Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kansakuntamme turvallisuuden kulmakivet

Maanantai 16.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Sastamalassa Sylvään koululla torstaina 12.1.2017 järjestetyn ”Kansakuntamme turvallisuus” –illan pääesiintyjä oli ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen.

 

 

 

sylvaa2.jpg

 

 

Alustuksensa aluksi Vanhanen totesi, että hänellä on nyt meneillään 73. seminaari ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sen jälkeen, kun Keskustan puoluekokous kesäkuussa 2016 valitsi hänet Keskustan presidenttiehdokkaaksi.

 

 

Olin paikalla virallisena puoluekokousedustajana, kun valitsimme

Matti Vanhasen presidenttiehdokkaaksemme.

 

************

 

Alustuksessaan Vanhanen paalutti selkeästi ne tekijät, jotka ovat kansallisen turvallisuuden kulmakivet.

 

Tässä ne luettelonmaisesti:

 1.      Viisas ulkopolitikkka

 

 2.      Uskottava puolustus

 3.      Kansallinen eheys

  • sosiaalinen eheys ja hyvä työllisyysaste, jotta kaikki kokevat sisäistä eheyttä

 

Vanhanen mainitsi esimerkkinä, että Ukraina ei ollut sisäisesti ehjä ja sen vuoksi valtaajan oli helppo iskeä sinällään itsenäiseen maahan.

 

 

Maanpuolustustahdon pitää olla korkea.

 

 

 

 

Suomalaisten maanpuolustustahtoa mitataan kerran vuodessa ja viime joulukuun tutkimuksessa maanpuolustustahtomme oli hieman laskenut.

 

 

Maanpuolustustahtomme on kuitenkin edelleen korkealla tasolla, sillä on maita, joissa se on 20 – 30 %.

 

 4.      Maan pitää olla taloudellisesti itsellinen

 

  • tähän kysymykseen liittyy läheisesti maan elintarvikkeiden omavaraisuus

 

Moniaalla maailmassa on säröjä itsellisyydessä;

 

  • skotlantilaisten eropyrkimykset Englannista
  • katalonialaisten eropyrkimykset Espanjasta
  • brittien brexit-äänestys

 

Kiitoksia ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhaselle – kaikesta näkee sekä aistii, että Sinulla on kypsiä, perusteltuja ja kannatettavia mielipiteitä maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sylvään koulu, Kansakuntamme turvallisuus, kansakuntamme turvallisuus-ilta, ulkoasiainvaliokunta, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen, Matti Vanhanen,

Aloitevaliokunnan jäsenyys Keskustan puoluekokouksessa - mielenkiintoinen kokemus

Sunnuntai 10.7.2016 - -Esko Erkkilä-

Puoluekokousaloitteet ovat tärkeässä roolissa, kun linjataan Keskustan poliittisia tavoitteita.

 

 

Kesäkuussa järjestetylle puoluekokoukselle jätettiin 248 puoluekokousaloitetta.

 

 

 

Puoluekokouksen valitsemana aloitevaliokunnan jäsenenä sain olla läpikahlaamassa aloitteista 211, sillä puolueen järjestötoimintaan liittyvät 37 aloitetta käsitteli järjestövaliokunta.

 

 

 

valio1.jpg

 

 

Aloitevaliokunnan puheenjohtajaksi valitsimme Keskustaopiskelijoiden Anniina Sippolan (toinen oikealta) ja valiokuntamme sihteereinä toimivat Elina Das Bhowmik, Ilkka Miettinen sekä oikealla kuvassa oleva Timo Portaankorva.

 

 

 

valio2.jpg

 

 

Pirkanmaan piirin toisena edustajana aloitevaliokunnassa toimi Pirkanmaan Keskustanaisten puheenjohtaja Minna Sarvijärvi.

Kolmantena pirkanmaalaisena aloitevaliokunnan kokoukseen osallistui kansanedustaja Arto Pirttilahti.

 

 

Puoluehallitus oli valmistellut vastaukset kaikkiin aloitteisiin ja se oli pohjaesityksenä, kun aloitevaliokunta käsitteli vastausesitykset.

 

 

Hyväksyimme aloitevaliokunnassa valtaosan puoluehallituksen vastausesityksistä, mutta melkoiseen osaan puoluehallituksen esityksistä teimme muutoksia.

 

 

Aloitevaliokunnan hyväksymät esitykset menivät seuraavana aamuna eli 12.6.2016 ”suureen saliin” hyväksyttäviksi.

 

 

 

valio3.jpg

 

 

Valiokuntamme puheenjohtaja Anniina Sippola esitteli puoluekokoukselle niiden aloitteiden vastaukset, joihin olimme edellisillan yli kolmituntisen kokouksemme aikana tehneet muutoksia puoluehallituksen vastausesityksiin.

 

 

Aloitevaliokunnan esittämiin vastauksiin käytettiin muutama yksittäinen puheenvuoro, mutta lopulta kaikki ehdottamamme vastaukset hyväksyttiin ja nyt ne muodostavat sen linjan, jota Keskusta aloitteissa esitetyissä asioissa noudattaa.

 

 

Kaikki aloitteet ja niihin puoluekokouksen antamat vastaukset löytyvät Keskustan verkkosivuilta.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puoluekokous 2016, Keskustan puoluekokouksen aloitevaliokunta 2016, Anniina Sippola, Minna Sarvijärvi, Arto Pirttilahti,

Kaksi luottamustehtävää Keskustan puoluekokouksessa

Maanantai 13.6.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskustan kolmipäiväinen puoluekokous Seinäjoella päättyi eilen.

 

 

Olin mukana virallisena puoluekokousedustajana – mandaattini olin saanut Keskustan Tampereen kunnallisjärjestöltä.

 

 

Tulen varmaan palaamaan puoluekokoustapahtumiin tällä saitilla useastikin, mutta näin tuoreeltaan kommentoin niitä kahta luottamustehtävää, jotka sain hoidettavakseni tuossa 4.000 hengen tapahtumassa.

 

 

Puoluekokous valitsi minut aloitevaliokunnan jäseneksi ja siinä riittikin puuhaa, sillä käsiteltävänämme oli selvästi yli 200 puoluekokousaloitetta.

 

 

Puoluekokousaloitteet ja niiden hyväksymiset viitoittavat Keskustan poliittista toimintaa.

 

 

Yli kahdensadan puoluekokousaloitteen käsittelyyn pääsin valmistautumaan jo ennen puoluekokousta, kuten muutkin aloitevaliokunnan jäsenet.

 

Puoluekokousaloitteiden käsittelyyn meiltä kului paikan päällä kolme tuntia ja useiden kohdalla kävimme perusteellisen keskustelun siitä, että miten esittelemme aloitteet ”suurelle salille”.

 

 

Muutaman kerran jouduimme äänestämään, mutta päätöksemme olivat ilmeisen oikeita, sillä kaikki aloitevastukset hyväksyttiin suuressa salissa ilman muutoksia – saamme siis olla työhömme tyytyväisiä!

 

 

Toinen luottamustehtäväni puoluekokouksessa oli, kun minut valittiin puoluekokouksen pöytäkirjan tarkastajaksi.

 

 

Olen ollut eräitä kertoja erilaisten kokousten pöytäkirjan tarkastajana, mutta 4.000 hengen kolmipäiväisen kokouksen pöytäkirjan tarkastajana toimiminen on kuitenkin jotain aivan uutta!

 

 

Kiitokset Teille kaikille, jotka valitsitte minut näihin mielenkiintoisiin luottamustehtäviin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puoluekokous 2016, Keskustan puoluekokous Seinäjoella, Keskustan puoluekokouksen aloitevaliokunta, Keskustan puoluekokouksen pöytäkirjan tarkastaminen,

Suomen Keskusta on nyt velaton!

Torstai 28.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa 23.-24.4.2016 Jyväskylässä olin virallisen edustaja mukana järjestövaliokunnan kokouksessa, jossa valmistelimme tärkeitä asioita ”isossa salissa” käsiteltäväksi.

 

 

timolaaninen.jpg

 

 

Talousasioista jo työhistoriani perusteella melkoisesti ymmärtävänä oli mukava kuulla, kun puoluesihteeri Timo Laaninen puolueen toimintaa vuodelta 2015 esitellessään kertoi, että viime vuonna Keskusta pääsi puolueena velattomaksi.

 

 

Hyväksyimme Laanisen kertoman ja suosittelimme sen hyväksymistä myös puoluevaltuustossa ja niin sitten tapahtuikin.

 

 ************

Toisena merkittävänä seikkana järjestövaliokunnan käsittelyssä oli Keskustan presidenttivaaliehdokkaan valintaa koskeva esivaalisäännös.

 

Hyväksyimme puoluetoimistoväen valmisteleman esivaalisäännöstön ja hetken kuluttua sen hyväksyi myös koko Keskustan puoluevaltuuto.

 

 

Keskustan on tarkoitus valita vuoden 2018 presidentinvaaliehdokas jo kesäkuun alussa Seinäjoella järjestettävässä puoluekokouksessa.

 

 

Esivaalisäännöstö on siis hyväksytty ja nyt vain odotellaan, että joudutaanko Keskustan presidenttiehdokkaasta käymään esivaali.

 

 

 

 

mattirehula.jpg

 

 

Puhetta järjestövaliokunnan kokouksessa johti Porin Noormarkusta kotoisin oleva puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Matti Rehula.

 

 

Arvostan, että sain olla puoluevaltuustossa virallinen edustaja ja sen myötä päättämässä Keskustan puoluevaltuuston järjestövaliokunnan tehtäviin kuuluvista asioista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Keskusta on nyt velaton, Suomen Keskusta, Keskusta, Keskustan puoluevaltuusto, Keskustan puoluevaltuuston järjestövaliokunta, Timo Laaninen, Matti Rehula,

Venäjä tekee sen saman kuin Neuvostoliitto aikoinaan!

Keskiviikko 30.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Toisen maailmansodan jälkeen rauhansopimuksessa Suomi määrättiin maksamaan Neuvostoliitolle sotakorvauksia. Nykyrahaksi muutettuna Suomi maksoi sotakorvauksia noin 5 - 6 miljardia euroa.

 

 

Sotakorvaukset piti Neuvostoliiton vaatimuksesta keskittää puunjalostusteollisuuden tuotteisiin, mutta kun Englanti halusi ostaa suomalaisia puujalostustuotteita, laajennettiin sotakorvaustuotteita metalliteollisuuteen ja laivanrakennusteollisuuteen.

 

 

Kaikille on varmaan tuttu se juttu, jossa kerrotaan neuvostoliittolaisten vaatineen laivojen saunoihin kupariset lauteet!

 

 

On vankka totuus, että sotakorvaukset kehittivät suomalaisen puujalostus- ja metalliteollisuuden sekä suomalaisen laivanrakennustaidon aivan uudelle tasolle.

 

 

Suomelle määrättyjen sotakorvausten suorittaminen – vaikka kyse olikin hyökkääjälle maksetuista korvauksista – nosti Suomen ja suomalaisten arvostusta koko maailmalla.

 

 

***************

 

 

Krimin ja Ukrainan tilanteen myötä olemme eräällä tavalla samassa tilanteessa, kun Venäjä on vastapakotteillaan saanut Suomen vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen.

 

 

Venäjän vastapakotteet ovat saaneet suomalaisen elintarviketeollisuuden hankalaan tilanteeseen, kun Venäjälle suuntautunut elintarvikevienti on käytännössä loppunut.

 

 

Suomalainen elintarviketeollisuus on ”tarttunut härkää sarvista” ja on alkanut investoimaan, jotta Venäjälle aikaisemmin suuntautunut lähes bulkkimainen vienti pystytään korvaamaan.

 

 

Hienona esimerkkinä elintarviketeollisuuden vientisuunnitelmista on Valion päätös rakentaa Riihimäelle uusi välipalatehdas.

 

 

Uuden meijerin kapasiteetti tulee olemaan n. 120 miljoonaa kiloa vuodessa. Kun tuotteet ovat välipalatuotteita, on helppo elintarviketeollisuutta tuntevana arvioida, että kyseisten tuotteiden bruttomarginaali ja kate ovat kohdallaan.

 

 

Valio kertoo tiedotteessaan, että tehtaan uusi teknologia mahdollistaa uudenlaisten välipala- ja herkuttelutuotteiden valmistamisen.

 

 

Valio kertoo, että investoinnin kustannusarvio on 170 miljoonaa euroa.

 

 

Kun Neuvostoliiton aikoinaan määräämät sotakorvaukset pakottivat Suomea kehittämään puujalostus- ja metalliteollisuuttaan, on helppoa nähdä, että Venäjän asettamat vientipakotteet lyövät nyt tahtia sille kehitykselle, että Suomen elintarviketeollisuus joutuu etsimään uusia kehittyneempiä tapoja korvata ennen Venäjälle suuntautunut elintarvikkeiden bulkkituotteiden vienti!

Valion investoinnissa on mielestäni myös havaittavissa se orastava toivo, joka Juha Sipilän hallituksen otteiden mukana on nähtävissä, että Suomi nostetaan kuntoon!

 

 

 

Hyvä Valio – toivottavasti myös muut elintarvikeyritykset tekevät samoin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sotakorvaukset Neuvostoliitolle, Venäjän asettamat elintarvikepakotteet, Valio, Valio Oy, Valion suurinvestointi Riihimäelle, suomalainen elintarviketeollisuus,

Keskusta-johtoinen hallitus panostaa tiestön ja rataverkoston korjausvelkaan

Sunnuntai 7.2.2016 - -Esko Erkkilä-

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi perjantaina 5.2.2016, minne tiestön ja rataverkon korjausvelkaraha kohdennetaan. Nyt jaettava rahasumma on 600 miljoonaa euroa.

 

 

Tienpintoihin ja tierakenteisiin käytetään 325 miljoonaa euroa. Rataverkostoon käytetään 223 miljoonaa euroa.

 

 

 

 

Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Alatalo on tyytyväinen hallituksen päätöksestä.

 

”On erittäin merkittävää, että saamme nyt seututeitä kuntoon. Myös päätiet saavat rahaa. Päätöksellä on suuri vaikutus työllisyyden ja liikenneturvallisuuden kannalta.”

 

 

 

 

Myös kansanedustaja Arto Pirttilahti on tyytyväinen hallituksen päätökseen.

Pirttilahti toteaa, että nyt julkistetulla listalla on useita sellaisia kohteita, joille hän yritti viime vaalikaudella saada rahoitusta.

 

 

 

 

Kansanedustaja Pertti Hakanen on tyytyväinen, että vaikuttamistyö tuottaa nyt tulosta.

 

Hakanen uskoo, että sillä oli merkitystä, kun kesällä saatiin ministeri Anne Berner tutustumaan Pirkanmaan tieasioihin.

 

 

Kiitokset Juha Sipilän hallitukselle, että teiden ja rataverkon korjausvelkaa pystytään nyt hieman lyhentämään.

 

 

Erityiskiitokset Keskustan Pirkanmaan kansanedustajille, kun moniin maakunnan kohteisiin nyt saatiin rahaa - olette paikkanne ansainneet!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallitus panostaa teiden ja rataverkon korjausvelkaan, Juha Sipilän hallitus, Liikenne- ja viestintävaliokunta, Liikene- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Alatalo, kansanedustaja Arto Pirttilahti, kansanedustaja Pertti Hakanen,

Mitä vegetaristit ja Vihreät nyt sanovat?

Lauantai 23.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Joulun tienoilla tuli julkisuuteen tutkimustuloksia, että kasvisruokavalio ei olekaan hyväksi maapallolle.

 

 

Syön toki suurella mielihyvällä salaatteja, kurkkuja, tomaatteja ja muita vihanneksia, mutta en ole tehnyt siitä uskontoa, kuten vegetaristit ja monet Vihreät ovat tehneet.

 

 

Kunnon kinkku, makkara, juustot ja muut tavalliset ruoka-aineet ovat kuitenkin niitä, jotka miehen tiellä pitävät.

 

 

Vihanneksista ja kasviksista eniten päästöjä aiheuttaa vihreä salaatti. Sen päästöt ovat samaa tasoa naudanlihan kanssa. On huomattava, että sianlihaan verrattuna salaatin päästöt ovat kolminkertaiset!

 

 

Nyt saadut tutkimustulokset ovat samansuuntaiset kuin ranskalaisten tutkijoiden saamat tulokset olivat jo vuonna 2013.

 

 

Ranskalaistutkijat totesivat tuolloin, että heidän saamansa tutkimustulokset näyttävät olevan ristiriidassa yleisesti hyväksyttyjen uskomusten kanssa.

 

 

Vegetaristeilla ja Vihreillä on nyt pohtimisen paikka, kun terveydelle hyväksi oleva ruokavalio ei olekaan hyväksi planeetalle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kasvisruokavalio, sianlihan käyttäminen säästää planeettaa,

Pirkanmaan keskustalaisten kansanedustajien vahvat terveiset piirikokousväelle

Maanantai 16.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Kerroin eilen Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen linjauksista Keskustan Pirkanmaan piirin piirikokouksessa lauantaina 14.11.2015 Parkanossa.

 

 

Vanhasen lisäksi kaikki kolme Keskustan pirkanmaalaista kansanedustajaa olivat paikalla ja nyt kerron lyhyesti heidän esityksistään piirikokousväelle:

 

 

 

 

parkano1.jpg

Mikko Alatalo…

 

…joka on myös Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheejohtaja oli iloinen, että liikennemäärärahoja ohjataan nyt myös maakuntiin.

 

 

Oli täyttä totta, kun Alatalo painotti, että Helsinki-Hämeenlinna-Tampere – kasvukäytävä pitäisi ulottaa Parkanoon saakka.

 

 

Kolmostielle pitkään suunniteltu Hämeenkyrön ohitustie ja olemassaolevan Tampere-Parkano-Seinäjoki –raideyhteyden parantaminen ovat askelia siihen suuntaan, että HHT-kasvukäytävä voidaan ulottaa Parkanoon saakka.

 

Seinäjoella asuneena ja ”henkisen Jussi-paidan” yhä edelleen omistavana ehdotan, että HHT-kasvukäytävä ulotetaan tässä vaiheessa jo Seinäjoelle saakka, jolloin se voitaisiin lyhentää muotoon HHTS-kasvukäytävä!

 

 

 

 

parkano2.jpg

 

 

Pertti Hakanen lanseerasi käsitteen…

 

…kokonaisturvallisuus!

 

Aihe sopii Hakaselle hyvin, sillä entisenä Puolustusvoimien palkollisena ja juuri Maanpuolustuskurssin käyneenä hän hallitsee maamme kokonaisturvallisuuteen liittyvät asiat perusteellisesti.

 

 

Hakanen kiitteli hallituksen toimintaa sote- sekä itsehallintoalueiden tiimoilta tekemästä työstä ja totesi, että kyseessä on vahva kansanvaltainen uudistus.

 

 

”Vahva itsehallinto on kansanvaltaa parhaimmillaan” summasi kansanedustaja Pertti Hakanen.

 

 

Hakanen pahoitteli, että Suomen EU:lta saama erillistuki elintarvikeketjun alkutuotannon vaikeuksiin jäi ainoastaan 9 miljoonaan euroon.  Kun EU-pottiin lisätään kansallinen panos eli 20 M€, niin jaettavaa on yhteensä 29 M€.

 

 

Summa on pieni ja se onkin nyt tarkoitus jakaa

 

  • maidontuotatotiloille
  • sikatiloille
  • velkaisille tiloille ja
  • investoineille tiloille

 

Pieni kokonaissumma merkitsee, että tuesta yksittäinen tila saa vain pienen korvauksen niistä ongelmista, joita esim. Venäjänkaupan tyrehtyminen merkitsee.

 

 

Kansanedustaja Hakanen vetää Keskustan normienpurkutalkoissa työryhmää, joka keskittyy maa- ja metsätalouden normien purkamista.

 

Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä puolestaan koordinoi Keskustan normienpurkutalkoita ja Valtioneuvoston tasolla normienpurku on ministeri Anne Bernerin vastuulla.

 

 

 

 

parkano3.jpg

 

 

Arto Pirttilahti…

 

 

…antoi tunnustusta pääministeri Juha Sipilälle, joka veti hyvään lopputulokseen päätyneet sote-neuvottelut.

 

 

Pirttilahti totesi – taisi mainita erään puolueen nimeltäkin - , että sote-neuvottelujen vetäminen oli hyvä oppitunti muillekin puolueille.

 

 

Talousvaliokunnan jäsenenä vireillään oleva hankintalain uudistaminen on Pirttilahden mielestä uudistus, joka tuo mahdollisuuksia mm. pienille ja keskisuurille yrityksille.

 

 

Biotaloudesta Pirttilahti muistutti, että Suomeen tuodaan ulkomaista energiaa vuodessa 8 miljardin arvosta ja siinä pitää saada kehitys muuttumaan, jotta kotimaisen energian osuus saadaan kasvuun.

 

 

Raiteet on pidettävä lämpiminä kilpailutukseen saakka oli Pirttilahden viesti niille, jotka pyrkivät lopettamaan maakunnista junavuorot!

 


Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenenä Pirttilahti painotti pohjoismaisen yhteistyön merkitystä – puolustus- ja turvallisuuspolitiikka sekä ajankohtaisen pakolaiskysymyksen kunniakas hoitaminen ovat ajankohtaisia asioita tällä saralla.

 

 

Kiitän Mikko Alataloa, Pertti Hakasta sekä Arto Pirttilahtea mielenkiintoisista ja valaisevista esityksistä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, Pertti Hakanen, Arto Pirttilahti, Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Alatalo, Olavi Ala-Nissilä, Anne Berner, normienpurkutalkoot, Keskustan normienpurkutalkoot,

Nyt on mahdollisuus saada niskalenkki "Pirkanmaan taudista"!

Maanantai 15.6.2015 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunkiseudulla on viime vuosina esiintynyt vakava tauti – Pirkanmaan tauti.

 

 

Nyt taudin talttumiseen on melko hyvät ennusteet, sillä pääministeri Juha Sipilä totesi puoluevaltuuston kokouksessa, että jatkossa maallekin saa rakentaa.

 

 

Tarkoitan Pirkanmaan taudilla Tampereen kaupunkiseutua kiusaavaa MAL-sopimusta, joka on lähes tyrehdyttänyt maaseudulle rakentamisen.

 

 

 

 

pirttilahti14062015

 

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahti esitti eduskuntakatsauksen eilen Ikaalisissa, jonne Keskustan Pirkanmaan piirihallitus oli kutsunut Keskustaväkeä koko Pirkanmaalta.

 

 

Pirttilahti totesi, että Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat ovat tyytyväisiä niihin valiokuntapaikkoihin, jotka he saivat.

 

 

Pirttilahti mainitsi katsauksessaan mm. sen, että maamme tulevaisuutta tehdään nyt paljolti pirkanmaalaisvoimin, sillä Tulevaisuusvaliokunnan jäsenistä valtaosa on pirkanmaalaisia!

 

 

Pirttilahden yhteenveto maa- ja metsätalousvaliokunnan sekä ympäristövaliokunnan kokoonpanoista sai kokouksen osanottajilta suuren hyväksynnän, sillä niiden kokoonpano luo nyt hyvät mahdollisuudet Pirkanmaan taudin taltuttamiselle.

 

 

Pirkanmaan keskustalaisten työ ei ole mennyt hukkaan, sillä jatkossa maalle saa rakentaa Pirkanmaallakin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Pirkanmaan piiri, Mikko Alatalon valiokuntapaikat, Arto Pirttilahden valiokuntapaikat, Pertti Hakasen valiokuntapaikat, Pirkanmaan tauti, MAL-sopimus,

Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat saivat merkittävät valiokuntapaikat

Keskiviikko 10.6.2015 - -Esko Erkkilä-

Eduskunta päätti eilen lopullisesti valiokuntapaikkojen jaosta.

 

Eduskunnan päätökset valmistellaan valiokunnissa, joten valiokuntapaikat ovat päätöksenteon kannalta tärkeitä.

 

 

Eduskunnassa on seuraavat 16 valiokuntaa:

 

  • Suuri valiokunta
    • 25 varsinaista jäsentä ja 13 varajäsentä

 

  • Perustuslakivaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Ulkoasiainvaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Valtiovarainvaliokunta
    • 21 varsinaista jäsentä ja 19 varajäsentä

 

  • Tarkastusvaliokunta
    • 11 varsinaista jäsentä ja 6 varajäsentä

 

  • Hallintovaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Lakivaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Liikenne- ja viestintävaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Maa- ja metsätalousvaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Puolustusvaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Sivistysvaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Sosiaali- ja terveysvaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Talousvaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Tulevaisuusvaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
    • 17 varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

  • Ympäristövaliokunta
    • 17  varsinaista jäsentä ja 9 varajäsentä

 

 

Ministerit ja puhemiehet eivät ole valiokuntien jäseninä.

 

 

Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat saivat seuraavat valiokuntapaikat:

 

 

 

 

 

 

Mikko Alatalo

 

  • liikenne- ja viestintävaliokunnan varsinainen jäsenyys
  • tulevaisuusvaliokunnan varsinainen jäsenyys

 

 

 

 

 

Arto Pirttilahti

 

  • lakivaliokunnan varsinainen jäsenyys
  • talousvaliokunnan varsinainen jäsenyys
  • tulevaisuusvaliokunnan varsinainen jäsenyys
  • suuren valiokunnan varajäsenyys
  • ympäristövaliokunnan varajäsenyys

 

 

 

 

 

Pertti Hakanen

 

 

  • maa- ja metsätalousvaliokunnan varsinainen jäsenyys
  • työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varsinainen jäsenyys
  • hallintovaliokunnan varajäsenyys
  • puolustusvaliokunnan varajäsenyys
  • ympäristövaliokunnan varajäsenyys

 

 

Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnantarkastajana ja piirin taustatoimijana olen tyytyväinen Mikko Alatalon, Arto Pirttilahden sekä Pertti Hakasen saamiin valiokuntapaikkoihin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskunnan valiokunnat, eduskunnan vaiokuntatyöskentely, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Pertti Hakanen,

Innostuminen tuo onnistumisia ja onnistumiset puolestaan lisäävät innostumista!

Keskiviikko 4.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Sain olla maanantaina 2.3.2015 paikalla, kun Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan pirkanmaalaiset jäsenet Kokoomuksen Harri Jaskari ja Keskustan Mikko Alatalo julkistivat tulevaisuusvaliokunnan ”Luovan talouden tulevaisuus” –raportin.

 

 

Raportti koostuu kahdesta osiosta, joista Harri Jaskarin vastuulla on...

...”Innostunut yhteiskunta” –raportin julkistaminen.

 

 

Mikko Alatalon vastuulla puolestaan on...

...”Luovan talouden tulevaisuus – Luovien toimialojen digituotteiden kansainvälisen kasvun toimintamalli” –osion julkistaminen.

 

 

 

valiokunta1

 

 

Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Lipponen toimi kolmituntisen julkistamistilaisuuden puheenjohtajana.

 

 

 

 

valiokunta2

 

 

Kansanedustajat Mikko Alatalo ja Harri Jaskari ovat eri puoluekannoistaan huolimatta ennenkin esiintyneet yhdessä – Alatalo ja Jaskari ovat yhdessä tehneet paljon arvokasta työtä mm. Tampere-Pirkkalan lentoaseman tiimoilta.

 

 

 

 

valiokunta3

 

 

Kansanedustaja Mikko Alatalon taustatiimissä ovat tässä projektissa toimineet ainakin seuraavat henkilöt:

 

  • Markus Nordenstreng,  helsinkiläinen muusikko
  • Harri Rinne, tamperelainen muusikko ja lauluntekijä
  • Tapio Korjus, musiikkituottaja
  • Tanu-Matti Tuominen, Suomen kokenein digitaalisen sisällöntuotannon ja vuorovaikutteisen median asiantuntija

 

 

 

 

 

valiokunta4

 

 

Harri Jaskari ja Mikko Alatalo ovat työssään päätyneet mm. siihen yhteenvetoon, että Suomeen pitäisi perustaa pääministerivetoinen ”Luovan talouden neuvottelukunta”!

 
Jaskarin ja Alatalon mukaan neuvottelukunnan pitäisi kyetä tarvittaessa nopeaan ja ketterään säädöksenantoon sekä reagointiin.

 

 

Mikko Alatalon ja Harri Jaskarin esittelemässä raportissa analysoidaan suomalaista yritysrakennetta ja kiinnitetään suurta huomiota mm. sille, että;

 

 

Myynnin ja markkinointihenkisyyden osuutta tulee korostaa koulutuksessa kaikilla tasoilla.

 

 

Mainio huomio ja yritän lähiaikoina palata asian tiimoilta tarkemmin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Innostuminen tuo onnistumisia ja onnistumiset puolestaan lisäävät innostumista! Tulevaisuusvaliokunta, Päivi Lipponen, Harri Jaskari, Mikko Alatalo, Luovan talouden tulevaisuus,

Valiokuntatyö on kansanedustajan tärkeää työtä

Lauantai 28.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Sain viime torstaina osallistua Keskustan Pirkanmaan piirin järjestämälle opintomatkalle Keskustan puoluetoimistolle ja eduskuntaan, jonne meidät oli kutsunut kansanedustaja Arto Pirttilahti.

 

 

 

 

pirtti1

 

 

Arto Pirttilahti on ensimmäisen kauden kansanedustaja Mänttä-Vilppulasta ja hän lähtee vahvoista asemista uudistamaan valtakirjaansa hhtikuun eduskuntavaaleissa.

 

 

Pirttilahti on koulutukseltaan agrologi, joten olen ylpeä koulukuntamme menestyksestä valtiomiessarjassa!

 

 

 

 

pirtti2

 

 

Arto Pirttilahden paikka eduskuntasalissa on päättymässä olevalla vaalikaudella ollut takarivissä – kuvassa Pirttilahti ”omalla” paikallaan, mutta menestys kevään eduskuntavaaleissa vie varmaan Artsia lähemmäs puhemiestä!

Paikat isossa salissa ovat tavallisesti samat koko vaalikauden, mutta poikkeuksiakin on ja eräs niistä päättyvällä vaalikaudella oli se, että kun Juha Sipilä aluksi istui Pirttilahden vieressä, niin Keskustan puheenjohtajaksi tultuaan hän siirtyi lähemmäs puhemiestä!

 

 

 

 

pirtti3

 

 

Istuntosaliin ei ulkopuolisilla ole asiaa, mutta tässä kuitenkin poseeraten olen ikään kuin avaamassa istuntosalin ovea!

 

 

 

************************

 

 

 

 

Eduskunnassa lainsäädäntötyö perustuu valiokuntatyöskentelyyn ja suuressa salissa nähtävä julkinen käsittely perustuu niihin päätöksiin ja esityksiin, jotka eri valiokunnat ovat saaneet työstettyä.

 

 

Pysyviä valiokuntia on kaikkiaan 16.

 

  • suuri valiokunta
  • perustuslakivaliokunta
  • ulkoasiainvaliokunta
  • valtiovarainvaliokunta
  • tarkastusvaliokunta
  • hallintovaliokunta
  • lakivaliokunta
  • liikenne- ja viestintävaliokunta
  • maa- ja metsätalousvaliokunta
  • puolustusvaliokunta
  • sivistysvaliokunta
  • sosiaali- ja terveysvaliokunta
  • talousvaliokunta
  • tulevaisuusvaliokunta
  • työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
  • ympäristövaliokunta

 

 

 

Valiokunnissa on 17 jäsentä ja 9 varajäsentä, paitsi suuressa valiokunnassa, jossa on 25 jäsentä ja 13 varajäsentä, ja valtiovarainvaliokunnassa, jossa on 21 jäsentä ja 19 varajäsentä, ja tarkastusvaliokunnassa, jossa on 11 jäsentä ja 6 varajäsentä.

 

 

 

 

**************

 

 

 

 

 

pirtti4

 

 

Arto Pirttilahti on jäsenenä talousvaliokunnassa ja hänen johdollaan saimmekin tutustua talousvaliokunnan työhuoneeseen.

 

 

Istuin esittelyn ja koulutustilaisuuden ajan perussuomalaisten edustajana talousvaliokuntaan kuuluvan Martti Mölsän paikalla kuvassa etuoikealla, paikalla jonka edessä valokuvaamiseni aikana näkyy kännykkäni.

 

 

 

 

 

pirtti5

 

 

Edellisessä kuvassa näkyy talousvaliokunnan jäsenten edessä korkeat asiakirjapinkat ja niin ne näkyvät myös tässä kuvassa, jossa vierailumme isäntä kansanedustaja Arto Pirttilahti on melkein jäämässä asiakirjapinkkojen taakse.

 

 

 

******************

 

 

 

Talousvaliokunnan merkitys on tiedostettu jo varhain, sillä se on perustettu jo säätyvaltiopäivillä vuonna 1863.

 

 

Valiokuntatyöskentelyn merkityksestä on osoituksena, että esim. talousvaliokunta kokoontuu neljä kertaa viikossa.

 

 

Talousvaliokunnan tehtävänä on käsitellä pankkivaltuutettujen vuosittain antamat kertomukset sekä valmistella Suomen Pankkiaja Suomen itsenäisyyden juhlarahastoa (Sitraa) koskevat säädösasiat sekä muut maan pankki- ja rahalaitosta koskevat asiat. Talousvaliokunta käsittelee lisäksi asiat, jotka koskevat kauppaa ja teollisuutta, energiataloutta, kaupallisia yhteisöjä, elinkeinotoimintaa ja sen tukemista, kilpailua, kuluttajansuojaa, yksityistä vakuutustoimintaa, rahoitus- ja arvopaperimarkkina-lainsäädäntöä sekä valtion yhtiöitä, jotka eivät kuulu muun valiokunnan toimialaan.

 

 

Liike-elämässä 40 ja puoli vuotta toimineena osaan arvostaa sitä työtä, jota talousvaliokunnassa tehdään.

 

 

On selvää, että talousvaliokunnan merkitys tulee seuraavalla vaalikaudella olemaan entistäkin tärkeämpi, kun nykyhallituksen taloustoimia on pakko alkaa korjaamaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

PS. Ilmoitan, että en kirjoita tälle saitille sanaakaan 29. - 31.2.2015. Tarkoitukseni on palata tänne vasta 1.3.2015!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arto Pirttilahti, kansanedustaja Arto Pirttilahti, agrologi Arto Pirttilahti, talousvaliokunnan jäsen Arto Pirttilahti, talousvaliokunta, eduskunnan talousvaliokunta, Pirkanmaan vaalipiiri - Arto Pirttilahti, Mänttä-Vilppula, 29. - 31.02.2015,

Kauppaketjujen hinnanalennuskampanjat vaikeuttavat kotimaisen elintarviketeollisuuden ja alkutuottajan asemaa

Sunnuntai 25.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on kohkattu päivittäistavarakauppaketjujen hinnanalennuskampanjoista, joissa hinnanalennukset on kohdistettu elintarvikkeisiin.

 

 

Toimenpide on sinänsä kannatettava, mutta muutama tosiasia on tiedostettava.

 

 

Käsittelen tässä kirjoituksessani sitä lisääntyvää ahdinkoa, jonka hinnanalennuskampanjat kohdistavat kotimaiseen elintarviketeollisuuteen ja sitä kautta suomalaiseen kotieläintalouteen sekä viljanviljelyyn.

 

 

SOK ja S-ryhmä oli aktiivinen kertoessaan hinnanalennuksistaan, mutta sitten tuli selväksi, että K-ryhmä oli tehnyt vastaavat hinnanmuutokset jo aikaisemmin.

 

 

Minulla on käytössäni lista, jolla S-ryhmä kertoi tuotekohtaisesti hinnanalennuksistaan.

 

 

On huolestuttavaa, että S-ryhmän hinnanalennustuotteet kohdistuvat 25 ensimmäisen tuotteen osalta seuraavien kotimaassa toimivien yritysten tuotteisiin:

 

 

  • Valio
  • Oululainen eli Fazer
  • Vaasan
  • Hartwall
  • Sinebrychoff
  • Kariniemi eli HKScan
  • Atria

 

S-ryhmän hinnanalennustuotteista osa on mainittujen yritysten lisäksi ns. private label-tuotteita sekä ”Kotimaista”-sarjaan liittyviä tuotteita, joissa SOK:n kuristusote niitä valmistaviin yrityksiin on jo nyt tiukka.

 

 

Toisaalta pitää muistaa, että kaikenlaiset rainbow- ja pirkka-tuotteet ovat surkeita kopioita ja laadultaan todellisia halpaversioita kunnon merkkituotteista. Ainakaan minun ostoskoriini rainbow- ja pirkka-tuotteilla ei ole mitään asiaa.

 

 

Elintarvikekauppaa tuntemattomalla saattaa olla mielikuva, että sanomalehtien valtavat elintarvikkeiden hintailmoitukset olisivat päivittäistavaraketjujen maksamia.

 

 

Näin ei suinkaan valtaosaltaan ole, vaan jokaisesta kauppaketjujen valikoimiin hyväksytystä tuotteesta joudutaan maksamaan kauppaketjulle kynnysraha.  Kynnysrahan lisäksi jokaisesta tuotekuvasta, joka julkaistaan kauppaketjun sanomalehti-ilmoituksessa, veloitetaan tavarantoimittajaa melkoisella summalla.

 

 

Kauppaketjut lupaavat hurskaasti, että hinnanalennusta ei vyörytetä tavarantoimittajien maksettavaksi, mutta totuus tulee olemaan karu.

 

 

Kauppaketjut valitsevat kunkin tuoteryhmän yksittäiset tuotteet tietyn aikataulun mukaan ja valinnat tapahtuvat hyvissä ajoin ennen kyseisen valikoima- ja hinnoittelujakson alkamista.

 

 

Seuraavan hinnoittelujakson hintaneuvotteluissa tavarantoimittajat pannaan selkä seinää vasten ja todetaan, että jos hintaa ei alenneta, niin tuote lentää alkavalla valikoimajaksolla valikoimista pois.

 

 

Kuka sitten päätyy hinnanalennuskampanjan maksumieheksi?

 

 

Hinnanalennusketju toimii niin, että päivittäistavarakaupan hinnanalennusrumban maksajaksi valikoituu hyvin nopealla aikataululla kotimainen kotieläintuottaja ja kotimainen viljanviljelijä!

 

 

Hintaneuvottelut päivittäistavarakauppa toki käy elintarviketeollisuuden kanssa, mutta kenenpä rahapussille elintarviketeollisuus voisi mennä ellei alkutuottajan rahapussille!

 

 

Päivittäistavarakaupan suuresti mainostamat hinnanalennukset päätyvät hyvinkin nopeasti kotieläintuottajalle ja viljanviljelijälle maksettavan hinnan alentamiseen!

 

 

Näin se vaan menee!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valio, Oululainen, Oululainen eli Fazer, Vaasan, Hartwall, Sinebrychoff, Kariniemen, Kariniemen eli HKScan, Atria, Päivittäistavarakaupan hinnanalennuskampanjat, Rainbow, Pirkka-tuotteet, private label,

"Itku pitkästä ilosta, pieru kauan nauramisesta"

Perjantai 29.8.2014 - -Esko Erkkilä-

Tuo vanha sananlasku tuli mieleen, kun olen seurannut sitä hulvatonta menoa – hulvatonta menoa hinnoittelun osalta – jota päivittäistavarakaupat ovat viime päivinä harrastaneet ns. Putin-tuotteiden myynnissä kuluttajille.

 

Ihmettelyni kohteena on myös Valio, sillä se on tehnyt ilmiselvän virheen sen hinnoittelun osalta, millä hinnalla se myy Putin-tuotteitaan SOK:lle ja Keskolle.

 

Vaikka en ole koskaan avannutkaan Lidl-myymälän ovea Suomessa, niin paheksun, että Valio ei myy Putin-tuotteita sille.

