Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hautausmaalla tapaa tuttuja!

Sunnuntai 9.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli Äitienpäiväaatto ja monien matka suuntautui eilen hautausmaalle.

 

Myös minä kävin perhekuntani kanssa laittamassa ensimmäiset kesäkukat läheistemme haudoille.

 

Hautausmaalle ei kannata mennä kiireellä, sillä rauhallisella tutustumisella hautausmaalla tavoittaa parhaiten sen rauhan ja kiireettomyyden jota ihminen kaipaa.

 

*************

 

Eilisen hautausmaakäyntimme aikana Viljakkalan kirkossa oli meneillään siunaustilaisuus ja huomasin, että kyseessä oli tuttu vainaja.

 

 

Eilen Äitienpäiväaattona hautausmaalla oli useita seurueita, jotka olivat samoilla asioilla kuin me eli laittamassa läheisten haudoille ensimmäisiä kesäkukkia.

 

Tunsin hautapaikat ja lähestyin rohkeasti henkilöitä, jotka ahersivat läheistensä haudoilla. Molemmissa tapauksissa oli kyse koulukavereistani, joiden kanssa kävin Hanhijärven kansakoulua vuosikymmenet sitten.

 

Kansakoulukaverini arvostivat lähestymistäni ja molemmista tapaamisistamme kehkeytyi antoisa muistelutapahtuma.

 

Totesimme, että monet yhteisistä tutuistamme ovat jo siirtyneet sen rajan taakse, josta ei ole paluuta, mutta me saamme jatkaa eloamme täällä.

 

 

Olen kiitollinen eilisistä kohtaamisistani Viljakkalan hautausmaalla!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Hautausmaalla tapaa tuttuja!, Viljakkalan hautausmaa, Äitienpäiväaatto 2021, Hanhijärven kansakoulu, Hanhijärven kansakoulu Viljakkalassa,

Fiskarsin halkomakirves, tukkisakset ja Stihl-moottorisaha - niillä polttopuita syntyy!

Sunnuntai 11.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Meillä on polttopuun kulutus melkoinen, sillä takan lisäksi lämmitämme saunankiukaan joka päivä ja kun sekin lämpiää puilla, niin puita tarvitaan.

 

Onneksi omassa metsässä riittää polttopuita, mutta jonkinmoinen urakkahan se on kuljettaa polttopuupöllit Viljakkalasta Tampereelle.

 

Nyt korona-aikana on ollut hyvää aikaa puuhastella polttopuiden tekemisessä ja se on onneksi työtä, jossa näkee työnsä tulokset!

 

 

IMG_1529.JPG

 

Fiskarsin halkomakirves, tukkisakset sekä Stihl-moottorisaha ovat olleet ne työkalut, joilla polttopuita on syntynyt.

 

 

IMG_1534.JPG

 

Suurimmat pöllit ovat olleet yli 100-vuotiaita ja halkaisijaltaan 45 senttiä.  Onneksi sen verran on vielä ruista ranteessa, jotta ei ole tarvinnut turvautua moottorisahaan pöllien ”halkomisessa”!

 

 

IMG_1563.JPG

 

Osan pölleistä sahasin oikeaan mittaansa vasta omakotitalomme ”polttopuurantteella”!

 

 

IMG_1568.JPG

 

Takkaan ja saunanpesään sopivat klapit ovat niin lyhyitä, että pinojen tueksi piti laittaa useamman pinon läpimeneviä tukipuita.

 

 

IMG_1618.JPG

 

Joissakin järeissä koivupölleissä oli komeaa lainekoivua, mutta kyllä myös ne menivät polttopuiksi – olishan ne olleet puusepille mainiota raaka-ainetta!

 

 

IMG_1626.JPG

 

Tasan yhdeksän pinokuutiometriä pieniksi pilkottuja klapeja oli saalis ja kyllä niillä hyvinkin ensi talvi pärjätään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Fiskarsin halkomakirves, tukkisakset, Stihl-moottorisaha, lainekoivu, lainekoivua puuseppien tarpeisiin,

Maalaissepän takomat tukkisakset ovat mainio esimerkki ominaisuuksiltaan erinomaisesta työkalusta!

Perjantai 9.4.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_1517.JPG

 

 

IMG_1518.JPG

 

Olen alkutalven aikana kuljettanut Viljakkalasta puupölleinä polttopuita Tampereelle omakotitalomme saunankiukaan sekä takan lämmityspuiksi – on luonnollista, että polttopuut päätyvät polttoon vasta joskus kesän jälkeen.

 

*******************

 

IMG_1533.JPG

 

Työssä on erinomaisena työvälineenä ollut tukkisakset, jotka meillä omaavat jo oikeastaan perintötyökalun arvon.

 

En edes tunne noiden tukkisaksien historiaa, mutta sen tiedän, että ne ovat maasepän takomat.

 

Lapsuudessani noissa tukkisaksissa oli remminä nahkainen remmi, mutta jossain vaiheessa remmiksi vaihdettiin puimakoneen remminä palvellut remmi!

 

Sen voin todeta, että maasepän tekemät tukkisakset ovat vielä nykyäänkin ylivertainen työkalu metsätöissä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maalaissepän takomat tukkisakset ovat mainio esimerkki ominaisuuksiltaan erinomaisesta työkalusta!, maalaiseppä , maalaissepän takomat, maalaisepän takomat tukkisakset, tukkisakset,

Yksityistien palkaton toimitsijamies säästää tieosakkaiden rahoja sievoisen summan vuodessa

Maanantai 15.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen osakkaana viidessä yksityistiessä ja niistä kolmen osalta ”hallinto” hoidetaan palkattoman toimitsijamiehen toimesta – olen noista kolmesta yksi palkaton toimitsijamies.

 

Ylöjärven kaupunki avustaa yksityisteitä vuosittain tietyllä summalla ja sain eilen laadittua viime vuoden osalta yksityistiemme avustusanomuksen ”postittamista vaille valmiiksi”.

 

Yksityistiellämme on pituutta 1450 metriä ja meitä on 34 osakasta.  Vakituisesti asuttuja taloja yksityistiemme varrella on 6 taloutta.

 

Yksityistiemme perustettiin vuonna 1994 ja olen alusta alkaen ollut tien toimitsijamiehenä – tiekokouksia pidämme harvakseltaan, mutta pyrimme noudattamaan sääntöä, että pidämme tiekokouksen joka kolmas vuosi.

 

Kokouksen aikaansaaminen on palkattomalta toimitsijamieheltä paljon vaivaa vaativaa ja kokouksesta aiheutuu myös kustannuksia – hallintokustannuksia kaupunki ei hyväksy avustussumman perusteiksi.

 

Vaikka hallinto onkin toimitsijamieshallintoa, niin kunnostamishankkeista keskustelemme jatkuvasti.

 

Viime vuonna tienhoitokustannuksia kertyi hieman alle 1500 euroa ja kustannuksista suurin summa kertyi kivimurskeen ajamisesta ajoradalle sekä talviaurauksesta.

 

Hallintokustannuksia kertyi 11,80 euroa ja ne koostuivat pankkipalvelumaksuista.

 

******************

 

Avustusanomukset pitää toimittaa kaupungille huhtikuun aikana ja totesinkin, että en ole milloinkaan saanut avustusanomusta valmiiksi näin varhain!

 

Homma on siis postittamista vaille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yksityistien palkaton toimitsijamies säästää tieosakkaiden rahoja sievoisen summan vuodessa, yksityistie, yksityistieavustukset, Ylöjärven yksityistieavustukset, toimitsijamies, yksityistien toimitsijamies,

Soijan hintanoteeraukset Chicagossa ja valuuttakurssi ratkaisevat soijarouheen hinnan Suomessakin

Tiistai 12.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Tunnustan, että näin eläkevaarina en juurikaan seuraa valuuttakurssien kehittymistä, mutta työaikana se oli välttämätöntä.

 

Valuuttakursseihin sidotuista raaka-aineista soijarouhe oli ylivoimaisesti tärkein, sillä olihan vastuullani n. 60 miljoonan kilon vuotuiset soijarouhehankinnat.  Kuukausitasolla 60 miljoonaa kiloa merkitsi kahden n. 2.500 tonnin suuruisen soijarouhelaivan saapumista Suomeen.

 

Soijarouhehankintojen hinnoitteluperusteena olivat soijapavun alati vaihtuvat hinnat Chigacon raaka-ainepörssissä ja toisena hinnoitteluperusteena oli se, että kuinka paljon dollareita sai yhdellä eurolla.

 

Jotta homma ei olisi ollut liian yksinkertaista, niin Chigacossa soijapaputonni hinnoitellaan ns. lyhyellä tonnilla eli siellä noteerattu tonnihinta pitää vielä muuttaa eurooppalaiseksi tonniksi.

 

Soijarouhehankintoja tehdessä piti lyödä ”kiinni” siis noteeraus Chigacossa sekä kulloinenkin valuuttakurssi.

 

Työnantajani rahoitusosasto antoi oman näkemyksensä erityisesti valuuttakurssien kehitysnäkymistä, mutta tavanomaiseen esikuntaelimen toimintaan perustuen heillä ei tietenkään ollut operatiivista vastuuta tulevasta.

 

Olivathan ne mielenkiintoisia aikoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Soijan hintanoteeraukset Chicagossa ja valuuttakurssi ratkaisevat soijarouheen hinnan Suomessakin,

Kekkilän juuret ovat Sakkolassa!

Maanantai 21.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Kirjailija Väinö Linna on viime päivinä ollut ansaitusti julkisuudessa ja sen myötä myös hänen kirjallinen tuotantonsa.

 

”Tuntematon sotilas” on Linnan tunnetuin teos ja sen tiimoilta pieni muistelus tänään:

 

Rokka on Tuntemattoman sotilaan eräs keskeinen hahmo ja Rokan esikuvana on Linnan aikoinaan lähettämän kirjeen perusteella ollut sakkolalainen Viljami Pylkäs.

 

Olen Venäjälle suuntautuneilla matkoillani muutaman kerran saanut nähdä Viljami Pylkkään kotitalon Sakkolan Haparaisten kylässä.  Ikiaikainen tie Sakkolasta Taipaleenjoelle kulkee Haparaisten kylän läpi ja Viljami Pylkkään kotitalo oli aivan tämän tien varrella.

 

Nykyään joudumme tosiaan sanomaan ”oli”, sillä venäläiset polttivat runsaat kymmenkunta vuotta sitten Viljami Pylkkään kotitalon ja ehkä syynä olimme me suomalaiset, jotka pysähdyimme ohi kulkiessamme katselemaan ”Antero Rokan” eli Viljami Pylkkään kotitaloa.

 

Ennen talon polttamista talossa oli vihainen koira tai ainakin se aina haukkui vihaisesti, kun töllistelimme taloa.

 
***********************

 

Pylkkään talon kohdalta lähti ja lähtee varmaan edelleenkin tie kohti Suvantoa ja Suvannon rannalla sijaitsevaa Satumetsää – suomalaiset taistelijat nimesivät Suvannon rannalla sijaitsevan koivikon Satumetsäksi, sillä Suvannosta nouseva kosteus muovasi koivikon satumetsän oloiseksi.

 

 

***************************

 

Pylkkään talon kohdalta kohti Suvantoa lähtevän tien varrella on paikka, josta Kekkilän puutarha on saanut alkunsa.

 

 

kekkila.jpg

 

Kekkilän multasäkeissä on kai vielä nykyäänkin läimäkki, joka kertoo Kekkilän historian alkavan vuodesta 1924 – no, nykypäivästä en ole niinkään varma, sillä myös Kekkilä on kansainvälistynyt vauhdilla.

****************

Muistan, kun joskus oppaamme pyysi sulkemaan silmämme kulkiessamme kohti Suvantoa ja Satumetsää ja kuvittelemaan oikealla puolella olevassa koivikossa näkevämme hienot ja suuret lasiset kasvihuoneet – siellä ovat Kekkilän juuret!

 

Nykyisin tuon tien varrella on venäläisten ökydatsoja, joten maisema on 80-vuodessa valitettavasti muuttunut todella paljon!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kekkilän juuret ovat Sakkolassa!, Kekkilä, Viljami Pylkäs, Tuntematon sotilas, Tuntemattoman sotilaan Rokka, Antero Rokka, Väinö Linna, akateemikko Väinö Linna, Sakkola, Satumetsä, Suvanto, Haparaisten kylä, Taipaleenjoki, Sakkolan kirkonkylä, Kekkilä BVB

Viljakkala-neuvostoa tarvitaan jatkossakin!

Perjantai 20.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Viljakkala liittyi Ylöjärven kaupunkiin 1.1.2007 ja Viljakkalan kaupunginosan asioita esillepitävän toimielimen nimi on Viljakkala–neuvosto. Se on Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata Viljakkalan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisen suhteen.

 

 

Viljakkala-neuvosto on yksi kuudesta Ylöjärven kaupungin neuvostoista ja muut neuvostot ovat nimeltään;

 

  • Lapsi- ja nuorisoneuvosto

  • Mielenterveysneuvosto

  • Vammaisneuvosto

  • Vanhusneuvosto

  • Kuru-neuvosto

 

Ylöjärven kaupungin kaikki neuvostot ovat Asukaslautakunnan alaisia.

 

 

************************

 

 

Olen ollut Viljakkala-neuvoston jäsen vuodesta 2013 alkaen eli ensi vuoden huhtikuussa järjestettävien kuntavaalien aikaan tulen olleeksi Viljakkala-neuvoston jäsen yli kahdeksan vuotta.

 

Useat neuvostojen jäsenet ovat neuvostoissa puolueiden mandaatilla, mutta minä olen siellä Vipu Viljakkala ry:n ehdottamana ja Viljakkalassa vapaa-ajanasunnon omistavien edustajana.

 

Kaksi ensimmäistä vuottani olin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtajana, sitten kaksi vuotta neuvoston rivijäsenenä ja tämän kuntavaalikauden olen toiminut Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana.

 

Ylöjärvellä käydään päättäjien keskuudessa nyt keskustelua, että jatkavatko Viljakkala- ja Kuru-neuvostot toimintaansa myös ensi vuonna, sillä ne ovat kunnalle ns. vapaaehtoisia neuvostoja.

 

Eräänä vaihtoehtona on tietojeni mukaan se, että Viljakkala- ja Kuru-neuvostot yhdistettäisiin.

 

Pidän ehdottoman tärkeänä, että Viljakkala-neuvosto saisi jatkaa toimintaansa itsenäisenä myös ensi kuntavaalien jälkeen.

 

Mielipiteeseeni ei vaikuta henkilökohtaiset syyt, sillä olen kiitollinen niistä kahdeksasta vuodesta, jotka olen saanut toimia Viljakkala-neuvostossa ja en hae jatkokaudelle.

 

Ylöjärvi tarvitsee erilliset puolestapuhujat entisille liitoskunnille ja Viljakkalan sekä Kurun olosuhteet ovat niin erilaiset, että molempien alueellisten neuvostojen on syytä jatkaa.

 

Annan vihjeen ensi vuoden kuntavaalien äänestäjille Ylöjärvellä:

 

Antakaa äänenne niille kuntavaaliehdokkaille, jotka haluavat Viljakkala- ja Kuru-neuvostojen jatkavan itsenäisinä myös seuraavalla kuntavaalikaudella!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvostoa tarvitaan jatkossakin!, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Ylöjärven asukaslautakunta, Ylöjärven kaupunginhallitus, Ylöjärven kaupunginvaltuusto, Viljakkala,

Pärjäätkö omin avuin 72 tuntia?

Tiistai 22.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Olin Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajana vuodet 2013 – 2018 ja sinä aikana loimme systeemin, joka merkitsi jäsentapaamisia kahden viikon välein eli joka toinen maanantai.

 

Jäsentapaamiset alkoivat ja alkavat yhä edelleen klo 11.00 ja niiden alkuun on omarahoitteinen kahvitarjoilu.

 

Eilen järjestetyn jäsentapaamisen aiheena oli otsikkoaiheinen kysymys, eli ”Pärjäätkö omin avuin 72 tuntia”!

 

Aihe oli poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja se kestikin lähes kaksi tuntia.

 

 

***********************

 

 

 

IMG_0258.JPG

 

Jäsentapaamisemme kouluttajana toimi Hämeen Pelastusliitto ry:n koulutuspäällikkö Saku Roivali ja hänellä oli apunaan oma tyttärensä, joka kirjoitti jokaiselle tilaisuuden osanottajalle osallistumistodistuksen.

 

 

Jäsentapaamisen eli koulutustilaisuuden anti oli monipuolinen, mutta tässä kerron vain niistä valmiuksista, joita jokaisella pitäisi olla veden sekä tarvittavien ruokatarvikkeiden varaamisessa.

 

Vesi

 

Ihminen ei pärjää ilman vettä ja sitä me tarvitsemme juomaksi 2 -3 litraa vuorokaudessa.

 

Ihmisen kokonaisvedentarve on kuitenkin aivan toista, sillä se on luokkaa 130 litraa vuorokaudessa – jos asunnossa ei ole asuntokohtaista vesimittaria, saattaa veden kokonaiskäyttömäärä tuplaantua!

 

On todettu, että kannellisista veden kuljetus- ja säilytysastioista on kaikissa kotitalouksissa liian vähän.

 

Kouluttajamme totesi kauppaliikkeiden puhdasvesitarjonnasta, että niiden määrät riittäisivät vain 15 minuutiksi, jos ruokavedestä tulisi puutetta!

 

Taannoinen Nokian vesikriisi osoitti, että miten haavoittuvainen vesihuoltomme on ongelmatilanteissa.

 

*****************

 

 

Elintarvikkeiden tarve viikossa

 

Koulutuspäällikkö Rouvali esitti kalvon, johon hän oli kerännyt luettelonmäärät erilaisista elintarvikkeista, joita tarvitaan viikon aikana…

 

 

IMG_0259.JPG

 

 

IMG_0260.JPG

 

…ja tässä aikuisen viikon aikana tarvitsemien elintarvikkeiden määrät!

 

Puhutteleva esitys ja muista 72 tunnin aikana poikkeustilanteissa tarvittavista tavaroista tällä saitilla joskus myöhemmin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pärjäätkö omin avuin 72 tuntia?, Hämeen Pelastusliittory, koulutuspäällikkö Saku Rouvali, Eläkeliiton Tampereen yhdistys ry,

Tuli on hyvä renki trekoolinhoidossakin!

Keskiviikko 24.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Olemme kukkeimman kesän kynnyksellä ja sen huomaa kukkapenkkienkin annista.

 

Nyt kannattaa nauttia kukkarunsaudesta, sillä kukkarunsaus on vaatinut paljon erilaisia istutuksia, kastelua ja runsaasti muitakin hoitotoimenpiteitä.

********************

 

Otan esimerkiksi mökkimailmassani olevan kymmenkunta metriä pitkän perennapenkin:

 

 93702253_1524416821069677_3963628320213434368_o.jpg

Perennapenkki oli huhtikuun lopulla surkean näköinen, mutta...

93890190_1524417014402991_1926707592952807424_o.jpg

...kulotuksen jälkeen se oli jo paljon paremman näköinen!

93674936_1524416467736379_233051861853143040_o.jpg

Nestekaasulla toimiva tohotin on verraton työväline ja oikeaan aikaan suoritettu kulotus ei vahingoita perennojen juuria ja siitä osoituksena samainen perennapenkki näytti eilen tältä:

IMG_8590.JPG

IMG_8593.JPG

Tuli on siis hyvä renki puutarhassakin!

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tuli on hyvä renki, tuli on hyvä renki trekoolillakin, tuli on hyvä renki puutarhassakin, perennapenkki, perennapenkin voi kulottaa keväällä,

Pihat ja puutarhaliikkeet kiittävät koronaa!

Sunnuntai 3.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Olen varma, että jos omakotitalojen pihoilla olisi sielu ja ne voisivat puhua, ne kiittäisivät nykyistä koronatilannetta.

 

Samoin tekevät varmaan kaikki maamme puutarhaliikkeet, sillä korona on tuonut niille käsittämättömän suuren kysyntäpiikin.

 

Omakotitalojen osalta minulla on varma tieto – joskaan ei oman omakotitalomme pihan kertomana, koska sillä ei ole puhekykyä – mutta aistin, että se kaikkinainen huolenpito, jota omakotitalomme piha on viime aikoina saanut kokea, on jotain ennenkuulumattoman arvokasta!

 

Pihamme huolenpito ei ole tavalliseen tapaan rajoittunut vain lehtienpuhaltamiseen ja niiden kuljettamiseen Tarastenjärven jätteenkeskukseen, vaan se on ollut rikkaruohojen kitkentää, pensaiden täydennysistutuksia, kasvulohkojen uudelleenasettelua ja paljon muuta.

 

Merkittävästi on saatu uutta aikaan, mutta lisää uutta on suunnitteilla.

 

****************

 

Puutarhaliikkeiden korkeasuhdanteesta sain eilen suorastaan ennen kokemattoman kokemuksen, kun poikkesin Pirkkalan Bauhausista ostamassa uudet sekatöörit eli oksasakset.

 

Olin matkassa peräkärryn kanssa ja väenpaljous oli niin suurta, että en mistään löytänyt ns. ”blondipaikkaa” eli paikkaa, johon olisi voinut pysäköidä peräkärryllisen henkilöauton kahteen peräkkäiseen ruutuun. Oli pakko jättää autoni ja peräkärryni kauas pysäköintipaikasta.

 

 

Kassoilla oli joka puolella pitkät jonot ja niiden vuoksi jouduinkin opettelemaan ensimmäistä kertaa itsepalvelukassan käyttökokemuksen, sillä itsepalvelukassoille ei ollut jonoja! 

 

Itsepalvelukassa oli uusi kokemus minulle ja koronan ansiosta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Omakotitalojen pihat saavat nyt paljon huolenpitoa, Puutarhaliikkeillä on koronan vuoksi korkeasuhdanne, täydennysistutukset, Bauhaus, sekatöörit, puutarhasakset, blondipaikka, itsepalvelukassa,

Siniristilippu liehuu tänään sotaveteraanien kunniaksi!

Maanantai 27.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Vietämme tänään kansallista veteraanipäivää ja sen kunniaksi siniristiliput liehuvat saloissaan.

 

 

Blogi | Esko Erkkilä

 

 

Kansallista veteraanipäivää vietettiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1987 ja siihen liittyvä juhlatilaisuus järjestettiin Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.

 

Valtioneuvostossa kansallisen veteraanipäivän viettäminen vahvistettiin puolustusministeri Veikko Pihlajamäen esityksestä vuonna 1986.

 

Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 75-vuotta sitten, kun loputkin Saksan 20. vuoristoarmaijan sotilaista vetäytyivät klo 13.30 mennessä Kilpisjärveltä Norjan puolelle.

 

Vuonna 1915 syntynyt isäni taisteli ”täydet” Talvisodassa sekä Jatkosodassa ja oli sen lisäksi ajamassa saksalaisia pois maasta myös Lapinsodassa, joten sotaveteraanin poikana olen suurta kunnioitusta osoittaen tänään heti aamulla vetämässä siniristilippua lipputankoomme.

 

Hyvää kansallista veteraanipäivää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siniristilippu liehuu tänään sotaveteraanien kunniaksi!, veteraanipäivä, kansalline<n veteraanipäivä, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota, saksalaiset pois Suomesta 27.4.1945,

Mantsinsaaren Työmpäisten kansakoulun lämmitysuunin kohennuskeppi!

Sunnuntai 5.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Vuonna 1915 syntynyt anoppini oli Salmin kunnan Mantsinsaaren Työmpäisten kylän Ahvenen talon tyttäriä.

 

Rouva ei ole milloinkaan suostunut käymään äitinsä synnyinkodin raunioilla, mutta minä olen siellä käynyt muutaman kerran ja kerran mukanani oli keskipoikamme, joten sukupolvien ketju on hoidettu.

 

Anoppini synnyinkodin raunioilta en ole kerännyt mitään muistoja, mutta Työmpäisten kansakoulun kellarin jäännöksistä löysin joskus…

 

IMG_7501.JPG

 

…leivinuunin kohennuskepin!

 

Oletan, että kohennuskeppi on suomalaisen maasepän tekemä, sillä…

 

 

IMG_7502.JPG

 

…sen päässä oleva koukku on taidokkaasti tehty!

 

 

Mantsinsaaren ja Lunkulansaaren välistä venekuljetuksista huolehtiva kaveri sanoi minulle, että et voi viedä tuota kohennuskeppiä Suomeen, sillä se on Neuvostoliiton omaisuutta.

 

Silloin olin selkäkivun vaivaama ja sanoin, että käytän tätä keppinäni ja jätän tämän Neuvostoliittoon.

 

No, en toiminut lautturille lupaamallani tavalla, vaan toin kohennuskepin Suomeen ja nyt se on saanut uuden elämän mökkitakkani kohennuskeppinä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mantsinsaari, Työmpäinen, Työmpäisten kansakoulu, Mantsinsaaren Ahvenet, Ahvenen suku, Lunkulansaari

Suomeen ei tarvita perustuslakituomioistuinta!

Sunnuntai 29.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Korona-viruksen hallintaan liittyvät asiat ovat vielä paljolti arvailujen varassa, mutta se on jo nyt osoitettu ja on varmaa, että Suomeen ei tarvita perustuslakituomioistuinta.

 

Viime perjantain eli 27.03.2020 tapahtumat osoittivat, että perustuslakivaliokunta pystyi laittamaan Valtioneuvoston uusimaan esityksensä Uudenmaan eristämisestä muusta Suomesta.

 

Harvoin annan tunnustusta demareille, mutta tässä asiassa tunnustuksen antaminen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja demarien kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelälle on enemmän kuin perusteltua.

 

Perustuslakivaliokunnan muina jäseninä ovat:

 

 

…ja jäsenet aakkosjärjestyksessä:

 

 

 

********************

 

 

Suomen tavoin perustuslakituomioistuinta ei ole esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa eikä länsimaiden osalta Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Alankomaissa.

 

Aikoinaan presidentti Sauli Niinistö puolsi selvitystä perustuslakituomioistuimen perustamisesta ja samoin ovat myös tehneet taannoinen ulkoministeri Timo Soini sekä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

 

Onneksi taannoiset pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ovat vastustaneet perustuslakituomioistuimen tarpeellisuutta!

 

Toivon, että Sauli Niinistö, Timo Soini ja Anna-Maja Henriksson ovat tarkistaneet kannanottojaan ja siirtyneet Juha Sipilän sekä Petteri Orpon linjoille.

 

*********************

 

Annan tunnustusta perustuslakivaliokunnalle ja en siis kannata perustuslakituomioistuimen asettamista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomeen ei tarvita perustuslakituomioistuinta!, Perustuslakivaliokunta, perustuslakituomioistuin, Sauli Niinistö, Timo Soini, Anna-Maj Henriksson, Juha Sipilä, Petteri Orpo, Johanna Ojala-Niemelä, Sakari Puisto, Anna Kontula, Jukka Gustaffson,

Kotimainen ruoka ja suomalainen maaseutu ovat nyt arvossaan!

Lauantai 21.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Kotimaisen ruuan, suomalaisen alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden, huoltovarmuuden sekä suomalaisen maaseudun arvo on nopeasti saanut puolestapuhujia jopa niistä, jotka aikoinaan julistivat, että...

..."Tapa talonpoika päivässä"

 

*********************

 

DuOufr8X4AAD6IQ.jfif

 

”Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee” on vanha suomalainen sananlasku, mutta silläkin uhalla uskallan muistella nykyisin työministeri Tuula Haataisen (SDP) valtiosihteeri Ville Kopran taannoista julkista puuskahdusta, jossa hän puolusteli sitä, Espoon koululaisille tarjoillaan saksalaista lihaa!

 

Kuinkahan 9.1.2020 nimityksen valtiosihteeriksi saanut Ville Kopra nyt ajattelee – saattaapa katua twiittiään!

 

***************

 

 

On demarileirissä viime päivinä tapahtunut paljon myönteistäkin ja siitä esimerkkinä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sanoma maatalouslomituksen turvaamisesta.

Kiuru muistutti, että lomituksen ansiosta kotieläintuottajalla on mahdollisuus irtautua raskaasta ja sitovasta työstään.

 

Kuka olisi vielä viikko sitten uskonut, että Krista Kiuru joskus sanoo noin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimainen ruoka ja suomalainen maaseutu ovat nyt arvossaan!, saksalaista lihaa Espoo koululaisille, valtiosihteeri Ville Kopra, Krista Kiuru, maatalouslomitus ja Krista Kiuru, Tapa talonpoika päivässä!

Korona-virustilanne vaikuttaa jo Suomessakin

Keskiviikko 11.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Olen ollut keskeinen toimija, kun Eläkeliiton Tampereen yhdistys on suunnitellut osallistuvansa yleisönä seuraamaan Eduskunnan kyselytuntia torstaina 12.3.2020 klo 16.00.

 

Sain eilen iltapäivällä tiedon, että Eduskunnan puhemiesneuvosto keskusteli koronatilanteesta tiistaina.

 

Eduskunnan työskentelyn turvaamiseksi puhemies Matti Vanhanen sanoi päättäneensä lopettaa opastetut vierailut Eduskuntatalossa torstaista lähtien toistaiseksi.

 

Päätös merkitsee, että huomiselle suunniteltu osallistumisemme Eduskunnan kyselytunnille yleisönä peruuntuu.

 

Suunnitelma kyselytunnille osallistumisesta sai suuren suosion, sillä meille luvattu 50 hengen kiintiö täyttyi nopeasti ja varalle jäi paljon yhdistyksemme jäseniä.

 

Matkan peruttamiselle ei ollut mitään vaihtoehtoja ja nyt ainoaksi tehtäväksemme jäikin kertoa muuttunut tilanne matkaan ilmoittautuneille ja matkan maksaneille. Onneksi lähes kaikkien sähköpostiosoitteet ovat tiedossa, joten nyt toivomme, että jäsenemme lukevat sähköpostejaan.

 

Teemme tänään vielä varmistuksia, että tieto mielenkiintoisen matkan peruuntumisesta on tavoittanut kaikki ilmoittautuneet.

 

Olen päättänyt, että kaikesta huolimatta menen Tampereen Vanhalle kirkolle torstaina 12.3.2020 klo 8.30 ja kerron kaikille paikalle saapuville, että matkamme on korona-viruksen vuoksi jouduttu perumaan.

 

Toivottavasti paikalle ei saavu kukaan, mutta ainahan voi olla, että kaikki eivät ole lukeneet sähköpostejaan!

 

Kiitokset kansanedustaja Arto Pirttilahdelle, joka oli lupautunut isännäksemme kyselytuntivierailullemme!

Kiitokset myös Artsin eduskunta-avustaja Jukka Saarimäelle, joka on ansiokkaasti ollut puuhaamassa vierailuamme Eduskunnassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskunnan kyselytunti 12.3.2020, Yleisön osallistuminen Eduskunnan kyselytunnille 12.3.2020 klo 16.00 on peruut, Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Korona-virus vaikuttaa Eduskunnassakin, kansanedustaja Arto Pirttilahti, Jukka Saarimäki,

Maasepän tekemät työkalut "sopivat hyvin käteen"!

Tiistai 31.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Maaseutukylillä aikoinaan toimineet maasepät osasivat asiansa, sillä yhä edelleen heidän vuosikymmeniä sitten valmistamansa erilaiset työ- ja tarvekalut ”sopivat hyvin käteen”!

 

 

Lähes kaikissa maalaistaloissa on yhä edelleen työkaluja, jotka ovat paikallisten maaseppien takomia ja valmistamia – näin myös meillä!

 

 *************************

 

Olemme kaadattaneet ulkopuolisella toimijalla omakotitalotontiltamme ison männyn ja vielä isomman koivun – arvio puiden yhteisestä kuutiosisällöstä on asiantuntijoiden mukaan kolme kuutiometriä. Molemmat puut tulemme käyttämään takkamme ja saunamme polttopuina.

 

 

Moottorisahan, kassareiden ja kirveiden lisäksi tarvitsemme työssä…

 

 

 

IMG_6408.JPG

 

 

…tukkisaksia, sillä ilman niitä suurien polttopuupöllien käsittely olisi vaikeaa.

 

 

Nuo tukkisakset ovat olleet meillä niin kauan kuin muistan ja ne ovat vuosikymmenten saatossa saaneet kovaa käskyä – aluksi hevosvetoisten tukkirekien aikana ja sitten myöhemmin traktorikaudella.

 

 

Muistan, kun noiden tukkisaksien  remminä oli nahkaremmi, mutta jossain vaiheessa remmiksi muutettiin puimakoneen remmeistä valmistetut remmit!

 

 

Toinen meillä oleva maasepän tekemä työkalu, jonka nyt  esittelen, on…

 

 

 

IMG_6409.JPG

 

 

…hakokirves.

 

 

Hakokirveellämme ei meillä ole ollut käyttöä, mutta muistan, kun sillä tehtiin lehmille havunoksista hakoja.

 

 

Lyhyeksi katkaistut haot toimivat lehmien kuivikkeena ja siihen tarkoitukseen haot olivatkin mainio tavara.

 

 

Haot pätkittiin hakotukin päällä lyhyiksi, jotta lehmien oli mukava makoilla niiden päällä.

 

 

Haot olivat mainio lisä siihen sontaan, joka navetassa syntyi peltojen lannoitteeksi.

 

 

Hakokirveen päässä oleva koukku oli mainio apu, kun maasta kurkoteltiin seuraavaa kuusenhakoa pätkittäväksi!

 

 

 

On todettava, että hakokirveelle en ole keksinyt omakotitalotontillamme järkevää käyttöä, mutta tukkisakset ovat kultaakin tärkeämpi työkalu, kun nyt olen alkanut pilkkomaan todellisia mahtipölkkyjä saunapuuvalmiiksi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maasepän tekemät työkalut "sopivat hyvin käteen"!, maasepät, tukkisakset, hakokirves, hakoja kuivikkeeksi,

Pasuunakukkamme uhmaa puutarha-asiantuntijoiden kertomaa

Keskiviikko 18.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen aina ihaillut pasuunakukkia, sillä mielestäni ne ovat kesäkukkien aatelia. Kukkivan pasuunakukan tuoksu on suorastaan huumaava ja erityisesti illalla kukkiva pasuuna on tuoksultaan ylivertainen.

 

Sain ensimmäisen pasuunakukkani eräältä tuttavaltani viitisen vuotta sitten ja siitä alkaen meillä on ollut pasuunakukkia.

 

Pasuunakukka ( Brugmansia) – vaikka onkin kookas kasvi – sitä on helppo lisätä; rungosta irrotetaan oksa, joka laitetaan vesiastiaan ja kahden – kolmen viikon jälkeen siinä on mahtavat juuret ja pistokas on valmis istutettavaksi!

 

Nyt meillä on autotallissa talvehtimassa kaksi yli kaksimetristä pasuunaa ja muutama taimivaiheessa oleva.

 

**************

 

Molemmat yli kaksimetriset uhmaavat kirjallisuus- ja nettitietoa, sillä noissa molemmissa kerrotaan pasuunakukan kukinta-ajaksi heinä-elokuu – pasuunamme kukkivat nyt joulukuun puolivälissä eli täysin eri aikaan, kuin ”asiantuntijat” kertovat.

Pasuunakukan kukka on pituudeltaan 35 - 40 senttiä, joten komeutta riittää!

 

 

IMG_6070.JPG

 

 

Tämä pasuuna kukki Itsenäisyyspäivän aikoihin…

 

 

 

IMG_6233.JPG

 

 

…ja tässä pasuunassa on nyt joulukuun puolenvälin jälkeen kahdeksan kukkaa ja yksi nuppu!

 

 

Mikään ei ole enää entisellään – ei edes pasuunakukan kukkimisajankohta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pasuunakukka, Brugmansia, pasuunakukka voi kukkia joulukuussakin, pasuunakukan normaali kukinta-ajankohta on heinä-elokuu, pasuunakukkaa on helppo lisätä, pasuunakukan taimi,

Metsäpeura Vipu Viljakkala ry:n yleisötilaisuudessa 14.11.2019

Sunnuntai 17.11.2019

 IMG_5514.JPG

Vipu Viljakkala ry:n puheenjohtajana sain avata ja toivottaa nelikymmenhenkisen yleisöjoukon tervetulleeksi Viljakkalan Seurojentalolle 14.11.2019, jossa Vipu Viljakkala ry järjesti Suomen metsäpeuraan liittyvän yleisötilaisuuden.

 

 

 

IMG_5574.JPG

 

 

Yhdistyksemme hallituksen jäsen Juha Riihioja oli jälleen käyttänyt asiantuntemustaan ja alustajana toimi Metsähallituksen metsäpeura-asiantuntija Sakari Mykrä-Pohja.

 

 

IMG_5577.JPG

 

 

Metsäpeura on latinankieliseltään nimeltään ”Rangifer tarandus  fennicus”.

 

 

IMG_5583.JPG

 

 

Tässä historiatietoa metsäpeuran esiintymisestä Suomessa.   

 

********************

 

Olin ennen tilaisuutta kriittisen asenteellinen metsäpeuran palauttamisesta Suomen luontoon, mutta saatuani uutta ja päivitettyä tietoa, olen valmis muuttamaan ennakkoasenteitani, mutta niistä joskus myöhemmin tarkemmin.

 

 

-Esko Erkkilä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: metsäpeura, metsäpeura Vipu Viljakkalan yleisötilaisuudessa 14.11.2019, Vipu Viljakkala ry, Rangifer tarandus fennikus, Viljakkala, Viljakkalan Seurojentalo, Metsähallituksen metsäpeura-asiantuntija Sakari Mykrä-Pohja.,

Karl Frans Hjorth rakensi Tampereen Pispalanharjulle nykyisen haulitornin vuonna 1908

Perjantai 1.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Pelastin muutama päivä sitten matkalaukullisen 1900-luvun alussa painettuja kirjoja joutumasta jätekuljetukseen.
 
Kirjat olivat päässeet kastumaan ja niiden kuivattelemisessa kului muutama päivä.
 
Perehtymiseni kirjoihin on vielä alkutekijöissä, mutta kun ”saaliissani” on muutamia Kansanvalistusseuran kalentereita, niin niitä olen ehtinyt alustavasti selailemaan.
 
 

IMG_5266.JPG
 

 

Kansanvalistusseuran kalentereita on painettu vuodesta 1881 alkaen ja vanhin minulla nyt oleva on vuoden 1912 kalenteri.


 

Kalenterini kantta on ajan hammas syönyt, mutta sisäsivujen teksti on helposti luettavaa. Helposti ja helposti, sillä vuoden 1912 –kalenterissa vain mainokset ovat antikvaa ja kaikki muu teksti on fraktuuraa – onneksi osaan lukea myös fraktuuraa!


 
 

Kaikissa nyt saamissani Kansanvalistusseuran kalentereissa on runsaasti mainoksia eri puolilla Suomea silloin toimineilta yrityksiltä.

 

Mainokset ovat Suomen teollisuus- ja yrityshistoriaa parhaimmillaan.


 

*****************


 

Tamperelaisyritykset ovat jo vuoden 1912 Kansanvalistusseuran kalenterissa hyvin esillä ja nyt kerron kuvien kera kahdesta yritysmainoksesta:


 
 

Suomen Haulitehdas Osakeyhtiö oli rakentanut vuonna 1908 nykyisinkin Pispalanharjulla olevan haulitehtaan – haulitornin – ja on luonnollista, että tehtaan tuotteita piti mainostaa; kas näin:


 
 
IMG_5264.JPG
 
 

”Metsästäjät!


 

Suosikaa kotimaista teollisuutta, käyttäkää Tampereen haulia.

Tampereen haulit ovat parhaitten ulkolaisten vertaiset. Haulit ovat 2 kilon kangaspusseissa, joihin tehtaan nimi, haulinumero ja suuruus ovat leimatut.

Tampereen haulia on saatavina kaikissa ase-, rauta- ja muissa hyvin lajitelluissa kaupoissa.


 

Tampereen Haulitehdas Osakeyhtiö”


 
 
IMG_5267.JPG
 

Jo tämän jutun otsikossa totean, että Karl Frans Hjorth oli Tampereen Haulitehtaan rakentamisen takana.

 

Tässä Oy K. Hjorth Ab:n mainos samalla sivulla kuin Tampereen Haulitehdas Osakeyhtön mainos!


 

Hjorth (1857 – 1919) oli Tampereella asunut kauppias ja tehtailija. Hän perusti vuonna 1881 Oy K. Hjorth Ab:n joka toimii edelleen urheilu- ja metsästysaseiden, niihin liittyvien tarvikkeiden ja urheiluvälineiden maahantuojana.

 

Hjorth oli vuodesta 1895 pääosakkaana Tampereen Haulitehdas Osakeyhtiössä joka oli jo vuodesta 1859 lähtien valmistanut hauleja Pyynikinharjun etelärinteessä sijainneessa haulitehtaassa. Vuonna 1908 yhtiö rakensi uuden haulitehtaan ja tehtaaseen liittyi yhä edelleenkin pystyssä oleva 55 metriä korkea teräsrakenteinen haulitorni. Haulitehdas oli toiminnassa vuoteen 1972 saakka. Tampereen kaupunki osti tehtaan haulitornin 1973 ja nykyisin se on suojelukohde.


 
 

**************


 
 
haulitorni100120142.jpg
 
 
Juttuni lopuksi tammikuussa 2014 patikkaretkelläni haulitornista ottamani ”nykykuva”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karl Frans Hjorth rakensi Tampereen Pispalanharjulle nykyisen haulitornin vuonna 1908, Haulitorni, Tampereen haulitorni, Kansanvalistusseuran kalenterit, Kansanvalistusseuran kalenteri 1912, Suomen Haulitehdas Osakeyhtiö, Karl Frans Hjorth, Oy K. Hjorth,

Perunannostotalkoot olivat 1950- ja 1960-luvuilla suuri tapahtuma maaseudulla

Perjantai 20.9.2019 - -Esko Erkkilä-

IMG_4544.JPG

 
 

Liitän tämän jo eilen perunannostokoneesta julkaisemani kuvan tämän juttuni aloituskuvaksi.


 
 
Perunannostotalkoot olivat entiseen aikaan meillä Viljakkalan Hanhijärvenkulmalla suuri ja merkittävä tapahtuma.
 
 
Tuo kuvassa oleva perunannostokone oli alkujaan neljän tilan yhteinen perunanostokone ja kotitilani Välimäki oli yksi sen neljästä omistajista.
 
 
Muita omistajatiloja oli kolme ja tuolla – silloin hevosvetoisella – perunannostokoneella nostettiin aina syksyisin talkoilla neljän tilan perunat.
 
 
Hevosvetoisena tuo perunanostokone oli kahden hevosen vetämä ja vetohevosina olivat yleensä meidän Vappu ja Hietamäen Urpo.  Sopuisten parihevosten ohjastajana toimi kummisetäni Uuno Hietamäki.
 
 
Uuno oli taitava hevostenkäsittelijä ja tulosta syntyi.
 
 
Perunat lensivät hajalleen perunamaalle ja niiden poimijoita oli aina monta henkilöä.
 
 
Perunat poimittiin perunakoppiin ja niistä ne kaadettiin joko perunasäkkeihin tai perunalaatikkoihin, jotka sitten ajomiehet ajoivat kellareihin tai perunakuoppiin – meillä oli kellari ja mulla osakkailla perunakuoppa.
 
 
Perunakuormien ajohevosina toimivat joko Borgin Sutki tai Lepomäen Alli – molemmat oikein virkkuja hevosia ja eivät sen vuoksi soveltuneetkaan parihevosiksi.
 
 
Peruna-ala oli tuohon aikaan jokaisella tilalla varsin suuri, sillä elintarvikekäytön lisäksi peruna oli tärkeä myös lehmien päivittäisessä ruokinnassa – lehmien perunat piti huolellisesti halkoa, sillä kokonaisia perunoita ei saanut antaa lehmien syötäväksi.
 
 
Perunanostotalkoot suoritettiin yleensä tila per päivä –periaatteella, joten perunanostotalkoot kestivät yleensä neljä päivää.
 
 
Siihen aikaan ei saanut kansakoulusta perunannostolomaa ja monesti harmittelinkin, että pääsin kotiin vasta perunanostotalkoiden loppuvaiheiseen tai joskus perunat oli jo nostettu, kun pääsin koulusta.
 
 
Niin, tuon hevosvetoisen perunanostokoneen muuttaminen traktorivetoiseksi tapahtui Viljakkalassa Olavi Heinosen pajalla joskus 1970-luvun alussa!
 

 

Mukavia muistoja tuosta perunannostokoneesta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perunanosto, perunanostokone, perunanosto 1950-luvulla, perunanosto 1960-luvulla, kansakoulu, perunannostoloma, hevosvetoinen perunannostokone, traktorivetoiseksi muutettu perunannostokone,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »