Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun purtilonsa kaataa!

Lauantai 9.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Otsikossa olevalla tekstillä on vinha totuus ja nyt käsittelen sitä venäläisen kalankasvatuksen vinkkelistä.

 

Nelinkymmenvuotisella työnantajallani Rehuraisiolla on vankat perinteet kalanrehuseosten valmistamisessa ja niiden viennistä Venäjälle.

 

Sain kerran perehtyä oikein kunnolla Raision kalanrehujen vientitoimintaan Venäjälle – kalankasvatus Venäjällä on keskittynyt Äänisen rannoille, joten se on Suomen kannalta sijoittunut otolliselle alueelle.

 

Petroskoi, Kontupohja ja Kiviniemi ovat alueita, joilla kalankasvatus on ollut vireää sekä tehokasta.  Kaikilla noilla alueilla Rehuraision eli Raisioaqua Oy:n valmistamat kalanrehuseokset ovat olleet venäläisen kalankasvatusbisneksen kannalta avainasemassa.

 

Venäläinen kalanrehuteollisuus kulkee lapsenkengissä ja sen valmistamilla tuotteilla kalaa ei saada kasvamaan.

 

Venäjän roistovaltiorooli Ukrainassa on tietääkseni merkinnyt suomalaisen kalanrehutuotannon päättymistä Venäjän viennissä – harmi Raisioaqualle, mutta harmi erityisesti venäläiselle kalankasvatukselle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perseelleen porsas kiusaa tekee kun purtilonsa kaataa!, Raisioaqva Oy, Petroskoi, Kontupohja, Kiviniemi, Sakkolan Kiviniemi, suomalainen kalanrehuteollisuus, venäläinen kalankasvatus,

Suomessa voi ministeriin törmätä keskellä katua!

Tiistai 12.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Kyllä Suomi on yhä edelleen turvallinen maa, sillä meillä voi keskellä päivää törmätä ministeriin kadulla.

 

Olen vuosien saatossa saanut olla järjestämässä yleisötilaisuuksia Tampereella, joissa pääesiintyjänä on ollut ministeri.

 

Muistelemani tilaisuudet ovat olleet ulkoilmassa järjestettyjä yleisötilaisuuksia ja mieleeni tulevat ainakin ne tilaisuudet, joissa ministerit Paula Lehtomäki sekä ministeri Anu Vehviläinen ovat olleet esiintymässä – molemmat ministerit ”saapastelivat” tilaisuuksiin ilman turvamiehiä eli vapaina kansalaisina; Anu Vehviläinen on ollut useassakin tilaisuudessa, joissa olen ollut päävastuullisena.

 

Myös pääministerin esiintymisissä olen saanut olla vastuullinen ja silloin kyseessä on ollut arvostamani Mari Kiviniemi.  Pääministerin läsnäolo yleisötilaisuuksissa on jo vuosia sitten merkinnyt turvahenkilöstön läsnäoloa, mutta niistä jutuista yksityiskohtaista muistelua ehkä joskus myöhemmin.

 

******************

 

Eilen törmäsin ministeriin keskellä päivää Tampereen ydinkeskustassa, kun…

 

 

IMG_3387.JPG

 

…valtiovarainministeri Annika Saarikko huikkasi minulle tervehdyksensä Tampereen Raatihuoneen edustalla – Saarikko oli yhdessä erityisavustaja Antti Kivelän kanssa menossa tapaamaan pirkanmaalaisia päättäjiä Raatihuoneelle.

***

 

Olin Annikan pirkanmaalaisena tukihenkilönä, kun Keskustalle taannoin valittiin uusi puheenjohtaja. Tehtävä oli mieluisa ja projektimme oli tuloksekas!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomessa voi ministeriin törmätä keskellä katua!, Annika Saarikko, valtiovarainministeri Annika Saarikko, Anu Vehviläinen, ministeri Anu Vehviläinen, Paula Lehtomäki, ministeri Paula Lehtomäki, Mari Kiviniemi, pääministeri Mari Kiviniemi,

Pääministereitä keskustelukumppaneina!

Torstai 20.5.2021 - -Esko Erkkilä-

Julkaisin 18.5.2021 näillä sivuillani kaksi kuvaa, joissa keskustelin kahdenkin SDP-pääministerin eli Sanna Marinin ja Antti Rínteen kanssa.

 

Kuntapäättäjän on tärkeää olla tasavertainen keskustelukumppani kilpailevien puolueiden keskeisten päättäjien kanssa, mutta tärkeää on omata hyvät suhteet myös ”oman” puolueen pääministeritasoisten henkilöiden kanssa.

 

Seuraavassa muutama kuva, kun keskustelen Keskustan istuvien tai entisten pääministerien kanssa.

eskojamari.jpg

Tässä haastattelen pääministeri Mari Kiviniemeä.

eskojaanneli.

On aina mukava tavata Anneli Jäätteenmäkeä - Anneli on muuten kesäkuun kuntavaaleissa ehdokkaana Lapualla ja hänen ehdokasnumeronsa on 69!

eskojamatti_vanhanen.jpg

Matti Vanhanen on todellinen valtiomies!

juhasipilavakavanajaesko07.02.2017.jpg

Aina joskus olen käynyt vakaviakin keskusteluja Suomen pääministerin kanssa ja tässä näin tapahtuu Juha Sipilän kanssa!

*******************

Kuntapäättäjän pitää omata kattava kontaktiverkko Suomen politiikan ylimmältä tasolta ja uskallan todeta omaavani tuon verkoston!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mari Kiviniemi, Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen, Juha Sipilä,

Pääministereitä; kuvanottohetkellä entisiä ja istuvia!

Torstai 21.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Facebookin ihmeellisessä maailmassa on viime päivinä kiertänyt muutama päivä sitten otettu kuva, jossa Katri Kulmunin kanssa on neuvonpidossa viisi keskustalaista entistä pääministeriä eli Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi ja Juha Sipilä.

 

********************

 

Olen tavannut kaikki nuo henkilöt ja heistä vain Esko Ahon jo niin varhain, että minulla ei ole tapaamisestamme valokuvaa.

 

Paikka oli Seinäjoen Törnävällä vuonna 1974 ja Aho oli kai silloin Keskustanuorten puheenjohtaja.

 

Aho oli pääministerinä 1991 – 1995

 

***********************

Anneli Jäätteenmäki oli pääministerinä vuonna 2003 ja pääministerinä en häntä tavannut, mutta lukuisia kertoja sen jälkeen – tässä olemme Tampereen Kauppahallissa eräässä Annelin järjestämässä tilaisuudessa.

 

******************

IMG_8057.JPG

Matti Vanhanen oli pääministerinä kahdella peräkkäisellä vaalikaudella vuosina 2003 – 2010.

 

Tapasin hänet muutaman kerran hänen pääministerikaudellaankin, mutta tässä olemme jossain kokouksessa myöhemmin.

 

*********************

eskojamari2.jpg

Mari Kiviniemi oli pääministerinä 2010 – 2011 ja tapasin hänet hänen pääministeriaikanaankin monesti.

 

Tässä haastattelen pääministeri Kiviniemeä Pala-Cafe –kahvilassa Tampereella.

************************

IMG_7141.jfif

Juha Sipilä nosti pääministerikaudellaan 2015 – 2019 Suomen taloudellisesta suosta ja tässä keskustelemme jostain vakavasta asiasta hänen pääministerikaudellaan.

 

Olin aikoinaan nostamassa Juha Sipilää Keskustan puheenjohtajaksi jo Rovaniemen puoluekokouksessa.

 

On selvää, että Juha Sipilän taitoja taas tarvittaisiin, kun maatamme aletaan nostamaan korona-ongelmista ”kuivalle maalle”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Juha Sipilä, Esko Aho,

Maailma on muuttunut...

Maanantai 20.1.2020 - -Esko Erkkilä-

…ja tänään tarkastelen maailman muuttumista politiikkojen turvallisuuden näkövinkkelistä.

 

Sain toimia Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana kuusi vuotta eli vuodesta 2013 vuoteen 2018 saakka ja tuona aikana sain seurata mm. maamme pääministereiden vierailuja Tampereella.

 

Muistelen tässä kahta pääministeri Mari Kiviniemen vierailua Tampereella, joissa sain toimia isännän roolissa.

 

***************

 

Järjestimme joskus yleisötilaisuuden Pala Cafe´ssa Finlaysonilla ja menin sinne hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkamista.

 

Paikalla oli ennen minua kaksi naispuolista poliisia  - tumma ja vaalea – jotka tutkivat kahvilatilaa, mutta mielestäni pintapuolisesti ja sen vuoksi pyysinkin heitä tutkimaan myös kahvilan yläkerroksen, josta voisi helposti aiheuttaa suurempaakin hämminkiä.

 

Poliisit tutkivat myös yläkerroksen ja kysyivät, että tunnenko pääministerin.

 

Vastasin totuudenmukaisesti, että tunnen ja poliisit pyysivätkin minua vastaanottamaan pääministerin tilaisuuteen.

 

eskojamari2.jpg

 

 

Pääministeri luonnollisesti tunsi minut ja sainkin tilaisuuden runkona haastatella häntä.

 

 ****************

 

Toisen kerran sain olla läheisesti tekemisissä pääministeri Mari Kiviniemen kanssa Tampereella, kun Keskusta järjesti Tampereen Yliopistolla ”Politiikka- ja toimintapäivät”!

 

Ei ollut silloin pääministerillä käytössään ministeriautoa ja ei myöskään turvamiehiä, vaan minä sain kuljettaa pääministeriä aluksi hotellista Yliopistolle ja sitten Yliopistolta Tammelantorille yleisötilaisuuteen – Ford Focukseni sai tuolloin olla tärkeässä tehtävässä!

 

******************

Nykyisin maailma on tyystin toisenlainen, sillä kaikenmaailman hörhöt uhkaavat maamme ylimpiä poliittisia päättäjiä ja tuollaisiin menettelyihin ei nykyään enää ole mahdollisuutta!

Nyt jälkeenpäin tulee mieleen, että nuo hetket pääministerin vastaanottajana ja autonkuljettajana ovat olleet eräänlaisia helmiä ruohonjuuritason toimijana ja eläkevaarin elämässä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ministerien turvallisuusasiat, pääministerin turvallisuus ennen ja nyt, pääministerin turvallisuus, poliittisten päätöksentekijöiden turvallisuus, pääministeri Mari Kiviniemi, Pala Cafe, Pala Cefe Finlaysson, Tampereen Yliopisto, Tammelantori,

Asiallista pohdintaa

Sunnuntai 17.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Säätiö järjesti eilen Viljakkalan Seurojentalolla seminaarin, jonka otsikko oli

 

”Suomi sodasta syntynyt”.

 

 

Seminaariannista on aineksia useampaankin blogikirjoitukseen, mutta keskityn nyt sen puheenvuoron käsittelyyn, jonka kansanedustaja Pertti Hakanen piti seminaarin yhteenvetopuheenvuorona.

 

 

Kansanedustaja Hakasen työhistoriaan kuului toimiminen opistoupseerina varusmiesten kouluttamisessa Porin Prikaatissa Säkylässä.

 

 

Kansanedustaja Pertti Hakanen toimii Karjalan Liiton puheenjohtajana ja jo ennen sitä sekä valintansa jälkeen hän saanut tutustua luovutetulla alueella Talvi- sekä Jatkosodan kunniakkaisiin taistelupaikkoihin.

 

 

 

IMG_2652.JPG

 

 

Hakanen kysyi oikeastaan itseltään eilisessä puheenvuorossaan, että olisiko hän pystynyt parempaan varusmiesten koulutustyöhön, jos hän olisi ennen koulutustyötään saanut tutustua sotiemme taistelupaikkoihin?

 

 

 

*********************

 

 

 

Olen tavallaan joutunut samaan tilanteeseen kuin Hakanen, mutta hieman eri perspektiivistä.

 

 

Varusmiehen peruskoulutusjaksolla ja ei ehkä vielä aliupseerikoulutuksessakaan olisi ollut hyötyä tutustumisesta sotiemme taistelupaikkoihin.

 

 

Reserviupseerikoulutuksessa asia olisi kohdaltani ollut toinen, sillä mm. joukkojen sijoittamisessa puolustustaisteluun olisi ollut hyötyä, jos pohjana olisi ollut tutustuminen sotiemme taistelupaikkoihin.

 

 

Joukkojen sijoittamisessa mittasuhteet ovat todellisessa sodassa tyystin toiset kuin opetustilanteissa.

 

 

Opetustilanteissa joukkueet ja komppaniat sijoiteltiin ainakin omalla RUK-aikanani liian sumppuun ja sijoittelu ei vastannut tositilannetta.  Sumppusijoittelu olisi estynyt, jos RUK-oppilaat olisivat päässeet tutustumaan todellisiin taistelupaikkoihin.

 

 

Tunnen vaikkapa Taipaleenjoen taistelumaaston melko hyvin ja tiedän ryhmityksemme syvyyden, joka oli etulinjan taistelijoiden takana.  Syvyyttä oli Taipaleenjoelta aina Keljaan saakka tai oikeastaan Sakkolan asemalle tai jopa Kiviniemeen saakka. Jos vihollinen olisi saanut läpimurron Taipaleessa,sen jatkoeteneminen olisi ollut vaikeaa.

 

 

Olen laatinut Taipaleenjoen taistelupaikkoihin tutustumisistani useitakin kirjoituksia ja ne löytyvät, jos googlaa: ”Esko Erkkilä Taipaleenjoki”!

 

 

*****************

 

 

Sain varusmiespalveluksen jälkeen osallistua varsin moniin kertausharjoituksiin ja niissä toki päästiin joukkojen sijoittelussa oikeisiin mittasuhteisiin.

 

 

Vastaukseni Pertti Hakasen kysymykseen on se, että sotiemme taistelupaikkoihin tutustuminen toisi arvokasta taustatietoa siihen koulutustyöhön, jolla kantahenkilöstö kouluttaa varusmiehiä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Pirkanmaan Säätiö, Viljakkalan Seurojentalo, Suomi sodasta syntynyt, Karjalan Liitto, Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, Taipaleenjoki, Porin Prikaati, Kelja, Sakkolan asema, Kiviniemi,

OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi: "Parhaat onnittelut!"

Sunnuntai 27.7.2014 - -Esko Erkkilä-

Kansanedustaja ja entinen pääministeri Mari Kiviniemi nimitettiin 25. heinäkuuta OECD:n neuvoston päätöksellä järjestön apulaispääsihteerin tehtävään kahdeksi vuodeksi.

 

OECD  on lyhenne järjestön englanninkielisestä nimestä eli Organisation for Economic Cooperation and Development.

 

Suomeksi OECD käännetään näin:

 

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö.

 

OECD on perustettu vuonna 1961 harmonisoimaan ja kehittämään jäsenmaidensa talouskasvua ja vapaakauppaa sekä lisäämään yhteiskunnallista hyvinvointia.

 

Suomi liittyi OECD:n jäseneksi vuonna 1969.

 

Kiviniemen nimittäminen OECD:n korkeaan virkaan on luottamuksenosoitus Suomelle ja sen ovat todenneet mm. ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Leena Toivakka.

 

 

************

 

 

Mari Kiviniemi on yksi niistä kolmesta Suomen entisistä pääministereistä, jotka tunnen henkilökohtaisesti. Anneli Jäätteenmäki ja Matti Vanhanen ovat ne kaksi muuta.

 

 

************

 

Olen haastatellut pääministeri Mari Kiviniemeä muutaman kerran ja huomasin, että haastattelut ovat edelleen katseltavissa netistä.

 

 

Googlaa vaikkapa näin...

 

 

youtube esko erkkilä mari kiviniemi

 

 

…niin voit katsella, kun haastattelen silloista pääministeri Mari Kiviniemeä.

 

Haastattelunpätkiä on useitakin ja ne on nettiin tallentanut kansanedustaja Mikko Alatalon eduskunta-avustaja Tero Mäenpää.

 

 

*************

 

 

OECD:n pääsihteeri on meksikolainen Jose Angel Gurria.

 

OECD:n kolme muuta apulaispääsihteeriä ovat Yhdysvalloista, Japanista ja Saksasta. Kolmen muun apulaispääsihteerin kotimaat osoittavat, että Mari Kiviniemi on valittu tärkeään tehtävään.

 

 

Toivon, että Mari Kiviniemen valinta OECD:n apulaispääsihteeriksi antaa suomalaisille poliitikoille kaivattua jämäkkyyttä päätöksentekoon, kun OECD antaa lausuntoja Suomen taloudesta!

 

 

Vielä kerran:

 

Onnentoivotukset apulaispääsihteeri

Mari Kiviniemelle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: OECD, Organisation for Economic Cooperation and Development, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö, apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi, Mari Kiviniemi,

Sakkolan Kiviniemeen tutustumiseen kannattaisi varata aikaa tunnin verran!

Perjantai 9.8.2013 - -Esko Erkkilä-

Heinäkuun alussa toteutetulla Venäjän matkallamme pysähdyimme nopeasti myös Sakkolan Kiviniemessä.

 

Kiviniemi on sotahistoriallisesti merkittävä paikka, mutta se on merkittävä paikka myös matkailullisesti.

 

Olen saanut poiketa Kiviniemessä usein, mutta viimeisimmästä poikkeamisesta on ehtinyt kulua jo nelisen vuotta. Kerroin siitä aikoinaan näillä sivuilla ja silloinen juttuni löytyy googlaamalla vaikkapa näin: ”Esko Erkkilä Losevo”.

 

Kiviniemessä eli venäläisittäin Losevossa, järjestettiin Moskovan olympialaisten koskimelonnat – koskimelonta oli silloin näytöslajina olympialaisissa.

 

 

losevo1

 

Kiviniemi on vilkas paikka ja ”kylänraitille” merkityt suojatiet eivät tuo jalankulkijoille mitään suojaa.

 

 

losevo2

 

 

Vuoksen partaalla sijaitseva market tarjoaa monenlaisia tuotteita ostettavaksi.

Kannattaa kuitenkin poiketa hieman marketista etäämmällä sijaitsevissa kaupoissa, sillä asiointi niissä on aina pienoinen elämys.

 

 

losevo3

 

 

Marketista satakunta metriä Käkisalmen suuntaan sijaitsee kalankasvattaja ”Igor`n” kalanmyyntipiste, jonka pihalla olevassa altaassa ui eläviä kaloja.

Ainakin neljä vuotta sitten ne oli ruokittu Rehuraisio Oy:n valmistamilla kalanrehuilla.

 

 

losevo4

 

 

Kalanmyyntipisteessä on kattava tarjonta savustettuja kaloja.

 

 

losevo5

 

 

Kelpaa näistä valita!

 

 

 

losevo6

 

 

Suoritin tältä nuorekkaalta mummulta ostoksina valkosipuleita, jotka – yllätys, yllätys – pääsevät syksyn aikana kasvamaan ensi vuoden valkosipuleita mökkitontillamme.

 

Valkosipuleiden lisäksi ostin mummulta myös pari aitoa venäläistä hapankurkkua. Maittavia olivat, sillä niiden valmistusliemessä ei oltu säästelty valkosipuleita!

 


Nämä kauppa- ja makuhetket ovat Venäjällä matkustamisen helmiä!

 

 

losevo7

 

 

Vartin pysähdyksen jälkeen matkamme jatkui Vuoksen yli kohti uusia seikkailuja!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sakkola, Kiviniemi, Kiviniemi eli Losevo, Kiviniemen taistelut, Vuoksi, Moskovan olympialaiset, koskimelonta, koskimelonta Moskovan olympialaisissa, Moskovan olympialaisten näytöslajit,

Kuntakohellus on todellista kohellusta

Torstai 22.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Katselin viime maanantaina kuinka Aamulehden blogeissa eräs kirjoittaja paheksui, että miten kuntauudistuksesta käytetään nimeä ”kuntakohellus”.

 

Kuntakohellus –termi taitaa olla Mari Kiviniemen käyttämä termi Kataisen-Urpilaisen-Virkkusen ”kuntauudistuksesta”.

 

Kiviniemen luonnehdinta kuntakohelluksesta tulee päivä päivältä ilmeisemmäksi, sillä nykyhallituksen suunnittelema kuntauudistus on kuivumassa kokoon.

 

Olen mielihyvällä pannut merkille, että aiemmin kuntauudistusta puoltaneen Aamulehden kantakin on muuttunut. Siitä on viimeisin esimerkki lehden maanantainen (19.11.2012) pääkirjoitus, jota Aamulehti referoi jo etusivullaan näin:

 

aamu131120121

 

Kuntaremontti: Alkaa näyttää siltä, että Kataisen hallituksen keskeisin uudistus vesittyy.

 

 

aamu131120122

 

Varsinaisen pääkirjoituksen otsikkona oli:

 

 

Kuntapakka täysin levällään

 

 

Aamulehden pääkirjoituksessa todetaan aivan oikein, kun siellä kirjoitetaan mm. näin;

 

 ”Niinpä yhä vahvemmin alkaa näyttämään siltä, että Jyrki Kataisen hallituksen keskeisin uudistus vesittyy tai karahtaa täysin kiville.”

 

 

Keskusta on tiennyt kuntauudistuksen kohtalon jo alusta alkaen.

 

Puolueen varapuheenjohtaja Juha Rehula totesi Tampereella järjestetyssä piirikokouksessa Kataisen-Urpilaisen-Virkkusen kuntakohellusta tarkoittaessaan:

 

Me kaadamme tämän hankkeen!

 

Rehula kehoitti, että kuntakohelluksen päättämiseksi on nyt muistutettava kunnallisvaalien edellä oman kuntansa itsenäisyyttä painottaneita kokoomuksen ja SDP:n valtuutettuja pitämään lupauksensa.

 

Katainen, Urpilainen ja Virkkunen laskevat, että kunnallisvaaleissa kaikki kokoomusta ja demareita äänestäneet kannattaisivat kuntauudistusta.

 

Näin ei suinkaan ole, sillä esim. valtaosa Tampereen kehyskuntien kokoomuslaisista ja demareista kannattaa oman kuntansa säilyttämistä itsenäisenä.

 

Kokoomuksen, SDP:n, perussuomalaisten ja Keskustan kannattajat:


Me kaadamme tämän hankkeen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntauudistus, kuntakohellus, kuntauudistus on kuntakohellusta, Mari Kiviniemi, Juha Rehula, Me kaadamme tämän hankkeen!, Aamulehti,

Ehyt Suomi -teematilaisuus avasi Keskustan ensimmäiset politiikka- ja toimintapäivät

Tiistai 10.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Keskustan ensimmäiset politiikka- ja toimintapäivät Tampereella avannut Ehyt Suomi –teematilaisuus oli onnistunut avaus Keskustan kunnallisvaalitoiminnalle. Näin siitä huolimatta, vaikka Mari Kiviniemi ilmoitti ainoastaan muutaman päivän kuluttua olevansa sivussa Keskustan puheenjohtajavalinnoista Rovaniemen puoluekokouksessa.

 


Yliopisto_24.3.2012

 

Tilaisuus järjestettiin Tampereen Yliopiston Juhlasalissa lauantaina 24.3.2012 ja se keräsi yleisöä salin lähes täyteen.

 

Puoluejohto_24.3.2012

 

Eturivissä Keskustan lähes koko puoluejohto.

 

Vasemmalta Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen, Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen, kansanedustaja Tapani Tölli, varapuheenjohtaja Tuomo Puumala, kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja puoluesihteeri Timo Laaninen. Olen kiireessä rajannut kuvasta pois Laanisen vierellä istuneen puheenjohtaja Mari Kiviniemen. Varapuheenjohtaja Timo Kaunisto saapui saliin vasta hetken kuluttua kuvan ottamisesta.

Juhlasalin toisella penkkirivillä näkyvät vasemmalta lukien lapsiasiavaltuutettu Marja-Kaisa Aula, kansanedustaja Arto Pirttilahti, Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Juha Sipilä sekä Keskustan puoluehallituksen jäsen, konsernijohtaja ja opiskelukaverini, agrologi  Antti Hietaniemi Perhosta.

 

Timo_Laaninen

 

Puoluesihteeri Timo Laaninen avasi tilaisuuden.Mari_Kiviniemi

 

Puheenjohtaja Mari Kiviniemen puhe oli kattava ja hyvin valmisteltu. Sen teema oli:

 

Oikeudenmukaisempaan ja tasa-arvoisempaan politiikkaan

 

Kiviniemi toi esille Kataisen hallituksen toiminnan synkkien tulevaisuudenkuvien maalaajana, kun hän sanoi näin:

 

”Pahinta, mitä hallitus tekee, on ihmisten omatoimisuuden ja tulevaisuuden uskon romuttaminen. Pääministeri Katainen on joukkoineen muuttunut tuomiopäivän saarnaajiksi. Ministerit kiersivät koko Suomen esittelemässä huoltosuhdekuvia, joilla todistettiin, että maailmanloppu on tulossa.”

 

Puheenjohtaja Kiviniemi kertasi Keskustan näkemykset Suomen ja suomalaisten mahdollisuuksista, kun hän jatkoi:

 

”Keskustan viesti on toinen. Me uskomme, että Suomi on tuhansien mahdollisuuksien maa. Koko Suomi - ei vain kuusi suurinta kaupunkia - pitää sisällään suuren potentiaalin. Meillä on koko maassa ahkeria eteenpäin katsovia ihmisiä, meillä on raaka-aineita, osaamista, yrittäjyyttä, hieno koulutusjärjestelmä ja rohkeutta tarttua uusiin ideoihin.

Suomen yhteiseksi kokeminen ja usko omiin mahdollisuuksiin kulkevat käsi kädessä. Kun ihminen tuntee seisovansa omilla jaloillaan, hän jaksaa myös tehdä työtä, yrittää ja mikä tärkeintä, huolehtia itsestään ja läheisistään. Politiikalla pitää koota kaikki suomalaiset rakentamaan yhteistä hyvää eikä jakaa heitä menestyjiin ja häviäjiin.”

 

Kiviniemen sytyttäviin sanoihin on helppo yhtyä myös nyt, kun tiedämme hänen jatkoaikeensa!

 

Kokousyleisö keskeytti Mari Kiviniemen puheen suosionosoituksilla useaan kertaan ja kaikesta aisti, että Keskustan kunnallisvaalistartti oli onnistumassa täydellisesti.

 

Paavo_Vayrynen

 

Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen suuntasi kokousväen tunnelmat konkreettisiin tulevaisuuden toimenpiteisiin. Väyrysen aihe oli

 

Presidentinvaaleista kunnallisvaaleihin

 

 

Tapani_Tolli

 

Suomen parhaan kunta-asiantuntijan Tapani Töllin puheen otsikko oli

 

Lähipalvelut ja –vaikuttaminen tarvitsevat puolustajia

 

Politiikka- ja toimintapäivien avajaistilaisuus oli täysosuma ja se osoitti, että keskustalaiset ovat lähdössä syksyn kunnallisvaaleihin vankoista asemista.

 

*************

 

Tässä vielä pieni kuvakimara avajaistilaisuudesta ja sitä edeltäneeltä kahvitukselta:

 

 

Timo_ja_AK

 

Tampereen apulaispormestari Timo Hanhilahti ja kaupunginvaltuutettu Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen vaihtoivat ajatuksia ennen avajaistilaisuuden alkamista.

 


Pirttilahti_ja_Vaali

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahti (vasemmalla) Mänttä-Vilppulasta ja Vesaisten valtakunnallinen varapuheenjohtaja Tapio Vaali Ruovedeltä keskustelivat innokkaasti molempia kiinnostavista aiheista.

 


Vayrynen_ja_Janne

 

Myös Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysellä ja ex-kansanedustaja Janne Seurujärvellä oli toisilleen asiaa kahvihetken aikana.

Kysyin Seurujärveltä hänen aikeistaan asettua puoluesihteerikisaan ehdokkaaksi Rovaniemen puoluekokouksessa ja sain vastauksen, että hän päättää asiasta ehkä huhtikuun aikana.

 

Anne_Kalmari

 

Kansanedustaja Anne Kalmari Kivijärveltä on profiloitunut suomalaisen ruuan ja kotimaisen ruuantuotannon puolustajana ja kotimaisesta ruuasta vaihdoimmekin ajatuksia kahvitilaisuudessa. Mielipiteemme ovat suomalaisesta ruuasta ja sen tärkeydestä yhteneväiset.

 

Tamperelaiset_24.3.2012

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Antti Juva, Keskustan Tampereen valtuustoryhmän varavaltuutettu Timo Taivalsalmi, Keskustan Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja Aleksi Vesanto sekä Keskustanuorten Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Matleena Mikkonen olivat tyytyväisiä, että Keskusta valitsi Tampereen ensimmäisten politiikka- ja toimintapäivien järjestämispaikkakunnaksi.

 

Helena_Pakarinen

 

Keskustan poliittinen sihteeri Helena Pakarinen oli keskeisessä roolissa politiikka- ja toimintapäivien järjestelyissä.

Avajaistilaisuuden kynnyksellä Helenalla oli vielä jännitystä, että sujuvatko kaikki järjestelyt nappiin.

Helena oli tärkein yhteyshenkilö minulle, kun osallistuin politiikka- ja toimintapäivien käytännön kuvioiden suunnitteluun.

 

 

Palaan vielä tuonnempana politiikka- ja toimintapäivien antiin, mutta totean jo nyt, että ne osuivat ajankohtana oikeaan saumaan, sillä hallituksen toimet merkitsevät suorastaan ylitarjontaa suomalaisia kuristavista toimista, joihin Keskustan vastuullisena puolueena on puututtava.

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Keskustan politiikka- ja toimintapäivät, Mari Kiviniemi, Timo Laaninen, Paavo Väyrynen, Annika Saarikko, Tuomo Puumala, Antti Kurvinen, Elsi Katainen, Arto Pirttilahti, Antti Hietaniemi, Timo Hanhilahti, Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen, Antti Juva,

Puheenjohtajaa kyyditsemässä vain muutama päivä ennen Kiviniemen ilmoitusta olla asettumatta ehdolle jatkokaudelle

Maanantai 9.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Tampereella järjestetyt Keskustan ensimmäiset politiikka- ja toimintapäivät olivat kolmipäiväinen tapahtuma, sillä Keskustan puoluehallitus kokoontui Tampereella jo perjantaina 23.3.2012.

 

Puoluehallituksen Tampereen kokouksen merkittävin päätös oli, että Keskusta järjestää kesäkuussa valittavasta puheenjohtajastaan neuvoa-antavan jäsenäänestyksen. Päätös puoluehallituksessa syntyi äänestyksen tuloksena ja äänet jakaantuivat 19 – 15 jäsenäänestyksen puolesta.

 

Olen tyytyväinen puoluehallituksen päätökseen ja olen toivonut alusta alkaen, että jäsenäänestystä edeltävä aika käytettäisiin rakentavaan Keskustaa edesauttavaan keskusteluun.

 

Omalta osaltani politiikka- ja toimintapäivät alkoivat lauantaina maaliskuun 24. päivänä ja juhlallisesti alkoivatkin, sillä olin päivien järjestämistä koskevissa valmisteluissa sopinut, että toimin puheenjohtaja Mari Kiviniemen autonkuljettajana politiikka- ja tapahtumapäivien alussa.

 

Mari_ja_Kirsti

 

Autonkuljettajan roolini alkoi lauantaina aamulla Tampereen keskustasta, sillä puheenjohtaja Kiviniemi oli sopinut lehdistöhaastattelun Aamulehden kanssa Scandic Tampere City – hotelliin.

Saavuin noutamaan puheenjohtajaa hyvissä ajoin ja sain lähituntumalta seurata lehdistöhaastattelun etenemistä.

Aamulehti julkaisi toimittaja Kirsti Pohjosen laatiman haastattelun seuraavana päivänä.

 


Mari_Kiviniemi_24.3.2012

 

Puheenjohtaja Mari Kiviniemi totesi Aamulehden haastattelussa, että Keskustan johtama oppositiopolitiikka on ollut tiukkaa ja siinä on onnistuttu.

Opposition ykköspaikka on otettu ammattitaitoisen tiimin avulla, totesi Kiviniemi ja antoi siten tunnustusta koko keskustaväelle.

 

Nykyhallituksen politiikkaa puheenjohtaja Kiviniemi kuvaili Aamulehden haastattelussa haahuilevaksi ja otteettomaksi sekä totesi sen antavan oppositiolle iskun paikkoja aivan liiankin kanssa.


Hyvin sujuneista presidentinvaaleista Kiviniemi totesi, että niissä saatiin kelpo tulos. Keskustaväen itsetunto koheni ja tästä voidaan lähteä eteenpäin, tiivisti puheenjohtaja Mari Kiviniemi Aamulehden haastattelussaan.

 

 

Mari_Kirsti_ja_Raine

 

Toimittaja Pohjosen matkassa oli mukana Aamulehden valokuvaaja Raine Lehtoranta, joka ahkerasti kuvasi puheenjohtaja Mari Kiviniemeä.

Kuvat jäivät sillä kerralla Aamulehden arkistoon, sillä haastattelun kuvituksena niitä ei julkaistu. Eräät haastattelutilanteen kuvat Aamulehti julkaisi niiden uutisten yhteydessä, jossa se kertoi Kiviniemen päätöksestä luopua Keskustan puheenjohtajuudesta.

Puheenjohtaja Kiviniemestä oli toki Aamulehden etusivulla sunnuntaina 25.3.2012  kuuden palstan levyinen Raine Lehtorannan ottama valokuva, mutta se oli otettu myöhemmin päivällä järjestetyn yleisötilaisuuden aikana.

 


Hymyileva_Mari

 

Valokuvaaja Raine Lehtoranta halusi kuvata Mari Kiviniemeä myös ulkotiloissa ja siihen soveltuikin hyvin hetki, jolloin Mari hyväntuulisena oli valmis avaamaan Focukseni oven ja astumaan etupenkille.

 Huomaattehan, että kuinka kauniisti sadepisarat koristavat juuripestyn Ford Focukseni kattoa, ikkunoita sekä taustapeiliä.

Sadepisarat hymyilevät yhtä valloittavasti kuin Mari!

 

Valokuvaamisen jälkeen matkamme Tampereen Yliopistolle ja siellä kohta alkavaa avajaistilaisuutta kohti saattoi alkaa.


Vielä silloinkaan ei ilmeisesti itse Kiviniemellekään ollut selvää, että hän ei asetu ehdokkaaksi jatkokaudelle Rovaniemen puoluekokouksessa ensi kesäkuussa.


On varmaa, että Mari Kiviniemellä on paljon annettavaa Keskustalle ja koko Suomelle, vaikka hän nyt onkin ilmoittanut olevansa pyrkimättä jatkokaudelle Keskustan puheenjohtajaksi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mari Kiviniemi, puheenjohtaja Mari Kiviniemi, Keskustan puoluehallitus, Keskustan jäsenäänestys, Keskustan neuvoa-antava jäsenäänestys, Keskustan oppositiopolitiikka, Keskustan politiikka- ja toimintapäivät,

Mari Kiviniemi Keskustan puheenjohtajana Lahdesta Rovaniemelle ja vuoden Suomen pääministerinä

Sunnuntai 8.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Aikomukseni on laittaa vaatimaton lusikkani soppaan, kun käsitellään Mari Kiviniemen poliittista uraa Lahden puoluekokouksesta Rovaniemen puoluekokoukseen.

 

Katsaukseni ei voi olla kattava, sillä Rovaniemen puoluekokoukseen on aikaa vielä yli kaksi kuukautta ja politiikassa kaikki on mahdollista.

 

Supistan näkökulmaani henkilökohtaisiin kokemuksiini Mari Kiviniemestä ja sen tuloksena tämä kirjoitus saa ruohonjuuritason näkökulman puoluejohtajaan ja Suomen 71. hallituksen pääministeriin. Hallitusten lukumäärä – 71 – perustuu Valtioneuvoston nettisivuilla kerrottuun eli Kataisen johtama on Suomen 72. hallitus.

 

Poikkean otsikosta kun kerron, että tutustuin Mari Kiviniemen vanhempiin työurani varhaisvaiheessa.

 

Agronomi, sittemmin yliagronomi Kaija Kiviniemi toimi nykyisen ProAgria Etelä-Pohjanmaan karjatalousagronomina, kun työskentelin 1970-luvun lopulla Seinäjoella rehunmyyntitehtävissä. Paikallinen karjatalousagronomi oli tärkeä sidosryhmävaikuttaja, jolle oli paikallaan toimittaa rehuteollisuuden viimeisintä tietoa ja kuunnella herkällä korvalla neuvontajärjestön kuulumisia.

 

Opin tuntemaan Mari Kiviniemen äidin osaavana ja maakunnassa suurta luottamusta nauttivana kotieläintalouden asiantuntijana.

 

Marin isä eli agronomi ja sittemmin maanviljelysneuvoksen arvonimen saanut Antti Kiviniemi toimi pitkään Maataloustuottajain Etelä-Pohjanmaan liiton toiminnanjohtajana Seinäjoella.

 

MTK ei 1970-luvun lopulla ollut rehuteollisuuden kenttähenkilöiden vinkkelistä taho, johon olisi täytynyt pitää säännöllistä yhteyttä, joten työelämän luomia suhteita Antti Kiviniemeen en omaa.

 

Maanviljelysneuvos Antti Kiviniemi on kuitenkin tehnyt mittavan uran etelä-pohjalaisessa maataloudessa ja hänellä on vankkaa kokemusta myös valtakunnan tasolla agribisneksen luottamushenkilönä. Totean näin, vaikka maanviljelysneuvos Kiviniemen luottamushenkilönä luotsaama yritys olikin lähes aina oman työnantajani kova kilpailija.

 

Ensimmäisen kerran tapasin Mari Kiviniemen hänen kuntaministeriaikanaan, mutta kun sekin menee ohi otsikon, ei siitä sen enempää.

 

Tutustuin Mari Kiviniemeen lähemmin Lahden puoluekokouksessa, mutta sielläkin pintapuolisesti, sillä olin Lahdessa ainoastaan ensimmäisen päivän ja siksi toiseksi en ollut siellä virallisena puoluekokousedustajana.

Mari_ja_Esko_20.11.2010

Pääministeri Mari Kiviniemeen tutustuin, kun sain haastatella häntä yleisötilaisuudessa Tampereella 20.11.2010.

 

Kyse oli Keskustan Pirkanmaan piirin järjestämästä yleisötilaisuudesta Waynes Coffeessa.

 

Olin valmistautunut ”pääministerin haastatteluhetkeen” kahdenkymmenen etukäteen valmistellun kysymyksen voimin ja niihin voidaan palata joskus myöhemmin. Viimeinen kysymys voidaan kuitenkin kirjata tähän ja se kuului seuraavasti:

 

”Lopuksi vielä ajankohtainen kysymys: Joko Pääministeri on kirjoittanut Joulupukille?”

 

En muista, että mitä pääministeri vastasi, mutta henkilökohtaisella tasolla haastatteluhetki oli hieno kokemus ja siitä kiitokset Pirkanmaan keskustaväelle, joka valitsi minut pääministerin haastattelijaksi.

Titta_Mari_ja_Esko_12.03.2011

Seuraavan kerran sain haastatella pääministeri Mari Kiviniemeä Keskustan Tampereen vaalituvassa – Sentterissä – 12.3.2011.

Tässä Kiviniemi on keskellä ja Sentteri-emäntä Titta Mattila vasemmalla sekä Sentteri-isäntä eli allekirjoittanut oikealla.

 

Tilaisuutta varten valmistelemani kysymykset ovat tallella ja ehkä joskus ne voisi julkaista myös näillä sivuilla.


Kiviniemi oli haastattelua edeltävänä iltana televisiossa, kun hän keskusteli Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy´n kanssa. Tästä sain aiheen mainita, että Suomen pääministerillä on urallaan monenlaisia vaiheita; eilen keskusteluja Ranskan presidentti Nikolas Sarkozyn kanssa ja tänään Esko Erkkilän haastateltavana!

Saimme yleisöltä raikuvat suosionosoitukset!

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo ja hänen eduskunta-avustajansa Tero Mäenpää ovat taltioineet YouTubeen muutamia videonpätkiä haastattelutilanteestamme ja ne ovat sieltä yhä edelleen katseltavissa.

 

Parhaiten ne löytyvät googlaamalla ja hakusanayhdistelmäksi käy esimerkiksi:

 

”Youtube Mari Kiviniemi Esko Erkkilä”

 

Arvostan Mari Kiviniemen toimintaa Keskustan puheenjohtajana ja maamme pääministerinä.

 

 

Jos pysytte ”kanavalla”, saatte lähipäivinä lukea näiltä sivuilta lisää mm. Mari Kiviniemestä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mari Kiviniemi, pääministeri Mari Kiviniemi, puheenjohtaja Mari Kiviniemi, Kaija Kiviniemi, yliagronomi Kaija Kiviniemi, Antti Kiviniemi, maanviljelysneuvos Antti Kiviniemi,

Aamulehti 5.4.2012: Kuka Kiviniemeä oikein kampitti?

Lauantai 7.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Aamulehden toimittaja Päivi Kerola soitti minulle keskiviikkona 4.4.2012 ja kertoi tekevänsä juttua Pirkanmaan keskustalaisten suhtautumisesta puheenjohtaja Mari Kiviniemen ilmoitukseen, että Kiviniemi ei ole Rovaniemen puoluekokouksessa käytettävissä puheenjohtajan jatkopestille.

 

Toimittaja Kerola alustaa juttuaan 5.4.2012 ilmestyneessä Aamulehdessä näin:

 

Keskusta: Mari Kiviniemi ilmoitti, että hänen päätöksensä luopua puheenjohtajuudesta johtuu galluplukujen lisäksi tuen puutteesta ja puolueen epäyhtenäisyydestä. Kuka häntä Pirkanmaan keskustalaisten mielestä kampitti?

 

Vastasin tuntemusteni mukaan ja huomasin seuraavana päivänä Aamulehdestä, että minun lisäkseni samaa asiaa oli kysytty myös kansanedustajilta Arto Pirttilahti sekä Mikko Alatalo.

 

Toimittaja Päivi Kerola oli kirjannut 5.4.2012 ilmestyneeseen Aamulehteen ”Jälkilöylyt” –osioon vastaukseni näin:


**********

 

En ole kampittamista havainnut, tietysti nykyään politiikka on palannut politiikkaan.

Keskustassa on erilaisia mielipiteitä, ja se on hyvä asia, mutta hän on itse päätöksensä tehnyt ja sitä täytyy kunnioittaa.

Pidän tätä välivaiheena, näen, että hänellä on paikka Keskustassa vielä jatkossakin.

Hän on nuori, hän on nainen, hän on kielitaitoinen.


**********

 

Tunnen Kerolan tekstistä vastaukseni eli juuri noin sanoin.


Asemakseni Suomen Keskustan luottamushenkilöorganisaatiossa oli mainittu "Tampereen kunnallisjärjestön vpj." ja sekin pitää täsmälleen paikkansa.Arto_Mikko_ja_Esko_ALssa_5.4.2012

 

Näin kansanedustajien Pirttilahti ja Alatalo sekä allekirjoittaneen lausunnot oli Aamulehteen ladottu.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuka Kiviniemeä oikein kampitti? Mari Kiviniemi, puheenjohtaja Mari Kiviniemi, Arto Pirttilahti, Mikko Alatalo,

Liity nopeasti Keskustan jäseneksi - pääset vaikuttamaan puheenjohtajavalintaan!

Maanantai 26.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Keskustan kenttä saa äänestää puolueen kesäkuussa valittavasta puheenjohtajasta.

 

Tampereella perjantaina 23.3.2012 kokoontunut Keskustan puoluehallitus siunasi jäsenvaalin toteuttamisen äänin 19 - 15.

 

Neuvoa antava jäsenäänestys käydään 25. - 27. toukokuuta. Lopullinen päätösvalta säilyy edelleen puoluekokouksella.

 

Äänestämään pääsevät ne, joiden nimet ovat Suomen Keskustan rekistereissä nyt alkavan viikon loppuun mennessä.

 

Huolehdi, että liityt Keskustan jäseneksi nopeasti, sillä vain siten voit vaikuttaa puolueen puheenjohtajan valintaan!

 

Jäsenäänestys järjestetään todennäköisesti uurnaäänestyksenä ja sen yksityiskohdista tullaan kertomaan mm. tällä palstalla.

 

Tampereella jäseneksi liittyminen tapahtuu ottamalla yhteyttä Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön tai Tampereella toimivien paikallisyhdistysten luottamushenkilöihin.

 

Jäsenmaksulaput toimitetaan uusille jäsenille siten, että jäsenmaksun maksaminen voi tapahtua nopeasti jäseneksi liittymisen jälkeen.

 

Toimin Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön johtokunnan varapuheenjohtajana ja Keskustan jäseneksi haluavat voivat ilmoittautua sähköpostitse vaikkapa minulle alkaneen viikon aikana.

 

Sähköpostisoitteeni on esko.erkkila(at)gmail.com

 

Myös muut keskustalaiset Pirkanmaalla ja Tampereella ottavat vastaan jäseneksi-ilmoittautumisia!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puheenjohtajaäänestys, neuvoa-antava jäsenäänestys, Mari Kiviniemi, Paavo Väyrynen, Mauri Pekkarinen,

Yksimielinen puoluekokous ja hieno Presidenttiristeily

Lauantai 5.11.2011 - -Esko Erkkilä-

Suomen Keskusta järjesti ylimääräisen puoluekokouksen Helsingin Jäähallissa lauantaina 29.10.2011. Puoluekokouksessa nimettiin VTT Paavo Väyrynen Keskustan presidenttiehdokkaaksi 22.1.2012 ja 5.2.2012 järjestettävissä presidentinvaaleissa.

 

Välittömästi puoluekokouksen jälkeen alkoi Presidenttiristeily Tallinnaan Baltic Princess –laivalla.

 

Olin puoluekokouksessa virallisena puoluekokousedustajana ja osallistuin vaimoni kanssa myös Presidenttiristeilylle.

 

Puoluekokous oli hieno ja Keskustan kenttäväen uskoa vahvistanut kokemus. Presidenttiristeilyn anti oli mainio ja Keskustaväki sai sieltä paljon eväitä presidentinvaalitaistoon.

 

Keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen puhe puoluekokouksen alkajaisiksi loi hienon tunnelman kokoukselle ja sitä kautta myös risteilylle.

 

Presidenttiehdokas Paavo Väyrysen puhe puoluekokouksessa käsitteli laajalla kirjolla ajankohtaisia asioita ja tulevaisuudennäkymiä. Puheessa oli oikeassa suhteessa myös menneiden tapausten käsittelyä ja juuri ne antoivat kuulijoille hyvän perustan osata arvostaa Keskustan presidenttiehdokkaan ansioita.

 

Risteilyn pääjuhlassa presidenttiehdokas Paavo Väyrynen oli suorastaan valloittava – varsin erikoinen termi, kun muistelee entisaikojen Väyrystä.

 

Laivaristeilyllä oli monia eri tilaisuuksia ja pyrin lähipäivinä käsittelemään niissä esilletulleita seikkoja.

 

Keskustan ylimääräisestä puoluekokouksesta jäi kaikille 1.596:lle osanottajalle ”hyvä maku” ja sen jälkeen järjestetty Presidenttiristeily oli mainio kuorrutus kahden päivän tapahtumalle!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Keskusta, Keskusta, Presidenttiristeily, Paava Väyrynen, presidenttiehdokas Paavo Väyrynen, Mari Kiviniemi,

Jäätteenmäen, Vanhasen ja Kiviniemen hallitusten päättäväinen toiminta merkitsi, että Suomen talous tuhoutuu Euroopan maista vasta viimeisenä - lohduttaako se kuitenkaan ketään?

Sunnuntai 23.10.2011 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on Kataisen-Urpilaisen hallituksen toimenpiteistä paljastunut käsittämättömiä piirteitä. Suomen takausvastuut horjuttavat suomalaista yhteiskuntaa!

 

Hallitus on onnistunut harhauttamaan kolmea valiokuntaa niin, että niillä kaikilla on ollut erilainen käsitys Suomen takausvastuista.

 

Arvostan peruskoulun opettajia, mutta se on nyt tullut selväksi, että peruskoulun opettajan pätevyys ei merkitse pätevyyttä Suomen valtiovarainministeriksi.

 

Urpilaisen matematiikkataidot eivät yllä peruskouluoppilaan tasolle, kun hän hehkutti neuvottelemiaan takuiden määrää ja nyt onkin paljastumassa, että Suomen takuut saattavat tuhota koko suomalaisen yhteiskunnan!

 

Kiitän Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikaista, joka selkeästi toi esille Urpilaisen taitamattomuuden.

 

Onneksi perjantaina 21.10.2011 alkoi varmistua, että takausvastuita koskevat lakiesitykset joudutaan tuomaan nyt paljastuneiden tosiasioiden valossa uudestaan eduskunnan käsittelyyn.

 

Viime kuukausien aikana on jäänyt liian vähälle huomiolle se, että Keskustan johdolla pystyttiin kahdeksan vuoden aikana luomaan Suomen taloudelle vahva pohja.

 

Toisaalta meitä ei paljon lohduta se, että Kataisen ja Urpilaisen johdolla olemme tuhoamassa kaiken sen, jonka pystyimme rakentamaan Jäätteenmäen, Vanhasen ja Kiviniemen hallitusten aikana.

 

Meitä ei myöskään lohduta se, että uppoamme ehkä vasta viimeisenä Euroopan maana talouden syövereihin.

 

Nopeasti Katainen ja Urpilainen ovat tuhoamassa saamansa perinnön!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Suomen takausvastuut,

Tuhannen taalan kysymys: "Mitkä ovat yritysten tilauskannat keski-Euroopan lomakauden päättyessä?"

Perjantai 19.8.2011 - -Esko Erkkilä-

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on julkistamassa ehdotustaan ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi.

 

Julkistaminen on suurta sokkoleikkiä, sillä kenelläkään ei ole tietoa Euroopan talousnäkymistä. Ne selviävät ehkä hieman, kun keski-Euroopan lomakausi päättyy elokuun lopulla.

 

Keski-eurooppalaisten yritysten menestymisnäköalat ja yritysten tilauskannat ratkaisevat seuraavan parin viikon aikana, että mihin suuntaan Euroopan taloudelliset näkymät ovat menossa.

 

Näitä asioista pohti ja niistä kertoi kansanedustaja Arto Pirttilahti Kirjastotalo Metson Martikainen-salin tilaisuudessa torstaina 18.8.2011. Tilaisuuden oli järjestänyt MSL-Tampere.

 

 

pict1132.jpg

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahti sai viime eduskuntavaaleissa keskustalaisista ehdokkaista eniten ääniä Pirkanmaalla ja on nyt Arkadianmäellä ensikertalainen.

 

Pirttilahti on lakivaliokunnan varsinainen jäsen ja sen lisäksi hän on varajäsen talousvaliokunnassa sekä liikennevaliokunnassa. Talousvaliokunnassa Pirttilahti tulee istumaan todellisena päättäjänä ainakin Paula Lehtomäen äitiysloman ajan.

 

Pirttilahti tuntee siviilityönsä puolesta kreikkalaista mentaliteettia ja hän kertoi, että siellä on taloudellisissa asioissa kahdenkertainen kirjanpito; ensimmäinen kreikkalaisille itselleen ja toinen EU:lle!

 

Myös palaverikäytäntö poikkeaa esim. suomalaisesta suoraviivaisesta käytännöstä. Palaverit nauhoitetaan ja pöytäkirjat laaditaan nauhoitusten perusteella. Nauhoituksia kuuntelemalla sihteerit pyrkivät etsimään kokouksessa tehdyt päätökset! Monesti päätösten ”löytyminen” on vaikeaa!

 

Suomen Kreikalta vaatimista takuista Pirttilahti totesi, että kyseessä on sisäpoliittinen demarifarssi. Homma on hölmöläisten peitonjatkamispuuhaa – peiton yläpäästä leikataan pala pois ja se ommellaan peiton jalkopäähän!

 

Pirttilahti ja kokousyleisö totesivat, että aiempien Kreikka-päätösten pohja on karannut ja nyt on tehtävä uudet päätökset. Metsoon kokoontunut kuulijajoukko tervehti ilolla puheenjohtaja Mari Kiviniemen reipasta ulostuloa Kreikka-asiassa ja hänen toteamistaan, että uudet päätökset ovat välttämättömiä.

 

Kotimaan taloustilannetta puntaroidessa todettiin, että SAK on hallituksen seitsemäs puolue. Se näkyy myös Kataisen vasemmistohallituksen toiminnassa.

 

Pirttilahden mukaan vientiin tähtäävään toimintaan pitää panostaa. Kansanedustaja Pirttilahden mielipiteeseen on helppo yhtyä.

 

Liikenneverkkoon Pirkanmaalla suunnattavat budjettivarat kiinnostivat Metsoon kokoontunutta yleisöä erityisesti. Liikenneministeri Merja Kyllönen on vakuutellut, että myös alemman tieverkon kunnosta huolehditaan, mutta mitä kertoo Urpilaisen lähipäivinä julkistama budjettiehdotus? Siihen saadaan Urpilaisen näkemys maanantaina 22.8.2011!

 

Metson tilaisuuden perusteella oli luottavaista todeta, että Pirkanmaa sai Arto Pirttilahdesta osaavan ja yhteistyökykyisen kansanedustajan. Tilaisuus osoitti myös, että Pirttilahti muistaa juurensa, kun saapui puhujaksi elokuun kuumana poutapäivänä MSL-Tampereen järjestämään tilaisuuteen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arto Pirttilahti, kansanedustaja Arto Pirttilahti, Jutta Urpilainen, demarien sisäpoliittinen farssi, Kreikka-takuut, MSL-Tampere, Mari Kiviniemi,

Sentteri-aika siirtyi muistojen joukkoon

Lauantai 21.5.2011 - -Esko Erkkilä-

Luovutimme Hallituskadulla sijainneen Keskustan vaalihuoneiston avaimet vuokranantajalle maanantaina 9.5.2011.

Muistorikas ja paljon miellyttäviä kokemuksia sisältänyt aika jäi taakse. Oli hieno tehdä talkootyötä keskustaväen kanssa!

Sentteri vei ajastani valtaosan lähes viiden kuukauden ajan.

Sentteriajan huippuhetkiä olivat monet tilaisuudet, jotka Keskustan Tampereen Kunnallisjärjestö sekä Keskustan Pirkanmaan piiri vaalikampanjan aikana siellä järjestivät.

Pääministeri Mari Kiviniemi, ympäristöministeri Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen sekä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vierailivat vaalikampanjan aikana Sentterissä.

Myös europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki sekä Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen vierailivat Sentterissä.

Lehdistö oli kiinnostunut Sentteri-vieraista ja joissakin tilaisuuksissa Sentterin ”ministerihuoneeksi” ristimämme henkilökunnan lepotila kävi ahtaaksi.

Pirkanmaalaiset Keskustan kansanedustajaehdokkaat tarjosivat Sentterissä kuulijoille monet maukkaat tarjoilut. Mielestäni Tarja-Riitta Koskisen tarjoamat uunijuustot olivat yliveto!

Eräs parhaista tilaisuuksista oli Keskustan naisehdokkaiden järjestämä yhteisesiintyminen. Koko päivän ajan oli hienoa ohjelmatarjontaa ja tarjoamiset toinen toistaan herkullisempia.

Sentterissä vierailleiden arvovieraiden osalta kansanedustaja Mikko Alatalon työ ja hyvät suhteet valtakunnan ykköspäättäjiin olivat keskeisiä. Ilman Mikkoa Sentteri-vieraiden lista olisi paljon toteutunutta lyhyempi. 

Jätimme Sentterin siistiin kuntoon odottamaan seuraavia vuokralaisia.

Talo menee syksyn alkaessa täysremonttiin ja siitä on remontin jälkeen tulossa eräs Tampereen keskikaupungin arvokiinteistöistä.

 

Tässä vielä muutama kuva hiljentyneestä Sentteri-tilasta:

  

pict1355.jpg

 

Sentterin yleisilme sai laajaa tunnustusta raikkailla väreillään ja onnistuneilla yksityiskohdillaan. Kunnia tästä kuuluu Sentteri-emäntä Titta Mattilalle, joka muiden naisten kanssa oli onnistuneen sisustuksen "arkkitehtejä".

 

 

pict1356.jpg

 

Yläsalon tasanteen Keskusta-logo ja sen viereen jättämämme pääministeri Mari Kiviniemen kuva jäivät odottamaan aikaa parempaa.

 

pict1357.jpg

 

Alasalin seinällä Arkadianmäelle ensikertaa valittu Arto Pirttilahti sekä kolmannelle kaudelle valtakirjansa uusinut Mikko Alatalo jäivät odottamaan Sentteri-tilan uusia vuokralaisia.

 

pict13602.jpg

 

Sentterin alasalin Keskusta-logon alla pidettiin monta mielenkiintoista ja tärkeää neuvonpitoa.

 

Kiitän kaikkia Pirkanmaan keskustalaisia, että sain toimia vaalikampanjan aikana Sentteri-isäntänä. Ilman Teidän valtuutustanne olisin jäänyt vaille hiehoja kokemuksia. Yhteistyö Sentteri-emäntä Titta Mattilan kanssa oli saumatonta.

 

Opin kampanjan aikana tuntemaan laajan joukon pirkanmaalaista keskustaväkeä, joka on luottavaisin mielin valmis uusiin koitoksiin.

 

Emme jää lepäämään, vaan seuraamme tiiviisti vaalivoittajien tekemisiä ja tulemme harjoittamaan tiukkaa oppositiopolitiikkaa!

 

-Esko Erkkilä-

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sentteri, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Keskustan Pirkanmaan piiri, Mari Kiviniemi, Paula Lehtomäki, Paavo Väyrynen, Sirkka-Liisa Anttila, Anneli Jäätteenmäki, Mikko Alatalo,

"Maalaispoika 60 v." - Mikko Alatalon juhlakonsertti oli hieno kokemus

Lauantai 7.5.2011 - -Esko Erkkilä-

Siniset silmälasit - Mikko Alatalon brändi – toimivat kulisseina, kun koko kansan maalaispoika sai olla juhlinnan kohteena Tampere-talossa tiistaina 3.5.2011.

Lavasteena toimivat siniset silmälasit olivat kookkaat, sillä niiden ”nenämutkan” kautta kaikki juhlassa esiintyneet artistit astelivat lavalle.

Sain vaimoni ja monien muiden kanssa olla mukana täpötäydessä Tampere-talon suuressa salissa, kun maalaispojan 60-vuotissynttäreitä juhlittiin.

Tämä kertomukseni käsittelee varmaan hieman eri asioita kuin ne aikakauslehtien jutut, jotka lähipäivinä käsittelevät samaa tapahtumaa.

Uskon, että yhteistä aikakauslehtien ja tämän jutun linjalle on se, että Seija Alatalon puku oli ihailtavan onnistunut.

Ensimmäisenä sinisten silmälasien nenämutkan kautta estradille saapui Tampereen pormestari Timo P. Nieminen.

Olen samaa mieltä lukuisten muiden kanssa, kun totean, että pormestari Nieminen piti Mikon juhlassa erään parhaista tervetulotoivotuspuheistaan.

Pormestari totesi, että Mikko Alatalo on eräs Tampereen tavaramerkeistä. Tammerkosken sillalla –yhteislaulutilaisuudet tekivät Tampereen tutuksi koko Suomen kansalle, totesi pormestari Timo P. Nieminen.

Minua ilahdutti erityisesti se, kun pormestari totesi, että Vanhan kirkon puistoa ollaan kunnostamassa ja työn valmistuttua Timo P. toivotti Mikko Alatalon pitämään yhteislaulutilaisuuksia Vanhan Kirkon puistoon.

Suureen ilahtumiseeni on eräänä syynä se, että Vanhan Kirkon puiston kunnostus tapahtuu Tampereen Infra Liikelaitoksen toimesta ja olen ylpeä Infran johtokunnan varapuheenjohtajana ”oman” liikelaitoksen aikaansaannoksista!

Pormestari Timo P. Nieminen toivotteli Mikolle vauhtia ja voimaa edelleenkin – pormestarin onnentoivotuksiin oli salintäyteisen yleisön helppo yhtyä.

Konsertin juonsi TV-kakkosen Salla Paajanen ja hyvin juonsikin. Hän totesi, että TV-kakkonen on kasvattanut Yleisradiolle pääjohtajan, maan ehkä ansioituneimman musiikki-ikonin ja kansanedustajan eli Mikko Alatalon sekä itseensä viitaten tämän konsertin juontajan! Raikuvat suosionosoitukset olivat tämän juonto-osuuden palkkiona!

Maalaispojan 60-vuotiskonsertti oli taiteellisen tasonsa puolesta täysosuma.

Se oli helppo uskoa jo etukäteenkin, kun esiintyjinä olivat mm.:

 • Pauli Hanhiniemi
 • ”Pate” Mustajärvi eli Ikurin Torpedo
 • Heikki Salo
 • Heikki Silvennoinen
 • Laura Voutilainen
 • Mariska
 • Pentti Hietanen
 • Juha Tapio
 • Jani Wickholm
 • Anna Hanski
 • Joel Hallikainen
 • Erja Lyytinen
 • Jarkko Ahola
 • Janna Hurmerinta

 

sekä monet muut.

 

Useat Mikon konsertissa esiintyneet ovat juuri järjestäneet konsertin Tampere-talossa tai ovat sellaisen siellä lähiaikoina järjestämässä – tämä jos mikä kertoo esiintyjien korkeatasoisuudesta!

Mikko Alatalon juhlakonsertin ohjelmaan oli liitetty kaksi erillisonnittelua.

Ensimmäisestä vastasivat Suomen Hiihdonopettajat ry, jonka toiminnassa Mikko on toiminut siten, että nyt hän sai vastaanottaa täyden Tampere-talon yleisön edessä yhdistyksen viirin. Mikko kertoi, että hän oli aikanaan ollut kurssinsa priimus ja opettajat olivat todenneet ”…ja tuolla kropalla!”. Mikko oli kommentoinut, että laskettelu on rytmilaji!

Toisen kunnianosoituksen kohteeksi Mikko pääsi, kun pääministeri Mari Kiviniemi ja Keskustan varapuheenjohtajat Tuomo Puumala sekä Annika Saarikko luovuttivat Mikolle Keskustan kultaisen ansiomerkin. Kunniamerkin luovuttaminen tapahtui ”Hazardihommia” esityksen jälkeen ja pääministeri totesikin, että Suomessa pääministerinkin hommat ovat hazardihommia. Kuka vielä väittää Mari Kiviniemeä huumorintajuttomaksi?

On luonnollista, että valokuvia konsertista ei voinut ottaa.

Harmittelen, että kuvani pormestari Timo P. Niemisestä ja apulaispormestari Timo Hanhilahdesta epäonnistui ja ei ole julkaisukelpoinen.

Muutaman kuvan kuitenkin konsertin väliajalla nappasin ja tässä ne selityksineen:

 

pict1343.jpg 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Antti Juva (vasemmalla) keskustelee Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kauniston sekä Kirsi Ojansuun kanssa.

 

pict1344.jpg

 

Keskustan kansanedustajia ja entisiä kansanedustajia Mikon juhlakonsertissa oli paikalla useita.

Tässä ovat vuosina 2003…2007 kansanedustajana toiminut ja nyt valtakirjansa uudistanut Simo Rundgren (vasemmalla) sekä eduskuntatyöstä vapaaehtoisesti luopunut Pekka Vilkuna Nivalasta.

 

pict1346.jpg 

 

Keskisuomalainen Aila Paloniemi (vasemmalla) ja Tampereen Keskustan keskeinen toimija, Super:n järjestöpäällikkö Raija Moilanen keskustelevat lastenhoitajien tarpeellisuudesta. Aila Paloniemi on koulutukseltaan lastenhoitaja ja on varmaa, että lastenhoitajien taitoja tarvittaisiin Eduskunnassa edustajien suuntaan päivittäin!

 

Maalaispojan konsertti päättyi siihen, että täysi Tampere-talon yleisö nousi seisaalleen ja osoitti suosionosoituksillaan arvostavansa Mikko Alatalon työtä koko kansan tuntoja kuvaavana muusikkona ja nyt kahdeksan vuoden ajan myös kansanedustajana.

 

Kolmas kansanedustajakausi Mikolla on alkanut ja on arvoitus, että joudutaanko ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Olen varma, että Mikko Alatalo säilyttää senaattorinpaikkansa, vaikka persut ajaisivatkin Suomen ahdinkoon ja jouduttaisiin ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, Maalaispoika, Pate Mustajärvi, Heikki Silvennoinen, Joel Hallikainen, Laura Voutilainen, Mari Kiviniemi, Tuomo Puumala, Annika Saarikko, Timo Kaunisto, Timo P. Nieminen, Timo Hanhilahti, Aila Paloniemi. Raija Moilanen,

Vaalityö on tehty - edessä pitkä iltapuhde vaalitulosten laskennassa

Sunnuntai 17.4.2011 klo 14.36 - -Esko Erkkilä-

Kirjoitan näitä ajatuksia vaalipäivänä iltapäivällä, kun äänestyspaikat ovat avoinna vielä kuutisen tuntia.

Poikkesin keskikaupungilla ja siellä innokkaimmat kansanedustajaehdokkaat jakoivat esitteitään sekä olivat äänestäjien tentattavana.

 

pict1179.jpg

 

Mikko Alatalo oli Keskustan vaalimökin tietämillä Seija-vaimonsa kanssa. Äänestäjät tuntuivat kiittelevän Mikkoa hyvästä työstä.

 

Taitettu indeksi tuntui tänäänkin olevan usein kysytty aihe. Huomasin, että Mikon vastaukset taitetusta indeksistä olivat vastuullisia. Hän peräänkuulutti erityistoimenpiteitä, jotta eläkkeensaajien ostovoima voitaisiin turvata.

Torikäyntini jälkeen poikkesin Sentterissä.

Käyntini aikana tuli hieman haikea olo, sillä ”Sentteri-elämä” on tämän illan Vaalivalvojaisten jälkeen jäämässä muistojen joukkoon. Tuskin ehdin lainkaan Keskustan Vaalivalvojaisiin, sillä Tampereen Keskusvaalilautakunnan jäsenyys merkitsee työntäyteistä ja pitkää iltapuhdetta.

Olin Sentterissä yksin ja tallensi muutaman kuvan vaalihuoneistostamme, jossa niin monta hienoa tapahtumaa sain omalta osaltani olla toteuttamassa.

Tapahtumista mieleenjäävin oli pääministeri Mari Kiviniemen vierailu ja se, että sain vetää pääministerin ”haastattelutuokion”. Myös Paula Lehtomäen avajaistilaisuus sekä Paavo Väyrysen käynti Sentterissä ovat helmiä muistojeni joukossa.

Tässä pieni kuvakimara vaalipäivänä Sentteristä, kun siellä yksikseni hetken vietin:

 

pict1180.jpg

 

Tässä Sentterin ikkunanäkymä kulkijan silmin todettuna.

 

pict11812.jpg

 

Alasalin takaseinä ja ...

 

pict1182.jpg

 

...ja myös sivuseinä ovat hienoja vaalijulisteita täynnä.

 

pict1183.jpg

 

Yläsalin seinällä on kaksi tuppeensahattua lautaa, jotka toimivat pienesitteiden näytekappaleiden sijoituspaikkana!

 

pict1184.jpg

 

Keskustan puoluetoimisto onnistui ehdokkaiden yhteisjulisteen laadinnassa ja sen vuoksi se sai arvoisensa paikan myös Sentterissä.

 

pict1185.jpg

 

Yläsalista Alasaliin johtava portaikko sai seinälleen kolme pääministeri Mari Kiviniemeä esittävää julistetta.

 

pict1186.jpg

 

Yläsalin ylätasanne, jossa monet Suomen keskeiset poliittiset päättäjät ovat alkuvuoden aikana esiintyneet. Nyt tasanteella yksinäinen televisio odotti Vaalivalvojaisten alkamista!

 

pict1187.jpg

 

Näkymä Sentteristä Hallituskadulle. Oli mukava havaita, että Keskustan ehdokasjulistetta tutkailtiin tarkasti vielä vaalipäivänäkin!

 

Kiitoksen paikkoja tulee vielä varmaan useita, mutta kiitän jo tässä vaiheessa kaikkia niitä, jotka vierailitte Sentterissä. Kiitän myös niitä lukuisia talkoolaisia, joiden avulla saimme Tampereelle uutta Keskustalaista kulttuuria - vaalihuoneiston Eduskuntavaalien merkeissä!

 

-Esko Erkkilä-

Sentteri-isäntä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sentteri, Mikko Alatalo, Seija Alatalo, Mari Kiviniemi, Paula Lehtomäki, Paavo Väyrynen,

Vanhemmat kirjoitukset »