 

 

****************

 

Muuten se, että en ole avannut Lidl-myymälän ovea perustuu sille ylimielisyydelle suomalaista elintarviketeollisuutta kohtaan, jolla Lidl rynnisti Suomen markkinoille. Tiedän, että Lidl´n toimintapolitiikka suomalaisia tuotteita kohtaan on muuttunut, mutta minun suhtautumiseni Lidl´iin ei ole muuttunut! Voin sanoa Lidl´lle, että sitä niität mitä kylvit Suomeen tullessasi!

 

 

**************

 

 

Putin-tuotteiden polkumyyntihinta tulee nopeasti kostautumaan alkutuottajille ja elintarviketeollisuudelle, kun elintarvikkeiden todellinen hintataso hämärretään.

 

Ovatko Valion Venäjälle valmistamat tuotteet niin kovassa pilaantumisvaarassa, että niitä pitää dumpata kotimaan markkinoille?

 

Eivätkö päivittäistavaraketjut osaa tehdä bisnestä, jos Valio on niin pöhkö, että se myy niille lähes ilmaiseksi tuotteitaan?

 

**************

 

On varmaa, että Valion Putin-tuotteiden alennusmyynti ei jää Suomessa ainoaksi, sillä varmasti tanskalaiset, ranskalaiset, puolalaiset sekä monien muiden maiden elintarvikeyritykset ja elintarvikemarkkinoijat pinnistelevät samojen ongelmien parissa kuin Valio – mistä löytää markkinoita tuotteille, jotka on ennen viety Venäjälle!

 

On vain ajan kysymys, että milloin päivittäistavarakaupan valtiaamme – SOK ja Kesko – ilmoittavat poskettoman halvoista tuontielintarvikkeiden hinnoista.

 

Miten silloin suu pannaan suomalaisessa elintarviketeollisuudessa ja alkutuotannossa?

Mitä tilanne merkitsee Suomen vihannesmarkkinoilla, mitä se merkitsee Suomen kotieläintuotemarkkinoilla?

Aika näyttää, mutta ennuste ei ole hyvä!

 

 

*************

 

 

Olen huolissani Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n jäsenten puolesta, sillä Putin-tuotteiden polkumyyntihinnat tulevat merkitsemään liiton jäsenille kovia aikoja.

 

Putin-tuotteiden rynnistäminen Suomeen ja päivittäistavaraketjujemme vastuuton hinnoittelupolitiikka tulevat aiheuttamaan suuria ongelmia suomalaiselle maataloudelle, vihannesviljelylle ja erityisesti suomalaiselle kotieläintaloudelle.

 

En halua maalata pirua seinälle, mutta sanokaa minun varoittaneen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Putin-tuotteet, Oltermanni, suolaton Valio-voi, Koskenlaskija, Valio, Valion hinnoittelu Putin-tuotteille, Suomen päivittäistavarakauppa, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry, SEL,

Maatalous on kokoomuksen ja hallituksen toimista huolimatta edelleen kaiken perusta

Perjantai 4.7.2014 - -Esko Erkkilä-

Kirjoitan näitä rivejä keskiviikkona 2.7.2014.

 

Tänään ja viime päivinä on ollut vahvasti esillä useita asioita, joilla yhteisenä nimittäjänä on maatalous.  Otan niistä esille kaksi.

 1.     

Kokoomus on viime päivinä toitottanut maatalousystävällisyyttään ja kaikkivoipaisuuttaan maatalouden, ruokaturvallisuuden ja kuluttajaystävällisyyden saralla.

 

Tänään suomut ovat auenneet toivottavasti myös kokoomuslaisten silmissä, kun heidän meppinsä Petri Sarvamaa ei päässyt lainkaan EU:n maatalousvaliokuntaan.

 

Keskustan Olli Rehn pääsi varajäseneksi ainoana suomalaisena himoittuun maatalousvaliokuntaan ja siten päätöksenteon keskiöön.

 

On selvää, että Rehnin pääseminen maatalousvaliokuntaan nostaa suomalaisten sananvaltaa maatalousasioissa, ruokaturvallisuutta koskevissa asioissa sekä elintarvikkeiden kuluttajapolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

 

Edellisellä vaalikaudella maatalousvaliokunnassa olivat Riikka Pakarinen (keskusta) ja Petri Sarvamaa (kokoomus).

 

On toki muistettava, että Keskustan Anneli Jäätteenmäki sai edellisellä EU-vaalikaudella paljon enemmän aikaan suomalaisen maatalouden saralla, vaikka ei ollutkaan maatalousvaliokunnan jäsen, kuten kokoomuksen Petri Sarvamaa.

 

Odottelen mielenkiinnolla, että miten Kokoomus nyt hehkuttaa maatalousosaamistaan!

 

 2.     

Valtioneuvosto on päättänyt uusista tavoitteista huoltovarmuudessa ja sen vuoksi leipäviljassa luovutaan vuoden huoltovarmuustavoitteesta ja siirrytään vain kuuden kuukauden mittaiseen varmuusvarastointiin.

 

Samassa yhteydessä huoltovarmuussäädöksiä muutetaan polttoöljyn osalta siten, että varmuusvarastossa ei enää tarvitse olla polttoöljyä teollisuuden tarpeisiin. Riittää, kun polttoöljyä on yhdyskuntien energiahuollon tarvitsema osuus viideksi kuukaudeksi!

 

Päätökset ovat osoitus Kataisen – Stubbin hallitusten käsityksistä, jotka perustuvat suureen tietämättömyyteen ja siihen, että halutaan ummistaa silmät ympärillämme tapahtuvasta kehityksestä.

 

Tunnen Huoltovarmuuskeskuksen toiminnan viljan osalta hyvin, sillä toimin 40 vuotta kestäneen työurani aikana viimeiset viisitoista vuotta maamme viljamarkkinoiden ytimessä ja pääsin omakohtaisesti seuraamaan HVK:n toimintaa viljamarkkinoilla.

 

Pidän hallituksen päätöksiä varmuusvarastotasojen alentamisessa vastuuttomana toimintana.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU:n maatalousvaliokunta, Olli Rehn, Petri Sarvamaa, Riikka Pakarinen, Anneli Jäätteenmäki, HVK, Huoltovarmuuskeskus, varmuusvarastointi, viljan varmuusvarastointi, polttoöljyn varmuusvarastointi,

Ratikkapäätös oli onnetonta jatkumoa Rantaväylän tunnelille

Perjantai 20.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuutetut tekivät maanantaina 16.6.2014 kaupunkilaisten kukkarolle vahvan loven tekevän päätöksen, kun hyväksyivät, että ratikan suunnittelua Tampereelle jatketaan.

 

Kyse on Vihreiden saamasta koplausmaksusta Kokoomukselta, kun Vihreät aikoinaan kannattivat Kokoomukselle ja sen rahoittajille elintärkeän Rantaväylän tunnelin rakentamista.

 

Vihreät olivat periaatteessa vastaan Rantaväylän tunnelia, mutta kun heille luvattiin vastapalvelukseksi ratikka, niin tuki Kokoomuksen ykköshankkeelle heltisi helposti!

 

Kyseessä oli koplausten koplaus, jonka tamperelaiset saavat kokea palveluiden jatkuvana heikentymisenä!

 

Tampereen ratikka on todellisten asiantuntijoiden antamien lausuntojen perusteella täysin turha hanke ja sen turhuuden osaa jokainen järki-ihminen päätellä ihan maalaisjärjellä.

 

 

 

****************

 

 

valioratikka

 

 

Turussa on jo nyt ratikka ja se on mahdottoman oikeassa käytössä – jäätelökioskina!

 

 

****************

 

 

 

On todella surullista, että yhteiskunnan varoja tuhlataan hyödyttömään hankkeeseen, kun maakunnan eli Pirkanmaan hyvinvoinnille olisi paljon tarpeellisempiakin hankkeita rahoitettavana.

 

Nyt on pantava toivoa sille, että valtiovalta osaa olla viisas ja ei lähde tukemaan Tampereen ratikkahanketta.

 

Pirkanmaalla tarvitaan rahaa 3-tien, 9-tien ja 12–tien sekä alemman tieverkoston kunnostamiseen – niiden kunnostaminen toisi hyvinvointia koko maakunnalle.

 

Ratikkavouhkaajat ovat suuriäänisiä melskaajia, joilla ei monillakaan ole kummoistakaan kokemusta työelämästä ja esim. yritysmaailmassa hankittuja kannuksia on tuskin kenelläkään. 

 

Nostan hattua niille kahdelle kokoomuslaiselle ja kolmelle demarille, jotka omien puolueidensa valtavirrasta poiketen uskalsivat äänestää ratikkaäänestyksessä tamperelaisten puolesta.

 

Erityisen arvostukseni saavat ne kaupunginvaltuutetut, jotka osasivat tunneliäänestyksessä sekä myös nyt ratikkaäänestyksessä valita EI – nappulan!

 

Meillä on nyt kriittiset hetket, jotta kohta aloittava Stubb-hallitus pitää kyntensä poissa Tampereen ratikkahankkeesta – uskon vahvasti, että seuraava hallitus näin tulee joka tapauksessa tekemään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rantaväylän tunneli, Ratikka, ratikan koplaaminen Rantaväylän tunneliin, kokoomus ja vihreät koplasivat, Turun ratikka, Valio-ratikka, jäätelöratikka Turussa,

Kotimaisten keksien ja piparkakkujen löytäminen kaupan hyllyiltä vaatii sitkeyttä

Tiistai 8.10.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Torikauppiaat ry järjestää kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina Tampereen Keskustorilla Maanantaimarkkinat.

 

Eilen oli lokakuun ensimmäinen arkimaanantai ja sen myötä Keskustorilla Maanantaimarkkinat.

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestölle on vakiintunut markkinapaikka torin keskivaiheilla aivan Hämeenkadun viereisen jalkakäytävän reunalla.

 

Saimme osastomme valmiiksi ennen aamukahdeksaa ja silloin pääsimme aloittamaan aamukahvitarjoilut markkinaväelle.

 

 

lokamarkkinat1

 

 

Tässä osastomme on valmiina vastaanottamaan ensimmäiset Keskustan kuulumisista kiinnostuneet tamperelaiset.

Levitin torikiveykselle kaksi matonpätkää ja useat vieraamme kehuivat niiden antavan samaa tunnetta, kuin julisteemme toteamus;


On

kotiin

tulon

aika.

 

 

 

Ensimmäisen tunnin ajan tarjoilimme kahvin mustana ja ilman ”kastettavaa”, sillä kaupat avaavat ovensa Tampereen keskustassa vasta klo 9.00.

 

Periaatteemme on, että tarjoamme osastollamme ainoastaan kotimaisia elintarvikkeita ja se saa aikaan monesti haasteellisia tilanteita.

 

 

lokamarkkinat2

 

 

Kahvimaitona tarjottavan maidon osalta tilanne on helppo, sillä Tampereen keskustankin liikkeet joutuvat pitämään valikoimissaan Valion Tampereen meijerin pakkaamaa Pirkanmaalla tuotettua maitoa.

 

 

lokamarkkinat3

 

 

Myös palasokerin kohdalla tilanne on helppo, sillä Kirkkonummella Kantvik´ssä toimiva Suomen Sokeri Oy on markkinajohtaja palasokerimarkkinoilla.

 

 

Keksien ja piparkakkujen osalta tilanne on hankala, sillä kaupan keksi- ja piparkakkuhyllyt notkuvat ulkomaalaisvalmisteisia tuotteita.

 

 

lokamarkkinat4

 

 

Eilen minua taas kuitenkin onnisti, sillä löysin lattialla kontaten Tampereen Sokoksen alimmalta keksihyllyltä ylistarolaisen Tasangon Herkkutuote Oy:n valmistamia piparkakkuja!

 

 

 

 

lokamarkkinat5

 

 

Hankinnat oli taas kerran saatu tehtyä ja pystyimme paneutumaan täysillä niiden asioiden selvittelyyn, joita markkinaväki meiltä kyseli.

 

Tunnustuksen antaminen puheenjohtaja Juha Sipilälle oli markkinaväen mielissä päällimmäisenä!

 

 

*********

 

Henkilökohtaisesti päivän aikana lämmitti ne kannustavat puheenvuorot, jotka sain Aamulehdessä 2.10.2013 julkaistusta mielipidekirjoituksestani ”Tampereen kaupunki loisti poissaolollaan”.

 

 

lokamarkkinat6

 

 

Tässä kuva kirjoituksestani.

 

 

********

 

Markkinapäivästä jäi jälleen kerran ”mukava maku”, sillä Keskustan sanomaa arvostetaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: On kotiin tulon aika, Valion Tampereen meijeri, Valio Oy:n Tampereen tuotantolaitos, Suomen Sokeri Oy, Kantvik, Kirkkonummi, Ylistaro, Tasangon Herkkutuote Oy, Tampereen kaupunki loisti poissaolollaan, Tampereen yritysasiamies, Juha Sipilä, Keskusta,

Viihdyttävää koskenlaskua keskellä Tamperetta

Lauantai 21.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Sain monien muiden ohella seurata koskenlaskua Tammerkoskessa torstaina syyskuun 19. päivänä 2013, kun Tapani Hiltula ja Jori Mikkonen laskivat tukilla Takon kartonkitehtaalta Ratinansuvantoon.

 

 

kos1

 

 

Koskenlaskunäytös alkoi tasan klo 9.00, mutta valmistelevia toimia tehtiin kosken rannalla jo varhain. 

Koskenlaskutukit olivat kaadettu Hervannasta Tampereen kaupungin metsästä. Tukit olivat pystyynkuivaneista kuusista.

 

 

 

kos2

 

 

Oli helppo arvata, että Valio oli Koskenlaskija-juustollaan eräs tapahtuman sponsoreista.

 

 

 

kos3

 

 

Tapahtuman nimi oli ”Metsänvihreä Jalanjälki” ja sen järjestivät Meto-Metsäalan Asiantuntijat ry sekä Metsänhoitajaliitto.

 

Koskenlaskunäytöksen jälkeen tapahtuma jatkui Keskustorilla ja siitä osuudesta ehkä joskus myöhemmin.

 

 

 

kos4

 

 

Takon kartonkitehtaan alapuolella Tammerkoskessa on niin voimakas akanvirta, että tukit pysyivät paikoillaan, kun koskenlaskijoita odotettiin paikalle.

 

 

 

kos5

 

 

Koskenlaskunäytöksen ja koko päivän tapahtumien juontajana toimi Jyri Makkonen ja hyvin toimikin.

 

 

kos6

 

 

Koskenlaskunäytöksen päätähdet olivat Tapani Hiltula (vasemmalla) ja Jori Mikkonen.

Tässä he ovat - ja vielä kuivina!

 

 

kos7

 

 

Venemiehenä toimi Leo Kinnunen.

 

 

kos8

 

 

Venemies souti koskenlaskijat tukkien äärelle.

 

 

 

kos9

 

 

Ensimmäisenä laskuyritykseen lähti Tapani Hiltula…

 

 

kos10

 

 

…mutta voimakkaan akanvirran vuoksi hänen ensimmäinen yrityksensä päättyi kylmään kylpyyn.

 

 

kos11

 

 

Hiltulan kokemuksista viisastuneena koskenlaskun nuorten Suomen mestari Jori Mikkonen osasi ottaa erilaisen lähtölinjan…

 

 

kos12

 

 

…ja hän pääsikin hyvään vauhtiin.

 

 

 

kos13

 

 

Koskenlaskumatka oli 200 metriä ja sen puolivälissä oli silta, jonka alittaminen merkitsi ainakin jalkojen kastelemista. Tässä Mikkonen valmistautuu sillan alitukseen.

 

 

kos14

 

 

Ratinansuvannossa pystyi asiat ottamaan jo rauhallisemmin ja siellä esimerkiksi sestominen eli tukin pyörittäminen onnistui ammattimieheltä hienosti.

 

 

kos15

 

 

Etunojapunnerrukset onnistuivat hyvin,…

 

 

 

kos16

 

 

…mutta niiden jälkeen Jori Mikkonenkin päätyi veteen!

 

 

 

kos17

 

 

Tapani Hiltulakin tiesi toisella yrityksellään, että mitä kautta Tammerkoski nujerretaan…

 

 

 

kos18

 

 

…ja nyt koskenlasku sujuikin mutkattomasti.

 

 

 

kos19

 

 

Sillan alittamisen jälkeen Hiltula näytti, että miten koskenlaskija tekee vaa´an tukilla!

 

 

 

kos20

 

 

Näytöksen lopuksi Hiltula ja Mikkonen laskivat samalla tukilla Tammerkosken alas.

 

 

kos21

 

 

Sillan alittamisessa Hiltula oli makuullaan tukin päällä ja Mikkonen puolestaan istuallaan.

 

 

 

kos22

 

 

Mikkoselta taas tutut punnerrukset…

 

 

 

kos23

 

 

…ja uutuutena yhden jalan kyykkyasento,…

 

 

kos24

 

 

…mutta se meni kuitenkin sen verran epätasapainoiseksi, että molemmat koskenlaskijat löysivät itsensä Ratinansuvannon syyskuisen viileästä syleilystä!

 

 

kos25

 

 

Veteen pulahtamiset kuuluvat kuitenkin koskenlaskijan arkeen…

 

 

 

kos26

 

 

…ja he eivät siitä hätkähdä!

 

 

 

kos27

 

 

Satapäinen yleisö oli tyytyväinen näkemäänsä ja palkitsi koskenlaskijat kättentaputuksin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammerkoski, koskenlaskua Tammerkoskessa, Tapani Hiltula, Jori Mikkonen, Leo Kinnunen, Jyri Makkonen, Koskenlaskija, Valion Koskenlaskija, Metsänvihreä Jalanjälki, Meto-Metsäalan Asiantuntijat ry, Metsänhoitajaliitto, akanvirta, Ratinansuvanto,

Suomen Keskustaan tulee väkeä oikealta sekä vasemmalta ja Tampereen Keskustorilla sitä tuli vielä takakauttakin!

Tiistai 3.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Torikauppiasyhdistys ry järjestää jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina Tampereen Keskustorilla Maanantaimarkkinat.

 

Osallistuimme markkinoille eilen ja osastomme suosio myötäili niitä tuulia, jotka nykyään puhaltelevat Keskustalle suotuisasti.

 

 

 

markkinat1

 

 

Rakensimme telttakatoksemme ilman erottelevia seiniä, sillä halusimme noudattaa valtakunnallisia trendejä ja toivottaa väkeä Keskustaan niin oikealta kuin vasemmaltakin. 

Lisäsimme tähän periaatteeseen eilen sen, että Keskustaan ja sen toimintaan pääsi tutustumaan Tampereen Keskustorilla myös takakautta! 

Ja kyllä osastollamme riittikin vipinää!

 

 

**********

 

Keskustan oikeaksi koettu poliittinen toiminta ja puheenjohtaja Juha Sipilän kiitteleminen olivat se keskeinen asiasisältö, jolla tamperelaiset, pirkanmaalaiset ja kauempaakin tulleet halusivat kiitellä meitä Tampereen keskustalaisia!

 

On suuri ilo olla keskustalainen!

 

Muutama yli-innokas Rantaväylän tunnelin puolestapuhuja ja vastustaja kävi toki kiistelemässä asiasta osastollamme niin kuumana, että jouduin pyytämään heitä siirtymään hieman sivummalle ja jatkamaan kiistelyään siellä.

 

 

*********

 

Tarjosimme vieraillemme kahvia sekä keksejä juttelun vauhdittamiseksi.

 

”Kuivat” tarjoilutarvikkeet olin hankkinut osastollemme jo viime viikolla ja eilen piti enää hankkia kahvin kanssa tarjottava maito sekä keksit.

 

Niiden etsiminen olikin Tampereen Sokoksesta pienen tuskan takana, sillä pidän periaatteena, että Keskustan osastolla ei tarjoilla tuontielintarvikkeita eikä merkittömiä tuotteita.

 

 

markkinat2

 

 

 

Onneksi Tampereen Sokos joutuu pitämään valikoimissaan Valion Tampereen Nekalassa pakkaamaa pirkanmaalaista maitoa ja löytyihän keksihyllystäkin alimmalta hyllyltä Hämeenlinnassa valmistettuja Vanajan-keksejä.

 

 

*********

 

Päivän aikana useat Keskustan tamperelaiset luottamushenkilöt ja aktiivitoimijat vierailivat osastollamme.

 

 

markkinat3

 

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo oli osastollamme pitkän tovin ja kertoi olleensa Helsingin Sanomien haastattelussa ajankohtaisesta autoverouudistukseen liittyvästä kysymyksestä.

Hesarin haastattelu on taas kerran malliesimerkki siitä liikennepoliittisen asiantuntemuksen arvostuksesta, jota media osoittaa Pispalan senaattoria kohtaan!

Tässä kaksi Mikkoa keskustelee autoverouudistukseen liittyvistä haasteita; vasemmalla Tampereen pormestarin erityisavustaja Mikko Närhi ja oikealla kansanedustaja Mikko Alatalo.

 

 

********

 

Olen erittäin tyytyväinen siihen palautteeseen, jota saimme eilen Tampereen Markkinoilla.

 

On helppo todeta, että teimme oikean päätöksen, kun päätimme jatkaa osallistumistamme Maanantaimarkkinoilla – ilmiselvästi Keskustaa kaivataan Tampereen Keskustorilla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Torikauppiasyhdistys ry, Keskustorin Maanantaimarkkinat, Keskusta, Juha Sipilä, Valio Tampere, Vanajan keksit,

Onko minun aika luopua Lidl-boikotistani?

Keskiviikko 29.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Saksalainen Lidl -ketju avasi ensimmäiset myymälänsä Suomessa elokuussa 2002.

 

En rehvastele, kun totean, että avasin ensimmäisen kerran Lidl-myymälän oven Suomessa vasta toissapäivänä eli 27.5.2013.

 

Lidl hyljeksi Suomessa markkina-avauksessaan suomalaisia elintarvikkeita niin tiukasti, että en ole aikaisemmin katsonut tarpeelliseksi avata suomalaisen Lidl–myymälän ovea.

 

En nytkään avannut Lidl-myymälän ovea tavallisena kuluttajana, vaan erään yhdistyksen edustajana, sillä tarvitsimme tiettyjä elintarvikkeita yhdistyksemme puffetti-myyntiin.

 

Totesin omin silmin, että Lidl-myymälässä on otettu ”lusikka kauniiseen käteen” ja myynnissä on nyt myös suomalaisia elintarvikkeita.

 

Kotimaiset vihannekset ja peruna ovat saaneet mukavasti myyntitilaa Lidl´ssä. Myös maidot ovat pääosin suomalaisia, sillä porilainen Satamaito ja suonenjokinen Maitomaa ovat päässeet tavarantoimittajiksi Lidl´lle.

 

Kotimaisista isoista lihanjalostusyrityksistä Atria, HK ja Saarioinen näyttävät olevan saksalaisketjun Suomen myymälöiden tavarantoimittajina. Hyvä niin!

 

Oli mieluisaa nähdä, että myös Valio on Lidl´n tavarantoimittaja. Raision Bungelle myymä margariinitehdas on myös saanut Keiju-tuotteilleen tilaa Lidl´n hyllyillä.

 

Lidl`n pullistelut suomalaisia tuotteita kohtaan näyttävät lientyneen kymmenen vuotta sitten nähdystä.

 

**********

 

Olen joitakin kertoja poikennut ostoksilla Lidl-myymälöissä, mutta en aikaisemmin kuitenkaan koskaan Suomessa. Puolassa, Baltian maissa ja Saksassa kyllä olen käynyt Lidl:ssä, mutta en Suomessa.

 

Mietin, että pitääkö minun päästää Lidl henkilökohtaisesta ostoboikotistani? Antaako Lidl nyt riittävän arvostuksen suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteille?

 

Lopputulema pähkäilystäni taitaa olla se, että aika ei ole vielä kypsä Lidl´n asiakkaaksi ryhtymiselleni.


Lidl´n kymmenen vuotta sitten harjoittama suomalaisten elintarvikkeiden hyljeksiminen ei ole mielestäni vielä haihtunut!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lidl, Lidl-boikotti, suomalaiset elintarvikkeet ja Lidl, Lidl syrji suomalaisia elintarvikkeita, Maitomaa, Satamaito, Atria, HK, Saarioinen, Valio,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »