Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eilen tuli kuluneeksi 82-vuotta Talvisodan päättymisestä

Maanantai 14.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Talvisota päättyi 13.3.1940, joten eilen siitä tuli kuluneeksi 82-vuotta.

 

Olemme saaneet viettää Talvisodan päättymispäivää jo kymmeniä vuosia rauhan merkeissä, mutta Venäjän aloittama rikollinen sota merkitsee, että jouduimme viettämään eilistä muistopäivää sodan varjossa.

 

Talvisodan päättymispäivää vietettiin kirkoissa ja sankarihautausmailla pelkoa ja vihaa tuntien Venäjää kohtaan.

 

Osallistuin eilen Talvisodan päättymishartauteen synnyinpitäjäni…

 

IMG_4995.JPG

 

…Viljakkalan kirkossa ja hartaushetken jälkeen…

 

IMG_4982.JPG

 

…seppeleenlaskutilaisuudessa Viljakkalan sankarihautausmaalla.

 

 

IMG_4984.JPG

 

Talvisodan päättymisen muistopäivän messun liturgina toimi Juha-Pekka Haavisto.

 

************

 

IMG_4988.JPG

 

IMG_4990.JPG

 

Seppeleenlaskun sankariristille suorittivat Ilkka Nurmi (vasemmalla) ja Juhani Saarela.

 

 

IMG_4992.JPG

 

Sankarihaudalla veisattiin virsi kanttori Heidi Olkinuoran ja Juha-Pekka Haaviston johdolla.

 

 

Koen Viljakkalan sankarihautausmaan koskettavaksi paikaksi, sillä lepäähän siellä 10.3.1940 kaatunut setäni Reino Erkkilä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvisota, Talvisodan päättyminen 13.3.1940, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan sankarihautausmaa, seppeleenlasku Viljakkalan sankariristille 13.3.2022, Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan, Venäjän aloittama rikollinen sota,

Venäjän heikko sotamenestys on osittain materialistinen

Keskiviikko 9.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän Ukrainaa vastaan aloittama hyökkäyssota on kohtapuoliin kestänyt jo pian parisen viikkoa ja monille se on ollut yllätys, että Venäjä on menestynyt sotatoimissaan niin heikosti.

 

Hyökkäyssota on psykologisesti vaikea, sillä Venäjän sotajoukot tajuavat olevansa moraalisesti heikoilla. Putin teki suuren virhearvioinnin, kun lähti hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan.

 

**************

 

Venäjän heikko sotamenestys on ainakin osittain materialistinen ja sitä valaisee Venäjän entinen ulkoministeri Andrei Kozyrev, kun hän kertoo, että Venäjällä on kavallettu 20:n viime vuoden aikana miljoonittain sotakalustohankintoihin tarkoitettua rahaa.  Kozyrev sanoo, että iso osa sotakalustobudjetista yksinkertaisesti varastettiin ja käytettiin muun muassa luksusjahtien hankkimiseen Kyproksella!

 

Totuus tänään on se, että Venäjä on pärjännyt hyökkäyssodassaan kehnosti, kun taas Ukrainan puolustuskyky ja taistelutahto ovat ylittäneet odotukset.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjän heikko sotamenestys on osittain materialistinen, Venäjän hyökkäyssota, Venäjä hyökkää, Ukraina puolustaa, Ukraina, Venäjän entinen ulkoministeri Andrei Kozyrev, ulkoministeri Andrei Kozyrev,

Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan

Sunnuntai 6.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomen ortodoksisen kirkon piispat tuomitsevat 26.2.2022 päivätyssä pastoraalikirjeessään Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

 

Tälle sodalle ei ole perusteita, on kirjeen otsikko ja se kuuluu näin:

 

 

”Tälle sodalle ei todellakaan ole perusteita. Ukrainan valtio ansaitsee kaiken tukemme: sekä taloudellisesti että rukouksemme kautta. Kirkkomme hyväntekeväisyysjärjestö Filantropia ry tarjoaa yhden tavan lähettää ukrainalaisille kiireellistä kriisiapua. Kirkkomme valmistautuu myös tarjoamaan apua ja tukea turvapaikanhakijoille.

 

Vetoamme Moskovan patriarkaatin alaisiin piispoihin ja pappeihin rauhan edistämiseksi.

 

Tällä vaikealla hetkellä ajatuksemme ovat Ukrainan kansassa, pakenemassa sodan kauhuja naapurimaihin. Viattomat ovat aina sodan suurimmat uhrit, ja lasten tilanne on erityisen epämukava.

 

Meidänkin on pyrittävä rauhaan ja yhteisymmärrykseen. Tästä tilanteesta ei pidä syyttää tavallista Venäjän kansaa eikä kirkkomme jäsenyyden keskuudessa Suomessa syntyä epäharmoniaa. Jokainen kirkkomme jäsen on meille rakas etnisestä taustastaan riippumatta.

 

Pyydämme kaikkia muistamaan kärsiviä ihmisiä rukouksissaan ja pappeja tekemään rukouspalveluksia rauhan puolesta. Täydentäkäämme rukouksemme yhdessä!

 

Monet ovat huolissaan tämän sodan laajenemisen mahdollisuudesta. Maamme poliittisen johdon mukaan Suomessa ei tällä hetkellä ole välitöntä sotilaallista uhkaa. Kirkkona tietenkin rukoilemme Triuune Jumalaa, jotta voimme jatkaa "hiljaisen ja rauhanomaisen elämänjohtamista kaikessa jumaluudessa ja rehellisyydessä" (1. Timoteus 2:2).

”Joten jatkakaamme sitä, mikä tekee rauhan ja keskinäisen rakentumisen. ” (Roomalaiskirje 14:19)

Isällisellä rakkaudella Kristuksessa

 

 

+ Hänen korkeutensa, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo

+ Hänen ylhäisyytensä, Kuopion ja Karjalan pääkaupunkiseudun Arseni

+ Hänen ylhäisyytensä, Oulun pääkaupunkiseudun Elia

+ Hänen armonsa, Haminan piispa Sergei”

 

 

*********************

 

 

Ortodoksinen kirkko ei suinkaan ole asiassa yksimielinen, sillä vetoomuksessa mainittu Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill on Venäjän ortodoksisen kirkon päämies ja hengellinen johtaja sekä diktaattori Vladimir Putinin varaukseton kannattaja.

 

Onneksi patriarkka Kirill ei ole hengellinen esimies Suomen ortodoksisen kirkon piispoille.

 

*********************

 

Ortodoksisuus on tullut menneinä vuosikymmeninä minulle tutuksi, sillä anoppini oli miehensä kuolemaan saakka ortodoksi ja olen ollut mukana hänen sisarustensa lukuisissa siunaustilanteissa ja osaan arvostaa ortodoksisuutta.

 

Mieluusti poikkean ortodoksisissa jumalanpalveluksissa Venäjällä käydessäni.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, Ukraina, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Suomen ortodoksinen kirkko, Hänen korkeutensa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Hänen ylhäisyytensä Kuopion piispa Arseni,

Maailman, Euroopan ja Suomen yhtenäisyys lisääntyi Putinin hyökkäyksen vuoksi

Maanantai 28.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Niin raukkamainen ja iljettävä temppu kuin olikin Venäjän diktaattori Putinin hyökkäys Ukrainaa vastaan, on siinä peremmiltään helppo nähdä myönteisiä näkökulmia.

 

 

Putinin hyökkäys ja suhtautuminen Venäjää kohtaan on saanut aikaan syvää inhoa ja halveksuntaa koko maailmassa, Euroopassa ja myös Suomessa.

 

 

Kävi Ukrainan sodassa lopulta miten tahansa, joutuu Venäjä sen vuoksi muun maailman hylkimäksi, sillä Ukraina tulee joka tapauksessa saamaan laajat sympatiat osakseen.

 

 

Valitettavaa on, että monet suomalaisyrityksetkin tulevat kokemaan kovia aikoja, kun vienti Venäjälle tyrehtyy ja loppuu kokonaan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Putinin sotaretki Ukrainaan, Vlamimir Putin, Putinin hyökkäys Ukrainaan, Kiova, Suomen vienti Venäjälle päättyy,

Terävä toteamus ja osuva otsikko ovat paremmat kuin pitkät jaarittelut!

Lauantai 26.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän aloittama sotatilanne Euroopassa on kirvoittanut lukemattomia kannanottoja tähän mielettömään tilanteeseen, johon on ainoastaan yksi syyllinen eli Vladimir Putin.

 

 

Tilannetta on kommentoitu eri yhteyksissä ja olen tähän koonnut muutamia kommentteja sekä kommenttien otsikoita, jotka hyvin kuvaavat Venäjän aloittaman sodan mielettömyyttä:

 

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö:

 

  • ”Jo nyt on naamiot riisuttu ja vain sodan kylmät kasvot näkyvät!”

 

 

Toimittaja Helena Petäistön vierailijakirjoituksen otsikko Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä 25.2.2022:

 

  • ”Saatana asuu taas Moskovassa!”

 

Maaseudun Tulevaisuus-lehden pääkirjoituksen otsikko 25.2.2022:

 

  • ”Hyökkäävä Venäjä sulkee itsensä ulkopuoliseksi!”

 

Päätoimittaja Jouni Kemppaisen Maaseudun Tulevaisuudessa 25.2.2022 olleen jutun otsikko:

 

  • ”Nato-keskustelu jo myöhäistä!”

 

 

 

Taidatkos asiat sen selvemmin sanoa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan, Presidentti Sauli Niinistö, Maaseudun Tulevaisuus, päätoimittaja Jouni Kemppainen, "Jo nyt on naamiot riisuttu ja vain sodan kylmät kasvot näkyvät!", Helena Petäistö, "Saatana asuu taas Moskovassa!"

Merkitseekö Ukrainan sotatilanne nälkää myös Suomessa?

Perjantai 25.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Tarkastelen tässä jutussani lyhyesti Ukrainan sotatilanteen merkitystä ruuan saatavuuteen ja elintarvikkeiden hintatasoon suomalaisesta näkökulmasta.

 

 

******************

 

 

Ukraina sekä myös Venäjä ovat merkittäviä toimijoita maailman viljamarkkinoilla ja nyt sotatilanne on jo ensimmäisenä päivänä nostanut vehnän, maissin sekä rapsinsiementen futuurihintoja merkittävästi.

 

Vientiin liikenevien volyymien kehittymisen lisäksi logistiikkaongelmat luovat paineita viljatuotteiden hintakehitykselle.

 

 

Millä hintatasolla suomalaiset viljaliikkeet sitoutuvat ostamaan syksyllä viljaa ja öljykasveja?

 

 

***************

 

 

Suomalaisten vihannes- ja marjantuottajien vinkkelistä Ukrainan sotatilanne on huolestuttava, sillä maassamme työskentelee vuosittain jopa 10.000 ukrainalaista kausityöntekijää, joiden työpanos on puutarha-alan kannalta ratkaiseva.  Pääsevätkö ukrainalaiset kausityöntekijät nyt Suomeen?

 

 

**************

 

 

En halua maalata pirua seinälle, mutta näitäkin asioita on syytä pohdiskella.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ukrainan sota, Ukrainan merkitys maailman viljakaupassa, ukrainalaiset kausityöntekijät Suomessa,

Stalin, Mainilan laukaukset ja Terijoen hallitus tulivat ensimmäisenä mieleen!

Keskiviikko 23.2.2022

Otsikossa mainitut eli Josif Stalinin, Mainilan laukausten ja Terijoen hallituksen olisi suonut jo jäämään historian roskatynnyreihin, mutta nyt ne ovat palanneet jokapäiväiseen elämäämme, kun seuraamme Vladimir Putinin yrityksiä Venäjän imperiumin palauttamisessa.

 

 

On toki myönnettävä, että eräs saksalainen korpraali oli yhdessä Stalinin kanssa vaikuttamassa toisen maailmansodan syttymiseen.

 

 

***************

 

 

Marraskuun 26. päivänä 1939 Leningradin vakoiluosaston päällikön eversti P. G. Tihomirov´n yksikkö toteutti Valkeasaaren Mainilassa tykistökeskityksen neuvostojoukkojen keskelle siten, että laukaukset näyttivät ammutun Suomen puolelta.

 

 

Venäläiset ovat myöhemmin myöntäneet kyseessä olleen Neuvostoliiton itsensä lavastama tykistöisku, jonka tarkoituksena oli saada Suomi näyttämään hyökkääjältä talvisodassa.

 

 

On ilmeistä, että nyt Venäjä käyttää Ukrainassa sitä samaa taktiikkaa, jota Neuvostoliitto käytti Mainilassa yli 80 vuotta sitten!

 

 

******************

 

 

Terijoen hallitus jota johti Laukaassa syntynyt Otto Ville Kuusinen, oli Neuvostoliiton Talvisodan aikana perustama ”hallitus”, jonka kanssa Neuvostoliitto ilmoitti 2.12.1939 solmineensa avunantosopimuksen.

 

Voidaan todeta, että Venäjä soveltaa nyt Ukrainan Luhanskissa ja Donetskissa samoja oppeja, kuin Neuvostoliitto aikoinaan yritti Terijoen hallituksen avulla Suomea kohtaan Talvisodassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Josif Stalin, Vladimir Putin, Ukraina, Mainila, Mainilan laukaukset, Terijoen hallitus, Otto Ville Kuusinen, Luhansk, Donetsk, Neuvostoliitto, Talvisota, Leningradin vakoiluosaston päällikkö eversti P. G. Tihomirov, Terijoki, Leningrad, Adolf Hitler,

Ukrainan kriisin aiheuttaman pirun maalaaminen Euroopan ruokamarkkinoille on täyttä totta

Torstai 17.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän aiheuttaman Ukrainan kriisin vaikutukset maailmantalouteen, Euroopan talouteen, Suomen talouteen ja jopa suomalaisen tavallisen kuluttajan talouteen saattavat olla luultuakin suuremmat.

 

 

Markkinahäiriöillä on tapana niiden alussa olla suuremmat kuin sitten toteutukaan ja tähän ilmiöön pitää myös nyt varautua.

 

 

Ukraina on hedelmällistä mustan mullan aluetta ja sen vuoksi sen osuus maailman viljakasvien sadosta on suuri.

 

********************

 

Vehnän osalta Ukraina on viejämaista kolmanneksi suurin ja maissin osalta sen osuus on neljännes. Tänä vuonna Ukrainan ennustetaan muodostavan 12 prosenttia maailmanlaajuisesta vehnän viennistä, maissista 16 prosenttia, ohrasta 18 prosenttia ja rapsista 19 prosenttia. Ukrainan rooli koko maailman ruokatuotannossa on siis merkittävä.

 

 

Euroopan Unionilla ei ole viljojen varmuusvarastoja, joten Ukrainan mahdolliset toimitusvaikeudet heijastuvat ilman viivettä hintatasoon.

 

 

On tiedostettava, että Ukrainan mahdolliset toimitusvaikeudet saattavat olla totaalisen puutteen lisäksi logistisia, jos kriisi eskaloituu pahaksi.

 

 

Suomessa rehuviljalla ei ole lainkaan varmuusvarastoja ja leipäviljankin osalta niitä pienennettiin taannoisen kokoomusjohtoisen hallituksen aikana. Me vilja-alan asiantuntijat vastustimme silloin varmuusvarastojen pienentämistä, mutta tässä sitä nyt ollaan!

 

 

Uhkaako nälkä myös suomalaista kuluttajaa?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uhkaako nälkä suomalaista kuluttajaa?, Ukraina, Ukrainen kriisi, EU.lla ei ole viljan varmuusvarastoja, Kataisen hallitus alensi viljojen varmuusvarastoja,

Venäjän vientikielto on lopettamassa kotimaisen tuotannon monelta alalta

Keskiviikko 25.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Ukrainan sotatoimet ja niiden monimuotoisena seurauksena voimaantulleet elintarvikkeiden vientikiellot Venäjälle ovat osoittautumassa ennakkokaavailuja suuremmiksi ongelmiksi mm. suomalaiselle maataloudelle.

 

 

Suomalaiset kuluttajat saivat vientikiellosta lyhytaikaista hintaetua, mutta se kostautuu, kun katsotaan hieman ”nenäämme” pidemmälle.

 

 

”Putin-juustot” ja niiden alhainen hintataso lämmittävät kuluttajan kukkaroa hetken, mutta pahimmassa tapauksessa ne merkitsevät kotimaisen elintarviketuotannon alasajoa.

 

 

Maidonjalostustuotteiden ongelmat ovat purreet kovalla kädellä maidontuottajien tilipussiin, mutta nyt vientikiellon vaikutukset ovat tavoittamassa maidonjalostusteollisuuden työntekijät, kuljetusalan ja monet muut toimijat, jotka ovat saaneet leipänsä elintarvikeketjun eri portaista.

 

 

Elintarvikkeiden vientikiellot Venäjälle ovat selkeästi lisänneet ulkomaisten tuotteiden hyllytilaa päivittäistavarakauppojemme hyllyiltä. Kysymys alkaa koskettamaan jo kansallista huoltovarmuuttamme!

 

 

Venäjän vientikielto on aiheuttanut pysyväisluonteisen markkinahäiriön mm. hedelmien hintatasoon.

 

 

Jokainen ymmärtää, että jos puolalaisia omenoita myydään suomalaisille hintatasolla 0,50 €/kg, niin tilanne ei ole terve.

 

 

Halvat hinnat mm. puolalaisille omenoille suomalaisessa marketissa perustuvat siihen, että Puolassa omenoiden vientihintatason muokkaamisessa hyödynnetään EU:n ja Puolan valtion maksamia korvauksia Venäjän viennin tyrehtymisestä!

 

 

Suo siellä, vetelä täällä eli...

...suo Puolassa, vetelä Suomessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjän vientikielto, Venäjän vientikiellon vaikutukset, Ukrainan tilanne, puolalaisten omenoiden hintataso,

Miksi purevat kättä, joka syöttää heitä?

Maanantai 11.8.2014 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin heinäkuun alussa kiertomatkaan Viipurin, Pietarin, Narvan ja Tallinnan kautta takaisin Suomeen.

 

Matkalla näin kaksikin kertaa tapauksen, jota en ole aiemmin nähnyt Venäjällä enkä Virossa.

 

Kyse oli siitä, kun muutaman venäläispojan ryhmä Kronstadt´ssa ja myös Narvassa näytti meille keskisormeaan.

 

Tuntui pahalta kun alueilla, jotka kipeästi tarvitsevat kaikki ne ruplat ja eurot, jotka turistit tuovat alueelle, näytetään keskisormea hyvinvointia tuoville naapurimaan kansalaisille.

 

Ovatko Venäjällä asuvat alle 15-vuotiaat pojat saaneet paikallisista tiedotusvälineistä länsimaita parjaavaa tietoa vai miksi he osoittavat vihamielisyyttään suomalaisille?

 

 

************

 

 

Narva kuuluu Viroon ja sitä kautta Euroopan Unioniin.

 

Narvan asukkaista lähes 95 % on venäjänkielisiä ja kaupungin n. 65.000 asukkaasta vain vajaat puolet omaa Viron kansalaisuuden – Venäjän kansalaisuus narvalaisista on n. 35 %:lla.

 

Ovatko meille Narvassa keskisormeaan näyttäneet sitä samanlaista riskiporukkaa, jotka nyt röttelöivät itä-Ukrainassa?

 

 

Parin kolliporukan keskisormen näyttämiseen ei tietysti kannata paljon laittaa painoarvoa, mutta nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa pieniinkin tunnusmerkkeihin tulee kiinnitettyä huomiota.

 

Luotan, että Narvan venäjänkielisillä ja Venäjän passin omaavilla on Narvassa niin hyvät oltavat, että eivät he ainakaan lähde rakentelemaan mitään eriskummallista.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Narva, Kronstadt, itä-Ukraina, suomenlahti2014,

Kaksi prosenttia BKT:sta!

Perjantai 21.3.2014 - -Esko Erkkilä-

On hyvä, että Nato-keskustelu on ”oraalla”.

 

Hetki todelliselle Nato-keskustelulle ei Ukrainan tilanteen vuoksi ole kuitenkaan nyt otollisimmillaan, mutta ehkä juuri Ukrainan tilanteen vuoksi sitä nyt pitäisikin käydä!

 

”Nato-raameihin” kuuluu, että järjestöön kuuluva maa sijoittaa puolustukseen 2 % bruttokansantuotteesta.

 

On kuitenkin tiedostettava, että ainoastaan neljä nykyistä Nato-maata täyttää tuon kahden prosentin vaatimuksen.

 

Saattaa olla joillekin yllätys, että nuo maat ovat

 

  • Yhdysvallat
  • Kreikka
  • Turkki
  • Viro

 

Natoon kuuluu 28 maata, joten ”2 % BKT:sta” –vaatimuksen täyttää ainoastaan 4/28!

 

Myös se on hyvä tiedostaa, että Suomen puolustusmenot ovat 1,4 % bruttokansantuotteesta.

 

 

Ei tänään tämän enempää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 2 % BKT:sta, Nato-maat, NATO, OTAN, Ukrainan tilanne, Nato-keskustelu, Nato-keskustelu Suomessa, Nato ja Yhdysvallat, Nato ja Kreikka, Nato ja Turkki, Nato ja Viro,

Missä olin, kun Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui?

Perjantai 2.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa, lähellä Prypjatin kaupunkia, tapahtui lauantaina 26. huhtikuuta 1986 ydinvoimalaonnettomuus, joka aiheuttaa vakavia ongelmia ydinvoiman etenemiselle vielä tänäänkin.

 

  

Tšernobyl kuului silloin Neuvostoliittoon ja onnettomuus kirjattiin silloin ja kirjataan nykyisinkin Neuvostoliiton ”piikkiin”.

 

Missäkö olin silloin?

 

Muistan tapahtumahetken hyvin, vaikka tapahtumalla ei ollutkaan välittömiä vaikutuksia suomalaisten elämään.

 

Olin Saariselällä Kakslauttasessa isäntänä jälleenmyyjäporukallemme, sillä mukana palkinto- ja koulutusmatkalla oli Osuuskauppa Keskimaan rehunmyyntihenkilöitä.

 

Matka oli Keskimaan myyntihenkilöstölle tärkeä tilaisuus. Se oli tärkeä heidän yhteishenkensä luojana, sillä olivathan maakunnan osuuskaupat yhdistäneet voimansa vasta vuonna 1984 maakunnalliseksi osuuskaupaksi – Osuuskauppa Keskimaaksi.

 

Vietimme muutaman päivän tiiviisti luennoilla, mutta myös Saariselän ladut tulivat matkan aikana tutuiksi.

 

 

******

 

Olimme lähdössä kotimatkalle, kun kuulimme radiosta, että jossain Neuvostoliitossa oli tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus.

 

”Kotiinlähtöpäivämme” saattoi olla sunnuntai eli yksi päivä onnettomuuden jälkeen, sillä eihän siihen aikaan Neuvostoliiton onnettomuuksista kerrottu kovinkaan helposti. Toisaalta Neuvostoliitto yritti salata tapahtuman.

 

******

 

Tuolloin maatalouskaupalla oli merkittävä rooli maatalouden tuotantotarvikkeiden myynnissä, mutta maatalouden rakennemuutos on tehnyt maatalouskaupan lähes tarpeettomaksi.

 

Nykypäivän maataloustuottaja asioi suoraan teollisuuden kanssa ja maatalouskauppa on saanut sopeutua tilanteeseen.

 

Nykytilanne on terve, sillä maatalouskauppa oli aikoinaan tehokas välistävetäjä ja kustannusten kohottaja. Kauppa otti omat siivunsa, kun viljelijä hankki tuotantotarvikkeita ja se otti taas siivunsa, kun tuottaja toimitti vaikkapa viljaa viljanjalostusteollisuudelle!

 

Erityisen ansiokas maatalouden kustannusten kohottajana oli sittemmin konkurssiin päätynyt Keskusosuusliike Hankkija. Hankkijan päätyminen konkurssiin aloitti maatalouskaupan tehostumisajan.

 

******

 

No nyt päädyin hieman sivuraiteille Tšernobylin ydinvoimaonnettomuuden muistelemisessa, mutta tapahtuman omakohtainen muisteleminen johdatteli luontevasti niihin aikoihin, jolloin maatalouskaupalla vielä oli merkitystä ja se oli keskeinen yhteistyötaho mm. silloisissa työtehtävissäni.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tsernobyl, Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus, Osuuskauppa Keskimaa, Hankkija, Keskusosuusliike Hankkija, Hankkijan konkurssi, maatalouskauppa, maatalouskaupan palkkiot, Neuvostoliitto, Ukraina,

« Uudemmat kirjoitukset