Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Huonokin päivä hallituksessa on parempi kuin vuosi oppositiossa!

Perjantai 10.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Vihreiden virittämä ilmastokriisiksi nimittämänsä ihmeellisyys saatiin eilen lakaistua maton alle, kun Keskusta otti selkävoiton Vihreistä.

 

Jos Vihreiden ajamat ihmeellisyydet olisivat toteutuneet, olisi tullut voimaan;

 

  • polttoaineiden hinnankorotuksia

  • pellonraivauskieltoja

  • turvemaiden viljelyn lopettaminen

  • öljylämmityskielto

  • lihaveroja

  • maatalouden energiaveronkorotuksia

  • ilmastoveroja mm. rehuille

 

Keskustan ansiosta maamme ruoantuotanto voi jatkua nykyisellään ja emme ole pakotettuja lisäämään tuontiruoan osuutta ruokapöydässämme.

 

Kiitokset muille hallituspuolueille, jotka tukivat Keskustan toimintaa – nyt Vihreiden ajamat kansalaisten jokapäiväisen elämän kurjistumisaatokset lensivät ö-mappiin ja toivottavasti pysyvätkin siellä!

 

 

-Esko Erkkilä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Huonokin päivä hallituksessa on parempi kuin vuosi oppositiossa!, Keskusta otti selkävoiton, Suomalaiset saivat selkävoiton Vihreistä, ei tule polttoaineveroja, ei tule pellonraivauskieltoja, ei tule öljyämmityskieltoa, ei tule turvemaiden viljelykieltoja

Joka päivä pitää olla suomalaisen ruoan päivä!

Sunnuntai 5.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Eilen vietimme suomalaisen ruoan päivää.

 

Suomalaisen ruoan resepti on mutkaton: poimi ruokakauppasi hyllyiltä ruokaa ja juomaa, joissa on sinivalkoinen Hyvää Suomesta -merkki. Suomalainen ruoka on ainutlaatuinen yhdistelmä puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta – ja siksi oman merkkipäivänsä ansainnut!

 

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisen ruokaketjun yhteistyön tunnus. Merkki pakkauksessa kertoo, että elintarvike on alkuperältään suomalainen: raaka-aineet ja työ tulevat omasta maasta sekä tekijät ja tuotantoketju tunnetaan.

 

 **************

 

Mielelläni laajennan suomalaisen ruoan arvoa sillä, että se pitäisi pääosin olla itse kasvatettua ja tuotettua.

 

 

Meillä ei ole mahdollisuutta tuottaa itse lihaa ja lihajalosteita, mutta arvostan metsästäjiä, jotka siihenkin pystyvät.  Kotieläintuottajat ovat luku sinänsä.

 

 

Erilaisten kasvisten tuottaminen onnistuu meiltä hyvin ja mökkitontillamme kasvaakin monenlaisia kasviksia.

 

 

Pidetään huolta, että meillä kaikilla on tänäänkin suomalaisen ruoan päivä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joka päivä pitää olla suomalaisen ruoan päivä!, Suomalaisen ruoan päivä, kolmas suomalaisen ruoan päivä 4.9.2021, Hyvää Suomesta!, Suomalaisen ruoan päivä 4.9.2021, itse tuotettu ruoka, itse kasvatettu ruoka, tänäänkin on suomalaisen ruoan päivä!,

Ilomantsin Oinassalmella sijaitseva muistomerkki kertoo suomalaisten tärkeästä torjuntavoitosta

Torstai 29.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Talvisodassa vihollinen pyrki useilla hyökkäyksillään Ilomantsissa saamaan suomalaiset jättimäiseen mottiin eteläisimmillä rintamalohkoilla.

 

Merkittävä vihollisen hyökkäys pystyttiin torjumaan vuoden 1939 joulukuussa Ilomantsin Oinaansalmella.

 

Suomalaiset joukot pitivät pintansa Talvisodan loppuun saakka ja vihollisen hyökkäysyritykset torjuttiin.

 

 ****************

 

 

IMG_2433.JPG

 

 

Oinaansalmen taisteluiden muistomerkki on massiivinen ja siinä on kuvanveistäjä Veikko Jalavan veistämä reliefi.

 

Muistomerkki paljastettiin 30.8.1959 ja on nimeltään ”Parivartio”.

 

Reliefissä on teksti:

 


"Tolvajärvi - Oinassalmi - Kallioniemi vesistölinjalla puolustivat Suomen miehet isänmaan vapautta talvisodassa 1939-40."

 

 

Aloitimme taannoisella Kyröläismatkallamme Ilomantsin taisteluihin tutustumisen Oinaansalmen muistomerkillä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilomantsin Oinassalmella sijaitseva muistomerkki kertoo suomalaisten tärkeästä torjuntavoitosta, Ilomantsi, Ilomantsin taistelut, Oinassalmen muistomerkki, Parivartio, kuvanveistäjä Veikko Jalava, Talvisota, Kyröläismatka 2021,

Omia valintojaan tekivät!

Lauantai 10.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on ollut runsaasti keskustelua kuntavaalien jälkeisistä koalitioasetelmista Tampereella.

 

Valtakoalitioon ovat päätyneet kokoomus, SDP, vihreät, keskusta sekä kristillisdemokraatit ja sen ulkopuolella ovat perussuomalaiset sekä vasemmistoliitto.

 

Käsitän, että neuvotteluissa vasemmistoliitto asemoi paikkansa siten, että se itse omaehtoisesti asettautui koalition ulkopuolelle ja puolestaan muilla puolueilla ei ollut luottamusta perussuomalaisten todelliseen yhteistyökykyyn, joten se joutui koalition ulkopuolelle.

 

 

Vasemmistoliiton osalta näen tilanteen selkeänä heidän omana valintanaan ja samaa on todettava myös perussuomalaisten osalta – toki heidän osaltaan kyse on pidemmän ajanjakson toiminnasta, jossa muiden puolueiden luottamus perussuomalaisten toimintaan on kadonnut tai oikeammin perussuomalaiset eivät ole sitä ehtineet rakentamaan! Onko ollut halujakaan?

 

 

Tunnen moniaita pystyviä vasemmistoliittolaisia ja perussuomalaisia, joten asetelma ei ole parhain mahdollinen.

 

 

Vielä yksi havainto:

 

Ennen kuntavaaleja useat monipuolueloikkarit päätyivät perussuomalaisten listoille, mutta vain ani harva heistä ylsi kaupunginvaltuustoon!

 

Asialla on mielestäni merkittävä sanoma ja se on se, että äänestäjät eivät luota monipuolueloikkareihin vaan äänestäjät haluavat ehdokkailta pitkäjänteistä työtä politiikan saralla.

 

 

Monipuolueloikkareiden heikko menestys vaaleissa on positiivinen asia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen valtakoalitio, vasemmistoliitto, perussuomalaiset,

Jäävätkö puoluekiertolaiset perussuomalaisiin?

Lauantai 5.6.2021 - -Esko Erkkilä-

Runsaan viikon kuluttua järjestettävät kuntavaalit ovat tuoneet ehdokasasetteluun uuden mielenkiintoisen ilmiön eli puoluekiertolaiset!

 

Tarkastelen ja tunnen ehdokastilanteen Tampereella ja täytyy kummastella, että miten paljon perussuomalaiset ovat saaneet listoilleen puoluekiertolaisia.

 

Perussuomalaisten ehdokaslistalla on kerran hypänneitä puoluekiertolaisia, mutta heidän listoilleen päätyneistä puoluekiertolaisista monet ovat hyppineet menneinä vuosina jo useita kertoja eri puolueiden karsinoissa!

 

Puoluekiertolaisten joukossa on muutamia ihan laadukkaitakin henkilöitä ja voin todeta, että heitä on jopa enemmistö, mutta siitä huolimatta ihmettelen puoluekiertolaisuutta. 

 

Toki ymmärrän, että joillakin on niin kova halu kaupunginvaltuustoon, että haluaa himonsa vuoksi rynnistää sinne perussuomalaisena vaikka siten joutuukin alentumaan perussuomalaiseksi.

 

Oikeastaan arvostan perus-perussuomalaisia ja suorastaan toivon, että he säilyttävät paikkansa puoluekiertolaisilta.

 

Mutta tuohon otsikkokysymykseeni eli jäävätkö puoluekiertolaiset perussuomalaisiin?

 

Perussuomalaiset tulevat ainakin kolminkertaistamaan kaupunginvaltuustossa jäsenmääränsä, joten puoluekiertolaisillekin löytyy pestejä.

Kokonaan toinen asia tulee olemaan se, että onko perussuomalaisilla todellista valtaa Tampereen kaupunginvaltuustossa ja vallan puute saattaa merkitä, että ainakin joidenkin osalta puoluekiertolaisuus tulee jatkumaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jäävätkö puoluekiertolaiset perussuomalaisiin?, perussuomalaiset, puoluekiertolaiset,

Hieno liputussää kruunaa liputuksen!

Perjantai 14.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Kevätkausi on luonnon heräämisen aikaa, mutta se on myös monien liputuspäivien aikaa.

 

Nyt muistelen ja palautan mieliimme toissapäivää eli toukokuun 12. päivää, jolloin vietimme J. V. Snellmanin ja suomalaisuudenpäivää.

 

Päivä on suomen kielen asemaan merkittävästi vaikuttaneen J. V. Snellmanin syntymäpäivä ja se on vakiintunut liputuspäivä. Snellman syntyi 12.5.1806.

 

Snellmanin päivää suositeltiin liputuspäiväksi jo 1920-luvulla, mutta vasta vuonna 1952 päivä tuli liputuspäiväluetteloon. Suomalaisuuden päiväksi Snellmanin päivä nimettiin vuonna 1978.

 

*****************

 

 

Meillä on lipputangot omakotitalomme tontilla Tampereella ja mökillämme Viljakkalan Majajärvellä.

 

Olin tuolloin Majajärvellä ja siellä olikin mainio liputussää, sillä lämpöinen ja navakka kevättuuli merkitsi nautinnollista liputussäätä.

 

 

IMG_1810.JPG

 

 

IMG_1820.JPG

 

 

Toivottelen näin hieman myöhäjunassa mitä parhainta Snellmanin ja suomalaisuuden päivää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hieno liputussää kruunaa liputuksen!, Snellmaninpäivä, J. V. Snellman, J. V. Snellmanin päivä, Suomalaisuuden päivä,

Arvoton näytelmä, jonka pääesiintyjät ovat perussuomalaiset

Torstai 13.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Eduskunnassa on järjestetty viime tiistaina, keskiviikon vastaisena yönä ja vielä eilen klo 18.50 alkaneessa täysistunnossa arvoton näytelmä, jossa pääosassa ovat olleet perussuomalaiset, kun on heidän järjestämässään jarrutuskeskustelussa käsitelty…

 

…”hallituksen esityksestä eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä”.

 

Jarrutuskeskustelu saattaa kestää vielä pitkään – kestääkö jarrutuskeskustelu ensi viikolle saakka!

 

Myönnän, että olen joissain asioissa ymmärtänyt perussuomalaisten näkemyksiä, mutta tämä jarrutuskeskustelu on tehokkaasti tyrehdyttänyt ymmärtämykseni.

 

On vastenmielistä, että perussuomalaiset päättävät puheenvuoronsa toteamuksella, että jatkavat perustelujaan (=jarruttamista) seuraavassa puheenvuorossaan.

 

Tuo meneillään oleva arvoton näytelmä alentaa koko eduskunnan arvostusta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arvoton näytelmä jonka pääesiintyjät ovat perussuomalaiset, Arvoton näytelmä, Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä, Perussuomalaiset jarruttavat,

Biolan Oy:n tausta perustuu suomalaiseen broilertuotantoon

Lauantai 6.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Vuonna 1974 perustettu Biolan Oy on tehnyt ja tekee edelleenkin arvokasta työtä kierrätystaloudessa.

 

Suomalaisen rehuteollisuuden palveluksessa vuodesta 1970 alkaen toimineena tunnen Biolan Oy:n alkujuuret kohtuullisen hyvin.

 

Biolan Oy on suomalaisomistuksessa säilynyt perheyritys, mutta sen taustalta löytyy useita argibisneksessä toimineita ja osin yhäkin toimivia yrityksiä.

 

****************

 

Kaiken perustana on ollut euralaisen Hannes Kariniemen omistama yhtiö, joka toi maahan broileremoja ja myi untuvikkoja.

 

Kariniemi Oy oli alusta alkaen niin tiukasti kiinni Turun Muna Oy:ssä, että meikäläisellä ei ollut mitään mahdollisuuksia päästä yrityksen rehutoimittajaksi.

 

Turun Muna Oy osti Kariniemi Oy:n vuonna 1978 ja sen nimeksi tuli Oy Hannes Kariniemi Ab.

 

Turun Munan aikaa kesti kuitenkin vain kolme vuotta, sillä 1981 Suomen Sokeri osti Turun Muna Oy:n ”kuleksimasta”!

 

Suomen Sokeri muuttui vuonna 1981 Cultoriksi ja se alkoi irtaantumaan sivutoimialoistaan kuten siipikarjaliiketoiminnastaan. LSO osti Kariniemen tuotantolaitokset vuonna 1993 ja liitti ne Broilertalo Oy:n liiketoimintaan.

 

****************

 

Turun Muna-, Suomen Sokeri-, Cultor-, LSO- ja Broilertalo-vaiheet eivät suoranaisesti kuulu Biolan Oy:n vaiheisiin kuin siten, että se on käyttänyt puutarhamultatuotteidensa raaka-aineena broilertuotannossa syntyvää lantaa.

 

*****************

 

Biolan Oy on osannut luoda kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen liittyvää liiketoimintaa ja siitä liiketoiminnasta esimerkkeinä mm. meillä on kaksi kompostoria sekä mökillä yksi kuivakäymälä.

 

 

IMG_14962.JPG

 

Biolan Oy:n pikakompostoria käytämme omakotitalotontillamme keittiöjätteiden kompostoinnissa ja…

 

 

IMG_14972.JPG

 

…hyvin kompostointi sujuukin, sillä nyt kompostorin prosessilämpötila lähentelee 50 astetta, vaikka ulkolämpötila onkin yhä edelleen pakkaslukemissa.

 

Suosittelen Biolan Oy:n pikakompostoria!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Biolan Oy:n tausta perustuu suomalaiseen broilertuotantoon, Biolan Oy, Biolan, Biolan pikakompostori, Turun Muna, Kariniemi Oy, Broilertalo Oy, Suomen Sokeri Oy, Cultor Oy, LSO,

"Ruista ranteissa" ja "Ruis miehen tiellä pitää" - suomalaisen rukiin päivä oli helmikuun 28. päivä

Tiistai 2.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Helmikuun viimeisenä päivänä eli Kalevalanpäivänä vietimme suomalaisen ruisleivän päivää – kyseessä oli jo viides vuosipäivä tuolla teemalla.

 

Olen seurannut tiiviisti suomalaisten viljojen tasetta Euroopan Unioniin liittymisestä alkaen, sillä 1.1.1995 siirryin työnantajakonsernissani Maatalousryhmän palvelukseen.

 

********************

 

Suomessa rukiinkäyttö on kuluneina vuosina ollut varsin tasaista, sillä se on asettunut vuosittain tasolle 100 miljoonaa kiloa.

 

Määrästä saa parhaan käsityksen, kun toteaa rukiin vuosikulutuksen olevan Suomessa tasolla n. 18 kiloa henkeä kohti.

 

**********

 

Suurimmat rukiinkäyttäjät Suomessa lienevät…

 

IMG_1461.JPG

 

…Fazer ”Oululainen” tuotemerkillään…

 

ja…

 

IMG_1462.JPG

 

…ruotsalaisten talonpoikien omistaman Lantmännenin kautta Vaasan Oy.

 

****************

 

Rukiin omavaraisuus oli Suomessa vuonna 2019 poikkeuksellisen vahva, sillä ruissatomme oli silloin jopa 180 miljoonaa kiloa.

 

Viime kesänä satomäärä puolittui ja syksyn 2020 syyskylvöalat ennakoivat, että tulevana syksynä satomäärä jää vielä edellisvuottakin pienemmäksi.

 

Harmillista, sillä vaarana on, että ensi talvena joudumme laittamaan ruisleipäämme ”puolet petäjäistä” eli tuontiruista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Ruista ranteissa" ja "Ruis miehen tiellä pitää" - suomalaisen rukiin päivä oli helmikuun 28. päivä, Ruista ranteissa, Ruis miehen tiellä pitää, Rukiin omavaraisuus, Pannaan puolet petäjäistä. Fazer, Oululainen, Lantmännen, Vaasan Oy,

Puoluevaihtajat päätyvät persuihin

Keskiviikko 24.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Kuntavaalit järjestetään vajaan kahden kuukauden kuluttua, jos koronatilanteessa ei tapahdu rajua käännettä huonompaan suuntaan.

 

Ehdokasasettelun viimeinen päivä on 9.3.2021 eli puolueet ottavat loppukiriä kuntavaaliehdokkaiden löytämiseksi.

 

Olen seurannut ehdokasasettelua kotikaupungissani Tampereella ja eräs keskeinen havainto on se, että puolueidenvaihtajia on ennenäkemätön määrä.

 

Ehdokasasettelussa virta vie perussuomalaisiin ja heitä onkin helppo veikata suurimmaksi puolueidenvaihtajien saalistajaksi.  Perussuomalaisiin päätyneissä ehdokkaissa on jopa sellaisia, jotka huhtikuun kuntavaaleissa ovat poliittisen historiansa aikana jo neljänsissä leireissä!

 

Tunnen nykyisten perussuomalaisten poliittisen historian jo Pientalopoikien ajalta ja totean, että se poliittinen suuntaus ei ole koskaan ollut mieleeni.

 

Tunnen useita perussuomalaisia ja monet heistä ovat arvostukseni ansaitsevia – uskallan näistä arvostukseni omaavista mainita mm. porkanmaalaiset kansanedustajat Veijo Niemi, Sami Savio sekä Sakari Puisto ja perussuomalaisten tamperelaisen nokkamiehen Lassi Kalevan.

 

Persujen listoille ovat päätymässä joitain monet muut puolueet kokeneita konkareita ja on selvää, että heitä kiinnostaa ainoastaan oma henkilökohtainen läpipääsy Tampereen kaupunginvaltuustoon.

 

On mielenkiintoista nähdä, että montako kaupunginvaltuutettua perussuomalaiset saavat Tampereella, mutta nykyisen neljän kaupunginvaltuutetun tuplaaminen lienee vähimmäismäärä ja valtuutettujen kolminkertaistaminenkaan ei ole mahdottomuus.

 

 

Perussuomalaisten äänisaaliilla he saavat vaalimatematiikan vuoksi merkittävän määrän luottamushenkilöpaikkoja, mutta tuskin heidän todellinen merkityksenä tulee olemaan kummoinenkaan, sillä vastuullisuutta tarvitaan ja siitä muut puolueet huolehtivat!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puoluevaihtajat, puoluevaihtajat päätyvät perussuomalaisiin, perussuomalaiset, kuntavaalit 18.4.2021, kuntavaalit 2021,

"Parasta ennen" -päiväys ei suinkaan ole elintarvikkeen viimeinen käyttöpäivä!

Keskiviikko 10.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Muistan työelämän ajalta, kun ”konttorin naiset” poistivat ruokailuhuoneemme jääkaapista pois ne elintarvikkeet, joiden ”Parasta ennen” –päivämäärä oli mennyt tai oli menemässä vanhaksi.

 

Ainakaan kotimaiset elintarvikkeet eivät menetä ”käyttöoikeuttaan” tuon päivämäärän koittaessa.

 

 

 

IMG_1391.JPG

 

Meille on hankittu Valion mansikkajogurtteja joskus…

 

 

IMG_1390.JPG

 

…ennen viime vuoden joulukuun puoliväliä, joilla ”Paras ennen/ Best före” –päiväys oli 19.12.2020 eli vajaat kaksi kuukautta sitten.

 

 

Olen noita mansikkajogurtteja nautiskellut niin, että parttian viimeisen jogurttipurkin nautin eilen.

 

 

Jogurtit ovat olleet jääkaapissamme ja tuon viimeisenkin jogurttipurkin laatu oli mitä parhain!

 

 

Olen jälleen varma, että ainakin kotimaisten elintarvikkeiden pakkauksissa ilmoitettu ”Parasta ennen” –päiväys on vain viitteelliskuvitteellinen!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: "Parasta ennen" -päiväys ei suinkaan ole elintarvikkeen viimeinen käyttöpäivä!, Parasta ennen-päiväys, Viimeinen käyttöpäivä, suomalainen elintarvike, Valion mansikkajogurtti, Valio,

Kantapään kautta opittua

Keskiviikko 8.7.2020 - -Esko Erkkilä-

Länsimaisen hygieniakäsityksen mukaan Neuvostoliitossa ja sen hajoamisen jälkeisissä maissa hygienia oli ja on yhä edelleenkin varsin kyseenalaista.

 

Poikkeuksen heikosta hygieniatasosta ovat jo Neuvostoliiton aikana tehneet myllylaitokset.

 

********************

 

 

Omaan työelämän ajalta kokemusta jokseenkin kaikista Suomessa toimivista myllylaitoksista, sillä olen käynyt auditoimassa ne melkein kaikki.  Auditointikäyntien syy oli se, että ne toimittivat myllyteollisuuden rehujakeita työnantajayritykseni raaka-aineiksi.

 

 

Suomalaisten myllyjen hygieniataso on korkea – se on korkea viljanvastaanottotiloista aina jauho- sekä rehujaesiiloihin saakka.

 

 

*******************

 

 

Sain työurani aikana tutustua myllylaitoksiin myös Virossa sekä Venäjällä.

 

 

Merkillepantavaa virolaisessa myllyssä sekä Kontupohjan myllyssä Venäjällä oli se, että myllytilojen siisteys ja pölyttömyys olivat huippuluokkaa.  Samaa ei voinut sanoa kyseisten myllyjen ulkotiloista, sillä varikset ja paskonärhit mellastivat molempien myllyjen kaatosuppiloiden ympärillä.

 

 

Syy entisten neuvostoliittolaismaiden myllyjen poikkeukselliseen sisätilojen puhtauteen paljastui Kontupohjan myllyllä, kun näimme kuvia pölyräjäytysten tuhoamista myllyrakennuksista.

 

 

Tiedän, että Suomessakin on ollut ainakin yksi myllyrakennusta kohdannut pölyräjähdys, mutta Kontupohjan myllyn vastaanottoaulassa näimme kuvia kymmenkunnasta myllyrakennuksesta, jotka Neuvostoliiton aikana olivat tuhoutuneet pölyräjähdyksessä.

 

 

USA:ssa pölyräjähdykset viljankäsittelylaitoksissa ovat aiheuttaneet suurta taloudellista tuhoa ja ihmishenkien menetyksiltäkään ei ole vältytty.

 

 

Myllyjen lisäksi pölyräjähdysvaara on mm. turve- ja pellettitehtailla.

 

 

Lämpövoimalat ja niiden vastaanottoaltaisiin sekä vastaanottoaltaiden lähistölle kertyvä pöly on oivallinen paikka pölyräjähdykselle. Muistan, kun kerran tarjosin kaurankuorijauhoa Tampereella lämpövoimalan polttoaineeksi, niin kaupat olisivat syntyneet, mutta lämpövoimalan käytöstä vastaava insinööri ei uskaltanut vastaanottaa kaurankuorijauhoa sen suuren pölyämisominaisuuden vuoksi.

 

Googlettamalla ”pölyräjähdys” saa esille lukemattoman määrän tapauksia, joissa pölyräjähdys on saanut pahoja aikaan.

 

 ***********************

 

 

Tehokas tapa estää pölyräjähdys on sisätilojen ehdoton puhtaus ja tämän seikan olivat kantapään kautta oppineet jo Neuvosliiton aikana maan myllyteollisuusjohtajat!

 

 

Minä sain saman opin Kontupohjan myllyllä Äänisen rannalla vuonna 2006!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elintarvikehygienia, myllyjen hygieniataso, hygienia viljanjalostuksessa, suomalaiset myllyt, pölyräjähdys, pölyräjähdysvaara,

Kauan se vei, mutta vaikeimman kautta se tuli!

Tiistai 26.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Lähdin opintielle vuonna 1965 ja agrologi-opintojen jälkeen siirryin työelämään vuonna 1970.

 

Olin työelämässä jokapäiväisesti neljäkymmentä ja puoli vuotta ja tuona aikana tein täydellä työpanoksella työtä suomalaisen ruuan, suomalaisen kuluttajan, suomalaisen talonpojan ja maamme huoltovarmuuden hyväksi.

 

Tuohon yli nelikymmenvuotiseen työrupeamaan kuului vaikeitakin hetkiä ja eräät niistä muistuvat katkerina vieläkin mieleeni.

 

Taisi olla jo 1960-luvun puolella, kun SDP:n kansanedustaja Arvo Salo lanseerasi yleiseen maataloutta ja kotimaista elintarviketuotantoa halveksivan slouganin:

 

”Tapa talonpoika päivässä”!

 

Tuo Arvo Salon julistus oli synkkänä varjona maamme politiikassa ja maatalouspolitiikassa vuosikymmenet.

 

******************

 

Onneksi nyt tilanne on myös demarileirissä muuttunut, sillä pääministeri Sanna Marin totesi Aamulehden erikoishaastattelussa 21.5.2020 mm. näin; (suora sitaatti lehden toimituksellisesta tekstistä):

 

 

”Hän listaa, että hengityssuojaimien ja muiden terveydenhuollon välineiden kotimainen tuotanto olisi pitänyt saada käyntiin aiemmin, ja vastedes Suomen huoltovarmuutta on parannettava.

Toinen iso kysymys on kotimaisen ruuantuotannon turvaaminen poikkeuksellisissa oloissa.”

 

 

*******************

 

 

Kauan se vei, mutta tulihan se sieltä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tapa talonpoika päivässä, SDP: Tapa talonpoika päivässä, Arvo Salo, Arvo Salo: Tapa talonpoika päivässä, Suomen huoltovarmuus, suomalainen kuluttaja, suomalainen talonpoika, suomalainen ruuantuottaja, Sanna Marin, Sanna Marin Aamulehdessä 21.5.2020,

Ei niin hyvää, jotta eikö joku puuttuisi!

Keskiviikko 29.4.2020 - -Esko Erkkilä-

IMG_7785.JPG

 

Viljakkalassa toimiva Karhe-Seura ry on julkaissut ”Karhelainen 7” -julkaisun, jonka alaotsikkona on ”Paikkakunnan sananparsia ja sananlaskuja”.

 

Julkaisu on merkittävä kulttuuriteko, sillä sen sivuilla esitetään lähes tuhat karhelaisuuteen ja viljakkalalaisuuteen liittyvää sananpartta tai sananlaskua.

 

 

IMG_7786.JPG

 

 

Merkittävin osa aineistosta on Eero Hyynilän keräämää, mutta…

 

 

IMG_7787.JPG

 

 

…myös edesmenneen setäni Väinö Erkkilän puolison Elle Erkkilän sekä Karhe-Seuran perinnepiirin keräämät sananparret ja sananlaskut muodostavat merkittävän osan tuon arvokkaan julkaisun aineistosta.

 

 

 

Maatalousalan osaajana arvostan Viljakkalan entisen kanttorin Kaisu Taloselan taannoin fb-sivuillaan julkaisemaa sananlaskua, jota en ensilukemalla havainnut Karhe-Seura ry:n julkaisussa.

 

Markuksen päivänä hän viestitti eli puuttuva sananlasku kuuluu näin:

 

"Markuksen kylmä yö viepi kolmannen kuhilaan pellolta, kolmannen ruon niitulta, kolmannen kykän kauroista, kolmannen kalan padasta ja kolmannen halon pinosta."

 

Voikos sen selkeämmin kevään yöpakkasista sanoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomalaiset sananlaskut, viljakkalalaiset sananlaskut, Viljakkala, Viljakkalan Karhe, Karhe, Karhe-Seura ry,

Suomalaiset pilotit lensivät F-18 D - Hornetit USA:sta Suomeen!

Maanantai 23.3.2020 - -Esko Erkkilä-

En ole koskaan ollut mikään mestariampuja rynnäkkökiväärillä tai pystykorvalla, mutta kun joskus kertausharjoituksissa sain yksikön varapäällikkönä olla samassa porukassa esimieheni eli erään kapteenin kanssa ”työparina”, niin sain minäkin palkinnoksi vuonna 1995…

 

IMG_7382.JPG

 

…tämmöisen taulun.

 

Kyseessä on tuolloin vielä meikäläisittäin F-18 D kaksipaikkainen koulutuksessa käytettävä hävittäjä, myöhemmän elinkaaripäivityksen myötähän tyyppi on muuttunut F/A-18:ksi, kun Suomenkin Hornetit ovat saaneet ilmasta maahan -toimintakyvyn.

 

Nämä D-mallit rakennettiin USA:ssa McDonnel Douglasin - nykyään Boeingin - tehtailla ja lennettiin meikäläisten lentäjien toimesta Atlantin yli; Suomi tilasi näitä konetyyppejä seitsemän kappaletta ja koneet luovutettiin yhdessä Patrian tehtailla valmistettujen 57 Hornet F-18C- mallin kanssa Ilmavoimille marraskuusta 1995 elokuuhun 2000.

 

Samoissa kertausharjoituksissa vuonna 1995 - jolloin sain tuon palkintotaulun – sain olla mukana saunaillassa, jossa seurassamme oli kaksi tai kolme Ilmavoimien pilottia, jotka lensivät nuo Hornetit jenkeistä Suomeen.

 

Kertoivat mielenkiintoisista kokemuksista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomalaiset pilotit lensivät F-18 D - Hornetit USA:sta Suomeen!, Hornet, Hornet F-18 D, Hornet F/A-18, Hornet F-18C, Boeing, McDonnel Douglas, kertausharjoitukset,

Kotimainen ruoka ja suomalainen maaseutu ovat nyt arvossaan!

Lauantai 21.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Kotimaisen ruuan, suomalaisen alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden, huoltovarmuuden sekä suomalaisen maaseudun arvo on nopeasti saanut puolestapuhujia jopa niistä, jotka aikoinaan julistivat, että...

..."Tapa talonpoika päivässä"

 

*********************

 

DuOufr8X4AAD6IQ.jfif

 

”Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee” on vanha suomalainen sananlasku, mutta silläkin uhalla uskallan muistella nykyisin työministeri Tuula Haataisen (SDP) valtiosihteeri Ville Kopran taannoista julkista puuskahdusta, jossa hän puolusteli sitä, Espoon koululaisille tarjoillaan saksalaista lihaa!

 

Kuinkahan 9.1.2020 nimityksen valtiosihteeriksi saanut Ville Kopra nyt ajattelee – saattaapa katua twiittiään!

 

***************

 

 

On demarileirissä viime päivinä tapahtunut paljon myönteistäkin ja siitä esimerkkinä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sanoma maatalouslomituksen turvaamisesta.

Kiuru muistutti, että lomituksen ansiosta kotieläintuottajalla on mahdollisuus irtautua raskaasta ja sitovasta työstään.

 

Kuka olisi vielä viikko sitten uskonut, että Krista Kiuru joskus sanoo noin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimainen ruoka ja suomalainen maaseutu ovat nyt arvossaan!, saksalaista lihaa Espoo koululaisille, valtiosihteeri Ville Kopra, Krista Kiuru, maatalouslomitus ja Krista Kiuru, Tapa talonpoika päivässä!

Yhä kiristyvässä korona-tilanteessa on suomalaisittain positiivisiakin puolia!

Tiistai 10.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Korona-virus etenee nyt kiihtyvällä vauhdilla kaikkialla.

 

Korona-viruksen vaikutukset ovat hämmästyttävän nopeasti koskettamassa myös meitä kaikkia suomalaisia.

 

Huomenna vaikutuksia saattaa olla jo paljon enemmän tietoa kuin tänään, mutta otan esille kaksikin vaikutusta, jotka meidän positiivisen maailmankatsomuksen omaavien on helppo nähdä myönteisinä asioina – kas näin:

 1.    Suomalaisten laadukkaiden, puhtaiden ja alkuperältään tunnettujen elintarvikkeiden asema on jo nyt kohonnut uudelle tasolle.

 

On helppoa ennustaa, että lähipäivien aikana innokkaimpienkin ulkomaisia elintarvikkeita puolustavien ”sävel” tulee saamaan yhä enemmän mollivoittoisempia virityksiä.

 

Toisaalta suomalaisen alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja jatkojalostuksen sekä elintarvikekaupan on entistä enemmän panostettava siihen, että saavutettu laatutaso pystytään säilyttämään ja siitä, että pystymme tilanteen kertomaan luotettavasti kuluttajille ja mikä tärkeää, myös niille ulkomaisille ostajille, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisista elintarvikkeista!

 2.    Polttoaineiden hintataso romahti eilen ja myös se on helppo nähdä myönteisenä kehityksenä.

Vaikka eilen matkustinkin vain julkisilla kulkuneuvoilla, on polttoaineiden hinnanmuutos nähtävä yksityisautoilun kannalta positiivisena seikkana.

 

Julkiset liikennevälineet ja niihin pakkautuvat suuret ihmisjoukot ovat mitä parhain taustatekijä kaikenlaisille virustartunnoille – yksityisautoilussa tätä tartuntavaaraa ei samassa mittakaavassa ole.

 

 

Saapa nähdä, että mikä on tilanne vaikkapa kahden päivän kuluttua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhä kiristyvässä korona-tilanteessa on suomalaisittain positiivisiakin puolia!, Korona, Korona-tilanne, Suomalaisten elintarvikkeiden alkuperä, Suomalaisten elintarvikkeiden puhtaus, Suomalaisten elintarvikkeiden korkea laatu, Ruuan jäljitettävyys,

Flora-margariineja ja eikä myöskään Ingmariini-tuotteita valmisteta Suomessa!

Sunnuntai 1.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Valitettavan monella kuluttajalla on vankka luulo, että Flora-margariinit olisivat suomalaisia tuotteita – katinkontit, sillä ne valmistetaan Puolassa ja rahdataan Suomeen!

 

Sama harhaluulo on myös monilla niillä, jotka ostavat Ingmariinia, sillä ne valmistetaan puolestaan Ruotsissa.

 

Parhaiten elintarvikkeiden valmistusmaa selviää, kun tutkailee tuotteen EAN-koodia.

Eurooppalainen Artikkeli Numerointi (European Article Number) eli EAN-koodi on alunperin tarkoitettu pakatuille päivittäistavaroille, mutta nykyään koodeja löytyy lähes mistä tahansa tuotteesta.

Koodin kaksi ensimmäistä numeroa ilmaisevat tuotteen valmistus- tai pakkausmaan. Suomen tunnus on 64, Ruotsin 73 ja esimerkiksi Puolan 87.

 

***********************

 

Tutkailin tässä päivänä eräänä marketin rasvahyllyllä Floran sekä Ingmariinin EAN-koodeja ja tältä ne näyttivät:

 

IMG_7068.JPG

 

Flora-margariini; 8 719200 071780 eli Puolassa on valmistettu!

 

 

IMG_7069.JPG

 

Ingmariini; 7 310860 560907 eli Ruotsissa on valmistettu!

 

Selvyyden vuoksi totean, että en tietenkään ostanut noita tuotteita!

******************

 

Poikkesin jääkaapillamme ja löysin sieltä…

 

IMG_7098.JPG

 

…Bunge Finland Oy:n Raisiossa valmistaman Keiju-margariini; 6 438207 011620

 

Jääkaapissamme oli myös…

 

IMG_7097.JPG

 

…Valio Oy:n Seinäjoella valmistamaa Oivariinia; 6 408430 030309!  

Yhteenvetona EAN-numeroista se, että koodin kaksi ensimmäistä numeroa ilmaisevat tuotteen valmistus- tai pakkausmaan. Viisi seuraavaa lukua kertovat valmistajan, viisi seuraavaa taas yksilöivät tuotteen ja viimeinen on tarkistusnumero.

 

Huolehditaanhan, että ruokakaapissamme on mahdollisimman paljon elintarvikkeita, joiden EAN-numero alkaa numeroilla 64…!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Flora-margariinia ei valmisteta Suomessa, Ingmariinia ei valmisteta Suomessa, Flora, Ingmariini, Keiju, Oivariini, Keiju ja Oivariini ovat suomalaisia tuotteita,

Henkilöt voivat olla lakossa, mutta työt eivät voi mennä lakkoon!

Maanantai 3.2.2020 - -Esko Erkkilä-

Eipä olisi nykypäivänä uskonut sellaisen mekkalan syntymistä, jonka ammattiyhdistysliike on saanut aikaan nykyisen lakkotilanteen tiimoilta.

 

Erityisesti harmittelen, että ihan järkeviksikin tuntemani henkilöt ovat ay-kiimassaan heittäytyneet täysin vastuuttomiksi.

 

Olen vuosikymmenten aikana nähnyt monenlaista lakko- ja ay-kiimaa, joten mielestäni omaan työmarkkinatilanteisiin taustaa ja vastuullisuutta – muistutan ay-kiimaisia siitä, että kaikki lakot päättyvät aikanaan ja sen jälkeen pahimpienkin lakkopukarien ja lakkopäälliköiden pitää pystyä yhteistyöhön vastuullisten henkilöiden kanssa.

 

Ay-sanastossa ”rikkuri” taitaa olla se pahin termi, jolla he nimittelevät vastuullisia henkilöitä.

 

Mielestäni iljettävin olento maan päällä on lakkovahti, joka pyrkii estämään vastuullisten henkilöiden pääsemisen työpaikoilleen.

 

Paljon olisi muisteltavaa työuran ajoilta lakkojen tiimoilta, sillä nelikymmenvuotinen työnantajani Raisio Tehtaat/Raision Yhtymä/Raisio oli varsinkin 1970- ja 1980-luvuilla oikein todellinen lakkopesäke.

 

Päivääkään en ole ollut ammattiyhdistysliikkeen jäsen ja sen vuoksi – vaiko siitä huolimatta – olin mielestäni arvostettu ja jopa aikaansaapa osanen Raision rakentamisessa siihen mittakaavaan ja valovoimaisuuteen, jossa Raisio parhaina päivinään oli!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Henkilöt voivat olla lakossa, Työt eivät voi mennä lakkoon!, Ammattiyhdistysliike, ay-liike menettää merkitystään, rikkuri, lakkovahti, rikkuri on työmarkkinoiden vastuullinen toimija, lakkovahti on kirosana suomalaisessa yhteiskunnassa,

Miksi Jenni Haukio ei esitä, että kenenkään ei pitäisi ostaa Meyer Turun telakan laivoja tai Serlan Emboja?

Sunnuntai 8.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Kiitokset kaikille Teille, jotka olette myötäsukaisesti kommentoineet eilistä blogikirjoitustani, jossa annoin tukeni Hannakaisa Heikkisen ja Katriina Lepän protestille Jenni Haukion käsittämättömästä kannanotosta suomalaista maataloustuottajaa ja erityisesti suomalaista kotieläintuottajaa vastaan!

 

Pidän niistä palautteista, joissa todetaan, että jos Jenni Haukion ajattelutapaa laajennettaisiin vaikkapa telakkateollisuuteemme, olisi asiakkaiden pidättäydyttävä hankkimasta suomalaisten valmistamia laivoja, sillä niiden hitsaussaumoja ei ole osattu tehdä oikein!

 

Toisena esimerkkinä minulle on kuluneen vuorokauden aikana todettu, että Haukion ajattelutapaa noudattaen kuluttajien pitäisi olla ostamatta Serlan Emboja, jotta sellutehtaat vähitellen ehtyisivät ja puut saisivat kasvaa!

 

Jenni Haukion puheet suhtautumisesta suomalaiseen maatalouteen ja suomalaiseen kotieläintalouteen ovat käsittämättömiä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jenni Haukio, Mayer Turku, miksi ostaa Mayer Turun valmistamia laivoja, Serla, Serlan Embo, Jeenni Haukio; miksi ostaa Serlan Emboja?, Jenni Haukio; miksi ostaa Mayer Turun valmistamia laivoja?, suomalainen telakkateollisuus, puunjalostusteollisuus,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »