakkoäänestykseen olisivat yhteisvaikutukseltaan samat kuin säästöt vaalipäivältä..

 

 

Puolueet menettäisivät ehdotuksessani, sillä ennakkoäänestyksessä vaalivirkailijat ovat enimmäkseen opiskelijoita ja he eivät kai maksa puolueveroja – korjatkaa, jos olen väärässä.

 

 

Ehdotukseni kaikuu varmaan kuuroille korville, sillä vaalit ovat puolueille niin suuri rahoitusmesenaatti, että muutoksia ei tulla näkemään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalitoimitsijoiden maksama puoluevero, yhteiskunnan maksama puoluevero, ennakkoäänestys, kotiäänestys, laitosäänestys, äänestäminen vaalipäivänä, miten äänestyskäyttäytyminen on muuttunut, äänestyskäyttäytymisen muutos,

Nyt käy kova lisääntymiskuhina niin eläinmaailmassa kuin kasvikunnassakin

Lauantai 25.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Kevät on aikaa, jolloin eläinkunnan eri lajit etsivät lisääntymiskumppaneita ja samoin tapahtuu myös kasvikunnassa ainakin niiden kasvien kohdalla, jotka ovat kaksikotisia.

 

 

Otan kasvikunnasta esimerkiksi tyrnin, joka on kaksikotinen kasvi.

 

 

Kesän edetessä on tyrnimaalla vaikea tunnistaa hede- ja emikasveja eli kollipoikia ja narttuja.

 

 

Nyt se on kuitenkin helppoa, sillä kollipojat ovat juuri näinä päivinä kovin aktiivisia ja pyrkivät ruiskimaan elämäneliksiirejä kohti narttutyttöjä.

 

 

 

IMG_1474.JPG

 

 

Kollipoikatyrnit ovat juuri nyt aktiivisimmillaan ja ne poikkeavat ulkonäöltään oikein kunnolla tyttötyrneistä, jotka…

 

 

 

IMG_1476.JPG

 

 

…näin keväälläkin näyttävät sen näköisiltä kuin tyrnit ovat muulloinkin.

 

 

Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta tyttötyrnit suorastaan ahmivat niitä marjasadolle välttämättömiä kollipoikien ruiskeita, joita tarvitaan marjasadon muodostamiseen.

 

 

On suuri helpotus, että tyrni on tuulipölytteinen kasvi ja se vaatii vain sen, että kollipojat sijaitsevat n. 1,5 – 2 merin etäisyydellä tyttötyrneistä.

 

 

 

*****************

 

 

 

Teimme viime syksynä kaivinkoneen avulla suursiivouksen tyrnimaallamme ja se on yhä edelleen puolitekoinen.

 

 

 

IMG_1478.JPG

 

 

Tyrnimaallemme jäi puolenkymmentä tyttötyrniä ja pari kollipoikaa, jotka hyvin pystyvät hoitelemaan tyttötyrnit marjomisvalmiuteen.

 

 

Kevään kylvö- ja istutuskiireiden helpottumisen jälkeen on tarkoituksemme suorittaa tyrnimaamme lopullinen kunnostaminen ja tarkoitus olisi saada tyrnipensaiden juurelle jopa jonkinmoinen nurmikko.

 

 

Tyrnimaan nurmikkoa ei kannata ajaa ”kaljuksi” ruohonleikkuukoneilla, sillä tyrni on kovin aktiivinen lisääntymään juurivesojen kautta.

 

 

Entisessä mallissa olleen tyrnimaamme olikin kuoppia täynnä, sillä kaivoimme sieltä tyrnintaimia lukemattomilla ystäville, työkavereille, sukulaisille ja kylänmiehille.

 

 

Jos kesän aikana saamme tyrnimaallemme jonkinmoisen nurmikon, niin parin vuoden kuluttua meiltä taas saa tyrnintaimia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tyrni on kaksikotinen kasvi, tyrnin hedepensaat, tyrnin emipensaat, tyrni on tuulipölytteinen kasvi,

Kesäkukkien ja taimien ostaminen markettien pihoille kyhätyiltä myyntipisteiltä sisältää suuren vaaran

Torstai 23.5.2019 - -Esko Erkkilä-

On tullut tavaksi, että suurten markettien pysäköintialueiden laitamille on kyhätty tilapäisiä kukka- ja taimimyymälöitä.

 

 

Puhun karvaasta kokemuksesta, kun totean, että tämmöiset myymälät ovat todellisia lehtokotiloitten ”monistamoita ja jakelijoita”.

 

 

Karvas kokemukseni on muutaman vuoden takaa, kun ostin sinänsä hyvännäköisiä ja laadukkailta näyttäviä puiden ja pensaiden taimia Tampereen Koivistonkylän Prisman pihalle kyhätyltä myyntipisteeltä.

 

 

Aloin kotona tarkastelemaan ostoksiani ja hämmästykseni oli melkoinen, kun taimien juurista alkoi kopisemaan lehtokotiloita pihakiveyksellemme.

 

 

Lähdin siitä paikasta palauttamaan taimia ja oli hieman haasteita, että äsken taimet minulle myynyt henkilö hyväksyi palautukseni, mutta sain rahani takaisin – kaikki ostamani taimet veimme myyntihenkilön kanssa jätekonttiin!

 

 

Koivistonkylän Prisma on lähikauppamme ja useaan vuoteen sen parkkipaikan reunalla ei ole ollut puutarhamyymälää, mutta…

 

 

 

IMG_1398.JPG

 

 

…nyt tilanne on toinen ja entisellä paikalla on taas puutarhamyymälä, joka tulee toimimaan lehtokotiloitten tehokkaana monistamona sekä jakelijana.
 

 

Tampereella Koivistonkylä on lehtokotiloitten saastuttamaa aluetta ja kun Prisman parkkialueella sijaitseva puutarhamyymälä rajoittuu nurmikkoalueeseen, taimien ja kukkien lehtokotilosaastuminen on väistämätön.

 

 

Lehtokotiloitten saastuttamien taimien ostaminen niille alueille, jotka jo aikaisemmin ovat lehtokotiloitten saastuttamia, ei ole suuri ongelma.

 

 

Tilanne on kokonaan toinen, jos asiakas ostaa taimia Koivistonkylän Prisman parkkialueen laidassa olevalta puutarhamyymälästä ja vie taimet vaikkapa mökilleen, joka vielä on lehtokotiloista vapaa alue!

 

 

Muistakaa, että ette osta kukkia tai taimia markettien parkkialueille kyhätyistä taimi- ja kukkamyymälöistä, sillä silloin on suuri vaara saada kotilosaastuneita taimia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lehtokotilot, lehtokotiloitten saastuttama alue, lehtokotilosaastunta, lehtokotiloista vapaat alueet,

Lehtokotiloiden saastuttamalla alueella käytettyjä puutarhatyökaluja ei saa käyttää lehtokotiloista vapaina säilyneillä alueilla

Sunnuntai 28.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Jatkan eilen aloittamaani juttua lehtokotiloista ja korostan tämän juttuni otsikossa toteamaani seikkaa eli lehtokotiloiden saastuttamalla alueella käytettyjä puutarhatyökaluja ei saa käyttää lehtokotiloista vapaina säilyneillä alueilla.

 

 

Tuo periaate on ehdoton, sillä yhteiset puutarhatyökalut ovat eräs syy lehtokotiloiden saastuttamien alueiden lisääntymiseen.

 

 

Tunnen tilanteen henkilökohtaisesti, sillä Tampereella sijaitseva omakotitalotonttimme on lehtokotiloiden saastuttamaa aluetta, mutta mökkimaailmamme Viljakkalan Majajärvellä on ainakin toistaiseksi pystytty pitämään lehtokotiloista vapaana alueena.

 

 

Majajärven mökkitontin säilyttäminen lehtokotilovapaana on merkinnyt ja merkitsee yhäkin sitä, että yhtään puutarhatyökalua ei saa viedä sinne Tampereelta! Sääntö on ehdoton!

 

 

Lehtokotilo on aktiivinen kiipeilijä ja koska säilytän henkilöauton peräkärryäni Tampereen omakotitontilla, pelkään koko ajan että lehtokotilot kiipeävät peräkärryn pohjaan ja sen jälkeen vitsit olisivatkin vähissä.

 

 

On luonnollista, että ainuttakaan tainta Tampereelta emme voi siirtää mökillemme, sillä se tietäisi välittömästi lehtokotilosaastuntaa.

 

 

Monesti erilaisilla nettikirppiksillä ja pölinätoreilla kerrotaan, että tarjoajan tontilta on mahdollisuus saada hienojenkin kasvien taimia, mutta siihen tarjoukseen ei voi tarttua, jos haluaa pitää tonttinsa lehtikotilovapaana.

 

 

 

******************

 

 

 

Kevennyksenä, mutta todella vakavana asiana kerron erään kokemuksemme Rakveren torilta Virosta, kun kysyimme torimummulta, että onko hänen tontillaan tiguja – lehtokotilohan on viroksi tigu.

 

 

Mummu näytti ja kertoi, että tiguja on, mutta sen jälkeen hän matki kanankotkotusta – kot, kot, kot – ja kertoi, että tiguista heillä ei ole mitään haittaa, sillä kot, kot eli kanat ovat pihalla vapaina ja pitävät huolen tiguista.

 

 

Arvata saattaa, että emme olleet kiinnostuneita mummun tarjoamista erittäin mielenkiintoisistakin taimista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lehtokotilo, Arianta arbustorum, Lehtokotilot valtaavat jatkuvasti uusia alueita, Ferramol, Tigudetörje, Baltic Agro, K-Rauta Rakvere, Itäviro2019, tigu, lehtokotilosaastuneilla alueilla käytettyjä puutarhatyökaluja ei saa siirtää puhtaille alueille,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »